• 9.377.570 stemmen

A Clockwork Orange (1971)

Misdaad | 136 minuten

Genre: Misdaad

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri

Plot A Clockwork Orange

"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."

Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Het is behoorlijk lang geleden dat ik deze film heb gezien en ik heb met mezelf afgesproken dat ik alleen op films stem, vlak nadat ik ze heb bekeken, omdat mijn herinnering vaak een redelijk objectieve kijk in de weg staat. Bij herziening zal ik ACO dus van een score voorzien.

chevy93

Heb ik ook hoor, maar vroeg het me alleen af. Aangezien je klinkt alsof je de film hebt gezien, maar ik zag geen stem.

Karl van H. schreef:

Zo vreemd is het verhaal volgens mij niet eens. De aankleding maakt het pas echt bizar.

Vond de aankleding nog wel meevallen. Maar de scene wanneer Alex de bijbel leest vond ik behoorlijk bizar.

kramersietse

Waarom is dat een bizarre scene movie acteurs? Zo gek is dat toch niet dat hij de bijbel leest, dat gebeurt wel meer hoor. Ook in gevangenissen hoor.

Of kon je het niet voorstellen dat net Alex de bijbel leest, iemand die heel ver van God verwijdert lijkt.

Misschien dat jij het laatste bedoeld? Ik kan het me wel enigszins voorstellen ook, had ik ook in eerste instantie, maar even later dacht ik dat Alex dit natuurlijk doet om voor het Programma in aanmerking te komen en zodoende snel weer in de 'vrije wereld' terecht te komen.

chevy93

Heb je de Bijbel-scène wel begrepen?

Had je door dat hij alleen maar de Bijbel leest, omdat er allerlei martelingen in staan. Hij geniet van al het martelen en doden in de Bijbel. Hij beeldt zich zelfs in dat hij degene is die Jezus met de zweep slaat tijdens de kruisiging!. Dat is toch wel bizar

Ach so ja! Duh! 1-0 voor jou chevy

kramersietse

Tis wel een tijdje geleden weer dat ik ACO heb gezien, moet maar weer eens.

Jij vond die scene bizar chevy, ik denk er nu even over na, maar dat vond ik niet zo'n gekke scene eigenlijk. Alex bekommerd zich niet zo over geweld, dus zo gek is het niet dat hij Jezus slaat toch.

Nee zo bizarre scene vond ik dat niet nee.

chevy93

In de context van het verhaal is het niet bizar nee, maar in het algemeen toch wel?

Als jij het normaal vindt dat iemand zich inbeeld dat hij het is die Jezus kruisigt en daar ook nog eens van geniet(!), moet je je denk ik even achter je oren krabben

avatar van mikey

mikey

kramersietse schreef:

Hij doet alsof hij zijn leven betert door de bijbel te lezen. Maar hij heeft een hele andere manier gevonden om van de bijbel te genieten en gelukkig maar! Anders is het zo saai voor hem.

@kramersietse en chevy93.

Ik weet dat A Clockwork Orange een echte nadenk film is.

En ik denk dat er nog steeds niet veel veranderd is. Als een crimineel berouw toont dan willen ze hem alweer terugbrengen in de maatschappij of geven hem verlof met alle gevolgen van dien.

Diep he !

avatar van Yoran Heij

Yoran Heij

Karl van H. schreef:

Hier hetzelfde. Hij staat dus voor de komende week in de planning

avatar van canciser

canciser

Zit nog te twijfelen tussen een 4 en een 4,5. De film is briljant, de acteurs zijn erg (met de nadruk op erg) overtuigend. Ze acteren geweldig slecht, zoals het in de film hoort bij de personages. Keihard praten en een brede glimlach. Leuke stijl. Het verhaal is afwisselend en niet voorspelbaar en leuk om te volgen. Het typische Britse kan ik alleen maar toejuichen, de dialogen zijn ook geweldig in combinatie met het Engels Engelse accent. Cijfer komt later.

avatar van Nakkie13

Nakkie13

Ik vind het acteren niet slecht.

Geniaal zelfs.

Het verknipte en overdrevene mag niet verward worden met slecht.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Nakkie13 schreef:

Ik vind het acteren niet slecht.

Geniaal zelfs.

Het verknipte en overdrevene mag niet verward worden met slecht.

Inderdaad. Vooral Malcolm McDowell schittert in deze film.

avatar van canciser

canciser

Haha, dat zeg ik ook. Slecht maar dan geniaal, uniek in de filmwereld. Ik ben er uit, het is een 4,5, de film is veelzijdig en aan elke zijde perfect.

avatar van Nakkie13

Nakkie13

avatar van Joakiem

Joakiem

Grandioze film. Geweldig verhaal, hier en daar natuurlijk een beetje oudbakken, maar ja, wat verwacht je van een film van 39 jaar oud..

Het verhaal is echt geweldig, afwisseling van verschillende genres. De sfeer die er hangt is ook onnavolgbaar, enorm wazig, met name door het acteerwerk van eigenlijk alle acteurs.

En het einde van de film, ja, dat is natuurlijk grandioos. Denk ook dat deze film min of meer een protest is van onnatuurlijke beïnvloeding van mensen...Denk dat 3 van de 4 mensen het einde in eerste instantie niet snappen, zo goed dat het is uitgedacht

geweldig!

avatar van belizard

belizard

Mooie film. Geweldig verhaal ookal was het niet het meest normale verhaal (en dat is zachtjes uitgedrukt) en goed geacteerd.

Wat ik trouwens wel een beetje irritant vond was het zware accent, maar zo erg is dat dan ook weer niet.

avatar van huVILEub

huVILEub

Het meest normale verhaal is meestal ook niet geweldig.

avatar van belizard

belizard

helemaal met je eens

kramersietse

Het is een abnormale film, met een abnormaal verhaal, en een abnormale geniale acteerprestatie van Malcolm.

Mensen die met een normale kijk naar deze film gaan kijken komen van een bedrogen kermis thuis haha.

avatar van huVILEub

huVILEub

Geniale film. Prachtig. Sterk geacteerd, vooral de karakterverandering was erg sterk neergezet. Mooi camerawerk met enkele zeer leuke shots. Het decor was ook geweldig, en dan heb ik het niet (alleen) over de kunst . Hoewel ik hem niet helemaal begreep, vooral het einde niet, heb ik van het begin tot het eind genoten.

avatar van A surrealist

A surrealist

I'm singing in the rain...

De eerste keer dat ik deze film zag vond ik het 1 grote mindfuck.

Dat vage taaltje, "the milk bar" etc.

Maar McDowell viel mij gelijk al op, wat een acteerprestatie.

He fits the role perfectly.

4 sterren!

Voor deze trip van een film.

avatar van Blarown

Blarown

waarom heet de film;

A Clockwork Orange ?

ik zit er aan te denken om het te kopen, lijkt me wel een vermakelijke film

movie acteurs

Een vermakelijke film nog wel!

Blarown schreef:

waarom heet de film; A Clockwork Orange ?

Wikipedia schreef:

Burgess wrote that the title was a reference to an old Cockney expression, "as queer as a clockwork orange".¹ Due to his time serving in the British Colonial Office in Malaysia, Burgess thought that the phrase could be used punningly to refer to a mechanically responsive (clockwork) human (orang, Malay for "man").

Bron: Wikipedia - A Clockwork Orange - Title

De titel wordt in de film niet belicht, maar in het boek wel.

Wikipedia schreef:

The film includes the phrase "A Clockwork Orange" only once. We see A Clockwork Orange written on a piece of paper in Mr. Alexander's typewriter. The book explains that the author Frank is supposed to have written a political tract by that name (with a passage explaining the title), but this is not mentioned in the movie.

Bovendien zou ik zeggen: Koop hem! Of je de film goed vindt of niet, de film blijft je sowieso wel een tijdje bij en is het geld meer dan waard

avatar van Tabossi

Tabossi

Vreemd genoeg heb ik deze nooit af kunnen kijken. Bij het tweede deel haak ik altijd af, omdat ik het te saai vind.

Shoot me.

avatar van clockwork72

clockwork72

Ik krijg nu al weer zin in de film!

movie acteurs

Ik geef het toch maar een 4,0. Het is inderdaad een film die maanden in je hoofd blijft zitten en het is natuurlijk geen makkelijke film.

avatar van schram101

schram101

Tja, Kubrick..

Ik begin toch wel een beetje bang te raken dat zijn films mij niet echt liggen. Na het tegenvallende The Shining heb ik Full Metal Jacket ook hoopvol maar tevergeefs deze Kubrick geprobeerd. De twee waar ik het meeste van verwachtte (op Spartacus na) stelden mij aardig teleur. A Clockwork Orange was mijn derde Kubrick ervaring en opnieuw eentje die ik niet op positieve manier zal onthouden.

Tot nu toe had ik bij al zijn films hetzelfde idee, ijzersterke scenesl wisselt hij af met ongekend saaie stukken die nergens op lijken te slaan. Op een bepaalde manier weet hij mij niet geboeid te houden. Erg jammer, want dat zijn films vernieuwend en bijzonder zijn dat zie ik maar al te goed. Ook de prachtige kijk op de toekomst die hij in deze film geeft is erg bijzonder. De huizen zijn bijzonder mooi en ook de kleding valt op. Nog een positief punt is de hoofdpersoon, wat een geniaal acteur. Voor de rest heeft de film een aardig verhaal, verder niet bijzonder, maar wist dat voor mij niet boeiend neer te zetten.

Jammer!
Op naar Spartacus en 2001: A Space Odyssee die mij hopelijk beter liggen.

Overigens nog een vraag:
Waarom hebben die bengels van die witte pakjes aan?