• 9.381.646 stemmen

Met onder meer: Robert De Niro, John Cazale en John Savage

Gesproken taal: Engels, Frans en Russisch

Releasedatum: 5 april 1979

Plot The Deer Hunter

Michael, Steven en Nick zijn drie jonge fabrieksarbeiders uit Pennsylvania die opgeroepen worden om in Vietnam te vechten. Voor ze gaan, trouwt Steven de zwangere Angela en hun huwelijksfeest is gelijk ook het afscheidsfeest van de drie jongens. Na een tijdje in de oorlog gevochten te hebben, vallen de vrienden in de handen van de Vietcong en worden ze gevangen genomen in een kamp waar ze gedwongen worden om Russisch roulette te spelen tegen elkaar.

avatar van Brooklyn

Brooklyn

Thorak schreef:

Je zou geen enkele film moeten bekijken met reclames er door heen

In principe mee eens hoor, alleen ik maak nog wel eens een uitzondering bij 'onzinfilmpjes'. Zoiets als dit moet je gewoon op DVD bekijken

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

wibro schreef:

Het punt is dat toen ik deze scène zag onmiddellijk moest denken aan "The Killing Fields", de film over het schrikbewind van de Rode Khmer in Cambodja van 1975-1975. Hoewel het niet bewezen is zou het mij niet verbazen als dit soort russische roulette spelletjes daar werkelijk hebben plaatsgevonden. Daar het echter de communistische Vietnamezen zelf waren die Cambodja van het schrikbewind van de Rode Khmer bevrijdden viel het Russische roulette spelletje in TDH bij mij verkeerd. Daar ik deze film alsnog niet de laagste waardering (1,0*) heb gegeven is omdat TDH pas in 1978 is geproduceerd. De omvang van de wreedheden van het bewind van Pol Pot was toen nog niet bekend.

Denk dat niemand zeker weet welke wreedheden er zich in Vietnam en Cambodja hebben afgespeeld door alle betrokken partijen. Ik ben er zelf geweest op de voormalige Killing Fields en Tuol Sleng, een indrukwekkend en huiverig monument van wat voor beestachtig gedrag mensen in staat zijn. En, ja de Vietnamezen worden inderdaad (en terecht) gezien als bevrijders.

Echter... Als metafoor voor de waanzin van oorlog en het verlies van menselijkheid vind ik de Russische roulette scenes nog steeds meesterlijk en dat vind ik persoonlijk belangrijker dan dat het historisch 100% accuraat zou zijn. Juist het feit dat het nu nog steeds stof doet opwaaien blijkt dat het een sterke keuze is geweest, ongeacht je mening denk je er uiteindelijk wel over na.

avatar van Thorak

Thorak

wibro schreef:

Makkelijk om te zeggen dat iemand maar eens geschiedenis moet besturen als hij het niet met je eens is.

Amerika heeft de oorlog in Vietnam verloren. Vietnam werd in 1975 herenigd en kwam onder communistisch bestuur. In 1995 heeft Amerika de diplomatieke betrekkingen met het communistische bewind in Vietnam weer hersteld en dat zie ik toch min of meer als een bekentenis van de VS dat zij destijds fout zaten om zich in het Vietnamese conflict, dat voor mij niet meer was dan een burgeroorlog, te mengen.

Dit is mijn mening hierover, maar als jij er anders over denkt; Ach je doet maar. Ik ga jou in ieder geval niét zeggen dat je maar even de geschiedenis moet bestuderen.

Dat was ook als idee bedoelt en niet als verwijt! De oorlog in Vietnam was inderdaad ook een burgeroorlog en dat de Amerikanen de strijd dar verloren hebben (net als de Fransen voor hun) valt ook zeer zeker niet te ontkennen. Maar om te zeggen dat diplomatieke betrekkingen herstellen een bekentenis is dat ze fout zaten vind ik wel erg ver gaan.

Overigens een goede film over de politiek tijdens de oorlog is "The path to war", zeker ook een aanrader!

avatar van Arbil

Arbil

Het eerste uur vond ik helemaal niet langdradig en saai, zoals een paar mensen hier zeggen. Het laat de band tussen de personages zien en voornamelijk door dat begrijp je de beslissingen die de personages nemen, later in de film.

Redlop schreef:

Mee eens. The Deer Hunter is juist de anti-Vietnamoorlogsfilm pur sang.

Zijn ze dat allemaal niet? Apocalypse Now, The Deer Hunter, Full Metal Jacket, Platoon, Born of The Fourth of July, etc. In Vietnamfilms is weinig heroïek te vinden.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

We Were Soldiers... is een overduidelijke uitzondering op de regel.

avatar van oemoemenoe

oemoemenoe

rustig opbouwend begint deze oorlogsdrama , je leert de personen een beetje kennen voor je plots in Vietnam beland.

vind het zelf geen probleem , achtergronden en verbanden geven elke film meer diepgang .

het bruiloftsfeest mag er zijn hoor.

de rollen van "'gewone jongens"' worden daarentegen wel goed neergezet.

desondanks net te langdradig , met regelmatig boeiende secenes , maar net zo vaak ook niet .

redelijk gemiddeld dus.

avatar van Anke87

Anke87

Topper!

Ook al is de film al oud, hij blijft goed!

Madecineman schreef:

We Were Soldiers... is een overduidelijke uitzondering op de regel.

Inderdaad, helemaal vergeten. Past duidelijk niet in het rijtje, maar met Gibson had ik ook niets anders verwacht dan heroïek. Gisternacht Tigerland gezien, fantastische film over de voorbereiding van soldaten in Amerika op Vietnam.

avatar van Kruskovac

Kruskovac

Lang geleden voor het laatst gezien,wel zeker een goede film,met meesterwerk scenes zoals : aan de tafel met russisch rulette wat niemand anders het beter zal kunnen spelen dan Robert de Niro

avatar van Florisss

Florisss

Topfilm. Qua acteerwerk een van de beste films die ik ken. Dacht eerst dat het juist een pro-vietnamoorlogsfilm werd (door schijnbare goed-kwaad confrontaties), maar uiteindelijk werd het juist het tegenovergestelde.

avatar van IcU

IcU

Geweldige film. De 182 minuten schoten voorbij. Geweldige spel van De Niro en Walken. De cast was zowiezo erg sterk. Mooi verhaal en er zat een flink aantal mooie beelden in.

avatar van dinhus

dinhus

Zijn er meerdere of één russisch-roulette scènes? Ik wil deze film zo snel mogelijk zien! Lijkt me een leuke.

avatar van jipt

dinhus schreef:

Er zijn er twee.

avatar van dinhus

dinhus

Ik zie 'leuk' als vermaak..

avatar van jipt

jipt

Het is geen 'leuke' film als The Hangover. (wat is zie als 'leuk')

Het is meer een maatschappij kritische en dramatische film. (film valt zwaar en je wordt er niet vrolijk van, net als bij Requim for a Dream)

Wel is de film heel erg spannend en geeft een heel mooi beeld (beter dan Rambo) over hoe mensen die deelnamen als soldaat tijdens de Vietnam oorlog later terug kwamen in de 'gewone' wereld.

Heel sterk acteer werk, en met name het gedeelte in Nam is erg sterk.

Zeker een aanrader dinhus, maar oordeel zelf maar

avatar van Avlater

Avlater

Absoluut een meesterwerk een ware klassieker.

avatar van movieonly

movieonly

Geweldige film.

avatar van irisjuh1

irisjuh1

Geweldige film!

avatar van angel-eyes18

angel-eyes18

onderhand al een paar keer gezien..

film blijft me mateloos boeien...

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Oef, wat een indrukwekkende film . Als je denkt dat de bruiloftscene bij The Godfather al lang duurde, bereid je dan maar extra goed voor op die van The Deer Hunter. Ruim 30 minuten duurde het geloof ik, maar vervelend vond ik het niet. Integendeel, in de eerste act maakt de kijker namelijk kennis met een vriendengroep, waarvan Robert de Niro, Christopher Walken en John Savage naar Vietnam gaan. In deze tweede act worden ze geconfrontreerd met gebeurtenissen die een hoog 'in-your-face'-gehalte bevatten. Teruggekomen uit Vietnam (de derde act) ligt het leven van hen grotendeels overhoop...

De acteerprestaties zijn fenomenaal goed. De drie hoofdspelers spelen overtuigend, sterk, realistisch, en dat geldt ook voor bijrolspelers Meryl Streep en John Cazale. Het was voor laatstgenoemde zijn laatste film en ook hier zet hij weer een prachtig loserig personage neer. Het blijft eeuwig zonde dat hij zo vroeg gestorven is

avatar van Hakunamatafaka

Hakunamatafaka

Niemand die de trouwscene wat aan de lange kant vond?

Don MN

Jawel, maar (dit is al vaker aan bod gekomen) die 'voorbereiding' op de deelname aan de oorlog heeft wel een bepaald nut. The Deer Hunter is een realistische kijk op het leven voor, tijdens en na (of door) Vietnam. Ik zou die lange intro zelfs noodzakelijk noemen, daarom heeft datgene wat erna komt alleen maar meer impact.

avatar van Miron

Miron

Vind het eerste uur best lekker wegkijken hoor.

Don MN

Hier hetzelfde. Misschien vanwege het tempo de eerste keer (drie jaar geleden) niet direct, maar nu absoluut. Ik bedoel ermee te zeggen de trouwscène lang is, maar nooit langdradig. Voor en tijdens dat hele feest wordt iedereen, en hoe ze tegenover elkaar staan, al heel subtiel uitgediept.

avatar van IcU

IcU

Laat inderdaad juist zien hoe iedereen met elkaar omgaat en wat de verhoudingen zijn. Vind ook dat het erg goed weg kijkt.

avatar van Menace2society

Menace2society

Een van de grootste tegenvallers die ik ooit gezien heb deze film.

Ik had hoge verwachtingen,natuurlijk door alle goede recensies en het winnen van een oscar voor beste film.

Maar ik vond het gewoon een slechte film.

Het 1ste uur speelt zich af op een bruiloft,we zien de hoofdrolspelers bezopen zijn en dat een uur lang,gebeurt eigenlijk niks boeiends,matige dialogen en ook de acteer-prestaties maken amper indruk.

Dan komt het verhaal in Vietnam,boeiend maar kort,ging snel voorbij,en eigenlijk had ik weinig met de hoofdrolspelers door het matige 1ste uur.

Dan sluit het af met nog een saai uurtje die me ook weinig kon boeien.

Met moeite afgekeken eerlijk gezegt.

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1914 stemmen

Dit is ook een film die je op dvd moet kijken, op tv zijn de harde scenes eruit gehaald, net als bij The Green mile.
Laatst heb ik een stukje Deer hunter op tv gezien en die Vietnamscene was behoorlijk uitgekleed. Die vrouw met die baby en die scene met die vlammenwerper waren o.a. eruit gelaten, erg slecht.

Overigens kan ik wel begrijpen dat sommigen het een tegenvaller vinden, het is vergeleken met de films van nu best een lange zit.
Zelf kijk ik hem al sinds mijn 12e á 14e jaar en ik ben hem steeds beter gaan vinden. De lange beginscene verveeld mij eigenlijk helemaal niet en je leert de karakters inderdaad goed kennen.
Dat maakt het laatste deel juist weer sterker, hoe je ziet hoe ieder individu anders omgaat met de oorlog en hoe het nooit meer zal worden zoals het was.
En die scene waarin ze gevangen zijn genomen vind ik ook zéér sterk. Ik vind hem nog altijd even indrukwekkend om te zien

avatar van Menace2society

Menace2society

Als je het tegen mij hebt wil ik reageren door te zeggen dat ik hem op dvd heb.