• 9.381.754 stemmen

Met onder meer: Robert De Niro, John Cazale en John Savage

Gesproken taal: Engels, Frans en Russisch

Releasedatum: 5 april 1979

Plot The Deer Hunter

Michael, Steven en Nick zijn drie jonge fabrieksarbeiders uit Pennsylvania die opgeroepen worden om in Vietnam te vechten. Voor ze gaan, trouwt Steven de zwangere Angela en hun huwelijksfeest is gelijk ook het afscheidsfeest van de drie jongens. Na een tijdje in de oorlog gevochten te hebben, vallen de vrienden in de handen van de Vietcong en worden ze gevangen genomen in een kamp waar ze gedwongen worden om Russisch roulette te spelen tegen elkaar.

avatar van Menace2society

Menace2society

boozebelly schreef:

Overigens kan ik wel begrijpen dat sommigen het een tegenvaller vinden, het is vergeleken met de films van nu best een lange zit.)

De reden dat die ik hem zo matig vind is zeker niet omdat het een lange zit is,heb Once upon a Time in America ook kortgeleden gezien voor het eerst,de lange versie,en vond hem prachtig,zo ook The Green Mile en nog wel meer lange films.

avatar van Kevin13

Kevin13

The Deer Hunter is een langdradig, maar zeer ontroerend drama.

Je kunt deze film best opsplitsen in drie delen. Zo heb ik hem ook bekeken. Het eerste deel zie je voornamelijk de warme vriendschap tussen de 6 vrienden. M'n favoriete scene uit dit deel is zonder twijfel de zangscene 'I Love You Babyyyy'. Heerlijke scene waar ik mee moest glimlachen. Toch heb je op datzelfde ogenblik een wrang gevoel. Je weet dat Steve, Nick en Michael naar Vietnam moeten en waarschijnlijk zal er toch één dode vallen. Hierachter krijgen we een iets te langdradige trouwscene te zien. Mijn aandacht verslapte even en plots zat ik in het tweede deel van de film.

Het tweede deel gaat over bovengenoemde 3 in Vietnam. Zonder enige informatie zien we Michael ergens in een dorp liggen en wordt gered. De film duurt 180 minuten en ze konden niet eens een deftige overgang maken? Alhoewel dat het niet zo storend is. De 3 vrienden worden gevangen genomen door de Vietnamezen. Prachtige scenes krijgen we hier te zien. Acteerwerk is van een zeer hoog niveau.

Robert DeNiro speelde dit echt fantastisch. De emoties dat hij wist naar boven te komen waren meesterlijk, net zoals bij de andere twee. Velen vinden Robert DeNiro de ster van The Deer Hunter. Daar ben ik het oneens mee. Dat is Christoper Walken. Speelt hier echt glamoreus. Hij overtreft DeNiro op elk mogelijk vlak. En dat wil niet zeggen dat DeNiro niet goed was. Maar er moet altijd een zwakke schakel zijn. In dit geval, Meryl Streep. Nu kan ze niet acteren, 30 jaar geleden ook niet.

Maar verdergaan over het tweede gedeelte. Eens ontsnapts scheidden de paden van de 3 vrienden. Nick is mee met de helikopter, Steven is gewond en wordt vervoerd naar een ziekenhuis (hoogstwaarschijnlijk) door een stel Vietnamezen en Michael dwaalt eenzaam rond. Van Steve en Mike krijgen we een tijdje niets meer te horen, de film volgt vooral Nick. Nick wandelt wat rond en komt ergens in een hutje terecht waar de mensen daarin hetzelfde 'spel' spelen waar Nick gevangen zat. Door dit aanschouwd te hebben is hij meegegaan met een man die duidelijk geld wil verdienen aan Nick.

Het derde gedeelte gaat Mike terug naar huis. Mike is verscheurt doordat hij zen 'achtergelaten' vrienden niet rondom zich heeft. We gaan terug op de toer van het eerste gedeelte maar omgekeerd dan. Michael moet terug zijn plaats vinden tussen de mensen, zelfs zijn vrienden. Je ziet dat er iets mis is maar Michael houdt zich sterk. Tot het moment dat hij aan zijn gevangenschap in Vietnam wordt herinnerd. Een zeer sterke scene toen Michael het geweer van Stan op hem richt en de trekker overhaalt. Geweldig! En na een heel poosje kom ik eindelijk te weten wat er in de tussentijd met Steve gebeurd is. Bij een val had hij een been gebroken en blijkbaar hebben ze beide benen geamputeerd. Het huwelijk van Steve is ook naar de vaantjes maar hijzelf ziet er nog redelijk goed uit. Bij Steve aangekomen weet ik nu ook waar Nick was, in Saigon.

Zo kwam ik aan het einde. Ik wist dat het geen happy end zou worden maar zo'n einde had ik nu ook niet verwacht. Weer puik acteerwerk van het duo DeNiro en Walken. Nick is ondertussen een 'beroemdheid' geworden in het befaamde spelletje en Michael wil het tegen hem opnemen. Eén schot. Bij dit heb ik eventjes een traantje moeten wegpinken.

Visueel zag het er ook mooi uit. De landschappen dat ik telkens te zien kreeg toen Michael ging jagen waren mooi om aan te zien. Werd ook alleen maar versterkt door de soundtrack. Kwam bij één bepaalde track wat te bijbels over.

Sterke film, maar door de soms wat te lange scenes kan ik hier geen maximale score aan geven. Toch een zeer dikke 4.5*.

avatar van 13woutie13

13woutie13

Mooie recensie Kevin!

avatar van angel-eyes18

angel-eyes18

Zeker mooie recensie...

Het verhaal begon echt toen er twee druppeltjes wijn werden gemorst op de trouwjurk.

Cristopher Walken speelde zeker erg goed...

Dat de film langdradig is ...mwhha...zo heb ik hem niet beleefd.

Voor de rest ben ik het zeker met je eens....One shot Michael was voor mij ook een moment dat ik ff vol schoot.

Prachtfilm!!!

avatar van Deja Vu

Deja Vu

Het eerste uur was idd ijzersterk en noodzakelijk. Wat een top acteur is die De Niro ook he.. Net zoals Christopher Walken.

John Cazale deed idd erg denken aan Fredo, hij is geknipt voor zo'n sullige rol.

En die trouwscene is allesbehalve lang, met mooie scenes als bij de bar waarmee je voor het eerst kennis maakt van de (verborgen) liefde van De Niro voor Streep.

Het tweede deel was hard en rauw. En het derde deel was ook uitmuntend. Je ziet hoe ze helemaal kapot gegaan zijn aan de gebeurtenissen. Ze passen eigenlijk niet meer in het leven. De Niro en Savage zijn helemaal doorgedraaid.

Deze film is goed bestudeerd door de makers van Brothers, beide ingrijpende films.

avatar van shrink

shrink

De film is mij veel te traag en te lang. Op het russisch roulette na gebeurd er te weinig.

avatar van Hakunamatafaka

Hakunamatafaka

Deze film toont op een goede manier de ellende/trauma's waarmee de vietnam soldaten na de oorlog mee krijgen te kampen, en hoe elk karakter dat anders verwerkt. Het eerste uur introduceren ze de desbetreffende personen, en hen karakterstieke eigenschappen. Toch vond ik de trouwerij een beetje langdraderig, vandaar niet de volle score, maar het idee achter de film is goed, tevens het goede acteerwerk.

+1 voor Christopher Walken( Die compleet gek wordt), en Robert de Niro(Erg ingetogen/depressief).

-1 voor de langdraderige delen, had van mij niet gehoeven. Film kon makkelijk in 120 minuten worden verteld.

De film is geheel anders dan ik had verwacht, oorlog komt er nauwelijks in voor, dat genre kunnen ze wel wegschrappen, Tis naar mijn mening een drama film.

Zit te wachten op de eerste controversiele film, over de hedendaagse oorlogen( of is die er al?).

avatar van angel-eyes18

angel-eyes18

Deja Vu schreef:

Als Fredo zette hij ook een mooie rol neer..helaas was zijn rol in The deer hunter ook zijn laatste... Johyn Cazale was een goeie acteur.

avatar van Deja Vu

Deja Vu

De grote kracht van de film is naast de acteerprestaties de langdradigheid.

(Langdradigheid is dus niet negatief)

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Zouist de film sinds jaren weer gezien, en ik ben diep onder de indruk. Heel ontroerent. Ik heb echt met een brok in m'n keel zitten kijken. Ik had nergens het gevoel dat het te langdradig was. Volgens mij is het juist daardoor dat hij zo indrukwekkend is. Juist doordat je in het begin een band krijgt met de personages is het einde zo ontroerent. Tel daarbij de sterke acteerprestaties en de geweldige soundtrack bij op, en je hebt één van de beste films die er ooit gemaakt is.

avatar van yorickk

yorickk

Prachtig. Sommige zeggen dat het eerste gedeelte saai en overbodig is, maar volgens mij heb je dan de film niet begrepen. Het eerste gedeelte zorgt voor een contrast tussen het eerste en derde gedeelte, wat de film absoluut perfect maakt.

avatar van Basterds

Basterds

Wat een film zeg!!!!!!!!!!!

Beste film ooit gemaakt

avatar van The Oceanic Six

Overschatte film.

The Deer Hunter was zon film die ik altijd nog eens wilde zien en gister ben ik er dus maar eens aan begonnen.

Nou ben ik niet echt een liefhebber van Vietnam films (die oorlog boeit me toch een stuk minder dan bijvoorbeeld WO II) maar ik was toch wel benieuwd naar deze film.

Ik snap na het zien van de film niet waarom mensen dit nou zo geweldig of indrukwekkend vinden. Het 1e uur van de film met de bruiloft e.d. was echt strontvervelend saai. Als ik een trouwvideo wil zien dan pak ik de video van mijn ouders wel. Dat het een groep hechte vrienden is had men ook wel in 20 minuten kunnen tonen.

Na ruim een uur zit de film eindelijk in Vietnam maar helaas zit je een kwartier later alweer in Amerika. Zonde, want juist de Vietnam delen vond ik het sterkste van de film. Het verplichte Russische roulette spelen, de ontsnapping (bruut!) en het vluchten vond ik erg spannend en boeiend. Dat had allemaal wel langer mogen duren want het slotdeel van Michaels terugkeer in Amerika deed me weer niet zo veel.

Dat komt omdat ik bijna elk karakter maar oppervlakkig vond. Ik leefde niet erg mee. Robert de Niro en Meryl Streeps karakters vond ik nog wel de best gespeelde personages maar meer dan goed vond ik het ook niet.

Gelukkig is het slotgedeelte in Vietnam weer heel behoorlijk met een emotioneel einde (al ziet denk ik iedereen dat einde daar wel aankomen). Dat was weer wel een klassescene! Dat Russische roulette neemt een belangrijke plek in in het verhaal later in de film. Die stukken hielden de film nog aardig spannend. Helaas is de rest van de film dat dus niet. Beetje vlees noch vis wat de film biedt. Gelukkig is het camerawerk van de film wel uitstekend met sfeervolle shots. Ook de soundtrack is prima.

The Deer Hunter is geen slechte film maar voor mij bepaald geen topper. Nogal overschat. Ik gok dat dat komt door het Russische roulette en het heftige kwartiertje in Vietnam.

avatar van Basterds

Basterds

en het verhaal is egt top

en me beste scene van de film is egt in zonder twijfel de zangscene 'I Love You Baby'

avatar van salimmilas

salimmilas

Basterds schreef:

sluit me hierbij aan

avatar van yorickk

yorickk

The Oceanic Six schreef:

Overschatte film.

Het goede is juist dat je ziet wat de oorlog met ze doet. Het begin lijkt mischien saai maar het is om te laten zien hoe de personages in elkaar zitten. Dan als ze terugkomen zie je welk effect de oorlog fysiek en mentaal heeft gehad. Deniro en Walken zijn totaal aangeslagen door de oorlog terwijl degene die gebleven zijn nauwelijks veranderd zijn. En de eindscene is een killer die de film perfect afsluit.

avatar van chevy93

chevy93

Deze film stond al heel lang op mijn to-see lijstje, maar heeft me altijd afgeschrokken vanwege de lange speelduur. Blijkt uiteindelijk een beetje terecht.

De eerste 45 minuten waren voor mij onnodig en hadden makkelijk de helft ingekort worden. Misschien was ik moe, misschien was het ook echt landradig, maar ik viel bijna in slaap. Ik hou het maar op een tussenweg.

Ik dacht eerst dat die 3 kwartier helemaal onnodig waren, maar na de scène in Vietnam (die met de Russische Roulette) begreep ik dat dit een heel mooi contrast was tussen vrijheid en gevangen zitten.

Deer Hunter is een mooi drama, maar vanwege de speelduur verliest de film snelheid en daardoor ook kracht. Voor mij had de film wel een 45 minuten korter gekund en dan zou de film wat beter te doen zijn geweest.

Maar eigenlijk is het tempo van de film het enige minpunt. Niks aan te merken op omgeving, personages, muziek en verhaallijn. Allemaal mooi en beter dan ik had verwacht na het eerste uur.

Hetzelfde probleem als bij Once Upon A Time In America: de speelduur. Ook deze krijgt een mooie 4,0*

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Kevin13 schreef:

De film duurt 180 minuten en ze konden niet eens een deftige overgang maken?

Dat is express zo gedaan. Om de overgang van het veilige Amerika naar de hel in Vietnam zodoende nog rauwer te maken.

avatar van Kevin13

Kevin13

Blijkt dan toch gelukt te zijn, desondanks de gemengde gevoelens.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Ik vond de opbouw van de film een beetje op die van The Godfather lijken. Beide films hebben een bruiloft of feest scene aan het begin. Het trage begin lag mij wel . Christopher Walken die over een biertje heenspringt. Prachtig!

avatar van jipt

jipt

Mooie vergelijking fappie. Vond alleen het begin en de opbouw van The Godfather iets beter uit de verf komen. Terwijl The Deer Hunter echt zijn kracht haalt uit de opbouw, doet The Godfather dat niet. Ik kan me wel een Godfather voorstellen zonder feest aan 't begin. Maar The Deer Hunter kan gewoon niet zonder

avatar van dEUS

dEUS

Ook ik vond de eerste 45 minuten van deze film weinig interessant. Ik begrijp dat dit voor het contrast is tussen het vreedzame thuis en de hel van Vietnam, maar volgens mij kon dit toch een stuk korter. In ieder geval, vanaf dan is de film ongelooflijk indrukwekkend. Geweldig acteerwerk van De Niro en Walken en de scenes waarin Russische roulette wordt gespeeld, behoren tot de meest memorabele scenes die ik ooit in een film heb gezien.

avatar van euroshopper

euroshopper

yorickk schreef:

En de eindscene is een killer die de film perfect afsluit.

Ik hoop niet dat je t hebt over die scene waarin God bless America wordt gezongen, want die scene is te walgelijk voor woorden.

avatar van lykathea

lykathea

euroshopper schreef:

Leg uit.

avatar van kuk

kuk

Ja gadver, die slotscene is toch om misselijk van te worden.

avatar van 13woutie13

13woutie13

leg uit.

(om lykathea te herhalen)

avatar van kuk

kuk

Ja wat valt daar aan uit te leggen. Dat nationalistische en arrogante wat Amerika kenmerkt, dient als klap op de vuurpijl. Sorry, maar dat gaat er bij mij niet in.

avatar van goongumpa

goongumpa

Is juist ironisch bedoeld.

avatar van Splinter

Splinter

Basterds schreef:

egt een top film

Als het volgens jou de beste film allertijden is, waarom geef je hem maar 4* en geen plek in je top 10?

Ik vind dit ook een geweldige film, ik vond vooral het ijzersterke acteerwerk van Walken en op de tweede plaats De Niro deze film zo sterk maakte. Het is echt een klassiekertje, de vormgeving, de regie en het acteerwerk zijn subliem. Gewoon een hele goede film, daarom 4 sterren.

avatar van yeyo

yeyo

kuk schreef:

Arrogant en nationalistisch? De personages zijn bescheiden, 'blue collar' immigranten van Poolse afkomst. Het lied op het einde is absoluut geen ophemeling van de Amerikaanse natie, maar eerder een bitterzoete manier om deze door ontbering getroffen personages hun enige houvast en samenhorigheid te illustreren.

Ook al ligt het er niet even dik op als bij bv Born on the 4th of July, is dit toch zowat de ultieme anti-oorlogsfilm. Je hebt er duidelijk niet veel van begrepen als je deze film van plat nationalisme beticht.