• 10.943 nieuwsartikelen
 • 162.705 films
 • 10.286 series
 • 30.016 seizoenen
 • 616.371 acteurs
 • 193.475 gebruikers
 • 8.998.930 stemmen
Avatar
 
De vijf best beoordeelde Vietnamoorlog-films uit de geschiedenis
Foto: © ANP

De vijf best beoordeelde Vietnamoorlog-films uit de geschiedenis

De vijf best beoordeelde Vietnamoorlog-films uit de geschiedenis
Foto: © ANP

Met de recent verschenen The 5 Bloods en The Last Full Measure en de nog te verschijnen film The Greatest Beer Run Ever, worden we de laatste tijd meer dan ooit mee teruggenomen naar de Vietnamoorlog. De meest legendarische films omtrent deze bloederige en smoorhete strijd in de Aziatische regenwouden werden echter gemaakt in de jaren zeventig en tachtig. Hieronder de beste beoordeelde films uit het genre. 

Apocalypse Now (1979)

De vermoeide kapitein van het Amerikaanse leger, Benjamin L. Willard, wordt tijdens de Vietnamoorlog op een aangrijpende en surrealistische missie naar de diepste diepten van de jungle gestuurd, met als doel de doorgedraaide korporaal Walter E. Kurtz, een groene baret, te elimineren. Samen met een kleine groep soldaten vertrekt Willard per boot richting de basis van Kurtz. Maar Willard realiseert zich al snel griezelig dat hoe dichter hij bij zijn doelwit komt, hoe meer hij zichzelf in hem begint te herkennen. Alles zou

Geregisseerd door Francis Ford Coppola, met Martin Sheen, Marlon Brando en Robert Duvall. Deze film krijgt een 4,03/5.

Full Metal Jacket (1987)

Een tweedelig verhaal dat enkele jonge mannen volgt vanaf het begin van de rekruteringstraining in het Korps Mariniers tot en met hun uitzending naar Vietnam. Het eerste deel volgt Joker, Pyle en anderen, terwijl ze door de hel van het USMC-bootcamp gaan door toedoen van de kleurrijke Gunnery Sergeant Hartman. De tweede begint in Vietnam, nabij Hue, ten tijde van het Tet-offensief. Joker, samen met Animal Mother, Rafterman en anderen, worden bedreigd door hinderlagen, valstrikken en Viet Cong-sluipschutters terwijl ze door de stad trekken.

Geregisseerd door Stanley Kubrick, met Matthew Modine, Adam Baldwin en Vincent D'Onofrio. Deze film krijgt een 3,95/5.

The Deer Hunter (1978)

Michael, Steven en Nick zijn jonge fabrieksarbeiders uit Pennsylvania die in dienst treden om in Vietnam te vechten. Voordat ze gaan, trouwt Steven met de zwangere Angela, waarvan het huwelijksfeest ook als het afscheidsfeest voor de mannen fungeert. Na enige tijd en vele gruwelijke gevechten vallen de drie vrienden in handen van de Vietcong en worden ze naar een gevangenkamp gebracht waar ze gedwongen worden om Russisch roulette tegen elkaar te spelen. Michael maakt het voor hen mogelijk om te ontsnappen, maar al snel worden ze weer van elkaar gescheiden.

Geregisseerd door Michael Cimino, met Robert De Niro, Christopher Walken en Meryl Streep. Deze film krijgt een 3,92/5. 

Platoon (1986)

Chris Taylor verlaat zijn universitaire studie om zich in 1967 in te schrijven voor het Amerikaanse leger in Vietnam. Eenmaal met voet op Vietnamese grond, vervaagt zijn idealisme. Strijd in zijn eenheid tussen stafsergeant Barnes, die gelooft dat dorpelingen in de buurt onderdak bieden aan Vietcong-soldaten, en sergeant Elias, die een meer sympathieke kijk op de lokale bevolking heeft, zorgt uiteindelijk voor een grote verdeeldheid. Eentje die op een gegeven moment dodelijke vormen aanneemt.

Geregisseerd door Oliver Stone, met Charlie Sheen, Willem Dafoe en Tom Berenger. Deze film krijgt een 3,92/5.

First Blood (1982)

De Vietnam-veteraan John Rambo, die door een klein stadje in Oregon wandelt, wordt gearresteerd wegens landloperij door de corrupte, beledigende sheriff Will Teasle. Wanneer Rambo het misbruik door Teasle en zijn agenten beu is, draait hij door, vermoordt hij een agent en ontsnapt in de omliggende heuvels, tot de tand bewapend met vuurkracht. De oude vaardigheden die hij opdeed in Vietnam borrelen in hem op en Rambo moet tot het gaatje gaan om uit handen te blijven van de autoriteiten die hem op de hielen zitten.

Geregisseerd door Ted Kotcheff, met Sylvester Stallone, Richard Crenna en Brian Dennehy. Deze film krijgt een 3,56/6.

Reacties (7)


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 3104 berichten
 • 2277 stemmen

Goed lijstje zou ik zeggen.


avatar van Antonev

Antonev

 • 1668 berichten
 • 1132 stemmen

Mooie lijst inderdaad met voor mij persoonlijk allemaal top films. The Deer Hunter staat zelfs al jaren in mijn top 10. Er wordt een buitengewoon beeld geschetst van zwaar getraumatiseerde soldaten die terug keren uit de oorlog. Wat mij betreft nog steeds zeer actueel.


avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

 • 4413 berichten
 • 2027 stemmen

Hoewel ik First Blood een geweldige film vind en het zeker raakvlakken heeft met het Vietnam-thema, denk ik dat ik in dit lijstje liever Casualties of War (1989) - MovieMeter.nl zou zien.


avatar van Boneka

Boneka

 • 2391 berichten
 • 1270 stemmen

First Blood hoort hier NIET thuis! Casualties of War hoort hier zeker thuis.


avatar van Theunissen

Theunissen

 • 11432 berichten
 • 5346 stemmen

avatar van Hemmenaar

Hemmenaar

 • 12 berichten
 • 10 stemmen

veel psychologische drama's, ik mis als echte oorlogsfilm: We Were Soldiers (2002)

We Were Soldiers (2002)


avatar van MonkeyMaffia

MonkeyMaffia

 • 3 berichten
 • 146 stemmen

Ik mis Oliver Stone's Hamburger Hill. First Blood zeker een klassieker met raakvlakken, maar hoort wat mij betreft niet in het rijtje thuis.

Gerelateerde Clips