• 11.228 nieuwsartikelen
 • 163.331 films
 • 10.392 series
 • 30.293 seizoenen
 • 617.715 acteurs
 • 193.860 gebruikers
 • 9.021.969 stemmen
Avatar
 
banner banner

Casualties of War (1989)

Oorlog / Drama | 113 minuten / 120 minuten (extended cut)
3,46 924 stemmen

Genre: Oorlog / Drama

Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (extended cut)

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Brian De Palma

Met onder meer: Michael J. Fox, Sean Penn en John C. Reilly

IMDb beoordeling: 7,1 (48.208)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 2 februari 1990

 • On Demand:

 • iTunes Bekijk via iTunes
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Casualties of War

"Even in war… murder is murder."

Amerika is in oorlog met Vietnam. Nadat een van hun makkers is vermoord, en de toegang tot een plaatselijk dorp met bijhorende bordelen hen wordt geweigerd, slaan de stoppen door bij een groep Amerikaanse soldaten. Ze ontvoeren een meisje uit haar dorp om haar in de jungle te verkrachten. Een van hen vindt dit moreel niet verantwoord, en komt in opstand.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Private Eriksson

Sgt. Tony Meserve

Cpl. Thomas E. Clark

Private Herbert Hatcher

Private Antonio Diaz

Lt. Reilly

Sgt. Hawthorne

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Flavio

Flavio

 • 4527 berichten
 • 4800 stemmen

Redelijke film met aantal zwakke punten..
Al vaker genoemd: Fox is totaal misgecast. Hij doet het niet eens slecht, maar is duidelijk niet de juiste man. Hij ziet er uit als een jongen die verkleed is als soldaat, en de scenes waarin hij een wat geharde soldaat moet spelen, tegen het nieuwe groentje bijvoorbeeld, zijn totaal ongeloofwaardig.

Ook de dialogen zijn soms erg matig. Fox die tegen zn makker zegt dat ze juist nu het goede moeten doen, ernstig kijkend- de stervende Brown die in zn laatste ademtocht nog zegt dat de Sarge zegt dat het goed komt, en de dialoog tussen Hill en Fox, echt heel matig geacteerd.

Zelfs de muziek van Morricone viel tegen- hij kopieerde zijn muziek uit Once Upon a Time in America

Daar staat tegenover dat de opnamen in de jungle en het dorp wel geslaagd zijn, en de andere soldaten goed acteren (Reilly, Penn, en de bijna onherkenbare Ving Rhames ofwel "Marsellus Wallace" met bril en snor) evenals als het Vietnamese meisje. En het verhaal is indrukwekkend.

Ik heb nog even uitgezocht hoe het verder ging: de 4 schuldigen zijn allemaal na relatief korte tijd vrijgelaten, ook de levenslang gestrafte. Eriksson werd door iedereen uitgekotst en heeft zn identiteit moeten veranderen.


avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

 • 557 berichten
 • 419 stemmen

Prima oorlogsfilmpje waar eigenlijk vrij weinig mis mee is. Fox zn casting daargelaten.

Want de grote man van de film is Penn. Ja oke, hij praat een beetje als een neger die vanuit de Bronx Vietnam is ingevlogen. Maar hij speelt wel de pannen van het dak als steeds gekker wordende sergeant. Geld overigens ook voor de andere soldaten. Prima spel.

Haalt t op een of andere manier niet bij de betere oorlogsfilms. Er ontbrak misschien toch iets. Je kunt ze wel gaan vergelijken, maar dat heeft geen zin. Feit is gewoon dat er wat ontbrak om een topper te kunnen zijn. Wil natuurlijk niet zeggen dat ik met bewondering heb zitten kijken. Want slecht was het natuurlijk allerminst.


avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

 • 1126 berichten
 • 1700 stemmen

Toch wel een sterk oorlogsdrama. Anders dan andere oorlogfilms in deze zit echt een goed verhaal en toch ook geweldige actiescenes. Penn speelt fantastisch in deze film en draagt ook en beetje de film vind ik. Fox was ook wel ok, is eens iets anders om hem zo een rol zien spelen. Boeide van begin tot einde. 7,5/10


avatar van Bye Birdy!

Bye Birdy!

 • 23 berichten
 • 1693 stemmen

Indrukkenwekkend verhaal over de waanzin van oorlog en wat het met mensen kan doen. Overtuigend acteerwerk van Penn en Fox, zeker ook. Het overige acteerwerk was veelal van een veel minder niveau. Erger was de de uitgespelde moraal, waarmee de waanzin weer onnodig richting wordt gegeven.


avatar van W.V.

W.V.

 • 845 berichten
 • 476 stemmen

Een goede anti oorlogs film, laat goed de waanzin zien en hoe mensen kunnen veranderen. De film had van mij een hogere waardering gekegen ware het niet dat Fox totaal niet op zijn plaats is in zijn rol. Hij loopt verloren rond en weet zich duidelijk geen raad met de zware rol welke hij moet spelen. Daarom de film gewaardeeerd met een drie, anders was die zeker hoger uitgevallen.


avatar van stefan dias

stefan dias

 • 2331 berichten
 • 1336 stemmen

Beetje flets gefilmd, redelijk gedateerd. Fox lijkt maar één manier te bezitten om de verwarde, twijfelende soldaat te spelen. Ook de muziek was werkelijk vréselijk! (Sorry, Ennio) Mja,… wist niet eens dat het van De Palma was en die heb ik toch altijd al als een net-niet-topregisseur staan.

Op één of andere manier is het nooit echt spannend. Nooit voel ik de rillingen over mijn rug lopen, wat toch zou moeten als je de reinste nachtmerrie verfilmt. Het zou aangrijpend moeten zijn, maar ergens voel je dat je gewoon naar een film zit te kijken. Waar gebeurd of niet.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8519 berichten
 • 4781 stemmen

Het verbaast me een beetje dat Casualties of war vrij lauw onthaald wordt hier op MM. Dit is uiteraard geen studiemateriaal. Er zijn heus wel betere films over Vietnam op de markt, maar toch. Een Rambo II is het nu ook weer niet, integendeel zelfs. Misschien waren voor sommigen de verwachtingen te hoog gespannen met ene Brain Da Palma achter de camera, wie weet? Hoewel buiten het maffiadrieluik Scarface, Carlito's way en The untouchables zijn verdiensten uiterst als matig bestempeld kunnen worden (een vergetelheid buiten beschouwing gelaten, Blow out misschien nog).

Misschien in zijn geheel een beetje simplistisch en karikaturaal voorgesteld allemaal. We nemen een groentje en we zetten die in een team met een alfamannetje en we gaan de boel eens op de spits drijven. Ok, desalniettemin is Da Palma er wel in geslaagd een beeld te vormen van hoe de hiërarchie in het leger werkt. Het wordt je dus duidelijk niet in dank afgenomen om 1. bevelen niet op te volgen hoe absurd of misdadig deze ook mogen zijn. En 2. het is absoluut not done om als klokkenluider aan de bel te trekken. Deze omerta wordt gelijkgesteld aan landverraad als je hem breekt. Het leger als een soort sekte waarbij elk individuele gedachte wordt gefnuikt. Het leger waarbij je niet zelf hoeft na te denken omdat het leger dat wel in jouw plaats zal doen. En dan is er eentje die hiermee niet akkoord is. Wie is hier dan de lafbek? Het leger wou dit eerst in de doofpot stoppen, hier en daar wat onderhuidse dreigementen, om dan uiteindelijk met een schijnproces de publieke opinie te paaien. We weten allemaal wat het beroep uitgehaald heeft.

Met andere woorden: best een interessant concept voor een film, hoewel té beperkt uitgewerkt en te simplistisch voorgesteld. Het had een regelrechte topper kunnen worden, dat werd het jammer genoeg niet. Wel werd de angst, de vertwijfeling van de andere soldaten goed in beeld gebracht toen ze voor de keuze gesteld werden om al dan niet deel te nemen aan de verkrachting. Het acteerwerk viel best mee, zeker van Penn, ook van Fox. De sfeer van de oorlog werd eveneens behoorlijk in beeld gebracht. 3,5* lijkt me een mooie quotering: gewoon goed.


avatar van PCTERN

PCTERN

 • 251 berichten
 • 201 stemmen

Deze film is altijd een blinde vlek geweest die ik tot voor kort nooit gezien had tot onlangs. Heb hem nu gezien maar van een De Palma film had ik eigenlijk wel wat meer verwacht.

Dat Fox totaal niet past in deze film is eigenlijk al gezegd, doe ik dan niet dunnetjes over. Maar ook is de film te oppervlakkig en in de eerste 20 minuten tot de eerste dode soldaat had ik het gevoel naar een komedie te kijken, zat totaal niet goed in de film, het verhaal dat over een oorlogsmisdaad ging in Vietnam. Miste de sfeer, die beter neergezet had kunnen worden in dit waargebeurde verhaal.

De karakters zijn te oppervlakkig en 1-dimensionaal, en de hele film vind ik wat afgeraffeld. Zelfs Sean Penn vind ik ook wel meevallen in zijn rol. Het melodramatische moment dat Fox de kans had het meisje te redden (deserteren versus meisje laten verkrachten of zelfs ombrengen) kwamen eerder goedkoop op me over dan indrukwekkend. Zo ook het moment dat ze werd neergeknald.. Zelfs ondanks de muziek die op zich wel sfeer had kunnen brengen.

Moet ook bekennen dat ik niet zo van verkrachting scenes hou in films. Sterker nog: Had die Sergeant voor zijn ballen geschoten, ja ondanks de 'chain of command' bullshit en al die andere GI Joe onzin. Ook de rechtbank scene aan het einde had beter uitgewerkt kunnen worden, o.a. waarom de sergeant dus verantwoordelijke een mindere straf kreeg dan de korporaal.

Dat deze film tot nu toe beter scoort dan bijvoorbeeld de 'We Were Soldiers' van Mel Gibson vind ik zelf onbegrijpelijk. Kortom voor mij een matige film.


avatar van baspls

baspls

 • 4118 berichten
 • 1673 stemmen

Eriksson is nu een paar weken in Vietnam. Hij kan het goed vinden met zijn groep en de Sergeant heeft zelfs zijn leven gered. Als hun de toegang tot het lokale bordeel wordt ontzegt grappen de mannen dat ze een meisje gaan ontvoeren. Eriksson komt er echter achter dat het meer is dan alleen 'stoere soldaten-praat' en komt in conflict met de anderen.

Er zijn zo ongelofelijk veel films over de Vietnam-oorlog, zoveel dat je denkt het allemaal al wel gezien te hebben. Apocalyps Now, The Deer Hunter, Full Metal Jacket en Platoon. Toch kon Brian De Palma wel degelijk wat toevoegen met zijn verfilming van een waargebeurd verhaal dat hij al sinds de jaren '70 had willen maken. In Platoon kwamen de wreedheden van de Amerikanen in Vietnam al eerder aanbod, maar De Palma zoomt nog even extra in op het onderwerp van verkrachting en wat dat voor conflicten onderling met zich meebrengt.

Michael J. Fox was een vrij vreemde keuze van De Palma voor de hoofdrol. Toch vind ik het een verademing om Fox eens in een serieuze rol te zien. En hij kan het ook wel degelijk, want hij weet in de heftige scènes steeds net de goede emotie te vinden. Sean Penn was ook erg indrukwekkend als de Sergeant. Om de juiste chemie tussen de twee te krijgen liet De Palma Penn Fox ook buiten de opnames intimideren. Op het einde van de film fluistert Penn "TV-actor" in het oor van Fox.

Ook hier brengt De Palma zijn gebruikelijke audiovisuele stijl weer mee. De film zit boordevol POV-shots en split-focus-shots. Daarnaast bevat de film zelfs een aantal keer erg suspensevolle momenten, ongekend voor een oorlogsfilm. Veel momenten doen haast Hitchcockiaans aan.

Ik vond het verhaal van de film erg aangrijpend. Gedeeltelijk komt dat misschien ook wel omdat ik in een soortgelijke situatie als Eriksson in de tweede helft van de film heb gezeten. Op de middelbare school is een klasgenoot van mij in elkaar geslagen zodat hij naar het ziekenhuis moest. De school deed er echter niets mee. Toen ik de coördinator in een informatiebijeenkomst vertelde dat ik naar de politie zou gaan werd ik door de directie en de halve school uitgelachen. Ik kreeg ook allerlei vuile blikken in de gang, alleen de jongen die was geslagen kon het waarderen. Ik ging naar de directeur die me vertelde dat hij het schokkend vond allemaal maar dat hij het te laat vond om er iets mee te doen. Ik heb met de politie gepraat, maar er werd niets gedaan behalve maandenland “we zijn er mee bezig”. Uiteindelijk legde ze me uit dat de jongen die geslagen had zijn examen niet zou halen als hij geschorst zou worden. Wetten en regels gelden blijkbaar niet als het even niet uitkomt.

Zo ook in de film. Je zou kunnen zeggen, wat maakt het uit een dooie meer of minder in een oorlog. De overheid traint deze jongens ook om in koele bloeden te moorden, dus geen wonder dat bij sommige verwarring rond moraal bestaat. Maar wet is wet en dat is ook standpunt dat de film ons voorhoud.


Opvallend dat Casualties of War niet de waardering krijgt die het verdient. We hebben hier een erg aangrijpend verhaal met Michael J. Fox in een atypische rol. Verpakt in De Palma's sterke cinematografie en de prachtige soundtrack van Ennio Morricone.


avatar van Alathir

Alathir

 • 2079 berichten
 • 1598 stemmen

Misschien voor mij wel de beste Vietnam-film die ik tot op heden heb gezien. In ieder geval vind ik hem beter dan Platoon, Apocalypse Now, Full Metal Jacket, The Deer Hunter of Rambo. Dat komt omdat ik altijd graag zo dicht mogelijk bij de personages sta en dat was hier het geval. Bovendien weet De Palma vaak te overtuigen met zijn regie en is ook de muziek meer dan geslaagd.

Sean Penn speelt hier wel echt een onuitstaanbare sergeant. Uiteraard chapeau dat hij het zo goed doet. Op dat vlak is de Michael J. Fox hier makkelijker te vervangen door een andere acteur. Niet dat hij het slecht doet uiteindelijk. De film betreft een kwestie waar ik volledig achter Michael J. White stond. Wat me wel stoorde is de uitkomst van de rechtszaak. Sean Penn verdiende zeker ook levenslang. Hij pleegde exact dezelfde misdaden als korporaal Clark. Opvallend is inderdaad de mindere recensies bij deze film ondanks toch een mooie score in het algemeen. Van mij krijgt ie 4*.


avatar van knusse stoel

knusse stoel

 • 3156 berichten
 • 3804 stemmen

Een van de mooiere Vietnam films van de jaren '70 en '80. Ook een van de films die de gruwelen van de oorlog goed laten zien. Moet je wel van houden en zolang ik er zelf niet in verkeer, prima. Het is per slot van rekening de realiteit!

Voor de liefhebber, zien!


avatar van BBarbie

BBarbie

 • 12893 berichten
 • 7674 stemmen

Uitstekend oorlogsdrama met een thema dat in het ruime aanbod aan oorlogsfilms maar heel zelden aan bod komt. Het gegeven dat de film gebaseerd is op ware gebeurtenissen, maakt het verhaal nog meer beklijvend. Prima acteerwerk van de cast, al is het jammer dat Michael J. Fox zijn jongensachtige imago niet van zich af kan schudden.


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 3151 berichten
 • 2316 stemmen

Aardige Vietnam-film met een zekere boodschap en lading. In dat land zijn vreselijke dingen gebeurt en uitgevoerd door Amerikaanse troepen en praktisch 99% daarvan is de doofpot ingegaan. Daarom een best wel beladen plaatje die ook in Amerika het nodig los gemaakt zal hebben.

Terug naar de film. De film heeft prima momenten, mooie settings, prima vuurgevechten, het materiaal en de uitrustingen zien er prima uit, op het feit na dat ik niet geloof dat een 'groentje', wat Fox is, met een 'Blooper' mag rondlopen. Dit zijn vreselijk gevaarlijke wapens mits verkeerd gebruikt dus kan ik me niet voorstellen dat ze die aan een 'groentje' zouden geven. Maar dat is die kniesoor weer. Verder schuwt De Palma bij tijden en wijlen een wel hele hoge dosis dramatiek met aanzwellende muziek niet, het is een beetje overdaad bij tijd en wijlen. De discussies en dialogen zijn soms iet wat gekunsteld, zoals de opdracht van Penn om het meisje te vermoorden en daar praktisch iedereen opdracht toegeeft behalve degene die het graag wil doen, en dat terwijl ze in 'observatiepost' liggen. Vind het sowieso ongeloofwaardig dat ze met zo'n meisje gaan lopen zeulen in vijandelijk gebied en daarmee hun missie en hun leven op het spel zetten net als de eerder gespoilerde gebeurtenis. Kan me dan ook niet van het gevoel los maken dat het allemaal vele malen gedramatiseerd is. Zo ook hoe ze al vier haar neer schieten op de spoorlijn. En dan nog de bezielende preek van Fox met aanzwellende muziek net nadat die jonge stuiteraar op een boobytrap is gelopen, wat the F was dat? Jemig...

Aardig drama, had van mij een stukkie soberder gemogen. Het is allemaal net wat te dramatisch, te veel de scheiding willen zoeken tussen de moralen. Had bijvoorbeeld nog iets meer gespeeld met de angst en de uitzichtloosheid zoals wel geprobeerd wordt op te zoeken terwijl de mannen onder de douche staan.

Desalniettemin aardig weer eens een keer te zien.


avatar van Brabants

Brabants

 • 2717 berichten
 • 2033 stemmen

Casualties of War is een film die opvalt door sterke cinematografie en muziek waarbij een mooie soundtrack aan ten grondslag ligt. De wreedheden waarin mensen tot staat zijn wordt sterk in beeld gebracht. Sterk acteerwerk maakt dit zeer intens. Michael J. Fox leek te acteren alsof hij op de set van family Ties was blijven hangen.


avatar van mcdaktari

mcdaktari

 • 6380 berichten
 • 0 stemmen

Flavio schreef:

Redelijke film met aantal zwakke punten..

Al vaker genoemd: Fox is totaal misgecast. Hij doet het niet eens slecht, maar is duidelijk niet de juiste man. Hij ziet er uit als een jongen die verkleed is als soldaat, en de scenes waarin hij een wat geharde soldaat moet spelen, tegen het nieuwe groentje bijvoorbeeld, zijn totaal ongeloofwaardig.

en de andere soldaten goed acteren (Reilly, Penn, en de bijna onherkenbare Ving Rhames ofwel "Marsellus Wallace" met bril en snor)

Je denkt toch niet echt dat er enkel van die gasten als Rambo in het leger zaten? Er waren meer dan genoeg van die jonge jongens die soldaat moesten gaan spelen.

En wat betreft Ving Rhames, vond je hem echt onherkenbaar? Ik herkende hem meteen, al was het alleen al om zijn stem


avatar van Flavio

Flavio

 • 4527 berichten
 • 4800 stemmen

Het is al best lang geleden dat ik deze zag dus ik moet even graven in mijn geheugen. Maar ik herkende Rhames in elk geval niet aan zijn hoofd. Wat Fox betreft, hij leek ook niet op een broekie in dienst. Hij doet het niet slecht maar hij is zo'n acteur die ik maar in een paar rollen geloof.


avatar van MarkAjx1

MarkAjx1

 • 222 berichten
 • 56735 stemmen

Leunt wel wat veel door op de (aan)randzaken...buiten dat prima oorlogsfilm. Net wat meer intensiteit als een gemiddeld oorlogsfilmpje.


avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

 • 4030 berichten
 • 2735 stemmen

Meh.

De verwachtingen lagen toch wat hoger. Brian De Palma slaagt er wat mij betreft niet in een beklijvende film te maken. In de nasleep van andere Vietnamfilms, waarbij een aantal toch echt onderhuids weten te geraken, wil Casualties of War een heel ander aspect van oorlog laten zien. Het biedt an sich wel genoeg om er iets van te maken, alleen is de uitwerking ontzettend theatraal. Daar mispakt De Palma zich. Zo'n theatrale uitwerking werkt in films als Dressed to Kill, maar toch niet in een setting zoals deze.

Dat theatrale zit 'm trouwens overal in: het gebruik van Ennio Morricone's score, de slomo's bij enkele tragisch bedoelde scènes, ... Ook de cast gaat volop mee in dat theatrale. Michael J. Fox is dan de meest ingetoomde, maar hij komt m.i. niet veel verder dan soap-niveau. In duo met een belachelijke slechte Sean Penn, wordt zo de bal aardig misgeslagen.

Spijtig en onnodig, voor het verhaal dat verteld wordt.

2


avatar van Saving Pvt. Pyle

Saving Pvt. Pyle

 • 513 berichten
 • 1247 stemmen

mcdaktari schreef:

(quote)

Je denkt toch niet echt dat er enkel van die gasten als Rambo in het leger zaten? Er waren meer dan genoeg van die jonge jongens die soldaat moesten gaan spelen.

En wat betreft Ving Rhames, vond je hem echt onherkenbaar? Ik herkende hem meteen, al was het alleen al om zijn stem

Die kritiek snap ik ook niet. De gemiddelde leeftijd van de Amerikaanse soldaten in Vietnam was 19 jaar. Waren bijkans nog kinderen.

Paul Hardcastle - 19 - YouTube


avatar van Phantasm

Phantasm

 • 6788 berichten
 • 6710 stemmen

Prima oorlogsfilm die lekker wegkijkt.


avatar van Basto

Basto

 • 10204 berichten
 • 6850 stemmen

Geen idee hoe het kan, maar ik had dit oorlogsdrama van De Palma nog nooit gezien. Zag de extended editie die 7 minuten langer is. Geen idee wat de verschillen zijn, maar waar ik meestal de kortere versie prefereer, had ik niet nergens het idee dat het begon te sleuren.

De regie van De Palma is top met mooie long shots, prima spel en voldoende spektakel. Misschien iets te moralistisch met de brave Michael J. Fox, maar de excellente rol van Penn maakt veel goed.

4


avatar van Antinous

Antinous

 • 223 berichten
 • 161 stemmen

Echt superfilm. zeer aangrijpend de manier waarop het meisje word meegenomen en mishandeld.


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 8698 berichten
 • 5446 stemmen

De Palma's oorlog.

Het was een kwestie van tijd voordat een regisseur als De Palma, die eigenlijk alle genres wel een keertje heeft gedaan, zich aan een oorlogsfilm ging wagen. Casualties of War is daaruit het resultaat en gezien De Palma wel een voorliefde heeft voor veel geluid is de film dan ook dankzij een hoog tempo makkelijk uit te kijken.

De Palma probeert zijn oorlogsfilm redelijk schokkend op te zetten en de film komt dan ook met een hoop grafisch geweld. Veel kogels en explosies, maar het is uiteindelijk vooral de redelijk gruwelijke verkrachting die het laatste zetje geeft. Schokkend wil het echter niet worden, vooral luid en onplezierig. Daarvoor is de film ook gewoon iets te lomp te noemen.

Het acteerwerk is aardig en Penn lijkt zijn schurkenrol erg te waarderen. Verder zijn er ook bekende gezichten te herkennen zoals Reilly en Leguizamo. Beide heren doen het dan ook goed. De enige die wat minder was, ondanks verwoede pogingen, is Fox zelf. Hij ziet er inderdaad gewoon te jong uit voor zijn rol en mist de intimidatie of dreiging die met zo'n personage mee moet komen.

Verder kent de film een opvallend hoog tempo en ligt in principe nooit stil, waardoor de 113 minuten dat de film duurt nooit een opgave zijn. Bovendien dwingt de film je door al dat lawaai wel bij de les te blijven. Het levert een zeer vlotte, maar soms inhoudsloze oorlogsfilm op die erg goed wegkijkt. Ik zie het eerlijk gezegd door de vele actiescenes meer als popcornvermaak dan respectvolle oorlogsfilm, maar dat zal wel aan mij liggen.

Aardige oorlogsfilm die net wat beter is dan het gemiddelde, maar dat komt vooral door het tempo en de vele gebeurtenissen. Inhoudelijk is het allemaal wat slapper, want als je al het geluid wegneemt zit er niet veel meer in de film. Ik vond het echter een zeer vlotte film waar ik zonder moeite doorheen kwam. Niet te sentimenteel of traag, lekker to the point. Ik hou er wel van.


avatar van filmfan0511

filmfan0511

 • 970 berichten
 • 1006 stemmen

De Vietnamfilm van De Palma. Het oorlogsgenre is niet meteen iets dat ik zou associëren met De Palma, maar hij springt er vrij behendig mee om. Het is ook niet zo dat de film bol staat van de intense vechtscènes; Casualties of War focust op een select aantal personages in een specifieke situatie, en behoudt op die manier een zekere vorm van kleinschaligheid en intimiteit. De nutteloze, chaotische en verwarrende dimensie van de Vietnamoorlog komt evenwel goed naar voren. Op geen enkel moment voelt het als een dappere, heroïsche strijd aan. Allesbehalve zelfs, en zo hoort het ook in beeld gebracht te worden natuurlijk. Er zijn veel betere en diepgaandere films over deze oorlog gemaakt, maar De Palma doet zeker zijn duit in het zakje, en heeft echt wel wat te zeggen. Het openlijke racisme, het godscomplex van de Amerikaanse soldaten, het onrecht tegenover de inheemse bevolking dat zelden tot nooit aangekaart kon worden binnen de bureaucratie van de militaire hiërarchie; het zit er allemaal wel interessant in verwerkt. Niet subtiel, maar wel interessant. Wel laat dit gebrek aan subtiliteit zich negatief voelen in andere aspecten van de film. Er zit, zeker in de tweede helft, een iets te overdreven moraal en vorm van sentimentalisme in de film. De opzwepende muziek vond ik ook vrij storend. Het voelt in het laatste stuk gewoonweg veel te veel eind goed al goed aan, terwijl de realiteit toch een stuk harder, meedogenlozer en genuanceerder geweest moet zijn. Het personage van Michael J. Fox voelt, in de lijn van die kritiek, aan als een veel te overdreven moraalridder in plaats van een interessant personage van vlees en bloed. Overigens niet de fout van Fox, die met zijn jonge uiterlijk wel goed een naïef groentje neerzet, maar het is een personage waar meer in zat. Het zijn met name Sean Penn en Donald Patrick Harvey die voor het echte acteergeweld zorgen, en meer passen binnen de brutale en verdorven context van het losgeslagen Vietnamconflict. Beiden zetten enorm slechte figuren neer die het bloed van onder je nagels halen; krachtige prestaties.

De Palma weet daarbovenop ook nog enkele spannende scènes uit zijn hoed te toveren, die ondersteund werden door prima camerawerk en mooie cinematografie. Deze scènes situeren zich voornamelijk in de iets intensere eerste helft; de openingsminuten met het harde geschiet in de jungle, en Fox' personage die vastzit in een ondergrondse gang, langzaam benaderd door een Viet Cong soldaat, is een prima voorbeeld. Goede film dus, maar iets meer nuance en subtiliteit had de film geen kwaad gedaan. 3.5*.


avatar van Kondoro

Kondoro

 • 10766 berichten
 • 2519 stemmen

"Everybody's acting like we can do anything and it don't matter what we do. Maybe we gotta' be extra careful because maybe it matters more than we even know.”

Ook dit was wederom een film die al enige tijd op mijn kijk-lijstje stond, en nadat ik weer bij ‘De Palma’ uitkwam na een bericht bij ‘Scarface’ zag ik ook deze film weer voorbijkomen. Het leek me altijd best een leuke film, het heeft een hoge score en krijgt best wat positieve reviews maar, ik stoorde me een beetje aan deze film. Het stoere oorlogsverhaal slaat snel over na een erg moralistisch verhaal waar ik eigenlijk niet heel veel mee had, het zou ongetwijfeld waargebeurd zijn, of althans zoiets zou wel eens de waarheid kunnen zijn (het lijkt me immers niet dat de Amerikanen zo lief waren in die tijd). De beelden waren echter wel vaak hard om te zien, ‘De Palma’ weet zeker wat hij doet en moet doen en daardoor komen vele scenes wel hard binnen, al heeft het buiten de verkrachtingsscene weinig indruk weten te maken.

Het verhaal vond ik ook niet héél boeiend. We volgen een groep soldaten tijdens de Vietnamoorlog waar ze zware strijden hebben moeten voeren. Zo zien we bijvoorbeeld ook een valkuil en de vele tunnels, waar de Vietnamezen bekend om stonden destijds, met hele nare boobytraps. Toch vond ik ik het ‘liefdesverhaal’ matig maar, het doordraaien van ‘Penn’ en het sadisme vond ik dan wel weer goed naar boven komen. Pure haat, en daarvan kunnen genieten en dat zo daadwerkelijk op je af laten komen is gewoon hele goed acteerwerk. Voor de rest; wat heeft de film voor een verhaal te bieden? Eigenlijk bijna niks, want de film is wat dat betreft ook weer niet heel boeiend.

Ik liet al wat vallen als cast en dan vooral m.b.t. tot ‘Sean Penn’ die ik erg vermakelijk vond acteren in deze film. Zijn schurkenrol was waanzinnig mooi en hij had er duidelijk veel zin in om die rol te mogen spelen. Daarbij kent hij ook leuke medespelers zoals ‘Don Harvey’, ‘John C. Reilly’ en ' Leguizamo’. Allen vrij bekende gezichten en prima rollen, zo was ‘Reilly’ nogal een sukkeltje in de film, die eigenlijk te dom was om zijn eigen naam te schrijven, en ‘Leguizamo’ ging aardig in de richting van ‘Fox. ‘Fox’ vond ik overigens juist niet heel tof, en kan eigenlijk niet goed bijbenen wat de rest wel lukt. Daardoor valt hij een beetje buiten de boot, wat niet altijd even erg is maar het was nu meer een derde wiel voor de film.

De verkrachtingsscene was heftig. Daar kun je niet van genieten want anders moet je zelf ook even naar de dokter. Toch vond ik de opbouw erna toe ook niet heel bijzonder, mag je het überhaupt bestempelen? Ik denk dat zoiets een harde waarheid is voor sommige mensen en ik voelde me er zelf al erg ongemakkelijk bij.

De film speelt zich tijdens de ‘Vietnam’ oorlog af waar ‘Amerika’ zich zo nodig bij moest bemoeien. Ook niet met veel succes overigens, aangezien ze die oorlog ook verloren hebben. Ik ben zelf nooit echt thuis in de ‘Vietcong’ oorlog, ik trek altijd meer naar de tweede wereldoorlog en vind deze oorlog niet bepaald boeiend. Er zijn zeker zieke dingen gebeurt, zoals de eerder benoemde vallen. Alleen heeft deze oorlog altijd al bij mij bekend gestaan als onwijs zinloos, en daardoor boeit het me ook niet zoveel (eigenlijk is elke oorlog zinloos).

Hoewel de film zo nu en dan toch redelijk interessante actie scenes had, wist de film me gewoon simpelweg weinig te trekken. ‘De Palma’ is bij vlagen dan ook wel echt netjes bezig, met veel details en mooie shots van de Vietnamese wildernis, het lag me helaas allemaal niet zo. Ik ben niet tevreden, toch mag ik het van mezelf niet bestempelen met een onvoldoende. Maar, als het verhaal misschien wat meer gevechten bevatte, en ook een beetje interessant was, dan had de film meer indruk weten te maken.


avatar van teigertje

teigertje

 • 2023 berichten
 • 2748 stemmen

Nog steeds een uitmuntende en ijzersterke eightie film.

Met een fantastische rol van Micheal J.Fox en Sean Penn in de hoofdrollen.

De cast is fantastisch.

Ook de film muziek is prachtig.

Een knap staaltje cinema ook van de makers.


avatar van starbright boy

starbright boy (moderator films)

 • 21375 berichten
 • 4500 stemmen

Niet erg Depalma achtig, deze verfilming van een nogal omstreden ware gebeurtenis waar een jonge soldaat in Vietnam medesoldaten aangaf die nogal een nare misdaad pleegden. Behoorlijk sterke film, maar op twee vlakken laat de film steken vallen. Het eerste is dat de film nauwelijks een poging doet om na te gaan waarom mensen zo ver gaan in oorlog. De daders lijken vooral boos omdat ze niet naar de hoeren mochten, maar dat is nauwelijks een verklaring voor dat soort daden. Nou is DePalma ook niet de aangewezen regisseur om zoiets psychologisch te kunnen duiden. Tweede issue dat ik met de film heb is dat hij wel erg zijn best doet om het Amerikaanse leger niet te veel voor het hoofd te stoten. De daden worden neergezet alsof ze gepleegd zijn door bad apples, maar wat de film weglaat en wel echt was is dat de daders uiteindelijk lagere straffen kregen dan in de film zit al na vier jaar buiten stonden. Het is tamelijk onbegrijpelijk dat de film dat weglaat en eigenlijk ook best fout.

Maakt me nieuwsgierig naar een veel eerdere en veel controversiëlere en minder nette verfilming van hetzelfde verhaal: O.K. (Film, 1970)

Vond in tegenstelling tot velen hier Morricones muziek niet erg goed, maar vooral niet goed gebruikt.


avatar van AngelicV

AngelicV

 • 257 berichten
 • 429 stemmen

Hoe integer ben je als mens en kun je de waarden van het leven blijven naleven in elke situatie. Sean Penn speelt een krachtige rol als een sergeant die de weg mentaal al behoorlijk kwijt is. De grote tegenpool Michael J Fox is echter nog maar net in Vietnam en behoudt zijn morele waarden. De film laat ook goed zien wat groepsdruk doet met het individu en wat macht kan doen met een 20jarige als sergeant. De rol van gewone man met vrouw en kind geeft MJ Fox een goede plek in deze film als contrast, tegenover het haantjes/macho gedrag van zijn component al dan niet verergert door de oorlogssituatie waar zij zich in bevinden. Zo vielen er nodeloos velen in Vietnam.