2001: A Space Odyssey (1968)
Genre: Sciencefiction / Avontuur
Speelduur: 161 minuten (oorspronkelijk) / 141 minuten (algemene bioscoopversie)
Alternatieve titels: 2001: Een Zwerftocht in de Ruimte / 2001: Ruimte Odyssee
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Keir Dullea, Gary Lockwood en William Sylvester
Gesproken taal: Engels en Russisch
Releasedatum: 3 oktober 1968
Te zien in één bioscoop ()
Plot 2001: A Space Odyssey
"An epic drama of adventure and exploration."
Even voor het ontstaan van menselijk leven op aarde ontdekt een groep apen een monoliet. Vier miljoen jaar later wordt een gelijkaardig object ontdekt op de maan dat een signaal uitzendt naar Jupiter. Commandant Bowman en astronaut Poole vertrekken op een speciale missie met het ruimteschip Discovery en de hulp van supercomputer HAL-9000.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- 2001: A Space Odyssey (BoekMeter)
- 2001: The Legendary Original Score (MusicMeter)
- 2001: A Space Odyssey (MusicMeter)
Dr. David Bowman
Dr. Ralph Halvorsen
Dr. Roy Michaels
Mission Controller (stemrol)
Dave Bowman
Hét meesterwerk van Kubrick. De film is visueel verbluffend en de beelden worden bijgestaan door de passende klassieke muziek; 'Also sprach Zarathustra' kon zowel esthetisch als inhoudelijk niet beter gekozen zijn. De hele filosofie achter 2001 is fundamenteel voor de mensheid; ondanks de evolutionaire vooruitgang is de mens geestelijk nog steeds te beperkt om het grote waarom achter het universum te zien en te begrijpen. De overgang van Dave Bowman van mens naar starchild staat symbool voor de ultieme wens van ieder individu, namelijk het verwerven van een groter bewustzijn dat ons toelaat om het mysterie van het universum te doorgronden.
Eerste plaats in mijn top 10 en een welverdiende 5*.
declanoz
Deze film is een absoluut meesterwerk, in alle opzichten. Het verbaast me overigens niets dat er een groep mensen bestaat die deze film niets vinden, het is namelijk niet echt een toegankelijke film. Ook respect voor deze mensen, ieder zijn ding. Ik werd echter op alle fronten geimponeerd door de grootsheid van deze film dat ik hoop dat mensen die het niets vinden of het te saai / langdradig vinden, deze film nog een kans willen geven.
5/5
JoeCabot
de beelden worden bijgestaan door de passende klassieke muziek
Daar zeg je zoiets. Deheer Kubrick hoorde blijkbaar graag klassieke muziek, en daar heb ik geen problemen mee, maar om dat nu in iedere film, toepasselijk en ontoepasselijk (zoals in deze film), te gebruiken heb ik weinig respect voor! Sorry hoor, maar de klassiekers der klassieke muziek die hier in 2001: ... gebruikt worden passen imo veel beter in een saaie zondagmiddag natuurdocumentaire, gemonteerd door iemand zonder al te veel inspiratie en tijd. Hé, je begrijpt wel wat ik bedoel: een riviertje en daarboven dan "Blue Danube", oohh, wat kan de natuur toch mooi zijn... Nu ja, dit is niet wat ik wil bij een film als 2001. We zitten in de ruimte dus ik wil een spacey sfeer, punt. Ik kan dat gevoel natuurlijk wel uitgebreid gaan beschrijven, maar ik kan ook gewoon een voorbeeld geven hoe het wel zou moeten (of hoe het toch ten minste een pak beter zou zijn)
Geniet maar:
En nu gaat iedereen hier natuurlijk gaan verkondigen dat men dat soort muziek in die tijd nog niet had. Wel, dan zeg ik dat dit het zoveelste bewijs is dat deze film verouderd is en dat men er toen misschien zelfs nog niet eens klaar voor was...
Sander2
Gadverdamme zeg, wat een verprutsing van een perfecte film. De muziek die gebruikt wordt in 2001: A Space Odyssey past gewoon perfect bij de film, en het is onmogelijk te verbeteren.
Duid maar weer mooi een keer de kracht van de muziek aan. De versie met Orbital - Halcyon onder is 100 maal mooier.
Sander2
Je kunt ook gewoon zeggen dat je niet van klassieke muziek houdt...
Kan je uiteraard gewoon even goed zeggen dat jij erg veel van klassieke muziek houdt.
Chr.s
Beetje slappe electronic, eigenlijk. Buiten dat;
Geniet maarDie muziek geeft de scéne een sfeer mee zoals het (overduidelijk lijkt me) niet bedoeld is.
Dit zeggen ze wellicht ook over enkele films die jij nu goed vindt.
cornelis
k kan ook gewoon een voorbeeld geven hoe het wel zou moeten
Wat een gedateerde muziek.
Alsof ik "1998 - A space monotony" zit te kijken.
Ook heel erg een geval van rood rood kleuren. Klinkt spacey, en ik zie het heelal. Ritmisch gezien doen de beelden en deze muziek ook werkelijk niets met elkaar.
Idd erg slappe electronic, zij die dat mooier vinden snappen er blijkbaar geen hol van de keuze voor de klassieke muziek is ook een conceptuele. Het staat voor het 'hogere' dat de mens kan bereiken. Simpele mysterieuze electro is dus volledig misplaatst.
The One Ring
Dat Kubrick misschien teveel klassieke muziek gebruikte in zijn films valt wellicht wat voor te zeggen. Maar bij een film als 2001 past het als in geen andere film. De hierboven geplaatste stukjes halen niet het gevoel naar voren dat Kubrick bij de film bedoelt had. Het is een beetje als Eminem-muziek in Amadeus.
JoeCabot
Het is een beetje als Eminem-muziek in Amadeus.
Rapmuziek in een film over (een maker van) klassieke muziek past idd niet. Sfeervolle Spacey electronic in een sfeervolle film die zich in space afspeelt past wel lijkt me. Toch beter dan klassiek
Het is juist geniaal dat het WEL past.
Wat is daar nu zo geniaal aan, er past zo veel verschillende muziek bij.... Neemt niet weg dat ik de keuze van Kubrick beter vind dan de voorgestelde electro pulp. Zou de film graag eens zien met de (klasieke) score die er voor gemaakt was.....
JoeCabot
Het is juist geniaal dat het WEL past.
Mwa, eigenlijk past klassiek bijna overal. Viooltjes en zo. Maar normaal gezien, toch vooral bij 2001, zie ik het liever anders...
Pieter Montana
Van klassieke muziek ben ik nou ook niet echt een fan, maar Kubrick gebruikt hier inderdaad wel de passende muziek voor dit soort film. Zelfs Beatlesmuziek past er gewoonweg niet bij. De film is qua muziekscore geweldig.
Leuk voor hen die het ook "het hogere" vinden. Jammer voor diegene die het pompeuze bombastische fanfaremuziek vinden. Conceptueel duikelt het dan allemaal een beetje in elkaar.
Zal mij worst wezen wat Kubrick conceptueel te zeggen heeft/had. Zoals steeds is dat toch simplistisch geblaat, niveau secteguru. Doe mij maar een mooi sfeertje.
De muziek pas perfect bij het ritme en de vormen en ruimtes bijvoorbeeld, heel knap.
The One Ring
Over welke muziek heb je het nou? De klassieke of die van Orbital - Halcyon?
BlueVelvet
Waar ik de tweede link van JoeCabot best goed passend vind de eerste twee minuten (daarna ook totaal niet meer), is de tweede link vooral zielig (sorry voor de woordkeuze) met zijn blije gameboy-geluidjes.
Iedereen kan wel een stukje muziek bedenken dat zijns inziens beter past, ik ook, al zal ik geen suggesties posten hier. Bij elke keuze vindt een deel het fantastisch, een ander deel vooral ergerlijk sfeerverpestend.
Saaier. Niet afgekeken.
Al jarenlang over gehoord en nu dankzij youtube makkelijk te zien:
Ik blijf bij het origineel.
Chr.s
Niets tegen een keuze voor electronische muziek. Kijk bijvoordbeeld hoe fantastisch er bij stalker gebruik van gemaakt word. Neemt echter niet weg dat dit pauper trackje van Orbital totaal niet past bij de des betrefende scéne in 2001.
Wanneer jij dit vrolijke lounge trackje beter vond passen vond je het concept blijkbaar zo simpel nog niet.
Halcyon is alles behalve een vrolijke lounge trackje
Daarbij zeg ik helemaal niet dat het beter bij Kubrick's concept past, in tegendeel zelfs. Maar persoonlijk vind ik dat iets positief.
Nu is Orbital - Halcyon ook niet de track die ik zou gebruiken, maar vind het in ieder geval een stevige verbetering en 't zou de film voor mij een stuk kijkbaarder gemaakt hebben.
JoeCabot
Het was natuurlijk ook niet mijn bedoeling om aan te tonen hoe het ideaal zou zijn. Gewoon welke richting van muziek deze film zou moeten uitgaan. En dan heb ik het natuurlijk over zweverige, spacey electronic. En laat dat Orbital nummertje nu eens toevallig heel populair zijn op youtube.
Maar ja, blijkbaar valt er over muziekkeuze niet te discussieren, want dit vlot aan geen kanten. Laten we het dan maar hier bij houden
Dave Bowman
De keuze van muziek is nu eenmaal gemaakt door kubrick. Beeld en muziek zijn een totaalplaatje en wie de klassieke muziek minder vindt, zal daardoor de film minder vinden. Dat is spijtig.
Ik vind de klassieke muziek wel passen, maar ik kan begrijpen dat anderen dit niet vinden. 2001 is een werk dat niet eenvoudig te beoordelen is en zal daardoor zowel veel voor- als tegenstanders hebben.
Madecineman (moderator films)
Ik vind techno onder Kubricks 2001 net zoiets als beweren dat Rembrandt bij de Nachtwacht meer kleurtjes had moeten gebruiken of dat de Mona Lisa beter en mooier zou zijn geweest als DaVinci er een lekkere wulpse blonde stoot van had gemaakt. Kortom vrij onzinnig eigenlijk...

2010
1984

Vervangen door techniek: Deze prominente films tonen een grimmig beeld voor de mensheid

Wat is 'de beste film allertijden'? Dit is waarom juist deze films altijd als eerste worden genoemd

Ingehaald door de tijd: zeven sterke films waarin 'de toekomst' in het echt inmiddels al het verleden is

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Shoah
Documentaire / Oorlog, 1985

Apocalypse Now
Oorlog, 1979
maanjupiterkunstmatige intelligentieman vs machinegebaseerd op boektechnologiesuper computerruimtereisspace missionmoon base astronautcultfilmevolutionmonolith space stationruimte-operacomplex2000sdrearyai rebellion absurdtenseambiguousaudaciousbaffledexcitedmetrocolorsuper panavision 70