• 9.376.945 stemmen

Met onder meer: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman en Paul Henreid

Gesproken taal: Duits, Frans, Italiaans en Engels

Releasedatum: 31 juli 1947

Plot Casablanca

"They had a date with fate in Casablanca!"

Tijdens de Tweede Wereldoorlog runt de verbannen Amerikaan Rick Blaine een bar in Casablanca. Rick krijgt twee belangrijke douane-papieren in z'n bezit. Als de Nazi Strasser in Casablanca arriveert, doet de plaatselijke agent Renault alles om hem te plezieren: zo belooft hij dat hij ervoor zal zorgen dat de Tsjecho-Slowaakse verzetsleider Victor Laszo de stad niet uit zal komen om naar de VS te vluchten. Tot Rick's verrassing arriveert Laszlo in Casablanca met Rick's oude liefde Ilsa.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ja, ik snap de insteek. Maar je kijkt toch met je eigen beleving naar een film, het is een beetje ondoenlijk film te kijken met de gevoelens van elke cultuur. Pff, dat zou zwaar zijn

Anatolia schreef:

Maar dat is nou juist het punt en zo kenmerkend voor Amerikaanse cinema, vooral uit die tijd, en daarmee ook voor de westerse houding: er wordt inderdaad totaal niet stilgestaan bij de onderdrukking van de 'kleurling' (i.c. de Marokkaan die slechts mag figureren als bediende of een ander exotisch decorelement); onderdrukking en leed worden enkel interessant als de blanke het moet ondergaan.

Het heeft natuurlijk wel wat met de tijd waarin deze film gemaakt is te maken. Later is kolonialisatie wel in films aanbod gekomen (al moet ik toegeven dat ik niet geloof dat het veel films waren) en heeft de VS zich hard gemaakt voor de dekolonialisatie. Maar als Casablanca inderdaad stil had gestaan bij de ondrukking van de 'kleurling' dan was de boodschap ontkracht en zou de film onevenwichtig geworden zijn. De film moest vooral Amerikanen stimuleren om mee te vechten tegen de onderdrukking van de Nazi's. Als deze film liet blijken dat de Fransen echter ook weer mensen onderdrukten (ik weet verder niet in hoeverre dit gebeurde overigens; de koloniegeschiedenis van Frankrijk is mij niet heel erg bekend) zou deze boodschap wellicht teniet worden gedaan en ik betwijfel of dat een goede zaak zou zijn geweest.

Verder hangt het per cultuur er inderdaad vanaf hoe je naar zo'n film kijkt. Ik weet ook best dat dit niet de enige reden is dat je de film laag waardeert, het is slechts het enige argument waarop ik wou reageren.

avatar van dragje

dragje

Begin volgend jaar ga ik toevallig naar Casablanca, ik zal dan eens op straat informeren hoe men tegen Casblance (the movie) aankijkt.

"Casa wie??" zal ongetwijfeld vaak geroepen worden en ruimte maken voor: "AH Ruud Gullt!!!!" Een lang debat, zonder twijfel.

avatar van decsss

decsss

dragje schreef:

Deze film kennen ze zeer zeker wel, vraag gelijk of ze je naar de bios in centrum brengen (ken de naam van bios niet meer). Daar hangt namelijk de Originele Filmposter. Ik heb me laten vertellen dat Amerikaanse toeristen, hiervan op de hoogte zijn. En de gidsen dan ook vragen hen daar naar toe te brengen. Speciaal om deze poster te zien.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Casablanca was destijds me eerste klassieker(Along with Ctizien Kane) en is sindsdien ook een van me favourite gebleven.

Casablanca is the kind of movie dat je keer op keer kan bekijken zonder dat die verveelt. Dus een tijdloze film.

Alles van de film is zo dichtbij de perfectie. Maar wat maakt de film zo geweldig?

Is het de geweldige mix van gerne's?(Zie O.A North By Northwest)......De hemelgeprezen acteerprestaties?......ofwel de heerlijke nooit vergeete sfeer, die het nergens zo goed doet als in casablanca. Een plek dat eenmaal in onze harten blijft en nooit meer verloren gaat als een bijblijvende diamantje.

Waar ik toch altijd aan denk als ik Casablanca in me gedachten heb en ik denk ook bij vele andere is dat Casablanca een romantieke film is. Maar de film snijdt vele thema's aan(liefde, drama, oorlog, actie, triller, humeur). En deze thema's staan nog eens perfect met elkaar in balans.

De film bevalt zoveel geweldige dialogen. De gesprekken tussen C.Renault en Rick kan ik keeropkeer met plezier bekijken. Er zijn weinig films die zoveel klassieke uitspraken bevaten.

(Mr. Leuchtag: Liebchen - sweetnessheart, what watch?

Mrs. Leuchtag: Ten watch.

Mr. Leuchtag: Such much? / Here's looking at you, kid/ Are my eyes really brown?/ Of all the gin joints, in all the towns, in all the world, she walks into mine. / Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship. / We'll always have Paris.)

Over de acteerprestaties is erzoveel gezegd overtuigend in elke vorm, de film bevalt zoveel karakters om van te houden. Rokkenjager Rick, prachtige lisa, de corupte humoristishe C.Renault, ugarte, kwadaardige Major Strasser(die me overigens herinnerde aan de rol van Lee van Cleef in The good The Bad and The ugly. En uiteraad sam.

Conclusie: een tijdloze klassieker die we altijd zullen hebben. Of beter gezegd.....We'll always have Casablanca!

4 en half sterren

avatar van Stepjuh

Stepjuh

Geweldige film. Met name van de volksliedscène genoten. Voor nu 4,5*, maar misschien toch naar 5*

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

rokkenjager schreef:

kwadaardige Major Strasser (die me overigens herinnerde aan de rol van Lee van Cleef in The good The Bad and The ugly)

De acteur van Major Strasser, Conrad Veidt, heeft dezelfde rol in All Through the Night . Al een jaar eerder, ook met Bogart.

avatar van dragje

dragje

decsss schreef:

thx for the tip!

Ik ga zeker die bioscoop opzoeken.

avatar van Zuiderpark

Zuiderpark

ik moet deze film echt eens een keer nuchter bekijken...

avatar van Dado

Dado

Met moeite de film afgekeken, heb mezelf moeten dwingen, omdat het toch een klassieker is.

Snap eerlijk gezegd de hoge waardering niet, de acteerprestaties van de figuranten/bijrollen vond ik niet echt goed, meer aan de irritante kant. Kon ook absoluut niet lachen om de (humoristische?) gesprekken.

Het verhaal kon me niet boeien en kon niet meeleven met de personages.

Film zal vast wel goed zijn op de feitelijke punten, maar mij kon ie niet vermaken.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Hmm, gezien je top 10 verbaast het me niet dat je de film niet goed vond. Maarjah, ieder zijn smaak...

avatar van Thomas83

Thomas83

Ik had iets meer van de film verwacht, een veel langere speelduur ook, maar ik heb me zeker erg vermaakt. De film kijkt allereerst lekker weg (ondanks dat hij grotendeels bestaat uit dialogen en er weinig van locatie wordt gewisseld) en ziet er ook goed uit. Mooie sfeervolle decors, fraai camerawerk (een enkele keer een relatief lange close-up van een gezicht. In de mimiek wordt het beste geacteerd vind ik overigens). Het spel van Bogart, Bergman en Henreid is aardig. Bogart heeft uitstraling en Bergman ziet er prachtig uit. Ook Henreid kan charisma niet ontzegd worden.
De film bevat wat interessante karakters en een sterke verhaallijn. Niet al te ingewikkeld, maar toch een mooi verhaal wat goed in elkaar steekt en op een prettige manier wordt verteld. De karakter- en relatieontwikkelingen vond ik wel wat tegenvallen. De chemie tussen Bogart en Bergman ook. Maar toch wist het einde me te ontroeren en de film is een mooie mix van romantiek, drama en een vleugje spanning en humor. De humor zit hem vooral in wat mooie oneliners etc. De dialogen zijn ook aardig. De muziek vond ik soms wel mooi (vooral die scene met het liedje van Rick en Ilsa, een van de klassieke scenes uit de film), maar over het algemeen niet zo heel veel bijzonders. Maar dat komt voor een deel ook wel door de geluidskwaliteit denk ik.
Het einde is erg mooi en ook vrij verrassend. Niet echt dat Rick zich zou opofferen, daarvoor werd er wat teveel de nadruk gelegd op hoe cynisch, egoistisch en zakelijk hij is geworden, maar wel dat hij opeens met een pistool achter de agent stond die Laszlo zou komen arresteren. Stijlvol ook hoe op het vliegveld eerst het vliegtuig en later Rick en de agent langzaam in de mist verdwijnen.
Al met al heb ik 3.5* over voor Casablanca. Wie weet wordt dat nog wel meer als ik de film vaker kijk. Echte topfilms ga je steeds meer waarderen, hoe vaker je ze kijkt. Het zal dan wel blijken of Casablanca voor mij de echte top is. Voorlopig hou ik het bij een goede film waarmee ik me erg vermaakt heb.

Leland Palmer schreef:

Ik vind zijn top 10-films helemaal niet op Casablanca lijken. Waar leg jij het verband? Bij Final Destination?

avatar van serpico

serpico

The One Ring schreef:

Hij zegt juist dat hij het logisch vindt dat Dado hem niet kon waarderen, gezien zijn top 10. Hij legt een negatief verband ^^.

Oh, ik las verkeerd. Sorry

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

The One Ring schreef:

Oh, ik las verkeerd. Sorry

avatar van Flipman

Flipman

Ik vond de film maar zo zo. Het einde was niet geheel te voorspellen, maar ook geen verrassing. Ik vind het ook moeilijk om een film in het tijdsbeeld te zien van toen, ook al weet ik dat films toen, qua verhaal, over het algemeen nogal simpel in elkaar zaten.

Toch met ik zeggen, hoewel ik geen specifieke quotes heb onthouden, dat ik sommige dialogen opvallend mooi vond!

En ook een verdienste van de film is dat ie voorbij vliegt. 100 Minuten? Nou, dat zie je er niet aan af. Leek of ie minder dan een uur duurde.

Jammer dat ik vanwege het typisch Golden Age Hollywood acteerwerk niet geheel mee kon leven met de eprsonages.

Overigens denk ik dat de relatie tussen Rick Blaine en Captain Luis Renault is afgekeken door de makers van The Transporter; Frabnk Martin en Inspecteur Tarconi hebben een zelfde soort relatie.

Voorlopig drie punten in mijn Boekje.

Flipman schreef:

Is toch echt niet, zo. Er zijn schitterende verhalen verteld in die tijd en vind maar eens zo'n complexe als The Big Sleep. Tenzij je het puur voor verrassingsfilms als The Usual Suspects doet natuurlijk. Maar persoonlijk vind ik niet dat een film een minder verhaal heeft als hij niet elk kwartier weer een plottwist heeft. Het verhaal van Casablanca is simpel samen te vatten, maar zit bijzonder goed in elkaar.

Wat het acteerwerk betrefd, ik kan snappen dat het theatrale van sommige oude films op het acteergebied wennen is, maar als je eenmaal meer films uit die tijd ziet denk ik niet dat je het als minder goed gaat beschouwen. Ik zie het meer als een alternatief.

Wat vond je trouwens van de sfeer, Flip? Dat sfeertje in Rick's Café vind ik onovertroffen.

avatar van Dado

Dado

serpico schreef:

Ik weet dat sommige van mijn films niet echt hoogstaande 'kunstwerken' van films zijn.

Het is gebaseerd op het feit of ik me vermaak met een film en die ik vaker kan kijken en nog geniet.

En dat had ik niet bij deze film

avatar van djelle

djelle

Groot gelijk Dado. De herkijkbare waarde is één van de belangrijkste eigenschappen die een goeie film behoeft.

avatar van serpico

serpico

Ik ben het daar ook mee eens. En ik kan deze film steeds opnieuw kijken en hij blijft voor mij zeer genietbaar. Je moet je inderdaad niet schamen voor wat je leuk vind

avatar van Paul Oz

Paul Oz

Zeker een tijdloze film, blijft een topper.

Wat vinden jullie van het shot van 23 seconde van Bergman, wanneer Sam "as time goes by" gaat spelen?

Echt geniaal, dat shot blijft super!

Verder heerlijk verhaal, zeker een 5 waard.

avatar van veron35

Piepfijn toppertje dit

avatar van Black Math

Black Math

+ goede dialogen
+ acteerwerk was prima, de blikken die de verschillende acteurs soms wierpen spraken boekdelen
+ imho het script klopt gewoon

- de afloop was toch wel voorspelbaar je ziet mijlenver aankomen dat hij hen toch laat gaan met de visa
- het verhaal was toch wel een beetje simpel hoe hij weg komt met de moord op Strasser

Misschien oordeel ik te hard voor een film die al zo oud is.

Dado schreef:

Ik bedoelde het ook niet echt negatief. Het gaat er niet om of je een kunstwerk kunt waarderen of niet. Je top 10 straalt echter gewoon niet uit dat je een liefhebber bent van romantische drama's uit de jaren '40, of wel?

Maar goed, een top 10 hoeft ook niet alles te zeggen.

Black Math schreef:

Ik denk niet dat de film beter was als deze dingen anders waren. Dit einde hoort bij Casablanca en maakt de film.

avatar van Paul Oz

Paul Oz

Iemand nog tips voor films die hierop lijken? Ook uit de jaren 40?

To Have and Have Not; beetje dezelfde setting, maar wel andersoortige film

Paul Oz schreef:

Iemand nog tips voor films die hierop lijken? Ook uit de jaren 40?

Pépé le Moko. Een Franse film, wel uit de jaren '30, die qua sfeer en sommige plotelementen erg op Casablanca lijkt. Kan niet missen als je Casablanca goed vond.

avatar van Baggerman

Baggerman

‘A kiss is just a kiss…..’ en ‘Play it again, Sam!’

Tot mijn schande pas vorige week voor het eerst gezien! Is de laatste quote echt fout?

Maar wat een mooie film, een prachtige Ingrid Bergman, een stoere Bogart!!!
Terecht een klassieker. Geweldige bombastische klassieke muziekscore ook. Waarom hoor je dat bijna nooit meer? Alleen John Williams waagt nog wel eens pogingen in die richting!

Gaaf die scène waarin de Duitsers zingen en waarna Laszlo de Marseillaise laat spelen!

4,5*!