• 9.373.905 stemmen

Met onder meer: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman en Paul Henreid

Gesproken taal: Duits, Frans, Italiaans en Engels

Releasedatum: 31 juli 1947

Plot Casablanca

"They had a date with fate in Casablanca!"

Tijdens de Tweede Wereldoorlog runt de verbannen Amerikaan Rick Blaine een bar in Casablanca. Rick krijgt twee belangrijke douane-papieren in z'n bezit. Als de Nazi Strasser in Casablanca arriveert, doet de plaatselijke agent Renault alles om hem te plezieren: zo belooft hij dat hij ervoor zal zorgen dat de Tsjecho-Slowaakse verzetsleider Victor Laszo de stad niet uit zal komen om naar de VS te vluchten. Tot Rick's verrassing arriveert Laszlo in Casablanca met Rick's oude liefde Ilsa.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Prachtig einde. Ik dacht eerst echt dat Rick voor zichzelf koos en Lazlo erbij lapte. Mooi ook dat Renault tot inkeer komt.

4,5 sterren

1 vd meest overgewaardeerde films ooit

avatar van starbright boy

Vertel eens wat je er niet goed aan vond?

1 vd meest overgewaardeerde films ooit

Wat uitleg zou prettig zijn ja....

avatar van eerdekes

eerdekes

Die scène als de duitsers zo'n Duits liedje zingen, en dan de fransen het Marsei... nog wat, kan fout zitten was ronduit schitterend en één van de hoogtepunten van deze fantastische film.

Bogart en Henreid zijn schitterend op dreef.

En Bergman kwam toch zo passioneel over!

Pure klasse

4 Sterren

avatar van E V

E V

Een klassieker en Oscarwinnaar, maar die in deze tijd (voor mij te minste) een beetje te langdradig is.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

eerdekes schreef:

de Marseillaise

Chr.s schreef:

Wat uitleg zou prettig zijn ja....

Ik vind vooral de diepgang bij de personages erg ver te zoeken. Ik voelde niet met ze mee wat wel zou horen bij een film die door velen wordt gezien als beste ooit. Oppervlakkig acteerwerk en een zeer standaard liefdesverhaal. Voor de rest wel mooi gedaan. Cinematografie is erg mooi en de setting bijzonder. Ik verwachtte meer. Binnenkort weer voor de 2e keer bekijken, kijken wat ik er dan van vind. Nr 39 (inmiddels 42) in de moviemeter top250 vind ik nog wel acceptabel maar de 6e plaats in de imdb top250 belachelijk.

avatar van mister blonde

mister blonde

dutchtuga schreef:

Oppervlakkig acteerwerk en een zeer standaard liefdesverhaal.

ja dit was de standaard voor vele films die zouden volgen, alleen is het nooit meer gelukt om een liefdesverhaal zo goed uit te werken en het liefdesverhaal zo'n belangrijk onderdeel van de plot te maken. de driehoeksverhouding is geweldig en niet voor niets klassiek. standaard zoals jij het bedoelt zou zijn wanneer een van de twee mannen 'de slechterik' zou zijn. Nu krijg je sympathie voor beide mannen.

en deze film oppervlakkig acteerwerk verwijten is als Jimi Hendrix verwijten dat ie geen gitaar kon spelen. je mag het wel vinden, maar je moet het wel verdomde goed onderbouwen om het hard te maken.

Verder is werkelijk elke zin die uitgesproken wordt goed getimed en nooit een te veel. de dialogen zijn legendarisch en de oneliners geweldig. casablanca is een film die geweldig is in elk woord dat gesproken wordt en elk shot dat te zien is. een grootse film.

[quote]mister blonde schreef:

Zoals ik al zei merk ik geen diepgang in de personages, krijg vaak het gevoel dat ze hardop oplezen. Heb niet veel gezien van Bogart maar in de "African Queen" bv had ik ook erg dat gevoel. Weinig diversiteit. Geweldige oneliners zijn trouwens geen garantie voor goed acteerwerk, integendeel zelfs, goed acteren is zo natuurlijk mogelijk overkomen.

Hendrix is trouwens een fantastische gitarist, een grootheid.

Chr.s

Ik heb zelden emoties als vreugde, verdriet en liefde door 2 acteurs zo mooi in beeld gebracht zien worden.

avatar van speedy23

speedy23

@ dutchtuga

Deze klassieker heeft het allemaal: een sterk scenario, perfect spel, een strakke regie, welluidende muziek, mooie decors, eersteklas belichting, fraai camerawerk enzovoort... Wat velen niet weten, is dat eerst Ronald Reagan gevraagd was voor deze rol. Dan zou er van weinig diepgang sprake zijn geweest. Trouwens met Reagan in de hoofddrol zou er misschien geen Oscar in de wacht gesleept zijn, terwijl er nu zes stuks binnengereven werden. Volgens mij is het gewoon een antipathie die je hebt tegenover Bogart. Als ik zoiets heb met een film die nationaal én internationaal zo hoog gewaardeerd is, dan weet ik dat het bij mij ligt en niet bij de film. Smaken verschillen nu eenmaal van persoon tot persoon. Maar toch: echt een must voor cinefielen.

dutchtuga

Nee hoor, is geen antipathie, ik heb er maar 2 met hem gezien en daar oordeel ik over, over die 2 films. Het is inderdaad een feit dat casablanca door velen zeer hoog wordt gewaardeerd maar dat wordt ook gedaan met the shawshank redemption, wat ik ook niet zie als 1 der besten ooit. Begrijp me niet verkeerd, vind ze allebei zeker geen slechte films, maar 1 der besten ooit (SR zelfs DE beste ooit) vind ik een beetje teveel krediet.

avatar van jay73

jay73

mister blonde schreef:

Bovenstaande was een reactie van mister blonde op een uitspraak van dutchtuga.

Ik vind de vergelijking wel interessant maar om een andere reden. Beiden zijn iconen maar zeker ook niet bij iedereen geliefd. Ik kan me wel wat voorstellen bij de kritiek van dutchtuga op Bogart: je kunt je moelijk in hem inleven. Dat heb ik ook vaak bij hem; bij Casablanca had ik dat onder andere maar nog sterker in The Maltese Falcon. Maar dat geeft ook net dat eigenzinnige aan zijn acteerstijl (die ik dus wel heb leren waarderen). Het tegenovergestelde geldt wat mij betreft voor Jimi Hendrix: wereldwijd geprezen maar ik vind er niet veel aan. Tja, kan gebeuren.

Maar goed, waar hadden we het over?

avatar van Nieke

Nieke

Was dit niet de film die in Guinesss book of Records is opgenomen met de langste filmkus ooit?

avatar van xangadix

xangadix

Nope! Dat is de kus in You're in the Army Now (1941). 3 minuten en 5 seconden...

avatar van ramses

ramses

geweldige film

toch één van de mooiste lovestory's ooit verfilm

prachtig geacteerd

schitterend einde, die wel blijft hangen

avatar van olivier

olivier

Aaaa ik kan deze film niet zien stààn zonder de enorme drang te voelen om hem te zien. Genot van de eerste tot de laatste minuut. Misschien is mijn mening die van het grote publiek maar als absolute classic voor ik dit veel sterker en minder gedateerd dan die andere klassieker bij uitstek: citizen kane. Mijn keuze is snel gemaakt...

avatar van speedy23

speedy23

xangadix schreef:

Groot gelijk. Tussen Jane Wyman en Regis Toomey en nam 1/25ste van de totale filmlengte in beslag.

avatar van Moovey

Moovey

Film gisteren voor het eerst gezien. Leuke film, die ik persoonlijk niet ontzettend spannend vind (ondanks de Duitse aanwezigheid) maar wel continu onderhoudend is. Mooi einde.

Een van de grootste klassiekers allertijden natuurlijk maar toch niet meer dan 4 sterren.

Here's looking at you, kid!

Chr.s

Goodbye Lenin vond ik ook niet spannend, en in die film zitten enkel Duitsers.

avatar van gemaster

gemaster

Prachtige film zeg. Hij verdient de klassieker status zeker. De spitsvondige dialogen, de subtiele humor, de prachtige manier waarop de verhoudingen in de plot zijn verweven, het goede spel en de mooie setting zorgen voor een zeer prettige kijkervaring. Ik zat te denken aan 4,5* , maar ik maak er toch een hele dikke 4* van.

avatar van FisherKing

FisherKing

Kom op, het tempo is zo briljant Een 4,5 wellicht ?

avatar van gemaster

gemaster

Ik zit dus zwaar te twijfelen, maar ik vond hem technisch gezien niet optimaal. Een Citizen Kane is rond dezelfde tijd gemaakt en sprak mij qua cinematografie een stuk meer aan. Deze film is echter op alle andere fronten weer beter.

avatar van savi_7

savi_7

dutchtuga schreef:

ben het 100% met je eens, vond Bogey erg goed acteren maar kon niet echt meevoelen zoals jij al zei. maar kan ook wel begrijpen dat men dit een klassieke film vindt.

avatar van TonyMontana

TonyMontana

Dit is misschien een rare/domme vraag, maar wat is de vertaling van de quote: "Here's looking at you, kid!" ik snap die zin niet.

The One Ring

Volgens mij is de vertaling: "Ik hou je in de gaten, jongen." Zo werd het in de film Play It Again Sam in ieder geval vertaald.

avatar van aegron

aegron

Volgens mij is het een toast die hij uitspreekt. Dus zoiets als: deze drink ik omdat ik je weer zie.

The One Ring

Kan ook, ik heb Casablanca nog niet gezien. De zin wordt ook uitgesproken in Play It Again, Sam en daarin wordt het zo vertaald.

The One Ring

Ik heb hem nu wel gezien en de uitspraak "Here's Looking at you, kid!" wordt in deze film vertaald als "Op je gezondheid". Dit gebeurt als Blaine een gals champagne opheft naar Lund. Toch is de vertaling in Play It Again, Sam niet fout, het word op een heel ander moment in een hele andere situatie uitgesproken.

Ik vond de film heel goed. Bogart speelt heel goed zijn rol van Rick Blaine en Ingrid Bergman zet een erg goede en geloofwaardige geliefde neer. Maar voor mij was het vooral Claude Rains die als Louis Renault indruk maakte. Erg leuke rol vond ik dat. Verder is de cast perfect en worden alle bijrollen dus perfect vervult. Niks op aan te merken.

Het nadeel van een film met deze haast onbereikbare status is dat je van te voren al veel weet. Zo verklapten When Harry Met Sally... en Play It Again, Sam het einde voor mij al. En juist daarom is het zo knap dat de film mij nog steeds wist te verrassen. Het einde wist ik dus al ongeveer, maar er zat meer aan vast dan ik begrepen had. Het script is nagenoeg perfect en ik snap heel goed waarom dat juist zo geroemd wordt aan deze film. Ik had, in tegenstelling tot anderen, helemaal geen enkele moeite om me in te leven in de personages. Het verhaal is, net als de rest van de film, tijdloos. Ook leuk vond ik het om al die wereldberoemde citaten nu eindelijk eens op zijn plaats te zien. Veel daarvan kwamen op totaal andere momenten dan ik verwacht had.

En wat kan ik verder zeggen? De locaties en de zwart-wit cinematografie zijn erg mooi en het is gewoon een van de beste romantische verhalen ooit. 4 sterren lijken me voorlopig hoog genoeg voor deze film, maar dat kan met gemak veranderen. Ten goede of ten slechte, maar ik denk vooral ten goede

Play It, Sam!