• 9.373.533 stemmen

Met onder meer: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman en Paul Henreid

Gesproken taal: Duits, Frans, Italiaans en Engels

Releasedatum: 31 juli 1947

Plot Casablanca

"They had a date with fate in Casablanca!"

Tijdens de Tweede Wereldoorlog runt de verbannen Amerikaan Rick Blaine een bar in Casablanca. Rick krijgt twee belangrijke douane-papieren in z'n bezit. Als de Nazi Strasser in Casablanca arriveert, doet de plaatselijke agent Renault alles om hem te plezieren: zo belooft hij dat hij ervoor zal zorgen dat de Tsjecho-Slowaakse verzetsleider Victor Laszo de stad niet uit zal komen om naar de VS te vluchten. Tot Rick's verrassing arriveert Laszlo in Casablanca met Rick's oude liefde Ilsa.

avatar van De Knip

De Knip

Heb em eindelijk eens gezien en moet eerlijk zeggen: erg mooi gemaakt, maar ik vond het niet echt een pakkend verhaal. En verrassend vond ik em niet, de plot-twists waren toch wel voorspelbaar. Bogart speelde wel goed en Bergman is ook erg mooi, maar de film in zijn geheel viel me ietwat tegen.

***

avatar van The Eye

The Eye

Ik vond deze film dus drie keer niks, langzaam saai verhaal waar ik met moeite m'n aandacht bij kon houden. Dat noemen ze dan klassiekers, nou noem het maar een kotszieker!

haha leuk woordgrapje zeg

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

Niet dus....

mijn advies is ; zeg dan nix !!!

5 sterren all the way

avatar van vdc

vdc

Arrest the usual suspects !

Dus dààr hebben ze die titel vandaan !

avatar van renske

renske

Film die voorbijvloog. Boeiend en onderhoudend en ook bij vlagen ontroerend. Het gekke was dat juist omdat het voorbijvloog ik over de relatie tussen Bergman en Bogart een beetje dacht: "oh, is dat het nou? Een doodordinair misverstand?" Dat is vast heel fout om te denken bij zo'n klassieker. Maar ja. Toen had ik het al gedacht.

Er zaten ook een paar fout kleffe momenten in vond ik. Kan me effe niet de preciese momenten herinneren want ik heb de film slechts eenmaal gezien. Wil 'm wel heel graag herzien en dat is natuurlijk een goed teken.

Knap om zo'n boeiende film te schieten op eigenlijk één locatie - een bar.

De ellende en ook het intrigerende van oorlog komt in deze film op z'n scherpst naar voren. En ook als je hoort wat ze allemaal al weten van die concentratiekampen enzo... verbijsterend. Een film uit 1942!! Dat vond ik bijna schokkend om te realiseren: dat de kennis allemaal wel aanwezig was. En dat er toch blijkbaar mensen waren later (ik heb het nu niet over de film) die zeggen geen idee gehad te hebben wat er allemaal gebeurde.

Hilarische dialoog van het emigrerende oude koppeltje:

- How watch?

- Ten watch.

- Such much?

mister blonde

hmmm, heb ik deze film maar 4 sterren gegeven? 5 sterren, natuurlijk!

heerlijke one-liners. geweldige dialogen. briljante...ach.. laat maar..... het is allemaal weleens gezegd over deze film.

avatar van Ghola

Ghola

Zojuist gezien, dit is zo'n beetje de eerste klassieker die ik heb gekeken. Ik zag een mooie SE in de winkel liggen en ik vond het wel tijd worden om de gok te wagen. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb, ik vond het een ijzersterke film. Een beetje tegen m'n verwachtingen in had ik er helemaal geen moeite mee dat de film 60 jaar oud en zwart-wit is: door de vaart die er in het (goede) verhaal zit, de geweldige acteerprestaties, sterke dialogen en de humor (die me echt aansprak) vloog de tijd voorbij. Voorlopig hou ik het op 4 sterren, maar dat gaan er zeker meer worden zodra ik de film vaker heb gezien. Ik zal eens op zoek gaan naar andere klassiekers (Citizen Kane, Rear Window oid), waarschijnlijk zal ik dan ook steeds beter door het gedateerde jasje van deze films heen kijken.

avatar van Ravnoss

Ravnoss

Eindelijk gezien.

Ik vond het een amusante film, goed acteerwerk, leuke dialogen, nog betere one-liners. Verder een aardig verhaal, wat nergens speciaal werd. De plotwendingen zag je al van mijlenver aankomen, maar dat boeide me niet zo.

4Sterren.

avatar van mrdig

mrdig

Gisteren eindelijk gezien!

Het idee dat deze film tijdens de oorlog is gefilmd en met een krap budget is natuurlijk erg interessant. Prima acteerwerk, leuk verhaal en weliswaar af en toe een beetje klef, maar ja, da's niet erg op de zondagmiddag.

De film boeide me van begin tot eind, dus vooralsnog 4 ster...

avatar van eefske

eefske

Hehe, gister eindeljik de klassieker der klassieker gekeken ( zoals ik van vele mensen gehoord had....) Vond het zeker een goede film! Wel vreemd om weer eens een zwar-wit film te zien, maar na een tijdje stoorde dat ook niet meer. Bogart is echt geweldig met zijn droge opmerkingen! Ik stoorde me wel aan die vele smachtende blikken van Bergman, maja dat hoort er nu eenmaal bij. Kan iemand me misschien ook vertellen waar ik dat citaat : "Who are you, who were you "( ofzo iets ) toch pas gehoord heb?!? Volgens mij in een net uitgebracht nummer. Ik k

kom er maar niet uit........

avatar van Rudy

Rudy

Hallo, kan iemand mij vertellen waar ik de teksten van casablanca vinden kan? Alvast bedankt..

avatar van timbo_

timbo_

vanmorgen gekregen en meteen gekeken. was toch wat huiverig vanwege het zwart wit. maar heeft me geen moment gestoord.

vooral die scene met de twee volksliederen blijft geweldig

*****

avatar van eerdekes

eerdekes

Misschien wel de mooiste film ooit gemaakt.

héél lang geleden gezien, maar herinner me alleen nog maar van die film dat ik hem héél mooi vind.

Ik wacht met het eindrapport tot ik hem nog eens zie

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Hij ligt nu voor €9,99 bij FRS, dus neem je kans

avatar van eerdekes

eerdekes

Nee, ben aan het sparen voor GBU.

Wachten tot hij op tv komt bedoel ik

avatar van FisherKing

FisherKing

Bij herziening weer eens aan herinnerd waarom ik 5 sterren gaf.

Het bijzondere anti-oorlogsverhaal,

de bijzondere liefdesgeschiedenis,

de fantastische Bogard, die werkelijk van het scherm afspat.

De muziek, de timing en het vluchtelingenprobleem, alsof tijden niet zijn veranderd.

Wat dan weer zo ontzettend mooi is, het humanisme van brompot Bogard. En wat Renske ook aanhaalt die discussie van Duitse gasten die eindelijk naar Amerika kunnen en de taal compleet verkeerd aanhalen.

Allemaal briljant.

En natuurlijk rillingen als de Marseillaise wordt aangeheven om de Duitsers te ontstemmen, prachtig en ontroerend.

De vaart die Michael Curtiz geeft aan de film is behoorlijk fantastisch, maar hij heeft hier zo veel geluk met zijn hoofdrolspelers. Krijgt een (toen nog onbekende) Bogart, een geruilde actrice die Fox(of een ander) aan Warner leende

Ingrid Bergman dus, die het fantastisch doet.

*****

avatar van sydney

sydney

Ook maar weer eens herzien. En ook ik kreeg een bevestiging waarom ik ooit 5 sterren gaf. Het ontroert mij iedere keer weer: de intriges in Casablanca, de romantiek in Parijs, de onmogelijke liefde in Nazi parijs, gebroken liefde in Casablanca, Rick's Cafe, Here is looking at you kid, de twee volksliederen (en de kracht van de Marseillaise), Sam en zijn muziek, When time goes by... Ik kan uren doorgaan.

De film is dermate perfect dat je gewoonweg geen goofs of ongeloofwaardigheden kunt ontdekken. Moet je nagaan dat de set van Casablanca een complete chaos was, de acteurs en actrices niet wisten waar ze aan toe waren, het script vele malen veranderd is, dat het plot pas op het laatste moment is bedacht. Ook was Bogart in het begin helemaal niet gecast. Het zou eigenlijk Ronald Reagan worden... Nou, wat een knaller het dan geweest zou zijn.

Net zoals in de film is het verhaal rondom de film gelukkig ook goedgekomen en kunnen we jaren na dato nog lekker nagenieten en meetreuren over het wel en wee in Casablanca.

Ik heb weer de smaak te pakken gekregen... and I think I will play this movie once again Sam...

avatar van T®inity

T®inity

Casablanca eindelijk gezien en wat was het het waard. Heel goed geacteert door Bogart speelt geweldig. Gelijk vanaf het begin kwam ik al in de sfeer van de film en drong ik de wereld van Casablanca binnen. Wat een ervaring!!!

Om te beginnen met de liefde in parijs, de herontmoeting van Bogart en Bergman, het spel van Bogart, de flashbacks gaf goed weer hoe geweldig hun tijd was en natuurlijk het afscheid was adembenemend.

De prachtigste scene vond ik toch het moment dat Bogart de notitie leest die Bergman voor hem heeft achtergelaten, prachtig!!!

Ongetwijfeld 5*

avatar van Hannibal

Hannibal

Toen Capt. Louis Renault Rick's café moest sluiten omdat er gegokt werd, en tegelijkertijd zijn prijzengeld in ontvangst nam... geweldig..
Prachtige film met een sublieme Bogart. Ik was na het zien van The African Queen al een fan van hem.
Ik zag in de documentaire op de dvd dat eerst Ronald Reagan was gacast om Rick te spelen. Dat is hetzelfde als George Bush die Hannibal Lecter zou spelen
Deze film houdt je lang bezig, zelfs al is hij 62 jaar oud. Ook 5 welverdiende * van mij

Hannibal schreef:

dan moet je the Maltese Falcon gaan zien!

avatar van starbright boy

Raar kun je dingen in je hoofd hebben. Vroeger, toen ik nog veel minder van films wist associeerde ik Gone With The Wind en Casablanca altijd met elkaar. twee oude romantische klassiekers. De eerste zag ik kort geleden voor het eerst en de tweede zojuist waar Gone With the Wind een beetje een flauwe soap is, vond Casablanca een intelligente, fraaie en goed gemaakte film. Vol met heerlijke details, spitse dialogen, een levendige sfeer. Goede muziek, geweldige rollen en mooie karakters tot in de kleinste bijrol aan toe. Het gekke is dat als je dan die kleine docu op DVD ziet, je zowat de indruk krijgt dat het bijna per ongeluk zo goed afliep met deze film.

avatar van Pacino88

Pacino88

sydney schreef:

WTF is Marseillaise?

gister deze film gezien,het was wel een mooie film,met goeie acteurs,mooi verhaal en leuk om te zien waar al die bekende quotes dus vandaan kwamen:Pmaar toch was hij soms wat traag

avatar van PatrickL

PatrickL

Pacino88 schreef:

WTF is Marseillaise?

Het Franse volkslied.

avatar van Chr.s

Chr.s

Net weer herzien. Een waar meesterwerk, een zeer verdiende tweede plaats in mijn top 10. Ik zit er zelfs aan te denken om hem op 1 te doen.

avatar van FisherKing

FisherKing

Heb je soms ook niet het gevoel dat je allerlei nieuwe films zit te kijken, die ook allemaal verder OK zijn, dat dit gewoon nog steeds een stapje verder is, in gevoel en emotie vertellen, dat we nu soms terug gaan in film.

Heb ik vaker bij die supermooie klassiekers, vooral degene die rond de oorlog zijn gemaakt. Heeft de emotie rond WO2 dat gevoel mogelijk gemaakt ?

Zomaar een gedachte.. Casablanca is een 5-sterren film die ik niet genoeg kan zien.

mister blonde

eens met FK. goed verwoord.

avatar van Chr.s

Chr.s

Inderdaad eens met FK.

De manier van acteren die we zien sloeg als een moker aan in die periode, ik denk dat de grote massa nu andere eisen stelt aan een acteur, andere films wil zien. Heb jij ooit nog iets vergelijkbaars met Casablanca of bijvoorbeeld Citizen Kane gezien? Mensen zitten daar niet meer op te wachten.

Uiteraard ben ik het niet eens met FK. Film gaat nog steeds vooruit. Te traag naar mijn mening, maar da's een andere discussie

avatar van Ynst

Ynst

super film!

wat is die Ingrid Bergman toch een mooie vrouw