• 9.375.307 stemmen

American History X (1998)

Misdaad / Drama | 119 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Tony Kaye

Met onder meer: Edward Norton, Edward Furlong en Fairuza Balk

IMDb beoordeling: 8,5 (1.262.921)

Releasedatum: 12 mei 1999

Plot American History X

"Some Legacies Must End."

Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...

avatar van Prudh

Prudh

Anderzijds is dit precies zo'n film die een leraar maatschappijleer aan zijn drie-havoklas laat zien, vanwege de wijze les die erin zit

avatar van Tharoy

Tharoy

Bah, zojuist de DVD besteld via FRS, krijg ik de nieuwe versie met de graflelijke cover binnen(vind ik dan). Toevallig iemand die zijn DVD(dus de witte, waar je Edward Norton met zijn hand op zijn borst ziet) voor de DVD die ik nu heb wilt ruilen? Hij is nog in seal en iig het nieuwste..

dit is de cover die ik ongeveer heb. Alleen de plaatsing van de tekst is iets anders. Wilt er iemand ruilen?

scc-j schreef:

@orbit 0.5 ster , kom op man kei goede film aangrijpend

realistisch

Realistisch? Integendeel..

avatar van chevy93

chevy93

orbit schreef:

Controversieel? Wat is er controversieel aan dan? Het wordt zo gebracht dat allang duidelijk is wat de goede en slechte kant is.. daar hoef je toch niet langer dan een paar seconden over na te denken, als je iets meer dan drie hersencellen hebt Verder denk ik dat het de meeste mensen toch wel duidelijk is dat racisme in de V.S. nog steeds bestaat.. leefde iemand hier dan nog in een soort van jaren 60 Martin Luther King ideale wereld plaatje? Ik heb sterker nieuws: zelfs racisme in de rest van de wereld komt nog voor!! (jaja, ga maar eens even rustig zitten en adem in, adem uit..)

- aanvechtbaar

Volgens mij doelt hij eerder op het feit wat de impact van racisme is op de wereld (hetzij Amerika) en niet op het feit of racisme überhaupt nog voorkomt .

En uiteraard de eeuwige discussie waar de grens ligt en wat er aan gedaan moet worden. Uiteraard zodat alle partijen tevreden zijn, maar dat gaat natuurlijk niet, omdat geen partij een andere partij ook maar een strohalm wil bieden.

chevy93 schreef:

- aanvechtbaar

Vind deze film nochtans ook allesbehalve controversieel. Het gaat misschien over een gevoelig thema, maar de uitwerking is zeer braaf en binnen de lijntjes. Echt choquerend of revelerend is American History X geen moment.

Waar de grens in deze film ligt, is alleszins zeer duidelijk: enkel de extreemste vorm van racisme wordt belicht, waardoor kijkers die zich schuldig maken aan alledaags, subtieler racisme zich niet eens aangesproken zullen voelen. Daarom dat de boodschap achter deze film behoorlijk flauw is, aangezien iedereen al weet dat neo nazisme slecht is.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

chevy93 schreef:

- aanvechtbaar

Nee, maar mooi dat jij het me nog even toelicht in je grenzeloze wijsheid

Daarmee heb je niets over de film gezegd echter.. hetgeen dat wordt getoond in deze film is niet controversieel, dit is een bepaalde realiteit die voorkomt op de wereld. Wat de regisseur daar mee doet is allesbehalve controversieel, eerder recht-toe recht-aan en braaf. Maarja, dat soort simplisme scoort nu eenmaal hoog bij het grote publiek, zoals ook op deze site is te merken.

avatar van Euro551

Euro551

Goede film!!

Goed geacteerd, goed verhaal dus een topfilm!!

Beetje jammer dat alle kleine tienertjes dit zon "superfilm" vinden...kleine racistjes!!

avatar van Blarown

Blarown

goeie film, goed acteerwerk van Norton.

deze krijg zoiezo een plaatsje in mijn top 10.

maar ik vind ook wel dat hij een paar goeie punten maakt in de film..

dat donkere mensen elkaar wel snel afknallen zei hij, ''moet je maar naar de statistieken kijken'' daar heeft hij gelijk in...

en het gebeurt hier ook of gaat gebeuren, in Nederland... let maar op!

ik zeg grenzen dichtgooien, ze lossen het zelf maar op..

als iemand hierover wil discuseren hoor ik het graag via prive bericht,

en het gebeurt hier ook of gaat gebeuren, in Nederland... let maar op!

En welke contra argumenten worden er in deze film gegeven? Inderdaad, geen.

En dan zijn users als Euro551 hierboven verbaasd dat "kleine racistjes" dit een goede film vinden.

en het gebeurt hier ook of gaat gebeuren, in Nederland... let maar op!

ik zeg grenzen dichtgooien, ze lossen het zelf maar op..

jezus, wat een gelul. Als je de statistieken eens goed zou lezen en analyseren dan zou je tot de conclusie komen dat dit soort geweldadigheid voorkomt bij de lagere economische klasse. Armoede en een gebrek aan goeie kansen zorgen ervoor dat ze elkaar de kop in schieten. Niet omdat ze verdomd zwart zijn.

avatar van mbb

mbb

meesterlijke film

avatar van Tom1989

Tom1989

Een onwijs sterke film met een universeel en tijdloos verhaal.

Zelden zo'n goeie film gezien!

(Wat mij betreft had deze film nog wel wat hoger dan een 13e plaats mogen staan)

Tom1989 schreef:

en tijdloos verhaal.

Zal over een paar decennia niet meer zo actueel zijn, denk ik..

Zeer goede film Edward Norton zet een zeer goede acteerprestatie één van zijn beste rollen ooit.

avatar van canciser

canciser

yeyo schreef:

Zal over een paar decennia niet meer zo actueel zijn, denk ik..

Racisme is van alle tijden, het bestaat al sinds onze rassen zich vermengen. Dit zal de komende jaren nog wel even voortzetten denk ik.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Totdat er maar één ras overblijft neem ik aan. Uiteindelijk is er maar een ras en dat is de mensheid, niettemin heb ik ook vaak vooroordelen hoor

canciser schreef:

Racisme op zich wel. De manier waarop het in deze film wordt uitgebeeld niet (de skinhead/neo-nazi cultuur zal langzaamaan verdwijnen).

Asaharo

Dat denk ik juist niet, de cultuur is nog altijd springlevend hoor, ze hebben zich gewoon aangepast. Wolven in schapenkleren zeg maar. Als je ziet hoe extreem-rechts langzaam maar zeker terug een achterban creëert zowat door heel europa (mede die hele islamfobie speelt hierin een grote rol.) dan denk ik toch dat ze nog niet onmiddelijk verdwijnen. Vooral in Denemarken, maar nog tal van andere landen spelen zich (kleinschalige) parade's af waarmee ze de superieure blanke mens promoten.

domkey

Al eens een V.Z.W binnengestapt in Antwerpen?

Gezellig met het vrouwtje........, leuke middag zou ik zeggen!

Stop nu astublief met een zwart-wit gedoe of de superieure blanke mens is de boze wolf!

En daar moet je zeker niet voor naar Denemarken of andere zogezegde White Power landen.!

Alsof sommige Negers of Islamieten niet racistisch zijn.

Asaharo schreef:

mede die hele islamfobie speelt hierin een grote rol.)

[quote]yeyo schreef:

Ik denk eerlijk gezegd niet dat extreem-rechtse groeperingen hiervoor verantwoordelijk zijn.[/quote

Vind ik ook, maar het woord''islamfobie'' ligt wel lekker in de mond.

Net zoals het woord racisme natuurlijk, aan het adres van het blanke ras!

avatar van jordideboer

jordideboer

Asaharo schreef:

Armoede en een gebrek aan kansen? Wat is dat nou weer voor onzin, de meeste mensen willen ook gewoon niet anders. Als jij naar die zogenaamde gangsters etc. gaat en je biedt ze aan om voor 4,50 per uur in de supermarkt te gaan vakkenvullen of wat dan ook dan gaan ze dat echt niet doen hoor.

Kansen zijn er wel, groot of klein, alleen de meesten willen ze gewoon niet aannemen. Ze voelen zich daar waarschijnlijk te goed voor.

yeyo schreef:

dat zeg ik toch ook niet, die hele islamitisering zorgt in Europa voor sociale onrust en dit soort groeperingen speelt daar dan op in. ik zeg helemaal niet dat ze ervoor verantwoordelijk zijn.

avatar van Blarown

Blarown

jordideboer schreef:

ben ik het helemaal mee eens Jordideboer, en ik vind het geen goeie film omdat ik volgens Yeyo een ''kleine rascist'' ben maar omdat het verhaal heel goed is, en het is ook mooi om te zien hoe hij veranderd, dat hij van Neo-nazi tot samen met een donker persoon de was doet en staat te lachen en dan komt hij de gevangennis uit, en dan is hij totaal veranderd, zijn kijk op alles, zijn moeder die rookt, en natuurlijk zijn kleine broertje...

de ''White Power'' organisatie waar hij eerst bij zat, en nu dom vind...

mooi verhaal gewoon! en niet omdat ik een 'kleine rascist'' ben ..

jordideboer schreef:

ah, dus dat is uw verhelderende analyse omtrent het onderwerp.

gelul

avatar van hel1

hel1

jordideboer schreef:

wow........dat is nog eens een kans! € 4,50 voor één van de meest gerespecteerde beroepen. Jahaaa die kans zou iedereen natuurlijk meteen grijpen

hel1 schreef:

Als men niets heeft..., waarom dan niet?

Criminaliteit is zeker een betere uitweg !

één van de meest gerespecteerde beroepen,ik vraag me af waar jij gaat winkelen. Jammer genoeg vliegt niet alles vanzelf in de rekken, moet je maar eens opletten.

Blarown schreef:

Wat in godsnaam hebben roken en racisme met elkaar te maken?

Blarown schreef:

en niet omdat ik een 'kleine rascist'' ben ..

Heb ik ook niet gezegd, ik vind het gewoon niet zo verrassend dat racisten dit een goede film vinden.

domkey

Met zo'n zweemzoet einde?

Ik denk het niet.

domkey schreef:

Als men niets heeft..., waarom dan niet?

Criminaliteit is zeker een betere uitweg !

Deze discussie is begonnen omdat iemand van mening was dat negers elkaar gewoon kapot schieten.Waarmee hij dus bedoelt dat gangstergeweld enkel voorkomt bij de zwarte personen wat natuurlijk volkomen bullshit is. De sociale leefomgeving( dus zowel familie als vrienden) hebben een enorme invloed op jezelf als je opgroeit in bepaalde grootsteden. Als je van kindsaf aan geen onderwijs krijgt of niet op een efficiente manier, dan zoek je andere middelen naar succes. je hangt wat rond ,Van een kattekwaadje tot een kruimeldiefje tot de eerste gevangenis straf waarna hij terug vrijkomt als een echte gangster. En om dan met het argument van uzelf tekomen waarom gaan ze niet werken? Ja waarom, er zullen er wel zijn die werk zoeken, er zullen er zijn die geen hoop hebben in het systeem en dus hun eigen weg gaan en nemen wat ze willen. Natuurlijk moreel helemaal niet aanvaardbaar maar begrijpen kan toch?