menu

American History X (1998)

mijn stem
4,18 10049
10049 stemmen

Verenigde Staten
Misdaad / Drama
119 minuten

geregisseerd door Tony Kaye
met Edward Norton, Edward Furlong en Fairuza Balk

Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=ZVAfE5cT59c

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Yekezzez
5,0
Toen ik deze film ging kijken had ik geen voorkennis over deze film. Het was toeval dat ik deze ging zien. Tijdens de film kreeg ik een onbehaaglijk gevoel over mij heen en ik schaamde mij dat ik naar deze film zat te kijken. Naar mate de film vorderde werden de bedoelingen duidelijk. Na afloop vond ik dit zelfs een van de beste films ooit.

Wellicht hadden ze deze film nooit zo mogen maken. Het moedigt blijkbaar neo-nazi's aan, die de film niet begrijpen. Aan de andere kant was het op een andere manier nooit zo'n goede film geworden. Je wordt echt met de neus op de feiten gedrukt en de manier waarop ze mij ongemakkelijk op de stoel hebben laten zitten vind ik geweldig. Veel mensen zullen de film echter verkeerd interpreteren, en dan krijg je zulke toestanden. Maar ga deze film kijken en heel belangrijk de bedoeling snappen. Hij is gewoon een must.

avatar van donnie darko
4,0
zeer goede film met een ijzersterke Edward Norton in de hoofdrol.
Ik zou hem denk ik normaal gezien 5 sterren hebben gegeven als er een paar elementen beter waren uitgewerkt. Ik vond bijvoorbeeld dat hij veel te snel overtuigd was.
Al bij al natuurlijk een geweldige film met een door merg en been snijdend einde.
top
4.5 sterren.

avatar van Paalhaas
3,0
Best een mooie film die in potentie veel hoger bij mij had kunnen scoren dan hij uiteindelijk deed. Er zaten echt een paar moeilijk te verteren stukken in.

Zo krijgt Derek het in de gevangenis met de White power-jongens aan de stok omdat zij te soft voor hem zijn, en vervolgens staat hij een paar scenes later vrolijk te basketballen met een stel latino's en negers... Kortom, zijn 'bekering' is bijzonder slecht uitgewerkt. De enige aanwijzing daartoe zijn de twee grappen van kerel met wie hij onderbroeken moet sorteren. Dat vind ik wat magertjes...

Vervolgens, weer thuis, legt hij de zaak uit aan Danny, die na afloop van het verhaal zegt: 'Jammer dat je dat hebt mee moeten maken!'. Kortom, hij begrijpt niets van zijn broers gedachtegang, maar een paar scenes later staat hij vrolijk met zijn broer de posters van de muren te scheuren. Jammer...

Dan krijgen we die zwarte leraar van hem die hem met een politieagent komt vragen om weer met zijn oude maatjes te gaan praten, aangezien 2 daarvan in het ziekenhuis liggen. Ik zal wel iets gemist hebben, dus kan iemand mij vertellen waar hij het met hun over moet gaan hebben? Dat ze moeten stoppen met hun praktijken soms? Laat me niet lachen. En bovendien, die kerels spugen op hem, zoals Derek zelf ook zegt. En dan komt de drogreden boven tafel, als zijn leraar hem vertelt, 'dat hij er niet voor weg moet rennen'. Poepoe...


Er blijft helaas dus slechts een 3/5 over, erg jammer meneer Kaye.

avatar van otherfool
4,5
Norton maakt van deze film iets bijzonders; zijn rol is fenomenaal en had van mij de oscar verdiend. Een meeslepend verhaal over woede, onbegrip en manipulatie, waarin goedkope sentimenten worden vermeden. Een zeer overtuigende film, aanrader!

4,5*.

avatar van Halcyon
Heb hem weer eens herzien en het blijft toch echt wel een verdomd goeie film.

Uitstekende monologen van een briljante Norton (misschien wel de beste rol die hij ooit gespeeld heeft en zal spelen). Genoeg drama, je leeft echt wel mee met de personages. Derek's personage is zelfs zò overtuigend dat je moet oppassen dat je hem niet zelf gaat geloven. Verder ook een oerdegelijke cinematografie met sterke zwart-witbeelden en mooie slowmotion shots van de oceaan die de dramatiek nog versterken. Bovendien is er nog een verrassend einde (ok, als je hem voor de 5de keer ziet is het niet meer verrassend natuurlijk...) dat je echt goed aan het denken zet.

Dit is zo'n film die in mijn ogen niet beter kon. In zijn genre perfect met andere woorden.

avatar van eRCee
3,5
Maar weer een wat kritischer noot dan: toen ik deze film recent herzag viel het me toch wat tegen. De eerste keer was ik diep onder de indruk, vooral van het eind. Nu viel me de dramatisering van alle gebeurtenissen erg op, de ongeloofwaardige personages (met name de vriendin, de dikzak en de leraar die geen moment weet te overtuigen) en ook de middelmatige manier waarop het geheel in beeld wordt gebracht. Die basketbal-scene is bijvoorbeeld behoorlijk mager.
Aan de andere kant werkt het ook weer wel, de film weet nog steeds te raken en te schokken. Desondanks haal ik er een vol punt af, van 4,5 naar 3,5*.

4,5
Enorm sterke film, bijna beangstigend goed geacteerd door Norton. Zijn uitdrukking na de stoeprand scene is onbeschrijfelijk. Verder ziet het er allemaal goed uit en is de combinatie tussen zwart/wit en kleur een voltreffer.

Dikke 4,5*!

avatar van sinterklaas
4,0
Ondroerende film.

Furlong en Norton spelen goed in deze film. Heel bijzonder dat je ziet dat Derek eerst een gestoorde Neo Nazi's en er na zijn straf spijt van krijgt. Harde scenes met o.a. dat die neger zijn mond op de stoeprand moet leggen en dat derek er een trap tegen geeft, je hoord dan ook dat lekkere gekraak. Ook die scenes in de gevangenis zijn hard. Ook mooi dat we de scenes uit het verleden in zwart wit beeld te zien krijgen. Wat wel sneu was is dat Danny op het eind word neergeschoten, alleen maar omdat hij de dag eerder rook in die gene's gezicht blies.

Voor de rest een goede film.

4,0

avatar van Shinobi
5,0
Geweldige film om te zien, met een eveneens geweldige rol van Norton. De scènes die ik best wel schokkend vond waren de scène waarin een zwarte man zijn tanden op de stoep moest leggen en Norton keihard op z'n achterhoofd trapt, waardoor z'n kaak en nek breken en ook die ene douche scène waarin Norton verkracht wordt.

Ik geef 'm 5 sterren.

avatar van serpico
3,5
Lastige film om te beoordelen.

Ik had ontzettend veel gehoord over de film, en dat verpest altijd wel een beetje wat je gaat zien. Toch had ik er meer van verwacht. Het grootste probleem was dat de film mij vaak gewoon niet genoeg pakte. Ik weet dat dit soort groepen bestaan, maar enige sympathie drong de film niet op, eerder onbegrip. De film wordt pas emotioneel meeslepend als Derek veranderd is. Dan pas begrijp je hem, en wat hij wil. Dan pas worden je ook min of meer zijn oorspronkelijke beweegredenen duidelijk gemaakt. De sterkste zet van de film is om Derek's vader, de man die eerst 'het symbool van het goede' was, degene die Derek juist op het rechte pad leek te hebben gehouden, blijkt degene die alle racistische prietpraat is begonnen. Heel pijnlijk, maar daardoor ontzettend sterk.

In het begin had ik overigens een beetje het gevoel dat ik naar een soort aftreksel van A Clockwork Orange zat te kijken. Maar dat was een foute constatering. De film heeft genoeg te bieden en ook zeker een boodschap. Toch was er een soort van overkill aan racistische dialogen, middelmatig acteerwerk en bij vlagen vreselijke muziek. De cameravoering was verassend goed, vooral de zwart-wit flashbaks en de basketbalwedstrijd in het begin. Het einde is goed, niet wereldschokkend of heel onvoorspelbaar, maar goed.

Maar de film staat eigenlijk vooral door Edward Norton, de man die de film draagt en dat overtuigend doet. Het is zeker geen gemakkelijke rol, en het is ontzettend knap dat hij zo'n indruk weet te maken. De afwezigheid van ongeloofwaardigheden was tevens ook een opluchting. Toch vind ik het geen ontzettend goede film. Veel goede bedoelingen, veel wordt ook daadwerkelijk goed uitgewerkt, maar toch zit het allemaal niet zo lekker. Het werkt wel, maar daar blijft het ook bij. Veel plussen en ook veel minnen. De scène in de supermarkt was bijvoorbeeld één van de beste, zowel qua overdondering als qua cameravoering. Maar daar stond veel film tegenover die veel minder werkte. Helaas.

Het verhaal is heel mooi. Dat zeker.

3,5*

avatar van hellblazer93
5,0
Juweel van een film. Het verhaal is origineel en zeer goed. Zowel Furlong als Norton spelen een goede, rol. Ik kon geen punten vinden die niet overtuigend waren. Enorm sterke scenes. Bvb de scene dat het hoofd van de neger ingetrapt werd was enorm sterk en hard. En er zijn meer goede, sterke scenes.

De film is ook gelijk een topper in zijn soort. Veel heftige, sterke momenten die je niet snel vergeet. De hele film is ook onverwachts.

De muziek in de film was ook prachtig. Vooral op het laatst, toen Danny neergeschoten werd was de muziek ook prachtig dramatisch. De scene op zich, was overigens ook totaal onverwachts. De flashbacks maken veel duidelijk en mooi passend in zwart-wit verfilmd.

De film verdient 5*. Wat een meesterwerk...

avatar van Ajax&Litmanen1
4,5
Prachtige, aangrijpende en aansprekende film.

De film wilt een beeld geven van hoever mensen ook vandaag de dag nog in hun haat tegen andere mensen die niet zijn zoals zij kunnen gaan.
Iedereen die de film heeft gezien weet precies wat je voor moet stellen als er over de stoephap-scene wordt gesproken. Erg hard en wreed. Maar de film wilt veel meer zijn dan dat.

Het verhaal is natuurlijk wat voorspelbaar. Fanatieke neo Nazi betert zijn leven maar kan er nooit volledig uitkomen.
Toch intrigeert de film me enorm. Edward Norton zet (zoals eigenlijk altijd) een briljante rol neer. Zijn uitstraling is enorm en het heeft zoveel overtuiging..heel mooi gedaan!

De boodschap in de film is duidelijk, misschien soms te duidelijk. Dat is dan wel weer jammer. Van het ene uiterste wordt je niet zomaar het andere uiterste. Maar toch, deze film zou iedereen eigenlijk een keer moeten hebben gezien.
Tel daarbij ook nog een goede soundtrack en de emotionele eindscene en je weet dat je te maken hebt met een topper!

4,5*

avatar van kArIzMa_Movie
4,0
Een aangrijpende film, wat duidelijk laat zien hoe de afgrijselijke wereld van de nazi's en de rassenhaat er uitziet. De film levert de nodige stof tot nadenken op en er zitten beelden in die nog heel lang in je hoofd rondspoken. Een goeie dramafilm met een einde dat je lang zal bijblijven. 4*

avatar van Theunissen
4,5
Mooie en boeiende film. Vooral het eerste uur was schitterend en soms ook zeer grof (stoeptegel incident). Toen Edward Norton (schitterend gespeeld trouwens) begon te veranderen vond ik het ietsje minder worden. Het einde was overigens subliem en verrassend.

avatar van gauke
4,5
Bijzonder sterk portret over de neo-nazi beweging in Amerika. Zou verplichte kost in het middelbaar onderwijs moeten zijn.

avatar van Zinema
3,5
Zinema (crew)
Soms onbegrepen drama dat helaas te vaak om verkeerde redenen populair is geworden. Wonderschoon en zéér sterk. Een eigentijds meesterwerk.

avatar van maxcomthrilla
4,0
Herzien na ruim 2 jaar tijd,

Nog steeds vind ik AHX een van de films die het meeste weet te halen uit de combinatie zwart - wit versus kleur. De steeds terugkerende zwart - wit flashbacks ogen nog steeds magistraal qua contrast, speels omdat de vertelstructuur er voor zorgt dat je jezelf niet gelijk een beeld van een bepaalde situatie kan vormen en ze geven een fraaie impressie van een man die zichzelf niet in de hand heeft, buiten zinnen is en zijn familie veel leed bezorgt. Vrij expliciet zijn de beelden waarin Derek zijn tegenstanders te lijf gaat.

Minstens zo gedurfd is de manier waarop de film enkele maatschappelijke taboes behandeld. Dat een getint iemand toetreedt tot het brandweerkorps van Derek `s vader, is voor hem een reden om te stellen dat getinte mensen een voorkeursbehandeling genieten en gewoon onbevoegder zijn dan vele andere ' blanke ' sollictanten. Hierbij nog geen eens vragen stellende, maar er gewoon van uitgaan dat dit ook altijd zo is. De politieke discussies aan tafel vond ik sterk, nazies worden nogal eens afgeschilderd als dom, hersenloos achternahobbelend kuddevolk maar hier blijkt een bepaalde idealogie achter te zitten wat het allemaal nog moeilijker maakt om tot ze door te dringen.

AHX raakte mij wel minder dan hij andere keren deed. Dat kwam nog geen eens omdat ik de bekering in de gevangenis storend vond. Derek was immers een intelligent iemand, bij wie het doordrong dat hij niet meer dan een marionet was geweest al die tijd. Niet iedere gevangene is een recidivist. De manier waarop hij zijn familie erna behandelde oogde erg ontroerend maar ook confronterend omdat zijn moeder hem letterlijk uitgekotst had, en is het zo vreemd als iemand die houdt van zijn familie hun idealen probeert te begrijpen? De haat tegen andere rassen is er niet van begin af aan ingestampt maar er geleidelijk aan ingeslopen. En dat terwijl kleurenflashbacks nog wel zo mooi illustreerden hoe Derek met zijn broertje Danny van de ogenschijnlijk zo simpele dingen des levens genoten. Ik vond de opnames aan zee mooi benadrukken dat ze altijd nog elkaar hadden mochten er problemen zijn.

Het warme nest van thuis contrasteerde met de harde omgeving waarin zei mee dreigden te gaan. Sterke acteerprestaties, fijne beelden en helaas redelijk spaarzame maar lekker ingetogen muziek en een wat simpel verhaal dat wel met genoeg nuance verteld werd. Het einde deed mij nu alleen net even wat minder. Daar waar ik eerst nog tot tranen geroerd en helemaal lamgeslagen was. De film voelde ook nooit echt aan als een 5* film. De combinatie cinematografie, muziek, verhaal ( amusant - ontroerend ) werkt nog steeds heel vaak wel, maar kon mij niet meer echt overdonderen.

Nadat ik de film ruim 1 jaar geleden van mijn nr. 1 positie schopte, moet hij nu ook plaats maken in mijn top 10 en afstand doen van zijn 5* notering. 4,5*

avatar van The One Ring
2,5
Pfff, zelden een zo teleurstellende herziening van een film gehad als bij deze. Ik zou zelfs willen stellen dat de film bij herziening totaal door de mand valt.

American History X bedoelt het goed, maar kan zijn bedoelingen niet echt waarmaken. De karakterschommelingen van Norton en Furlong zijn te simpel. Met name dat Norton, die schijnbaar een zeer intelligente jongen speelt, na een simplistische monoloogje van zijn vader ineens niet meer in zijn voorheen aanbeden leraar gelooft is wat belachelijk. De meeste discussies in de film zijn interessant, maar tegelijkertijd niet geheel overtuigend. Er lijkt overigens ook meer gepraat te worden over waarom wél een nazi te worden dan waarom niet, dat kan ook niet de bedoeling zijn. Alles komt regelmatig te bedacht en te geschreven over. Ik schreef in mijn eerste bericht al dat ik de bijrollen allemaal te stereotype vond en daar blijf ik ook duidelijk bij.

Het feit dat de meest 'foute' en dramatische gebeurtenissen juist het mooist en coolst gefilmd zijn is eigenlijk ook niet helemaal in lijn met het doel van de film. Neem die Californian curb kick. Pijnlijk en overduidelijk moreel verwerpelijk, maar Kaye probeert het toch een soort mythische kracht mee te geven door de beelden en de muziek die hij erbij gebruikt. Het past gewoon niet. De film hemelt iets op dat hij tegelijk probeert neer te halen.

En dan dat einde, dat einde. Ik vond het bij de eerste keer kijken al het zwakke punt van de film en bij herziening is het mogelijk nog erger. Als de film zou eindigen met Norton of Furlong die gedood zou worden door een neo-nazi dan zou het een perfect passend einde zijn. Die zwarte jongen die Furlong om praktisch niets neerschiet is gewoon een verschrikkelijke keuze om meerdere reden. Ten eerste is hij scritptechnisch of dramatisch gewoon niet het meest interessant. Ten tweede, en ik weet dat dit niet de bedoeling is van de film, kan het gezien worden als een tegenspreking van het idee van de film. De neo-nazi's krijgen gelijk dat de zwarten schietgraag zijn, want laten we eerlijk wezen, de reden voor de moord was wel een klein akkefietje. Ik geloof best dat er wat zinloze moorden gepleegd worden, zelfs om zoiets onzinnigs als dat Furlong een zwarte jongen rook in het gezicht blaast. Maar dan zou die moord meer als directe reactie plaatsvinden. Zou die zwarte jongen er werkelijk zo erg overin zitten dat hij Furlong een dag later zou opwachten met een pistool in een wc waar nota bene honderden mensen per dag langskomen en waar hij praktisch onmogelijk goed mee weg zou kunnen komen? Niet waarschijnlijk. Het voedt alleen maar het standpunt van de nazi's dat zwarten erg ver gaan als je zo ook maar een klein beetje beledigt.

En dan zijn er nog wat vreemde elementen in het plot zoals neo-nazi's die een homoseksuele verkrachting uitvoeren, terwijl dat toch echt tegen hun ideologie zou moeten ingaan. Homo's zijn voor hun immers net zo slecht als joden en zwarten.

De film wordt nog enigzins gered door een paar sterke scènes, een boeiend onderwerp, maar bovenal een simpelweg ijzersterke Edward Norton, die zo goed is dat hij de zwakten van het script haast kan verbergen. Haast.
Ik verlaag naar 2,5*

avatar van dikkop
4,5
Zeer zeer aangrijpende en boeiende film. Erg goede verhaal en geweldig geacteerd van Norton, the rising star, met deze film.

Voor meerdere herhalingen vatbaar....

4,5
Net pas voor het eerst gekeken! Had ik veel eerder moeten doen. Echt een topfilm. Er staat alleen wel een fout in de beschrijving van moviemeter. Daar staat zoals jullie kunnen zien ' Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader.' Terwijl juist duidelijk in de film wordt laten zien dat Derek al eerder door zijn vader wordt beïnvloed. Uiteindelijk zal de moord natuurlijk wel een grote bijdrage hebben gehad waardoor het zo extreem werd.

Aanrader als je hem net als ik na al die jaren nog steeds niet gezien hebt!

4,5
Sterke film.

Hoewel ik vind dat de film een soms té positieve kijk heeft op racisme en daarmee een boodschap uitgeeft die het eigenlijk niet bedoeld. Naast dat is 'American History X' een zeer sterke film met een goed verhaal dat met de nodige wendingen en conversaties scherp het onderwerp aankaart. Een geweldige rol van Norton en een zeer sterk script.

avatar van josseheijmen
4,0
Recent minimaal voor de 5e keer bekeken: American History X .

Dit is niet minder dan pure canon.
Voor mijzelf sprekend heeft deze f grote invloed gehad. Op de hedendaagse cultuur, no less.
Is nogal een statement.
Ik denk dat deze 10e Ameri gesch een onuitwisbare indruk maakt op iedereen die haar ziet. Zoveel zeggingskracht heeft de f.

En dus is het een onmiskenbaar kwaliteitsproduct.

Ook is het zo dat de f iedere keer dat je haar herziet een fractie inboet aan kracht. Jammer. Verschillende passages zijn dan wel bekend.
Ik noem het verslag van de gevangenisstraf (en dan met name het contact met de 'goede' zwarte medegedetineerde), de basketbalwedstrijd.

Rest mij nog te vermelden hoe één klein moment bij mij insloeg als een bom bij eerste ziening.
Iedereen die de f heeft gezien weet precies waar ik 't over heb.

Sindsdien ben ik nog een keer zo'n uiterst lieflijke behandeling vd medemens tegengekomen en wel toegediend door de magische Tony Soprano. Met dien verstande dat laatst genoemd geval nog eens stukken plastischer in beeld wordt gebracht.

Smullen hoor!

avatar van B_B
3,5
B_B
Had eigenlijk een wat meer off-beat film verwacht.

Wat we nu hebben is een redelijk sterk maar toch ietsje doorsnee drama wat wel heel erg leunt op Norton. Maar wat een geweldige prestatie zet ie hier weer neer. Hij weet alle fasen van het personage perfect weer te geven, knap ook dat hij steeds weer de juiste gezichtsuitdrukking tevoorschijn tovert. Vond het personage Derek ook erg sterk uitgewerk, eigenlijk raar hoe iemand met zo'n rare gedachtegang zo overtuigend kan overkomen.

Visueel erg knap ook waarbij vooral de editing opviel. Geeft de film een heerlijke flow mee en ook de afwisseling tussen z-w en kleur werkte erg goed. Score vond ik dan weer wat minder, was vaak wat te anoniem.

Hoewel de monologen van Derek erg sterk waren vond ik de dialogen een beetje matig. Deze hadden veel confronterender en diepgaander gemogen. Ook de bijrollen waren erg matig, de rol van de 'baas' van het groepje had bijvoorbeeld veel slimmer uitgewerkt kunnen worden. Jammer ook dat het acteerwerk bij de rest van de cast erg matig is, of lijkt dat vooral door het contrast met Norton?

3.5*

avatar van AmazingShikoku
4,0
Ik zag deze film voor het eerst op de 'filmmiddag' ergens in de tweede klas van de middelbare school. Geen van ons had eigenlijks verwachtingen en we waren allang blij dat we niks te doen hoefden. De film bleek achteraf best een zware lading te dragen die nog eens goed verteld wordt ook.

De film geeft een kijkje in het leven van de neo-facisten en hun omgang met elkaar, de wereld en ook niet belangrijk de andere etniciteiten. Edward Norton levert een sterke prestatie in deze film af als acteur die hij eigenlijk alleen maar in films als Fight Club evenaart.


4/5

avatar van Vinokourov
4,5
Aarrrghhh, die een en al beruchte stoeprandscene . Die staat toch hoog in mijn top zoveel scenes, die ik liever niet hoef te zien. Verder een erg indrukwekkende film en natuurlijk een must-see.

4,0
Zelf vind ik de film door een eenvoud en de manier van het brengen van het thema een geslaagd project.
Er wordt erg overtuigend geacteerd en ik heb niet het idee dat het fanatieke neo-nazisme en het racisme overdreven worden.
Als het doel van de film is de discussie los te maken over dit soort groeperingen en mensen met deze fanatieke overtuigingen en het onrechtvaardige geweld dat het met zich meebrengt dan is het missie geslaagd. Hij maakt wel degelijk indruk. En inderdaad zeker op jonge mensen. Als je twaalf bent en ervoor kiest om deze film te kijken dan kan ik me heel goed voorstellen dat het behoorlijk veel indruk maakt, maar zeker ook je mening vormt over dit onderwerp.
Ik ben zeker geen expert, maar de film is voor mij een goede bijdrage binnen dit thema. En volgens mij behoorlijk realistisch.

avatar van Bottleneck
2,5
Boeiende film, maar een aantal punten weerhouden me van een hoge score en ik snap de hoge notering in de 250 ook niet.

- het (Amerikaanse) moralisme druipt ervan af. Aan de keukentafel heeft Norton argumenten die hij zeer overtuigend brengt, een intelligente inslag. Het is de basis van racisme (positieve discriminatie, werkloosheid, angst, etc.). Later stapt hij daar wel heel makkelijk van af en is hij opeens een held, zonder dat verder op die argumenten (de sociale oorzaken van racisme) wordt ingegaan. Na die keukenscene hoopte ik op een film met diepere maatschappelijke betekenis, maar het verviel in een simpel goed-kwaad spelletje. Dan vind ik bijvoorbeeld This Is England stukken beter, die over de échte Skinheads gaat (totaal andere film, maar ik vergelijk het met de mate van waarheidsgetrouw).

- De nazi-bijeenkomsten zijn ongeloofwaardig, de wannabe-Hitler is gewoon lachwekkend. De neo's worden als uitvergrote karikaturen neergezet wat het niet realistisch maakt. Het gevaar schuilt juist in de intelligente racisten.

- De metaforen liggen er wel heel dik boven op, zoals het basketbalspelletje wit tegen zwart pff.

Vermakelijke film dus met een goedbedoeld maar moralistisch sausje, die erg leunt op de stoeprandscene.
Positief vind ik dan wel Edward Norton, geweldige acteur.

avatar van chevy93
3,5
Net als hij vandaag op tv is, kijk ik hem gewoon .

Een prachtige film! Ik vond het geweldig in beeld gebracht. Af en toe wat over the top, maar dat is niet bewust gedaan. Althans, het was gewoon de realiteit in beeld brengen.
Wat dat betreft vond ik het vergelijkbaar met Passion of the Christ --> Over the top, maar het is gewoon de realiteit in beeld brengen.

Voor de rest zit er genoeg actie in en zit er een goed tempo in. En daar hou ik van .

Flashbacks in het zwart-wit . Hierdoor werd het (nog) makkelijk(er) om de film van de flashbacks te onderscheiden.

Dikke 4,5*. Geen 5,0, omdat ik toch nog met wat vragen achter blijf, maar ze hadden dan niet dit prachtige einde gehad

avatar van jumpstylemovie
4,5
Ontzettend sterke (historie) film. Goed acteerwerk, met name door Norton. Fantastisch verhaal en geweldig uitgewerkt. Ook een aardig verassend einde.

4,5*

avatar van movie acteurs
1,5
Wordt als een van de beste en indrukwekkendste films beschouwt. Het thema racisme is naar mijn mening in deze blank versus gekleurd al veelvuldig uitgemolken. Het zou eens nieuw zijn als het omgekeerd een keer belicht zou worden. Dus gekleurd versus blank. De personages die overdreven racistisch moesten spelen zoals zijn vriendin en bolle vriend waren irritant. Het acteerwerk van Edward Norton was heel sterk vooral zijn grimas op het gezicht als hij wordt aangehouden na de moord op die zwarte jongens. Voor de rest niet zo super bijzonder (voor mij dan) als men deed vermoeden . 2,0.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:22 uur

geplaatst: vandaag om 04:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.