• 9.375.882 stemmen

American History X (1998)

Misdaad / Drama | 119 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Tony Kaye

Met onder meer: Edward Norton, Edward Furlong en Fairuza Balk

IMDb beoordeling: 8,5 (1.262.921)

Releasedatum: 12 mei 1999

Plot American History X

"Some Legacies Must End."

Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...

avatar van epic piggy

epic piggy

Deze film is een meesterwerk, ik hou echt niet van drama's en op het midden wou ik de film al afzetten maar dat deed ik niet steeds de groei van Derek en Danny mee te maken stap voor stap.
Wauw, dit was echt geniaal.
Van begin tot het eind sterk neergezet soms wat moment dat de film inkakte maar daarop volgede weer iets waardoor je door moest blijven kijken.
De acteurs, het script etc.
Ik leefde op het begin niet mee met Derek en Danny en de rest van de Skinhead's maar op het moment dat je zag wat er was gebeurt in de gevangenis.
Ik ben sprakeloos, een geweldige film van top niveau.
Een aanrader, een must-see maakt niet uit hoe je het noemt.
Ik vond V for vendetta altijd de beste film die ik had gezien maar die haalt het niet bij American History X
SPOILER EINDE
het einde was echt abrupt en totaal onverwacht, een einde dat ik niet zag aankomen. Niet bepaald een happy-ending.
Als ik deze film meer kon geven als 5 sterren had ik dat gedaan.
Iedere hater van deze film moet de film eens afkijken en dan eens zien wat ze dan vinden dit is geen film voor mensen die houden van verstand op 0 en actie.
Die mensen moet andere films gaan kijken en ver uit de buurt blijven van dit soort prachtstukken.

avatar van Justinw

Justinw

Toch wel een tegenvaller.

Het is een goede film daar niet van. Edward Norton doet het goed maar niet uitstekend.Het zwart/wit filter voor het verleden was aardig. Het script is ook goed, maar er waren een paar punten die me stoorden.

Zoals, de heroische muziek(de koren met hoge noten), ik kon het niet waarderen.
Ook de basketbalscene was echt weer z'n typisch amerikaanse scene.
Het einde zag je al van heel ver aankomen.
The all of a sudden transformatie van Derek ging wel heel makkelijk. Een skinhead is niet trouw aan het volk, en dus zijn het allemaal verraders.En vooral voor iemand die een leider was en medeoprichter van een bende en mensen zo hersenspoeld in negatieve zin naar de kleurlingen, zal naar mijn persoonlijke mening niet zo snel zijn overtuiging zo radicaal omgooien.

Nee, hij was prima weg te kijken. Maar het meesterwerk waarop ik gehoopt had bleef uit. Snap ook wel waarom de meesten deze film zo hoog waarderen.

avatar van Filmlak

Filmlak

Oordeel schreef:

De film die toch wel de grootste indruk op mij gemaakt heeft. Prachtig, schitterend, geweldig!

Woorden schieten tekort.

Bij mij schieten woorden ook tekort.

Standaard, cliché, sentimenteel, erg toegangelijk en oppervlakkig! Deze film heeft niet veel indruk op mij gemaakt.

avatar van belizard

belizard

Hele goede film. Heel goed geacteerd en het verhaal is heel goed en continu boeiend. Ook vond ik het heel leuk dat de scenes die zich in het verleden afspeelden in zwart-wit zijn. Ik vond het einde ook heel goed, ik zag wel aankomen dat er iets ergs ging gebeuren, maar ik dacht dat Derek vermoord zou worden, maar dat was niet zo.
Kortom: Een hele goede film.

avatar van booyo

booyo

Laatst weer sinds lange tijd herzien, en ik vond het helaas ietwat tegenvallen. In mijn herinnering heeft deze film een diepe indruk achter gelaten, wat nu een beetje achterwege bleef. Tuurlijk het is een hele goede, en ook indrukwekkende film. Maar ik ergerde (misschien een iets te groot woord) me er nu aan hoe snel Danny om is met de gedachte dat de hele bende een grote grap is. Een paar uurtjes lullen met je oude broer, en je bent gelijk overstag over die ideologiën die al jaren je leven(sgedachte) bepalen.. Verder wel een erg goede film, mooie zwart-wit beelden, en een ernstig goede Norton. Vind vooral de scène als Derek opgepakt is erg mooi!

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Gisternacht gekeken en weet eigenlijk niet goed wat ik ervan moet vinden. De film zag er heel mooi uit. Bijvoorbeeld de scène waar Derek wordt opgepakt en dan glimlacht naar Danny: prachtig. Of de scène waar het water afdruppelt van Derek tijdens/na het douche. Film technisch is er niks mis mee. Ook een bijzondere kenmerk van de film is dat het verleden in zwart wit wordt gegeven en het heden in kleur (afgezien van de baby strand scène op het eind). Hoewel het in veel films word gebruikt vond ik het toch vrij bijzonder en vernieuwend. Ook al was dat het niet, kan het niet goed omschrijven.
Hoewel het verhaal vrij heftig en grauw is, vond ik de sfeer langzamerhand optimistischer worden (wat juist meedraagt aan het einde, en de teleurstelling dat Danny wordt vermoord). Een groot minpunt aan de film vond ik dat Danny, na het hele verhaal van Derek van de gevangenis, gelijk inzag dat al de haat geen zin had. Ik verwachtte wat meer moeite van Derek's kant, en wat tegensparteling van Danny.. Maarja, het verhaal is wel heel indrukwekkend natuurlijk.
Beide Edwards spelen fantastisch. Echt mijn complimenten: de haat in hun ogen, het waren echt personen geworden; wat veel acteurs niet kunnen spelen. Heb me verder ook niet geërgerd aan de cast, dus ook applaus voor hen. Zelfs de figuranten vond ik aangenaam om naar te kijken, bijvoorbeeld de verklede Hitler op het feest: gadverdamme: maar wel bijpassend bij het verhaal en helaas vrij realistisch.
Dan kom ik gelijk bij de boodschap van het verhaal en de realiteit: het was allemaal zeer geslaagd en het heeft mij een hele andere kant van de wereld laten zien. Ik wist dat er skinheads waren, maar nooit precies geweten dat haat zover kan gaan. Ook al denk ik dat de White Power verminderd, dat kan niet anders, lijkt mij. En natuurlijk is dit verhaal misschien wel een van de ergste.
Het einde: fantastisch mooi gedaan, helaas jammer qua verhaallijn, maar het zij zo.
Als ik nu terug lees wat ik allemaal heb geschreven, dan zou ik bijna denken dat ik deze film perfect vond. Helaas heeft de teleurstelling bij Danny's snelle overtuiging een te grote rol gespeeld in mijn beoordeling en dan kom ik uit op een welverdiende 8: 4 sterren. Wellicht kan ik de overtuiging meer waarderen na een herziening.

avatar van Movsin

Movsin

De film heeft besluitend een positieve boodschap, maar ontgoochelt mij door de ommekeer bij het hoofdpersonage niet veel beter en aanvaardbaarder te verklaren. Ook het slot is voorspelbaar simpel.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Indrukwekkende film. Sterk verhaal, erg hard en rauw weergegeven, schitterende rol van Norton (sterke monoloog aan tafel), maar ook Furlong was hier heel goed in (de andere acteurs ook, met Gould op kop, maar die komen meer op de achtergrond, had ik de indruk. Deze film wil vooral de relatie tussen de twee broers uitspelen). Er zitten natuurlijk wel een paar bijzonder karikaturale clichés in (die metalfuif... Die dikke Seth...), symboliek ligt er vingerdik bovenop (overal Amerikaanse vlaggen, zwart tegen blank-basketmatch) en de moraal wordt koud geserveerd, waardoor de actieve MM-gebruiker deze film als slecht beoordeelt, maar ik vond 'm uiteindelijk zeer goed. Erg knap in beeld gebracht ook, met prachtige zwart-witsequenties (en dan die beelden van water dat uit de douche loopt!) Erg sterke film dus.

avatar van hutsekluts

hutsekluts

Wat een 'film noir' is dit eigenlijk, maar wat een sfeer, sterke acteerprestaties en goed verhaal. Aangrijpend drama over de relatie tussen denkbeelden, sociale afkomst en het doorbreken van de neerwaartse geweldsspiraal.....

Edward Norton is weer eens ijzersterk.

avatar van TMP

TMP

Goede film. Zet het onderwerp goed neer. Met natuurlijk de gruwelijke stoeprandscène. De film is inderdaad erg moralistisch, dat maakt de film echter zeker niet slecht. Sterk acteerwerk van Edward Norton.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Ik was heel erg onder de indruk van deze film en dan voornamelijk van het hele sterke acteerwerk van voornamelijk Edward Norton. Het gaat er erg geweldadig aan toe en meestal kan ik dat toch niet hebben in een film maar deze film bleef me toch wel boeien. Vooral de scène waarin die jongen met zijn mond op de stoeprand lag en zo zijn kaak werd gebroken. Echt gruwelijk ! Maar al die pijn en razernij die er bij Norton uitkomt is echt fenomenaal gespeeld.

avatar van Black Math

Black Math

Als sensatiezoekende puber deze ooit gezien vanwege de curb job die erin zit en toen al behoorlijk onder de indruk van de hele film. Gisteren maar weer eens herzien en nog steeds vind ik de film over het algemeen vrij sterk. Het verhaal is erg boeiend, hoofdpersonen zijn meeslepend, maar bovenal is de film bij tijd en wijle behoorlijk mooi gestileerd. Vooral de zwartwit beelden waren erg stijlvol, er wordt vaak met slow motion gewerkt, wat vaak erg goed werkt (bijvoorbeeld de melk over het gezicht van de vrouw tijdens de raid op de supermarkt). Slechts de slow motion schreeuw van Danny voorafgaande aan de curb job voelde clichématig aan. De beelden in kleur zijn over het algemeen minder, al zitten daar ook mooie scènes bij, vooral naar het einde toe.

Minpuntjes zijn de muziek, die soms net iets te overheersend en te melodramatisch was (bijvoorbeeld bij het basketballen) en de scène met Pa, die voor mij niet had gehoeven, soms werkt het net iets beter als je de precieze beweegredenen niet helemaal weet, het voelde ook een beetje goedkoop aan.

3,5*.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Indrukwekkend goede film!

Edward Norton is echt ontzettend goed in deze film! Wat een acteerprestatie zet hij neer..
Hierbij voeg ik hem in m'n lijstje met favoriete acteurs..
Z'n rol is behoorlijk breed, van Neo-Nazi tot gereclasseerde, beide rollen zijn verbluffend.

Het verhaal zit goed in elkaar. Zwart-witte beelden voor het verleden, kleur voor het heden.
Een aantal indrukwekkende maar ook verschrikkelijke scenes zitten absoluut in deze topper.
Ik denk alleen al aan de stoeprandscene, de overval op de supermarkt, de bijeenkomst van de Nazi's dat echt verschrikkelijk was om te zien, hoe diep mensen kunnen zinken.
Ook de allerlaatste scene is indrukwekkend. Ik had niet verwacht dat Danny vermoord zou worden, ik had eerder aan Derek gedacht.

Niet echt voorspelbaar dus..

Dit is een terechte nummer 16 van de top 250 naar mijn mening. De film kijkt goed weg, maar maakt ook veel indruk en zorgt ervoor dat je 'American History X' niet snel vergeet.
Topper!

avatar van Film Pegasus

De film nog een keer herbekeken, het was tenslotte al weer een tijd geleden.

American History X blijft nog steeds een indrukwekkend drama, dat niet alleen een verhaaltje aframmelt, maar ook visueel mooi in elkaar steekt. Gedurfde scènes en knap acteerwerk van Norton. De keuze van zwart-wit voor de oude scènes is niet alleen praktisch, maar laat ook een zwart-wit wereld zien van Derek, een wereld uit z'n verleden. Het blijft natuurlijk moeilijk om in 2 uur tijd de opbouw te laten zien hoe mensen zo kunnen meegesleurd worden in dergelijk gedachtengoed. Maar regisseur Tony Kaye slaagt er wel in. De dialogen laten het neo-nazisme zich proberen te verdedigen, terwijl harde scènes van hun daden een waar gelaat aantonen.

Tony Kaye wil de kijker ook meesleuren in de zogezegde positieve kant van het neonazisme. Een mooi voorbeeld daarvan is de basketbalwedstrijd. Door de spannende match en de opzwepende muziek word je zo goed als verplicht om te supporteren voor de blanke ploeg. Terwijl die uiteindelijk niets om basket geven en enkel die zwarte gasten weg willen. Voor je het weet sta je mee aan de supporterslijn. Ook voor de schietpartij waarbij de 3 kleurlingen worden beschoten lijkt verdedigbaar omdat ze tenslotte kwamen inbreken en zelf wapens bij hadden. Als je verder kijkt dan dat is het natuurlijk not done om zelf het gerecht in handen te nemen en dat voorval daarna ook af te spiegelen op een hele gemeenschap.

American History X is met andere woorden een film geworden om even stil bij te staan. De uitwerking van het verhaal is ook heel goed. Er wordt wel verwezen naar WOII en het nazisme, maar de evolutie van hun motivatie en de daden die ze doen worden niet rechtstreeks verbonden met WOII, wat voor jongeren meer een 'ver van m'n bed show' lijkt te zijn. Al blijft het oude nazisme uiteraard steeds onderhuids aanwezig als echte connectie.

avatar van Dee Al

Dee Al

Goede film over het hedendaags racisme in Amerika. Deze film laat zien dat zoveel haat leid tot slachtoffers aan beide kanten en niet alleen bij het gehate ras. Om de boodschap over te brengen zijn zeer goede acteerprestaties nodig, die dan ook ruimschoots aanwezig zijn. De uitspringers zijn de twee Edwards. Edward Norton speelt 2 heel verschillende karakters in dezelfde rol. Nummer 1: een gewelddadige skinhead, nummer 2: een zachte jongen die zijn broertje uit de Skinhead-beweging wil krijgen. Norton speelt beide rollen heel goed en de overgang in de gevangenis is ook geloofwaardig. Edward Furlong is ook echt een talent. Hij heeft ook een uitstraling waar ik graag naar kijk. Het einde is gewoon hartverscheurend. Net op het moment dat de liefde gewonnen lijkt te hebben, wint de haat het weer. Danny's dood is echt een van de meest dramatische scènes in de filmhistorie. Een meesterwerk dat zijn boodschap erg goed overbrengt.

avatar van BBarbie

BBarbie

Volgens mij de ultieme neo-nazi film met een imposante hoofdrol van Edward Norton.

Film staat terecht hoog genoteerd in de IMDB-top 250 allertijden.

Daar doet het pseudo-analytische geleuter van yeyo, orbit en anderen niets aan af.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Intens drama over rassenhaat.

Hoewel het verhaal logisch is en er wel degelijk inhoud inzit, is het bij vlagen te gemakkelijk. Edward Norton die in het gevang vriendjes wordt met een zwarte en verkracht wordt (hoe cliché; ze schijnen dat in elke gevangenis te doen) door een blanke en daardoor opeens van voorbij extreemrechts naar links gaat is mij te gemakkelijk.
Soit, het onderwerp is nog steeds actueel en heeft mijn interesse.
Op het einde zou "hij" neergeschoten worden, werd mij verteld door dat puberaal rotkind. Ik was altijd aan Edward Norton aan het denken. Godzijdank werd het zijn broer en daardoor had de film toch stevig wat effect. Het bezorgde mij op één of andere manier kippenvel, en elke film die mij kippenvel bezorgt is een goeie.

Edward Norton zet hier zonder twijfel zijn beste acteerprestatie neer. Ik vind hem nog steeds overroepen, maar ondanks een paar mindere momenten toen hij bv aan't begin voor de camera de schuld van zijn vaders dood op de zwarten stak, kent hij ook een aantal uitstekende scènes wanneer hij opgepakt wordt en z'n broer dood is.. De man die de show steelt is echter die andere Edward. Ik had nog nooit van hem gehoord noch gezien, maar wat een dijk van een acteur.

De scènes in zwart-wit zijn erg sfeervol. Vooral tijdens het gevangenis-gedeelte draagt dit ongelooflijk bij aan de algehele sfeer. De muziek zit snor. De bendes komen min of meer realistisch over.
Ook even de mooie openings-en eindshots vermelden (nl met de zee).

Stevige 4

avatar van FirefoxAG

FirefoxAG

mattholland schreef:
Het meest simplistische vond ik nog de moord op Danny.Wie pleegt er nu een moord midden in een school waarvoor je gegarandeerd 10 jaar de bak in gaat omdat iemand rook in je gezicht heeft uitgeblazen?
Het scheelt misschien iets als de broer van die betreffende iemand jouw broer welbewust zijn schedel kapot heeft getrapt op de stoep? Die jongen wordt al veel eerder in de film geintroduceerd op het basketbalveld, en komt niet pas op dat toilet uit de lucht vallen.
kuk schreef:
Klinkt ontzettend sympathiek allemaal en de film doet je haast geloven dat het mogelijk is. Maar het is natuurlijk waanzinnig naïef om te denken dat een dergelijk figuur zo'n epische metamorfose kan ondergaan.
En waarom is dat zo waanzinnig naief? De film heeft richting het eind duidelijk geportretteerd hoe hij de metamorfose van 'normale' scholier naar neo-nazi heeft ondergaan na de moord op zijn vader door een neger-gang, onder invloed van een andere neo-nazi . Dat kunnen ervaringen zijn die levens veranderen/vergiftigen, zeker als er daarvoor al vooroordeel speelde (wat de film ook duidelijk brengt) wat verder wordt gepropageerd tot blinde haat. En iemand die zo neo-nazi geworden is kan in 3 jaar gevangenistijd niet eens goed gaan nadenken over zijn principes, zeker met wat hij daar meemaakt en wie er aldaar een hand naar hem uitsteken?
yeyo schreef:
Ik heb objectief een paar eigenschappen van de twee jongens opgenoemd en stel daarbij vast dat ze alleszins oneindig veel sympathieker / respectabeler voorgesteld worden dan de antagonisten. Een film die, volgens jouw woorden, actuele, socio-psychologische problemen aankaart zou op zijn minst toch de klassieke 'helden vs. bad guys' structuur mogen vermijden?
Objectief? Altijd leuk als mensen zichzelf 'objectief' noemen.
Klassieke "helden vs badguys" structuur? Hoe kom jij aan helden, er zijn feitelijk helemaal geen helden in deze film. Die twee jongens zijn zeker geen helden, en worden ook niet als zodanig geportretteerd, ook later niet. Integendeel, Derreck probeert de (moralistische) held uithangen juist te vermijden, zelfs wanneer hem dat expliciet gevraagd wordt -> hij probeert meestal weg te lopen i.p.v. de (morele) confrontatie aan te gaan - letterlijk.

De film laat heel goed uitkomen wat voor impact omgeving, en de wens erbij te horen, kan hebben op gedrag. Ook op gedrag van mensen die in een andere omgeving normaalgesproken als 'goed' zouden worden beschouwd, want het haakt scherp in op het aspect leiders/volgers/indoctrinatie in een groepsproces en doet dat uitstekend. Daarnaast laat de film ook goed uitkomen wat extremisme en haat voor impact kan hebben op gedrag. Extremisme in elke vorm is lelijk... en dat is waarom jouw "antagonisten" ook lelijk overkomen. Wat deze film heel goed portretteert is dat haat en extremisme - ongeacht aan welke kant van de streep je staat - nooit problemen oplost. Ik denk dat je AHX nogal onrecht doet door over "klassieke helden vs badguys" te spreken. Alleen dat al laat m.i. zien dat je de hele film niet begrepen hebt.
yeyo schreef:
Ik kan enkel niet tegen banale films die met zwaarwichtige thema's proberen te scoren.
En ik kan niet tegen zeurpieterige filmmoralisten die een goede film en goed acteerwerk niet herkennen als het ze in hun achterwerk bijt.

Dit is een film om te bekijken, en om zelf een mening over te vormen. Ik stel voor dat ieder dat voor zich doet. Blijkbaar is het love it (de meesten) or hate it (enkelen), maar het laat je in ieder geval niet onberoerd. Dermate dat sommigen bijkans welhaast zelotische ijver voelen om hem af te kraken in tientallen posts. Alleen dat al zegt iets over het karakter van de film: saai is hij zeker niet.

5/5.

avatar van maxroelofs

maxroelofs

Hate is bagage.

Laat ik ten eerste eens stellen dat deze film een heel stuk heftiger is als ik had verwacht. Ik verwachtte het zoveelste standaard filmpje over de aankaarting van racisme en dacht dat dit weer op een crash achtige manier uit gewerkt zou worden (alles veel te dik er boven op.) Hier ligt het er niet dik bovenop maar wordt gewoon de brute realiteit getoond. Stiekem ben ik wel verbaasd dat deze zo hoog staat. Wat ik namelijk vaak tegen kom is dat de extremen films (klass) minder populair zijn dan de wat softere films die heel oppervlakkig blijven. (elephant). Erg knap dat deze film je weet te overtuigen, en dan heeft Kaye nog niet het makkelijkste onderwerp gekozen. Ik vind het nog steeds moeilijk te bevatten dat sommige mensen bij het vermoorden van iemand het zelfde gevoel geven als wanneer ze gewoon een sigaret opsteken.

De film begint in zwart-wit wat eigenlijk het grootste deel van de film zo was. Ik wil nou niet meteen zeggen dat het stoorde maar ik vond het niet geheel bij de film passen. De kleurscènes waren een heel stuk sterker doordat emoties e.d. beter naar voren kwamen wat bij deze film een hele grote rol speelt.

De titel werd al snel duidelijk en ondanks dat deze op veel punten afwijkt van wat ik zo in de top50 dacht tegen te komen heeft het toch ook wel weer iets van the shawshank redemption weg. De films hebben een beetje dezelfde verhaal vertellende sfeer.

In het begin was ik er niet meteen van weg. Ik vond dat ze wel wat langer stil mochten staan bij het ontstaan wat later wel gedaan werd alleen het had iets uitgebreider gemogen. De film had gerust 3 uur mogen duren. Het is natuurlijk erg lastig om een dergelijk controversieel onderwerp op een heldere manier uit te leggen en dit was geslaagder geweest als ze gewoon vanaf het begin begonnen waren.

De gevangenisscène was erg sterk. Hoe langsaam zijn vriendschap met een neger opbloeit is fenomenaal in beeld gebracht. de verkrachting was dan weer iets té over the top alleen het vormt een goed geheel.

De omslag van de jongste zoon nadat zijn broer uit de gevangenis kwam was iets te onnatuurlijk. Ze hadden ook hier iets langer de tijd voor mogen nemen om het allemaal wat te laten bezinken. De scène waar ze alle natie spullen weghalen kwam iets te veel uit de lucht vallen. De eindscène was dan ook een stuk heviger binnen gekomen. En dat terwijl hij nu al erg heftig was. Ik had eigenlijk al vrij snel door dat er iets van een schoolshooting zou komen en mijn verbazing was verbazingwekkend groot toen ik gelijk kreeg te hebben. Nog steeds een erg emotioneel einde.

Mijn citaat die ik bovenaan mijn recensie heb geplaatst vat eigenlijk de hele film samen. Hate is bagage, haat kan leiden tot frustraties en dat loopt dan uit de hand en ontstaan er groepjes. Op dat moment is het al te laat en is het slechts een kwestie van tijd voordat de bom barst.

De hele film leunt eigenlijk op het verbluffend goede acteerwerk van Furlong en Norton waarbij Norton er nog eens boven uit schiet. Furlong schoot op het eind wat te kort alleen in de eerste helft speelde ook hij erg goed. Met name door het acteerwerk worden de overtuigingen goed gebracht. Vooral de uitstraling van Norton is geweldig. Wat een heerlijke bad guy speelt hij in de eerste helft toch.

Stuk indrukwekkender dan ik dacht maar schiet helaas toch net wat te kort om bij de absolute top te horen.

avatar van Elineloves

Elineloves

Gisteren weer eens herzien, na jaren. Het blijft een goede, indrukwekkende film. Veel sfeer, fijne afwisseling tussen 'het verleden' en 'het nu', ook een goede keuze om het verleden in het zwart wit te laten zien. Net dat beetje extra.

Geweldige acteerprestaties, af en toe best hard (ja, een stoeprand is ook hard, ik weet het) en confronterend. Fijne monologen en dito dialogen.

Persoonlijk vond ik dat er nergens geprobeerd werd om de kijker een 'boodschap' door de strot te douwen. Tuurlijk zie je de ontwikkeling van Norton en krijg je op het einde te zien dat haat onnodig is, maar er wordt nergens op een kinderlijke en belerende manier het het vingertje gewezen. De kijker heeft zelf genoeg stof tot nadenken gekregen.

Fijn.

avatar van Spetie

Een enorm sterke film, die wordt gedragen door een fantastische Edward Norton.

Gelijk vanaf de openingsscène zet hij de toon, een toon die hij niet meer zal loslaten. De kille manier waarop hij in het begin de zwarte jongens vermoord, is indrukwekkend. Zijn manier van handelen en voor zijn enorm koele blik, doen je bijna de rillingen bezorgen. Hij maakt van Derek een zeer interessant personage, die zowel qua uiterlijk als qua tekst indruk weet te maken. Naast Norton speelt ook Furlong goed, maar zowel hij als de overige acteurs verbleken in de nabijheid van Norton.

Visueel is de film erg mooi. Vooral de flashbackscènes, die in het zwart-wit gefilmd zijn erg sterk. Het geeft aan de ene kant de gedachtegang van Derek goed weer en zorgt er daarnaast voor dat de film erg dynamisch oogt. Er wordt een zeer knap portret geschetst rondom het onderwerp vreemdelingenhaat, maar dat de film hier duidelijk een standpunt tegen inneemt leidt geen enkele twijfel. Toch slaagt regisseur Kaye erin om Derek om zo’n manier te laten zien, dat je begrip krijgt voor zijn daden. Maar begrip is natuurlijk niet hetzelfde als sympathie.

Ik ben de drie keren dat ik deze film zag iedere keer weer meegesleurd in het geheel. De veelbesproken stoeprandscène, is natuurlijk niet te missen en is zo’n scène die je nog eens even goed laat nadenken over alles. De prima ondersteunende muziek maakt het totaalplaatje compleet en zorgt ervoor dat ik gewoon niet om de maximale score heen kan. Wel moet ik concluderen dat iemand als Norton sindsdien maar erg weinig uit zijn carrière gehaald heeft tot nu toe. Maar misschien komt dat nog wel.

avatar van Eraser2

Eraser2

Ik blijf dit een zeer indrukwekkende film vinden. De cast staat hier even een stevig potje te acteren zeg. Edward Norton voorop, wat een verbluffende prestatie.

De wijze waarop het verhaal wordt verteld en het kleurgebruik daarbij is in mijn optiek erg geslaagd en hierdoor blijft alles interessant. Ook vandaag de dag is het onderwerp van de film nog erg actueel. Eigenlijk behoort deze film verplichte kost te zijn tijdens de geschiedenislessen. Er moet daarbij dan ook vooral even haarfijn uitgelegd worden wat de boodschap van deze film is, ook al wordt deze naar mijn mening erg duidelijk gemaakt in de film zelf.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Een prima film waarin het gebruik van de zwart/wit montage erg goed werkt. Goed verhaal, prima uitgewerkt en ook mijn complimenten over de muziek in de film. Gewoon een goede film die naar mijn mening 4* verdient. Wellicht na een 2e kijkbeurt nog wat hoger maar voor nu zeker een dikke 8!

avatar van tommykonijn

tommykonijn

American History X is een film waar ik al vaker voor heb gestaan, maar op de een of andere manier is het er nooit echt van gekomen om hem daadwerkelijk te kijken. Van de week dan toch eindelijk gebeurd.

De film geeft een zeer realistisch beeld van het neonazisme. Het acteerwerk van o.a. Edward Furlong maar vooral van Edward Norton is dan ook zeer goed. Derek Vinyard is een knap neergezet personage. Na de beruchte stoeprandscène, als de politie komt en hij zich overgeeft, is de blik in zijn ogen bijna angstaanjagend. Dat was wel een beeld wat me even bijbleef. Wat ook sterk in beeld is gebracht is zijn metamarfose in de gevangenis, als hij langzaam in gaat zien dat hij degene is die verkeerd zit. Normaal gesproken ben ik er geen fan van, maar hier had de zwart/wit montage duidelijk een goed effect. De film weet daarnaast ook de relaties van de personages onderling goed in beeld te brengen: de vriendschap tussen Derek en zijn 'wasmaatje' maar vooral de relaties in het gezin voor- en nadat Derek in de gevangenis heeft gezeten.

Ondanks dit alles vond ik toch het meest indrukwekkende aan de film het einde. Ik voelde wel dat er iets ging gebeuren, maar ik dacht toen Derek over straat liep en om zich heen keek naar de voorbijrijdende auto dat hij degene was die neergeschoten zou worden. De film kiest echter voor een grote plotwending en ik waardeer het wel als een film een dergelijk risico durft te nemen. Voorspelbaar kan ik de film dus ook absoluut niet noemen. Het daadwerkelijke einde zorgde wel voor een brok in mijn keel.

Al met al is dit gewoon een erg sterke film. Soms is de film keihard op het gebied van geweld en taalgebruik, maar dat is nog niet eens het sterkste punt wat mij betreft. De uitwerking en het laten overbrengen van de emoties van vrijwel alle personages is misschien nog wel een van de meest opvallende pluspunten. American History X is zo'n film die je niet snel vergeet.

avatar van Eliandjiee

Eliandjiee

Briljante film

De zwart-wit scenes zijn een sterke toevoeging met daadwerkelijk toegevoegde waarde voor de film. De stoeprand scene is inmiddels legendarisch, en terecht! Het drama is in deze film van hoog niveau, intens en echt genieten. Het huiselijk geweld is indrukwekkend. Ook is er gedurende de gehele film een heerlijk rauwe en passende sfeer.

Er wordt ook foutloos en heerlijk geacteerd, er worden echt perfecte rollen neer gezet en speciaal respect voor Edward Norton! De verandering die zijn personage doormaakt is ook echt heel sterk uitgewerkt en geacteerd.

Het plot en de opbouw zijn ook sterk, het einde is riskant maar in mijn ogen zeker geslaagd. Het eindshot is prachtig!

Een intens en subliem drama omtrent racisme

avatar van Decec

Decec

Een goede misdaad/dramafilm...

Prima verhaal...

Prima acteerwerk...

Bekende acteurs Edward Norton en Elliott Gould...

Perfect achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld, soms zwart en wit....

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

Aangrijpende film die je een laat zien hoe het er aan toe gaat bij de skinheads. Het verhaal is misschien wel een van de mooiste filmverhalen ooit. Prachtig geacteerd ook door Norton(ben fan) en Furlong. Het einde is het meest aangrijpende in de film en ik bleef na de film nog een aardige tijd met het einde in mn gedachten. Poeh.

Heerlijke film

avatar van Lienos

Lienos

Topfilm.

Zou verplichte film moeten zijn voor alle Christenen, Islamieten etc. in de hele wereLd om te laten zien dat "elkaar haten om religie,kleur etc." niets oplost maar dat we allen "broeders" zijn en dat we elkaar respecteren om wat we ook geloven etc. zonder dat we elkaar iets opdringen.

Eigenlijk zouden de Verenigde Naties een film moeten maken die laat zien dat we alleen vreedzaam met elkander kunnen samenleven wanneer we elkaar's religie etc. respecteren .

Zo'n film zou bijvoorbeeld eerst met "verlichte" moslims moeten worden besproken.

Wishful thingking natuurlijk, het heeft ook hier in Nederland even geduurd dat de SGP het niet voor het zeggen heeft.

avatar van K. V.

K. V.

'k had deze vroeger eens met school gezien en omdat hij nog eens op tv passeert eens meegepikt.

'k vond het een goeie film met een mooie boodschap. In het begin moest 'k er wel een beetje inkomen, maar uiteindelijk was 'k wel helemaal mee. Het einde was toch wel wat verrassend.

De cast deed het ook prima. Edward Norton speelde erg overtuigend.

Toch blij dat 'k deze film nog eens terug heb gezien, een sterke film.

avatar van Insignificance

Insignificance

Pijnlijke herkijk van wat een veel te onbehouwen drama blijkt. Als je met zo'n onderwerp aan de haal gaat, mag je enige finesse verwachten, maar Kaye gaat als een lompe boer tekeer met irritant gebruik van vele close-ups en dubieuze slow motions. Dat wordt dan ook nog eens voorzien van aanzwengelende muziek. Met een koortje. Pathetisch gedoe. Zelfs tijdens een potje basketbal schieten de tranen je in de oren.

Wanneer de posters van de muren worden getrokken, komt het zelfs akelig dicht in de buurt van een after school special. Om over de laatste gesproken seconden van de film maar te zwijgen, want het scenario is van hetzelfde laken een pak. Bedenkelijk hoe het z'n thema gebruikt om op het gemoed van de kijker in te beuken en een fanatiek racist annex gruwelijk moordenaar te reduceren tot iemand die slechts boos was.

Dat een gevangenis wordt gebruikt als decor voor zo'n keerpunt is op zich al opmerkelijk, erg aannemelijk is dat segment ook niet. Er zit een gapend gat tussen de verbeten blik bij de arrestatie en het gesnotter na de verkrachting dat Kaye bij lange na niet weet te overbruggen. Tenzij je natuurlijk helemaal week wordt van Sweeneys zalvende woorden. Veel te kort door de bocht, zo'n hol lesje koppelen aan deze problematiek.

De verhaspelde vertelstructuur is geen verkeerde keuze, maar kan uiteindelijk niet verhullen dat dit een te slap plotmiddeltje is om definitief van koers en gedachten te veranderen. Doekje voor het bloeden is het optreden van Norton. De intensiteit spuit in bijna elke scène uit z'n oren. Ik had met hem te doen. Niet vanwege het slot, maar door de tactloze en lullige manier waarop hij daar terecht komt. Forse domper.