• 9.376.713 stemmen

American History X (1998)

Misdaad / Drama | 119 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Tony Kaye

Met onder meer: Edward Norton, Edward Furlong en Fairuza Balk

IMDb beoordeling: 8,5 (1.263.067)

Releasedatum: 12 mei 1999

Plot American History X

"Some Legacies Must End."

Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...

avatar van !!!!*Lucky

!!!!*Lucky

Sorrie was in de war met een aantal achterbuurt films .. maar daar is racisme natuurlijk niet het hoofdonderwerp! Denk dat ik nog last had van een lichte kater van gisternacht!

Excuses!

avatar van cm_punk

cm_punk

Jammer dat veel mensen deze film alleen 'cool' vinden vanwege die scene met die donkere op de stoep. Film was top, einde was eindelijk niet eens zo'n happy end.

avatar van Rickazio

Rickazio

Indrukwekkende film! Edward Norton op z'n best

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Vanavond eens rustig bekeken. Topfilm inderdaad goed neergezette flashbacks en de waanzin van de rassenstrijd!

avatar van SweetNess

SweetNess

Geweldig, walgelijk dat racisme.

Raar is dat dat juist de onderwerpen zijn waar die goede films over worden gemaakt.

SweetNess schreef:

Sensatie scoort altijd.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Een metamorfose tot goedzak ook

Bottleneck schreef:

Een metamorfose tot goedzak ook

Inderdaad Zonder die transformatie vond iedereen dit waarschijnlijk een flutfilm.

yeyo schreef:

]

Je hebt hem duidelijk niet begrepen.

Hakunamatafaka schreef:

Je hebt hem duidelijk niet begrepen.

Wat valt er niet aan te begrijpen? Ik vind de boodschap van deze film kinderlijk simpel.

Hakunamatafaka

Het gaat niet alleen om de boodschap, hoezo let je úberhaupt alleen op de boodschap?

Kijk gewoon de film, als je je alleen aan de boodschap stoort kun je elke film slecht vinden

Ik heb het gevoel dat je de film daardoor omlaaghaalt, Derek had als neo-nazi op veel punten gelijk en kwam intellectueel over, je kunt je eigen intepretatie aan het verhaal geven.

Hakunamatafaka schreef:

Wat een totale nonsens, heel wat films hebben namelijk niet eens een boodschap. En zelfs dan nog, zelden ligt het er zo vingerdik op als in American History X. Het is volgens mij trouwens de voornaamste reden dat de meeste mensen dit zo een meesterwerk vinden: ze zijn zodanig onder de indruk van Derek's transformatie, dat ze niet eens gaan nadenken of die al dan niet geloofwaardig is.

Hakunamatafaka schreef:

Daar noem je meteen één van de hypocrietste punten van de film: Derek's standpunt wordt zeer sterk geargumenteerd, andere standpunten daarentegen komen eerder zwak en ongefundeerd over. Alsof het de bedoeling is dat de kijker sympathiseert met extreem-rechtse spreuken. Derek wordt bovendien om één of andere reden voortdurend als een held afgeschilderd: hij is machtig, overtuigend, sterk en intelligent. Nooit wordt er gepoogd om zijn zwakke, domme of zielige kant te laten zien en hierdoor alleen al verliest de film zijn kracht.

Hakunamatafaka

Wat is er niet geloofwaardig aan zijn transformatie?
Hij zat langdurig in de gevangenis,hij is daar verkracht door zijn eigen soort,dankzij een neger bleef hij nog in leven, daarnaast had hij in gevangenis veel tijd om er over na-te-denken.

Hoe zou het volgens jou anders moeten zijn gegaan, zodat het wel geloofwaardig overkomt?'

Als je de tape ziet waarop hij een interview geeft, nadat zijn vader vermoord is zie je zijn "zwakke" kant niet?
En nadat hij verkracht is zie je toch ook een aardig zielige kant?

Slaat nergens op wat je zegt, Dereks emoties worden wel degelijk belicht in de film,zowel de positieve en negatieve kanten.

Hakunamatafaka schreef:
Wat is er niet geloofwaardig aan zijn transformatie?

Zijn racistische ideeën zaten diep geworteld en zouden nooit volledig kunnen verdwijnen. Hij merkt in de gevangenis dat de andere neo-nazi's zaken doen met kleurlingen, ik zou juist denken dat dit zijn racisme versterkt in plaats van dat het weg te nemen. Dat hij zelfs nog in leven blijft is bizar: iemand die twee leden van de Crips vermoord, overleeft volgens mij de gevangenis niet.
Hakunamatafaka schreef:
En nadat hij verkracht is zie je toch ook een aardig zielige kant?

Beide zijn dit gevallen van externe factoren, de oorzaak ligt nooit bij hem. Deze twee voorbeelden hebben op zich niks specifiek met zijn racistische persoonlijkheid te maken, nogal logisch dat je zielig overkomt als je verkracht bent of je vader juist gestorven is.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Prima film met indrukwekende acteerprestaties alleen die hele metamorfose was allemaal een beetje te heilig voor mij.

avatar van Robbiecool5

Robbiecool5

Heb deze film afgelopen zaterdag gekeken en die Edward Norton speelt echt erg goed, hij vertolkt zijn rol alsof het hemzelf ooit is overkomen. Verhaal is goed, allen rot einde,

avatar van Epiccc

Epiccc

aan het eind gaat het broertje van Edward Norton dood.

Epiccc schreef:
aan het eind gaat het broertje van Edward Norton dood.

Ja, en?

avatar van movieonly

movieonly

Verhaal is te standaard.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Way too standaard zelfs.. en ook volstrekt niet nieuw.

avatar van Baldur

Baldur

Ondanks dat blijft het een fantastische film

avatar van Camiel77

Camiel77

Schitterende film! Indrukwekkend verhaal met een serieus onderwerp.

avatar van Groninger

Groninger

movieonly schreef:

Verhaal is te standaard.

Onderbouw dat eens, goedkoop scoren zo. Wat maakt dit verhaal standaard, en wat versta jij onder standaard?

avatar van Blarown

Blarown

denk wel een van de beste films die ik ooit heb gezien

avatar van irisjuh1

irisjuh1

Zeer mooie film! Goed dat hij bij draait op het einde..

Al die groeperingen blijken uiteindelijk allemaal maar schijn dat zag je wel in de gevangenis..

avatar van skip

skip

Aangrijpende film.

Jimenez

Blarown schreef:

denk wel een van de beste films die ik ooit heb gezien

denk je dat echt, onderbouw het a.u.b.

avatar van scc-j

scc-j

@orbit 0.5 ster , kom op man kei goede film aangrijpend

realistisch

avatar van groente12

groente12

Wow moet even weer op adem komen, want dit is een controversiële drama die je vanaf het begin tot het einde je vast pakt. Een zeer aangrijpende film die je laat zien hoe het racisme in Amerika nog steeds na de rassenscheiding nog actief is, een film die je laat zien dat iedere mens een tweede kans verdiend, en hoeveel een broer invloed kan hebben op zijn jongere broer. Prachtige film die iedereen gezien moet hebben.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Controversieel? Wat is er controversieel aan dan? Het wordt zo gebracht dat allang duidelijk is wat de goede en slechte kant is.. daar hoef je toch niet langer dan een paar seconden over na te denken, als je iets meer dan drie hersencellen hebt Verder denk ik dat het de meeste mensen toch wel duidelijk is dat racisme in de V.S. nog steeds bestaat.. leefde iemand hier dan nog in een soort van jaren 60 Martin Luther King ideale wereld plaatje? Ik heb sterker nieuws: zelfs racisme in de rest van de wereld komt nog voor!! (jaja, ga maar eens even rustig zitten en adem in, adem uit..)