• 9.372.961 stemmen

The Bourne Identity (2002)

Thriller / Actie | 119 minuten

Genre: Thriller / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Tsjechië

Geregisseerd door: Doug Liman

Met onder meer: Matt Damon, Franka Potente en Chris Cooper

Gesproken taal: Engels, Frans, Duits, Nederlands en Italiaans

Releasedatum: 17 oktober 2002

Plot The Bourne Identity

"He was the perfect weapon until he became the target."

Een Italiaanse vissersboot redt een drenkeling (Matt Damon) uit de Middellandse Zee. De man lijdt aan geheugenverlies en weet niet wie hij is. Er zitten echter twee kogels in zijn rug en hij komt al snel tot de conclusie dat er geprobeerd werd hem te vermoorden. Tot zijn eigen verbazing beheerst hij verschillende vechttechnieken, en geholpen door Marie (Franka Potente) gaat hij in Zwitserland op zoek naar zijn identiteit. Al gauw ontdekt hij dat hij verwikkeld was in een mysterieus plot met een moordaanslag waarbij de CIA een grote rol speelde...

Jason Bourne

Research Tech

Research Tech

avatar van Da Jando

Da Jando

Vond deze film nogal tegenvallen. In het begin lijkt hij erg interresant hij komt bij, spreekt vele talen, heeft een koffertje met veel geld ect. Maar dan die eindeloze achtervolgingen en het afgeraffeld einde..bah. Toch nog een krappe 3 sterren.

avatar van FisherKing

FisherKing

Redlop schreef:

Precies! en waar ik zei FBI-sfeertje moest zijn CIA-sfeertje. Stop!

Je wordt zo per seconde wijzer.

avatar van Jordy

Jordy

haha

(als jullie een kwartje hoorden vallen..)

avatar van Phooze

Phooze

Jordy schreef:

haha

(als jullie een kwartje hoorden vallen..)

Tis meer een gulden, maargoed...

avatar van Redlop

Redlop

FisherKing schreef:

Je wordt zo per seconde wijzer.

Kan je nagaan hoe wijs jij al moet zijn, Johnny boy.

avatar van flicks

flicks

wel een mooie detective actie. wel spannend en wazig dat is ltijd wel goed 3 sterren.

avatar van [L]eet0r

[L]eet0r

weinig actie

avatar van Treht

Treht

Goed begin, wel grappige plotontwikkelingen en die auto achtervolging was super gaaf! Eens wat anders dan -ik gooi 20 autos van een vrachtwagen op mijn achtervolger die 100mph rijd en ze allemaal spectaculair ontwijkt-bad boys 2. Het einde ben ik al vergeten en eh van die trein klopt idd niet veel, dat was een TGV high speed trein, daar kan je alleen in met gereserveerde plekken en ID. Maarhij heeft veel geld gekregen van die visser (?) en daar heeft hij een vals paspoort van gekocht die we verder niet in het verhaal terug zien (?)

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

Treht schreef:

waarschijnlijk heeft dat toch te maken dat hij voor de Amerikaanse markt gemaakt is. daar kan je tenslotte ook overal met de trein en het vliegtuig reizen zonder paspoort, zolang je maar binnen de landsgrenzen blijft. Misschien is dat na 11/09 wel verandert, dat weet ik niet.

MaTtIeBoY

Ik vond hem errug goed 3,5 ster

avatar van mister blonde

mister blonde

heb ik dit eerder gezien? natuurlijk! heb ik het beter gezien? dacht het niet!

komt als pluspunt bij dat deze film niet ontkent dat ie niet origineel is.

wat zoek ik een film? vermaak.

meestal wordt dit door een goed verhaal geleverd. of door spanning. oprecht drama, sfeer of..... actie die zo mooi gemaakt is en stijlvol met vaart wordt gebracht, dat ik 2 uur lang aan de buis gekluisterd zit.

heb in tijden geen actiefilm van de laatste jaren gezien, die me zo kon bekoren.

4 sterren (runner-up, voor 4,5)

Was hier al gemeld dat er een vervolg komt op deze film ?

Het zal The Bourne Supremacy gaan heten. Franka en Matt zijn weer van de partij. Regie: Paul Greengrass (Bloody Sunday).

Tja, WEER een vervolgfilm....

avatar van roda

roda

matige film, met in de hoofdrol de afschuwelijk slecht acterende Matt Damon

avatar van PartyMarty

PartyMarty

inderdaad, wat een kneus.

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

Erg vermakelijke film. Het verhaal bleeft continue boeiend en gelukkig (waar veel van dit soort films last van hebben) niet voorspelbaar. Lekker votjes gedaan en Matt Damon was aardig geloofwaardig in een rol waarin ik hem niet verwacht had (stukje Nederlandse wat hij spreekt klonk erg goed bovendien).

Gelukkig werd er niet teveel stil gestaan bij romantisch geneuzel aangezien dat alleen maar de vaart uit de film had gehaalt. Franka Potente vond ik een stuk minder sterk dan in Lola Rennt en in sommige scenes tegen het irritante, maar dat mag de pret niet drukken. Kortom prima filmpje: 4 sterren.

avatar van roda

roda

Agony schreef:

Matt Damon was aardig geloofwaardig in een rol waarin ik hem niet verwacht had

ik vond hem juist erg ongeloofwaardig in die rol, had liever een ouder persoon gezien in die rol.

b.v De Niro of Willis.

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

roda schreef:

b.v De Niro of Willis.

waarom zouden het altijd de oude vetrouwde zelfde gezichten moeten zijn. Ik wel Connery nu ook niet meer als Bond zien. Damon deed het prima.

Droopy

Prima vermaak Goede achtervolging met een gammele mini, waarvan je je afvraagt hoe hij ooit in Parijs is aangekomen.
Van begin tot einde spannend. 4 sterren

Concept is erg interessant, uitwerking is erg matig **1/2

SSeagal

Niet mee eens, de uitwerking vond ik juist zeer goed. De film werd niet te voorspelbaar en bleef spannend tot op het eind. Matt Damon had eens een leuke rol en deed dat zeer goed, vond hem zeker geen kneus, hij is lekker op dreef. Steekt net boven de doorsnee thriller uit, daarom een welverdiende ***1/2

Droopy

Ik wilde net vragen wat er matig was aan de uitwerking maar je bent me voor SSeagel

Thriller

Ik vond de uitwerking matig omdat er niet wordt ingegaan op hoe Jason in deze situatie terecht is gekomen, je valt ineens in een film, dan ga ik me afvragen wat er daarvoor heeft plaatsgevonden. Er wordt te weinig gedaan met de anonieme zwitserse bankrekening en het verhaal is nergens erg spannend. Het is meer een aktiefilm die telkens laat zien hoe Jason overleeft, aardig om te zien, maar bij lange na geen hoogstaande thriller.

Droopy

Misschien is het genre Thriller inderdaad wat verkeerd gekozen voor deze film, daarmee ben ik het eens, maar voor een actiefilm vind ik het prima uitgewerkt.

SSeagal

Thanx droopy, jij begrijpt het.

SSeagal

Bij deze heb ik de genres gecorrigeerd, beter zo?

Droopy

Yep, kan nu alleen nog discussie ontstaan over het feit dat er toch een dramatische kant aan het verhaal zit....

SSeagal schreef:

Bij deze heb ik de genres gecorrigeerd, beter zo?

Zeker een stuk beter!

avatar van davidov

davidov

had me erg verheugd op de film, maar had geen hoge verwachtingen....toch viel de film me tegen, de film was op geen enkel vlak bijzonder...de acteer prestaties waren matig, het verhaal was zo-zo...de locaties mja ok dat hoort bij het verhaal, maar er was weinig in de film wat ik nou de moeite waard vond om te onthouden...alleen de achtervolging scene met de auto in de stad was wel geinig, daarna was het weer saai...

avatar van homerjay

homerjay

eerder en vaker gedaan.

Maar beter gedaan? Niet vaak in elk geval. De film zelf verveelde geen moment en de soundtrack (Moby) voegde de juiste spanning toe. Voeg daarbij nog mijn zwak voor Franka en ik kom op 4*

Een Actiefilm/Thriller zoals ze bedoeld zijn.