• 9.378.150 stemmen

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn en Linda Hamilton

Releasedatum: 21 februari 1985

Plot The Terminator

"Your future is in its hands."

In de toekomst vindt er een wereldoorlog plaats tussen de mensen en de machines. De machines sturen een Terminator terug in de tijd. Deze cyborg heeft maar één missie: het doden van Sarah Connor, omdat haar ongeboren zoon zal uitgroeien tot de leider van het menselijk verzet. De mensen sturen guerrillastrijder Kyle Reese terug in de tijd. Hij moet Sarah Connor zien te vinden om haar te beschermen tegen de Terminator. De vraag is: wie vindt haar het eerst?

Sarah Connor

avatar van FunkStarr

FunkStarr

• 1922 berichten

Reinbo schreef:

Viel wel mee hoor, de film haalde een bescheiden 38 mjn op. En hoe kom je erbij dat men verwachtte dat de film zou floppen. Het was immers een kleine goedkope film.

Het is nu natuurlijk wel een klassieker, maar net als bij Rambo was het deel 2 die de serie echt goed op de kaart te worden gezette. Bij Rambo vind ik het tweede deel ook (iets) beter, bij deze verre van...

Eens met Reinbo, ik vind T1 wel degelijk beter dan het wat kinderachtige tweede deel. En wat betreft Rambo vond ik deel 2 weer net ietsje beter dan First Blood. Schandalig dat deze niet in de top250 staat en T2 wel.

avatar van Doncky

Doncky

Een klassieker en de beste in de reeks. Hier is de Terminator nog lekker onmensenlijk en iets om bang van de worden. Heerlijke grauwe sfeer. Dat verdwijnt in de latere delen. Deel 2: "Why do you cry?" Doe ff normaal, dacht ik toen. En waarom wordt degene van wie de kleren worden afgenomen in deel 1 zowat doormidden gesneden met een stiletto en in deel twee breekt ie alleen z'n hand.

Goede film die wat mij betreft geen vervolg had mogen hebben

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

Doncky schreef:

zijn kleding word niet afgenomen en hij gebruikt geen stilleto
met een stiletto en in deel twee breekt ie alleen z'n hand.
in deel 1 is hij slecht, in deel 2 de goede en daar pakt hij wel die stilleto af.simpel.

JacoBaco

In deel 1 doet hij zijn naam eer aan. In deel 2 zegt hij ''of course, I'm a Terminator'' Dat zegt hij omdat hij iemand wil doodschieten. Vanaf dat moment grijpt John Connor in en geeft hem wat lesjes humaniteit. Vandaar dat hij ineens erg soft wordt. Hier is al een discussie over geweest en ook ik blijf erbij dat hij zeker aan het begin van deel 2 nog een Terminator zoals in deel 1 had moeten zijn, maar aan het begin van deel 2 vind ik hem ook al vrij soft. Zoheey, hij gooit iemand op hete gaspitten. Nou nou, dat was ook puur toeval dat die vent daar terecht kwam. En gaat die kerel daaraan dood? Ik dacht het niet. Verder breekt hij nog een arm en that's it.

Natuurlijk snap ik James Cameron wel. Hij wilde dit keer de Terminator als held, dus dan laat je hem niet bij mensen hun hart eruit rukken. Zelfs niet als John Connor nog niet gezegd heeft dat hij dat niet mag. Maar ja het gaat erom, wat loopt The Terminator nou te zwetsen als hij zegt: '' Of course, I'm a Terminator'' Nee, hij had eigenlijk moeten zeggen: ''sowwy, I'm a Terminator''

De meeste vinden 2 veel beter, maar ik hou het bij 1.

avatar van kaydegreef

kaydegreef

Een geweldige film!

Vanaf het begin is er constant actie. Zeker een aanrader

avatar van ace leader

ace leader

Reinbo schreef:

met dat 'floppen' bedoelde ik dat men verwachtte dat de film kans zou hebben op de golden turkey awards. Niet dat ik zou denken dat de film zou floppen in 1984

avatar van clockwork72

clockwork72

Natuurlijk in 1984 was deze film echt baanbrekend te noemen.

avatar van Redlop

Redlop

Wat is Wikipedia toch leuk zo lees ik daar:

"Het klassiek geworden metaal-op-metaal geluid in de film werd gemaakt door Brad Fiedel die met een gietijzeren koekenpan tegen een microfoon aan sloeg".

Minotaures

Waar ik net achter kom en met jullie wil delen is dat de scene met de T-800 infiltratie tijdens een flashback van Reese een trainingpartner van Arnold is, wel leuk om te weten.

avatar van SITH_LORD

SITH_LORD

[/quote]

De meeste vinden 2 veel beter, maar ik hou het bij 1.

Cameron dacht waarschijnlijk dat het etisch niet meer kon om Schwarzenegger zo te laten moorden zoals in deel 1 ,maar gelukkig is de T-1000 daar nog wel toe in staat

JacoBaco

En ik wil best geloven dat Schwarzenegger na T1 het liefst nooit meer een rol als badguy wilde krijgen. Mr. Freeze... Tja ach... het schijnt dat je voor Mr. Freeze in Batman & Robin nog een soort van symphatie moet hebben omdat hij minder slecht is dan hij doet vermoeden. En niet te vergeten, hij kreeg echt dik betaald voor die rol!

En Cameron wilde waarschijnlijk ook niet in herhaling vallen natuurlijk. Arnold als held zorgt wel voor een paar goede momenten moet ik zeggen. Wanneer hij bij Sarah Connor langsgaat bijvoorbeeld.

Ik heb er allemaal geen problemen mee, maar dan moet die T-800 niet stoer gaan zitten doen door te zeggen: Of course I'm a Terminator.'' Want dat valt reuze mee hoe erg Terminator hij is. Hadden ze dat zinnetje eruit gelaten, dan had ik er niets op aan te merken.

Pastichio Rocker

Arnie is gewoon de stoerste als bad ass niet te stoppen terminator.

affirmative

JacoBaco schreef:

affirmative

Nee, dat is een quote uit Aliens.

JacoBaco

Ja, Rebecca (Newt) zegt dat.

Maar Arnold hoor je het in deel 2 ook zeggen tegen Sarah Connor..

Sarah: Keep it under sixty-five. We don't want to be pulled over.

Terminator: Affirmative.

John: No, no, no, no, no. You gotta listen to the way people talk. You don't say "affirmative" or some shit like that. You say, "No problemo." And if someone comes off to you with an attitude, you say "eat me." And if you wanna shine them on, it's "Hasta la vista, baby."

Het blijft een buitengewoon vervelend kereltje die John Connor

Pastichio Rocker

Ow, maar dan zit je hier verkeerd.

affirmative.

avatar van namingway24

namingway24

Ik heb ooit ergens gelezen dat deze film ook gezien kan worden als semi-slasher. En het klopt: het draait allemaal om een moordenaar met bovennatuurlijke krachten die vrouwen vermoord, en de film eindigt met de "final girl" die de moordenaar moet zien te stoppen.

Verder is deze film net zo goed als het vervolg, met een geweldige synthesiser-soundtrack van Brad Fiedel. De hele film voelt lekker 80's aan, en schuwt een beetje bruut, bloederig geweld niet, iets wat ik toch een heel klein beetje miste in Terminator Salvation.

De special effects zijn gezien het budget nog steeds ijzersterk. Waar T2 geweldig gebruik maakte van prille CG effecten is het hier nog puur prosthetische make-up en zelfs stop-motion. Mensen kunnen vinden dat het er lachwekkend uitziet, maar voor mij draagt het bij aan de robotische bewegingen van de Terminator.

De cast is prima, met een goede rol van Schwarzenegger, die toch het beste tot zijn recht kwam als stille moordenaar. Biehn en Hamilton hebben een goede chemie, en het is altijdleuk om Lance Henriksen in een film te zien, hoe kort zijn optreden hier ook is.

Al met al is dit voor mij één van de beste films van de jaren '80, die helaas net geen plaatsje in de top 250 heeft.

avatar van goongumpa

goongumpa

Heerlijke film! Lekker grof en gewelddadig en daardoor veel leuker als het politiek correcte deel 2.

avatar van TheThirdMark

TheThirdMark

Bedenkend dat deze film uit '84 komt grafisch ontzettend goed. Erg goed geacteerd met spectaculaire actie op de achtergrond.

Velen malen beter dan T2 en T1000X beter dan T3.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

De verschrikkelijke soundtrack tekent het verval van Terminator: 3.00 (2.90)

Terminator mag dan een klassieker heten, de tand des tijds heeft deze prent danig beschadigt. Neemt niet weg dat het originele verhaal, geschreven door Cameron zelf, nog altijd staat als een huis en een zeldzaam sterke rol van Schwarzenegger, bij wie deze karakterloze rol meer dan alle anderen past als zijnde volmaakt; de populariteit van Terminator hebben gemaakt tot wat het op de dag van vandaag nog steeds is. Het is dan ook vooral cinematografisch dat er behoorlijk wat zand in de molen terecht is gekomen in combinatie met de onervaren Cameron. Het tempo ligt nooit op één lijn, de prent verliest aan geloofwaardigheid naarmate deze vordert en is de montage bij vlagen slordig. Natuurlijk, ook de special effects hebben een flinke deuk opgelopen. Maar hé, we noteren hier 1984 en veel technieken waren op dat moment vooruitstrevend. Bovendien, deze 'echte' robot (wat tegenwoordig nauwelijks nog het geval is) wordt in een aantal scenes heus goed weggezet tegen de bluescreens, niets om je voor te schamen, zelfs vandaag de dag niet. Verder is het camerawerk redelijk geslaagd te noemen, en natuurlijk niet te vergeten de legendarische en onvergetelijke i’ll be back scene.

avatar van The One Ring

The One Ring

Na jaren eindelijk eens herzien. Mijn waardering blijft echter hetzelfde. The Terminator is een uitstekend gemaakt sci-fi-thiller uit de b-hoek, maar ik zie er niet echt een film in die echt overal bovenuit springt. Ook niet boven andere monsterfilms.

Natuurlijk is het allemaal zeer vermakelijk. De actie is best leuk, de thrillermomenten zijn puur vakwerk, er hangt een lekker grimmig sfeertje en het spel met tijreizen is alleraardigst uitgewerkt in een sowieso goed scenario. Maar nergens kan ik briljant, geweldig of een dergelijk superlatief plaatsen. Het woord 'vakwerk' past sowieso heel goed bij de prestatie overall bij The Terminator en misschien ook wel bij de hele carriere van James Cameron. Het beste dat ik kan zeggen is dat Schwarzenegger nooit meer beter gecast is. Tja.

Gelukkig is er eigenlijk ook weer weinig op aan te merken. Alleen die typische jaren '80 score stond me wat tegen. Terminator 2: Judgment Day heeft wat meer zwaktes (de sentimentaliteit vooral), maar vind ik over de gehele lijn toch wat vermakelijker en spannender. Deetje 1 is gewoon een lekkere wegkijker.

Weertenaar schreef:

De verschrikkelijke soundtrack tekent het verval van Terminator:

Niet mee eens. Ik vond de muziek er hartstikke goed bij passen, lekker jaren '80 en af en toe mysterieus. 't Soundtrack van The Terminator is toch een grote pluspunt naar een dikke voldoende voor mij.

JacoBaco

De jaren 80 was nou eenmaal een Synthesizer-tijd en dat vind ik niet storend. Wat mij betreft zijn ze heel erg zorgvuldig met de score omgegaan. Ik vind het knap als je in bepaalde situaties merkt dat de muziek 1 word met de desbetreffende scene. In deze film wordt dat perfect uitgevoerd.

Minotaures

Ook nog een superscene, incl. soundtrack; de aanval op het politiebureau.

avatar van otherfool

otherfool

De übercoole Schwarzenegger maakt nog wat van deze film. Het verhaal is iets minder dom dan een gemiddelde jaren '80 actiefilm, en da's al heel wat. Het vervolg was overigens beter...

3*.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Dat geluid door de film heen waar ze met een pikhouweel of zo ergens op rammen geeft de spanning-stukken perfect weer. 1 van de beste films uit die tijd. En ben het eens met otherfool dat deel 2 beter was.

avatar van BS89

BS89

En van de beste films ooit, als je het mij vraagt. Het blijft boeien van begin tot eind, de special effects (voor 1984) waren briljant en de acteurs komen erg sterk over. Gewoon een Klassieker!!!

avatar van jipt

jipt

Geen groot budget, geweldig spektakel.

En geef toe, Schwarzenegger = The Terminator!

avatar van movie acteurs

movie acteurs

jipt schreef:

Schwarzenegger = The Terminator!

Goed gezegd!