• 9.380.119 stemmen

Geregisseerd door: James Wan

Met onder meer: Cary Elwes, Leigh Whannell en Danny Glover

Releasedatum: 9 juni 2005

Plot Saw

"How much blood would you shed to stay alive?"

Dr. Lawrence Gordon en Adam, twee mannen die elkaar nooit eerder hebben gezien, ontwaken vastgebonden in een smerige, oude badkamer. Tussen hen in ligt het levenloze lichaam van een man met een revolver in zijn handen en een taperecorder. Als Adam en Lawrence dan met behulp van de taperecorder een bandje afluisteren, ontdekken ze dat ze de nieuwste slachtoffers zijn in één van de zieke spelletjes van een beruchte seriemoordenaar, die luistert naar de bijnaam 'Jigsaw'.

Dr. Lawrence Gordon

Allison Kerry

John Kramer / Jigsaw

avatar van Kevin13

Kevin13

Hij lag daar op een tafel wanneer Dr. Gordon over hem zat te praten. Terminaal ziek en dergelijke.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Tsja als je niet hebt gezien dat hij kanker heeft heb je gewoon stukkies overgeslagen en dan krijgt de film veel minder lading.

avatar van jasper1991

jasper1991

wat een domme reactie met vooroordelen er in verwerkt. je doet je naam eer aan.

ik kan toch iets hebben gemist? of een verband niet even snel weten te leggen?

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

ontspan, het is allemaal niet zo erg. Het is belangrijk om te weten dat hij kanker heeft en niet lang meer te leven heeft. Andere mensen nemen hun leven voor als vanzelfsprekend of doen er verkeerde dingen mee. Dat soort mensen wil hij graag een lesje leren.
Als je dat dan juist gemist hebt, wordt het allemaal wat onduidelijk waarom hij het doet, dat is alles wat ik ermee wou zeggen.

avatar van Lenzo

Lenzo

Dat John kanker heeft is toch een van de belangrijkste dingen in de Saw series, als je dat gemist hebt heb je niet goed gekeken naar de film

avatar van stitch

stitch

deze films zijn zwaar ziek.. geweldig om naar te kijken..

degene die zoiets kan verzinnen is aardig psycho

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Neehoor, je kan gewoon veel ideeen hebben. Of een ruimdenkend hoofd om zoiets te bedenken.

avatar van Thom1994

Thom1994

stitch schreef:

deze films zijn zwaar ziek.. geweldig om naar te kijken..

degene die zoiets kan verzinnen is aardig psycho

Meestal volgt er nadat iemand beweert dat deze film 'ziek' of 'psycho' is een lage beoordeling. Blij dat het hier niet zo is.

avatar van nachtschade

nachtschade

Ben normaal niet zo van horror/thriller, dus deze voor het eerst gezien gisteravond (er was eens geen voetbal).

Maar wauw......waanzinnige film! Super!

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Ja, dus je moet vaker films gaan kijken i.p.v voetbal

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Dat sowieso natuurlijk

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Of kijk gewoon films na (en soms ook voor) de voetbal.

Elineloves

Bah, wat een vreselijke poster. Is die nieuw erbij gezet?

avatar van Lui

Lui (crew films)

• 11917 stemmen

Nee, deze heeft er altijd al gestaan.

Elineloves

Dan heb ik vast de DVD-hoes in mijn hoofd, een rustige, mooie witte prent.

Elineloves

'' I don't give a crap if you covered yourself in peanut butter and had a 15 hooker gang bang! ''

Een film met een bescheiden budget, die zoveel succes heeft gehad en die mensen zwaar geshocked heeft... Daar moeten we er meer van hebben. Het is toch wel uitgegroeid tot een culthit van de laatste jaren.

Saw roept 2 soorten gevoelens op. Fascinatie en afkeer. Voor mij was Saw een frisse, vernieuwende film waar ik volkomen onwetend instapte. De eerste keer dat ik hem zag heb ik er best vervelend door geslapen. Ik bleef met een benauwd en beklemmend gevoel achter. De meeste spanning zit dan ook in de flashbacks die je als kijker te zien krijgt. Je probeert zelf de puzzel passend te maken, terwijl je af en toe de stuipen op het lijf wordt gejaagd door de ijzige en koelbloedige Jigsaw.

Er zijn maar weinig films die een bloedstollende sfeer weten te creëren en dit van begin tot eind volhoudt. Ondanks het kleine budget weten de makers ook een aantal zeer realistisch ogende scènes neer te zetten, iets wat bij andere horrorfilms al snel cheap en ongeloofwaardig kan lijken. De martelingen zijn dan ook zeer inventief.

Acteerwerk is ook prima, je ziet gewone mensen die in een vreselijke fucked up situatie zijn terecht gekomen en die letterlijk vechten voor hun leven. Kracht van Saw blijft wel dat er - in tegenstelling tot de andere delen - veel oneliners in zitten. Denk aan '' I'm having a blast! This is the most fun I've had without lubricant! '' en '' My name is Very Fucking Confused; what's your name? '' Dat geeft de film soms nog enigzins een ''luchtig'' momentje, wat absoluut welkom is tussen de ranzigheid en de gore door.

Het is misschien geen klassieker, maar absoluut een fris en origineel horrorfilmpje. Toch wel één van de betere sinds Se7en. Deze regisseurs -die overigens best ziek zijn (of moet ik zeggen briljant?) als ze eventjes zoiets verzinnen, en dan ook nog miljoenen verdienen- hebben echt potentie. Chapeau.

avatar van Catwoman1986

Catwoman1986

Elineloves schreef:

Dan heb ik vast de DVD-hoes in mijn hoofd, een rustige, mooie witte prent.

Bij een rustige, mooie witte prent denk ik niet zo gauw aan een plaatje waar ook een afgezaagde voet op staat

Of bedoel je weer een andere?

avatar van Cassius

Cassius

Originele film met een mooie plotwending. De vervolgen zijn helaas een stuk minder. Enig minpuntje vind ik het motief van Jigsaw, hoewel het hier nog wel redelijk leuk is uitgedacht zijn het echt onzinnige dingen die de slachtoffers fout doen volgens Jigsaw. Toch zeker 4 sterren waard.

Catwoman1986 schreef:

Of bedoel je weer een andere?

Deze ben ik mee in de war, geloof ik. Vind ik mooier dan dit zwarte mormel.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Dat is wellicht de lelijkste poster van Saw die er te vinden is

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Jep, en die prijkt bij mij op de hoes... Ach ja, het schijfje is nog steeds belangrijker.

avatar van jamiebond

jamiebond

eerst en vooral 'saw is een top reeks van films'. Maar deze is veruit de beste. De andere waren wel goed maar niet echt origineel meer. James Wan.

Briljante film

avatar van bfrqrv

bfrqrv

Een meesterwerk. Echt een sterk verhaal wat misschien door zijn eigen succes wat door geslagen is in de vervolg delen. Dit doet niets af aan deze thriller. Wat de meesterwerken onderscheid van de neppers is dat deze film je meeneemt in een verhaal. Dat er veel gore bij komt is dan een bijzaak. Zo hoort een horror/thriller te zijn en niet andersom. Een horror wat probeerd een verhaal te maken. Hadden we er hier maar meer van.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Gedurft, origineel, indrukwekkend, spannend, zenuwslopend... Saw is het. Het leuke is ook dat al deze gruwelheden behoren tot een plan om de slachtoffers juist beter te maken, ze moeten hun 'fouten' inzien. De vallen zijn bruut bedacht en vragen het uiterste van de patienten. Wat ik wel erg zwak vond is die poging om Jigsaw te pakken, in de ruimte met al die doeken over de spullen. Ze hadden 'm allang neer kunnen halen, de twee bewapende agenten. Bovendien hadden ze versterking kunnen oproepen.

Los van dat is het erg mooi uitgewerkt en de film zal nog lange tijd in het geheugen van de gemiddelde kijker blijven.

avatar van yvesh

yvesh

Normaal zeg ik meer over een film, maar deze was in één woord: Epic!

avatar van TrickySmalls

TrickySmalls

yvesh schreef:

Normaal zeg ik meer over een film, maar deze was in één woord: Epic!

Eens, niet meer uitleg nodig.

avatar van %%%%%%

%%%%%%