Geregisseerd door: Sam Mendes
8,3 (1.272.535)
Releasedatum: 20 januari 2000
Plot American Beauty
"Look closer."
Voor de buitenwereld lijkt het alsof Lester Burnham een perfect leventje leidt: een mooi huis, goede baan, mooie vrouw, en een leuke dochter. In werkelijkheid raakt Lester echter in een steeds diepere depressie: de relatie met z'n vrouw stelt weinig voor, met z'n dochter praat hij bijna nooit, en hij is z'n baan meer dan zat. Als hij in contact komt met z'n nieuwe buurjongen leert hij het leven weer waarderen: hij stopt met werken, wordt verliefd op een vriendin van z'n dochter, begint weer te blowen, en begint te trainen.
Lester Burnham
Buddy Kane
Jim Olmeyer
Jim Berkley
NYSe
Welke vrijscene? Je bent vast in de war met een andere film.
Er komt geen vrijscene aan het eind. Wel ergens in het midden, maar dat is een groot verschil.
Ok, er wordt dan wel niet gesekst, maar Lester ligt tegen het einde toch wel bovenop een halfnaakte Angela.
Loepsaal
werd paar topics hieronder nog bekritiseerd om mijn "seksuele frustraties irt geweld" argument.
bij deze.
k.u.t. film
Laoslander
tis net als met kunst............
je moet het zien en begrijpen
maar ik vind het niet veel aan
kon me niet erg boeien.
komt duidelijk van iemand die niet veel met kunst bezig is.
Loepsaal
Verknald door het eind, letterlijk, waar was dat bloedbad voor nodig?
Het ware beter geweest als de seksueel gefrustreerde buurman zichzelf had neergeknald of sterker; de loop in zn mond had gezet en het uiteindelijk niet had gedurfd.
Jammer,het begon zo veelbelovend.
Uh, het begon met te vertellen dat hij het verhaal niet zou overleven. Dus snap je punt niet helemaal. Afloop is juist perfect en een hard statement tegen de American way of life. Het zou toch veel te makkelijk en bovendien een foute boodschap zijn als de homo het moest bekopen met de dood. Nee, de vrijbuiter moet boeten!
Loepsaal
je hebt helemaal gelijk maar het statement bevalt me niet.
ik word nog soft op mn ouwe dag..
Het is toch een mooi statement. Het promoot vrijbuiten. Het is de amerikaanse way of life dat niet mooi is. Daar ageert de film juist tegen.
Loepsaal
misschien heb ik weinig op met "ageerfilms", het eind van Easy Rider vind ik ook onprettig.
joostus
Een bijzondere, aparte en originele film. De film verdient een dikke voldoende. Vandaar de 3,5 sterren. Hoger vind ik dan toch weer te veel vergeleken met andere films van dat aantal sterren.
AC1
De film staat nog steeds als een huis. Sam Mendes en Alan Ball moeten dringend nog eens gaan samenwerken.
mjk87 (moderator films)
Uitstekende film, heerlijke muziek en een geweldig spel en script. Had de vierde film kunnen en misschien wel moeten zijn met de vijf belangrijkste Oscars. Vooral Spacey is geniaal, naar, humoristisch en die éne scène dat hij praat over zijn jeugd is waarschijnlijk zijn beste werk ooit. Aantal mooie beelden met dat plastic zakje als betoverend hoogtepunt. Met gemak 5*.
AFCALS
Een mooie film over hoe een modelgezin compleet uit elkaar groeit. Kevin Spacey raakt midden in een midlife crisis, terwijl vrouwlief zo graag succes wilt uitstralen.
Dochter wordt door niemand begrepen, zelfs haar eigen beste vriendin niet. Totdat ze op een avond een weirdo met een camera haar ziet filmen. Wat er verrvolgens tussen die twee ontstaat is prachtig. Het filmpje over het plastic zakje vond ik zeer rustgevend en fijn om naar te kijken, kan het niet verklaren.
Vervolgens gaat buurman zich er ook mee bemoeien. En dan gaat het pas echt fout.
Ik vraag mij af of buurjongen Ricky het brein is achter de dood van Lester is. Natuurlijk zie je uiteindelijk de buurman met het bebloede shirt. Maar het moment waarop Ricky inzoemt op het oog van Jane.. En dan vervolgens, als vader hem een vuist verkoopt, toegeeft graag aan pikken te zuigen en dat ie ook nog eens de beste is.
Al met al zou dit zo een standaard drama film kunnen zijn, maar dat is hier niet het geval.
Deze film heeft zoveel meer en wat een acteerprestaties. Ook van die momenten waarop je denkt, nu kan het niet erger... geweldig. Credits voor Kevin Spacey.
gabadoeba
American Beauty. Wat is dit toch een geniale film.
Ik wil beginnen met Kevin Spacey. De rol die Kevin Spacey hier neer zet is een van de beste rollen die ik ooit heb gezien. Hoe hij de emoties (of juist het gebrek aan emoties) kan uitdrukken is echt fantastisch. De ontwikkeling die hij meemaakt past perfect bij de achterliggende boodschap van de film: Achter die perfect gemaaide gazons, perfect onderhouden tuin, is alles helemaal niet zo perfect. Het typische 'perfecte' Amerikaanse gezinnetje is helemaal niet perfect. De 'American Beauty'. Het gezin lijkt in alle opzichte zo perfect, maar dat is helemaal niet zo..
Naast dat Kevin Spacey hier een meesterwerkje neer zet, heb ik ook erg veel bewondering voor de makers van deze film. Alles past perfect in elkaar, en alles wat er gebeurt is weer terug te lijden naar de achterliggende boodschap.
Maar niet alleen het acteerwerk van Kevin was perfect. Ook Wes Bentley speelde erg goed. Hij had een hele belangrijke rol in de film: hij heeft een hele andere kijk op de echte betekenis van Amerikaanse schoonheid. Alles wat eigenlijk zo mooi en perfect lijkt vind hij juist niet mooi: Hij valt op Jane, niet op 'haar perfect mooie vriendin'. Ook de scene waarin je ziet dat hij dat plastic zakje filmde is hier een voorbeeld van. Dat vind hij echte schoonheid.
In de film word je eigenlijk constant op het verkeerde been gezet, iets wat weer perfect aansluit bij de boodschap, niets is wat het lijkt. Een paar voorbeelden:
- Aan het begin hoor je Lester vertellen dat hij dood gaat. Naarmate de film volgt ben je geneigd te denken dat zijn vrouw hem gaat vermoorden, zeker als zij een geweer koopt. Dit blijkt uiteindelijk helemaal niet zo te zijn.
- Lester heeft fantasieën over de vriendin van zijn dochter. Dit speelt de hele film door. Als ze dan uiteindelijk met z'n 2e op de bank liggen, is Lester degene die het niet meer wil. .
Deze film staat absoluut bij mijn favorieten. American Beauty is het perfecte voorbeeld van een cultureel kunstwerkje, met uitermate goed acteerwerk. Sam Mendes, geweldig!
Leo1954
- 2073 berichten
gabadoeba, krijg weer zin om de film weer eens te her kijken. Mooi stukje waar je enthousiasme heel mooi verwoord is.
gabadoeba
leo1954, bedankt. Is echt een grote aanrader om de film op te nieuw te kijken! Veel plezier!
Leo1954
- 2073 berichten
Ja ja Ik weet het, het is voor mij ook niet bij één keer gebleven. Soms lees je gewoon commentaren die zo raak zijn. Juweeltje deze film.
Mhr, PV
This is my neighbourhood, this is my street, this is my life
American Beauty is een verontrustend overzicht van wat er gebeurd binnen de gordijnen van de moderne buitenwijken.
Sam Mendes, die hier oorspronkelijk een toneelstuk van wilde maken, heeft er een duistere, treurige komedie van gemaakt. Het leven van mensen die qua behoeften niks tekort komen, maar diep van binnen ongelukkig zijn. Alle personages zijn bijzonder interessant om te volgen: Lester (Kevin Spacey) die besluit om van zijn suffe leven verandering te brengen, zijn vrouw Carolyn (Annette Bening) die een fascinatie heeft voor haar welvarende en succesvollere concurrent, hun dochter Jane (Thora Birch) die verliefd wordt op de excentrieke buurjongen Ricky (Wes Bentley). Dan hebben we ook nog zijn vader, de ex-militair Col. Frank Fitts (Chris Cooper) en zijn bijna catatonische vrouw (Allison Janney). De samensmeltingen met de enkele karakters in combinatie met de geweldige thematiek, de herfst-achtige sfeer en de prachtige soundtrack zorgen voor een meesterwerk.
gillie24
Soms heb je een tweede kijkbeurt nodig om het licht te zien. Gaf ik de eerste keer slechts een 3,5, na de tweede kijkbeurt met een punt verhoogt omdat dit toch eigenlijk wel een geniaal filmpje is.
Het leven is één grote schijnvertoning. Hoe we ons doen voorkomen, is niet hoe we zijn. Vooral niet naar de buitenwereld toe. Het lijkt allemaal zo perfect, het is maar schijn.
En Kevin Spacey is daar dé perfecte belichaming van. De verandering die hij doormaakt wordt met zo veel humor gebracht. Wat een meesterlijke rol en geniaal hoe hij zijn emoties toont, of juist niet toont.
Mendes heeft er een satire/ zwarte komedie van gemaakt en dat werkt meer dan prima. De twee uur vliegen voorbij en iedere acteur en actrice is briljant. Het verhaal zit perfect in elkaar en is helemaal in balans.
Subliem. Sluit niet uit dat ik de film met nog eens 0,5 verhoog. De film spookt nog steeds door mijn hoofd. Damn.
Aazhyd
Deels herzien, toch een halfje erbij. Ik had helaas geen tijd om hem af te zien, maar dat ga ik zeker nog een keer doen.
TomPSV
Echt een geniale film. De combinatie tussen drama en zwarte komedie is perfect. Ik heb een aantal keer heel hard moeten lachen, onder andere bij dat gesprek tussen Lester en zijn vrouw aan de keukentafel na ongeveer een uur en later nog dat stukje bij Mister Smiley's Dat waren zeker niet de enige scènes waar de zwarte humor goed werkte, maar wel twee scènes die me nog een tijdje bij zullen blijven. Erg goed gedaan en natuurlijk vele malen leuker dan al die flauwe humor die je in al die andere komedies ziet.
Maar verder is het natuurlijk geen film waarbij je de hele tijd aan het lachen bent, want de onderwerpen zijn best zwaar. Ieder personage heeft zijn eigen problemen en naar mijn mening wordt dat ook allemaal op een hele sterke manier uitgewerkt. Kevin Spacey zet als Lester natuurlijk de beste rol neer. Zeer overtuigend en toch ook wel een personage waar ik sympathie voor had. De rest van de cast: zijn vrouw, dochter en de buren deden het ook erg goed. Verder is Mena Suvari (Angela) een mooie meid en dus was het ook zeker geen straf om naar haar scènes te kijken.
American Beauty is ook een film die de hele tijd weet te boeien en al vanaf de eerste minuut mijn volle aandacht had. Spacey is niet alleen als acteur fantastisch, ook als voice-over is hij van toegevoegde waarde. Meestal heb ik het niet zo op voice-overs, maar hier werkte het erg goed en is het meteen een geweldige start van de film. Ook de sfeer is een van de vele pluspunten aan deze film. Erg knap neergezet door regisseur Sam Mendes, die ook nog eens een prima soundtrack gebruikte voor deze film.
Dit is zeker een film die ik binnenkort nog een keer ga kijken. Voor nu 4,5*, al is de kans groot dat het na een herziening de volle score gaat worden.
24-7moviestar
Ik weet nog goed dat ik deze film ruim een jaar geleden met moeite uit heb gekeken. Onvoorstelbaar achteraf. Wat een fantastische prachtfilm is dit! Niets is wat het lijkt. Kevin Spacey is ook echt geboren voor de rol en het hele thema van de film (die inmiddels al zo vaak verteld is dat uitleg overbodig is) is sowieso zeer deskundig in beeld gebracht. Enige minpunt voor mij blijft de manier waarop Kevin Spacey wordt vermoord uiteindelijk. Ik begrijp dat hij dood moest gaan (zodat het verhaal klopte) maar door wie en de manier waarop vond ik wat vreemd. Desalniettemin: dikke 4.5* waard!!!
avdj
Het is een jaar of zes geleden dat ik kennismaakte met deze film. Na al die jaren staat het acteerwerk van Kevin Spacey nog fris in mijn geheugen. De titel van de film moest wel slaan op het mooie meisje dat zijn hoofd op hol liet slaan. Na een herziening weet ik wel beter. American Beauty lijkt op de complete Amerikaanse samenleving te slaan . Lester is één van die miljoenen 'gewone' Amerikanen. Een groot huis, een dure auto voor de deur en natuurlijk een kind. In werkelijkheid is zijn huwelijk een schijnvertoning en zijn werk vooral een grote sleur.
Een dergelijk scenario dreigt vaak over-the-top uitgewerkt te worden. Zo niet door Sam Mendes. Hij bouwt het verhaal subtiel en op en laat de interpretatie ervan over aan de kijker. Zijn kritische houding jegens de Amerikaanse maatschappij uit zich in allerlei details: de manier hoe de makelaar zich presenteert op zijn reclamebord, de glimlachende mevrouw die op het feestje niet eens in staat blijkt te zijn namen te onthouden,vergeelde gazons en potentiële huizenkopers voor wie een zwembad in de achtertuin al te min is. Omdat de scènes nooit lang duren zijn alle verhaallijnen prima langs elkaar te volgen. Door de talloze verrassende ontwikkelingen blijft de film ook voor de doorgewinterde cinefiel spannend. Dialogen zijn nooit lang uitgespannen, de kracht zit hem vooral in de fantastische acteerprestaties. Zodra Lester en Ricky een sticky roken weet je als kijker dat ze het blijkbaar prima met elkaar prima kunnen vinden. Hier hoeft geen ellenlange conversatie aan vooraf te gaan. Ondanks het acteergeweld van Spacey blaast hij de rest van de cast niet van het doek af en dat zegt veel over de overige rollen.
De soundtrack is werkelijk meesterlijk in de film verwerkt. Keer op keer voegen de liedjes en composities van Newman daadwerkelijk iets toe aan de scènes. Dit kunstje beheerste Tarantino altijd zo goed in zijn beste films maar gelukkig hebben meerdere regisseurs deze gave. Cinematografisch is de film vrij sober maar de rozen zijn op prachtige wijze een terugkerend element. Twee uur lang volgen ze de rode draad van de film. De gebeurtenissen in de film zijn vaak bijzonder origineel en zowel het drama als comedy-gehalte komen daarbij voortdurend uitstekend uit de verf. Neem nou de keer dat Lester eindelijk weer eens een poging doet lichamelijk contact met zijn vrouw te zoeken. Het loopt niet in de soep door Jane's afkeer van hem maar door het morsen van een paar druppels bier.... Ook de manier hoe hij Jane in de McDrive begroet is ronduit hilarisch: Smile! You're on Smiley's!
Toen alle verhaallijnen uiteindelijk bij elkaar kwamen zat ik letterlijk op het puntje van mijn stoel. Het bizarre vond ik dat de film ondanks de slechte afloop geen naargeestige sfeer uitstraalt. In dit opzicht vind ik hem veel meer geslaagd dan bijvoorbeeld "Requiem for a Dream". Hierdoor heb ik veel meer de neiging om de film regelmatig weer uit de kast te halen. Kortom: 5* en een plaats in mijn persoonlijke top-10. Wat een fantastisch filmjaar was 1999 toch...
Eliandjiee
Zeer sterke en vermakelijke film!
De verschillende verhaallijnen worden sterk gebracht, opgebouwd en verteld met enkele fantastisch neergezette karakters. De film drijft de spot met de (Amerikaanse) samenleving en bijna iedereen zal zich wel kunnen identificeren met de problemen van de personages. De film zette mij enorm aan het denken over onze samenleving en cultuur, iets wat ik een groot pluspunt aan deze film vind. Een frisse en goede afwisseling van drama en komedie.
De enige reden dat deze film niet de volle score krijgt is vanwege het toch ook ietwat burgerlijke en simplistische verhaal, plot & setting. Ik besef dat ook juist dit de kracht van de film is, maar toch weerhoud dit mij ervan om dit de volle scoren te geven.
Een fenomenale en toch heel burgerlijke film die je aan het denken zet!
black mamba
Geniale film met een briljante Kevin Spacey : grappig, ontroerend en schitterend geacteerd.
Rmie
Zeer sterke en vermakelijke film!
Een fenomenale en toch heel burgerlijke film die je aan het denken zet!
Wat is er voor jouw burgelijk aan deze film?
Volgens mij ageert deze film juist tegen "het burgelijke".
Eliandjiee
Wat is er voor jouw burgelijk aan deze film?
Volgens mij ageert deze film juist tegen "het burgelijke".
Het gaat inderdaad tegen het burgerlijke in. Maar de personages in de film en de setting zijn wel heel erg burgerlijk. Het speelt zich het merendeel van de tijd af in en om een stereotype burgerlijk Amerikaans huis. De hoofdpersoon probeert inderdaad te ontsnappen aan zijn burgerlijke leven, maar je ziet dit leven nog wel in alles en iedereen om hem heen.
mettemax
Een prachtig gevoelig en zeer artistiek werk dat ook onder invloed van de tijd nooit zijn schoonheid zal verliezen. Geweldige acteurs en een magistrale soundtrack. De scene waarin de dochter van Lester en de buurjongen naar zijn video van een in de wind dwarrelend plastic zakje kijken, met als begeleiding die wonderschone muziek, vind ik een van de prachtigste die ik ooit gezien heb. Ik krijg er in ieder geval nog steeds kippevel van. Wat mij betreft de beste film ooit. 5,0
JeroenFR08
Heerlijk filmdrama. Spacey vond ik altijd al goed maar in deze film is hij steengoed! Heb een paar keer kunnen lachen om zijn droge gedrag, prachtig! Ook spelen de andere acteurs en actrices goed in deze film, echt elke speelde goed. Deze film heeft ook een prachtig plot naar mijn mening. Het klopt allemaal gewoon precies. Heerlijk!
Zien deze film, prachrig hoe het amerikaanse leven hier wordt neergezet en hoe alles mooier lijkt dan het is. Deze film is een American Beauty

Klassieker 'American Beauty' van Sam Mendes vanavond te zien op televisie
Klassieker 'American Beauty' van Sam Mendes vanavond (4 maart) te zien op televisie

Alle negen films van de jarige regisseur Sam Mendes (59) naar MovieMeter-beoordeling

De tien best beoordeelde films van de jarige Wes Bentley (45)

Se7en

Forrest Gump
Komedie / Drama, 1994

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991
overspelfilm bedrijfouder-kindrelatiemidlife crisiseruit komenfirst timecamcordermaagdestate agentcheerleaderrosesatireeenzaamheiddonkere komediesuburbiameerderjarig wordenmarihuanaliefdesaffaireoefeningbuitenechtelijke affairequitting a jobretired army man affaircloseted homosexualhomoteenager