• 9.375.420 stemmen

American Beauty (1999)

Geregisseerd door: Sam Mendes

Met onder meer: Kevin Spacey, Annette Bening en Thora Birch

IMDb beoordeling: 8,3 (1.272.363)

Releasedatum: 20 januari 2000

Plot American Beauty

"Look closer."

Voor de buitenwereld lijkt het alsof Lester Burnham een perfect leventje leidt: een mooi huis, goede baan, mooie vrouw, en een leuke dochter. In werkelijkheid raakt Lester echter in een steeds diepere depressie: de relatie met z'n vrouw stelt weinig voor, met z'n dochter praat hij bijna nooit, en hij is z'n baan meer dan zat. Als hij in contact komt met z'n nieuwe buurjongen leert hij het leven weer waarderen: hij stopt met werken, wordt verliefd op een vriendin van z'n dochter, begint weer te blowen, en begint te trainen.

Lester Burnham

Barbara Fitts

Jim Olmeyer

Jim Berkley

gotti schreef:

Volgens mij heb jij de film dan niet helemaal begrepen.

Jawel Gotti,
Die buurman was vroeger Navy SEAL en had er blijkbaar een soort trauma aan overgelaten. Hij is homofiel en zag dat zijn zoon Spacey zat te (......), en dat kon hij dan blijkbaar niet hebben, daarom vermoorde hij hem dan.

PS. Ik wil niet negatief doen hoor, maar zeg a.u.b. niet dat ik films niet begrijp als ik ze niet goed vind. Ik vond het verder echt geen slechte film hoor.

Ramon K

American Beauty gaat over de schoonheid des levens. dat Burnham het loodje legt en wie daar voor verantwoordelijk is (een aardig plotje hoor) is onderhevig aan het schoonheidsthema

gotti schreef:

Volgens mij heb jij de film dan niet helemaal begrepen.

Idd, dat denk ik ook.

En het hele verhaal is een vertelling van Burnham die op dat moment al dood is. Hoe hij terugkijkt op het afgelopen jaar (voor de moord).

Ramon K

Ik vind de titel 'American Beauty' trouwens een irritante titel. Ze hadden 'American' wel weg mogen laten wat mij betreft......

avatar van yerdaddy

yerdaddy

American Beauty is volgens mij de naam van een soort roos

Ramon K

Ow! Nooit geweten. Ik dacht dat de titel rechtstreeks op het thema sloeg.

Ik vind het een prachttitel. Helemaal omdat de film een satire is op The American Dream.

Ramon K

'American' wordt toch bijvoegelijk gebruikt? Dan lijkt het net of 'schoonheid' niet universeel is, maar een privilege voor de Amerikanen. Maar ja, je zou het ook als een cynische uitdrukking kunnen zien voor het 'mooie leventje' dat veel Amerikanen leiden.

Idd, dat denk ik ook.

Waarom?

Ehm.. American Beauty is een ironische titel. Uiterlijke schoonheid, maar in werkelijkheid innerlijke 'lelijkheid'.

Het gaat over de Amerikaanse suburbs en de film is een satire op The American Dream. Waarom American dan weggelaten zou moeten worden ontgaat me.

Ramon K

Zo kun je het dus ook uitleggen kappeuter. Eigenlijk een soort van schijnschoonheid waar veel westersen moeilijk doorheen kunnen kijken. Maar toch, als ik het thema 'schoonheid' neem kun je de titel toch anders uitleggen en ik doe dat nu eenmaal op een negatieve manier.

• 2077 stemmen

Ik begrijp er echt geen ene (...) van.

Ramon K

Waarom U96? Omdat je met geen enkel woord rept over de dieperliggende gedachten en gevoelens en de film alleen lijkt te beoordelen op een plot, dat je ogenschijnlijk niet goed gevolgd hebt en zelfs wilt wijzigen. In de eerste minuut vertelt de hoofdpersoon al dat ie gestorven is en dat de kijker nu een grote flashback voorgeschoteld zal krijgen. En jij zegt dat Lester beter NIET had kunnen sterven? Staat toch al lang vast, niet?

• 2077 stemmen

Ik heb deze film maar één keer gezien, en dat is nog wel een tijdje geleden. Dit is niet echt mijn soort films, dus ik kan niet diep nadenken over het plot en de diepe gedachten in deze film.

Ramon K

Maar waarom zeg je dan dat dat de film beter zou zijn als Lester niet zou sterven? Tot zo'n conclusie kom je toch niet 123? Je hebt wel nagedacht en een rare conclusie getrokken in mijn ogen. Ik ben dus benieuwd WAAROM je dat vindt.

• 2077 stemmen

Ik volgde de film als een verhaal die zonder flashbacks is verteld. Een einde bij deze film zou ik niet 123 kunnen verzinnen. Voordat ik deze film voor de eerste keer zag wist ik al dat Lester vermoord zou worden door zijn buurman. Het zou toch ook een goede film zijn zonder datgene?

avatar van tovenaar

tovenaar

U-96 schreef:

dus ik kan niet diep nadenken over het plot en de diepe gedachten in deze film.

Dat blijkt, maar waarom zeg je dan dat je de film wél begrepen hebt? Je mag van mij gerust vinden dat je de film begrepen hebt, maar gezien je reacties... heb je er heel wat anders van gemaakt. En das ook best natuurlijk...........

• 2077 stemmen

Ik heb deze film maar één keer gezien, dus ik begrijp het allemaal niet zo. Net zoals The Matrix, The Sixth Sense moet je die films meerdere keren zien om het te begrijpen. Ik krijg op MM vaak te horen dat ik films niet begrijp als ik zeg dat ik ze niet goed vind, maar deze film vind ik wel goed hoor, maar ik ben niet zo'n film-filosoof die alle diepe gedachtes kent.

avatar van tovenaar

tovenaar

Hoeft ook niet, maar als ik zoiets heb bij een film van hmm... volgens mij heb ik er niet echt alles uitgehaald dat er in zat, dan ga ik niet vervolgens verkondigen dat ik de film wel degelijk begrepen heb.

Ramon K schreef:

Huh? Dus American Football duidt erop dat er geen ander soort voetbal bestaat?

U-96 schreef:

Waarom in hemelsnaam?

Wouter schreef:

Huh? Dus American Football duidt erop dat er geen ander soort voetbal bestaat?

Nee, maar het wijst wel op een gespecialiseerde tak van voetbal, een voetbalsoort met hele andere regels. Dus Amerikaanse schoonheid zou dan anders zijn dan de algemene term 'schoonheid'. De dingen die ik in de film zie zijn van algemene schoonheid, niet van een gespecialiseerde Amerikaanse schoonheid.....if you follow my drift of thoughts.

Ramon K schreef:

Tja. Dat is immer als er zo'n woord voor staat. Anders kun je het idd beter weglaten. Hollandse kaas is iets anders dan Franse kaas.

Ik vind de film wel degelijk een blik op de Amerikaanse maatschappij (en kom tot de conclusie dat de titel dan ook behoorlijk ironisch is, net als bijv. 'Happiness'). Ook al zit er een universele waarde in, daar heb je gelijk in.

Van mij had film overigens best Beauty mogen heten. De film van Solondz heette immers ook geen 'American Happiness'.

Vreemd genoeg vind ik beide titels beter klinken zoals ze zijn. Maar ik geef toe, als ze American Happiness en Beauty hadden geheten had ik waarschijnlijk hetzelfde beweerd.

avatar van cornelis

cornelis

Met als groet verschil dat American Beauty een roos is en American Happiness bij mijn weten niets.

avatar van Pugsley

Pugsley

Gisteravond deze film weer gekeken. Ongelooflijk wat deze film toch iedere keer weer met me doet. Alles is gewoon zo perfect. De soundtrack (zo mooi), de verhaallijn, de acteerprestaties. Dit is voor mij echt de nr. 1. Als ik hoger dan 5 sterren kon geven, deed ik 't.

Man o man, iedere keer als de film is afgelopen ben ik weer stil van.

"Today is the first day of the rest of your life."

cornelis schreef:

Kijk, dat wist ik niet. Perfecte titel.

avatar van neo

neo

Jaren terug 1 keertje in de bios gezien. nog indrukwekkender. spacey is gewoon perfect (dan te bedenken dat chevy chase werd overwogen). verhoogd naar 5 sterren

avatar van Nick Kang

Nick Kang

Ik vind dat alleen Spacey goed speelde in deze film. Wel een komische scene toen zijn vrouw vreemd ging. 3 sterren.

avatar van martijn77

martijn77

heel mooie film. De oppervlakkigheid van the glossy American way of life wordt opgepoetst en uiteindelijk compleet weggevaagd om alle karakters en kijkers ondersteboven in hun stoel, eenzaam en tevreden achter te laten met hun verzamelde vooroordelen. WOW, ik wist niet dat ik er ZOveel had.