Geregisseerd door: Sam Mendes
8,3 (1.272.130)
Releasedatum: 20 januari 2000
Plot American Beauty
"Look closer."
Voor de buitenwereld lijkt het alsof Lester Burnham een perfect leventje leidt: een mooi huis, goede baan, mooie vrouw, en een leuke dochter. In werkelijkheid raakt Lester echter in een steeds diepere depressie: de relatie met z'n vrouw stelt weinig voor, met z'n dochter praat hij bijna nooit, en hij is z'n baan meer dan zat. Als hij in contact komt met z'n nieuwe buurjongen leert hij het leven weer waarderen: hij stopt met werken, wordt verliefd op een vriendin van z'n dochter, begint weer te blowen, en begint te trainen.
Lester Burnham
Buddy Kane
Jim Olmeyer
Jim Berkley
herman78
hmm, de film staat bij jou duidelijk verser in het geheugen dan bij mij. in mijn herinnering was het me aan het einde avn de film wel duidelijk wie lester vermoord had, maar ik ben het inmiddels weer vergeten. ik kom er wel weer op terug als ik hem nog 's gezien heb.
Jordy
gotti waardoor is er op het eind twijfel over wie het gedaan heeft? Volgens mij was het totaal geen open einde, was het 100% duidelijk dat de buurman het gedaan had
GerwinF
Jep had geen ander einde bedacht. Ti's gewoon de buurman.
cornelis
waardoor is er op het eind twijfel over wie het gedaan heeft?
Die had ik ook. Alle andere personages kunnen het zijn geweest.
Jordy
de dader gaf het toe? je zag toch wat de andere mensen tijdens de moord deden?
zet 'm gelijk weer eens op straks
Bijna iedereen heeft wel een motief om Lester Burnham te vermoorden. Zijn dochter haad hem meer dan iemand anders, maar zij was met haar buurjongen boven toen ze het schot hoorden en zij kan het dus niet gedaan hebben. Dan blijven nog over Lester's buurman en Lester's vrouw. Lester's buurman komt dan wel bebloed het huis uitlopen, maar dat wil niet zeggen dat hij ook werkelijk de dader is, aangezien Lesters vrouw op bijna hetzelfde moment arriveerde kan zij het ook gedaan hebben. Maar ik merk alweer dat ik deze film weer eensm oet gaan kijken.
Ik bedenk me ook nog dat Lester op het moment dat de buurman binnenkwam zelfmoord pleegde. Dat verklaart van ook het bloed op het t-shirt van de buurman. Dus er zijn volgens mij veel mensen die Lester hebben kunnen vermoorden of misschien was hijhet dan zelf wel die een kogel door zijn hoofd jaagde.
BoordAppel
omdat je niet 100% zeker weet wie Lester Burnham nou echt vermoord heeft. Is het nou zijn vrouw, die met een pistool bij het huis aan komt met de bedoeling hem dood te schieten of is het de doorgedraaide buurman die denkt dat zijn zoon Lester Burnham bevredigd voor geld.
De buurman zit helemaal onder het bloed dus t lijkt me logisch dat hij t gedaan heeft. Hij heeft geen zelfmoord gepleegd want hij was net n beetje happy.
Goodfella
Na Lesters dood ontstaat er idd kort verwarring over de dader. Maar als je enkele momenten later die buurman met een bebloed shirt thuis ziet komen en er ontbreekt een wapen uit z'n collectie aan de muur (toch?)... toen was het voor mij wel heel erg duidelijk eigenlijk.
Da Jando

Wel leuk dat ze allemaal opgepakt kunnen worden...zijn vrouw met haar pistool en zijn dochter met haar vriend, die hebben zelfs op video staan dat hij hem wil vermoorden voor haar.(wat ze niet meende, maar dat staat er niet op.)
unholylove
ik denk dat het toch wel duidelijk moet zijn allemaal....
zeker als je de film goed bekijkt.....
hij is en blijft super mooi en ik kan me wel voor me kop slaan dat ik um niet eerder heb bekeken.....
5*-en krijgt ie van mij
Zarah
Mooiste film ooit gezien, combinatie van alles heeft bij mij al meerdere keren kippevel bezorgt, weet iemand welk nummer het is in de scene met het 'betoverende' zakje? Ik zoek dat nummer al erg lang...
neo
Al je dit nummer via internet wilt krijgen kan het voorkomen dat het nummer de naam ''Plastic Bag Theme'' heeft.
Tosty_82
ik denk dat als we het einde technisch een beetje goed bekijken er volgens mij een gesloten eind aan zit namelijk:
Lesters dochter en haar vriend lagen op bed op het moment dat het schot klonk, hetzelfde geldt ook voor lesters 'nieuwe vriendin' en uiteindelijk ook voor zijn (ex)vrouw die nog buiten liep met een ingepakt pistool toen het schot klonk.
Je moet ook erg knap zijn om jezelf recht van achter neer te schieten zodat er bloed op de muur recht tegenover je komt (zie de langzame zoom naar de 'witte muur'). Dit volgende stuk is misschien niet voor iedereen (dubbele spoiler) maar als je iemand van achter neerschiet (de buurman) dan ketst er altijd een 'bloedvlek' terug, en dit is ook terug te vinden op het shirt van de buurman. Daarbij is de wapenkast open en het zelfde type wapen weg als waar Lester mee is neergeschoten (toevallig ook het type dat Lesters vrouw heeft, maar zij legt het pistool nog in verpakking weg in de klerenkast).
Enige die niet gefilmd zijn, zijn de buurvrouw en lesters ex-baas.
ik hoor het wel!
bylar
Erg mooie film, ontroerende scenes, sterk acteerspel, mooi meisje (die met donker haar dus), absurde scenes. Het betere werk uit Hollywood.
*****
plofke
Ik moet toegeven het is weer eens wat anders dan waar ik normaal naar kijk.
Had niet verwacht dat dat genre mij ook zo kon aangrijpen.
Hup in de top 10 van Plofke.
magnolia_
heb hem net voor de 3de keer herbekeken, blijft een geweldige film met een zalige Kevin Spacey.
thake that stupid suburbia
mister blonde
ik weet dat het een bericht is van pag. 1 van meer dan een jaar oud, maar ik vond deze wel heel leuk. Is dit een nieuwe benaming voor nieuw Duits hard hout
heb driekwart van de film gezien (pas), maar ik vind nu wel dat de tijd daar is om hem helemaal te zien, zodat ik een fatsoenlijk oordeel kan geven.
[edit] ik blijf bij drie sterren [/edit]
dje-em
geweldige film, afgelopen twee dagen tweemaal gezien. Viel me trouwens op dat Paula Abdul een nieuwe carriere heeft, nu als choreografe!
Droopy
Volgens mij is Paula Abdul begonnen als de choreograaf van Janet Jackson.
Ramon K
Nee hoor, ik dacht dat ze alleen maar danste toen. Ze was geen choreograaf....
Stephan
Nee hoor, ik dacht dat ze alleen maar danste toen. Ze was geen choreograaf....
Droopy heeft gelijk. Kijk ook maar eens hier.
Ramon K
IMDB: She appeared in and choreographed Janet Jackson's "Nasty" and "What Have You Done For Me Lately" music videos.
Ok, my bad!
snowflake
geniale film, al minstens 100 keer gekeken
jeroentje
100x maar?
ik dacht dat je de 100 ondertussen wel een keer gepasseerd was
snowflake
jaja 102 ook goed....schiet jij maar es n keer op!!! je bent nog lang nie bij de 100
U-96
- 2070 stemmen
Kevin Spacey akteert geweldig, maar de film vond ik niet zo goed. Ik zou de film veel beter hebben gevonden als die man op het laatst niet vermoord werd.
2.5 sterren.

Klassieker 'American Beauty' van Sam Mendes vanavond te zien op televisie
Klassieker 'American Beauty' van Sam Mendes vanavond (4 maart) te zien op televisie

Alle negen films van de jarige regisseur Sam Mendes (59) naar MovieMeter-beoordeling

De tien best beoordeelde films van de jarige Wes Bentley (45)

Se7en

Forrest Gump
Komedie / Drama, 1994

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991
overspelfilm bedrijfouder-kindrelatiemidlife crisiseruit komenfirst timecamcordermaagdestate agentcheerleaderrosesatireeenzaamheiddonkere komediesuburbiameerderjarig wordenmarihuanaliefdesaffaireoefeningbuitenechtelijke affairequitting a jobretired army man affaircloseted homosexualhomoteenager