Geregisseerd door: Sam Mendes
Releasedatum: 20 januari 2000
Dinsdag om 20:00 uur op Paramount Network
Plot American Beauty
"... look closer"
Voor de buitenwereld lijkt het alsof Lester Burnham een perfect leventje leidt: een mooi huis, goede baan, mooie vrouw, en een leuke dochter. In werkelijkheid raakt Lester echter in een steeds diepere depressie: de relatie met z'n vrouw stelt weinig voor, met z'n dochter praat hij bijna nooit, en hij is z'n baan meer dan zat. Als hij in contact komt met z'n nieuwe buurjongen leert hij het leven weer waarderen: hij stopt met werken, wordt verliefd op een vriendin van z'n dochter, begint weer te blowen, en begint te trainen.
Lester Burnham
Colonel Fitts
Jim Olmeyer
Jim Berkley
Phoenix
Erg goeie film. Ontzettend grappig en ontroerend. Glansrollen voor iedereen en het verhaal word d.m.v. prachtige scènes verteld. 4,5*.
darkcity
Een hele aparte, grappige film die erg mooie dingen laat zien bijv: hoe de personages veranderen, hoe naarmate de film vordert vader en moeder op dochter gaan lijken, en dochter juist weer op vader en moeder, door de ontmoeting van bepaalde personen veranderen ze: vader ontmoet vriendin van dochter, dochter ontmoet buurjongen, moeder ontmoet nieuwe man. Maar dat wordt ze uiteindelijk niet in dank afgenomen. dat vind ik heel apart en een sterk punt.
Een film die iedereen gezien moet hebben, hij is grappig, dramatisch en toch eigenlijk ook wel bizar, met die prachtige muziek.
En het einde is ook zo mooi, met het zakje en Lesters eindspeech. Enne er wordt zo goed geacteerd. 5 sterren.
Mik
Damn, dit is de grootste upgrade van het jaar voor mij. Van 3,5 ster naar een volle 5 !!!
Phooze
Wel edele, ik zou deze aangelegenheid willen aangrijpen u te vragen waarom ik deze film zou moeten zien naar ik deze film nog niet gezien heb en u er zo van onder de indruk bent. Dus... een spoilerloze recensie graag
Mik
Ik wil eigenlijk wel de bal doorkaatsen aan dhr. Zachery Glass. Ik ben namelijk zeer onder de indruk van zijn verhaaltjes altijd.
Als Dhr. Glass zich niet geroepen voelt zal ik zondag avond nog eens even ervoor gaan zitten.
Zachery Glass
OK - Mik (er zijn hier mensen die nog veel mooiere woorden neerschrijven, ik denk aan een Fisherking, Redlop, Tovenaar, yosemite44, Yak, Starbright boy... enfin: nog even mijn bewondering uitdrukken voor deze kerels - they rock!
Ik zal een poging ondernemen - en zwaar falen - want de schoonheid van deze film is onmogelijk in woorden om te zetten. Vooraleerst weet ik dat ook deze film gemaakt is om geld te genereren - hij is specifiek gemaakt voor een bepaald publiek (welke film niet? Misschien "Taxi Driver"
Neen, ook voor deze film werden targets neergezet en zijn de hollywood bobo's rond de tafel gaan zitten.
Maar: Deze film heeft mensen écht geraakt. Het is de verdienste van deze film een dieptragisch gegeven te koppelen aan een schoonheid die rechtstreeks van het scherm in je hart openspat om daar te gaan kiemen én er te blijven reeds lang nadat je "American Beauty" gezien hebt.
Bepaalde mensen vinden deze film hilarisch, dat vind ik niet. Akkoord, hij is grappig, maar alweer in de manier: "humor tegen de pijn van het zijn".
Toen ik deze film ging bekijken in de bioscoop was ik achttien. En ik was nogal een ahum, ahum ... klootzak (ik zou die achttienjarige Zachery niet meer willen tegenkomen, trouwens
). Ik dacht dat ik het allemaal gezien had, dat alles al gedaan was. Kortom, héél dom.
Ik was iets essentieel vergeten, de absolute schoonheid die te vinden is de meest banale dingen die ons omringen, én American Beauty wees mij daarop ja, we spreken hier over de plastic zak scène .
Op weg naar huis begon ik te huilen, niet omdat ik verdrietig was, gewoon omdat ik zo verdomd gelukkig was om te mogen leven. Vrees niet, MM-vrienden: ook ik heb mijn zwaar cynische dagen
Het verhaal is nogal standaard, vind ik. Maar de onderhuidse boodschap is nogal verontrustend: als je niet oplet, word je zelf Lester Burnham (het hoofdpersonage uit de film).
Word je uiteindelijk de loser, lamgeslagen door de moordende tredmolen die het leven kan worden als je niet oplet (dus ga a.u.b. op zoek naar dit tikkeltje magie die onder de oppervlakte zit van die dagelijkse routine - het is er, het is er écht: het kan zitten in de glimlach in de lach van een kind, in een oude koffiekop, zelfs in de regen).
Wat me ook tamelijk belangrijk lijkt in deze film: verliefdheid. U weet wel: dat ding dat van de grootste verliezer een koning maakt om hem vervolgens alweer te degraderen tot voetman ("you get high, you get low" - zong Ryan (niet Bryan!) Adams ooit).
Jaja - u weet wel: Liefde. Niet essentieel in het leven - je kan overleven zonder liefde (het is geen vitaal product zoals water, voedsel, zuurstof, ...). Maar net doordat het niet essentieel is, is liefde van vitaal belang.
Ik zeg niet dat dit bij iedereen het geval is: maar het transformeert sommige mensen van complete onverschillige personen tot creaturen die met een heerlijke stompzinnige glimlach door het leven schaatsen. Joie-de-vivre, kortom. Net zoals bij Lester Burnham
Tenslotte: luister goed naar de muziek wanneer Lester op z'n eentje gaat joggen - "The seeker" van The Who. De beste tune ever samen met "Live Forever" van Oasis.
American Beauty is een cynisch commentaar op de Amerikaanse droom.
Achter de burgelijke correctheid gaat een hoop ellende schuil. Over worstelingen met het slaafse bestaan, in een wereld die voornamelijk uiterlijke schijn is.
Word je uiteindelijk de loser, lamgeslagen door de moordende tredmolen die het leven kan worden als je niet oplet.
Oneens, ik vind het verhaal verre van standaard. Dit verhaal is een intelligente hutspot, met functioneel inelkaar vervlochten verhaallijnen. Waarbij de dode cynisch, doch uitermate humoristisch, vertelt van zijn laatste levensdagen, en, hoe hij van een vastgeroest mens, transformeerde van een bloem die jaren achtereen niet heeft gebloeid, naar een bloem die prachtig uitbundig rood bloeit.
Is Lester de loser? Vind ik niet. Hij durft eindelijk beslissingen te nemen die 'ie jaren heeft nagelaten. Zeggen waar het op staat, in plaats van een grijze muis in werk en familieleven. Je baan waar je uitermate ongelukkig van bent geworden opzeggen, en nog een vette bonus weten op te strijken ook. De auto kopen waar je al sinds kindsaf van droomt.
Kortom, van midlifecrisis naar tweede jeugd.
Het heft in eigen hand nemen.
Zachery Glass
Hmm, ik heb me verkeerd uitgedrukt: het verhaal is niet echt standaard - het gegeven is nogal standaard ("oude bok valt voor groen blaadje").
Lester is toch wél een loser in het begin van de film? Hij ondergaat alles gelaten. Neemt alles zoals het komt. Hij luistert zelfs zonder te protesteren naar de Lawrence Welk-troep aan tafel. Hij gaat pas zelf de teugels in handen nemen, wanneer de verliefdheid zijn intrede maakt. Daarna is de transformatie compleet - is Lester inderdaad géén loser meer. Maar ik blijf Lester een loser van formaat vinden in het begin van de film - is niet erg: is nogal herkenbaar voor mij!
Ohhhh, zeg dat dan, in het begin is hij inderdaad een loser van formaat.
Zachery Glass
Daar hebben we toch geen film voor nodig om dàt te weten, toch, kappeuter
?
GerwinF
Offtopic: Weet iemand hoe het nummer uit de trailer heet? Die zoek ik namelijk voor bij mn soundtrack-cd te zetten en kan het nergens vinden. Alvast bedankt!
bioscoopzaal
Het nummer dat je zoekt is Baba O'Riley van The Who ...
Zachery Glass
Te vinden op het allerbeste rockalbum ooit (mag ik een beetje subjectief zijn, heren
): "Who's next" van The Who.
GerwinF
Het nummer dat je zoekt is Baba O'Riley van The Who ...
Bedankt! Hulde! Soms loop ik echt dagen/weken te zoeken naar een nummer wat ik in een trailer of film hoor. En dit staat dan soms niet vermeld op imdb. Trouwens dit is een van de beste films (ook al vinden veel mensen van niet), 5 sterren.
bioscoopzaal
Graag gedaan hoor, en wat je mening over American Beauty betreft, ben ik het helemaal met je eens. Gewoonweg een briljante film
Jullie begrijpen me verkeerd... Ik heb namelijk nog geen dvd van AB en vroeg me af of er al een fatsoenlijke (ik bedoel hiermee niet een dvdtje waar afgezien van de film verder geen ruk opstaat) dvd verkrijgbaar was (gotti was weer te lui om zelf te zoeken). Maar na enig zoeken heb ik gevonden wat ik weten wou. Helaas is hij bij de FRS niet meer verkrijgbaar, aangezien hij daar het goedkoopste is. Ik heb hem nu na even zoeken hier verkrijgbaar gezien. Weet iemand anders iets goedkopers?
12,65 euro incl. verzendkosten
zie voortaan www.gwk.nl
Goodfella
Die heeft er zelf ook geen, maar gelukkig kent-ie wel genoeg mensen met een creditcard
GerwinF
Thanks...Nu nog iemand met een creditcard vinden...
En anders bestel ik hem wel voor je.
SSeagal
Prachtige rol van Spacey, goede humor en de film neemt een lekker loopje met de american lifestyle, vond hem zeer goed!! ****
Vandaag voor de eerste keer de dvd gekeken, maar het zal al zeker de vijfde keer zijn dat ik dit juweeltje weer zie. Wat blijft hij toch schitterend!
Prachtig script van Ball (kijk dan ook Six Feet Under!) geweldige fotografie van de helaas overleden Hall en een geweldige cast...Ach hier is alles verder wel over gezegd...5*

Klassieker 'American Beauty' van Sam Mendes vanavond te zien op televisie
Klassieker 'American Beauty' van Sam Mendes vanavond (4 maart) te zien op televisie

Alle negen films van de jarige regisseur Sam Mendes (59) naar MovieMeter-beoordeling

De tien best beoordeelde films van de jarige Wes Bentley (45)

Se7en

Forrest Gump
Komedie / Drama, 1994

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991
overspelfilm bedrijfage differenceouder-kindrelatiebedrogmidlife crisiseruit komenfirst timecamcordermaagdestate agentcheerleaderrosesatiresexual fantasyeenzaamheiddisfunctioneel gezindysfunctional marriagedonkere komediesuburbiameerderjarig wordenmarihuanaliefdesaffaireoefeningbuitenechtelijke affairerealtorvoyeurismequitting a jobneighborhoodphilosophicalretired army man affaircloseted homosexualsinging in a car homo themahomointimateexistential teenagercamcorder