• 9.377.664 stemmen

Thriller | 108 minuten

Genre: Thriller

Geregisseerd door: M. Night Shyamalan

Met onder meer: Bruce Willis, Toni Collette en Olivia Williams

IMDb beoordeling: 8,2 (1.132.805)

Gesproken taal: Latijn, Spaans en Engels

Releasedatum: 23 december 1999

Plot The Sixth Sense

"Not every gift is a blessing."

Dr. Malcolm Crowe, een kinderpsycholoog, neemt de taak op zich om een jongetje te genezen dat geesten ziet. Het jongetje, Cole, heeft door z'n gave veel problemen op school en met z'n moeder. Door Cole te helpen hoopt Crowe in het reine te komen met zichzelf, nadat hij in het verleden bij een soortgelijk geval niet voldoende heeft kunnen helpen.

mister blonde schreef:

je mist compleet mijn punt. het woord 'gewoon' wordt in dit geval niet in de context gebruikt als iets dat heel normaal is.

Hoe wordt het dan gebruikt? Volgens mij als een woord zonder enige betekenis. Dergelijk taalgebruik vind ik echt vet mager.

Je argument dat het zoiets zou betekenen als 'niet meer, niet minder' gaat ook niet echt op bij 'briljant'. Wat zou immers 'net iets meer dan briljant' zijn?

Jij mist mijn punt...

mister blonde

als gewoonweg. 'eenvoudig' gezegd een briljante film. is echt goed Nederlands zonder te bedoelen dat het niets bijzonders is.

Je praat onzin, sorry.

Jij mist mijn punt...

nee, nee. briljant is iets uiterst bijzonders, behoorlijk ongewoon zelfs.

Je praat onzin, sorry.

staat in het woordenboek. (Koenen Handwoordenboek Der Nederlandse Taal).

mister blonde schreef:

nee, nee. briljant is iets uiterst bijzonders, behoorlijk ongewoon zelfs.

Je begrijpt me inderdaad echt niet.

Ik ageer tegen het verkeerd gebruik van het woord 'gewoon'. Dacht je nu echt dat ik al die uitleg van jou nodig had? Het was gewoon fout, wat battie schreef. Hijzelf zag dat ook in, trouwens. No harm done.

mister blonde schreef:

staat in het woordenboek. (Koenen Handwoordenboek Der Nederlandse Taal).

Exact wat staat in het woordenboek?

II a) .......

b) eenvoudig, gewoonweg; ~ aan het werk blijven

Bij GEWOON?

Volgens mij is gewoon toch echt iets anders dan gewoonweg.

Weggooien dat woordenboek.

mister blonde

bij 'gewoon', ja. niets mis met dat woordenboek. nog sterker prima woordenboek zelfs...

hoor op straat eens hoeveel mensen in (spreektaal) 'gewoon' zeggen en precies hetzelfde bedoelen als de door mij beschreven definitie...

*Dondert een driedelige Van Dale in de vuilnisbak*

mister blonde

hahaha. ik zeg niet dat de Van Dale slecht is. das ook een prima woordenboek (uiteraard...)

avatar van starbright boy

Maar daar staat dezelfde betekenis in, dus ik volg Wouters advies.

avatar van Wouter

Ik geloof dat ik moet buigen. Gewoon mag blijkbaar als gewoonweg gebruikt worden. (Dit komt natuurlijk doordat vele mensen het jaren verkeerd gebruikten en dat plots de norm werd, maar dat terzijde...)

Blijkbaar is het heel normaal om te zeggen dat iets gewoon briljant is.

Laat ik het er dan maar op houden dat ik het spuuglelijk vind en er mensen nog steeds op af reken. Enige snobisme moet kunnen, vind ik.

Wouter schreef:

Enige snobisme moet kunnen, vind ik.

Enig snobisme moet inderdaad gewoon kunnen.

Taalpurisme zul je bedoelen.

kappeuter schreef:

Taalpurisme zul je bedoelen.

Gewoon taalpurisme moet ook gewoon kunnen.

Zeker. Ben er zelf ook EEN. Is gewoon zo.

avatar van Benninf

Benninf

"Ik zie dode mensen", scary hoor . Geintje, een hele goed thriller dit!

4 sterren.

Anatolia

Goede film natuurlijk. Maar ik had eigenlijk een vraagje over iets wat ik nog steeds niet snap en waarop ik het antwoord eindelijk eens hoop te krijgen (heb er veel naar gezocht).

Willis is de hele film eigenlijk al dood. Maar in een bepaalde scene 'betrapt' hij zijn vrouw met haar nieuwe vriend. Hij wordt erg boos, pakt een steen en werpt deze door de ruit. Zijn vrouw en haar vriend schrikken en staan op om te kijken wie hun ruit kapot heeft gemaakt.
Mijn vraag: hoe kan het dat Willis een ruit in kan gooien? Hij is toch dood??? Dat hij daartoe in staat is, betekent eigenlijk dat ook elke andere dode dat kan. Dus zouden we elke moment geconfronteerd moeten worden met vliegende voorwerpen om ons heen.

Dus deskundigen: graag uw hulp.

Anatolia

Uhm... De spoiler functie doet het niet in mijn vorige bericht?

Anatolia schreef:

Uhm... De spoiler functie doet het niet in mijn vorige bericht?

Als je al op een film gestemd hebt zijn de spoilers zichtbaar voor jou.

avatar van eeflien

eeflien

Ik ben dan wel geen deskundige maar ik denk dat in principe volgens het verhaal iedere dode met dingen kan gaan gooien. Maar ten eerste: zo groot is het aantal doden die nog op aarde 'rondspoken' niet, en ten tweede zullen er van die doden niet veel zijn die behoefte hebben om met dingen te gaan gooien. De meesten hebben iets recht te zetten en willen bijv. een dierbare nog iets vertellen.

Mijn mening is dat het een gigantische plothole is, waarvan er overigens triest genoeg nogal veel inzitten.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ben ik met je eens Kos.

eeflien schreef:

Ik denk juist dat Shyamalan ons wil laten geloven dat slechts enkele mensen in de wereld, bijvoorbeeld Cole, de aanwezigheid van doden om ons heen kunnen constateren. Dat iedere dode met dingen kan gooien, betekent dat iedereen, ook degenen zonder het zesde zintuig, het eigenlijk zou moeten merken.

Je zegt dat de meeste doden niet de behoefte hebben om met dingen te gaan gooien. Willis had het wel. Dus waarom zouden de andere doden niet die behoefte hebben? Wie zegt dat hun situatie verschilt van die van Willis?

Ik denk inderdaad ook dat het om een flinke plothole gaat.

Spoiler rechtgezet (sorry)

Anatolia schreef:

moet je de film ´ghost´kijken. als geesten zich boos maken zijn ze in staat dingen te bewegen of aan te raken. hij was boos dus was hij hier toe in staat...

nee serieus, geen plothole m.i. Wie weet hoe dat werkt bij geesten?

geesten zien alleen wat ze willen zien. misschien 'dacht' Wilis' karakter dat het zo gegaan was, omdat hij dat graag wilde (hij wilde dat moment verstoren).

of misschien is dat de verklaring dat bovennatuurlijke zaken gebeuren(bewegen van objecten) --->zie Poltergeist

verder vind ik niet dat alles uitgelegd hoeft te worden in een film. gaat een beetje ver om meteen te zeggen dat het een plothole is, omdat in de film niet duidelijk wordt hoe iets kan.

mijn uitleg is een beetje omslachtig lees ik nu... hoop dat je er wat mee kan.

avatar van Hobbes

Hobbes

DIKKE SPOILER HIERBOVEN (2 berichten omhoog)

avatar van eeflien

eeflien

Ik denk ook dat je dat gooien niet als zo belangrijk moet opvatten. Ik zei al dat ik dacht dat het niet zo vaak voor komt en als het al voorkomt (volgens het verhaal van de film dan) denken mensen natuurlijk niet meteen dat er geesten rondspoken. Het kan best vaker voorkomen dat er iets gebeurt wat je niet kunt verklaren zoals iets dat kapot valt of een hard geluid. Het klinkt allemaal een beetje vaag maar ik kan het niet zo goed uitleggen. Ik vind het iig geen plothole, niet alles hoeft uitgelegd te worden voor mij.