• 9.380.654 stemmen

Geregisseerd door: Orson Welles

Met onder meer: Orson Welles, Joseph Cotten en Agnes Moorehead

Releasedatum: 5 februari 1948

Plot Citizen Kane

"Some called him a hero...others called him a heel."

De mediamagnaat Charles Foster Kane sterft in z'n extravagante landhuis, en spreekt als laatst het woord 'Rosebud' uit. Een journalist probeert er achter te komen wat dit te betekenen had, en begint een speurtocht naar het verleden van Kane. Via flashbacks komen we steeds meer te weten over zijn leven.

Charles Foster Kane

Emily Norton Kane

Herbert Carter

Jerry Thompson/Narrator

avatar van rep_robert

Dus als je deze film niet goed vindt ben je niet volwassen?

rep_robert schreef:

Dus als je deze film niet goed vindt ben je niet volwassen?

Tuurlijk bedoel ik dat niet, maar als je geen smiley plaatst dan raakt men hier nogal snel in de war.

avatar van Reinbo

Volgens mij staat hij nog steeds op 1 in de Afi top 100. Vroeger toen ie uitkwam werd die neergesabeld door de pers. Beetje jammer dat je zelf niet eens ziet waardaan de film zijn status ontleent. Kijk m nog eens zou ik zeggen en lep op de shots, de verschillende stijlen en de vertelstruktuur. En vergelijk dat eens met alle andere, ook hedendaagse, films die je kent. Een unieke en tijdloze productie.

avatar van rep_robert

Ramon K schreef:

Daarom vind ik smileys erg belangrijk, sarcasme is soms moeilijk te doorgronden bij mensen

avatar van chevy93

chevy93

Toch heeft hij wel een punt.

Reinbo schreef:

Volgens mij staat hij nog steeds op 1 in de Afi top 100.

Dit vind ik toch altijd zo `n kulargument. Nou, wat een vreugde dat een stel seniele Amerikaanse fossielen deze film keer op keer tot beste film allertijden uitroepen. Dan maar liever lekker onbezonnen en onvolwassen i.p.v. automatisch met de gevestigde orde mee te lopen.

avatar van Reinbo

Het is geen kut argument, jij schreef dat de waardering van vroeger was, maar die waardering is er nog steeds. Devwaardering is tijdloos en jeeft enkel te maken met de artistieke en technische kwaliteit van de film en niets anders. Dat jij m niet goed vind dat kan, maar als je de kwaliteit niet ziet, moet je m nog maar eens kijken en/of je wat meer verdiepen in de filmkunst en geschiedenis.

maxcomthrilla

Een kul argument, een zwaktebod!

Maar ik zal de film ooit nog een keer kijken omdat mij er helemaal niets meer van bijstaat. Ik kan mij alleen niet aan de indruk ontrekken dat het zwart - wit gebruik nou echt zo bijzonder was voor die tijd. 2 Russische films uit de jaren `20 vind ik sowieso al veel indrukwekkender en meer gezaghebbender.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Mensen met een uitgesproken eigen mening als Michael Mann, Rian Johnson, Richard Linklater, Sam Mendes, Terry Gilliam en Woody Allen beschouwen deze film ook als één van hun favoriete films. Zie de TSPDT top 1000, waar deze film ook op 1 blijft staan. Uiteraard wil dit niet zeggen dat iedereen deze film goed moet vinden, maar het weerlegt in ieder geval de overdreven benamingen van maxcomthrilla.

maxcomthrilla

Uiteraard bijna allemaal Amerikanen ( complottheorie chauvinisme, bij gebrek aan betere films uit die tijd! ), al kun je de export Brit Gilliam en Woody Allen geen eigenzinnigheid ontzeggen. Verder kan ik mij wel voorstellen dat regisseurs beïnvloedt zijn door zo `n prutser, maar de regisseurs die Citizen Kane de hoogte inprijzen hebben misschien wel zo `n beperkt referentiekader waardoor ze bv. nog geen eens aan Russische films van vroeger zijn toegekomen. Ik blijf erbij dat er een hoop seniele opa `s zijn die deze film goed vinden en hun mening in de loop der jaren opgedrongen hebben aan anderen waardoor iedereen elkaar napraat, gelukkig beoordeel ik films niet louter op basis van eventuele historische waarde maar ook op entertainmentsvlak en vooral op dat vlak faalt deze film.

maxcomthrilla schreef:

Een kul argument, een zwaktebod!

Gaat niet om het zwart wit gebruik, maar met name de deep focus en de diverse stijlen die gebruikt worden.

Heb je The Man with a Movie Camera (1929) al gezien?

Velen malen indrukwekkender op technisch vlak. Daar vloeien al beelden ineen, wordt al gebruik gemaakt van snelle montage, de grove korrel, splitscreenbeelden, overzichtshots, inzoomen etc.

Maar die film steekt er maar schril bij af in vergelijking met deze film qua naamsbekendheid omdat deze film gewoon altijd enorm gehyped is door vele Amerikanen als Dè Godfather van de film.

Ramon K

Dat geldt voor de gehele Amerikaanse filmindustrie, toch?

Ramon K

En iemand anders kan dit hele verhaal van je ook nog eens laten gelden voor die Kubrick SF die je op 5,0* hebt staan....

Ramon K schreef:

Dat geldt voor de gehele Amerikaanse filmindustrie, toch?

Ja, maar ik vind het een beetje flauw om vervolgens een lijst aan te dragen waarin Citizen Kane op nr. 1 prijkt als onbetwistbare beste film allertijden, terwijl die lijst vooral is samengesteld door wellicht soms onwetenden, elkaar napratende Amerikanen.

Ramon K schreef:

Ik geef ook grif toe dat ik helemaal niets op heb met Citizen Kane en hem daarom graag met de grond gelijk maak, i.t.t. andere erkende klassiekers als The Third Man, The Night of the Hunter, Otto e Mezzo en 2001: A Space Odyssey. Daarbij ben ik overigens wel benieuwd welke SF film van voor 1968 jij beter vindt dan 2001: A Space Odyssey. Een mijlpaal in het science fiction genre!

Heb je The Man with a Movie Camera (1929) al gezien?

Man with the movie camera is een schitterend vormexperiment, maar Citizen Kane is een geniale speelfilm op ieder vlak. Je hebt het meesterschap gewoon (nog?) niet gezien... Niet vreemd, want Welles smijt het niet zo in je gezicht als in Vertov.

Verder is het natuurlijk onzin te beweren dat de mensen die Citizen Kane waarderen voornamelijk. bestaan uit Amerikanen en mensen met een beperkt referentiekader. Maar dat weet je zelf ook wel.

Ramon K

Metropolis komt in de buurt, maar daar gaat 't toch niet om?

Sight & Sound Poll

David Siegel

Iain Softley

Jaco Van Dormael

Geoffrey Wright

Allemaal Amerikanen en onwetenden ja .

goongumpa schreef:

Oneens

Op je laatste bericht hierboven ga ik niet in, want dat is niets anders dan op een creatieve, ontwijkende manier woorden in iemand zijn mond proberen te leggen.

Heb je The Man with a Movie Camera (1929) al gezien?

Nog niet gezien, maar beide films kunnen toch goed zijn? Het is toch geen wedstrijd welke het knapst is. En nogmaals ik haalde de AFI top 100 er niet bij om aan te tonen dat de film op 1 staat, maar om jouw bewering te verleggen dat de status te danken is aan bewondering in het verleden. De film wordt namelijk nog steeds bewonderd, evenals man with a moviecamera.

avatar van Reinbo

Verder natuurlijk een beetje kansloos om een film die je je nauwelijks kan herinneren met de grond gelijk te willen maken. Kom dan toch minstens met een scherpe analyse en argumentatie. Nu gedraag je je gewoon kinderachtig.

maxcomthrilla

Punt is dat ik vind dat The Man with a Movie Camera meer krediet verdient dan Citizen Kane die vele trucjes uit eerder genoemde film gewoon klakkeloos overgenomen heeft, als we dan toch aan het praten zijn over mijlpalen in de historie.

Verder zie ik hier niemand weerleggen dat Citizen Kane wat anders zou toevoegen wat in The Man with a Movie Camera nog niet reeds vertoond is. Wanneer ik Citizen Kane dan voor het laatst gezien heb, doet daar weinig aan af.

avatar van chevy93

chevy93

Zelfs al zou Citizen Kane trucjes gejat hebben van The Man with a Movie Camera, dat betekent toch nog niet dat Citizen Kane opeens een slechte film is?

maxcomthrilla

Nee, maar Citizen Kane wordt nog wel eens gezien als dè film die aan de wieg heeft gestaan van zo wat alle technische vernieuwingen in de wereld van de film, terwijl dat gewoon niet waar is.

maxcomthrilla schreef:

Ik ken man with a movie Camera nog niet, maar over welke 'trucjes' heb je het? Kom met voorbeelden & argumentatie ipv zielig gezeur over 'krediet verdienen.

maxcomthrilla schreef:

Wel binnen de speelfilm en ook niet alle. Maar een speelfilm kent ook een totaal andere benadering dan een docu. Krijg meer het idee dat je geen idee hebt waar je het over hebt. Je loopt een speelfilm die je je niet kunt herinneren te bashen, omdat een docu die jij goed vindt te weinig aandacht krijgt?

goongumpa

Nee hoor, ik toon gewoon de onjuistheid van jouw bewering aan, en doe dat aan de hand van een voorbeeld.

maxcomthrilla

Ik heb het woord allemaal nooit gebruikt dus je bent wel degelijk aan het brabbelen. Ajuus!

Nog steeds heb ik niemand horen zeggen wat Citizen Kane allemaal voor `n nieuwe dingen heeft geïntroduceerd t.o.v. The Man with a Movie Camera, niks gezeur of aandacht voor die film!

Dan kun je wel doen alsof ik voor mijn lol deze film loop te bashen Reinbo, maar ik zie gewoon de kwaliteiten van deze film niet in, daarbij weeral gemakkelijk om mijn berichten dan af te doen als gezever terwijl jijzelf TMWTMC nog geen eens gezien heeft, de pot verwijt de ketel....Dat schiet helemaal niet op, reageer dan gewoon niet als je niks zinnigs te zeggen hebt.

Citizen Kane pronkt met andermans veren, zo simpel is het!

avatar van Reinbo

Pot verwijt de ketel? Ik zeg toch helemaal niets negatiefs over mwtmc

Kijk maar op wiki als je het vernieuwende allemaal wil weten. Het belangrijkste is verhaalstruktuur. Lijkt me toch niet dat dat van mwamc is gejat....