• 9.378.933 stemmen

Geregisseerd door: Orson Welles

Met onder meer: Orson Welles, Joseph Cotten en Agnes Moorehead

Releasedatum: 5 februari 1948

Plot Citizen Kane

"Some called him a hero...others called him a heel."

De mediamagnaat Charles Foster Kane sterft in z'n extravagante landhuis, en spreekt als laatst het woord 'Rosebud' uit. Een journalist probeert er achter te komen wat dit te betekenen had, en begint een speurtocht naar het verleden van Kane. Via flashbacks komen we steeds meer te weten over zijn leven.

Charles Foster Kane

Herbert Carter

Jerry Thompson/Narrator

avatar van Elsenburg

Elsenburg

Volgens velen de beste film ooit. Hij scheen ook de tand des tijds doorstaan te hebben. Ik vond de film tegenvallen en het feit dat de film zwart-wit was hielp ook niet echt mee. Het is wel gewoon een goed verhaal en Welles zet een mooie Kane neer. De ontknoping vond ik een beetje een anti-climax. 3*

Had de film een jaar of 20 jonger gegokt dan hij uiteindelijk bleek te zijn.

Vooral het eerste stuk na de documentaire intro is boeiend. Mooie sneeuwshots en enkele geweldige "silhouette shots voor lichtbron" deden enige hoop opflakkeren. Het eerste uur was nog wel om aan te zien, al waren sommige scenes enkel nagelbijtend door te komen (eerste dag op kantoor, dat afscheidsfeestje, ...).

De film richt zich steeds meer op het personage Kane, begint hoe langer en hoe meer verhaaltjes op te dissen, en hoe langer hoe minder kon hij me boeien. Op z'n toppunt was ik Kane beu, en dan mocht het "fall" gedeelte nog beginnen.

Film had wat mij betreft makkelijk 40 minuten korter gemogen. Zal verder allemaal wel erg revolutionair geweest zijn, vond het er bij momenten te gelikt en proper uitzien. Beetje grit, dirt, korrel in zwart/wit kan zo mooi zijn.

avatar van Redlop

Redlop

Onderhond schreef:

...Zal verder allemaal wel erg revolutionair geweest zijn, vond het er bij momenten te gelikt en proper uitzien.

Ik heb wel waardering als mensen duidelijk maken dat ze zelf wel bepalen wanneer iets een klassieker is en het filmisch canon ze gestolen kan worden, maar 1* is wel erg demonstratief. Eerlijk gezegd begrijp ik niet waarom je dan naar zo'n film gaat kijken. Of moest dat wel om zodoende de 1* die je al klaar had liggen te mogen uitreiken

bioscoopzaal schreef:

...Vooral Orson Welles zelf acteert op zo'n ongedwongen wijze dat hij...wel uit een ander tijdperk lijkt te komen.

Vind ik dus ook. Mede daardoor doet de film nauwelijks gedateerd aan en zeker niet 64 jaar oud. De shots, cameraperspectieven, overgangen zagen er prachtig uit. Robert Wise deed de montage las ik.

Het verhaal had hier en daar wel minpunten. De overgang van een jonge ambitieuze vernieuwende redacteur met een non-conventionele frisse aanpak naar de verbitterde onbegrepen magnaat was niet enorm geloofwaardig. Voorlopig 4*. Komende week nog een keer kijken, ben benieuwd of die dan ook echt beter is.

maar 1* is wel erg demonstratief.

Moet je eerlijk toegeven dat ik dat demonstratief gedrag al lang niet meer nodig heb hier. Daarnaast geef ik ook snel 0.5*, dus waarom dan een 1* hier ?

Af en toe kijk ik een klassieker, de welke hangt af van wat er voor handen is, waar ik regelmatig berichten zie verschijnen of waarover het vaak op de chat gaat. Kane hoort dan ook nog één van de beste films ooit te zijn, en nog steeds gelauwerd op technisch vlak, dus uiteindelijk toch iets om met mijn eigen ogen te kunnen beoordelen.

Ik zou liegen moest ik zeggen dat ik hier een hoog cijfer verwachtte, maar dat deed ik bij een Stalker ook niet (4*), bij THX ook niet (4*) en bij Week-End ook niet (3*).

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Bizar. Welles is fantastisch hier.

En wat mij betreft acteert ook Orson Welles als een welgetrainde hark .

You gotta be fucking kidding me.....

avatar van jpglaarh

jpglaarh

En wat mij betreft acteert ook Orson Welles als een welgetrainde hark .

1*?...gaat alles goed met je? Misschien was 'ie te oud voor je? Te weinig CGI? Geen Oosterse invloeden? Misschien vind je The lady from SHANGHAI wel goed. Raar hoor...

Ja hoor, alles prima met me. Met jou gaat het blijkbaar iets minder goed.

avatar van The One Ring

The One Ring

Het eerste half uur van de film dacht ik serieus dat het niks zou worden. De film vond ik op dat moment, mede door de saaie verteller in dat nieuwsbericht, niet echt boeiend. Daarbij vond ik al die tijdspronegen maar vaag en kon ik er geen touw aan vast knopen.

De journalist die Kane's levensverhaal uitzoekt zegt rond het einde van de film dat Kane een grote puzzel is. Deze uitspraak is compleet waar en na dat saaie eerste half uur wordt de puzzel in elkaar gezet. De ene prachtige scéne na de andere wordt op het beeld getoverd en beetje bij beetje komen we te weten wie Kane is. Charles Foster Kane (overigens super-briljant gespeeld door Orson Welles) is eigenlijk een arrogante man die vooral van zichzelf lijkt te houden, maar ondanks alles weet de film medelijden op te roepen met Kane, en dat is heel knap. De bijrollen worden grotendeels ook allemaal geweldig vertolkt, al zit er hier en daar eentje tussen die teveel aan over-acting doet.

De moraal van het verhaal is een van de bekendste uit de geschiedenis: geld maakt niet gelukkig. Toch wordt het verhaal zo goed verteld dat je nergens echt merkt dat je de moraal eigenlijk al kende. Prachtige woorden ook van Kane op het begin: "I think I could have done more good if I was poor", of iets in die trant.

Hoewel het verhaal en de geweldige acteerprestatie van Welles het beste punt van de film zijn is ook de rest op zijn zachtst gezegd bijzonder. De film komt helemaal niet over als een film van 1941. Ik heb films uit de jaren '50 en '60 en zelfs nu gezien die er ouder uit zien. Daarbij is het allemaal ontegenzeggelijk prachtig. Bepaalde shots zijn bijzonder en de film is ondanks dat ie zwart/ wit is een lust voor het oog. Mooier dan veel kleurenfilms van tegenwoordig. Gewoon briljant gemaakt. Ik herrinner me ook een scéne waar een scéne ineens oversprong naar een andere, maar dat er eerst een kakatoe (kan ook een andere vogel zijn geweest, goed kon ik het niet zien) voor het beeld wegsprong terwijl hij een krassend geluidje maakte. Dit korte moment van een seconde wist mij even te verwarren en is erg bijzondere manier van filmen. Echt vreemd.

Rosebud. Tja, wat betekend het nou? Ik weet het nu en ga het hier niet neerzetten, maar mensen die nog van plan zijn de film te gaan zien krijgen het mooiste stukje symboliek in een film ooit te zien. In tegenstelling tot wat de journalist denkt is Kane wel in een woord samen te vatten, of in ieder geval voor een groot deel.

En denk je dat je alle genialiteit wel gehad hebt, dan kom je erachter dat Orson Welles pas 24 (!!!!!!!!!) was toen hij de rol van Kane speelde.

Je kunt dus wel stellen dat ik onder de indruk was van de film. Toch moet ik na dit alles zeggen dat ik de titel 'Beste Film Ooit' wel iets te veel eer vind. Dit neemt niet weg dat dit een geniale film is, die je eigenlijk gewoon gezien moet hebben. Een goed cijfer geven vind ik erg moeilijk, maar ik hou het op 4 sterren, al is de kans groot dat dit bij herziening hoger wordt.

Onderhond schreef:

Had de film een jaar of 20 jonger gegokt dan hij uiteindelijk bleek te zijn.

LOL. So much far for your kennis van de filmgeschiedenis.....

(zag dit nu pas....)

Alsof de filmgeschiedenis mij wat boeit. Zou me eerder wat meer bezighouden met jouw kennis van het Engels ... "so much far for your"...

Onderhond schreef:

Alsof de filmgeschiedenis mij wat boeit.

Ik zat fout. Dat dacht je de film ouder schatte. Dat vond ik heel vreemd. Was dus stom van mij.

Tikfoutje, ach.

Wouter schreef:

Tja, mijn kennis van de filmgeschiedenis is ook beperkt, ik zie het nut er nu eenmaal niet van in. Maar ik heb nu ondertussen wel genoeg oude films gezien om te beseffen dat Kane er technisch erg knap uitziet voor z´n tijd.

avatar van J.S.

J.S.

Gisterennacht dus de beste film allertijden bekeken en ik kan heel goed begrijpen waarom dat zo is, heel boeiend het verhaal rond Kane en het wordt ook op een zeer mooie manier verteld.

De enige scené die volgens mij niet echt in de film
paste was wanneer Kane zowat alles kapotsmijt nadat zijn 2de vrouw hem verlaten heeft.

Maar toch oneindig respect voor deze film 4.5* voor nu en wordt waarschijnlijk nog 5*.

Is deze ergens te huur?

Naomi Watts

Ik kom bij 4 videotheken en bij alle vier hadden ze hem, ik heb hem nu ook liggen dus moet geen probleem zijn.

jordybeukeboom

Vreemd dan dat 2 online videotheken (Keeno en PlusDVD) hem niet hebben. Nouja, dan ga ik wel weer een keer de deur uit...

Chr.s

Je kan hem ook gewoon voor 12,99 (ofzo) kopen bij FRS of van leest.

Naomi Watts

Zou ik toch voor huren kiezen aangezien het vele malen goedkoper is en de film makkelijk kan tegenvallen.

Chr.s

Het is maar net hoe je koopgedrag is. Ik koop zoveel op de gok.

Naomi Watts

Ja ik ook hoor maar Kane is wel heel riskant.

Chr.s

Als je films kan waarderen die voor de jaren 60 gemaakt zijn is het al een stuk minder riskant. Kijkent naar de top 10 van Jordy is de kans zeker aanwezig dat hij het op zijn minst een erg leuk film vindt.

jordybeukeboom

Ik denk dat ik hem wel leuk vind, alleen ben ik zelf geen koper. Ik kijk liever weer nieuwe films dan een oude nog eens te zien. Niet dat ik een eerder geziene film nooit meer wil zien, maar er mogen gerust 2 jaar overheen gaan Dit ook omdat ik nog veel goede films 'moet' kijken

Chr.s

Dan is huren indd een betere optie voor je.

avatar van GerriedeJager

GerriedeJager

Geniale film.

Chr.s schreef:

Dan is huren indd een betere optie voor je.

Bijna net zo duur...

jordybeukeboom

Een film huur je gemiddeld voor 5 euro, maar ik heb bij Keeno (internetvideotheek) een abo voor 20 euro waarmee je 2 dvd's krijgt die je onbeperkt mag inwisselen. Dus wel goedkoper

Naomi Watts

Een vermakelijke film maar ook niet meer dan dat. Een goede Welles, de film oogt erg modern voor zijn tijd maar een klassieker, naar mijn mening is hij die titel onwaardig. 3*

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Een erg moeilijk te beoordelen film, hij is vermakelijk en sommige stukjes(de uitzoomende cam. op het einde) zijn erg mooi maar heel speciaal is hij ook niet. 3*

Ik hou me in...

Ik hou me in...