Genre: Sciencefiction / Actie
8,7 (2.227.469)
Releasedatum: 17 juni 1999
Plot The Matrix
"Believe the unbelievable."
De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Matrix (MusicMeter)
- The Matrix [The Deluxe Edition] (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Apoc
Mouse
Switch
hellspawn666
De beste film in mijn collectie. Vernieuwend aangrijpend en continue boeiend! Er zitten zo veel lagen in. Ik heb m al zeker meer dan 50 keer gezien en iedere keer blijf ik m goed vinden. Top gespeeld en geweldig mooi vorm gegeven. Al vinden veel mensen deel 2 en 3 slecht, als film en verhaal in het geheel vond ik m geweldig. En ja de eerste vond ik ook de beste...daarna 3 en daarna 2.
Al met al tezamen staat deze film bij mij op nummer 1
Naomi Watts
Afgelopen week de trilogie herzien.
Wat ik ook blijf hebben bij The Matrix is dat de sfeer in The Matrix zo goed aanvoelt en daarbuiten blijven de actiescenes zeer aangenaam, de score van Don Davis en de filosofie waar ik mij als geen ander in weet te vinden. Tuurlijk kent The Matrix zijn zwakke punten en tuurlijk is het geen hoogstaande cinema, dit is een film waarbij gewoon de sfeer die ik voel, telt. De Matrix wereld betreden blijft een unieke ervaring.
ikvoereendjes
dit eerste deel van de serie heeft best wel indruk op mij gemaakt, het is gewoon een erg vernieuwende film.
Ik heb deel 2 ook nog een kans gegeven maar deel 3 heb ik na 45 minuten uitgezet. De sequels zijn gewoon puur om hetzelfde truukje uit te halen met wat extra elementen erin.
Het verassingseffect is weg, want deze film hoeft het niet te hebben van het geweldige acteerwerk, helaas.
erwku
Wat een overschatte prul. Als dit het beste is wat de filmindustrie in de jaren 90 heeft voortgebracht, dan wordt het tijd dat er heel wat mensen worden afgeschoten in Hollywood
haha prachtig,
erwku
haha Naomi Watts,,
LORD Is toch echt een maatje groter dan de Matrix, en laat staan FINAL FANTASY nr 2 ???????
dat is toch om te lachen,.....
mulholland drive is wel een genial film trouwens! Kon er gewoon niet van slapen toen ik hem voor het eerst zag, zoveel indruk heeft die gemaakt.
BOND31
Ik weet niet waarom men dit zo'n goede film vindt. Ik vond er zelf niks aan, heb me suf zitten vervelen. Een 3 voor de moeite!
Pindakaas
The Matrix is werkelijk de domste film die ik ooit heb gezien
en alleen om het nog briljanter te maken ze maken er science fiction van om d eboodschap door te geven
JoeCabot
Matrix is zeker niet de meest intellegente film (en volgens mij ook wat overgewaardeert), maar geloof me, er zijn veel dommere films!
RemyBl
maarjah domste film ooit..
Slappe ouwehoer! Hide and Seek zal zeker een stuk intelligenter zijn... arg
davidov
wow wat briljant zeg..
Is hetzelfde als zeggen:
Pindakaas is echt het goorste wat er is, en om het nog briljanter te maken doen ze alsof het brood beleg is! wow briljant zeg!
[edit] hahaha ik zie nu dat hij nog pindakaas heet ook haha [/edit]
RemyBl
Excuus, maar ik kan nogal opgewonden raken als mensen van die vreemde dingen zeggen.
Daarentegen is het beter als ik hier niet op reageer zoals ik nu doe.
willbee
Hij blijft toch de beste van de delen. Al hoewel ik 2 ook wel met plezier heb gekeken, blijft 1 toch we een originele twist hebben. Prachtig gewoon. 4,5 sterren
Gizzmann
Gast, wat?
Slap Ge-ouwhoer of Slappe Ouwe Hoer?
aryan
maarjah domste film ooit..
Begrijp je wel waar de film overgaat? Sommige mensen onderschatten weleens het plot. Ik ben geen scriptschrijver en ik vind het vaak toch wel briljant wat voor films we krijgen, dan denk ik vaak: hoe hebben ze het verzonnen (bijvoorbeeld Tolkien met de LOTR en natuurlijk Star Wars).
Keanu Reeves past toch wel goed bij The Matrix, wie zou je anders willen zien als Neo?
Ramon K
.. een acteur?
mikoz
Pieter Montana
Stel je niet aan .
Reeves is geweldig.
Zet een kamerplant een zonnebril op en je ziet het verschil niet.
Ramon K
Stel je niet aan .
Reeves is geweldig.
Nee.
YuLaw16
Omg, een standaard actie filmpje met wat semi filosofische gesprekken, en iedereen staat versteld.
oke, de actie was geinig af en toe, maar de film zelf boeide mij niet zo. Het acteren was te standaard. Keanu reeves was matig. Het idee van de film had opzich potentie, maar ik had geen behoefte om de eerste 45 min aan te horen wat de matrix nou precies was. Deze film is idd een genre opzich, maar of ik hier nou blij mee moet zijn? (die kogel effect, is nu in duizend andere films gebruik -_- ) 2/5
movielauxje
Ik was heel verrast over deze film, ik dacht dat het niet aan mij zou besteed zijn, maar toch. Een dikke 4,5*
davidov
niks semi filosofisch lijkt mij...tis gewoon filosofisch...
En omdat andere films een effect massaal uit deze film kopieren is deze film nu slechter?
Eerder andersom me dunkt...
YuLaw16
niks semi filosofisch lijkt mij...tis gewoon filosofisch...
Eerder andersom me dunkt...
Ja joh, deze film wordt op universiteiten vertoont, om het o zo filosofisch dialoog.
Dat was niet een van de argumenten waarom ik deze film niet goed vond, het was gewoon nog een ergenis.
Naomi Watts

The Matrix Revolutions

The Matrix Reloaded

The Animatrix

Netflix haalt binnenkort 'The Matrix'-reeks uit het aanbod

Parels op Netflix: Dit zijn de 25 best beoordeelde sciencefictionfilms in het aanbod

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

'The Matrix' is straks weer te streamen: 'Nog steeds is deze film een genot om naar te kijken'

The Shawshank Redemption

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
saving the worldkunstmatige intelligentieman vs machinefilosofieprophecyvechtsportenself sacrificedroomstrijdhackerinsurgencesimulated reality virtuele realiteitdystopietruthcyberpunkdream worldvrouwelijke regisseurmessiahaction herognosticismcomplextrans directorallegory of the cave