Genre: Sciencefiction / Actie
8,7 (2.227.469)
Releasedatum: 17 juni 1999
Plot The Matrix
"Believe the unbelievable."
De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Matrix (MusicMeter)
- The Matrix [The Deluxe Edition] (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Apoc
Mouse
Switch
indiana helsing
Erg leuke en vooral speciale actiefilm. Leuke actie, goede special effects. Als je de film de eerste keer ziet dan is hij nogal ingewikkeld, maar daarna word het verhaal steeds makkelijker te begrijpen. Vooral de vervolgdelen waren geweldig. 4*
zucht
p.s. dit bovenste slaat op wat jij zegt over de vervolgen
Naomi Watts
Vooral de vervolgdelen waren geweldig. 4*
Weer een user met Matrix verstand erbij.
Goodfella_90
ik zal niet weer met jou in discussie gaan over of de vervolgen bester zijn, ik leg me er maar bij neer...
indiana helsing
Weer een user met Matrix verstand erbij.
Yep!
twg
volgens mij wordt hier meer gepraat over de vervolgdelen dan over de film zelf.
maar het kan ook an mij liggen hoor.
Ivettetjah
Ik vond deel 1 van de matrix een erg goeie film, dat plot, die vechtscenes, gewoon goed!! ik ben het er niet mee eens dat 2 en 3 beter zijn !! Ik vond 2 en 3 niet slecht maar ik vond dat het te veel was, te veel van alles, de 'drama' in het verhaal was niet dramatisch, na 500 van diezelfde gassies gedood te hebben wist ik het wel en het verhaal werd te ver gezocht, maar goed dat is mijn mening de 'kenners' zullen het wel beter weten.
Goodfella_90
De meesten, waaronder ik, delen die mening met jou hor. Daarom staat deze film ook in de top 50 en hebben die andere delen een veel lagere beoordeling, maar goed je hebt natuurlijk altijd uitzonderingen.
frosty
dit deel was gewoon supervet. Tuurlijk zijn de effecten nu niet meer origineel maar je zag ze bij deze film wel voor het eerst!
Ook de dvd uitgave was baanbrekend!
5*!!
jessis
Orrigineel verhaal en de effecten waren toen ook vernieuwend.
deel 1 was alles al in gezegd en was al af,daarom hadden deel 2 en3 niet gehoeven.
absoluut 5 sterren
neo
Ik hoop dat mensen ooit weleens hebben doorgehad dat de normale dvd altijd al een slechte transfer was met scene die ineens lelijk licht groen-achtig waren terwijl die donker blauw hoorde te zijn
the_watcher
Origineel verhaal en de effecten waren toen ook vernieuwend.
absoluut 5 sterren
Volgens mij kun (en moet) je The Matrix op twee manieren benaderen: deel één als afgerond geheel en het drieluik als een ander concept. De filosofische implicaties van het geheel liggen enigszins anders dan het existentiële concept van de eerste film. Maar daar zijn prachtige essays over geschreven door wijze mensen. Daar waag ik me hier niet aan.
Respekked
Het is inmiddels al weer een tijdje geleden dat ik de hele trilogy heb bekeken en het wordt weer eens tijd. Veel mensen vinden deel2 en 3 maar slecht, vind ik totaal niet. Heb bij deel 1,2 en 3 tot het laatst op het puntje van mijn stoel gezeten. De actie blijft even heftig net als de special effects. Hierdoor en natuurlijk het verhaal opzich zorgt ervoor dat de hele trilogie erg goed is en niet alleen deel 1
Misschien raar maar wat mij het beste bij is gebleven van alle 3 de delen is de monoloog/dialoog van Agent Smith tegen/met Neo in deel 1 met als hoogtepunt Tell me Mr. Anderson, what good is a phone call, if you are unable to speaK
Wat een heftig stuk is dat van Hugo Weaver. Ik heb een keer op een regenachtige middag dat stuk wel 20x bekeken en weer teruggespoeld. Inmiddels kan ik het dromen
mikoz
[quote]Respekked schreef:
De actie blijft even heftig net als de special effects.
quote]
veel mensen vatten dit op als eentonig , de film brengt nix nieuws , en in tegenstelling ot LOTR 1,2,3 gaat de matrix gewoon vervelen (zeker deel 3 ! )het is gewoon een feit .
Goodfella_90
het is gewoon een feit .
Zeggen dat het een feit is gaat misschien wat ver, maar er zijn inderdaad wel erg veel mensen (waaronder ik) die deze mening hebben.
mikoz
ja klopt een feit natuurlijk niet want wie ben ik om te zeggen dat het zo is
maar idd veel mensen delen deze mening
Respekked
ik vond em niet gaan vervelen want de actie opzich blijft hetzelfde, alleen wordt wel steeds heftiger in uitvoering. Aan het begin zijn die snelle gevechten allemaal nieuw en dat ziet er dan ook heel erg mooi uit. Die snelle bewegingen enzo blijven wel hetzelfde maar er komen nu gevechten tegen veel meer Agent Smith's en de achtervolging op de snelweg is ook een sterk stuk vol actie en special effects. Hierdoor gaat het voor mij niet vervelen.
Wat deel 3 betreft hebben jullie misschien wel gelijk, maar onmisbaar om de trilogy af te maken
Goodfella_90
Ik ben van mening dat zowel deel 2 als deel 3 onnodig was. Na het einde van deel 1 had het best afgelopen kunnen zijn. Maar ja, er moest zo als altijd weer zo'n vervolg komen op een film die een beetje succes heeft.
Respekked
ik denk dat als ze nooit deel 2 en 3 hadden gemaakt ik er geen probleem mee had gehad. Maar uiteindelijk ben ik wel bij dat beide delen nog gemaakt hebben.
Maar deel3 is wel onmisbaar omdat ze deel 2 hebben uitgebracht.
Goodfella_90
Maar deel3 is wel onmisbaar omdat ze deel 2 hebben uitgebracht.
DIT is nou precies de reden dat er van mij al geen deel 2 hoefde te komen.
Naomi Watts
Niks mis met Revolutions en Reloaded. Hou de vergelijking met die %$# trilogy van LOTR alsjeblieft achterwege.
Goodfella_90
De vergelijking tussen dit en LOTR is inderdaad ver te zoeken. Enige overeenkomst is dat ze allebei een trilogy zijn.
Pacino88
Gisteren de eerste keer op dvd gezien,echt een top dvd.De film is zelf uiteraard ook top.Intelligent verhaal,vette actie,zeker een van de klassiekers uit de 90's.Alleen deel 2 heb ik in de bioscoop gezien,die vond ik erg matig toen,weet niet of dat na herkijken zou veranderen.Domme dialogen met overdreven actie scenes.
Deze is echter veel beter.

The Matrix Resurrections
2021

The Matrix Revolutions

The Matrix Reloaded

The Animatrix

Netflix haalt binnenkort 'The Matrix'-reeks uit het aanbod

Parels op Netflix: Dit zijn de 25 best beoordeelde sciencefictionfilms in het aanbod

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

'The Matrix' is straks weer te streamen: 'Nog steeds is deze film een genot om naar te kijken'

The Shawshank Redemption

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
saving the worldkunstmatige intelligentieman vs machinefilosofieprophecyvechtsportenself sacrificedroomstrijdhackerinsurgencesimulated reality virtuele realiteitdystopietruthcyberpunkdream worldvrouwelijke regisseurmessiahaction herognosticismcomplextrans directorallegory of the cave