• 9.385.526 stemmen

Genre: Sciencefiction / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Australië

Geregisseerd door: Lilly Wachowski en Lana Wachowski

Met onder meer: Keanu Reeves, Laurence Fishburne en Carrie-Anne Moss

IMDb beoordeling: 8,7 (2.226.688)

Releasedatum: 17 juni 1999

Plot The Matrix

"Believe the unbelievable."

De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.

kijkert schreef:

Dat is juist het bijzondere van het Matrix-universum. Als je niet gelooft in het bestaan van The Matrix, leef je je leven als een normaal mens, en ben je onderhevig aan de vooropgestelde (voorgeprogrammeerde) regels van de Matrix. Maar als je 'verlicht' bent, kun je die regels begrijpen en (mits enige oefening) naar je hand zetten.

Of om het in de woorden van Morpheus te zeggen:

"What you must learn is that these rules are no different from the rules of a computer system: some of them can be bent, others can be broken."

bioscoopzaal schreef:

Of om het in de woorden van Morpheus te zeggen:

(Overigens heb ik het nog niet gehad over het debiele idee om de machines energie uit biosystemen te laten halen, en het nog debielere idee om de machines de mensen te laten geloven een leuk leven te hebben. Laat die mensen lekker gaar koken in hun couveuses. No input = no output, dus nooit gevaar voor een opstand.)

kijkert

Heel fijn, maar waarom dan die overdreven actie om die kogels tegen te houden, als je ook gewoon kunt geloven niet dood te gaan van kogels. (Alles kan toch volgens jou?).

Sorry, niet volgens jou, maar volgens Djelle.

bioscoopzaal

Laten we het dan maar houden op de vaststelling dat je geen sci-fi-liefhebber bent. Alle 'debiele' punten die je opsomt zijn standaard-elementen uit de harde sci-fi. En om daar wat aan te hebben, moet je natuurlijk wel openstaan voor ideeën die je eigen verbeelding te boven gaan (toch zeker voor zolang de film duurt). Als je dat niet kan, moet je het genre maar gewoon afschrijven als 'niet voor jou'.

[quote]bioscoopzaal schreef:

Onzin. De 'harde' sci-fi komt doorgaans met wetenschappelijk logische fantasie-elementen.

kijkert schreef:

Klinkt dit niet logisch dan? Ik kan me eerlijk gezegd geen betere manier voorstellen om de mensheid in bedwang te houden. 'Fantasy' natuurlijk, maar, en zeg je zelf ook, dat hoort minstens even goed bij harde sci-fi als 'logisch'.

kijkert schreef: Lekker makkelijk. Een volkomen leeg gegeven naar mijn smaak. Zo kun je elk scripthole oplossen door gewoon te stellen dat dat een regel is die veranderd kan worden.

Cf. Space Odyssey: Hoe denk je trouwens dat HAL plotseling 'self-aware 'is geworden? Juist! Door het breken van een voorgeprogrammeerde regel. En als je bedenkt dat Neo alleen de regels van The Matrix kan doorbreken als hij 'ingeplugd' is, klinkt het ineens niet meer zo vergezocht, toch?

[quote]

De gekweekte mensen geen input in de vorm van een virtueel leven te geven, maar gewoon in leven houden in hun couveuses. Dan had Neo nooit sociale omgang en taal geleerd, en zou zijn bevrijding totaal zinloos zijn. Net als de bevrijding van anderen.

HAL was al vanaf het begin 'self-aware'. Hij begon fouten te maken omdat hij in conflict kwam tussen 'de waarheid' van de missie (op zoek naar het teken van leven) die Bowman en Poole niet wisten, en het verbergen van die waarheid voor Bowman en Poole.
Aangezien het een nogal ingewikkelde computer, en dat die eigen beslissingen, en dus fouten, zou kunnen maken is wetenschappelijk zeker niet onlogisch. Zeker niet als hij dus al 'self-awareness' had vanaf zijn ontstaan.

(dit is wel info uit het boek overigens. Dat heb ik laatst nog weer gelezen, de film is al een tijdje terug.)

Daar had ik het helemaal niet over. Dát klinkt juist wel logisch.

avatar van djelle

djelle

[quote]kijkert schreef:

Je hebt gelijk, het klopt eigenlijk toch helemaal. Alleen vind ik het een beetje jammer dat ze het zover gedreven hebben, omdat het niet goed doet aan de spanning.

Daar gaat het juist over, the matrix is een programma, "some rules can be bent, some rules can be broken." Hier is alles mogelijk, plots zijn er geen aardse logicagrenzen meer, geweldig toch? Ze kunnen alles doen in deze film. Zoals bioscoopzaal een beetje zegt, ik denk wel dat je sci-fi lust, maar het mag niet té vergezocht, té onlogisch zijn, niet té ver af van de menselijke wetenschap en realiteitsgrenzen zoals we ze hier kennen. Je kan bij the matrix niet goed meeleven met gans het idee, het gaat te ver voor jou denk ik.

bioscoopzaal

Ik durf te betwijfelen dat de ingenieurs HAL al vanaf het begin self-aware hebben gemaakt. De computer is daarvoor veel te krachtig, en zou beslissingen kunnen gaan nemen in zijn eigen belang (wat uiteindelijk ook gebeurt). Want in tegenstelling tot de mens heeft een machine geen ziel, en dus geen medelijden of genade. Alleen pure logica.

Maar om te voorkomen dat het een 2001-discussie wordt, even terug naar de mensen in de couveuses: de machines in The Matrix redeneren ongeveer op dezelfde manier als HAL. Ze bekijken volgens hun logica wat de optimale manier is om de mensen in hun greep te houden. In Reloaded wordt gezegd dat de ideale maatschappij een ramp was (niemand geloofde erin), en ook de comateuze toestand was niet optimaal. Pas als de machines een virtuele wereld nabootsen die op een 'normale' leefwereld lijkt, willen de mensen het programma aanvaarden.

Je moet bedenken dat de mens een ziel heeft, een onderbewustzijn dat je maar moeilijk kan misleiden. Een mens is in essentie een actief wezen, en door het virtueel bezig te houden, wek je de illusie van geluk. En dat heeft ongetwijfeld zijn weerslag op de productiviteit van de mens als energiebron.

bioscoopzaal schreef:

(...)

(...)

Weet je dat wel zeker? Is dit niet één van de grote vragen waar de hele Matrix trilogie mee worstelt...?

[quote]

vanaf het moment dat in 'the Matrix' de verrader als verrader en dus slecht wordt afgeschilderd, gaat elke vraag ten onder.

Die man heeft namelijk op zijn manier meer dan gelijk.

Waarom een rottig leven in een scheepje, met goor vreten, prefereren boven een relaxed leven in the Matrix?

Ik zou niet 'bevrijd' willen worden.

Het idee van 'bevrijd' zijn wordt volledig ondergesneeuwd door de stoere actie.
En dan nog maar hopen dat het 'echte' leven geen metamatrix is.

de twijfel is groot.

energie is amoreel.

energie is amoreel.

En zo kunnen we natuurlijk nog wel een tijdje blijven doorgaan...

Menghini schreef:

Waarom denk je dat The Architect Neo in Reloaded voor zo'n hartverscheurende keuze stelt? Volgens de logica van The Matrix moet hij een van de twee opties kiezen. Medelijden is niet aan de orde, logica wel.

Menghini

Maar de "logica" stelt wel 2 opties, een keuze dus... Is dat feit dan al niet in strijd met de "logica"? Dat er überhaupt een keuze mag worden gemaakt zie ik juist weer als menselijk.

bioscoopzaal

Da's waar, maar Neo moet die keuzes niet maken omdat The Architect enige vorm van medelijden met hem heeft. Hij MOET beslissen, omdat dat volgens het programma nou eenmaal aan de orde is. Wat hij kiest maakt verder niet veel uit. En dat heeft toch maar weinig met menselijkheid te maken, toch?

Een derde mogelijkheid (die Neo uiteindelijk zelf veroorzaakt), behoort niet tot de structuur van het programma en heeft uiteindelijk tot gevolg dat The Matrix zichzelf vernietigt. Omdat een derde optie niet 'logisch' was.

Dat is toch wat ik ervan denk. In principe kunnen we met die discussie natuurlijk alle kanten uit.

Menghini

Ja klopt, heb je gelijk in. Best bijzonder als je er zo over nadenkt...

Uiteindelijk maakt de computer samen met Neo een compromis, dat doet mij denken dat ook de computer iets van bewustzijn/ziel heeft. Ja: het kan alle kanten uit...

avatar van Phooze

Phooze

Menghini schreef:

Ja klopt, heb je gelijk in. Best bijzonder als je er zo over nadenkt...

Mwah, ziel/bewustzijn is een 'groot' woord. Het komt er gewoon op neer dat de computer kan inspelen op veranderingen.

Jordy

The Matrix Revolutions, struggled to make $139 million.

avatar van jassonn

jassonn

Wat bedoel je?

neo

Die zeikerds met hun records. Er is winst gemaakt dus wat is het punt... Overigens zie je duidelijk de verschillen

jassonn schreef:

Wat bedoel je?

Onvoorstelbaar weinig.

neo

Maar in de US alleen natuurlijk

Jordy

Als een vervolg op ZO'N succes maar ZO weinig opbrengt heb je iets heel erg verkeerd gedaan...

avatar van Mister_Pink

Mister_Pink

En dat wisten we nog niet?

neo

Ik noem het altijd graag ''verkeerd begrepen door het publiek'' Jordy

avatar van braambes

braambes

nee nee, je moet het aanvaarden, Neo

avatar van cornelis

cornelis

Jordy schreef:

En waarschijnlijk al in het tweede deel...

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Snap niet dat 2 latere delen zo afgekraakt worden , de sfeersetting lag iets anders dan bij de eerste en het verhaal nam soms wendingen waar je wat bij moest nadenken : dat hield het grote publiek blijkbaar tegen. Ik zie dat niet als minpunten.