Genre: Sciencefiction / Actie
Releasedatum: 17 juni 1999
Bekijk via Netflix
Plot The Matrix
"Believe the unbelievable."
De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Matrix (MusicMeter)
- The Matrix [The Deluxe Edition] (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Tank
Apoc
Mouse
Switch
Precies en zoiets valt dan gewoon op. Maar hier is er denk ik sprake van'' we slaan wat stappen over en laten het de mensen maar zelf inbeelden hoe en wat''.
Tja, zo kun je het ook noemen. Ik noem het een plothole.
neo
Zomaar wat dingen over kleurgebruik.
Om te met het volgende:
Chatsessie tussen fans en Larry en Andy jaren terug:
spark: What made you decide on the green tint for being in the Matrix?
WachowskiBros: It was a whole motif inspired by the phosphorous green of old PCs.
Groen is de meest gebruike kleur in The Matrix zoals al bekend is. De goeie manier om een vergaande wereld te suggeren. Dingen als de de kraag van Morpheus die steeds in de Matrix groen is, wat aanduidt dat hij het onderscheid tussen de twee werelden kent. De opening credits bv bestaan uit de kleuren groen (van de code) en zwart als achtergrond.Hetzelfde bij Ghost of The Shell. Vaak worden het gebruik van de twee kleuren op deze manier gezien als het verwijzen naar cyberspace. Een film als Blade Runner maakt net als bij the Matrix gebruik van retro groene schermen. Let ook op de scene waarin Neo op zijn werk wordt opgebeld door Morpheus. Het kopieerapparaat is groen achtig te zijn alsof het eruit wil springen en wil zeggen dat de Matrix een fotokopie van de realiteit is.
Blauw staat voor de echte wereld en geeft suggestie dat de zon geblokt wordt (dat is natuurlijk zo, denk aan de skorched sky). Blauw staat is ook een koude kleur, het staat ook voor de kou van de machines. Morpheus gaf Neo de keuze tussen de blue and the red pill. Blauw lijkt als het ware voor gevangenschap en slavernij te staan in de Matrix. Het is ook die blauwe pil die Neo in gevangenschap houdt.
Rood kan zowel voor dood als leven staan. Denk aan de rode pil die Neo kiest, hij kiest voor het echte leven. Wat ook enorm opvalt is dat in deel 1 in praktisch elke scene, of het nou een groen getinte of blauwe is, wel een groot to haast niet te vinden rood object aanwezig is. Ook simpele dingen als het Ex van Fedex waardoor het pakje van Neo wordt bezorgd. Rood staat ook nogal eens voor vrijheid (dat verklaart ook de rave scene in reloaded door de kleur en voor emotie); de red pill, het bloeden voordat Neo weer opstaat uit de dood en echt zijn mind heeft bevrijd.
En over wit nog wat, Switch draagt bij de eerst keer dat je haar ziet iets donkers en de 2e maal bij het bezoek aan de Oracle wit, ze heet niet voor niets Switch
Ook heel apart is de kleur geel die heel verborgen af en toe op aparte plekken te zien is. Zo hebben de Agents een gele lijn in hus jasje net als Neo, iets wat er nogal uitspringt als het je opvalt.
Rutger Hauer treurt er nog steeds om dat hij The Matrix niet kan zien zoals het bedoeld is
(voor wie het niet wist, hauer is kleurenblind).
Groen was eind jaren negentig ook een modekleur. Je zag het bijvoorbeeld steeds in de clips van MTV. Muren werden groen gemaakt door spots met een groen filter.
neo
En door wie zou die kleur toen eind jaren 90 in de mode zijn gekomen?
In ieder geval niet door The Matrix, die volgden immers die trend.
neo
Deze week zal deze film ook in boel bioscopen zijn zoveelste comeback maken. In Pathe schouwburgplein in R'dam is het zaterdag en zondag een matrix special met op allebei de dagen de film om 10:45 en 13:30!
neo
Wat was het gister toch weer druk zeg! 5 (hele) mensen in de zaal... Het was in ieder geval weer leuk om zo voor een keertje de film weer in de bios te hebben gezien
Phooze
Ik denk dat ik wel een idee heb over het Cypher mysterie:
In een filmpje van The Animatrix zien we mensen zichzelf inpluggen en ontpluggen. Ok, dat probleem is opgelost
Maar hoe zit het dan met het ontpluggen via een telefoon binnenin the matrix. Nou, dan heeft volgens mij een reden:
Als ze de matrix ingaan worden ze ge-encodeerd, zodat de agents ze niet gelijk kunnen herkennen alszijnde outcasted-zionezen. Om terug te keren naar de echte wereld, moeten ze gedecodeerd worden. Dat gebeurt dus dmv de telefoon. Dit lijkt me vrij logisch omdat ze niet hoeven te bellen vanuit het trainingsprogramma om eruit te komen. Als cypher dus The Matrix ingaat heeft hij zichzelf niet ge-encodeerd. Dat is ook niet nodig, want hij gaat een deal sluiten en de agents zijn niet op hem uit. Hij zou bv. een timer hebben kunnen zetten zodat hij ontwaakt na een bepaalde tijd. Dan trekt hij gewoon de plug eruit bij zichzelf.
Ik denk dat het zo wel logisch is. Dus.... The Matrix bevat geen plotholes meer (voorzover ik kan zien).
neo
Precies dat met die timer denk ik ook Dit had ik in de eerde uitleg trouwens ook al genoemd Phooze
Yak

Hoe verklaar je dat de EMP om al die enge monsters mee van het schip te verjagen, niet mag worden gebruikt zolang Neo in de Matrix zit? Dit heb ik volgens mij nergens uitgelegd zien worden.
Phooze
Ik heb gewoon altijd aangenomen dat Neo via een soort WiFi met de Matrix in verbinding staat (vandaar ook de Broadcast-depth die ze moeten hebben). Als je WiFi basisstation kapot is, is de verbinding weg, en daarmee ook Neo. Maar dat heb ik altijd maar zo aangenomen, dat word inderdaad nergens echt gezegd.
neo
Als emp wordt gebruikt, is all communications down. Dus als ze deze eerder gebruiken dan dat Neo weer is uit gelogd...

reeko

omdat ze inpluggen als een freelance "bug" ,soort abnormaal script in de mainframe, ze treden het systeem binnen maar binnen de mainframe worden ze als het ware los gelaten om de verbinding ontraceerbaar te maken naar eigen systeem. Om dan weer terug te kunnen komen naar de "realiteit" moeten ze dus weer een willekeurig lijn hebben, vandaar de contact.
neo
Mouse had het in een van zijn gesprekken over tasty (tastee) wheat. Dozer verklaart ''that it has everything the body needs. Dit alles op terug te vinden op een website vol met informatie over het product.'' En de site geeft aan dat het vanaf ergens in 2002 weer in de handel is gebracht. Dit sluit allemaal perfect aan bij het ''realiteits'' gehalte van de trilogie, net als het al eerder verschenen Metacortex mysterie. Hier de link En het hele gebeuren staat op de site waarin de woorden ''Burly Man'' in voorkomen, niet geheel onbelangrijk de naam voor het script van Reloaded!
Moviestar
Zoals ik al poste bij Reloaded: Deel 1 is naar mijn mening iets te veel uitleg en "saaie" termen vandaar dat dit deel 3* krijgt.
neo
Ben ik nou gek of had je een tijdje geleden de film opnieuw gekeken en de film veel lager gegeven
Moviestar
Nee je bent zeker niet gek, maar toen heb ik m half bekeken als je snapt wat ik bedoel en helemaal niet opgelet gewoon om iemand te zieken. Nu heb ik m nogmaals gezien met mijn volle aandacht en snap ik het ook beter. snappie
nu ik het snap heet ik je welkom in de wonderen wereld van de Matrix
nu ik het snap heet ik je welkom in de wonderen wereld van de Matrix
Thanx "chosen one"
neo
en mocht je nog vragen hebben, de wandelende matrix-idioot beantwoord ze wel
vdc
Wat ik grappig vond in de film :
Reeves die het orakel raadpleegt. Je verwacht op z'n minst iets super-gesofisticeerd na al dat science-fiction gedoe tot dan toe, en uitgerekend dàn krijg je een soort brave huismoeder in een doorsnee-keukentje ; zo herkenbaar als maar mogelijk kan zijn. Hier werd ik echt wel op het verkeerde been gezet !
neo
De koekjes waren aanwezig, ik miste alleen nog het grootmoeder kopje chinese kruidenthee erbij
Derkje
Wat een film.....heb er mijn ogen niet bij open kunnen houden...GAAAAP
eerdekes
ik heb hem eigelijk nog nooit afgezien
totaal niet mijn genre (zie liever van dei misdaad films enzo )
maar ja
iedereen zijn ding é
Vooral esthetische dan
neo
Dat is het leuke van deze film: zowel de haters als de liefhebbers kunnen inzien dat er misdaden worden begaan (dan wel op verschillende manieren

The Matrix Resurrections
2021

The Matrix Revolutions

The Matrix Reloaded

The Animatrix

Netflix haalt binnenkort 'The Matrix'-reeks uit het aanbod

Parels op Netflix: Dit zijn de 25 best beoordeelde sciencefictionfilms in het aanbod

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

'The Matrix' is straks weer te streamen: 'Nog steeds is deze film een genot om naar te kijken'

The Shawshank Redemption

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
saving the worldkunstmatige intelligentieman vs machinefilosofieprophecyvechtsportenself sacrificedroomstrijdhackerinsurgencesimulated reality virtuele realiteitdystopietruthcyberpunkdream worldvrouwelijke regisseurmessiahaction herognosticismcomplextrans directorallegory of the cave