• 9.378.082 stemmen

Genre: Sciencefiction / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Australië

Geregisseerd door: Lilly Wachowski en Lana Wachowski

Met onder meer: Keanu Reeves, Laurence Fishburne en Carrie-Anne Moss

IMDb beoordeling: 8,7 (2.224.475)

Releasedatum: 17 juni 1999

Plot The Matrix

"Believe the unbelievable."

De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.

neo

Het is maar hoe je het wilt noemen

The Matrix

Dinsdag 4 november Veronica 20.30

Ik denk dat ik deze film nog eens ga kijken. Ik heb deze vroeger weleens gezien, maar ik begreep er geen snars van. Hopelijk komt daar verandering in.

Mooi zo

avatar van KarinV

KarinV

Ik ga zeker kijken, want a.s. zaterdag ga ik naar deel 3!

neo

Damn moet ik ben geneigd om weer 'mooi zo'' te zeggen Hoe vaak heb je de eerste 2 delen gezien trouwens?

avatar van Obiwannes

Obiwannes

Is die eerste film nu echt zo moeilijk :/? Zo moeilijk vond ik hem toch niet. Wel iets meer gecompliceerd dan de doorsnee film.. maar je mag toch wel eens wat meer verwachten.

avatar van WB

WB

neo schreef:

Grappig en toevallig worden de twee men in blacks in MIB gespeeld door Jones en Smith, ook twee namen van agents in The Matrix

Laten deze achternamen nou net de meest voorkomende Amerikaanse/Engelse namen zijn in deze wereld

avatar van renske

renske

Was op tv vanavond. Ik heb me weer flink vermaakt. Wat een mooie beelden. Ik zat echt weer regelmatig met open mond te kijken.

• 2081 stemmen

Gisteren voor de tweede keer gekeken. Nu begrijp ik de film natuurlijk veel beter dan als voorheen. De speciale effekten waren goed; vooral de stukjes met de vechtpartijen en de rondvliegende kogels. Laurence Fishburne vond ik goed spelen, maar vooral Agent Smith met zijn langzame gepraat en zijn verlenging van woorden.

De scene in de lobby blijft natuurlijk het hoogtepunt.

****

avatar van Mortn

Mortn

SUPERFILM!!!

• 2081 stemmen

Nog 2 a 3 stemmen, en The Matrix staat op nummer 1 in de Top100 stemmen.

Dat je dat bijhoudt

Dat je dat bijhoudt

Elke dag. Hoe raar het ook is, ik check elke dag op welke plaats Das Boot staat, maar ik zag net 603 stemmen bij The Matrix, dus ik zoefde even snel naar de Top100 stemmen. Nu staat hij op nummer 2.

PS. Joep, wanneer laat je eens een foto zien van je Matrix-collectie?

neo

Als ik een kamer heb. Kan wel natuurlijk een wat oudere foto zoeken die ik tijdje terug op het forum had gezet.

Phooze

Nog 1 ding weerhoud mij ervan om deze film in mijn top10 te zetten.... Neo, help !

Hoe in vredesnaam kon Cypher zichzelf in de matrix inpluggen, met een agent praten, en zichzelf weer ontkoppelen? Een major plothole? Ik hoop het niet...

neo

Ok over dat gedoe met Cypher (had pas toevallig nog een heel stuk geschreven op een ander forum, dus sorry voor de irrelevante zinnen):

Cypher is dus een informant voor de agents. Hoe kwam dit allemaal tot stand en zomaar wat leuke details.... Herinner je de scene waarin Neo binnentreed in de ruimte waar Cypher achter computer zit en schrikt? Meteen zet hij de beelschermen op de standaard matrix regen. Op dit moment was hij in contact met agents in de Matrix. Hoezo dat? Hij zegt duidelijk: '' All is see is blondes, brunettes, red heads... Even later zit hij in het matrixrestaurant aan een tafeltje met agent smith te praten over het toespelen van informatie en dat Cypher weer wil leven in de Matrix. Let goed op de personen die hier zitten: juist ja blondes brunettes en redheads als je goed kijkt. Dit bevestigt dat Cypher dus al op het moment in een chatroom de plek aan het checken was voor de geheime ontmoeting met Smith. Ook al eerder in de film is in ieder geval al te zien dat hij ontevreden is (we're gonna kill him, why o why didn't i take,). Let ook op de eerste ontmoeting met Morpheus goed op Cypher. Maar goed ik dwaal weer af. Over het restaurant weer: ''Ignorance is a bliss''. De harp die daarna speelt bevestigt de ignorance kwaliteit nog maar eens meer. Let ook op de snaren die als je heel goed kijkt rood en blauw van kleur zijn. De ruimte is door Cypher uitgekozen omdat hij dit waarschijnlijk als de ideale plek ziet, een plek die zo perfect is qua stijl dat het een soort van hemel lijkt, Enige wat niet klopt is dat harpen meestal samen gaan met engelen en er is dus duidelijk geen engel aanwezig in de ruimte. Het is meer symbolisch bedoeld. Cyper wil graag weer ingeplugd worden voor altijd in The Matrix en dan het liefst niet in van die smerige gedeeltes (zal maar zeggen de normale straten die je in de iflm voorbij ziet komen). Juist deze plek zou voor hem de hemel zijn in the matrix. De enorme rode steak is ook al een zoveelste verwijzing naar het nog komende echte verraad van Cypher (denk aan Judas).En nog wel meer aanwijzingen.Je zou dan denken hoe is het mogelijk dat Cypher in zijn eentje er terecht is gekomen? In ''Art of The Matrix'' verteld Darrow over kunst van de persoonlijke plekken van de crewleden van het schip.
Ieder crewlid heeft een eigen terminal om in te loggen in the matrix (in construct/training programs). Ditzelfde kan Trinity doen (bij bv haar ontmoeting met Seraph). Mouse bood Neo een ontmoeting aan met the woman in the red dress wat aangeeft dat Mouse dus kan genieten van haar in een construct level. Normaal gesproken is er altijd een operator nodig voor de veiligheid en voor het geval een exit verloren gaat. Overigens kunnen alleen de computers op het dek inloggen in the matrix via allerlei passwords.
Iemand als Cypher kan eigenlijk niet zomaar 1,2,3 inloggen, daarvoor heeft hij het nodige hackwerk moeten verrichten om vanaf zijn eigen terminal erin te komen. Trinity verteld ook al aan Neo dat de crew in shifts werken en zo kan hij terwijl de rest van de crew aan het slapen het risico nemen om in te loggen voor korte tijd. Daarom schrikt hij ook zo van Neo omdat hij 1. niet gewend is dat er mensen tijdens zijn diensten nog rondlopen en 2.op het moment in the matrix de ruimte voor het gesprek met Smith aan het checken is. Vantevoren heeft hij een exit point moeten hebben ingesteld, zodat hij zonder operator weer kon uitloggen uit de Matrix. En nu over het inloggen. Het zal zeer zeker moeilijk zijn om jezelf op de manier zoals in de films is te zien in te jacken. Misschein dat hij na veel oefening het bij zichzelf voor elkaar kon krijgen. Bij het uitloggen zie je iedere keer dat een crewlid de plug uit de hole in iemand achterhoofd moet halen, maar niks duid er op dat dit echt noodzakelijk is. Het zou kunnen dat dit alleen maar bedoeld is om je weer af te helpen van het gedesorienterende gevoel dat je uiteraard zal hebben na een ervaring in de Matrix.

neo

En nog een toevoeging wat ik mij net bedenk over ETM: Het lijkt erop alsof Ghost door middel van een bed ook kan inpluggen in de Matrix

Is het zo top 10 waardig Phooze

Phooze

Ach ja, zoals jij het zegt is het inderdaad simpel

Misschien hebben ze wel een apparaat dat na bv. 15 min. zelf de plug eruit trekt

Ok, tevreden. Even kijken of ik een plekje in mijn top 10 vrij kan maken...

neo

Ik heb ook nog een leuke ''kleurentheorie'' over de films in de aanbieding dus je roept maar

Oranje: Trainging program

Groen: Matrix

Blauw: Real World

Nog meer kleuren?

neo

Eruit trekken lijkt mij idd door een soort van timer te kunnen gaan. Zelfde met een telefoon laten rinkelen

Redlop

Is het niet gewoon een plothole? Nergens is er sprake van een timer of iets dergelijks waardoor je alleen de matrix in en uit kan stappen.

Redlop schreef:

Dat dacht ik dus eerst ook, maar dan zou het echt een Major plothole zijn geweest. Iets wat ik me niet kan voorstellen als de rest van de film zo geweldig klopt.

neo

Precies en zoiets valt dan gewoon op. Maar hier is er denk ik sprake van'' we slaan wat stappen over en laten het de mensen maar zelf inbeelden hoe en wat''.

Phooze schreef:

Oranje: Trainging program

Groen: Matrix

Blauw: Real World

Nog meer kleuren?

Ik beloof je alle kleuren van de regenboog voor mijn part

Ik ga wel even beginnen met het typen (kan wel eventjes duren)

neo schreef:

...hier is er denk ik sprake van'' we slaan wat stappen over en laten het de mensen maar zelf inbeelden hoe en wat''.

Ja...zo kan ik het ook

neo

Als iemand in een film zegt dat ie ontzettend nodig naar de wc moet en je ziet hem niet naar wc gaan, en in de volgende scenes niet meer met die enorme drang. Suggestie; hij zal wel buiten beeld ondertussennaar de wc zijn gegaan

Phooze

Ja, maar buiten beeld hadden ze ook allemaal in een sinterklaassenpak rondgelopen kunnen hebben..... Dat verzin je er zelf toch niet bij

Maar ik begrijp wat je bedoelt, en daar gaat het om !

Redlop

Gaat er niet om dat maar hoe hij in en uit de Matrix is gekomen. In een volkomen virtuele narcose leek het me onmogelijk om zelf die pin uit je nek te trekken.

En die timer wordt nu door de fans haastig in het verhaal losgelaten. Ik vind het prima, maakt deel I niet minder knap op.