Genre: Sciencefiction / Actie
Releasedatum: 17 juni 1999
Bekijk via Netflix
Plot The Matrix
"Believe the unbelievable."
De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Matrix (MusicMeter)
- The Matrix [The Deluxe Edition] (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Apoc
Mouse
Switch
Alan Smithee
Net voor de zoveelste keer zitten kijken....en het blijft echt een top film!!
Het verhaal, de effects.....ik snak naar meer
!!
Was het maar 2003
Van Alan krijgt deze film de volle laag : 5 sterretjes!
Yak
Juist die de hemel in geprezen effecten vond ik met regelmaat behoorlijk prut met beren, eerlijk gezegd.
Yak

Daar kan het aan gelegen hebben. Ik had vaak het gevoel van: het idee is mooi, maar de uitwerking is net niet overtuigend genoeg. Die wezens die aan het eind het moederschip aanvallen vond ik bijvoorbeeld echt knullig.
Alan Smithee
True true, maar daarom ga ik mijn stem nog niet aanpassen want het geheel is de volle eervermelding waard
Maar goed....dat in mijn mening whe he he
Yak
Ik ben er ook niet op uit dat anderen hun mening gaan aanpassen
Ik ventileer gewoon mijn eigen mening.
Alan Smithee
Ik ventileer gewoon mijn eigen mening.
En daarvoor hebben we Jordy en zijn moviemeter
Truste
jay73
Gisteravond weer eens gezien SBS F**king 6. Met Hart van Nederland er dwars doorheen!! Schandalig! Waar halen ze toch iedere keer het gore lef vandaan? Stelletje geldwolven!
Maar goed...The Matrix. Deze film laat ik mooi op 4,5 ster staan. Ik had me eigenlijk voorbereid dat ik hem nu wel iets minder zou gaan vinden, maar nee hoor. Als we praten over een moderne klassieker, denk ik dat The Matrix er toch echt een is. Al ben ik het eens met diegenen die zeggen dat je daar nu nog niks over kunt zeggen, omdat de tijd er nog niet genoeg aan geknaagd heeft. Uitstekend verhaal, vernieuwende shots, redelijk goede acteerprestaties, eigenlijk geen kritiek van mijn zijde.
neo
ik had gegokt dat de film ergens midden in het lobby gevecht afgebroken zou worden, maar net ervoor.
Ericinho
of je de film nou goed vindt of niet, dit is nu al een klassieker. Zoals Starwars, The Godfather e.d. een onwisbare indruk hebben gemaakt in mijn jeugd, heeft de Matrix dat op een groot deel van de hedendaagse jeugd... kijk het Internet er maar op na.
Overigens, je kan het een slechte film vinden, maar saai beslist niet. Afzeiken om het afzeiken heet dat. Ikzelf vind het een aardige film die naar een hoger niveau wordt geduwd door de special fx, zeker niet door de acteerprestaties.
wpstolk
Ik heb de film gisteren bij SBS vor het eerst gezien. Kan iemand mij uitleggen wat zo goed is aan deze film? Een vriend van mij was heel enthousiast over de gevechten in de film; Crouching tiger, hidden dragon was toch veel mooier...? En de special effects? Boeide totaal niet. Het verhaal: dom...!
ps. ik moet bekennen dat ik de film niet heb afgezien: te veel reclame tussendoor en de film boeide me niet. (Ben trouwens zo wie zo geen sf-fan, maar dat ligt aan mezelf). Hoe is de film trouwens afgelopen?
Pieter
Jordy
ja ik ga een beetje tijd en moeite steken in het uitleggen van deze film aan iemand die de film (1) op tv heeft gezien en (2) hem niet eens uitgekeken heeft
mazdalfa
Ik ben persoonlijk ook niet zo'n liefhebber van De Campingzender en al helemaal niet van wat-dan-ook dwars door een film heen. Maar dit begint allemaal een beetje mode te worden. Zondagavond werd ik onaangenaam verrast door de kwaliteitszender BBC 1 (toch?). Die presteerden het ook al om Face/Off te onderbreken met een nieuwsuitzending van een kwartier. Niet een speciale uitzending omdat de oren van Charles eindelijk zijn rechtgezet of omdat Monty Python weer bijeenkomt inclusief Graham Chapman...nee: een doodgewone nieuwsuitzending van alledag.
Triest, triest, triest.
Maz
narva77 (crew films)
Neo en zijn vrienden worden gevangen genomen door de Aliens die een gevecht leveren met de Langoliers op de zandplaneet Dune; de Tommyknockers redden Neo maar komen in een hinderlaag van het trio Voorhees/Krueger/Pinhead terecht. Gelukkig is er altijd wel een Luke Skywalker in de buurt die Neo ontzet van het kwaad. Maar dan komt Norman Bates die met zijn trouwe viervoeter Cujo onze held gevangen neemt en meeneemt naar de Mountains of Doom. Dan komt plotseling The Elphant Man die samen met de hobbits, dwergen, Aragorn en Boromir Neo en zijn vriendjes bevrijdt.
Oja en ze leefden nog lang en gelukkig :evil
Yak

Is ongeveer zoiets als 'Bilbao', maar heeft toch wat meer te maken met iemands fuckin ass die ergens off wordt gelaughed, volgens mij
O ja!
Jordy
ik zal oppassen met al die negatieve berichtjes, gaan jullie nog spijt van krijgen
Hobbes
ikke?
over the matrix? dachetnie
deze zit ik nou echt niet op te wachten.
neo

precies anders krijg je met Jordy en mij aan de stok
Jos2
LOTR? Die eindigde in een soort anticlimax.
Yak was niet zo aardig tegen je, dus ik wou je met een geruster hart naar bed sturen.
daar hoorde ik dan ook ooit een leuk verhaal over. (Geen idee of het waar is)
het verhaal gaat dat ze gegokt en gewonnen hebben. Ze zouden een veel lager budget hebben gehad wat bijna geheel opging aan een van de laatste actiescenes (schietend door de gang met de proppellorheads) Men liet dit aan de studio zien die erggug enthousiast werden. Waarop ze zeiden: 'Als je wil dat de film zo wordt moet er geld bij'
Zal wel niet waar zijn, maar wel een leuk verhaal.
Leg eens uit? En bij welke film vond je ze wél goed?
Toch vind je de film behoorlijk goed, anders geef je geen 3,5. Maar wat bedoel je met die compromissen?
Yak
In het kader van 'laten we deze ouwe thread eens even gaan napluizen', Wouter?
Ik stoor me aan effecten die natuurlijke bewegingen moeten uitbeelden, en waarmee genoegen wordt genomen wanneer ze mooi zijn, maar toch niet natuurgetrouw. Voorbeeld: de reuzensprong van Trinity, de 'bounce' van Neo als hij van die flat lazert, de bewegingen van die monsters aan het eind. En er zijn inderdaad weinig films waarvan ik de effecten echt perfect vind.
Je kan niet oordelen dat ik met mijn 3,5 een 'behoorlijk goede' film bedoel. Een bovengemiddelde film, waar ik best van kan genieten, krijgt van mij een 3,5.
Met compromissen bedoel ik dingen die de kijker in elke film lijkt te willen zien en die hem ook worden gegeven. Tijd voor spoilers

* Een verklikker in het verhaal (de obligate 'rat').
* Een bad guy die op een spectaculaire manier dood moet, liefst in direct gevecht met de held en daarmee een duidelijke sympathie/antipathie-scheiding voor de kijker.
* Een eenvoudige manier om de complete mensheid weg te vagen - in dit geval "hacken in Zion's mainframe".
* Een i love you-scene.
* Teksten waarbij je na twee woorden de rest van de zin al kunt afmaken, zoals "Our way or the highway".
* Een eenvoudig ingebouwde race tegen de klok. Bij The Matrix gelukkig geen tikkende bom maar monsters die zich een baan in het schip vreten terwijl Neo nog 'out there' is en daarom de EMP niet gebruikt kan worden om de monsters weg te vagen (waarom dat zo is wordt ons trouwens niet uitgelegd).
* Een gedeelte waarbij de held eerst in elkaar wordt gerost, waarop een 'realisatie-moment' volgt op zijn allerzwakste moment, hij hernieuwde kracht vindt, en de rollen vervolgens zijn omgekeerd.
Dit lijken gewoon standaard 'filmingrediënten' die ik al veel te vaak in eenzelfde vorm in films heb gezien.
maximus
Dit is gewoon een film vol met effecten of je
het now een top film vind of niet hij blijft
mij 3,5 sterren waard

The Matrix Resurrections
2021

The Matrix Revolutions

The Matrix Reloaded

The Animatrix

Netflix haalt binnenkort 'The Matrix'-reeks uit het aanbod

Parels op Netflix: Dit zijn de 25 best beoordeelde sciencefictionfilms in het aanbod

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

'The Matrix' is straks weer te streamen: 'Nog steeds is deze film een genot om naar te kijken'

The Shawshank Redemption

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
saving the worldkunstmatige intelligentieman vs machinefilosofieprophecyvechtsportenself sacrificedroomstrijdhackerinsurgencesimulated reality virtuele realiteitdystopietruthcyberpunkdream worldvrouwelijke regisseurmessiahaction herognosticismcomplextrans directorallegory of the cave