• 9.378.100 stemmen

Avatar (2009)

Fantasy / Avontuur | 162 minuten / 171 minuten (special edition) / 178 minuten (extended cut)

Genre: Fantasy / Avontuur

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sam Worthington, Sigourney Weaver en Zoe Saldana

IMDb beoordeling: 7,9 (1.483.211)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 17 december 2009

Plot Avatar

"Enter the world of Pandora."

Dr. Grace Augustine

Colonel Miles Quaritch

Parker zichzelfridge

Norm Spellman

avatar van MNV2

MNV2

• 1900 stemmen

Fucking mind blowing!

Ik heb speciaal gewacht met Avatar te zien tot de hele heisa rond deze film een beetje over is, al blijken de meningen hier op de site nog steeds binnen te stromen (ik hoopte hier de 100ste mening te kunnen neerzetten ) en wordt er hier nog elke dag hevig gediscussieerd over de kwestie of Avatar een meesterwerk is of niet. Ik weet nu al dat ik mensen tegen de 'schenen ga schoppen' door te zeggen dat het toch maar een matige bedoening was. En het feit dat ik de film 'matig' noem heeft eerder te maken met het zwakke, clichématige verhaal dan de sublieme filmtechnische elementen die letterlijk 'one of a kind' zijn.

Laat ik eerst negatief beginnen zodat dat er al uit is, het verhaal waar ik eigenlijk al lage verwachtigen voor had stelde nogal teleur, het gaat hier eerder om een goedkope kopie van films als Pocahantas en Dances with Wolves dan om een origineel geheel, bijzonder jammer want met een uitstekend (en geloofwaardiger) verhaal had de film ook stukken hoger kunnen scoren, nu prijst er een teleurstellende '2.5 sterren' dat de film bijna alleen maar verkregen heeft door de verbluffende cgi en de bizar mooie landschappen van Pandora, zonder die effecten had ik hier een dikke onvoldoende gegeven. Maar zoals gezegd was het een verbluffende ervaring, soms leek het zelfs alsof je door het raam van een voertuig keek dat op die planeet aanwezig was. Verder was ook de actie overzichtelijk, is de wereld die Cameron schiep van een enorm mooie pracht, een mooi, kleurrijk geheel waarbij op de kleinste details gelet is. Zo oogt alles 3D, van de grote schepen tot de kleinste insecten. Het viel me ook op dat het contrast echt wel een verbetering is tegenover de vele 3D voorgangers, zoals Beowulf en My Bloody Valentine. Films die er nogal grauw en grijs uitzagen, Avatar is anders, het is de eerste film waarbij het me opviel dat de kleuren niet zoveel verschilden van een normale twee dimensionele film. Cameron is er dus uitstekend in geslaagd om de filmliefhebbers terug naar de bioscopen te lokken, in een tijd dat er illegaal gedownload word en dat mensen voor hun televisie een filmpje opzetten.

Deze film heeft filmtechnisch de verwachtingen dan ook helemaal ingelost. Ik durf zelfs stellen dat Cameron op vlak van driedimensionele effecten de grenzen weer aanzienlijk verlegd heeft. Van het panoramische camerawerk tot het uitstekende contrast, Cameron heeft er alles aan gedaan om de bioscoopbezoeker een unieke filmervaring mee te geven. Als ik alleen op de effecten zou beoordelen, dan zou ik hier een dikke 5 sterren aan geven. Maar als ik alleen op het verhaal beoordeel (wat voor mij toch nog altijd een stuk belangrijker is) kan ik er niet meer dan 1 ster aan uitdelen. Een compromis is dus de score hieronder.

2.5 sterren

avatar van killerfreak

killerfreak

film beetje overrated imo. Ok, je gaat me niet horen zeggen dat ie slecht is. In 3d (en wss ook gewoon) zijn bepaalde scènes grafisch om je vingers van af te likken, maar het verhaal kan me maar matig boeien.

Het eerste deel (laten we het even de introductie in het volk noemen) is bijzonder traag opgaand, maar daarom niet slecht. Wel stoorde het me een beetje dat het een soort aaneenschakeling van trailerbeelden leek. Om maar te zeggen dat ge alles en niks zag. In het 2de gedeelte van de film begint dan de echte actie, en trekt Cameron alle registers open. Aanvankelijk levert dat weer enkele spectaculaire beelden op, maar trop is trop natuurlijk. Hoewel de duurtijd van de film me nu ook weer niet bepaald had gestoord.

Kort samengevat: zeker een filmpje dat je moet gezien hebben, maar ga er niet automatisch vanuit dat dit een topper is, want dan zou het wel eens kunnen tegenvallen. 3.5*

avatar van Chuck Taylor

Chuck Taylor

• 1953 stemmen

Jazeker.

Maar voor jou: Ik had van het verhaal niet veel verwacht, maar dacht dat dit door de 3D actie wel gecompenseerd zou worden. Teleurstelling alom; omdat het niet meer inhoudt dan veel explosies, standaard achtervolgingscenes, ongelofelijk veel ongeloofwaardigheden in het verhaal, clichés, 3D vond ik weinig toevoegen, heel irritante en domme personages die voor irritante en domme dialogen zorgen, dit de gehele film door = heel langdradig en weinig speciaal. Er is gewoon niets wat deze film speciaal maakt of iets extras te bieden heeft, begrijp de hype hier totaal niet van.

avatar van creature creator

creature creator

film laatst gezien vond het een geweldige film

vond alleen wel dat het 3D brilletje niet erg veel toevoegde,

voor de rest heb ik me geen moment verveelt

wat zit iedereen eigelijk te zeuren over het feit dat het verhaal bekend is

bijna elke blockbuster heeft het typische slecht tegen goed verhaal ( star wars, lord of the rings enz) de films zijn goed door het gene wat er omheen is gebouwd

avatar van Spetie

Tjonge jonge wat een film zeg! Ik dacht dat de hype na een aantal weken wel zo’n beetje over zou zijn, maar de zaal zat vanavond toch nog behoorlijk vol. Daarnaast waren mijn verwachtingen voor de film zelf eigenlijk niet zo hoog. Niet omdat ik Cameron een slechte regisseur vind, integendeel zelfs maar op de een of andere manier voelde ik een bepaalde afstand tussen mij en de film. Maar goed we kregen een 3-D brilletje op en de film kon beginnen. Het eerste half uur was best aardig, maar eenmaal op Pandora trekt Cameron de registers vol open. De wereld die we dan te zien krijgen is wel zo ongelofelijk mooi dat ik echt mijn ogen uit zit te kijken en zit te genieten van de schoonheid die deze film te bieden heeft. Pandora is adembenemend mooi en Cameron weet het ook nog eens op een fantastische manier in beeld te brengen, waar soms de meest wonderlijke wezens voorbij komen. Het verhaal is het alom bekende verhaal van het goede tegen het kwade en mij op sommige momenten heel erg aan Miyazaki’s Princess Monoke denken. In het verhaal zelf zitten zeker wel de nodige clichés verwerkt, maar het kon me weinig schelen deze keer, omdat de film voor mij gewoon werkte. Cameron weet mij met deze film zelfs licht te raken op emotioneel vlak en dat is best knap, want dat was wel het laatste wat ik vooraf verwacht had bij deze film. Het is slechts de tweede keer dat ik 5* uitdeel na een bioscoopbezoek, de eerste was de Matrix en het werd hoog tijd dat Cameron, die toch drie keer op 4,5* heb staan eens de volle mep kreeg. Dat krijgt hij nu terecht voor deze grensverleggende film, waarbij het bezoekje aan Cinemec Ede vanavond mij nog lange tijd in positieve zin zal bijblijven!

avatar van otherfool

otherfool

In 2003 was ik zo gelukkig om een bezoekje te mogen brengen aan de Universal Studios waar destijds een soort 3D experiment werd gehouden. Ik weet niet meer wat ik allemaal naar m'n hoofd kreeg geslingerd, maar ik ben er nooit rouwig om geweest dat het daar de afgelopen jaren bij bleef.

Tot aan Avatar, dat het 3D geweld een stuk genuanceerder aanpakt. Regisseur Cameron probeert je daadwerkelijk mee te slepen in de wereld van de Na'vi, een bedreigde dier/mens/aliensoort dat door gemene mannetjes in grote machines uit hun superboom wordt gejaagd.

Toch was ik ook nu niet overtuigd van de 3D-beelden. Een 2 1/2 uur durend gevecht met een onwillig brilletje resulteerde erin dat ik het kleinood regelmatig afzette, en wat bleek; heldere kleurpartijen die met bril allemaal even dof overkwamen. Nee, 3D hasn't won me over yet.

Goed, het verhaal dan. Mens infiltreert in Na'Vi en begint (uiteraard) iets te voelen voor hun manier van leven. Onze held wordt zelfs verliefd op een plaatselijke wespentaille, dat wel erg veel menselijke trekjes toont (de Zoen en de Traan). Samen beklimmen ze de vliegende bergen (iemand die me dat uit wil leggen?) en staan letterlijk in contact met de wereld op hen heen. Intussen bestaan de mensen slechts uit wandelende clichés. Dieptepunt is hierbij Kolonel Quaritch die rechtstreeks uit Rambo 19 lijkt te zijn weggelopen.

Over Rambo 19 gesproken; na de relatief kalme eerste helft verwordt Avatar in de tweede tot een ongegeneerd schiet- en vechtfestijn, dat had allemaal wel een tandje minder gemogen. Deed me denken aan 1 van die Matrix vervolgen, zoals deze hele film een beetje een mix is tussen The Matrix en The Spirits Within, twee nadrukkelijk betere films overigens.

Worthington doet het verder naar behoren (hoewel de voice over een slechte keus is) maar Moore wil ik nooit meer in een film zien en de altijd prettige Ribisi heeft een te kleine rol. Kortweg; het houdt allemaal niet over in Avatar. Nu had ik dat bij voorbaat ook niet gedacht, maar Cameron had in al die jaren met al dat geld toch wel wat betere karakters kunnen creëren, terwijl de dure computers in een andere kamer het echte werk deden.

Avatar is het eerste echte mega 3D succes, en zal ongetwijfeld navolging vinden en prijzen winnen. Mij wist de film helaas niet in te pakken; daarvoor waren er te veel dingen die me stoorden en was het visueel niet zo overdonderend als ik had gehoopt/verwacht. Bijzonder matige score verder ook.

Ik pers er een (ietwat hoge) 2,5* uit, want echt verveeld heb ik me ook niet en de climax deed me zowaar wel wat.

avatar van P8rb

P8rb

Na al de lovende berichten, hoge waarderingen en het feit dat de film 3D bekeken kan worden ook maar besloten een kijkje te nemen in de bios.

Op het begin vond ik het een beetje onwennig met die bril op maar na een tijdje merkte ik er al niks meer van. De film is duidelijk erg mooi, het lijkt net alsof je zelf in het wereldje zit. Verhaal is niet veel boeiends en tamelijk voorspelbaar. Maargoed daar draaide het in deze film niet echt om voor mij. Kleine 4* wel verdiend.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Avatar 3D is een kruising tussen The Last Samurai en De Smurfen, samen in een kijkdoos.

Deze film is precies wat ik ervan verwachtte. Niet veel. Toch hoopte ik dat Cameron me kon verrassen, want bijna iedere film die hij maakte is op de 1 of andere manier baanbrekend geweest op het gebied van sfeer, budget, spektakel of special effects. Vermakelijk is Avatar wel, baanbrekend niet. Alleen daarom al een vreemde eend in de bijt in Cameron's oeuvre.

Het duurt niet lang of het verhaal is lekker op gang, en je wordt overladen met allerlei namen, heilige plaatsen, rituelen etc. van de aliens (die door de mensen Na'Vi genoemd werden, en ze noemden zichzelf weer anders, Nissan Qashqai ofzo, of was dit alleen die ene clan? Whatever).

Hier gaat de vergelijking met The Last Samurai of Dances with Wolves een beetje mank. Want in die films was het wel grappig om wat echte Japanse woorden te horen, of te zien wat voor rituelen de Sioux hadden. In Avatar is alles rondom die blauwe figuren verzonnen, en de film draaft veel te ver door in namen voor goden, bomen, rituelen, en net als bij de serie Star Trek (waar 'doordraven' is uitgevonden) is er een complete taal verzonnen. Ik vind het overdreven om een kijker me zoveel namen te overladen, voor een film van 'slechts' 166 minuten.

Los daarvan was de film entertainend, maar kende Avatar welgeteld 0 verrassende plotwendingen. Nul. Het verhaal was niet alleen voorspelbaar, maar leek een samenraapsel van ideeen uit andere films. Predator (in het begin), First Blood (na een sprong via bomen op de grond vallen), Dinotopia (leren vliegen op een prehistorische vogel), Starship Troopers, enz. Tuurlijk, een beetje subjectief, maar goed.

Ook was de film voorzien van een misselijkmakende milieu-moraal. Primitieve, maar natuurliefhebbende volkjes worden weer als moreel superieur neergezet, en de mens heeft zijn planeet kapot gemaakt en is alleen maar uit op geld en macht. Jongens, als ik dit soort dingen wil horen, ga ik wel een avondje rondhangen in een kraakpand. Donder even lekker op met die moraliserende praatjes.

Dan even het 3D.

Een bioscoopfilm in 3D, dat was nieuw voor mij. Ik was razend benieuwd. En dat viel me toch een potje tegen! Waarom? Het leukste 3D-effect wat ik gisteravond heb gezien, zat niet eens in Avatar, maar in de trailer van Alice in Wonderland die eraan voorafging. Die grijzende kat kwam helemaal de zaal in. Lachen.

In Avatar was het alsof de film al af was, en toen met software het beeld in "3D" is omgezet. Er wordt namelijk niet actief gebruik gemaakt van 3D. Geen dingen die op je af komen, dingen die de zaal in vliegen, niets van dat alles. Je ziet alleen een beetje meer diepte in het beeld. Het was wel aardig, maar lijkt ook heel erg op een "kijkdoos" die je vroeger van een schoenendoos maakte. Allemaal over elkaar liggende lagen. De 3D techniek met zo'n brilletje bestaat al zeker 25 jaar, maar heeft zo te zien weinig evolutie gekend. Noch is het draagcomfort van die brillen verbeterd. Waarom is het zo'n dom vierkant ding, en proppen ze niet twee gekleurde glazen in een normale zonnebril? Mis ik iets?

Het ergste van dat 3D is nog wel dat de bril een heel stuk licht wegneemt, waardoor het beeld erg donker wordt.

Kortom: film viel tegen, 3D viel tegen. Dubbel kut dus.

2,5 sterren

avatar van IcU

IcU

Jaja, Avatar. In IMAX 3D mogen aanschouwen. Heb Cameron altijd wel een interessante regisseur gevonden, maar ik stond niet te trappelen om deze film te bekijken. In tegendeel zelfs, de film leek mij in eerste instantie geen ruk aan. Het is dat het een 'mijlpaal' in de filmgeschiedenis schijnt te zijn. Dat er miljoenen mensen de film meerdere keren kijken. Dat het records verbreekt en zo niet Oscars naar binnen gaat slepen. Ik wil niet de enige zijn die over ongeveer 5 jaar zegt: nee, ik heb deze film niet in het 3d in de bioscoop gezien. Dan sta je voor lul. Althans, als ik de hype moet geloven, kun je deze film niet, niet in de bioscoop hebben gezien.

Allereerst stond ik enorm te kijken van het grafische spektakel dat je voorgeschoteld krijgt. Adembenemende beelden en prachtig 3d in de diepte vorm. En daarmee bedoel ik, niet 3d om 3d te zijn (dingen die naar je toe komen) maar 3d om de omgeving en gebeurtenissen letterlijk en figuurlijk uit te diepen. Dit is de 2e 3d film die ik in de bioscoop zie, en ik was weer erg verbaasd. In positieve en negatieve zin, dan wel. De bril was bijvoorbeeld lomp groot en irritant. Een 'one size fits all' pet of muts pas ik nooit, en die bril zakt de hele tijd af. Nee, voor mij liever geen bril. Maar ja, je ontkomt er niet aan tegenwoordig. Zeker niet nu ik toch wel onder de indruk was van de trailer van de nieuwe 'Alice in Wonderland' van Tim Burton. (Voor het eerst in 3d mogen aanschouwen.) Dus ik moest er maar mee leven. Ook waren mijn ogen niet zo blij met deze revolutie. Ik voelde dat ze het beide moeilijk hadden. Maargoed, het zag er wel allemaal erg mooi uit. Het was ook nog opvallend scherp, waar ik dus voor de gehele 3d hype voor vreesde. Aan de techniek is niet af te vallen.

Maar waar kolossale bevolkingsgroepen helemaal wild van worden, kan ik niet zien. Nogmaals, de hele film leek mij in eerste instantie niks aan. De blauwe, katachtige reuzen die door een oerwoud zwerven. Mwa. De trailer trok mij ook totaal niet. Wat ik dus verwachtte was om ontzettent verrast te worden. Mijn eerste idee was dat het niet veel aan was. Er was een hele hype en iedereen prijst hem drie keer in de ronte, dus ik MOET wel enorm verrast worden. Dat kan niet anders. Helaas kan dat wel anders.

Het vervelende is namelijk dat 3d went. Prachtige beelden, dat wel. Maar op een gegeven moment weet je het wel. Ook vind ik die hele avatars gewoon niets. De hele look van die beesten vind ik eigenlijk wat kinderachtig. Beesten op de aarden worden door de natuur aangepast. Konijnen die in de sneeuw wonen zijn wit. In een bruinen boom wonen bruinen diertjes. Tussen groenen bladeren wonen groene diertjes. Daar zorgt de natuur voor. Maar op Pandora niet. In het groene bos zijn de wezens... Blauw. Nee die uit de kluiten gewassen Smurfen vond ik niet veel aan.

Dan die planeet zelf. Weinig origineels, op die lichtgevende omgeving na. De dieren die er wonen. Ik kan zo een aantal films opnoemen waar ik soortgelijke beesten heb gezien. Ik kreeg bij vlagen Jurassic Park ideeën. (ze hebben zelfs letterlijk geluidsamples uit die films ge- ctrl +c't, ge- ctrl +v't)

Het verhaal begon goed, maar eindigde in een bak vol met clichés. Man, man. Daar mag Cameron zich wel eens even over zijn bolletje krabben. Er zijn zoveel scènes die uit een willekeurig ander epische film zouden kunnen komen (als die blauwe grapjassen er niet in gezeten hadden). Dood van de vader, die nog even wat zegt. De twee worden verliefd. Als alle hoop vervlogen is, komt het hele dierenbos alles redden. Het gevreesde beest is plots aan de goede kant. Daar frons ik mijn wenkbrauwen voor.

Waarom dan toch een 3,5 ster. Omdat het er waanzinnig uit ziet. Wat heb ik genoten van de beelden, 3d en de geweldige animatie. De huid, reactie op en van de omgeving, gezichten bewegingen en emoties. Geweldig. Ik heb vele 'WOW' momenten beleefd in mijn bioscoop stoel. En ik stond toch wel erg te kijken van het 3d. Zeker een toegevoegde waarden. Maar ja, dit is op dit forum al lang en breed besproken. En wat het grafische spektakel betreft, daar sluit ik mij volledig bij aan.

Een revolutie? Nu even wel. Qua uiterlijk van de film. Maar de hele hype inclusief zelfmoorden slaat naar mijn mening nergens op.

Edit: Ik wil ook nog even kwijt dat ik da aftiteling muziek verschrikkelijk vond. Wat een afgang. Leek net of dat ik naar de aftiteling van 'Pocahontas' aan het kijken was.

avatar van Near_Dark

Near_Dark

Amaaai, eindelijk heb ik hem gezien in de cinema in de vijfde week dat ze'm spelen, uiteraard in 3D. Ik moet toegeven dat de 3D in deze film van een ongekend hoog niveau is, het ziet er met andere woorden prachtig uit ! Ik heb nog nooit zulke schitterende special effects gezien, zelfs die van "The Lord of the Rings (2001-2003)" vallen in het niets vergeleken met dit grafische geweld, ongelooflijk mooi en tot in het kleinste detail afgewerkt, grote klasse !!

Het enige minpuntje van deze moderne 3D techniek vindt ik nog steeds dat bij snelle actiescènes het beeld soms wat schokt en een beetje wazig wordt, hopelijk weet men dit in toekomstige 3D films te verhelpen..? Vreemd genoeg had ik daar enkel het eerste half uur last van, de rest van de film viel mij dat niet meer op, misschien geraak je er aan gewoon...?

Over het verhaaltje kan ik kort zijn, dit heb je al vele malen gezien in andere avonturenfilms waarin een primitief natuurvolk wordt bedreigt door de moderne mensheid met zijn superieure technologie, denk maar aan de talloze Indianenfilms. Het spirituele sfeertje ligt er naar mijn gevoel wat te dik op maar storen deed het niet. Je kan je dus verwachten aan een hoop gezwets over de moederplaneet die over haar inwoners waakt en bewust is van alles wat er gebeurt, yeah right

Wat overblijft is een schitterend in beeld gebracht Avonturen-Drama met een standaard verhaaltje. Doordat erg veel tijd werd genomen in het leren kennen en waarderen van het natuurvolk "de Na'vi" ontwikkel je als kijker een emotionele band met hen en ben je aangedaan als hen iets ergs overkomt. Moest dit niet het geval zijn geweest zou deze film slechts een mooie effectenshow hebben opgeleverd.

Ik had meermaals de indruk dat er bewust scènes waren ingekort. Ik verdenk de makers er zelfs van dat ze er volledige scènes hebben uit gelaten die wel gepland waren ! Hopelijk zijn ze echt gefilmd geweest maar houden ze die bewust achter voor een "Directors Cut" uitgave op DVD en Blu Ray. De film zou anders véél te lang hebben geduurd om in de cinema te vertonen, hij heeft nu al een speelduur van ruim 2u30min, blijkbaar 2u42min...?

9/10
Een schitterende Fantasyfilm met Science Fiction elementen die prachtig in beeld werd gebracht. Wat mij betreft is dit de nieuwe standaard waaraan toekomstige SF-Fantasyfilms zullen moeten voldoen willen ze er niet hopeloos achterhaald uitzien.

Filmsite : Avatar Official Movie Website - avatarmovie.com

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Hele tijd geleden al gezien maar nog geen zin gehad om een rescensie te schrijven.

Tja, Avatar... ik had van te voren al wel verwacht dat het de beste film van 2009 zou worden, misschien wel één van mijn favorieten. Ik heb hem in 2D bekeken. Geen zorgen, ik ben zeker van plan hem binnenkort in 3D te gaan bekijken maar ik wou eerst de film bekijken qua verhaal. Dat de effecten overweldigend zullen zijn geloof ik wel maar ik moest eerst kijken of de film het niet alleen van de Sfx moet hebben.

Laat mij jullie over mijn Avontuur vertellen, nog voor Avatar. We gingen met de trein naar de bioscoop in Almelo, waar hij nog niet uitverkocht was. Wij kopen een retourtje van ongeveer 15 euro en stappen in. Nou de gehele reis werd er niet op kaartjes gecontroleerd dus wat dat betreft hadden we ze nog niet eens hoeven kopen. (dit vind ik trouwens wel vaker een grote naai). Nou goed, wij zouden op het station in Almelo een vriend daar ontmoeten met wie we naar de bioscoop zouden gaan. Wij komen daar aan op het station en we zien hem al buiten staan. Wij willen naar buiten lopen maar voor ons liep zo'n turk die ondertussen steeds met mensen in de stoelen zat te praten, terwijl die haar niet eens kende. Toen we na een tijdje wachten door die vrouw eindelijk bij de deur waren ging hij dicht! Wij worden helemaal gek want zo kwamen we natuurlijk te laat voor de film. We reden eerst nog 20 minuten door naar Hengelo. Toen moesten we eerst weer wachten op de trein terug naar Almelo en zijn we zwart terug gereden. Opnieuw werd er niet gecontroleerd op een kaartje. Nou goed, toen we eindelijk in Almelo waren (want dit keer was er geen turk om ons op te houden) zijn we zo snel als we konden naar de bios gerend om nog net de eerste 3 minuten van de film te missen. Kun je nagaan wat ik over heb voor een film van mijn favoriete regisseur

Over de film:
Ik werd gewoon overdonderd door alles. Er is geen moment geweestg in die (bijna) 3 uur dat ik me ook maar een beetje verveeld heb. Wat een fantastisch verhaal! Hoe kom je er toch op, laat staan dat je het zo goed uitwerkt. Ik moet de film eerst weer een keer herkijken om alles te noemen, maar er zijn een paar dingen die me goed zijn bijgebleven. Zoals het moment waarneer Jack ontdekt dat hij weer kan lopen. Dit keer met zijn Avatar. Geweldig moment. Gewoon genieten van de vrijheid en dat is bij hem goed te merken. Bijna het belangrijkste deel uit de film is Pandora. Wat een geweldige wereld. Dat is nou eens echt magisch om te zien. Ik heb eigenlijk nooit bij een film dat ik bij mezelf denk: Wauw, dit is echt een prachtige wereld. De planten en de dieren die er rondlopen zijn allemaal zo ongelovelijk mooi. En als we het over dieren hebben kom ik automatisch bij die draken die ze temmen. Ik weet de naam even niet meer maar dat waren zonder twijfel de mooiste beesten die daar te zien waren. Vooral die Rode, die Jack op het laatst weet te temmen. Ik vind de liefde tussen Jack en die Na'vi vrouw ook zo mooi. Ik ben normaal eigenlijk een beetje tegen overdreven romantiek in een film, dat is bijna automatisch een cliché. Uiteraard zijn de Sfx magistraal. Ik kan me niet herrineren dat ik voor het laatst zo weggeblazen werd door een film. Ik heb nu wel even genoeg gezegd, lijkt me.

avatar van mister blonde

mister blonde

Adembenemend en je kijkt je ogen uit en daar krijgt de film dan ook 'gewoon' 4 sterren voor. De film is te voorspelbaar en op momenten gewoon cliche, het geheel is te sentimenteel (af en toe regelrecht out of place), het ecologische en op de mensheid kritische verhaaltje ligt er veel te dik boven op, er zijn te veel plotgaten, de film duurt zeker een half uur te lang en het acteerwerk te uiteenlopend (van weinig bijzonder tot zelfs heel matig) voor een echt hoge beoordeling. Avatar mag de boeken in als baanbrekend, revolutionair etc., maar dan alleen op technisch gebied. Aangezien film niet alleen een technische en klinische beleving hoort te zijn, 'slechts' 4 sterren. Overall was het een leuke avonturenfilm waarbij je je ogen uitkijkt. En hoe de film er uit ziet, degradeert veel van mijn kritiek tot details, maar toch. Heb ook geen film op 4 sterren staan, waar ik zo kritisch over ben. Dat is een prestatie.

avatar van scary meter

scary meter

Avatar gewoon de Max,

juist gaan bekijken, daarvan krijg je pas een kik.

Hopelijk maakt de regisseur rap een nieuwe.

van mij krijgt hij een goeie 5 sterren.

En nog een vraagje?

is het in 3D ook goed? Is het niet te vermoeiend voor de ogen? Heb de gewone versie gezien

avatar van Zavo

Zavo

Vreselijk. Ik kreeg letterlijk hoofdpijn van deze eendimensionale film in 3D.

De film is slecht, erg slecht, zelfs voor een Cameron. Dat had ik al verwacht (al was hij nóg voorspelbaarder dan ik voorspeld had), maar ik had gehoopt dat de 3D misschien toch nog voor een leuke kijkervaring zou kunnen zorgen. Nou, nee, een half uurtje is het aardig (waarbij de trailers voor andere 3D films meer indruk maakte dan heel Avatar), maar dan hoop je ook dat het gebruikt wordt om de film beter te maken, maar daar faalt Avatar volledig. De 3D-effecten worden vooral gebruikt om de actiescenes nog spectaculairder te maken, tja, ik hou daar al niet van en met die 3D krijg ik er zelfs letterlijk hoofdpijn van, dus het wordt er alleen maar nog erger van.

Die Navi's vind ik spuuglelijk en vreselijk irritant, ik snap echt de aantrekkingskracht daar niet van. Acteerwerk verder erg slecht, zo clichématig (maar met zo'n script en zo'n regisseur kan ik de acteurs verder weinig verwijten, valt gewoon weinig mee te doen).

Kortom, het niveau van Piranha Part Two: The Spawning haalt Cameron dit keer niet.

avatar van Evil Swahili

Evil Swahili

Waarschuwing: het onderstaande kan als één grote spoiler worden gezien!

Vorige week ben ik met een groepje vrienden naar Avatar geweest. Mijn verwachting was niet hoog, het zou een visueel spektakel worden.. maar het verhaal? Ik las in de recensies hier dat menig mens het verhaal maar “flinterdun” vond. Echter, ik kan hier geen waardeoordeel over geven. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik maar weinig van het verhaal mee heb gekregen.

We waren namelijk naar een 3D voorstelling geweest, berustend op het IMAX 3D-principe! Jawel! Bij de ingang kregen we een 3D-bril en zo’n handig schoonmaakservetje gedrenkt in alcohol om het guitig brilletje te desinfecteren. Het leuke aan de brilletjes was dat er een soort rode prisma-kristal-sensordingetje tussen de glazen zat, en als je met je vinger ervoor ging verdween het 3D effect! Ik heb me hiermee urenlang kostelijk mee vermaakt. Sterker nog, ik heb een groot gedeelte van de film gemist.

Na het wat moe worden van het spel (en mezelf) ben ik me maar eens gaan vergapen aan de film. Wat ik zag vond ik schokkend en ik keur het dan ook stellig af dat de film geschikt is bevonden voor kinderen (boven de 12 jaar, red.). De perversheid was bijna ongekend. De hoofdrolspeler moet wel bijzonder gruizig zijn geweest om een relatie aan te gaan met een soort, tja, kat-aap-alien-dier? Het deed me vaag denken aan de notoir wellustige kapitein Kirk, de man die menig buitenaards wezen had verleid tot onkuise en onnatuurlijke daden. Toch heb ik voor Kirk meer respect. Dit was één brok mannenhormoon, en hij trok zich niets aan van heersende conventies en ethiek. Hij was een rebel én pionier op het gebied van ruimteverkenning en zijn (bijna iconische) persoonlijke ontplooiing in bestialiteiten. De buitenaardsen wisten precies waar Kirk op uit was, en alles gebeurde in respectvolle wederzijdsheid.

Jake Sully daarentegen maakte misbruik van het arme schepsel. Hij had haar gans de waarheid, zijn werkelijke toedracht niet verteld. Had hij dat wél gedaan, dan was het wezen nooit voor hem gevallen. De schoft! Gelukkig ving hij een groot vogelbeest, en ging erop vliegen. Hem viel groot ontzag ten deel, en alles was gelukkig weer koek en ei. Jawel!

Verder kwam er tijdens de film een sterk gevoel van verwondering kwam bij me op. Hoe was het toch, in het licht der oneindigheid, mogelijk dat deze vreemde planeet zoveel gelijkenissen vertoonde met onze Aarde, vele honderden kilometers uit elkaar? Ik meende bomen te zien, hondachtigen, katachtigen en zelfs een soort pterodactylussen! Onvoorstelbare gelijkenissen met de natuur op onze Aarde. Is dit slechts toeval, of is het onvermijdelijk dat de evolutie, op welke planeet dan ook, altijd neigt naar bepaalde levensvormen? Zou er op elke levenbergende planeet wel een mensachtige, of een misschien wel een konijn rondwaren? Het zou mij niets verbazen als er op Pandora een lichtgevende kip in zijn foerageergebiedje liep te, eh, foerageren, of dat er ’s nachts een meute vierslurfige olifanten een beetje de boel daar een beetje onveilig liepen te maken, zoals die olifanten hier ook doen. Ik kan hier natuurlijk lang over filosoferen, maar mijn doel was om deze recensie beknopt te houden

Mijn hersenen blijven maar malen: is James Cameron fantasieloos, of is hij een genie die het grote schema der dingen doorziet? Weet hij soms meer dan ons simpele stervelingen?
Ik verliet de zaal, struikelend en wankel. Wat was er nu toch aan de hand?? Had de 3D-ervaring mijn vestibulair systeem aangetast? Toen ik thuis mijn schoenen met moeite uitdeed beseft ik wat er aan de hand was. Mijn tenen stonden krom.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Avatar blies me niet weg, films als Cloverfield en District 9 vond ik veel intenser. Het neemt niet weg dat Avatar een prima film is. Cameron hoef je natuurlijk ook niet uit te leggen hoe je een actiescène filmt maar in vergelijking met eerder genoemde films is het allemaal wat te standaard.

Qua verhaal is er geen originele gedachte te bekennen maar het werkt wel allemaal, mede door de prachtig vormgegeven wereld. Wat dat betreft kijk je je ogen uit en het 3D voegt daar zeker wel wat aan toe. Dat er geen flauwe dingen naar je gegooid worden is ook alleen maar een pluspunt. Vaak had je niet eens door dat het geheel 3D was, daarom denk ik dat het op een tv scherm ook prima overeind blijft.

avatar van lordsnoopy

lordsnoopy

Avatar was al een hele hype nog voordat de film zelf uitkwam. De verwachtingen waren hoog gespannen; en gelukkig kon Avatar ook redelijk aan mijn verwachtingen voldoen.

Allereerst is er natuurlijk de prachtige flora en fauna die Pandora rijk is; werkelijk subliem gedaan en eigenlijk al reden genoeg om naar de film te gaan.
Helaas is het 3D systeem nog niet optimaal genoeg om dit allemaal perfect te kunnen verwerken (wat tot hoofdpijn kan leiden). Dit is vooral te merken als je een scene bekijkt maar niet let op hetgeen waar normaal gesproken de aandacht op gevestigd zou zijn; bijvoorbeeld een dialoog tussen twee personen. De omgeving van die personages komt niet altijd even scherp over in 3D beeld.
Over het algemeen zijn de 3D effecten op een subtiele manier gebruikt, iets wat de film zeker ten goede komt. Maar op bepaalde punten had het wel iets extremer gemogen om nog meer het gevoel te krijgen dat je midden in de film zit (zoals Jake's eerste vlucht op zijn Mountain Banshee).

Echter waar het Avatar aan ontbreekt, is een origineel verhaallijn, nu lijkt het verhaal een beetje op een sciencefiction versie van Pocahontas. Maar ach, een kleinigheidje blijf je houden.

Al met al kan ik Avatar aan vrijwel iedereen aanraden; goede sountrack, prachtige CGI en redelijk goede acteerprestaties. Verwacht je een diepgaand plot, dan zit je fout bij Avatar. Maar als je op zoek bent naar een visueel spektakel, dan is er vrijwel geen film die Avatar overtreft (naar mijn mening althans).

Heb de hele discussies hier niet bepaald gevolgd dus alles zal al wel 10 keer gezegd zijn, maar hier my 2 cents:

Mijn ervaring gisteravond is eigenlijk op te splitsen in de film zelf en het 3-d gedeelte, wat op zich al jammer is. Had eigenlijk gehoopt dat het je juist meer de film in zou trekken, maar dat werkt toch niet helemaal, integendeel, je zit vooral veel op te letten hoe ze dat 3-d gebeuren hebben gebruikt in de film.

Maar goed, de film zelf is gewoon niet mijn ding, laat ik het daar op houden. Clichematige suffigheid met enorm domme en holle retoriek en logica die voor kinderen bedoeld lijkt. Het stoort mij ook mateloos dat men over 150 jaar op een compleet andere planeet er zo'n beetje menselijk handelt en beweegt en zich eigenlijk gedraagt als inboorlingen op Aarde, en dan ook nog van die Afrikaanse muziek er bij de hele tijd, waar slaat dat in vredesnaam op. . Het zijn nota bene aliens man!

Het ziet er natuurlijk allemaal wel verzorgd uit, maar als je werkelijk elke scene van een kilometer ziet aankomen boeit het me niet zo dat de varens op de achtergrond leuke kleurtjes hebben en wat meebewegen.

De eindbattle is dan wel weer leuk gedaan. Lekker veel actie en knallen, alleen doodzonde dat ze dik 2 uur suffigheid nodig hebben om tot dat punt te komen.

Wat betreft dat 3-d nog: Best wel aparte ervaring moet ik zeggen. In het begin schrok ik een beetje. Ik dacht dit lijkt me echt te intens en vermoeiend om 2,5 uur vol te houden. Maar na een minuut of 20 was ik wel aan gewend geraakt.

Helaas zat ik me tijdens de film vooral af te vragen hoe het zou zijn een film die ik wél tof en interessant zou vinden met deze techniek zou zien. Ben erg benieuwd!

Al met al is het gewoon niet mijn bioscoopervaring (mede door dat echt vreselijk massale Cinemec-gebeuren in Ede, bah).

Doe mij maar een boeiende en menselijke film in een stoffig oud zaaltje waar ik bij kan meeleven in plaats van zo'n kinderattractie uit Disneyland zoals dit.

Het is mij een raadsel hoe mensen zich echt kunnen inleven en meevoelen bij een film als dit, wat een oppervlakkigheid... Maar ja, ieder z'n ding.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Schitterende digitale beelden en een paradijs aan planten en dieren vol liefde gemaakt. Er wordt mooi door de 3D met diepte gespeeld waardoor achtergronden mooi scherp ogen.

Maar wat heb je aan zo'n waanzinnige techniek als het verhaal wat je verteld absolute stront is? Het verhaal van Avatar bestaat uit een schandalig matig copy-cut spelletje waarbij iedere nieuwe scene tot vervelends toe voor de hand ligt. Ga Dances with Wolves kijken, Disney's Tarzan en zelfs Harry Potter; we hebben het allemaal al eens gezien maar dan met veel sympathiekere personages en met de aanwezigheid van sfeer. Want hoe mooi pandora ook is, ik werd nooit het beeld in gezogen of gegrepen door een "andere cultuur". Daarnaast is het hoofdpersonage een idiote hark die als een botte mongool tijdens de meest ongepaste momenten vervelende vragen stelt. Ik zou nog even kunnen uitwijden over misplaatste zooms, vervelende out-of-focus die belachelijk dichtbij komt en het idiote gegeven dat er 6 jaar mensen getraint worden om wegens ongeduldige bulldozers in 3 maand hun klusje te moeten klaren, maar het zijn maar bijzaken in vergelijking bij het belachelijke verhaal. Nee, van Avatar was ik niet gecharmeerd.

avatar van Apollinisch

Apollinisch

Hoe revolutionair, sensationeel en uniek dit door sommingen ook mag worden bevonden, ik had constant het idee naar een nogal afgezaagde 3D-compilatievideo van eerdere blockbusters te zitten kijken. De aankomst op Pandora met bijbehorende verwondering over de unieke flora en fauna ("Welcome to Isla Nubar" – Jurassic Park) ; het leren vliegen op de Toruk (zwerkbal – Harry Potter) ; het meermaals terugkerende ritueel van de Na'vi (dansorgie – Matrix Reloaded) ; de lompe actie met Miles "Duke Nukem" Quaritsch (Transformers). Na gisteravond verklaar ik mezelf doctor in de "déjà vécuologie"...

Neem aan dat het voorspelbare verloop, de bordkartonnen personages en vervelende moraal hier al genoeg zijn afgekraakt, dus daar weid ik maar niet over uit. Wel wil ik opmerken dat de special effects dik in orde zijn. Zelfs in die zwevende bergen wil ik wel geloven. Vind dat bovendien een leuke en mooi toevoeging aan het universum zoals wij dat kennen. Alleen wat jammer dat de schoonheid ervan teniet wordt gedaan door enorm bombastische muziek en kitscherig camerawerk (en vraag me niet dat te definiëren ).

Verder is pandora natuurlijk gewoon de overtreffende trap van aarde. Met mensen die een ander kleurtje hebben. Paarden die twee extra benen hebben. Grotere bomen. En poollicht dat overal de avondhemel vult. In die zin niet zo'n heel boeiende wereld. Meest genoten heb ik van "de kleine dingen". Planten die licht geven of andere gekke dingen doen en insecten met opmerkelijk gedrag. Maar dat speelt allemaal niet zo'n grote rol. Belangrijker is de romance tussen Jake en Neytiri.

En de IMAX-ervaring? Tegenvallend. Vond 3D van maar weinig toegevoegde waarde. Sterker nog, denk dat ik er alleen maar last van heb gehad. De ondertiteling leest niet fijn, m'n witte trui werd in de bril gereflecteerd en de film werd er naar mijn idee minder scherp van.

wat een volkomen &^* film. zo verschrikkelijk onorigineel verhaal, neem pocahontas, atlantis. allebei exact het zelfde verhaal! En dat deze films allebei van disney zijn zegt denk ik al genoeg over het nivo van deze film. daarmee vind ik de film ook zeer overgewaardeerd. Het is gewoon basis film psychologie. Je hebt gewoon een goed-slecht verhouding (mens – navi) de kijker identificeert zich met de “goede” halverwege de film kom je als kijker erachter dat goed slecht is en slecht goed samen met het veranderen van het perspectief van de kijker verandert die van de hoofdrolspeler waardoor je je beter kan identificeren met die persoon. Gewoon een zeer basis plot. Echter voor het visuele spektakel wat het toch wel is verdiend het nog wel een 2

avatar van VerteX

VerteX

ik ben gister naar Pathé geweest en ik heb Avatar in Imax en 3d gekeken, wat een mooie film zeg ! ik ben nogsteeds sprakeloos, het is een van de indrukwekkendste films die ik ooit heb gezien. 4,5 ster is hij zeker waard, ik ben erg benieuwd naar het vervolg

even nog een vraagje, heeft iemand enig idee tot hoe lang Avatar Imax 3D draait in Pathé Schouwburgplein ?

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

James Cameron geld als een van de betere filmregisseurs in Hollywood. Helaas niet een van de productiefste de laatste jaren maar eindelijk mogen we weer eens van een speelfilm van zijn hand genieten.

Cameron heeft enorm veel tijd en energie gestoken in de visuele aspecten van de film. Die passie voor filmische aspecten sprankelt van de film af: zwevende bergen, fluoriserende planten, dinosaures achtige wezens, erg veel fantasievolle flora en fauna, in het creeëren van de wereld van Pandora is men erg ver gegaan en de creativiteit daarin is werkelijk om van te smullen.

De special effects en visual effects zijn een lust voor het oog. Alles ziet er even prachtig uit, je weet gewoonweg niet waar naar te kijken. De 3D ervaring is daarbij een welkom nieuwtje, die zeer zeker een leuke extra dimensie toevoegt aan de filmervaring.

Maar met al die energie die gestoken is in de visuele aspecten had men waarschijnlijk niet veel tijd over voor een origineel verhaal of originele uitwerking ervan. Goed vs. slecht wordt enorm zwart/wit vertoond, het verhaal zit enorm vol met cliché's, en daarbij legt Cameron het morele sausje er wel érg dik bovenop. Cameron is ook zichtbaar beïnvloed door andere films, maar die linkjes naar andere films zijn wellicht alleen zichtbaar voor de gevorderde filmkijker. Toch zijn ze er wel degelijk.

Wél origineel was het gegeven dat de Na'vi, en alles wat leeft op Pandora, in connectie met elkaar stond. Hoewel dat ook hier op Aarde een toepasbaar feit is, is het hier een stuk minder zichtbaar. De manier zoals men op Pandora de 'interconnectie' zichtbaar heeft gemaakt, is toch wel erg gaaf gevonden.

Qua acteerwerk was de cast nergens écht fenomenabel, maar ze deden hun werk goed genoeg om de film onderhoudend te houden. De speelduur is wellicht wat aan de lange kant, maar als men het had ingekort was er al helemaal niks meer over gebleven van het verhaal, en daarbij hoeft de kijker zich niet te vervelen met al die prachtige effecten. De muziek verdiend dan wel weer een aparte vermelding, die was zeer mooi en nergens overheersend.

Verhaaltechnisch gezien getuigd de film van weinig originaliteit, maar op visueel vlak zit de film boordevol originaliteit. En de erg coole 3D ervaring in de bioscoop erbij meetellend blijft de teller op 4* steken. Cliché popcornvermaak, maar wel erg cool popcornvermaak, precies wat we van Cameron gewend zijn.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Iedereen had het erover. De kranten, TV, Fokke en Sukke, zodoende ging ik ook op in de hype om deze film in 3d te zien. Dat 3d-gebeuren is geslaagd te noemen. De jungle-setting leidt tot veel mooie shots waardoor je als het ware mee de film induikt. Gewoon 2d had m.i. ook wel volstaan, maar goed dat terzijde.

Qua plot ben ik niet echt te spreken: het is uitgekauwd en cliché met tenenkrommende momenten, waardoor ik al gauw voor de bad guy ga supporteren. Leuke rol voor Stephen Lang . Daar houdt de koek echter bij op.

avatar van xLily

xLily

Ik vond er persoonlijk helemaal niets aan. Maar misschien komt dat omdat ik deze film in 2D heb bekeken... Best jammer, want ik had me heel erg op deze film verheugd door alle positieve verhalen!

2,5 sterren, omdat het wel een mooie film is maar het verhaal vond ik niet boeiend

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Dan toch meegepikt. Een film die wordt bestempeld als 'vernieuwend' en 'baanbrekend' moet als filmliefhebber dan ook gewoon gezien worden om op de hoogte van de evolutie binnen filmland te blijven. Het is vandaag bevestigd dat ik echt helemaal niets heb met technische vernieuwingen binnen film, wanneer de hele belevenis hiervan afhankelijk is.

Avatar is niet veel meer dan een show-off van een in midlife crisis verkerende Cameron die duidelijk oud en soft is geworden met de jaren. Wat heb ik me geërgerd aan de invulling van dit script. Weinig mis met clichés wanneer de uitwerking fris aandoet, maar Avatar weet ook met de vele mogelijkheden die geboden worden niets te doen. Nergens kreeg ik het gevoel me in een grootse en magische wereld te bevinden en echt geen moment heb ik een vorm van dreiging gevoeld in een wereld die onbekend moet aandoen. Daar ligt dan al snel mijn probleem met cgi. Hoe geëvolueerd of technisch perfect het ook in elkaar steekt, het blijft voor mij ontastbare materie waardoor de beleving veel aan kracht moet inboeten. Wanneer daarbij de creaturen weinig creatief vormgegeven zijn krijg ik al snel het gevoel bij de zoveelste Disney film beland te zijn.

Disney is ook waar ik meermaals aan moest denken tijdens Avatar. Cameron lijkt alles in een vorm gegoten te hebben die toegankelijk moet zijn voor een zo groot mogelijk publiek. Ik kan daarom ook niet geloven dat dit het resultaat is van een project waar Cameron al 12 jaar aan werkt wanneer alles zoveel mogelijk volgens traditionele blockbuster lijnen is uitgewerkt. Pure nonsens lijkt mij. Enkel bij het gevecht aan het eind waren een paar momenten waar ik genoot van voornamelijk het geluid, maar dat lijkt me niet het gewenste resultaat van een van de duurste filmprojecten ooit.

Ik zal Avatar niet snel afrekenen op het script daar deze meer als kapstok dient voor Camerons show, maar vooral tegen het eind draaft Cameron gewoon een beetje door. Ik dacht dat The Abyss erg was, maar Avatar heeft het overtroffen. Melodrama tot en met en buiten de voornaamste doelgroep (kinderen) kan ik me amper voorstellen dat een volwassene hier oprecht geëmotioneerd van raakt. Niets mis met cliché's, zoals ik al eerder meldde, maar Cameron maakte het op een gegeven moment echt té bont.

Het 3D aspect is trouwens eentje dat mij buiten een paar dwangmatige shots weinig is opgevallen. Ik zal dan ook niet raar opkijken wanneer geroepen wordt dat dit niet meer is dan een gimmick. Ik vraag mij af of dit dezelfde box-office cijfers had gehaald zonder het 3D gedoe en ik denk daarom ook dat dit voor de liefhebbers in 2D niet veel aan kracht hoeft in te boeten straks op DVD of BD.

James Cameron heeft flink gefaald wat mij betreft. Op papier had dit een hoop te bieden, maar de uitwerking doet veel te gecalculeerd en veilig aan dat ik nergens een prikkeling heb gevoeld of enigszins een vorm van medeleven voor wat zich voor mij afspeelde. Geef mij maar de rebelse Cameron van 25 jaar geleden. Eentje die we vrees ik niet meer zullen terugzien.

Edit: Wat zag Weavers avatar er trouwens belachelijk uit met dat broekje en topje

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Toch echt wel een ervaring.

Ik hoef waarschijnlijk niet meer te vermelden dat het verhaal weinig bijzonders biedt ('FernGully: the Last Rainforest' in outerspace), maar dat het visuele alles goedmaakt. Je wordt van je stoel geblazen door de prachtige beelden in 3D (zelfs de Jupiler-reclame voor de film was in 3D). Het scherm was gewoon veel te klein! (spijtig dat er geen Imax meer bestaat in België). De schitterende beelden van de regenwouden, vol krioelende beesten en wriemelende planten, het ruimteschip, de Na'avi zelf, het grootse, epische gevecht op het einde, ... De beelden en special effects doen je de minpunten van het cliché verhaaltje op slag vergeten (Maar eerlijk gezegd, hadden de vorige Cameron-films dan een zoveel beter verhaal? Was Titanic dan zoveel hoogstaander? Was Terminator 2 dan Nobelprijs voor Literatuur-materiaal?). En je verlaat de cinema met een goed gevoel en toch een tikje melancholie ('woonde ik nu maar op Pandora...') Wat moet dat nog meer zijn? Avatar is een film die de mensen weer naar de cinema lokt. Ik gun 'm ten volle dat hij één van de dagen de Titanic voorgoed laat zinken.

avatar van Zippy79

Zippy79

Dit wordt mijn eerste bericht op moviemeter.nl.

Ik heb al veel films gezien in m`n leven, ik ben niet snel meer onder de indruk. Maar avatar 3D heeft mij een hele diepe indruk achter gelaten.

De wereld die je vanaf de 1e minuut wordt voorgeschoteld is zo ongeloof mooi en realistisch, De werkelijkheid en animaties lopen zo goed in elkaar over. Dat je je gaat afvragen wat nu echt is. Het 3D brilletje geeft echt een nieuwe dimensie aan de film. Het verhaal zelf is niet zo bijzonder, je weet gewoon hoe de film gaat aflopen. Maar dat geeft niets, ik heb echt genoten. Avatar wordt de springplank voor een hele nieuwe reeks van dit soort films, een nieuwe bioscoop beleving. Voor mij krijgt deze film dikke 5 sterren.

avatar van chevy93

chevy93

Eindelijk mag ik ook meepraten over deze film .

Normaal gesproken kijk ik dit soort films nooit. Maar met zoveel lof en hulde voor deze film MOEST ik deze ook wel kijken.

Het was eigenlijk precies wat ik verwachtte (na al die recensies op moviemeter). Mooi special effects, mooi omgeving, prachtig allemaal! Maar met een standaard, cliché-verhaal en voor de rest niet veel speciaals.

Ik zeg niet dat het een slechte film is. Af en toe zitten er wel wat leuke en spannende stukjes in, maar het kon mij niet echt overtuigen.

Het is in ieder geval niet de topfilm die een heleboel mensen hierin zien. Waarschijnlijk moet ik hem (ooit) nog maar een keer in 3D zien.

Voor nu een 2,5*. Vooral voor de mooie omgeving.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Het is waar: Avatar moet zonder meer één van de mooist gemaakte films allertijden zijn; het is overduidelijk een met vakmanschap in elkaar gezette rolprent met adembenemende CGI en fantastische actiescènes. Avatar is zelfs zo goed, dat een vriend van me - zo beweerde hij althans - gedurende de gehele film een gelukzalig gevoel ervoer, dat hij slechts éémaal eerder in zijn leven had gehad.

En toch laat deze film me met een dubbel gevoel achter, al direct nadat het scherm zwart werd en de aftiteling begon te rollen. Want hoewel Avatar er prachtig uitziet, kan ik het niet opbrengen ook maar enige emotie bij deze film te voelen - deels veroorzaakt door (te) hoge verwachtingen en deels veroorzaakt door het slappe verhaal. Nu, begrijp me niet verkeerd, van mij hoeft niet elke film een uitdagend en vernieuwend plot te hebben - Cameron heeft in het verleden bewezen uitstekend met clichés om te kunnen gaan zonder dat deze storen -, maar Avatar is zó weinig uitdagend voor de kijker, dat het me eigenlijk niet meer uitmaakte wat er op het scherm gebeurde: ik kreeg het niet voor elkaar al te veel sympathie op te brengen voor de Na'Vi, noch een afkeer voor het handelen van de mensen te voelen. Dit gebrek aan opgewekte emotie, zorgde ervoor dat ik tweeëneenhalf uur naar het scherm heb zitten kijken, mezelf constant vertellende dat alles er prachtig uitzag, maar dat ik uiteindelijk zonder wow-gevoel de bios verliet. En dat is jammer. Je vraagt je toch af: wat blijft er van Avatar over als je door de effecten heenprikt? Tja, bar weinig.

Toch zou ik iedereen Avatar aan kunnen raden, mits men gewillig is zich mee te laten voeren in de wereld van Pandora. Mij lukte dat helaas niet, wat een teleurstellende kijkervaring opleverde.