• 9.373.582 stemmen

Avatar (2009)

Fantasy / Avontuur | 162 minuten / 171 minuten (special edition) / 178 minuten (extended cut)

Genre: Fantasy / Avontuur

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sam Worthington, Sigourney Weaver en Zoe Saldana

IMDb beoordeling: 7,9 (1.481.719)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 17 december 2009

Plot Avatar

"Enter the world of Pandora."

Dr. Grace Augustine

Colonel Miles Quaritch

Parker zichzelfridge

Norm Spellman

avatar van Prudh

Prudh

Mind Fucking Blowing! Ik zag hem vanmiddag in de IMAX en dat is enorme ervaring. Verwacht van James Cameron geen fijnfilmerij of een uitdagend verhaal, maar louter zijn groot-groter-grootst-mentaliteit. Een visueel oogsnoepspektakel van heb ik jou daar. Mooie creature designs, Aliensrobots en een prachtig vormgegeven Pandora. Ik ben zwaar onder de indruk. Vergeet dus de trailer en vergeet de poster: ga dit gewoon meemaken (want enkel 'kijken' doet de film te kort). Attractiecinema! Ik vond de 3D-effecten overigens vooral een leuke gimmick, maar het ziet er technisch sowieso heel heftig uit. Toch, als je de keuze hebt, moet je Avatar natuurlijk gewoon in 3D beleven.

avatar van Goodfella

Goodfella

Vooral voor hardcore cynici makkelijk af te schieten, deze film, en misschien vraagt Cameron ook wel wat veel van z'n kijkers met z'n doorgeslagen new age natuuridylle, maar ik kon er wel in mee. Hoop sensationele scènes, politiek interessant (met aardige 9/11-referentie) en dat 3D werkt goed.

Was sceptisch na de trailer en vind het geen meesterwerk, maar ben wel redelijk om. Veel moois in deze film, maar ook vaak wat te glad. Als een combinatie tussen Halo (slick, flashy kleurtjes) en Miyazaki (die vliegende kwallen/sporen zijn fantastisch).

Maar het sleepte me mee. Extreem zorgvuldig opgebouwde wereld, en Cameron slaagt erin die geloofwaardig te maken. Maar dan moet je zelf ook beetje willen

avatar van Macmanus

Macmanus

Eens met Goodfella

Je krijgt een groep mensen die het alleen interessant vinden als het low budget is van 1 of andere onbekende dude, en mensen die te snel weglopen met Hollywood en kritiekloos zijn. Beide groepen kunnen hier makkelijk terecht, Efteling is al een mooie voorbode voor lollig geschreven reviews van de haters, en het kritiekloze van iemand die zichzelf naar de film noemt ook.

Ik begeef me meer richting de liefhebber. Cameron is altijd al een houthakker geweest als het om nuance gaat in films, dus niemand zal versteld staan dat hij precies zo verder gaat. Maar toch weet hij de wereld goed neer te zetten, en is het soms echt adembenemend mooi. Nog steeds is het niet helemaal perfect. Maar de bewegingen lopen echt perfect en dit is toch wel weer een duidelijke stap voorwaarts, en totale perfectie is dichterbij dan ooit. De diepte in het 3d is stiekem toch wel een meerwaarde zijn bij dit soort blockbusters. Toch echt beter dan ik tot nu toe gezien heb, en ben toch wel naar een paar 3d films geweest de laatste tijd. Verhaal is totaal niet baanbrekend, maar vermaakt prima, Dat het een beetje op safe speelt met zo een budget vind ik ook wel begrijpelijk, hoewel de echte cynicus hier natuurlijk geen boodschap aan heeft.

Maakt de hype wel waar, je merkt toch wel dat je naar iets nieuws qua techniek aan het kijken bent.

4 sterren. IMAX 3d is wel een must btw, awesome shit!

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Een cliché verhaal in een baanbrekende omgeving.

Misschien is Avatar wel de meest geanticipeerde film van het jaar, en daarmee kon hij alleen maar teleurstellen. Het is de magnefieke filmervaring waarvoor hij gehouden wordt, met baanbrekende technologie en beelden die je adem stokken. Wellicht daarom dat je na afloop met een gemengd gevoel achter blijft of het de hype wel waard was.

Want hoe je het ook went of keert, Avatar blijft tot op de laatste tien minuten na een cliché verhaal dat me nog het meest doet denken aan Disney's Pocahontas. Het enige verschil is dat James Cameron een compleet nieuwe wereld heeft gecreeërd, en daarom zal deze film gewaardeerd worden.

Het is de kwaliteit van CGI die ik al verlang sinds de technologie zijn introductie begon te maken. Zolang het er niet echt uit zag, was de film gedoemd te mislukken in mijn ogen. Avatar zet een nieuwe standaard; geen enkele CGI film zal, zonder het te proberen, dit overtreffen want dit lijkt toch wel de barrière van kwaliteit. Hoe absurd de wezens ook zijn, het ziet er fantastisch uit.

De film heeft alles in huis; een goed bekend verhaal waardoor de nadruk op andere aspecten kan liggen; sterke acteurs die wezens, die je nog het meest doen denken aan grote smurfen, een ziel geven en een einde dat grootst en sterk is.

Maar waar gaat het dan fout? De leegte die de film achterlaat. Behalve de hype er omheen, wacht je telkens tot de film die ene geniale troef uit de kast haalt om iedereen te verassen, hoop je dat er wat meer orde komt in de chaos. Het blijft uit.

Avatar is de beste film van het jaar. Dit is film zoals film bedoeld is. Een machtig spektakel. Maar het weet je nergens echt te raken, en dát is de grootste zwakte van allemaal.

4.5

avatar van aydinkje

aydinkje

Echt een prachtige film

Zeer realistisch in kaart gebracht en de special effects zijn prachtig, vooral in 3d!

Een film met een goed verhaal, emotioneel en spannend.

Het is niet makkelijk om een bijna drie uur durende film spannend te houden.

Deze film is voor mij een soort mijlpaal..

Het is iets nieuws, naar een film kijken heeft voor mij een nieuwe dimensie gekregen door deze film... ik hoop dat er meer zulke films ( in 3d) uitkomen

avatar van Jordy

Jordy

Avatar schreef:

De rest vind het verhaal anders dik in orde.

Het verhaal is een aaneenschakeling van cliches, een samenvoegsel van Dances With Wolves, Pocahontas en The Matrix waar je het verloop van elke scene een half uur van tevoren kunt raden. Indrukwekkende rollercoaster ride, maar een goede film vond ik het niet.

avatar van Flipman

Flipman

Reinbo schreef:
Zijn er al reacties van users die 'm in 2d hebben gezien?
Ja, hiero!

Ik zag 'm gisteren met een aantal vrienden. Eén van mijn beste vrienden en ik verheugden ons al maandenlang op de film, hij nog een stuk meer dan ik. Ik ging er vooral heen vanwege het visuele spektakel, qua verhaal -soldaat moet infiltreren maar wordt verliefd op de prinses- zou het toch niks worden.

En daar had ik gelijk in. Mijn enthousiasme slonk voor ik de film zag ook aanzienlijk, omdat ik mijn verwachtingen overtroffen wilde zien worden en om dat te doen kon ik die maar beter zo laag mogelijk houden.

Zijn er mensen die Green Street Hooligans hebben gezien? Gangs of New York? Of, nog beter: Disney's Pocahontas? Zo ja, dan heb je Avatar ook gezien, alleen is de techniek in die film nog lang niet zo ver gevorderd en zijn de indianen niet blauw. En er komt geen wasbeer, paradijsvogel of hondje met een platgeslagen neus in voor. Voor de rest, nagenoeg hetzelfde.

En ja, ik weet 't, het is Hollywood. Maar daar James Cameron twaalf jaar over het maken van deze film heeft gedaan -wellicht langer- had ik verwacht dat ie misschien een twist zou toevoegen aan dit alom bekende verhaal maar helaas is niets minder waar. Met de synopsis die van het verhaal gegeven wordt is vanaf het begin al duidelijk hoe die gaat eindigen en in grote lijnen is het verloop van heel de film te voorspellen. Van de stereotype karakters en dialogen tot de 'montage'-sequenties waarin Jake leert hoe ie zich als een Na'vi moet gedragen. Gaap.

Is deze film dan net zo slecht als die nieuwe Transformers-films?

Nee, gelukkig niet.

Want hoe bekend ook met dit verhaal, de personages wisten wel mee te slepen. Deze karakters waren tenminste geloofwaardig. En ja, de verhoudingen zijn ook weer gemakkelijk: gierige mensen stoppen voor niets om hun zeer waardevolle grondstof in handen te krijgen en willen daarvoor maar al te graag een inheems volk, bestaande uit 'blauwe apen' en hun leefomgeving met de grond gelijk maken. Ik bedoel, 't is toch niet hun planeet, of zo?

Oh, wacht, jawel... Hmmm...

En bovendien, een boodschap hebben naar de mens toe dat we bezig zijn de natuur kapot te maken mag je best overbrengen, alleen ligt dit er wel erg dik bovenop. Dat pik ik er alleen uit omdat het de Moeder aller Clichés is.

Waarin is de film dan wel bijzonder?

Nou, de CGI vond ik niet heel erg verbluffend. Natuurlijk, alles zag er gelikt uit, maar de kwaliteit was niet heel veel beter dan vele spektakelfilms die ik heb gezien waarin de basis zwaar op computergrafische hoogstandjes ligt. Met de jaren verbetert het vakmanschap zich, dat is ook wel te zien, alleen schiet ik er niet van uit m'n stoel.

Nee, het was de design die me achterover deed slaan. Allereerst de voertuigen, die allemaal wel een bekende basis hadden maar geëvolueerd zijn tot hele nieuwe soorten. Maar voornamelijk de planeet Pandora, het woud, de creaturen... wow! Die vond ik wel erg inventief allemaal! De Na'vi zijn eigenlijk blauwe, primitieve versies van de Elven van Tolkien, maar de andere dieren en de magie van het hemelkleurige volk; daar was ik nou nooit opgekomen! Planten die zich intrekken als je ze aanraakt of oplichten als je erop loopt, een spirituele/mentale connectie met een rij/vliegdier die geactiveerd wordt door de voelsprieten aan het eind van je paardenstaart met her schepsel te verbinden, DAT is nou echt mijn verbazing en respect waard! Dus het uiterlijk van de beesten, hun omgeving en de connecties van beide met de Na'vi maken de film dus toch nog redelijk uniek. Daardoor kon ik me helemaal verliezen in Pandora en werd ik volkomen verliefd op de planeet. Daar had ik geen IMAX voor nodig!

Voor de rest, de actie; iedereen probeert tegenwoordig de epische veldslagen van The Lord of the Rings te overtreffen maar de gevechten hier waren iets... subtieler, vond ik. Dat sprak ook wel voor de film. Natuurlijk kwam er veel visueel spektakel en geweld aan te pas, maar niet meer dan echt nodig voor een oorlog sequentie. In deze manier van cinematografisch oorlog voeren voel ik me wel thuis. Redelijk spannend en ook tragisch, hoewel ik soms nogal uit de film werd gehaald vanwege de simplistische en voorspelbare verhaallijn en die schijtkinderen die achter me zaten die niet op konden houden met het kraken van hun snoepzakjes en bovendien vonden ze het ook nog hemeltergend moeilijk om hun smoel te houden. Eentje kreeg serieus waar ademhalingsproblemen op een gegeven moment; reden genoeg om met z'n allen de zaal te verlaten, maar nee, het ging alweer! Kut!

Avatar was niet het spektakel waarop ik hoopte; op onverwachte gebieden kon de film erg innovatief zijn maar deze werkte zichzelf ook tegen met zijn flinterdunne verhaaltje waarvan de uitkomst voor mij al vaststond voor ik ook maar de zaal betrad. Erg vermakelijk, mooi gemaakt maar van Cameron had ik meer verwacht.

avatar van Elboo

Elboo

Keepertje8 schreef:

Daarnaast een erg slap en voorspelbaar verhaal en een 3D-toepassing die niets meer is dan een leuke gimmick. Heeft geen enkele toegevoegde waarde afgezien van visuele pret

Dude, that's the point!

Net 3D in Utopolis in Emmen gezien, erg fijn om te kijken hoor. En qua verhaal werd ik er echt in opgezogen, heerlijke film.

Dit is nog eens een bioscoopervaring, kijken die hap!!

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Zeker wel een zeer goede film met prachtige beelden die je in 3-D mag zien. Je kan namelijk ook zonder 3 D gaan kijken. Mooie animaties en onderwater opnamen met geweldige special effects en spannende scene's. Het eindgevecht was goed maar toen het eindgevecht afgelopen was en het echte einde kwam vond ik het een karig einde. Maar als nog een 4,0.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Laat ik maar meteen beginnen met: James Cameron, bedankt!

Als ik Avatar in 3 woorden zou moeten omschrijven: Spectaculair visueel fenomeen. En Cameron zal terecht tegen mede spektakel regisseurs als Michael Bay en Ronald Emmerich mogen zeggen, Eat my dust! Alleen Peter Jackson zit hem redelijk op zn hielen wat betreft spektakel in combinatie met ook inhoudelijk nog iets goeds. Maar James jongen, echt, ik vind het bizar hoe mooi het gewoon is. Hij overtreft alles!

Commentaar op het verhaal kan ik best begrijpen, maar het is een solide verhaal en bij mij werkt het. Cameron geeft er zijn persoonlijke draai aan en er zitten nog best originele vondsten in. De manier waarop ze bijvoorbeeld in harmonie kunnen leven met alles wat leeft op die planeet. De dieren, de planten etc. Wellicht is dat voor veel mensen oud nieuws omdat er al SF verhalen bestaan waarin dat beschreven wordt. Maar voor mij is het wel nieuw.

Avatar laat je op zekere hoogte niet te wachten op hetgeen wat komen gaat. Je hoeft in ieder geval niet te wachten totdat ze uiteindelijk is op Pandora zijn. Jack Sully mag met een klein select groep op verkenning, maar al vrij rap wordt Jake gescheiden van de groep en blijft alleen achter. Het woud waarin hij zich bevind, komt in de eerste instantie heel dreigend en vijandig over, maar naarmate de film zich vordert komt de echte schoonheid en puurheid van de planeet naar voren. Heel mooi gedaan. De film neemt op een bepaald moment wel uitgebreid de tijd voor vooral de ontwikkelen tussen Jack Sully en de Na'vi.

De film is (visueel) prachtig, op zijn tijd ontroerend en hij houd je een volle 150 min in zijn greep. De film score vind ik alleen niet opvallend goed of bijzonder. Muziek geeft sfeer en is daardoor ook behoorlijk bepalend. De muziek is daarom een klein minpuntje. De sound effects daarentegen zijn perfect!

Avatar ga ik puur beoordelen op mijn 3D IMAX ervaring, want zo is de film bedoeld. De kracht zit hem ook vooral daarin. Star Wars: The Phantom Menace was destijds ook indrukwekkend dankzij de fantastische CGI, maar de film zelf vind ik toch vrij knullig. Avatar heeft veel betere verhoudingen in dat opzicht. En als ik op deze ervaring afga, dan kom ik uit op een 4,5*

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Een wereld met de meest prachtige omgevingen, wezens en planten, fantastische uitzichten en wonderbaarlijke kleuren. Cameron is geweldig bezig geweest. Het grootste gedeelte van de tijd zit je met open mond te kijken naar de prachtige beelden die op het scherm getoverd worden. Het is ongekend hoeveel detail er ook in deze film ziet, scènes die normaal niet zouden opvallen zijn hier kleine kunstwerkjes. Mede ook dankzei de fenomenale 3D effecten.

Tegen het einde aan wordt je dan ook nog eens (alsof we het anders hadden verwacht) getrakteerd op een geweldige actie scene waarin alweer duidelijk wordt dat kosten nog moeite zijn gespaard om alles in de film zo perfect en uitbundig mogelijk weer te geven.

De film leent een beetje van films als Dances with Wolves en ook wel The Last Samurai. Bij momenten moest ik zelfs ook wel een beetje aan Starship Troopers denken. Maar Cameron weet alle invloeden te verwerken in een verhaal dat ondanks de voorspelbaarheid en het gebrek aan diepgang toch voldoende weet te boeien. En ook al hebben we het al een keer eerder gezien, daarom is het nog niet meteen slecht.

Een film voor de genieter. Niet een voor de mensen die stellig vast houden aan een aantal vaste punten waar een film perse aan moet voldoen.

Een grote stap in het 3D gebeuren, ik ben benieuwd waar dit heen gaat in de film wereld en ik kan niet wachten tot deel 2. (ik ga er maar van uit dat dit een succes wordt dus dan komt er een 2e deel )

avatar van s0062423

s0062423

Dancing with smurfs

12 jaar en enkele honderden miljoenen dollars heeft James Cameron nodig gehad om dit spektakel in elkaar te knutselen. Waarschijnlijk is de hoofdmoot hiervan niet gespendeerd aan het schrijfwerk, want het verhaaltje is werkelijk flinterdun. De structuur is zonder blikken of blozen ontleend van Dancing with Wolves - Pocahontas, wat vervolgens werd overgoten met een sterke ecologische boodschap, waardoor Miyazaki niet ver te zoeken was.
Niet zozeer stilistisch of filmtechnisch, want daarin staan beide heren mijlenver van elkaar verwijderd, al zouden de talloze vliegende wezens en lichtgevende kwalletjes zo uit de wondere werelden van Miyazaki gevlogen kunnen zijn. Maar vooral de ecologische boodschap van de film lijkt door Miyazaki ingesproken te zijn. Door het epische karakter van de film schaart hij zich bovendien makkelijk achter films als Kaze no Tani no Naushika of Mononoke-Hime, en laat deze zelfs moeiteloos achter zich. Avatar kan dan ook wel beschouwd worden als het (natuur)epos der epen. Ben dan ook benieuwd naar wat Miyazaki van deze film vindt.

Hoe dan ook, de attractie van de film is natuurlijk het filmtechnische; Camerons perfectie van het 'perfomance capture' - procedé is leuk en knap, maar vooral de 3D ervaring steelt de show. Deze zogenaamde 'Stereoscopic' biedt meerwaarde en is meer dan slechts een gimmick, maar toch voelt de techniek nog niet volledig klaar. Het meest storende is vooral dat doordat er nog meer met dieptelagen gewerkt wordt, deze dan ook meestal out of focus staan, terwijl je als kijker juist zo veel mogelijk probeert op te nemen, wat enkel resulteert in hoofdpijn.
Toch zijn de verschillende en talrijke actiescènes zeer indrukwekkend, waar ook de soundtrack en de toch wel vaak strakke timing van Cameron voor een echte meerwaarde zorgden. Cameron heeft hiermee bewezen dat hij binnen de actiefilms een ware meester is. Sommige scènes ( zoals de aanval op de boom des leven) zullen dan ook nog lange tijd in mijn geheugen herspeeld worden.
Dit alles maakt van Avatar een zeer sterke filmervaring, die buiten één of twee echt dode en nutteloze scènes nergens te lang aanvoelde, wat voor een film van ruim 150 minuten toch echt wel een prestatie is.

Topentertainment en misschien wel één van de meest belangrijke films van de voorbije decennia, niet zozeer qua scriptwriting (al is het actueel en bevat het de nodige kritiek op de huidige samenleving), maar vooral als filmtechnisch meesterwerk, als - voorlopig - summum van animatiecomputertechnieken.

avatar van Gamepy

Gamepy

Wat een avontuur!

filmtechnich gezien een mijlpaal. Nooit eerder zo'n gedetailleerd en uitgebreide animatie omgeving gezien. Het verhaal is vrij standaard maar werkt voor mij uitstekend in deze film. Het eindgevecht is om U tegen te zeggen.

Hulde aan Cameron en op naar meer

avatar van Phoenix

Phoenix

Grandioos.

Toch vond ik de 3D nog niet geheel vlekkeloos. Met de brilletjes die we kregen, had je alsnog constant het montuur in je gezichtsveld, en het switchen tussen de ondertiteling en de verschillende dieptelagen gaat nog niet zo naturel als het zou moeten.

Maar als je bedenkt dat meer dan de helft van Avatar uit de computer komt, dan is dit toch wel één grote zegetocht. Zoek de verschillen (tussen echt en CGI) was nog nooit zo moeilijk.

Opvallend ook dat ik me nog het minst interesseerde in de grote battles. Ik vond het gedeelte waarin Jake samen met Neyteri die prachtige wereld verkent veel leuker. Het is gewoon pijnlijk om te zien hoe die jungle later met de grond gelijk wordt gemaakt.

Voor een mooi uitgewerkt verhaal lees je verder maar een boek. Ik neem het Cameron totaal niet kwalijk dat hij zijn beeldfestijn ophangt aan dit verhaaltje. 50 jaar geleden was het bittere noodzaak om mensen met gigantische schermen, kleur en surround sound naar de drive-in te lokken, anno 2009 ondervangt Cameron de dreiging van het downloaden. Er is voor de bioscoopfilm in ieder geval nog één weg om met het piraterij (en de almaar toenemende kwaliteit van het aangeboden materiaal) te concurreren.

Tenslotte moet ik nog even zeggen dat ik die Zoe Saldana op de één of andere manier erg te pruimen vind. Het verschil tussen Neyteri en die muts uit Pirates is gigantisch, maar op de een of andere manier heeft zij iets dat me erg aanspreekt. Volgens mij komt het door haar spraak/accent. Ik heb in ieder geval genoten van haar invulling. Ook Sam Worthington heeft iets over zich dat meerwaarde heeft. Juist het feit dat dit niet helemaal te duiden is, spreekt in het voordeel van acteurs, is mijn ervaring ondertussen.

4,5* Nu maar hopen dat de home-cinema een beetje snel evolueert naar 3D. No way dat ik dit in 2D op een beeldbuisje ga kijken. Sterker nog, als ik zin/tijd heb zoek ik deze nog een keer op in een IMAX zaal.

avatar van Freud

Freud

Zoals iedereen hier zal blijven herhalen, heb ook ik gemerkt dat deze film verre van perfect is: hij bevat een behoorlijk slecht scenario, het character design is erg verzorgd en overtuigend maar verre van origineel en de muziek werkt regelmatig op de zenuwen.

Echter: kon me weinig schelen. Normaal laat ik me niet zo gemakkelijk inpakken, maar hier had ik geen kans. Ik moet opmerken dat het mijn eerste film in 3D was (gezien in Frankfurt, in Weimar is de techniek nog niet zo ver gevorderd) en dat ik dus niets gewoon ben, maar dat is zo geweldig cool! Echt onwaarschijnlijk, ik heb genoten van begin tot einde van alle effecten. Natuurlijk merk je dat de techniek nog serieus wat verbetering kan gebruiken, maar het verschil met een gewone platte film is nu al enorm. Om maar te zeggen: ik vermoed dat als ik dit in 2D op mijn kamer bekeken had, dat er boven dit bericht een 1,0 had staan blinken in plaats van een 4,0

Omdat ik zo onder de indruk was van de beelden, heb ik mijn kritische instelling dus totaal achterwege moeten laten. Vergelijk het met een bezoek aan de Efteling als kind: dan ga je ook niet zagen dat die Droomvlucht toch wel op erg kliché figuren gebaseerd is en dat dat verhaaltje met draak en boze tovenaar in Fata Morgana erg afgezaagd is - kon me geen bal schelen. Zo ook niet in deze film. Maar laat iedereen dan wel ophouden met zagen over 'een totaal nieuwe wereld met eigen taal waar een hele encyclopedie over is geschreven' - dit komt nog niet tot de enkels van de wereld uit Lord of the Rings. Maar het is wel een overtuigend geheel van wezens en flora, ziet er mooi uit (toen ik de trailer op mijn computer zag vond ik het echt ruk, maar opnieuw, in 3D is het zo cool...) en de licht-donker effecten vond ik wel echt mooi gedaan en bedacht.

Scenario: het verhaal is te simpel en de dialogen zouden in een soap nog misstaan, maar zoals al eerder opgemerkt: het David tegen Goliah concept op zich heeft al lang bewezen dat het werkt, dus ook hier. Dus natuurlijk dat ik op het einde erg verontwaardigd was, daar is niet veel kunst aan. De film bevat ook alle elementen die je ervan verwacht en in tig andere films al hun waarde bewezen hebben en die ik normaal liever niet meer in een film zie opduiken - hier stoorden ze me niet echt. En het new age verhaaltje over natuur contra techniek: afgezaagd, maar kom, het is natuurlijk wel een beetje waar ook. Zolang je er geen vervelende moralistische boodschap in gaat zoeken (lang zoeken hoef je overigens niet, hij ligt er driedimensionaal dik bovenop) is het toch wel een charmant verhaaltje voor Kerstmis, of niet?

Dus: geen gezaag van mij, ik vond het supercool! En nog iets: in het Duits werkt deze film erg goed (soldaten en zo, je snapt wel wat ik bedoel), ik begin mijn haat tegen de dub-ijver hier al bijna te verliezen

avatar van filmfan17

filmfan17

Ja nee nu even serieus. Ik heb deze film gister gezien Imax 3D. Maar waar nou al die commotie om is? Mijn 3D ervaringen reiken niet verder dan Disneyland en Sponsbob in movieland. Ik vond dat er eigenlijk vrij weinig met 3D gedaan werd, of zat ik op de verkeerde plek met verkeerde bril? Ik had maar enkele keren iets van: oh dat voorwerp hangt boven de zaal. Over het verhaal hoef ik niets te zeggen dat is genoeg gedaan, ik vond het in het midden gewoon niet sterk genoeg om mij te boeien maar het einde is dan nog wel even een lekker spektakel. Cameron had natuurlijk een verhaaltje nodig om zijn technische hoogstandjes te vertonen en dat gebeurd dan ook nog wel eens.

Nog even terug naar 3D, ik vond het dus eigenlijk maar een beetje nutteloos. De hele film door lijkt het alsof er 2 lagen achter elkaar zijn door scherpte diepte (a la met zo n matte painting vroeger). 29 van de 30 shots zijn zo opgebouwd. Dus iets verder dan beetje scherper dan normaal wordt het volgensmij echt niet. Het heeft misschien deels iets te maken met mijn haat tegen deze vorm van filmen door de hele film heen. Ik miste gewoon een mooi statisch (ja want alles is gefilmd met de steadycam he) shot met diepte waarin alles scherp is en een deel van het beeld in de zaal blijkt te zitten (of had ik verkeerde verwachtingen).

Alle digitale effecten en de wereld die gecreeerd zijn, ik geloof het allemaal nog niet zo. Kijk dat je digitale middelen inzet om kleine dingen te maken wat anders niet mogelijk zou zijn oke (lord of the rings). Maar de hele film door, het bleef voor mij meer een soort volgende stap in de ontwikkeling van game graphics. De digitale wereld is nog niet realistisch genoeg voor mij om me erin te laten verdwalen.

Mede door het verhaal en de graphics werd Avatar niet de ervaring waar ik op had gehoopt, erg jammer. Tel daar kinderachtige-net-geen-mens-aliens-smurfen bij op die ervoor zorgde dat mijn medeleven met personages ook niet groter werd.

avatar van Fixi88

Fixi88

Waauuw.... Wat een prachtige film. Was in het begin sceptisch omdat ik dacht dat de film zwaar gehyped werd door de geweldige visuals. Maar zelfs zonder de geweldige 3D effects zou de film de maximale score gekregen hebben. Prachtig uitgewerkt. Lang geleden dat ik zo een goede film gezien had. Eerder op de dag The Notebook gekeken ( Wat helemaal niet mijn genre is) . 2 goede films gezien op 1 dag met als uitschieter Avatar.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Eat shit Peter Jackson!

Dat is het statement dat Cameron afgeeft, al is het off-the-record. Cameron schreef in 1994 zijn eerste concept script van Avatar, in die 15 jaar heeft hij niet stil gezeten. langer dan een decennia werk zit er in Avatar, naar eigen zeggen zijn masterpiece. Al dik anderhalf jaar leefde ik toe naar Avatar, ik zocht nieuwtjes op het net, kocht peperdure Amerikaanse magazines omdat er weer nieuw Avatar news in stond. Zo erg keek ik uit naar deze film. Eindelijk was het dan zover. Cameron maakt met Avatar een spektakelstuk van jewelste. Hij laat hier andere fantasyfilms er toch wel behoorlijk lelijk uit zien, ook de LOTR reeks wordt hier op elk front afgetroefd. En dan over het hele 3-D gebeuren; het ziet er allemaal adembenemend uit, ook de in-depth captures zijn een waar lust voor het oog. Word Avatar's kwaliteit alleen gewaardborgd door die 3-D feature? Hell no, Avatar is in 2D ook nog één van de beste films die ik ooit gezien heb. Avatar in één woord samenvatten is gemakkelijk; Avatar is revolutionair. You better believe the hype's real! Cameron maakt zijn belofte waar, dit is zijn masterpiece.

Met Avatar laat Cameron nu eindelijk zien hoe mooi 3-D kan zijn en lijkt Hollywood's wakeup call aangezien nu een ton regisseurs aan de 3-D willen, ook in dit opzicht is Avatar revolutionair. 3-D lijkt nu pas echt in leven geblazen te zijn. De laatste dagen werd Avatar vooral geprezen om zijn technische schoonheid en zijn inhoud werd erg tekort gedaan, onterecht overigens. De organische verbondenheid van de Na'vi met de natuur vond ik een alleraardigste vondst. Cameron geeft zijn duidelijk opinie over imperialisme, de staat van het klimaat en biodiversiteit en doet ook een gooi om de mens wat zelfbewuster te maken over hoe wij omgaan met de natuur. Het is geen Dostojevski, gelukkig niet. Ook de vergelijking met Pocahontas is wat uit de lucht gegrepen, als er een animatiefilm is waar Avatar de meeste raakvlakken mee heeft, dan is dat Fern Gully.

De lovestory tussen Jake en Neytiri is misschien wat cliché maar daar door niet minder aandoenlijk, en die tweede weegt toch wel zwaarder. Zonder twijfel één van de meest memorabele lovecouples in history. Lekker opgeklopt Amerikaans sentiment, toch niets lekkerders in een film als deze? Mij weet Amerikaans sentiment toch wel te ontroeren. Ook de Na'vi design is werkelijk state of the art, met een ongekend gevoel voor detail. Amazing dat op de facial expressions na alles met de computer is gedaan, ziet er echt enorm goed uit. Hiernaast ook nog een aantal toffe actiescenes die eigenlijk Avatar voorzien van een total package. Waar veel Blockbusters het vooral moeten hebben van wat sensationele piekmomenten weet Cameron er een echte rollercoaster ride van te maken, als ie eenmaal op gang is wil ie ook niet van wijken weten. Ook erg fijne cast ook, Worthington goed gecast, Saldana doet het ook prima en mijn jeugd heldin Michelle Rodriguez doet ook goed mee. Ook leuk om Stephen Lang weer te zien als hardass superiour en ook altijd leuk om Weaver weer met Cameron in samenwerking te zien. Alleen Ribisi is niet op zijn plaats, wat is dat toch een rampacteur met dat vervelende kermende stemmetje van hem.

De design van Avatar is echt magistraal. De creature-designs zijn echt top notch, wat zien de Ikran's, de Pa'li's, de Palulukan's, Nantang's en de Kelutrel's er prachtig uit, erg indrukwekkend. In elk detail werkelijk perfect uitgewerkt (zoals de ademhalings details van die creatures), nooit zoiets gezien. Mindblowing. De creativiteit die Cameron in de designs heeft gelegd is een enorme meerwaarde, dat geeft je echt het gevoel dat je op een hele bijzondere planeet bent. Qua design deed het me erg denken aan Final Fantasy (creature designs, environment designs, thematiek), en als enorme FF fan zijnde is dit natuurlijk een enorm compliment. De sequences in het woud van Pandora zijn werkelijk adembenemend, en qua films hecht ik al enorme waarde aan visueel strelende flora en fauna maar nooit heb ik zo iets moois gezien als Avatar. Die Pandora Wood's deden me qua design denken aan Final Fantasy (deeltje X om precies te zijn), de live-action versie van Macalania Woods. Overdonderend. Pandora Woods begint als een erg beangstigend plek maar weet in no time te transformeren naar een paradijs. Je begint elke centimeter van dit sanctorium te appreciëren, na tweeën half uur hier verbleven te hebben kan ik ook maar één ding concluderen; Pandora Woods voelt als een tweede thuis .

Al met al een geweldige thrill-ride. Avatar overtreft mijn verwachtingen en dat is erg sterk aangezien zij torenhoog waren, nog steeds ben ik overdonderd van het Avatar effect. Avatar is revolutionair en één van de mooiste films die ik ooit gezien heb. Cameron gaat eindelijk eens met de 5* lopen in mijn lijst. Benieuwd wat bvb. een Miyazaki hier van vindt. De volle mep en een #2 in mijn top 10, i've seen enough. Zal 'm komende week nog wel zo 3 á 4 keer gaan zien.

avatar van Montorsi

Montorsi

Avatar, de next best thing dus, het schijnt.. Ja keek er wel naar uit, zal maar eerlijk zijn. Echt zo'n film die je met een hele groep op zaterdagavond kan kijken in de bioscoop. Niet echt helemaal mijn soort film, maar wel leuk. Heb hem gewoon in 2D gekeken overigens.

Uiteindelijk een prima avond gehad. Zo'n beetje de meest voorspelbare en clichématige film ooit, en verder valt er nog wel het een en ander op aan te merken, maar over het algemeen vond ik het erg leuk. Enorm heroisch, technisch zowat perfect, een netjes afgewerkt verhaal en leuke actiescenes. Het verhaal is al honderd keer verteld (menselijke expansie bla bla), erg politiek- en ecologisch verantwoord, enorm voorspelbaar, elk personage is een cliché. Maar vond het qua designs erg geslaagd. Knap ontwikkelde flora en fauna (aan de andere kant misschien ook wat jammer dat elk dier wel te vergelijken valt met een aardse equivalent, maar volgens mij ontkom je daar niet echt aan), mooie realistisch ogende en bewegende voortuigen en schepen, coole wapens en mechs enz. Verhaal is ook prima, niet origineel en makkelijk, maar het zit goed in elkaar zonder rare keuzes of plotgaten, en voor een film als deze is dat nog wel het belangrijkste.

Visueel is het heel knap, technisch dan, het is echt bijna perfect. Heel af en toe zie je wel dat het geanimeerd is, maar dat is echt heel incidenteel. De details zijn haast verbluffend. Kitscherig is het wel een beetje, maar of dat erg is? Uiteindelijk zet Cameron een wereld neer, en geen kunstwerk, dus zie niet zo wat daar erg aan moet zijn als planten en bloemen licht geven.

Leuke film kortom, lang niet perfect, en ik vrees dat dit binnen 10 jaar behoorlijk door de tijd is ingehaald, maar dat zien we dan wel weer. Voor nu heb vooral ik een leuke avond gehad, zelfs in 2D, dus ben zeker niet ontevreden.

avatar van rep_robert

Gisteren ook eindelijk Avatar in de 3-D bios gezien.

Man o man wat een geweldige ervaring was deze trip, alles ziet er werkelijkwaar "fingerlicking beautiful" uit. Je wordt echt meegezogen in het avontuur op Pandora. Tot in de kleinste details ziet alles er betoverend als een sprookje uit. Echt fenomenaal!

Het verhaal is lekker simpel, (wat ook nodig is in een film als dit om het grote publiek aan te spreken)maar zeer effectief. Nergens vind je onlogische zaken, dus het is wel simpel, maar zonder fouten/plotholes.

De sympathie die voor de Na'vi wordt gekweekt is bijzonder groot. De muziek klopte ook, eigenlijk klopte alles aan deze film.

Het eindgevecht zorgde er oprecht voor dat mijn hart sneller ging kloppen, het zag er ook zo betoverend uit. Niks kwam nep over. Als je een film als 2012 hebt gezien en je was daar lovend over de CGI, think again. Die film mag niet eens de veters strikken van Avatar.

Je valt in de ene na de andere verbazing, dankzij het 3-D gebeuren krijg je zelf ook het gevoel dat je er rondloopt en zin hebt om een duik te nemen in het avontuur op Pandora.

Je ziet ook dat er zoveel tijd, moeite en liefde in de film is gestopt, kan eigenlijk geen reden vinden om deze film af te kraken.

De film kon me niet lang genoeg duren

Dikverdiende volle pond, tip voor de mensen, ik zou hem toch echt wel in 3-D gaan kijken, als je verstandig bent Denk dat de thuis ervaring nooit kan afwegen tot de ervaring die je in de bios beleeft!

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Zoals beloofd had ik deze in de bioscoop gezien in 3D. Natuurlijk wel de beste keuze om hem zo te bekijken. En het was inderdaad echt weer een hele interesante sf-fantasieverhaal. Het is dus gebleken dat als je 12 jaar bezig bent met 1 film dat je de film dan op visueel gebied echt als kunst kan maken. Maar wel vaag dat Camaron wel in 1998 leek te weten dat er in de toekomst technologieen uitkwamen die een film kon maken zoals deze en dat ie daarom er zo lang mee heeft gewacht. Het resultaat is enorm. Worinthon zie ik ook voor het eerst en die speeld al perfect als eerst een gewone marinier in de verre toekomst in de ruimte als een virtual reality persoon van een Avatar. Ook Sigourney Weaver mag weer in een Camaron ruimtefilm spelen en die deed het op der 60ste ook nog uitstekend. Het verhaal is wel standaard en soms is het suikergehalte helaas net iets te hoog. Maar Avatar moet je gewoon in de bioscoop zien vanwege de visuele effecten. Ook die planeet pandora was echt buitengewoon SCHI-TE-REND. Nergens op gebasseert of van afgekeken. Gewoon 100% een fantasiewereld van Camaron. De achtergronden waren schitterend gebouwt, en vraag mij niet hoe. Het is soms niet duidelijk of het nou echt is of met de computer. De beesten en het volk daar waren ook erg goed neergezet in stammen en het is soms net een natuurfilm op een ander planeet. Gewoon alle shots zijn prachtig, ook die van de ruimte en van de technologietjes in de voertuigen en ruimteschepen en ook die insect-achtige helicopters. En natuurlijk word alles op het oude manier verteld: eerst een ondekkingsreis op Pandora in een Avatar jasje tijdens een hyperslaap, een stam ontmoeten en verliefd worden en uiteindelijk een keiharde oorlog tussen de mariniers en de Avatars dat er soms toch verdacht wat uitzag als een Vietnam-oorlog. Ook daarvan waren de wapens en de techniek erg mooi. En zowieso is de hele film kwa beeld een visuele orgasme.

James Camaron heeft het gewoon weer voor elkaar. Wat begon met een gewone actiefilm als Terminator, mond nu uit tot een nieuw typisch Amerikaans peperduur spektakel film. Toch wel de modernste films tot nu toe. Camaron zei trouwens ook dat als dit een succes word dat hij zal werken aan een deel 2. Nou laat maar komen, zou ik zeggen.

Maar deze MOET je om te beginnen in de bioscoop zien, en dan in 3D.

avatar van Daniel 2

Daniel 2

gisteren naar toe geweest!

wat een film!

geweldig. echt subliem. wat een mooie special-effects en wat een sensatie. geweldig acteerwerk (Stephen Lang is fantastisch als Miles Quaritch) en de planeet die ze hebben gecreerd, een genot om naar te kijken. Ik vind het niet beter dan Titanic (vorige film van James Cameron) maar wel beter dan True Lies en The Abyss.

Echt een aanrader! Ik ga er nog een keer heen (ik heb hem nou in 3d gezien, ook echt gaaf alleen die bril wordt op den duur zwaar voor je ogen) en nu ga ik hem denk ik nog normaal kijken. wat een geweldige film, James Cameron flikt het hem weer. en ik weet eigenlijk al zeker dat hij de oscar krijgt voor beste special-effects.

avatar van booyo

booyo

Ook ik vind het verhaal toch wel iets te standaard om de film echt goed te vinden eigenlijk..

Visueel is de film ge-wel-dig, niks aan toe te voegen. Het eerste uur vond ik dan ook echt heel gaaf om naar te kijken! Maar naarmate het einde nadert wordt het inhoudelijk allemaal zo cliché, ik hou daar gewoon echt niet van.. Kon bijna alles wat er gebeurde voorspellen, echt heel jammer! Tuurlijk, het is geen slecht verhaal, maar na het zien van het eerste uur wel een teleurstellend verhaal. Te 'amerikaans', en te voorspelbaar helaas!

Maar zeker door het visuele aspect een dikke 3*

avatar van wimnoot

wimnoot

James Cameron's Avatar

Dit is ver uit het beste wat ooit uit de handen van deze regisseur gekomen is.Avatar neemt je mee in een droomvlucht (nog mooier dan die in de efteling) op die prachtige planeet Pandora.

Door de 3d beelden voel je je erg dicht bij de hoofdpersoon Jake Sully staan.Gelijk vanaf de eerste scene in de cryoroom.In een vlot tempo worden de basiselementen van de film blootgegeven.De uitwat verbitterde Jake komt al bij zijn eerste kennismaking met het gebruiken van zijn Avatar in de problemen en dan begint het spektakel echt.Oogverblindend mooie beelden volgen elkaar in een rap tempo op.

Er is wederom weer duidelijk te zien wat een perfectionist Cameron is.Er is werkelijk niets aan het toeval overgelaten.Van de flora en fauna tot de Na'vi zelf, alles ziet er even overtuigend uit.En ik had nog veel en veel meer willen zien.Wellicht staat er op de Blueray nog wel meer.

Dat Avatar zich vasthoudt aan erg veel basisfilmcliche's vind ik niet zo'n probleem.Het maakt de film gewoon erg duidelijk en goed te volgen.Soms is het zelfs leuk om een bepaalde gebeurtenis te voorspellen om later te zien dat je gelijk hebt gehad.Dan voel ik me altijd zo slim!

Avatar doet precies wat het moet en levert een hele fijne kleurrijke filmervaring voor alle leeftijden en kan gekeken worden door liefhebbers van heel veel verschillende genre's.Alles zit er in actie, scifi, romantiek en een vleugje humor en natuurlijk de o zo belangrijke boodschap.4.5

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

WAT EEN FILM!

Avatar is zonder twijfel dé film van het jaar en tevens een mijlpaal in de historie van de spektakelfilm. James Cameron zet met deze productie collega regisseurs als Michael Bay en Peter Jackson te kijk als kinderlijke prutsers. Avatar ziet er werkelijk on-ge-kend mooi uit. En dan bedoel ik niet de cinematografie of de montage, daarmee speelt Cameron gewoon op safe, maar wat er voor de camera gebeurt is niet minder dan sensationeel. De drie-dimensionale wereld van Pandora is (ondanks de naam) prachtig, sprookjesachtig, tastbaar, compleet, fantasievol, doordacht en consistent. Dit levert een bioscoopervaring op die nergens mee te vergelijken is, hooguit wat vage associaties oproept met Eftelings ‘droomvlucht’, maar dan in film, tien keer mooier, bewegend, met verhaal en personages, kortom, onvergelijkbaar eigenlijk.

Ook buiten de creatie van deze buitenaardse wereld doet Cameron gelukkig weinig verkeerd in Avatar. Het verhaal origineel noemen gaat wellicht wat ver, maar de invalshoek is redelijk gewaagd, en de narratie bevat een aantal interessante elementen. Sterk punt is bijvoorbeeld dat het hoofdpersonage in twee werelden leeft en telkens terugkomt in de mensenwereld. Dit geeft wat rust en balans, en laat je als kijker extra snakken naar méér Pandora. Veel meer Pandora! Tegelijk wordt zodoende naargeestig futurisme (dat we kennen uit zoveel andere films) knap gecombineerd met een soort prehistorisch georiënteerde fantasy.

Het plot kent ook wel wat zwakke plekken (Jake temt bijvoorbeeld zonder enige moeite dat grote vliegende beest) maar een kniesoor die daar op let. De film krijgt je gewoon mee op alle fronten, laat je met gemak juichen als er een helikopter van de mensen wordt neergehaald door de Na’vi en aan het einde ga je die Neytiri zelfs een mooie vrouw vinden. Dit komt denk ik grotendeels door de puurheid van de wereld die Cameron oproept. In deze tijden van verregaande technologisering en mislukte klimaatconferenties appelleert eenheid met de natuur blijkbaar toch aan bepaalde diephumane gevoelens. Des te zuurder dat je na de aftiteling een bioscoopzaak uit loopt die bezaaid is met halfvolle popcornzakken, omgevallen chipsbakjes en lege colahoezen.

Tot slot wil ik nog even terugkomen op het 3D gebeuren. Hoewel ik durf te wedden dat Avatar ook zonder kan lijkt deze techniek hier toch een duidelijke meerwaarde te hebben. Ik kan me na gisteravond eigenlijk niet voorstellen dat er over vijf jaar nog films in dit genre worden gemaakt die niet in 3D zijn. Avatar zou dus wel eens de definitieve doorbraak kunnen betekenen van de driedimensionale filmervaring. Een mijlpaal in de blockbuster-cinema, nogmaals. Het is wachten op een vervolg.

avatar van Gil -Galad

Gil -Galad

Ik ziet niet al 12 jaar op de terugkeer van James Cameron te wachten, maar toch heb ik het afgelopen jaar toch wel uitgekeken naar Avatar. De eerste scheuren in mijn vertrouwen kwamen na het zien van de trailer. De aliens zagen er weer menselijk uit, en ook al is er een goede reden voor, en dat viel me tegen. Een hele andere wereld zou toch geen wezens hebben die zoveel op ons zouden lijken? Toch bleef ik nog wel gehypt, en na het lezen van de eerste reviews was al mijn vertrouwen weer terug.

Vanmiddag naar Pathé Groningen gegaan om het dan toch maar te bekijken, wel in 3D, maar geen Imax (wat we helaas nog niet hebben). Het eerste pluspunt dat meteen opvalt is dat de derde dimensie naar je toekomt zoals in de meeste films, maar gewoon echt diepte geeft. Dit werkt allemaal prima, en ziet er ook geweldig uit. Want, zoals hier al zovaak gezegd is en nog vaak gezegd gaat worden, het ziet er allemaal gewoon geweldig uit. De animatie is perfect en nergens is de 3D storend; het werkt eerder mee aan de ervaring.

Daar is het meeste positieve wel mee gezegd. De rest van de film kon niet echt indruk op me maken. Zoals ik ergens al heb horen zeggen waren de personages een stukken platter dan de film zelf. Michelle Rodriquezes is de hele film amper te zien, en besluit zo’n beetje uit het niks te deserteren. Ook is er de stereotype “nerd” die in het begin het hoofdpersonage lijkt te haten. Maar na 10 minuten en zonder uitleg zijn ze beste vrienden. In een film die haast drie uur duurt en 12 jaar in productie is geweest kan toch tijd gemaakt worden voor zulke simpele dingetjes, maar nee hoor. Ook het plot stelt niks voor, en irriteerde me ook. Ik kende het al, had het zo’n 10 jaar eerder ook bij Pocahontas gezien toen we voor het eerst een videospeler kregen.

Daarnaast vond ik het design ook nogal ongeïnspireerd. Het meeste leek veel te veel op “ons.” Hoewel het allemaal wel een iets ander kleurtje had en het aantal poten misschien anders waren het allemaal dingen die ik herkende. Ik wilde echt meegenomen naar Pandora, en niet naar een net iets andere versie van de aarde. Toch was de cultuur goed uitgedacht, en dat vond ik dan ook wel een van de andere pluspunten. In het begin was ik al teleurgesteld dat ze gewoon met elkaar praatten, maar gelukkig komt daar verandering in door het plaatselijke internet.

Als laatste wil ik nog wat zeggen over de film was dat de actie heel goed in beeld was gebracht. De camera komt nooit te dichtbij en schudt ook niet teveel, zoals bij Transformers nogal het geval was. Hier is alles gewoon goed te zien, en is er ook duidelijk wie er aan te winnen is. De actie is gewoon goed, maar komt nooit in de beurt van Aliens of Terminator, waar Cameron het volgens mij toch wel beter in beeld bracht.

De film is het zien waard, want als je dit buiten de bioscoop ziet is het echt niks. Want naast mooie plaatjes levert het niet echt veel, het voelde allemaal aan als een “ik ben succesvol en nu mag ik doen wat ik wil” zoals ook Peter Jackson dat met King Kong deed, en Spielberg met de vierde Indiana Jones. De eerste was een succes voor mij, de tweede was bagger. Dit ligt daar een beetje tussenin, en daarom krijgt Avatar dan ook een middelmatige score:

avatar van Fauben

Fauben

Tot nu toe een van de beste films die ik in mijn leven heb gezien. Ik vond het verhaal heel interresant, de omgang van de personages heel goed en de tekeningen waren echt heel erg mooi. Ik hoop meer van dit soort films te zien, meer van een film kan je niet vragen.

avatar van dave

dave

Ongelooflijk hoeveel clichés er alweer verwerkt zijn in deze zogezegd baanbrekende prent.

12 jaar lang had Cameron dus nodig om dit te verwezenlijken. Laat ons stellen dat er 11 jaar en 364 dagen uitgingen naar de animatie en het grafische aspect tout court.

Her verhaal echter, stak simpel ineen en leek zelfs gebaseerd op niet nader omschreven Disney-klassiekers.

Draken, een bosplaneet (Forest Moon?), blauwe aliens, de vreemde carni -en herbivoren,.. Moeten zij ons van onze stoel wegblazen?

Been there done that

Zeker doenbaar op één dag dus, en dan was het waarschijnlijk nog een feestdag. Allerzielen, stellen we.

Toch moet ik zeggen dat het hele 3D-circus niet overroepen is.

De 3D-momenten zijn nog iets te schaars, maar als ze er zijn, zien ze er schitterend uit.

Verder niets speciaals gezien, of gehoord.

Magere soundtrack.

Het is waarschijnlijk Cameron's bedoeling geweest een wereld te creëren die men, direct na het verlaten van de cinemazaal, al begon te missen.

Als je ergens zo lang aan werkt, is dat wat mij het motief lijkt.

Tegenvallertje.

avatar van Niveath

Niveath

Wat een schitterende wereld laat Cameron hier zien. Hij neemt ons mee ín de wereld van de Na'vi en doet dit door een geweldig gedetailleerde planeet compleet weer te geven op een manier die nog nooit vertoond is.

Het verhaal is ondergeschikt aan de animatie, maar als je je hier op instelt en aan overgeeft hoeft dat geen probleem te zijn. De plot staat in dienst van de animatie en Cameron laat geen kans onbenut om het allemaal prachtig in beeld te brengen.

Gelukkig zijn de acteerprestaties ook redelijk tot goed en is het geluid (met een aardige soundtrack) ook nog eens van grote klasse.

Visueel de top, maar verhaaltechnisch iets te voorspelbaar. Kom toch uit op een dikke 4.5*

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

3D:

Op visueel vlak zal film nooit weer hetzelfde zijn na deze Avatar, want wat James Cameron hier op het scherm tovert is absoluut baanbrekend... en niet zo'n beetje ook. Na de eerste scénes waar Jake wakker wordt en uit zijn bed zweeft was het voor mij direct duidelijk dat dit absoluut iets heel bijzonders moest gaan worden.

En dat werd het. Cameron gooit alle remmen los en creëert dankzij zijn ongelovelijke fantasie het prachtige 'Pandora'. Een oogverblindende, beeldschone en wonderbaarlijke wereld... adembenemend in beeld gebracht. Echt briljant. Van de Na'vi, tot de planten, tot de andere dieren en beestjes en eigenlijk alles wat zich beweegt (én licht geeft) zorgt voor een ongelovelijke kijkervaring. Haarscherp in beeld gebracht, prachtige kleine details en dankzij het gebruik van 3D ongelovelijk revolutionair én onovertroffen. Cameron legt de lat zo vreselijk hoog, dat ik bang ben dat maar weinig regisseurs het kunnen en zullen flikken om hier snel overheen te kunnen gaan.

James Horner, dankzij zijn magistrale scores voor o.a. Titanic en Braveheart best wel één van mijn favoriete componisten, zorgt ook in deze film weer voor een fijn stukje muziek. Soms - vooral in veel drukke actiescénes, de oorlog tussen de mens en de Na'vi - wat ongeïnspireerd, maar dit prachtige staaltje muziek vond ik dan echt weer magistraal. Gelukkig veelvuldig en op meerdere manieren gebruikt in de film. De muziek ondersteund niet alle scénes even goed, maar Horner verdient makkelijk een voldoende voor zijn bijdrage hier. Sam Worthington is een prima acteur, niet geweldig, maar doet het goed. Die komt er wel. Zoe Zaldana springt er op een positieve manier bovenuit, prachtige rol als de Na'vi Neytiri. Geweldig, die ogen, die gezichtsuitdrukkingen, die huid en eigenlijk alles. Tot in perfectie uitgewerkt.

In tegenstelling tot alle visuele pracht die we hier te zien krijgen, is de film op verhaaltechnisch vlak allesbehalve baanbrekend. Cliché, voorspelbaar, stereotype personages en ga zo maar door. Maar... het is wél meeslepend en dat is knap. Cameron creëert een achtbaanrit vol met actie, emotie, liefde, avontuur en wist mij in ieder geval (meer dan) te vermaken en mee te slepen met het ietwat simplistische verhaaltje, gewikkeld in een visueel stuk kunst. Mensen die zonder pardon de Na'vi op de planeet Pandora af willen maken om er zelf beter van te worden; simpeler (en dommer) kan het niet. Ja tuurlijk kan dat wel, maar daar gaat het even niet om. Cameron had één van de beste films allertijden kunnen maken, had hij zich wat langer verdiept in het scenario. De boodschap dat we de natuur aan het vernielen zijn ligt er ook wel heel dik op. Dat Jake zichzelf op het eind helemaal overgeeft aan de Na'vi en er zelf ook één wordt zagen we ook al van héél ver aankomen natuurlijk, maar... wat was het toch mooi om te zien allemaal hé. En storend vond ik het trouwens echt nergens.

Ja, wat een ervaring in de bioscoop. Maar hoe moet het nu thuis straks? Ik wil thuis precies hetzelfde (in 3D) kunnen genieten van dit spektakel. Hmm. Mijn stem hier is puur voor de 3D versie die ik zag en het zou best kunnen zijn dat ik een puntje lager uit zou komen in gewoon 2D, maar dat moeten we eerst maar eens ondervinden. Ben benieuwd. Voor eerst een (heel) hoge beoordeling.