• 9.378.220 stemmen

Avatar (2009)

Fantasy / Avontuur | 162 minuten / 171 minuten (special edition) / 178 minuten (extended cut)

Genre: Fantasy / Avontuur

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sam Worthington, Sigourney Weaver en Zoe Saldana

IMDb beoordeling: 7,9 (1.481.971)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 17 december 2009

Plot Avatar

"Enter the world of Pandora."

Dr. Grace Augustine

Colonel Miles Quaritch

Parker zichzelfridge

Norm Spellman

avatar van sirecc

sirecc

Echt geweldig deze film.

verhaal is naar mijn mening erg voorspelbaar

Maar het beeld en het geluid maken veel goed, de caracters komen goed over naar mijn mening

En John mcclane 2 raat ik aan om zijn geschiedenis boekjes te gaan lezen. Hoe wij omgingen met de lieve mensjes in Afrika in de goude eeuw

avatar van maxroelofs

maxroelofs

Gewoon heel degelijk.

Typische blockbuster die bij het grote publiek in de smaak moet vallen. Dit hoeft natuurlijk niet altijd negatief uit te pakken, hier hing het er een beetje om. Ik miste tijdens het kijken iets van gevoel, medeleven met de karakters, hoop dat het allemaal goed zou komen met pandora. Dit komt mede door het oppervlakkige acteerwerk. Acteurs die het niet doen voor het acteren maar voor het geld, dit was eigenlijk bij iedereen het geval. Als toppunt hiervan zal ik de relatie noemen tussen de Na'vi vrouw en Sully. De liefde was nergens te bekennen.

Toch is dit niet waar ze het meeste mee laten liggen. Dat is het makkelijke verhaaltje. Eigenlijk zou je het kunnen omschrijven als een moderne uitvoering van Pocahontas. Natuurlijk zijn er veel meer films waar Cameron inspiratie uit heeft opgedaan. Het ligt er alleen wel érg dik bovenop.

Visueel is het natuurlijk wel allemaal geweldig. Epische gevechten die met de modernste technologieën zijn vormgegeven, en dat is duidelijk te merken. De fantasywereld die wordt gemaakt komt erg realistisch over.

Een film met een zeer hoge kwaliteit alleen die niet genoeg risico's durft te nemen en met genoeg vernieuwing durft te komen om echt hoog te scoren.

avatar van MaartenF

MaartenF

Twee jaar geleden heb ik Avatar voor het eerst gezien in IMAX 3D. Nog steeds vind ik het de beste filmbeleving ooit, het was net alsof je in de film zat. Ik heb hem daarna nog een keer gezien in IMAX 3D en was wederom overdonderd.

Gisteren heb ik hem voor de derde keer gezien, ditmaal bij een vriend op een tv (zonder IMAX en 3D). Ook nu vind ik dat de film sterk overeind blijft staan. Ik weet niet wat het is, maar ik werd van begin tot eind meegezogen in de wonderbaarlijke wereld van Pandora. Ik heb deze keer de extended cut gekeken en ondanks dat die ruim 3 uur duurt heb ik mij echt geen énkel moment verveeld. Ik zat echt te genieten van de prachtige cinematografie en de epische actiescenes.

Het verhaal is niet echt origineel te noemen, maar dat kan je over zoveel films zeggen. Een film is een ervaring, en daar heb je in mijn ogen niet per se een origineel verhaal voor nodig. En de ervaring die ik had bij Avatar was (wederom) onvergetelijk. Ik heb er volop van genoten, en dat is waar het uiteindelijk om gaat. Zelfs in 2D blijft de film sterk overeind staan.

avatar van Marlyvk

Marlyvk

De film begint in de toekomstige humane wereld en gaat geleidelijk over in een animatiefilm die af en toe weer wisselt met het normale filmbeeld. Naar het einde toe worden beide werelden als het ware geïntegreerd. In vergelijking met andere films is dit een vrij unieke opzet.

Het verhaal zelf is ook absoluut uniek en origineel, alhoewel ik af en toe wel aan het verhaal van Pocahontas moest denken. In het begin was het wel even inkomen, maar vrij snel is wel bekend waar het om gaat. Af en toe vond ik wel dat scènes wat minder langdradig mochten zijn.

Het moraal is duidelijk een les om met respect met de natuur om te gaan. Dit past natuurlijk helemaal bij de hedendaagse boodschap dat we er zorg voor moeten dragen dat de generaties na ons ook nog van de natuur kunnen genieten. De prachtige beelden die gebruikt worden bekrachtigen dit moraal in de film natuurlijk. Ik had naar het einde van de film dan ook geregeld een gevoel wat ik het WNF-gevoel wil noemen, zoveel prachtige natuur dat immers zo achteloos vernield werd door al die hebzuchtige mensen.

De animatiebeelden zijn geweldig om naar te kijken en vormen met de personages een uitstekend geheel dat verre van onwerkelijk doet overkomen. Ook de geluidseffecten zijn prima.

Op het acteerwerk heb ik geen aanmerkingen. Al vind ik de slechteriken wel erg typisch overkomen.

De combinatie van science fiction en actie maakt deze film wel een echte mannenfilm. Dit spreekt mij persoonlijk niet echt aan, waardoor ik tot een iets lagere beoordeling ben gekomen. De film behoort echter zeker wel tot de filmklasse met films die niet snel vergeten zullen worden. Het is voor iedereen absoluut een aanrader om de film eens te kijken.

avatar van thunderball

thunderball

Deze vorige week dan ook maar een kans gegeven, nadat ik hem in de bioscoop over had geslagen: ruim 2,5 uur in een zaal naar uit de computer getoverde blauwe figuren kijken sprak me niet al te veel aan.

De graphics en special effects zijn absoluut top, maar vond het verhaaltje zo standaard en saai, dat ik zeker de eerste helft van de film mij heb moeten bedwingen niet voortijdig weg te zappen.

Gelukkig werd het daarna wel stukken spannender en meer spektakel, maar het blijft een zwak punt dat je al binnen tien minuten kunt voorspellen wie de schurk zal zijn en welke kant het hoofdkarakter zal kiezen.

Wie heeft trouwens een paar jaar geleden bedacht dat Worthington een charismatische hoofdrolspeler zou zijn? Net als bij Terminator 4 en Class of the Titans speelt hij ook hier als een levensloze zoutzak.

Conclusie: mooi gemaakt, maar verder niet bijzonder boeiend. Zeker geen meesterwerk.

Ik heb dan ook geen spijt dat ik hem in de bioscoop heb gemist.

Een zeventje, ofwel 3,5 ster.

avatar van host

host

Deze film is eigenlijk een animatiefilm, waarbij dan ook nog wat extra acteurs meedoen: een soort binnenstebuiten versie van "Who framed Roger Rabbit?". Dus ja, het ziet er mooi uit, maar wat ik miste was suggestie, betovering: het is allemaal zo realistisch bedoeld dat de magie voor mij eerder minder wordt dan meer. Hoe realistischer een animatiefilm wordt, hoe storender de elementen worden die (net) niet kloppen...

Het verhaal is zeer standaard, de uitwerking kon mij niet zo bekoren: erg Amerikaans in zijn karakters, het staat bol van de clichés (met name in de verwijzingen naar 'primitieve' Afrikaanse en Aziatische culturen), New Age gedoe en een zeer moralistische ondertoon. En dan duurt de film gewoon te lang.

Dus al met al een teleurstellende DVD-ervaring. Ik hoop dat anderen er (in de bioscoop) lekker van kunnen genieten, maar deze film is niet mijn ding.

...I see you!...

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Zo, eindelijk ook eens Avatar gezien. Aan de hoeveelheid stemmen te zien was ik één van de weinigen die de bekendste film van 2009 nog niet had gezien. Maar vanavond was het eindelijk zover. In blu-ray, op een relatief groot scherm.

Ik denk dat dit visueel gezien de beste film is die er ooit gemaakt is. Wat een prachtige schouwspel was het toch. Vanaf de eerste tot de laatste seconde is het niet normaal wat je allemaal ziet. Een enorm groot compliment aan Cameron die haast het onmogelijke mogelijk heeft gemaakt. Ook de Avatars zien er geloofwaardig uit. Elk detail klopt, het is niet te geloven hoe mooi het is.

Het verhaal op zich vond ik ietwat teleurstellend. Weinig clichés worden uit de weg gegaan en als je puur naar het verhaal op zich kijkt is het zeker niet origineel. Hieronder wordt ook wat 'jatwerk' gesuggereerd en ik kan daar wel in komen. Toch is het wel boeiend, maar dat komt natuurlijk ook vooral door het visuele aspect.

Ik geef vier sterren, voor mij persoonlijk visueel het beste ooit, qua plot toch wat minder. Maar ik kan niet zeggen dat ik niet genoten heb!

Prachtige ervaring rijker!

avatar van nummer2

nummer2

Heb afgelopen jaar deze film ook een keer gezien.

Door alle media aandacht en gedoe had ik verwacht dat ik hier de allerbeste film allertijden te zien zou krijgen. Een film die mij nooit meer los zou laten....in dat opzicht ben ik wel bijzonder teleurgesteld.

Echter, ik zie uiteraard wel dat deze film niet draait om het diepzinnige verhaal, maar vooral de manier waarop het in beeld wordt gebracht.

Ik kan niet ontkennen dan dat ik zo af en toe nog denk aan de manier waarop je vanaf de 'aarde' naar andere planeten kan kijken die relatief dichtbij staan (i.t.t. hoe wij naar de maan etc kijken).

De beelden zijn schitterend, en hij duurde volgens mij duurde hij 2,5 uur of zoiets? Het zegt voldoende dat de duur mij absoluut niet heeft gestoord. Het is een mooie kijkervaring, en hij 'kijkt lekker weg'. Het is voor mij nu de eerste keer dat ik dat laatste als een compliment gebruik.

Zou denk ik ongeveer 4 sterren geven. Voor 5 sterren moet het wel echt een compleet plaatje zijn qua muziek, beeld & verhaal (Tree of Life bijv.).

avatar van Johnny Boy

Johnny Boy

Dit is een meesterwerk en is/zal de film-geschiedenisboeken in gaan als je het mij vraagt. Hier is gewoon een heel nieuw iets gecreeërd. Wat een oogverblindende graphics, al die kleuren zo mooi. De hele Pandora-wereld met z'n flora en fauna is hemels. Wat een fantasie moet je hebben om dit te kunnen verzinnen. Het verhaal is ook origineel, de actie is zeer bevredigend. Één van de beste films tot nu toe gemaakt! Deze moet je kijken.

avatar van jeveki

jeveki

Ik vind het een beetje jammer dat er zoveel geld en tijd in deze film is gestoken en dat de planeet dan een afkooksel van de aarde wordt... Alle dieren die er rond lopen, lopen ook op aarde rond of hebben er rond gelopen, behalve dat ze in de film wat extra poten hebben en door kieuwen ademen. Daarnaast is ook dat concept van avatars zo goed als identiek aan de matrix, net als de "robots" waarmee er gevochten wordt. Het enige nieuwe is die connectie met de staarten, voor de rest is alles rechtstreekse import uit eerdere films of de werkelijkheid... Met de verhaallijn heb ik geen problemen; de film loopt als een trein, maar ik had graag wat meer verbeeldingskracht gezien.

avatar van neo

neo

Een tijd geleden eens geprobeerd te kijken. Mijn allereerste gedachte bij het zien van een trailer, een moeilijk ''tussen kunst en kitsch'' dilemma, bleek ook werkelijk uit te komen. Na verloop van tijd kon het mij werkelijk niet meer boeien.

Herkansing. De film heeft nog steeds te kampen met een wat moeizame wisselwerking tussen veel moois en lelijks. De markt van films vol met effecten is naar mijn idee al zo verzadigd, dat het veel moeite kost om nog enigszins indruk te maken. Hiermee doel ik vooral op het soort spektakelfilm wat Avatar beoogd te zijn. Door de jaren heen zjn er zo nu en dan sporadisch bepaalde duidelijk zichtbare effecten in films die nog echt indruk maken. In het geval van James Cameron films heeft het nergens zo'n indruk gemaakt als een zinkend scip of het ''morphing-effect'' van Terminator 2. Niettemin oogt Avatar prima verzorgd.

Waar eerdere films van Cameron ook echt goed gemaakte, meeslepende actiescenes hadden, voelt het hier meer als een routinematige ervaring aan. Neem zo'n eindgevecht, incusief een grote reeks cliches, is al in zoveel varianten eerder gemaakt Ook ligt de focus wel erg op het belabberde verhaal, zijn de karakters grotendeels kleurloos, bevat het een onnodge voice-over en is de film bovendien wel erg lang.

Sam Worthington, eerder indrukkwekkend in Somersault, draagt de film uitstekend. Ook is de muziek van James Horner uitermate effectief.

Aardig vermaak.

Aangaande het 3d element.. Nu geloof ik graag dat een film als deze in 3d een mooiere ervaring zal zijn, maar moet zich evengoed in 2d staande kunnen houden (meer dan onderhoudend is het dan ook niet).

avatar van Beun de Haas BV

Beun de Haas BV

Deze film in één woord? Overschat.

Een avondje Avatar voelt aan als een mislukte blind date. Huh? Voorbeeldje dan. Bij ontmoeting in het restaurant sta je perplex van de schoonheid van je date. Wat een topavond wordt dit denk je bij jezelf. Bij het voorgerecht kom je er echter achter dat de persoon ongelooflijk oppervlakkig blijkt te zijn. Zelfs zó oppervlakkig dat de rest van de avond een geforceerde zit wordt. Voor mij is Avatar niet meer dan een gereanimeerde versie van Pocahontas in een 3D-jasje.

2 *

avatar van 92Miqel

92Miqel

Werkelijk Perfect!! 1 van de beste films die ik heb gezien.

avatar van Snorren

Snorren

Een beetje makkelijke avonturenfilm die vooral bekeken wordt voor het visuele geweld en spektakel, denk ik. Avatar pakte voor mij een beetje uit als een lelijke animatiefilm met trekjes van een speelfilm. Het Pocahontas-achtige verhaal was verpakt in een bijzonder science-fictionjasje en de film heeft mij wel aardig kunnen boeien, ondanks dat het visuele aspect van de film soms gewoon niet mooi was. 3* voor de 'succesvolste' film ooit.

avatar van marvelfreak85

marvelfreak85

Dit is nu echt een overgewaardeerde film vind ik persoonlijk dat vond ik al toen die uitkwam en nu nog altijd.

Ik heb het verhaal altijd heel voorspelbaar gevonden je ziet alles ruim van te voren aankomen en als je hem eenmaal gezien heb zou ik geen reden weten om hem nog een keer te kijken.

Het enige wat het goed maak is dat het grafisch goed uitziet maar het is niet grafisch de mooiste film wat ik gezien heb dat is nog altijd Final fantasy 7 advent children complete maar er is ook geen studio beter dan Square Enix .

Verder vind ik dat deze film ook niks heeft nagelaten ik bedoel alle grote bekende films hebben normaal ook iets unieks een vette actie scene ofzo(king kong breek kaak van t-rex,godfather scene met het paardenhoofd in bed,Darth vader wat verteld aan luke I am you father scenes die je bij blijven)

deze film heeft niks alleen gepimpte smurfen er is geen 1 scene in deze film wat mij is bijgebleven van zo dat vond ik een vet moment .

Dus al met al

-verhaal is niks bijzonders

-geen goeie actie

-geen humor

-geen indrukwekkende dialogen

-alleen grafisch mooi that's it

avatar van baspls

baspls

Mooie film. Een beetje overgewardeerd is ie wel (een gemiddelde van 4!!). Goed verhaal, Goed Geacteerd. Mooie en zeer vermakelijke film. Effecten zijn dan weer heel goed en dan meer wat minder. Mooie film!

avatar van tommykonijn

tommykonijn

De laatste keer dat ik Avatar zag was in 2009, toen ik net de 3D-versie had gezien in de bioscoop (en toen dat nog vrij uniek was). Wat een ervaring was dat! Prachtige beelden waren vooral hetgeen wat me nog bijstonden aan deze film. Het verhaal was ik voor de helft kwijtgeraakt. Bovendien was ik bang dat die 5 sterren die ik hier heb staan veel te gul waren en dat de film zonder 3D eigenlijk toch een beetje inkakt. Maar ik had het helemaal mis!

De film is van een uitzonderlijke kwaliteit. Het verhaal is ontzettend sterk, en ik heb gehoord dat James Cameron dit idee al zeer lange tijd had klaar liggen en het ook over langere tijd heeft uitgewerkt. Of ik ook zo blij moet zijn met de geruchten dat er enkele vervolgen liggen te wachten weet ik niet, maar Cameron heeft meerdere vervolgen tot een goed einde gebracht dus wanhopen doe ik niet. Hoe dan ook, dat deze film zelf sterk is neemt wat mij betreft niemand hem meer af. Het verhaal is origineel en apart, maar gelijktijdig ook erg interessant. Uiteraard moet je tegen een beetje fantasie kunnen, maar daar heb ik, en ik denk het merendeel van de mensen hier, helemaal geen problemen mee. De special effects zijn geweldig. Deze film kent prachtige beelden, en waarschijnlijk behoren enkelen van hen wel tot de mooiste die ik gezien heb. Pandora is prachtig weergegeven. Ziet er heel knap uit!

Qua acteerwerk zit het ook goed. Sam Worthington en Zoe Saldana zijn perfect gecast. De 'Na'vi's' zien er ook goed uit, zeker als ze in Pandora zijn. Toen Jake voor het eerst wakker werd als Na'vi had ik een beetje mijn twijfels of het er goed zou uitzien. Maar die twijfels waren nergens voor nodig. Blauwe figuren zullen altijd een beetje 'vreemd' op je overkomen, dus vind ik het knap dat ik er vrij snel aan begon te wennen en de groep ook al vrij gauw als een normale, menselijke stam begon te zien. Verder is Stephen Lang ook prima als de medogenloze bad-guy en ook leuk om Sigourney Weaver weer te zien, want ook zij deed het weer goed.

Ik had het net al over de special effects, maar daarmee duidde ik vooral op de vormgeving van Pandora, de Na'vi's en de scenes in de lucht. Het andere gedeelte van de special effects is terug te zien in de aanslag van de mensen en vlak daarna het eindgevecht. Dit vond ik erg overtuigend in beeld gebracht. Bij de aanslag duid ik dan vooral op de emoties van de stam en bij het eindgevecht vooral op de prachtige actiescenes. Alles ziet er flitsend uit en ondanks dat de film dik 160 minuten de tijd neemt om alles naar voren te brengen, voelt het geheel aan als een sneltrein. De montage is dan ook een dik pluspunt, want de structuur van de film is zeker het aanschouwen waard. De muziek van James Horner draagt ook bij aan de fijne sfeer die het gehele speelduur aanwezig is.

Al met al vind ik dit gewoon een zeer sterke film. Visueel ziet het er prachtig uit en het verhaal is zeer creatief uitgewerkt. Het eindresultaat mag er dan ook zeker wezen! Ik had verwacht dat het me ging tegenvallen, maar ik werd aangenaam verrast door het feit dat deze film schijnbaar ook zonder de mooie 3D technieken prima overeind blijkt te staan. Het kleurgebruik en de beelden die men krijgt voorgeschotelt zijn in ieder geval zeer indrukwekkend. Een mooie en zeer bijzondere filmervaring.. nog steeds!

5 sterren blijven staan.

avatar van Eliandjiee

Eliandjiee

Prachtig avontuur deze film!

Ten eerste klopt alles aan deze film gewoon. De opbouw, het verhaal, de wereld, de setting, de sfeer en niet te vergeten alle personages. De wereld, de wezens en de beelden zijn echt fenomenaal en prachtig weergegeven, een genot voor het oog en de gehele beleving. Hoe het verhaal zich ontwikkelt en het avontuur zich ontvouwt is ook werkelijk prachtig, je wordt er echt in meegesleurd en het voelt allemaal episch aan.

Prachtige beelden in een prachtige wereld met een episch avontuurlijk verhaal

De volle mep van vijf sterren!

avatar van Lennert

Lennert

Mmm, in tegenstelling tot wat ik verwachtte, is Avatar bij een herkijkbeurt in HD op blu-ray toch behoorlijk door de mand gevallen als film. De eerste keer dat ik hem zag was ik nog geneigd door het matige verhaal heen te prikken en vooral te letten op de pracht en praal, maar ook deze pracht en praal kan niet voorkomen dat Avatar nog steeds een belabberd script en bovenal erg matig acteerwerk heeft.

Van de live-action acteurs was er een persoon die er bovenuit stak en dat was de imposante Stephen lang, die voor een bijna 60-er op perfecte wijze de rol van radicale militair op zich nam. De rest van de cast heeft echter niets te doen. Sigourney Weaver slaapwandelt zich door haar rol heen, terwijl Worthington geen greintje acteertalent tentoon spreidt. De beste man heeft tot nu toe naar mijn mening een noemenswaardige rol gehad en dat was in Terminator: Salvation, films als Avatar en Clash/Wrath Of The Titans laten voor goed zien dat hij het beste is op het moment dat er andere dingen op het scherm gebeuren in de vorm van grote monsters, dan dat we hem moeten horen worstelen met zijn zinnen. Iemand als Rodriguez (met hilarisch slechte karakterontwikkeling) lijkt er voornamelijk in te zitten om de film nog enigszins 'sexy' te maken, want haar personage zelf stelt echt helemaal niets voor.

Wat betreft de geanimeerde personages, is het alleen Zaldana die enigszins overtuigend overkomt. De rest van de Na'vi voldoen verder aan ieder indianencliché dat we de afgelopen decennia gezien hebben. Hier is ook een groot probleem met de Na'vi, het is een volk dat in geen enkel opzicht qua gedrag of gedachtes echt afwijkt van wat we al eerder gezien hebben. Ik heb het hier niet over uiterlijk (staarten combineren met dieren is iets nieuws), maar de standaard natuurfilosofie/religieuze elementen doen het hem voor mij al lang niet meer.

Het uiterlijk van de film is iets waar aandacht aan besteed is, maar de wezens zijn nergens echt fantastisch te noemen en bestaan uit een combinatie van panters, neushoorns, paarden en verscheidene vogels. Goed, ze hebben allemaal meer poten, waar weinig praktisch nut uit te halen is, maar verder lijken ze allemaal op aardse wezens met wat toevoegingen. Praktisch iedere bioloog zal je verder ook kunnen vertellen dat de manier hoe bijvoorbeeld de paarden daar in elkaar steken, een evolutionaire onhoudbare zaak is, er zijn genoeg redenen waarom dit soort wezens op aarde niet voorkomen in bossen/jungles. Vanzelfsprekend zullen mensen dit opvatten als knorrig gezeur, maar op het moment dat ik meegesleept wil worden in een fictieve wereld, dan zie ik graag wat consistentie en wil ik ook kunnen geloven dat wezens in een dergelijke omgeving voor komen.

Qua actie is de film in orde. Cameron heeft met films als Terminator 2: Judgement Day en True Lies al twee topfilms op actieformaat gemaakt en laat hier nog steeds zien dat hij af en toe best oog voor regie heeft. Het moment waarop de boom aan gort wordt geschoten is wel degelijk een mooi spectaculair stukje, evenals het eindgevecht tussen Sully en Quaritsch. Wat echter gedurende de hele film overheerst, is het idee dat er teveel style over substance is en echt te weinig substance zelf. Dit had al een stuk meer verholpen kunnen worden door betere acteurs en meer aandacht in het script zelf, al kan ik me best voorstellen dat mensen hier gewoon genoeg genoten hebben van de special effects alleen. Genieten jullie er verder dan ook maar gewoon van, dat is jullie goed recht, ik zet voor echt bijzondere creaturen nog wel een keer de Dark Crystal op.

avatar van king-kevino

king-kevino

net de 3 uur durende extended editie bekeken.

en dit is vooral een erg mooie film ! prachtige fantasierijke wereld die ze van Pandora hebben weten te maken.

Ik vond het verhaal wel ietwat voorspelbaar en een beetje aan de dunne kant om er de 3 uur mee te vullen maar kan zijn dat de normale versie wat vlotter is.

maar zeker een goede film, veel beter dan ik had verwacht ik geef dan ook 4*

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Veel te lang en veel teveel. Nu hou ik normaal gesproken al niet van actie en van eindeloze battles, maar dit is allemaal zoveel langgerekte bombarie dat ik me voor een groot deel echt heel erg verveeld heb.

In het begin is de mooie wereld nog best even amusant, maar alles gaat wennen, en dan zijn al die gevechten en vliegende wezens alleen nog maar heel saai.

Daar komt bij dat ik al die CGI, hoe mooi en knap het dan misschien ook is, toch heel onpersoonlijk en kil vind voelen. Het is mijn ding gewoon niet zo. Er zitten hele scenes bij waarbij het gewoon lijkt of je naar een computerspel zit te kijken.

Echt waardeloos kan ik het natuurlijk niet vinden, het is mooi gemaakt, er is veel tijd en moeite in gestoken, het is op sommige punten indrukwekkend, maar gewoon veel en veel te saai naar mijn smaak. Komt nog bij dat het verhaaltje echt al te cliché is, erg veel interessants valt er op dat vlak niet te halen. Kon eigenlijk niet zwart-witter dan dit. Nee, actie-driven films zullen toch voorlopig echt mijn ding niet worden. Om je dood bij te vervelen soms.

avatar van Insignificance

Insignificance

Met en zonder bril, het laat geen verpletterende indruk achter. Of het allemaal zo origineel is, zal me worst wezen. Ik kan wel wat met het bolletje dat Cameron gebouwd heeft. Afgezien van de grote mormels, daar had men wel wat creatiever mogen zijn, ziet Pandora's flora en fauna er hier en daar best aantrekkelijk uit. De technologische kant mag er ook zijn. Robotics, gunships en meer van dat soort futuristische mikmak, cool genoeg om er eens goed voor te gaan zitten.

Dat geldt niet voor de strontvervelende stereotypen die her en der opduiken. Met Worthington heeft het dan ook nog eens een wel érg saaie droeftoeter als middelpunt en het wordt zelfs knarsetanden wanneer Sig Weaver (wat een verschrikkelijke actrice is dát geworden) gaat keffen. Dump het mens in een blauw jasje en ik moet m'n uiterste best doen om niet in lachen uit te barsten. Die strakgetrokken kop en dat gekke, korte broekkie; het is werkelijk niet om aan te zien.

Met de Na'vi beginnen de problemen zich op te stapelen. Geen mooie wezens met gedrag en gewoontes die allesbehalve aanslaan. Een van de meest ridicule momenten (die zijn er in overvloed) speelt zich af wanneer Neytiri les gaat geven. Alsof je naar zo'n foute Kama Sutra serie zit te kijken. Met draakachtigen doe je me sowieso geen plezier, hun vormgeving en platte kleuren maken het nog erger. En daarmee is de kern van de film al vrij snel serieus aangetast.

Dan moet het (eco en emo) plotje zich nog gaan roeren. Dat doet het uiteraard stevig met hartbrekende en opzwepende taferelen waar ik echt met plaatsvervangende schaamte naar heb zitten kijken. En luisteren, want voor dialogen was blijkbaar weinig tijd. Het enige voordeel is dat het richting actie kruipt en met dat tumult weet Cameron wel raad. Net als met die petabyte aan effecten, maar de ziel en zaligheid van een bevlogen film(maker) is daarin niet terug te vinden.

avatar van Baggerman

Baggerman

Niet in 3D gezien en ik moet bekennen dat er dan niet veel overblijft van deze films om hoog van op te geven. Om met een positieve noot te beginnen: de fantasievolle wereld vond ik nog wel aardig om te zien, maar niet erg vernieuwend of origineel (toevallig gisteren Laputa gezien: lijkt dat daar veel uit is gejat!). Wat dat betreft kun je beter een Ghibli kijken, of een film van René Laloux of wellicht Jean-Pierre Jeunet!

Qua verhaal vond ik de boel pas ècht tegenvallen! In principe gewoon een versie dan 'Dances with Wolves' met blauwe indianen! Sowieso enorm zwart-witte personages en ontzettend ergerlijk onlogische (maar volkomen voorspelbare) ontwikkelingen. Deed me ook erg denken aan 'Starship Troopers', maar daar zijn de personages nog komisch zwart-wit en cynisch zo bedoeld.

Het was bet uit te zien, maar meer dan matig kan ik dit niet noemen.

avatar van pollyke

pollyke

ik moet toch mijn eerste mening over de film herzien, ik vond hem destijds wat langdradig en er leek geen einde aan te komen.

Heb hem nu enkele jaren later nog eens deftig bekeken en wat een prachtfilm is dit.

Grafisch vind ik de film zeer goed gemaakt, het lijkt precies een echte wereld, niet waar je avatar op het scherm 'kleeft'.

Toch licht voorspelbaar naar het einde toe.

Er komt verrassend veel moed, trouw en vastberadenheid naar voren, toch duidelijk meer dan in de meeste sf-films.

Het contrast van 'avatar' naar 'mens' wordt pas duidelijk op het einde wanneer jake lijkt te sterven. Tijdens de film wordt er daar minder aandacht aan gegeven.

Zeer mooie film!

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Leuke film.

Eerst vond ik deze film niet zo goed, ik verveelde me echt bij deze film. Vorig jaar nog maar eens bekeken en viel meteen al een stuk beter mee. De effecten zijn echt geweldig en het grootste pluspunt aan deze film. De hele Pandaro-wereld wordt heel goed in beeld gebracht. Het verhaal vond ik dan wel weer wat minder. Het heeft niet erg veel te bieden en is soms ook wat saai en langdradig. De film in zijn geheel duurt zeker te lang, er had echt wel een halfuurtje afgekund. De acteurs deden het niet slecht, maar beter kon het wel.

4* voor deze film en dat komt voornamelijk door het visuele aspect.

avatar van Mug

Mug

Gisteravond heb ik me ook maar eens overgegeven aan dé blockbuster die de 3D terug in de bioscopen bracht. Gelukte poging, maar dan juist op het punt wat ik niet had verwacht.

Ik kan me voorstellen dat de technische 3D-snufjes wonderbaarlijk hun werk deden met een brilletje op de neus bij de kijker, maar het is toch allemaal computerwerk. Nergens kreeg ik het gevoel dat we daadwerkelijk in een 'jungle' of 'bos' waren. De fantasieplaneet Pandora met de kitscherige, zwevende bewoners Na'Vi vechtend tegen de zelfs onaardse vliegtuigen en vechtrobotpakken komt compleet te overtuigend uit een computer. De finale is wel degelijk bloedmooi en entertainend.

Juist de entertainment-factor is positief uitgeslagen. De verwachting lag bij mij in een gezapig ecologisch sprookje in sf-sfeer; zie daar de Na'Vi. Deze inheemse indianenstam, een mix van blauwe katachtige marsipulami's, behoort (samen met suffe Sam Worthington en consorten) de zieltjes te winnen bij het publiek. Bij mij lukte het niet. Juist de tegenpartij, de extreme slechteriken, die wisten bij mij de handjes op elkaar te krijgen. De eeuwige good vs evil strijd in o.a. de cinema is in Avatar wederom oneerlijk. In slechte b-films traditie: terwijl de bad guys zorgen voor een glimlach op het gelaat, zorgen de good guys voor doodse momenten. Niet voor niets dat de bad guys ook glorieus een overwinning behalen op de good guys (whoehoe), maar door een regelrechte deus ex machina weet de godheid van de good guys toch nog het tij te keren (hahaha).

Prima entertainment derhalve, en spijtig dat ik het niet heb mogen aanschouwen met zo'n brilletje op m'n neus (niet dat dat mijn score veel zou beïnvloeden).

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

Die boom en wees lief voor de natuur interesseerde mij geen ene reet...,

De film moet je benaderen als wat het is een Science fiction/fantasy een dergelijk thema moet je sowieso niet serieus nemen. Voor "serieuze" films zijn anderen beter geschikt.

ja dat kan ik nog wel begrijpen.ik heb hem 3d gezien ,een van de weinige films die wel lukt 3 d.

ik was enorm onder de indruk van de fenomenale beelden.'

maar als je zoveel geld hebt als cameron,dan kun je toch ook een film een fatsoenlijke scenario laten schrijven. iets met de ongelofelijk mooie beelden en een beetje verhaal,en niet een opstel van een kind van 9.

avatar van Decec

Decec

Herhaling gezien...

Uitstekend actie/SF/Avontuur/Fantasie film...

Prachtige landschap...

Spannend verhaal...

Schitterend met 3d gezien, 2d is ook mooi, maar 3d nog mooier schitterend...

Uitstekend acteerwerk...

Uitstekend achtergrond geluid/muziek

(DTS HD 5.1)...

Heerlijk genoten...

Echt top film!!!

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Na de overdonderende 3D-ervaring in de bioscoop in 2009 had ik deze film niet meer herzien, maar ik heb er nu toch weer 2½ uur van genoten. Een flinterdun verhaal, personages die buiten de te voorspellen bewustwording van de hoofdpersoon geen noemenswaardige ontwikkeling doormaken en een onderliggende back to nature-filosofie waar je levensgrote vraagtekens bij kunt zetten, maar Camerons gebruikelijke gelikte vertelstijl en de professionaliteit van de technische uitvoering slepen mij mee als in een achtbaan. Twee minuten lang ben ik me bewust van de blauwe CGI, daarna zie ik het met slechts héél kleine uitzonderingen niet meer – een prestatie van formaat.

avatar van W.V.

W.V.

Toen de film uitkwam ben ik deze in de bios gaan zien, een geweldige ervaring, onlangs de film weer gezien en nu denk ik al een stuk minder over de film, natuurlijk op het kleine scherm komen de effecten niet zo tot hun recht als in het theater, maar juist dan moet het verhaal je pakken, en dat doet het dus niet. Had ik na de eerste kijkbeurt al heel erg een gevoel dat ik het verhaal al eerder had gezien, dat gevoel was nu veel sterker. En misschien ben ik nu te kritisch en is deze film alleen gemaakt om de toeschouwers te laten genieten van de gecreëerde wereld van Pandora en alles wat daar leeft. Maar ik ben dan zo een idioot, ik wil dus ook een goed verhaal en dat komt er niet want alles is zo voorspelbaar als ik weet niet wat. Als je Stephen Lang cast in een film dan geef je al een deel van de plot weg, de man heeft al zoveel onbetrouwbare sujetten gespeeld dat een deel van dat verhaal al duidelijk wordt op het moment dat hij in beeld verschijnt en dat is slechts een deel van de doorzichtigheid van het verhaal, het geheel deed me denken aan een western in space of in de future zo u wilt. De muziek in een woord geweldig, dat en het feit dat het allemaal geweldig in beeld is gebracht maakt dat ik de film met drie sterren waardeer.