Avatar (2009)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 17 december 2009
Bekijk via Disney+
Plot Avatar
"Enter the world of Pandora."
- Trailer (YouTube)
Mo'at
Eytukan
Tsu'Tey
Filmkriebel
Ik kan ook niet minder dan 5* geven. Het verhaal is niet innoverend en heb ik al ettelijke malen in andere films gezien. Maar Cameron verlegde wel grenzen op cinematografisch vlak hier : ik heb hem in 3D gezien en dit is geen film meer, maar een totaalbeleving. Hij weet inderdaad hoe hij kolossale budgetten goed moet besteden.
Avatar zou wel eens de benchmark kunnen zijn voor de toekomst. Dat bleek ook uit de trailers van films die er volgend jaar aankomen. Allemaal 3D. Visueel is met deze technologie zowat alles mogelijk. Hopelijk krijgen we de volgende 10 jaar dus veel SF en Fantasy films.
Er is ook zoveel moois te zeggen over de film zelf. De schepping van een hele wereld ontluikte voor mijn ogen, en het was een samenhangende logische wereld. Enkel dat sjamanisme met dat etnisch gezang en zo vond ik wat minder. Voor de rest was het helemaal mijn ding. Ook die evolutie die zich voordeed in het personage van Jake Sully vond ik knap. Dit was epiek met een grote E. En ik ga er verder geen grote epistels meer rond schrijven ... anderen hebben het hier al uitgebreid voorgedaan : het is één van de mooiste spektakelfilms van de laatste jaren.
Thornberg
Een goed voornemen voor 2010 was om lid te worden van moviemeter
hallo iedereen, en de beste wensen!
En dan begin ik met naar mijn idee de mooiste film die ik ooit heb mogen zien. De MOOISTE, niet het beste qua verhaal, dat er tig cliches in zitten staat buiten kijf... Maar visueel was het een waar spektakel.
Ik heb me geen moment verveelt, de start ging gelijk vlot, je word gedropt op de planeet en zit per direct in het aangrijpende verhaal van een man die vanuit het niets op een onbekende planeet word gezet, zijn eigen avatar aan gaat sturen en zichzelf verwikkeld in een strijd tussen mens en menselijkere prachtige wezens.
Ik had niet verwacht zo een band te kunnen voelen met buitenaards leven, wellicht omdat ze menselijker zijn dan ik eerst zou denken. Wat een prachtwezens, met een ongekende band met de natuur waar we jaloers op zouden moeten zijn, ook al is de natuur hier op aarde lang niet zo overweldigend als daar is gecreëerd. Schitterende flora en fauna, prachtige omgeving... En geweldig mooi vormgegeven na'vi's, met herkenbare emoties. Ik werd bijna verliefd op Neytiri, hoe vreemd ik het zelf ook vond.
Ook al was het verhaal redelijk te voorspellen, deze film heeft een misschien cliche verhaallijn schitterend uitgewerkt. Alle emoties spatten van het scherm, van liefde en blijdschap tot woede en verdriet. Heb toch een traantje moeten laten...
Gewoon een prachtige film! Visueel een waar spektakel, maar qua verhaallijn niet vernieuwend. Een half puntje aftrek daarvoor, soms hadden gebeurtenissen wat langer uitgewerkt mogen worden... Ik mistte het gevecht met de Turok (grote vuurkleurige vogel) en het einde had wat langer mogen duren... Ogen open is natuurlijk mooi, maar voor mij hadden- tijdens de aftiteling of zo- wat beelden van een gelukkige Jake als na'vi samen met Neytiri niet misstaan.
Ik ga dit weekend weer een keer, voor het eerst dat ik een filmervaring zo goed vond dat ik hem nog een keer in 3D ga bezoeken. Bij deze film vond ik de 3D trouwens ook erg goed tot zijn recht komen. Niet ergelijk, echt met meerwaarde. Grijp je kans hem in 3D te zien nu het nog kan!
Tharoy
Tja.. Ik weet het niet zo goed. De effecten waren fenomenaal, en het 3D gebeuren is echt ontzettend goed gedaan. Maar verder is het niet heel erg bijzonder. De personages zijn vlak en de de na'vi vind ik ook wat tegenvallen.
De beweegredenen van de personages zijn vaak erg simpel en cliché. Evenals de dingen die de personages in de film zeggen. Het is allemaal meerdere keren gedaan. Helaas heeft Cameron door te grote focus op de special effects oog voor de andere aspecten verloren.
Desondanks ergerden die dingen mij niet zo heel erg. Maar echt bevorderend voor het plezier was het niet. Het knaagde toch wel bij de beleving bij de film.
Desondanks een leuke blockbuster, maar ik verwachtte meer.
BruceWillis
Net gezien in Imax-3D. Voor een lange film van ruim 2,5 uur geen minuut verveeld. Deze special effects luiden een nieuwe tijd voor de film in! Een beetje gecopieerd van de stripboeken over Storm en Flash Gordon. Alleen het verhaal van Avatar heeft zelf weinig om 't lijf. Goed vs kwaad op z'n Amerikaans. Dus megalomaan, theatraal en veel bommen en granaten... Jammer dat ze 't concept van een bijzondere planeet met een volk dat 1 is met de natuur niet verder hebben uitgediept, maar deze op de bedreigingen van de 'mensen' laten reageren als indianen met Vietnamoorlog-explosies en Madagascar-dansen. Daarnaast hadden ze meer 3D-effecten kunnen toevoegen, waardoor je echt even je stoel moest vastgrijpen. 3,5 sterren, maar dat had meer kunnen zijn.
The One Ring
1 januari 2010. Een nieuw decennium start. Een goed moment om een blik te werpen op de toekomst van de cinema. Nou roept iedereen dat Avatar de toekomst van de cinema is en leek me dat een goed punt om te beginnen.
Ah, 3D! Mijn ogen moesten even wennen, maar al snel bleek hoe mooi het 3D-effect eruit zag. Vooral het moment aan het begin waarop Sully in zijn rolstoel over het militaire terrein rijdt laat goed de potentie zien van de nieuwe techniek. Er is veel diepte, er loopt een robot voorbij, er steken pijlen uit een rupsband. Het is een puur show-offmoment. Deze scène was waarschijnlijk nooit gefilms als er geen 3D gebruikt was, maar het is het definitieve moment waaro Cameron lijkt te zeggen: "3D is hier!". Ik was best onder de indruk.
En Cameron zet dit spelletje af en toe door in Avatar. Het gebeurt niet heel vaak, maar zo nu en dan zitten er van die kleine elementjes in de film waarvan je weet dat ze er slechts zijn om het 3D extra aandacht te geven. Een zwevend druppeltje in een gewichtloos ruimteschip of gaten in een plastic deurscel. Ook geestig is dat Cameron laat zien dat hij overtuigd is dat 3D ook de toekomst is van foto's, want er zijn 3D-foto's te zien. Een leuk extraatje. Ik kan zulke speelsheid wel waarderen, al is het natuurlijk wel maar kort leuk en kun je er geen films mee vullen.
Dit zijn dan ook uitzonderlijke situaties. Doorgaans merk je het 3D niet. Zo nu en dan denk je 'hé wat zit er mooi diepte in', maar over het algemeen leidt het niet af. Persoonlijk vond ik het enorm jammer dat er eigenlijk zo weinig mee gedaan werd. Ik zag eerder al A Christmas Carol in 3D en die gebruikte de techniek vrij expressionistisch. Geniaal was het nog niet, maar de hoop is dat 3D ook gebruikt gaat worden om ook inhoudelijk en qua compositie iets nieuws te geven aan de films.
Dit is niet aanwezig in Avatar. Nou ga ik hier niet klagen om een gebrek aan expressionisme, want dat is maar in heel weinig films aanwezig en ik klaag nooit over de afwezigheid daarvan. Mijn klacht hier is veel simpeler: is dit alles? Ik weet niet of iedereen elkaar hier naspreekt of werkelijk denkt iets totaal nieuws gezien te hebben, maar mijn indruk was dat 3D in Avatar niet fundamenteel iets veranderde. Van een revolutie spreken is zelfs complete onzin. Uiteindelijk wordt nog alles precies hetzelfde in beeld gebracht als voorheen. Het 3D is meer een gimmick. Goed uitgevoerd en het ziet er ontegenzeggelijk prachtig uit, maar stel jezelf de vraag: "wat voegt het werkelijk toe?" Bij A Christmas Carol zag ik het, maar bij Avatar stiekem niet, met uitzondering van die hele kleine momentjes waar ik het eerder over had (maar daar was het dan weer techniek waarderen om techniek). Ik snap dat mensen een ster extra geven voor deze film in 3D, vanwege het nieuwe van die extra dimensie, maar verandert het iets aan de beeldtaal die we allang kennen. Nee. En dat was voor mij uiteindelijk de grootste teleurstelling hier. Dit is een enorm klassieke film. Een klassieke film die doet alsof het nieuw is door met 3D aan te komen zetten, dat niets meer dan een aardigheidje is.
Er wordt hier weinig gesproken over de tweede revolutie die Avatar teweeg zou moeten brengen: de compleet vernieuwde motion capture. Ook dit is geen revolutie, want hoewel ik best wil geloven dat er andere aparatuur is gebruikt om Zoë Saldana om te zetten in een Na'vi dan om Andy Serkis in Gollum te veranderen zie ik geen fundamenteel verschil. Bij Gollum was ik inderdaad verbaast over wat ik zag. Bij Avatar voldeed het gewoon aan verwachtingen.
Verder is Avatar het beste wat je aan techniek in Hollywood kon kopen. Vond ik de trailer weinig overtuigend qua special effects, de uiteindelijke film ziet er bijna vlekkeloos uit. Alleen tijdens het eerste gevecht met zo'n zwart roofdier in de jungle was het duidelijk dat ik naar CGI keek. De rest is perfect gedaan.
Maar is het mooi. Soms wel soms niet. Ik las al enkele beschuldigingen richting Cameron dat het design kitscherig was en hoewel ik dit zeker niet constant het geval vond was het soms wat lelijk in overdaad. Teveel roze plantjes, te hard proberen om iets magisch neer te zetten, teveeel gloeiende manen in de nacht, kortom teveel van alles. De vergelijking met Miyzaki is er, maar Miyazaki is wat subtieler over het algemeen. Toch zaten er zeker ook genoeg momenten in dat het daadwerkelijk mooi was.
Genoeg over het uiterlijk. 3D op zichzelf houdt mijn geen 160 minuten aan speeltijd bezig en al die plantjes vind ik ook niet interessant genoeg. Er is een verhaal dat verteld moet worden, er zijn personages die onze interesse moeten wekken, en aangezien dit Cameron is moet er goede actie in komen. Nou dat laatste komt ook. Over de actie heb ik niets negatiefs te zeggen. Het is niet het beste ooit, maar zeer vermakelijk.
De rest... is doodsaai. Ik had het al verwacht, ik was ook al gewaarschuwt, maar mijn God! Wat is dit enorm vervelend qua vertelling. Ieder cliché kwam weer om de hoek kijken. Het is een cliché van mijn kant om dit Dances with Smurfs te noemen, maar het is gewoon waar. Alleen was de South Park aflevering genaamd Dances with Smurfs leuker. De karakters zijn typetjes die we al honderden keren zagen en zelfs dan nog waren ze gewoon heel vlak. De ontwikkeling die de hoofdpersoon doormaakt is onmenselijk standaard. Bepaalde plotonderdelen worden zo overduidelijk een half uur van te voren aangekondigt dat het lachwekken wordt (iedereen die niet geraden had dat Sully uiteindelijk die rood-gele vogel zou temmen moet zich samen!).
Dat zou nog niet zo erg zijn als Cameron het gewoon als een genrefilm behandelt zou hebben. Maar Cameron wil meer. Jammer genoeg is hij als zowel regisseur als als schrijver gewoon niet goed genoeg om ook daadwerkelijk meer te kunnen. Ik werd op een gegeven moment doodmoe van dialogen over de innerlijke kracht van bomen en over hoe we één moeten worden met de natuur. Alle clichés van het boeddhisme en Afrikaanse en Indianenfolklore worden uit de kast getrokken. Nou ben ik al niet zo spiritueel, dat geef ik toe, maar Cameron krijgt er geen genoeg van en brengt het zo onsubtiel dat het gewoon gaat tegenstaan. Op een gegeven moment gebruikt hij zelfs Afrikaanse muziek, waarmij hij Pandora eigenlijk nog meer van haar eigen identiteit beroofd. Ik heb niets tegen een eco-boodschap. Integendeel, maar moet het zo uitgekauwd gebracht worden. Qua dialogen zie ik eigenlijk zelden zo'n oninteressante film als deze. En nogmaals: 3D is wat mij betrefd niet genoeg om me af te leiden van dit feit.
En dan zijn er de acteurs. Sam Worthington is net als in Terminator Salvation: hij doet niets fout, maar ook niet goed. Kleurloze acteur. Saldana ook al blijft het met zo performance moeilijk te zien wat ze zelf doet en wat er met de computer is toegevoegd. Sigourney Weaver is goed, maar heeft een vlakke rol. Ribisi speelt een lullig personage dat geen acteur eigenlijk wil spelen (en toch heeft hij de beste zin: "What have you been smoking?"). De enige die ik kon waarderen was Stephen Lang als de grote schurk. Zijn sarcasme geeft kleur aan het dode script en hij speelt als iemand die veel plezier heeft in slecht zijn, zoals in dit soort films past. Geweldig hoe hij koffie zit te drinken als hij toekijkt hoe zijn mannen alles aan gort schieten of hoe hij als macho de giftige lucht in rent om onze helden dood te schieten. Misschien wel het beste aan de hele film.
3 sterren zijn eigenlijk zeer mild. Het spektakel weet me nog enigzins te overtuigen om net boven de onvoldoende uit te stijgen. Ik verbaas me toch over de hoge waardering hier. Natuurlijk is het een hype, maar dat verklaart niet het gejuich van o.a. de critici. Ik heb niets tegen een goede blockbuster of tegen gehypete films: ik gaf hoge scores aan The Lord of the Rings trilogie, aan Gladiator, The Dark Knight, de eerste Pirates of the Caribean, aan Iron Man. Maar Avatar? Zodra er meer gedaan gaat worden met 3D denk ik dat Camerons nieuwste toch vrij snel zal verouderen. Als dit een van de weinige 3D-films wordt zal het eindigen als een technisch curiosum. Maar zal ik kan me moeilijk voorstellen dat Avatar de geschiedenis in zal gaan als een ook daadwerkelijk boeiende film. Niet dat ik altijd gelijk krijg natuurlijk.
Goldenskull
Ik vind het jammer om het te moeten zeggen, maar het was precies wat ik er van verwacht had.
Wat sentimentjes, standaard muziek, beetje actie, flauw cliché verhaal, wat moraal. De standaard ingrediënten om een groot publiek te bereiken en commercieel succes te behalen. "The human greed" wordt voor de zoveelste maal gebruikt in een film. Dan heb je ook nog van die flauwe grapjes tussendoor, waar de gemiddelde Nederlandse bioscoop bezoeker dan hard om gaat lachen..
Pluspunt was dat die romance behoorlijk ondergeschikt bleef en eerlijk, het zag er veelal erg mooi uit (camerawerk vond ik ook prima). Maar dat compenseert voor mij lang niet genoeg. Ook wat flauw dat in het eindgevecht die dieren, zeer onverwachts, de blauwelingen te hulp schieten. Worthington is niet bepaald overtuigend en dat Weaver nog niet met pensioen is..
Cameron heeft op The Terminator films na, weinig boeiends voortgebracht en hoewel ik respect heb voor zijn dedication hieraan, vind ik het jammer dat het niet wat beter is geworden. Maar goed, wat aardige scènes, het camerawerk en 'de schoonheid' van de film redden Avatar nog enigszins.
Parisa
Mensen die 3* en minder hebben gestemd, bedankt. Jullie hebben het gras alvast voor mijn voeten weggemaaid.
Ik ben gisteren met een paar anderen geweest die hem graag wilden zien in 3D. Ik verwachtte na het lezen van het verhaal en het zien van de trailer niet veel. Maar wel vermaak.
Dat is precies wat ik kreeg. Het was mooi om te zien allemaal en weereens iets anders in 3D. Al moet ik zeggen dat 160 minuten naar zo'n film kijken wat teveel van mijn hoofd vraagt dan bijv. een filmpje als Pandadroom. Resultaat na deze film, zeker het eindgevecht: hoofdpijn, en niet zo zuinig. Gelukkig gingen we dan nog naar een bios met pauze.
Voordeel van deze manier van filmen is meer diepte. Het beeld lijkt zo ook wat donkerder, zodat dat meer sfeer geeft.
Het verhaaltje stelde niet veel voor. Ik las ergens dat hij vergeleken wordt met 'Pocahontas in space' en dat als de Navi groen geweest zouden zijn het helemaal een ecofeest zou zijn. Heerlijk toch, dat commentaar?
Ik vond het erg moeilijk om empathie op te brengen voor deze blauwe wezens. Het kon me eigenlijk niet zo veel schelen of hun wereld nu verging of niet. Volgend jaar hebben we namelijk wel weer een nieuwe versie van dit paradijs in de bios. En van goed acteren was ook geen sprake, helaas.
Vorig jaar hadden we het groene plantje van prins Nuada in Hellboy 2. Dit jaar de navi. Volgend jaar...?
Wat ik hoop is dat de hype voor de mooie leegte van deze film wat naar de achtergrond is verdrongen. Zodat er weer plaats is voor Alice van Burton, waar ik veel meer van verwacht.
Deze krijgt 3* van mij.
ray1670
Wow! Meer hoef ik er eigenlijk niet meer aan toe te voegen, vond het echt fantastisch! Prachtige effecten, erg zorgvuldig, niet zoals bij 2012 (sommige scenes leken wel uit een computerspel te komen). Alles klopte, verhaal is uiteraard dun, maar het blijft wel een verhaal dat nog steeds blijft aanspreken.
Ben afgelopen vrijdag geweest en de film zit nog steeds in mijn hoofd.
Voor mij 5 sterren.
JTV-kijker
- 2017 stemmen
Ik snap persoonlijk niet wat iedereen nu zo fantastisch vind aan avatar. De special effects zijn zeer goed en verzorgd, maar het verhaal slaat eigenlijk helemaal niet aan bij mij. Ik vond het ook helemaal niet zo origineel. Het deed mij denken aan wat de kolonisten deden in het continent Amerika, maar dan futuristisch. Het is wel knap dat ze zo'n heel nieuwe taal houden uitgedocterd voor dit nieuwe ras. Het enige probleem van het ras vind ik dat ze er nu ook weer niet zo speciaal uit zien.
Veel te veel clichés naar mijn goesting, vooral die kus-scène was echt belachelijk. James Cameron heeft er zolang over gedaan om deze film te maken dus hij had toch wel even de tijd om een beter verhaal als dit te schrijven. Jullie kunnen me nu toch echt niet vertellen dat dit verhaal op zich goed is. Die hele tragedie rond dat nieuwe ras kon me echt niet aangrijpen, waarschijnlijk omdat ik weet dat het niet echt is.
Ik behoor hier blijkbaar tot de minderheid die dit absoluut geen topfilm vind, maar buiten de fraaie special effects die alle andere films overtreffen, vind ik het voorlopig niet de moeite waard om hem nog eens te kijken.
Wat ik ook positief vind is dat het filmbeeld fel aan het verbeteren is. Dit is weer een nieuwe revolutie, hopelijk gebruiken ze het in de toekomst om betere films te maken.
Yak
Avatar komt puur op spektakel tot de helft van het totaal uit te delen sterren, maar is voor de rest dan ook echt geen stuiver waard. Ik kan best door een uitgekauwd verhaaltje heen prikken als het in dienst staat van een overdonderende film, maar in Avatar is er zó weinig aandacht geschonken aan het script, en liggen de plichtmatige emoties er zó duimendik bovenop, dat het vooral ergernis opwekt.
De argumenten dat het verhaal er niet zo toe doet heb ik gelezen, maar daar neem ik geen genoegen mee. Voor mij moet een film meer zijn dan een serie spectaculaire beelden, en al helemaal wanneer de film me zijn pretentieuze boodschap zo hard toeschreeuwt als Avatar dat doet.
Overdonderen doet Avatar zeker. De wezens, duizelingwekkende omgevingen en voertuigen zijn zo geweldig ontworpen dat je soms echt naar adem zit te happen (jammer genoeg dat de na'vi zelf daar weer zo clichématig tegen afsteken). Scènes als de langzaam neervallende boom, de vliegende draken en het kolossale 'eindgevecht' zijn ongetwijfeld de spectaculairste die ik ooit heb gezien. Maar een film waarbij ik steeds door een woud aan gortdroge scènes moet worstelen om weer bij iets interessants te komen, schiet ernstig tekort.
Shinobi
Ja hoor, goed te doen volgens de mensen met bril. Je zet hem gewoon over je bril heen.
Jep, geen last gehad van hierzo.
Ik heb 'm vandaag in IMAX 3D gezien en man wat een ervaring is me dat toch zeg. Niet normaal. Ik zou bijna medelijden krijgen met mensen die de normale versie gezien hebben.

Any way, het verhaal is op zich wel oké. Het wankelde een beetje tussen cliché en niet cliché. Maar het was op zich best te doen.
Wat ik daarentegen wel erg sterk vind is het acteerwerk en natuurlijk de special effects. Ik had soms het gevoel ook bijna een traantje weg te pinken bij één van de treurige gebeurtenissen uit de film, zoals het bos dat gekapt wordt of dat ze al die Navi worden doodgeschoten en Neytiri haar vader verliest. Toch wel knap dat je kan meeleven met zo een fictieve personage.
En ik heb echt bijna geen woorden hoe Pandorra is neergezet. Die wereld leeft echt. Van het kleinste grassprietje tot aan een enorme oerboom aan toe.

Afgezien van kleine minpuntjes dat het verhaal sterker had gekund en de film was net iets te lang naar mijn mening. Is deze film zeker 4, 0 sterren waard.
AGE-411
Kijk ook is naar hoe diep je in de film bent gaan zitten. Had je na dat de film was afgelopen zo iets van ik wil meer zien of vond je het wel goed?
Tijdens de film zelf heel de tijd tegen mijn vriend naast mij gemeld dat dit uit film x en dat uit film y kwam. En dat bepaalde dingen niet klopten. (Ik kan me herrineren dat er toch enkele fouten in zaten).
Toen de film was afgelopen, dacht ik als eerst, van het had nog wel iets langer mogen duren. Persoonlijk zat ik er helemaal in, van het verhaal tot de omgeving.
Ik zat er vooral met in dat het verhaal op niks trok. Als ik spectaculaire beelden zonder inhoud wil zien kan ik ook altijd naar een museum van moderne kunst gaan.
Het is misschien een verhaal dat je vaker hebt gezien, maar wanneer iemand er voor open staat, raakt het diegene wel.
Dat is het nu net. Het raak mij totaal niet.
Daarnaast zitten er ook veel meer achterliggende gedachten achter en zitten er ook echt wel dingen in van andere films. Maar dat betekent niet dat het slecht is uitgewerkt. Integendeel.
Jawel! Met wat kleine aanpassingen konden ze de mensen meegeven met de boodschap dat we de planeet niet moeten verneuken, omdat we geen 2de hebben. Die boodschap wordt totaal teniet gedaan door het kitscherig verhaal.
Ik kon er nog met leven als het verhaal niet goed zou geeïndigd zijn. Het uitroeien van die beesten en dan tot de conclusie komen dat die grondstof aldaar toch niet bruikbaar is. Dat zou een goed einde geweest zijn.
Ik hoor mensen praten over slechte acteerprestaties, maar ik zelf heb mij dus echt niet kunnen irriteren aan het feit datde acteerprestaties slecht waren. Naar mijn idee waren ze ook niet slecht!
Simpelweg omdat er geen waren.
Ik heb er speciaal op de weinig scene's op gelet. Alleen Sigourney Weaver springt er uit, de rest is middelmatig.
Verder las ik hier ook dat mensen vinden dat ze meer uitleg aan de personages hadden kunnen geven. Kijk misschien wel, maar voor sommigen is 3 uur al een lange rit en daarnaast houd het nog heelveel open voor een evntuele sequel.
Sequel?
"Avatar: return of the human being?"
Diepgang in de personages mis ik wel. Wat bezield hen? Waarom? Hoe was hun leven tot dan?
Nog een extra iets dat ik mis zijn sterke dialogen tussen personen. Voor een film van dit kaliber mag dat wel vind ik.
JohanG
Ik moet zeggen dat ik na het zien van de trailer toch wel skeptisch was over deze film. Een hele film die draait om toch wel erg onrealistische en fantasierijke blauwe wezens.. Volgens mij zijn er voorheen weinig tot geen films geweest die hiermee wegkwamen.
Heb deze gisteren in IMAX gezien en vond hem werkelijk waar oogstrelend. Hij overtrof al mijn verwachtingen. Cameron is erin geslaagd om een prachtige wereld te creëren die tot in de puntjes is verzorgd. Door middel van de gebruikte 3D technieken komt deze fictieve wereld met zijn nog fictievere wezens echt tot leven, waardoor de fantasiewereld wordt gebracht met een realisme die neigt naar perfectie.
Natuurlijk, het verhaal is uitermate cliché en voorspelbaar (dat was bij Titanic niet anders), maar dat is niet waar het in deze film hoofdzakelijk om draait. Het gaat om de filmervaring die je 'letterlijk' op je af moet laten komen. Met name in de stille scenes in de natuur valt er zo veel te zien, waardoor Cameron met het wat lichte en voorspelbare verhaal wegkomt. Ben wel benieuwd wat er op DVD van deze film overblijft..
In ieder geval heeft Cameron met Avatar een sterk staaltje filmkunst afgeleverd. Waar de man met Titanic baanbrekend was wat betreft special effects, is hij dat nu opnieuw als het gaat om 3D. Hij legt de lat weer een stukje hoger voor alle toekomstige 3D films en die mogen er wat mij betreft, als ze op deze manier worden uitgevoerd, niet genoeg komen. Ben dan ook zeer benieuwd of 'Alice in Wonderland' die begin maart verschijnt, aan de hoge verwachtingen kan voldoen.
Avatar vond ik in ieder geval alvast een wonderlijke filmervaring!
sandyvercoulen
Gistermiddag om 16.30 uur de film gezien. In eerste instantie naar de bioscoop omdat het lang geleden was en omdat mijn moeder 'Avatar' graag wilde zien.
De trailer had ik op TV al gezien, maar deze deed me niets. Toch gisteren wezen kijken. Ik kan dit concluderen: een van de beste films van 2009!!
Met soms wat tranen in de ogen en het zien van een gehele nieuwe wereld die de makers van deze film hebben gecreeerd, een echte aanrader om te zien in de bioscoop!!!
DVD-T
We hebben er even op moeten wachten, maar eindelijk is er na 12 jaar weer een echte speelfilm van James Cameron te bewonderen. Nu maar hopen dat hij ons snel weer wat moois kan laten zien. Ikzelf zou het echter geen probleem vinden om nog eens 12 lange jaren te moeten wachten als hij weer met zoiets komt. Eindelijk heb ik dan ook Avatar in de bioscoop mogen bewonderen. Helaas niet in 3D, maar dat moet ik dan maar op de koop toenemen want in 2D was het al een waar spektakel met epische proporties. Wat een WOW! momenten in twee en half uur intense cinema.
Toen ik de eerste trailer in de bioscoop zag had ik het gevoel dat Cameron met een ongelooflijk slap iets zou aankomen. Het sprak me gewoonweg niet aan. 1 van de redenen is dat ik geen fan ben van acterende cgi creaties. Ik heb daar altijd het gevoel bij dat het nep is. Zoiets kan mij dan ook moeilijk meeslepen in de wereld en het verhaal. Er draaide niet veel bijzonders en met wat lage verwachtingen toch maar voor Avatar gekozen, het is ten slotte toch van Cameron. De man die ons films als oa. Terminator, T2, True Lies en Titanic bracht. Het begint, de zaal wacht samen met mij in spanning af wat we te zien krijgen. Het begin is meteen al fantastisch. Sully komt met zijn rolstoel uit het voertuig, en laat ons een grote wereld zien die lichtjaren voor is op ons qua techniek. Iets om je ogen al bij uit te kijken. Worthington is meteen vanaf het eerste moment al heerlijk op dreef. Het begint allemaal als ze in de Avatars gaan. Door de ogen van Jake Sully gaan we op een reis die onze fantasie te boven gaat.
Daar was dan ook meteen het moment waarvoor ik gevreesd had. De cgi wezens. Ik moet zeggen dat het de meest levensechte creaturen uit de computer zijn die ik ooit heb gezien, maar toch vond ik het er toch niet 'echt' uitzien. Ik had meteen zoiets van "en dit dan ruim twee uur moeten aanschouwen". Dit moment is na een kleine 10 minuten helemaal verdwenen, als we in de wereld van Pandora worden gezogen. Wat een rijke en prachtig vormgegeven wereld is het geworden zeg. Overal op het scherm kom je ogen en oren tekort. Overal is er leven en om je heen dat oerwoud geluid. Dat was het eerste echte WOW moment voor mij en er zouden nog velen gaan volgen. Het is een meeslepend epos geworden waar je U tegen zegt. De wat vlakke personages en het niet zo denderende verhaal maakt dan helemaal niets meer uit. Cameron heeft zijn taak immers toch al volbracht door je op een zodanige manier te laten meevoeren in de beleving.
Na een heel stuk politiek, karakter uitdieping, een soort van training, en vele verbluffende beelden neemt Camron een wending in het verhaal en laat de film volledig op stoom over het publiek heen denderen. Hij schroeft het tempo nog maar eens op en komt met een aantal veldslagen, die er allen fantastisch uitzien. Zoals de hele film gebeurt er overal wel wat. Raketten hier, wat mitrailleur geschut daar en het is voor de effects geeks smullen geblazen. Een mega scène waarvan mijn onderkaak zo'n beetje van op de grond lag. Nog indrukwekkender dan de vorige blockbuster die ik in de bioscoop zag, 2012. Dan komt er zoals altijd een einde aan. Daar was ik echt geroerd van wat ik in de voorgaande twee en half uur had gezien. Een prachtige afsluiting van een beleving die Cameron ons heeft gegeven.
Zoals gezegd is Worthington meteen vanaf de eerste minuut erg op dreef. Als zichzelf en als zijn Avatar. Hij doet het met de minuut beter en beter. Leuk om Weaver terug te zien keren in een Cameron film. Ook de rest van de cast doet het er goed, Saldana overtreft hierin ook zichzelf en levert net als Worthington een topprestatie af.
Filmtechnisch is er niets op aan te merken. Het is nagenoeg perfect allemaal. Soms iets te gelikt in beeld gebracht, en af en toe wat hand held shaky camera verbloemt dat niet. Dit is nu de natte droom voor de cgi liefhebber. Cameron weet het echter mooi te houden en dat is dan ook een kleine smet op het geheel.
Erg mooi kleurgebruik. Alles komt goed tot zijn recht op het grote scherm. Mooi geschoten en tevens een goede belichting.
Dan is er nog de bombastische muziek. I love it. Horner levert een prachtige score af. Soms lijkt het dan wel net alsof hij nog een beetje in andere films zit met zijn trompet melodie die ook al te horen is in Zorro, the Perfect Storm, Enemy at the Gates, Troy en Windtalkers. Verder dus wel een erg mooie score . Ook het geluid is erg fijn om aan te horen. Veel details in de surround. Maakt de beleving nog beter.
Een film waar ik op voorhand een beetje huiverig voor was. Dit bleek achteraf een misser te zijn want wat heb ik genoten van deze film. Helaas is het verhaal wat mager, en had het zeker meer potentie gehad. Cameron weet dit echter zo goed te compenseren door je mee te nemen naar Pandora, en het echt mee te beleven.
Just relax and let your mind go blank. That shouldn't be too hard for you.
BjornH
Een redelijk film die echter door het audivisueel spektakel naar een duidelijk hoger platform wordt getild. Zonder het 3D-gebeuren is dit volgens mij een stuk minder en eigenlijk maar middelmatig. Gelukkig maar dat ik die versie niet heb gezien en ook nooit meer zal kijken aangezien ik nu met een lekker gevoel achter ben gebleven. In het begin moest de film nog wat loskomen, maar naarmate het verhaal vorderde, kreeg ik toch meerdere malen kippenvel en zweet in mn handen.
Hoewel er nog een aantal andere minpuntjes zijn te bekennen. Want wat was nou de bedoeling van die verlamming van Sully? Volgens mij was het idee van Cameron om hierdoor het dilemma in hem naar boven te brengen, aangezien hij gewoon weer nieuwe beentjes zou krijgen als hij de mensen zou helpen. Echter komt dit dilemma tijdens de film gewoon helemaal niet uit de verf omdat je vanaf het begin af aan al wist dat hij voor de Na'vi zou kiezen. Hierdoor vond ik dat hele idee maar tijdverspilling en hadden ze hem van mij ook wel een normaal paar benen kunnen geven.
Dikke 4*
Lunith
Het is logisch dat er door deze film, die zo'n grote verwachtingen schepte, aardig wat commotie zou ontstaan. Bij het zien van de trailer dacht ik: nah, lijkt me niet zo bijzonder. Blauwe aliens... Ik moest gelijk aan de Vineanen in de boeken van Yoko Tsuno denken.
Maar toch uit nieuwsgierigheid in de bios gaan zien. Overigens, niet de 3D, maar de gewone versie. Natuurlijk, ieder zijn meug, maar ik vond het een geweldige film! Boeiend van het begin tot het einde. Tja, er zitten wat cliché karakters in, maar laten we niet vergeten dat in elk mens clichés zitten verscholen, en in deze film zijn ze echt te overzien. Het is gelukkig geen 2012 - die ik tenenkrommend heb uitgekeken.
Ik ga hem zeker nogmaals bekijken. Een dikke 4,5!
V.d Film
hele mooie animatie samen met het ;; echte ;;
ik vind het goed bedacht , als mens (gehandicapt nog wel)
gaan slapen en wakker worden als Avatar....
en...........
meteen lopen en rennen , mooi gedaan!
en dat hij in een nieuwe wereld terecht komt , dubbel eigenlijk
,als avatar en in de wereld van....
ook mooie (indianen) muziek???!
en dan zo tegen het einde met die rode draak ..... wauw!
het verhaal ....
iets mooie kapot maken,en de (goeie) proberen het te redden
maar aan de kant van de (slechte) krijgt iemand last van zijn geweten En word verliefd!
Ik ga de film nog een keer kijken!
deft0nes
Vanavond voor de tweede keer gezien, weer in 3D. Wat blijft het een indrukwekkende filmervaring. Ik heb dit maal extra op de details gelet. Uitzonderlijk knap, de graad van detail die Cameron gerealiseerd heeft. Overal waar je kijkt zie je verschillende plant- en diersoorten. Elk shot klopt voor 100%. Daar kan menig filmmaker een tipje aan zuigen. Ik heb ook goed op het verhaal gelet en dat is eigenlijk gewoon goed, met uitzondering van misschien een paar vervelende, neppe of cliché karakters, zoals Colonel Quartich (de acteur viel ook tegen trouwens), of vreemde maar kleine plotwendingen. Voor de rest is het gewoon een steengoede film. Op naar de volgende Cameron!
DeCol
Geweldige film!
Gister met 3D-brilletje in de bioscoop gezeten en het was vanaf het eerste moment dat ze op Pandora aankomen, genieten. Hoe alles eruit ziet, de planten, de dieren, de Na'vi, de omgeving, echt prachtige graphics.
Daarnaast een mooie opbouw van het leren kennen van de Na'vi naar een heel vet eindgevecht. Het verhaal is inderdaad wel voorspelbaar, maar daar kan ik echt niet mee zitten. Ik zou het eigenlijk niet anders willen zien.
Meer woorden ga ik er niet aan vuil maken, top 10 materiaal wat mij betreft.
5,0*!!!
Co Jackso
- 21924 berichten
Het zien van Avatar heeft bij mij voor zeer gemengde gevoelens gezorgd. Aan de ene kant heeft een dergelijke genrefilm er nog nooit zo spectaculair uitgezien, aan de andere kant is het eigenlijk niet te geloven dat elke seconde van de film vooraf te voorspellen was. Qua verhaal is werkelijk elk moment terug te plaatsen binnen anders films.
Gelukkig heb ik mij hier zelden aan kunnen ergeren en bij mij overheerst dan ook het gevoel dat ik iets unieks heb gezien, en dat Cameron elk cliché moment uitstekend en afzonderlijk heeft verpakt in een klein spektakel.
FrisoBoei
Ik vond het een verbluffend mooi spektakel, maar om het nou echt een goede film te noemen.
De actie was voldoende maar zeker niet bijzonder
De Special effects waren wel goed tot geweldig
Het acteerwerk was niet bijzonder tot matig.
Het verhaal was redelijk bagger. Soort combinatie tussen Pocahontas en Braveheart en Star Wars ofso(kan ff geen beter toepasselijke science-fiction film bedenken).
Actie: 3*
Special Effects:4,5*
Acteerwerk: 2,5*
Verhaal: 1*
Totaal 11/4=2,75 dat rond ik dus af naar 3 sterren.
Vond het zeker geen slechte film maar deze naar mijn mening toch redelijk objectieve beoordeling is toch niet al te overdreven?
Ik snap dan ook niet dat iedereen die gigantisch hoge cijfers geeft, ook al is het een spektakel. Is het nu zo dat omdat het zo prachtig is gemaakt dat bijvoorbeeld het verhaal er niet meer toe doet.
wwelover
Gezien op I-max, en hij is zeker prima te pruimen, alleen gewoon te overhyped. Maar ja dat is natuurlijk gewoon slim, ze hebben niet voor niets al meer dan een miljard binnen gehaald met deze film. Maar deze film zal sowieso alleen oscars winnen voor de special effects, want verder dan dat is het niet geweldig. Het is eigenlijk allemaal gewoon goed, maar niet meer dan dat. Het verhaal vond ik niet eens zo slecht, tuurlijk we hebben het allemaal wel eens gezien in vele andere films. Maar ik zie dat niet als iets negatiefs, het is wat voorspelbaarder maar ook dat vond ik geen echte hinder in deze film. Het is alleen niet echt realistisch, en dan bedoel ik gewoon hoe de mensen reageren. Alsof één militair leider zoveel kan uithalen zonder op het matje geroepen te worden.
De special effects zijn natuurlijk geweldig mooi, vond het niet vervelend dat het zoveel op een game leek. Het is echt iets nieuws, en ook de muziek was echt heel sterk. Toch de twee grootste pluspunten in deze film.
Ik heb wel respect voor Cameron dat hij er zoveel tijd aan heeft besteedt, het verzinnen van fauna, dieren en een taal. Dat is heel knap, maar hij had misschien nog een half jaar langer door moeten gaan en wat meer aan het verhaal moeten werken.
De cast is goed, Sam Woringthon speelde erg sterk en ook Sigourney Weaver deed het goed, terwijl ik in Alien(s) niet echt een fan van haar was. Vond ook wel leuk om Joel Moore van Grandma's boys te zien. En Stephen Lang was ook wel bruut.
Al bij al een zeer geslaagde amusementsfilm, die een topper had kunnen worden als er 'nog' meer tijd aan was besteedt en het verhaal wat was aangescherpt en verrassender was geweest. Maar toch 4*
xxmarcelli
Aan de discussie of dit de beste film ooit is, doe ik niet mee. Wat ik wel kan vaststellen dat dit de eerste 3D-film is, waarmee een nieuw tijdperk in de filmindustrie wordt ingeluid. Ik heb met open mond én 3D-bril zitten kijken. Naast een stukje romantiek, besef je wat voor zootje wij het er op onze aarde van maken. De verhoudingen tussen de drie machtsinvloeden: harteloos geld verdienen, wetenschap en dom geweld wordt tevens fraai onder ogen gebracht. Ook de mate van details in de effecten is overweldigend. Andere 'intelligente' mensen met negatieve 'intelligente' kritiek doen hun best maar. Mijn 5 sterren van vandaag gaan naar alle mensen die deze film mogelijk hebben gemaakt!
Vinny_EL
Afgelopen zondag naar de Metropolis Antwerpen geweest om Avatar te kijken in 3D. Ik moet zeggen dat ik geen moment heb verveeld. Ik wou dat de film nog langer doorging. Alles is prachtig in de film, de dieren, Pandorra, de actie, ga zo maar door.
Het verhaal vond ik ook goed voor zo'n film. Vanaf het moment dat hij in de avatar zat begon de film heel veel vaart te krijgen en krijg je de ane na de andere schitterende omgevingen te zien. Ik zat met mijn mond open van verbazing hoe mooi het allemaal was.
We waren met zijn vieren (2 kopeltjes) gegaan en alle vier vonden de film prachtig om te zien. Iederereen zou een 5 geven voor deze film.
Dit is wat ik zoek in zo'n avonturen film.
Avatar is samen met Lord of the Rings de leukste avonturen films die ik ooit heb gezien. Hoop echt dat een deel 2 van Avatar komt.
Kan niet wachten tot Avatar in goeie kwaliteit op DVD uitkomt.
Marty1984
Gisteravond in Imax gezien en het was echt een fantastische ervaring. Zeer sterk verhaal dat fantastisch is vorm gegeven en de 3D visuals maken het geheel meer dan af. Waarschijnlijk de beste en mooiste film die ik tot nu toe gezien heb, voor mij nu al dé film van het jaar.
maxcomthrilla
Ik moet bekennen dat ik de voorbije maanden niet met een Avatar pet rondliep. James Cameron was in mijn ogen een regisseur wiens gloriedagen al ver achter hem lagen. De trailer temperde mijn verwachtingen nog geen eens, om de simpele reden dat ik er aanvankelijk gewoon helemaal niets van had verwacht. Echt zo `n film die ik normaal van mij af zou laten glijden omdat hij immers toch alleen maar in de smaak zou vallen bij mensen die zweren bij (kitcherig) mainstreamisme. Kortom scepsis alom.
James Cameron logenstraft al mijn lage verwachtingen genadeloos af. Niet zelden leidt onderschatting op het voetbalveld tot pijnlijke afstraffingen, Avatar in een bioscoop zien ( ik heb hem nog geen eens in 3D gezien ) leidt tot een onverwacht grote overwinning voor de blauwe wezens. De regisseur komt met een groot spektakelstuk op de proppen zetten, waarbij het verhaal duidelijk ondergeschikt is aan de dosis topentertainment die het verhaal met zich meebrengt.
Nu is het James Cameron niet vreemd om spektakelfilms af te leveren. Gelukkig is hij er geenszins op uit om even te scoren met het ecothema en zijn boodschap met veel actie door de strot van het filmpubliek te duwen. Weliswaar mag het filmpubliek massaal de kant van de Na'vi kiezen in hun strijd tegen de onverzettelijke, bulderende vijand die de aarde kapot maakt. Mocht deze weinig bijzondere schurk ( character design is nooit James Cameron `s sterke kant geweest, alhoewel hij hier gelukkig weinig bekende gezichten op laat draven ) er niet geweest zijn dan hadden wij niet geweten hoe mooi het omvallen van een boom wel niet in beeld gebracht kan worden etc.
De film ligt nooit op zijn gat en James Cameron laat zich ook niet verleiden tot dingen die hij niet beheerst, zoals het hoofdschuddend afkeuren van geweld tegen moeder natuur d.m.v. poëtische monologen. Hij registreert vooral het geweld tegen moeder natuur, maar door te zeggen dat James Cameron louter een meester is in het verzinnen van actiescenes, zouden we hem tekort doen. Hij weet verwondering te zaaien op gezichten bij al de schoonheid die we tegenkomen op de planeet Pandora. Aanvankelijk was ik bang of ik de blauwe wezens wel ging trekken, maar al snel was ik in de greep van Pandora en zijn vele wonderlijke blauwe schepsels.
De onderbrekingen waarbij we teruggingen naar de wereld gezien vanuit het perspectief van de mens, bestonden o.a. uit rapportages van Jake Sully en planberamingen tot dood en verderf op Pandora, maar waren effectief in de zin dat je hevig terugverlangde om weer verder op ontdekkingsreis te gaan op Pandora. Gelukkig duurden de interventies nooit te lang en was er naast het nodige spektakel op Pandora dus vooral veel plaats voor magie en verwondering.
James Cameron leek weer even een klein kind te zijn die in bomen klom, toen hij besloot om de Na'vi `s in een torenhoge, wenteltrap achtige boom te laten opstijgen, die alleen te bereiken was door eerst via lianen omhoog te klimmen. Het temmen van een vogel was ook zo `n prachtscene, waarbij de regisseur goed liet doorschemeren wat zijn intenties waren: Bekrachtig de band tussen jezelf en de vogel meteen omdat deze toonaangevend is voor het vervolg van jullie relatie, werd Jake Sully ten verstaan gegeven en hup! weg was hij, ergens zwevend in het luchtruim, genietend van alle pracht en al praal om zich heen. Het woud zag er ook magistraal uit, het leek haast een veredeld bloemencorso, zo kleurrijk! De regisseur lijkt inderdaad goed gekeken te hebben naar enkele films van de Ghibli studio. Echter, dat maakt de lichtgevende planten, de planeten en andere creatief vormgegeven creaties zoals kwallen, er niet minder mooi om.
Pogingen tot melodramatisme de dood van Sigourney Weaver kon ik goed weerstaan, dankzij de prachtige plaats waar zij haar Waterloo vond. Sowieso een van de mooiste scenes speelt zich af op de heilige plaats voor Na'vi`s: als de camera zich dynamisch langs de dansende, blauwe massa manoeuvreert en zich een weg baant naar het midden.
Qua verhaalstructuur doet deze film onmiskenbaar denken aan Dances with Wolves, maar ook Alice in Wonderland zou ik graag nog even willen vernoemen. Als je de Na'vi `s tenslotte al bijna voor vol aan gaat zien en met ze mee gaat leven, kan ik niets anders concluderen dat James Cameron het hem geflikt heeft! Een weergaloos avontuur, waarbij ik de muziek ook prima te pruimen vond. 4,5*
mittchell
Persoonlijk vind ik dit de beste film die ik in een lange tijd gezien heb.
david bohm
Special effects vind ik fraai, het wat moralistisch gezever met religieus vleugje een stuk minder.
PGJ
Film met hoge amusementswaarde, je kunt goed terug zien dat de regisseur er jaren over gedaan heeft. Echt een genot om naar te kijken, ik heb hem in 3d gezien en dat was voor het eerst en dat geeft toch echt een totaal nieuwe dimensie aan een film. De verhaallijn was misschien voorspelbaar te noemen maar toch vond ik dat het goed uitgewerkt was waardoor ik mij er niet aan gestoord heb. Het gebeurd ook niet vaak dat een film van 2 uur en 45 minuten echt voorbij vliegt.

Avatar: Fire and Ash
2025

Avatar: The Way of Water
2022
'Avatar: Fire and Ash' haalt ondanks lagere beoordelingen hoog bedrag op
'Avatar: Fire and Ash' heeft slechtste beoordeling van gehele reeks: 'Teleurgesteld'
Maakt derde 'Avatar'-film verwachtingen waar? Geschatte opbrengst belooft sterke start
Splinternieuwe trailer van 'Avatar: Fire and Ash' online gedeeld

Django Unchained
Western / Actie, 2012

Inception
Thriller / Sciencefiction, 2010
paraplegicculture clashattachment to natureinheemstoekomstspace warruimtekoloniemaatschappijruimtereisfuturisticromantiekruimtebuitenaards wezentribealien planetdistant futuremarinesoldaatstrijdliefdesaffairewetenschappernatuurnative peoplesruimte-operaanti warpower relationstribal customs mind and soultribal peopletribal chiefcryonicsspiritual community22nd centurysave the planetracial discrimination soldiersinspirationalgrandspeculative fictiondramaticstereoscopic film appreciativeboldenthusiasticexhilaratedhopeful