• 9.378.059 stemmen

Avatar (2009)

Fantasy / Avontuur | 162 minuten / 171 minuten (special edition) / 178 minuten (extended cut)

Genre: Fantasy / Avontuur

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sam Worthington, Sigourney Weaver en Zoe Saldana

IMDb beoordeling: 7,9 (1.483.211)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 17 december 2009

Plot Avatar

"Enter the world of Pandora."

Dr. Grace Augustine

Colonel Miles Quaritch

Parker zichzelfridge

Norm Spellman

avatar van huVILEub

huVILEub

Wow, wat een sensationele film. Dit is de eerste film waarbij 3D tot zijn recht komt. Alhoewel het soms wel heel irritant is/wordt. Geweldige film, special effects, spanning, drama alles wat een science-fiction/avontuur film moet hebben. Geweldig.

avatar van wdes

wdes

Ik geef Avatar 4,5 sterren. De film had een goed verhaal, en was naar mijn mening niet flinterdun, zoals sommige beweren. Er wordt voor je ogen een nieuwe wereld ontdekt; schitterend. Ook vond ik de lengte van de film niet storend, en baalde dat hij dan ook afgelopen was.

Wel kan ik me aansluiten bij het feit dat de film veelvuldig gebruik zou maken van 'clichés'. Het einde was dan ook een beetje te voorspellen. Ik kan me er echter niet heel druk om maken, want als hij anders was geëindigd had was ik minder tevreden naar huis gegaan. Het deed naar meer van de wereld Pandora smaken.

Wat me verder opviel was dat er enkele shots bij zaten die ik niet veel eerder heb gezien. Een eerste persoon-perspectief maar dan ook met armen en benen erbij. Ligt dit aan mij of wordt dit niet vaak gebruikt?

Overigens wil ik kwijt dat ik Avatar in 2D heb gezien, en me daarom niet ga uitlaten over de techniek in de film, want die zouden geen recht doen aan de film. Ik ga hem zeker nog een keer in 3D bekijken en dan verhoog ik me stem misschien nog als het echt zo overdonderend is als ze zeggen.

avatar van soryan

soryan

Ik heb hem in de cinema in 3d gezien en ik moet zeggen dat hij bij mijn top 3 behoort. Iedereen moet deze film zien

avatar van Chrisseh

Chrisseh

Na de trailer te hebben gezien leek deze film even zijn hand overspeeld te hebben. Zo revolutionair en game-changing leek het allemaal niet.

Des te meer de zeer positieve 'verrassing' (wat geen verrassing had moeten zijn) dat Avatar er geweldig uitziet, en in 3D echt een ongelovelijke kijk-ervaring geeft. Over het algemeen ziet het er geweldig uit, maar sommige scene's zijn echt geniaal, zo mooi dat je zou wíllen dat er een Pandora was om te ontdekken. Cameron heeft echt een nieuwe wereld gecreëerd.

En dat is misschien nog wel een van de knapste dingen van deze film; in een krappe drie uur wordt niet alleen een volledig nieuwe wereld voorgeschoteld; maar ook een geloofwaardige cultuur, gebruiken, en taal. Vanuit het niets; en het beste is nog wel dat het geloofwaardig overkomt. Je zou zo kunnen (/willen) geloven dat er echt allemaal blauwe wezens zo'n intense band met de natuur op hun planeet hebben.

Natuurlijk wordt er veel gehamerd op het verhaal; maar ik meen dat deze film daar niet volledig voor gemaakt was. Het verhaal is niet zeer speciaal of creatief; maar het is meer dan goed genoeg (en nog beter uitgewerkt) om de film en de characters te dragen.

Hooguit zal ik deze film waarschijnlijk voor een lange tijd niet meer zien, totdat HD-3D-spelers de norm zijn Want ik denk dat het kijken van deze film op een 'normale' TV toch wel afbreuk zal doen aan de film zelf.

avatar van Brooklyn

Brooklyn

Mooi gemaakt en de 3D voegt duidelijk wat toe (hoewel de achtergronden scherper moeten).

Verder mist het ziel en inhoud natuurlijk, hoop cliché en standaard personages die hun eigen ding missen.

Door het entertainmant-gehalte dan toch nog 3,5

avatar van Tonypulp

Tonypulp

...Wow?

Zeg dat wel, van te voren wou ik zo sceptisch mogelijk zijn, wellicht zou het toch lichtelijk kunnen tegenvallen, maar wat een onzin, dit is prachtig. Avatar is ongekend, onvoorstelbaar, magisch, onovertroffen en nog meer mooie lovende woorden.

Van te voren had ik al het 'gezeik' over het verhaal een beetje gevolgd, cliché dit voorspelbaar dat, volledig mee oneens.

Het verhaal is perfect, ten eerste ligt het bij dit soort films om hoe er mee omgegaan word, hoe word het gebracht en hoe komt het aan?Op basis daarvan is Avatar een voltreffer. Ontroerend? Lichtelijk, vooral door al het pracht dat je te verwerken krijgt, wie wilt er dan een ingewikkeld verhaal, kijk dan een ander soort film, klinkt simpel? is gewoon zo simpel.

Ik denk dat ik nog nooit met zoveel ongeloof heb zitten kijken en zitten bedenken hoe ze dit ooit voor elkaar hebben gekregen, dat nadenken ben ik na 10minuten mee gestopt want daar kan ik niet opkomen, heb me mee laten voeren door de magie van Avatar en het gevoel en moeite dat Cameron er duidelijk heeft ingestopt.

Al die tijd betaald zich uit en dat straalt er letterlijk vanaf.

Het 3D gedeelte is meer dan een leuke gimmick, het zorgt ervoor dat je je in Pandora voelt, het leeft, het voelt echt en het werkt.

Dit is het mooiste wat cinema te bieden heeft, daar kan geen LOTR tegenop, ookal zitten die films allemaal op een dikke 4* bij mij.

Na vrij recent nog 2012 te hebben mogen aanschouwen in volle glorie op het bioscoop scherm en daar ontzettend van onder de indruk zijn geweest verdwijnt die film haast in het niets in vergelijking met dit pareltje

Ook een gevoel meegemaakt die ik nog niet eerder heb gehad bij een film, toen de aftiteling liep en de laatste beelden van Pandora langskwamen wou ik de film nog een keer zien, 0:30 na ruim 2uur naar een prachtig scherm in de Cinemec te hebben zitten staren met ontzettend goed geluid, wou ik het gewoon nog een keer.

Ik geef haast nooit 5*, slechts bij films die me na lange tijd nog steeds iets doen, na velen malen herkijken. Maar bij Avatar zal ik hem bij de eerste kijkbeurt de volle mep geven, het is het waard.

avatar van sniffan

sniffan

Wat een verschrikkelijke film dan van clichés aan elkaar hangt. Hoe de mensheid tot die planeet is gekomen wordt even voor het gemak overgeslagen. Is de mensheid miljoenen lichtjaren van de aarde op een totaal andere planeet geland, en wat zien we daar. Aliens met rasta haar, vlechtjes, make-up, én Jamaicaans accent etc. Kortom de Amerikaanse kijk op het universum.

En natuurlijk heeft de mensheid de dikste wapens en doet alles aan om land te veroveren. Waar ken ik dit verhaal toch van: aha, de geschiedenis boeken en Columbus.

Het verhaal is dus niet echt indrukwekkend. Maar daar draait de film natuurlijk niet om, nee de technische innovaties. Wat heb ik me daar aan geërgerd! Het leek meer een indrukwekkende digitale wereld, dan een echte wereld die digitaal is ontworpen.

conclusies: POEP!

avatar van p072

p072

Erg mooi gemaakt! Leuke ervaring in IMAX 3D!

Maar jammer van het cliché verhaal! Er had echt zoveel meer in kunnen zitten.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Avatar wat een filmervaring zeg!

Zag deze film in 3D op een IMAX scherm ter grootte van een bescheiden appartementencomplex in New York op een maandagochtend om 10.30 in een compleet uitverkochte voorstelling. Daar was op het nieuws dat Avatar het nieuwe december openingsrecord bij de Box-office heeft binnengesleept.

Camerons vorige bioscoopfilms T2 en Titanic heb ik ook op het grote doek gezien en wisten ook indruk te maken maar met Avatar, zijn langlopende droomproject, streeft hij alles voorbij wat hij tot nu toe heeft laten zien.

Het feit dat ik de eerste 5 minuten moest missen omdat er een "Soccer-mum" voor me in de rij stond die maar niet kon beslissen of ze nu een "regular" of een "diet" cola moest nemen en een kleine of een grote popcorn voor de kids of toch maar snoepjes, of nee toch maar beidde... Het feit dat ik daarna me in een donkere bioscoopzaal met 2 grote zakken popcorn en 4 bekers frisdrank na het midden van de rij moest zien te werken waar mijn vrienden zich al reeds genesteld hadden... Het feit dat ze in de USofA hele grote bekers cola schenken in de bioscoop waardoor ik na een uur al moest pissen als een rund en na 3 uur mijn blaas compleet op dijkdoorbraak stond ben ik eigenlijk al weer compleet vergeten!

Wat blijft is de fantastische, fantasievolle en kleurrijke 3D wereld die ik kreeg voorgeschoteld. Avatar is een film zoals er maar een enkele per decennium voorbij komt. Groots opgezet, een klassiek verhaal over goed en slecht, op het randje van wat technisch mogelijk is en bedoelt om het grote publiek een paar uurtjes mee te voeren naar een compleet vreemde en andere wereld. Wat mij betreft mag Cameron aansluiten in het rijtje van Star Wars en Lord of the Rings. Films gericht op de beleving en de verwondering. En ja dan mag het verhaal klassiek zijn, onverwachte plotwendingen missen en zijn de dialogen niet van het niveau Bergman of Tarkovski dat wordt echter meer dan ruimschoots goedgemaakt door het feit dat ik me werkelijk geen enkele seconde verveeld heb bij deze 3 uur durende film... Kom daar maar eens mee aan bij voorgenoemde regisseurs

Avatar kent simpel weg gewoon geen saaie of dooie momenten. Er is zo veel te zien en te ontdekken, het verhaal blijft zich maar voortstuwen en Cameron laat zien dat hij nog steeds het opbouwen van actiescenes perfect in de vingers heeft. Hoewel ik erg zin had in deze film had ik dit niet verwacht, compleet weggeblazen verliet ik de bioscoop en dat was lang gelden.

Bovendien mag best eens gezegd worden dat de beste man met zijn ecologische boodschap een voortreffelijk goede timing heeft en dat voor een project wat al 10-15 jaar loopt.

Ik hou een eventuele maximale score 5* nog even voor me, daarvoor wil ik zien of de film zich ook op een TV-scherm en 2D kan staande houden. Maar Avatar is niets minder dan spectaculair, niets minder dan baanbrekend en absoluut niets minder dan 4.5* en voor mij de bioscoopervaring van de laatste jaren.

Ik vond deze film echt een hele nieuwe ervaring op het gebied van films kijken. Aan het begin moest wel wat wennen aan de 3D bril, maar later merkte ik er helemaal niets meer van. Het verhaal is inderdaad verreweg van origineel, maar hoe het is gebracht. Het is gewoonweg prachtig. Ik had echt niet het gevoel dat de film 3 uur duurde, ik heb me geen monment verveeld bij deze film. Aan de special effects heb ik natuurlijk niets op aan te merken, maar een paar onverwachte wendingen hadden het verhaal wel wat interessanter gemaakt. Dat ik in een imax-zaal heb gezeten geeft natuurlijk ook punten. Dus hierbij geef ik het een 4,5*

avatar van DiKKe_OsCaR

DiKKe_OsCaR

• 2034 stemmen

Het 3D effect van deze film was erg leuk, al heb ik nog wel wat op- en aanmerkingen op de techniek.

Zo stoorde ik me, zeker het eerste uur, aan de onscherpte, het gevoel van flikkering en ghosting en met name (en dit is voor mij het grootste probleem) de kleurbalans. De gehele film had een groene waas, dit is echt irritant. Ik heb de film gezien in de MustSee Breda, de bril die ik daar kreeg uitgereikt (is die in elke bios hetzelfde?) zorgde in het begin van de film voor pijn in mijn ogen en lichte hoofdpijn, en later voor een flinke pijn op mijn neus. Die bril is echt veel te zwaar. Dragers van brillen met flink dikke monturen zullen wellicht wat minder last hebben.

Dan de film zelf, deze is mij erg meegevallen. Ik ging eerst uit van een verhaal zo dun als het papier waarop het is geschreven, maar dit viel mee! Natuurlijk is het cliche op cliche, maar de achterliggende gedachte klopt gewoon. En het feit dat deze film anti-Amerikaans is, in tegenstelling tot 90% van de films die wij krijgen voorgeschoteld (welke ronduit Pro-Amerika en Patriottistisch zijn) een verademing.

Hallo Bush & zoon en hun olierush in Irak (en de rest van het Midden-Oosten).

Alles bij elkaar 4 verdiende sterren.

avatar van horned_reaper

horned_reaper

3D

Ja, hoe zal ik dit neerzetten...
Ik heb toch met redelijk gemengde gevoelens naar dit spektakelstuk zitten kijken. Want een spektakel is het zeer zeker... het zal vast al vele malen voor mij zijn gezegd maar deze film is gewoon groots!

Ondanks dat heeft de film mij niet overdonderd evenmin als teleurgesteld. Ik keek al bijna een jaar uit naar deze film en was dan ook op de hoogte van nieuwste trailers en berichten over de film. De film moest prachtig worden, dat kon niet anders, ik zou het James nooit hebben vergeven als het niet zo was na al zijn prachtige beloften!

Om een lang verhaal kort te maken: De prachtige vormgeving, gepaste muziek en uitstekende acteerwerk worden hier boven al vaak genoeg genoemd en hier heb ik dan ook niet meer dan alleen maar lovende woorden voor over!

Het verhaal is toch een klein heikelpunt.... Hiermee bedoel ik zeer zeker niet het verhaal op zich, want in mijn ogen heeft een regisseur het recht om een verhaal zo vaak na te maken, en te vormen naar zijn eigen visie, als hij maar wil. Als een film als Dances With Wolves zo prachtig mooi kan zijn met hetzelfde verhaal, dan moet James het toch ook wel kunnen! En dit was helaas niet helemaal zo...

Bepaalde elementen waren in mijn ogen niet juist uitgewerkt. Ik miste duidelijk een stukje emotie evenals logica. Voordat een leger zulke grote operaties tegemoet kan gaan waarbij zoveel mensenlevens op het spel staan, moeten er eerst tientallen contracten ondertekend worden op de echte aarde. Er zal ook toestemming gevraagd moeten worden via het witte huis, om een voorbeeld te noemen. Deze belangrijke elementen die een film geloofwaardig maken zag ik helemaal niet terug. Om nog maar te zwijgen over het feit dat de mensen van aarde nu ongetwijfeld weer terug zullen komen met nog meer manschappen.

Behalve het bovengenoemde stemde het me soms ietsje teleur dat bepaalde dingen niet beter naar voren komen. Wat eten die Na'vi's nu eigenlijk? Hoe voelen ze liefde in tegenstelling tot ons? evolutionair gezien kan het zelfs niet op toeval berusten dat de Na'vi op exact dezelfde manier liefdevol communiceert. En zo mis ik gewoon de nodige informatie die een film als deze nog net onderscheid van het reële.

Uiteraard gaat mijn petje af naar de Heer Cameron en heb ik weer een prachtig bioscoopavontuur mogen beleven.
Vanaf deze revolutionaire stap in de film techniek is het voor mij alleen nog wachten op een film die emotie op de juiste manier weet te combineren met deze prachtige special effects!

Voor alsnog 4*

avatar van erwku

erwku

Ik moet altijd een beetje lachen om mensen die films vanuit hun luie stoel en een eenmalige kijk beurt afkraken onder het mom ´ieder zijn mening´ enfin,%u2026

Bij het beoordelen van deze film valt het mij op dat men vergeet dat het hier gaat om SF!!!! Dit is geen Godfather of Schindler's List, maar hoort beoordeelt te worden tussen het rijtje Star Wars, Close Encounters, Terminator, Dune, Matrix, Alien en Blade runner. SF met groteske allegorieën, pseudofilosofie, een boodschap en baanbrekende special effects. Bekijk je het zo; is het script dan zoveel minder? Mnn,%u2026wat blijft dan over; een absolute sciencefiction meesterwerk.

Het mag duidelijk zijn dat Avatar, hoewel Cameron het wel probeert, niet voor iedereen is.

5 sterren dus, is er dan niets op deze film aan te merken? Oja zeker, meer dan genoeg. Het verhaal is een aaneenschakeling van herhalingen en de dialogen zijn simplistisch te noemen. Het allerzwakste is de repetitieve score van James Horner, weer hetzelfde thema.

Ik ben goed bekent met het werk van Cameron en wat zijn sterke en zwakke punten zijn. Geen van zijn films, ook niet Titanic, blinkt uit in goed scripts of diepzinnige personages. Zijn verhaaltjes neigen altijd tegen het belachelijke aan en Avator biedt precies wat we van hem kunnen verwachten. Cameron heeft een mix gemaakt van al zijn voorgaande werk, Aliens meets Terminator meets Titanic en enkele bekende verhaallijnen uit de historie en literatuur. Er zijn weinig films, laat staan SF films, die geen inspiratie uit de historie en literatuur halen. Cameron is ondanks Titanic en True Lies, SF/Actie regisseur. Punt. En wie zegt dat hij een beetje van The Matrix gebruikt, is vergeten hoe groot de bult is die de Matrix van Terminator en Aliens heeft gebruikt.

Net als bij Titanic, staat of valt de film bij onze empathie voor het lot van de hoofdpersonen. En gelukkig, ik ben er, net als bij Titanic, wederom in getrapt. Het liefdes verhaal werkt goed genoeg en het lot van de Na'vi's doet mij meer dan de ellendige Ewoks. Het plot werkt voor mij voldoende omdat de voorgestelde grote moderne zichzelf uitputtende imperialistische mens versus de vredelievende nobele wilden voor mij een interessante maatschappelijke vraag is, waar je naar eigen wens en dosering over kan nadenken. Voor wie dit niet wilt, kan ik begrijpen dat het vermoeid is.

Mijn grote kritiekpunt zijn de teveel Birdman momenten,(momenten waarop voor de kijker wordt uitgelegd hoe een plot of motivatie is.) en de eendimensionale slechteriken die rechtstreeks uit een GI Joe stripboek zijn gelopen.

Maar dan de techniek, tja een film die zo revolutionair groot is, daar kan ik als nederige filmkijker maar moeilijk iets zinnig over zeggen. Wat grootst, briljant, wat een beelden en wat een techniek. Dat de film minder revolutionair oogt komt omdat wij gewent zijn om CGI altijd te kunnen herkennen. Maar de realistische fantasie wereld die hier wordt voorgeschoten valt nooit door de mand en is daardoor voor ons al heel snel als gewoontjes. De ultieme test doorstaan dus.

Maar mijn persoonlijke absolute heerlijkste ervaring van Avatar is dat Cameron, the return of the king, alles en iedereen laat zien wie de baas is. Cameron en met name T2 is voor mij de standaard hoe je actiefilms moet filmen. Want man o man, wat kan die gast actiescènes regisseren! Wij zien exact wat er gebeurd, geen idiote flitsende montage, maar kraakhelder, vloeiend perfecte slow motion en choreografie en geluidseffecten. Meester, meester meester,..Niemand komt ook maar in de buurt. Cameron weet de actie perfect te doseren en weet hoe hij spanning moet opbouwen.

In een tijd waarin Lucas van zijn troon gevallen is en ontmaskerd als matig regisseur, Spielberg de draak Indiana Jones aflevert en inlaat met Prut Regisseur Bay, mogen Jackson, Noland en Del Torro diep buigen en hun aantekeningen boekjes pakken en kunnen Bruckheimer en Emmerich en vooral Bay niets anders doen dan uit schaamte hun hoofd diep in het zand te steken en er nooit meer uit te halen.

Toen T2 uitkwam, kan ik me herinneren zeer veel recensies gelezen te hebben die het technisch subliem noemde, maar inhoudelijk een prul. Nu kan ik geen recensie meer vinden waar minder dan vijf sterren is gegeven. En zo zal het Avatar ook vergaan.

Het allerbelangrijkste voor mij is de filmervaring.

Avator weet mij net zo te raken als Titanic, LOTR en terminator, niet perfect, maar wel meeslepend en voor de grote groep SF nerds, waar ik ook bij hoor, een onvergetelijke filmervaring.

avatar van Zinema

Vermakelijke 3D.

En dus alleen in den bios te versmaden. Hetgeen sfeerverhogend werkt.

Want had ik hier de 2D-versie beoordeeld, was er geen voldoende uitgerold. Het verhaal is namelijk voorspelbaar en slap formule-werk en de characters weinig boeiend.

Maar in 3D komt de fabelachtige CGI-wereld geheel tot zijn recht. Al moet gezegd dat de CGI soms ook te kort schiet. D.w.z. dat ik tenminste 4 opvallend lelijke explosies tijdens het 'eindgevecht' heb geteld. Die moesten schijnbaar ook uit de computer getoverd.

Het maakt allemaal niet zoveel uit, want de rest van de animaties zien er oogverbluffend uit. Dit was ook het geval met 2012, alleen was bij die film het formule-werk irritanter. En ondanks dat deze ook de welbekende eco-saus heeft opgezogen, is de film uitermate onderhoudend en prettige wegkijkend.

En met zo'n bril plus een emmer vol popcorn kaant dit best aardig weg.

Goed.

avatar van SilentF0rce

SilentF0rce

Ik kan deze film eigenlijk heel kort samenvatten..

Alles was gewoon heel erg goed!

Dit was trouwens de 1e 3D film, waarin ik echt het gevoel had dat ik in de film zat in plaats van dat ik het gevoel had een film te kijken met een paar leuke effecten.

avatar van Quentin

Quentin

Hartstikke leuke kermisattractie, die technisch prachtig gemaakt is (alhoewel 3D me nog niet echt heeft weten te overtuigen, had eerlijk gezegd een grotere impact en intensiteit verwacht) maar die door een New Age goeroe lijkt te zijn geschreven. Zowel thema, verhaal als dialogen waren niet veel soeps. 3*

avatar van Awake78

Awake78

Ja, toch wel heel wat anders dan Titanic.
Cameron heeft hier uitzonderlijk lang over gedaan, zijn levenswerk - net als Peter Jackson met 'zijn' Lord of the Rings. Helaas had deze film een brok minder impact op mij. Tuurlijk, de kleuren waren prachtig en de verschillende toegepaste effecten zullen komende jaren maar mondjesmaat overtroffen worden, maar toch had ook ik het idee dat er meer uitgehaald kon worden.

Ergens las ik The Matrix meets Dances with Wolves. Daar kan ik me wel bij aansluiten. Helaas duurde het een flinke tijd voordat ik duidelijk had wie nou wie was en voordat ik ook maar enige binding met de personages had. Vond de hoofdrolspeler ook maar een vrij kleurloos persoon, zelfs in de bijzonder kleurrijke wereld van Pandora was het nog een grijze muis.

Gelukkig was het verhaal simpel gelaten, de tijd die je doorgaans daarvoor nodig hebt om het te volgen kon je nu steken in de gave 3D-effecten en de adembenemende flora en fauna, wat letterlijk het hoogtepunt van de film was. Jammer dat het einde een beetje Hollywood-stijl eindigde in een 'Transformers'-achtig slotoffensief.

Ben wel degelijk onder de indruk geraakt, maar ben bang dat ik hem volgende week al niet meer kan herinneren. Of het moet zijn omdat de afdruk van dat brilletje nog in m'n neus geprint staat

avatar van schram101

schram101

Al het moois is al over de film geschreven hier dus weet eigenlijk niet wat ik moet schrijven.

Het is in ieder geval een fantastische ervaring, prachtige cgi (van het niveau Transformers), een intrigerend verhaal, goede soundtrack, sterk einde en absolute aanrader voor iedere film liefhebber!

Mocht je de keus hebben wil ik iedereen de 3D versie aanraden. Wat een ervaring is dat zeg..!

avatar van polopolo150

polopolo150

Film was aardig indrukwekkend om te bekijken in IMAX 3D. De CGI, de actie, acteerwerk en voice acting was gewoon geweldig.

Het verhaal was niet zo heel diep, maar voor mij best nog wel een aardig verhaal. Wel jammer, want ik had wel meer verwacht als je met 14 jaar in je hoofd blijft zitten met zo'n verhaal.

Voor de CGI, acite en verhaal geef ik het een 3,5. 0,5 extra vanwege de IMAX 3D expirience.

avatar van Theunissen

Ik hou normaal niet van dit soort films maar deze was toch qua techniek zeer indrukwekkend. Vanaf de eerste t/m de laatste minuut wordt je door de 3D techniek achterover geblazen in je stoel. In 1 woord adembenemend was het allemaal. Het verhaal opzicht was ook nog vrij aardig. Natuurlijk was het allemaal vrij voorspelbaar en zaten er cliches in maar dat stoorde stukken minder dan bij bijvoorbeeld 2012. Dit is trouwens wel een film die je in 3D moet zien want in 2D zal hij stukken minder zijn. Ik zal deze film waarschijnlijk dan ook nooit meer bekijken en zeker niet pindakazen

Deze film kan ik eigenlijk in 1 woord samenvatten namelijk "WOW".

avatar van Lalinka

Lalinka

Ik ben net naar deze film geweest, en ik moet even mijn mening bijstellen. Wat een topfilm! Ik ben normaal geen fan van science-fiction achtige films, en heb ook een gruwelijke hekel aan Star Wars en dergelijk.

Maar dit is echt een aanrader, ook al ben je geen fan van science-fiction. Het is een mooie film, met geweldige special-effects. Er zit een goed verhaal in met ook een mooie romance. Soms wel een tikkeltje voorspelbaar, maar dat mag de pret niet drukken.

Wel even een tip. Ik heb hem in IMAX gezien in 3D. Dat is echt heel gaaf. De special effects komen dan echt er goed uit. Wel moet je even wennen aan de 3D bril.

avatar van FillumGek

FillumGek

Mijn enorm hoge verwachtingen zijn overstegen! Ik heb de hele film met open mond zitten kijken.

Toen ik er voor het eerst over hoorde dacht ik dat de animéserie ( die ik overigens niet heb gezien) verfilmd zou worden, helemaal niet interessant dus. Maar toen ik de eerste beelden zag wist ik dat mijn gedachtes verkeerd waren en mijn interesse was gewekt. Daarom zojuist een zeer goede CAM-versie bekeken, waardoor ik nog meer benieuwd ben naar mijn HD-ervaringen bij een herziening, over een paar maanden.

Vanaf de eerste minuut was ik geboeid. Dat heb ik soms bij een film, soms ook totaal niet. Het komt denk ik door de prettige voice-over en in je achterhoofd weet je dat je een kwalitatief hoogstaand werkje gaat zien. Dus koppie erbij. Eenmaal op Pandora aangekomen merk je al snel dat de wereld enorm mooi is, een wereld om van te houden. Dat gevoel versterkt wanneer Jake kennis maakt met de bevolking, de natuur en hun wezens. De Na'vi is een volk die je meteen een warm hart toedraagt en een haatgevoel tegen de mensheid doet aanwakkeren.

De CGI is voortreffelijk gedaan. Realistischer heb ik het nog nergens gezien. De wereld is overtuigend, en ademt bakken met sfeer. De acteurs (mensen/Na'vi) weten allen te overtuigen, en de chemie tussen Worthington en Saldana springt daar nog bovenuit. Op een gegeven moment ging ik zo met ze meeleven dat ik het zelfs al 'erg' vond als er één Na'vi doodging in het gevecht. De mensheid wordt hier natuurlijk als puur evil neergezet. De actie was overigens ook hoogstaand en erg vermakelijk.
Verder nog een aantal echte kippenvel momenten. Bijvoorbeeld wanneer Jake een vrouw mag kiezen en kiest voor Neytiri, de aanval op die enorme boom, de plotselinge hulp van de dieren of wanneer Jake op de Toruk Makto komt aanvliegen en vervolgens een toespraak houdt voor het volk. Overigens een beetje jammer dat je het gevecht tussen de Toruk Makto en Jake niet ziet. Het wezen wordt neergezet als zo'n beetje de koning onder de beesten, terwijl je weinig te zien krijgt van hoe woest het beest eigenlijk wel niet is.
De andere flora en fauna waren ook erg fantasierijk en overtuigend. En oja, wat zijn die Mech's cool!

Geen echte minpunten gezien volgens mij. Echt één van de beste films die ik ooit heb gezien! En nogmaals, dit cijfer is gebaseerd op een 2D CAM-versie. Dus de herzieningen worden alleen maar beter!

avatar van sethone81

sethone81

Ja super mooie film, groots en mooie beelden. Echt super mooi, maar diepgang? nee dat zit er toch nietn, 13 in een dozijn verhaal en de emotionele binding is ook niet het sterkste punt van deze film. Who cares? Ik dus, tis gewoon echt een gemiste kans op een echte topper. Toch 4 sterren omdat dit visueel 1 van de mooiste films is die ik ooit heb gezien.

avatar van Cupido

Cupido

• 1911 stemmen

Voordat ik Avatar zag had ik niet het idee dat cgi een volledige film zou kunnen dragen, na het zien van Avatar ben ik daar nog steeds van overtuigd. Nu roep je natuurlijk wel de problemen op jezelf af als je een wereld middels cgi probeert te scheppen met kleuraccenten die je tegenkomt in de mooiste snoepwinkels, die wereld krijgt dan al snel iets artificieels over zich. De vergelijking met de Efteling die ergens gemaakt werd gaat wel een beetje op voor Avatar en het liefst zie ik cgi dan ook nog steeds in een ondersteunende rol.

Mijn kritiek op de film ligt in eerste instantie bij het design van de Na’vi, het alienras dat centraal staat in de film. Voor het tot stand brengen van de Na’vi liet Cameron zich inspireren door Gollem en de motion-capture techniek uit Lord of the Rings. Ik vond Gollem echter (hoewel ook zeker niet perfect) een stuk overtuigender dan deze Na’vi. Waar de bleke hobbit vuil was, wonden had en zichtbaar getekend door het leven ging ogen de Na’vi nogal opgepoetst blauw in de ruige wereld van Pandora, ik zag weinig onderscheid wat dat betreft binnen dit eeuwenoude jagersvolk. De slungelachtige kruising tussen kat en mens (Swat Cats) mist volledig het rauwe tastbare design van bijvoorbeeld de Alien uit Camerons ‘Aliens’, die niet geheel toevallig mechanisch tot stand kwam. De Na’vi komen nooit echt volledig tot leven, ze blijven plastisch, wat erg jammer is gezien het plot en de thematiek.

Het design van de Na’vi is al met al de grootste teleurstelling van de film, maar daar had ik me naar aanleiding van de trailer eigenlijk al op ingesteld. Deze aliens zijn het best te vergelijken met (natuurlijk al eerder opgemerkt) indianen, maar eigenlijk is de wereld van Pandora niet zo gek veel anders dan die van de mens: planeet Aarde. Wat we te zien krijgen in Pandora is voornamelijk ontsproten uit archeologie, mythologie en biologie. Wezens die bijvoorbeeld voorbijkomen doen sterk denken aan paarden (met 6 poten die elkaar alleen maar in de weg zitten) apen, wolven, draken, dino’s en insecten. Ik las een bericht hier van iemand die beweerde dat Avatar-haters (waartoe ik overigens niet behoor) een gebrek aan fantasie hebben, laat ik nu beweren dat het de wereld van Avatar soms ontbreekt aan fantasie (de film is sowieso meer ‘fiction’ dan ‘science’). Van een ecologisch systeem waarin de mens niet kan overleven (klopt het dat er geen zuurstof was op Pandora? Maar hoe ontstond dat vuur dan?) verwachtte ik toch een wat creatievere, meer doordachte wereld, afgezien van de flora die zo nu en dan het kitschgehalte omhoog helpt. Maar goed, ik ben nu misschien een beetje aan het muggenziften en hier staat bovendien tegenover dat ik genoeg gezien heb waar mijn kaken van op de grond vielen: kippenvel vergezichten (het 3d effect is inderdaad verbluffend) en schepselen en planten die écht eng en afstotelijk zijn. Ik was ook telkens blij wanneer ik even in Pandora weg kon vluchten voor de verschrikkelijk duffe militaire bende.

Bush, Irak en de Islam zijn namelijk nooit ver weg, zelfs niet op Pandora. Garant voor branderigheid staan de oorlogszuchtige, ja-knikkende Amerikaanse soldaatjes (“Get Some!”) en de imperialistische Selfridge (Self rich?! wat subtiel!), die maar al te graag een bom gooit op het Mekka van de Na’vi om dat stukje waardevolle unobtanium in handen te krijgen. En dan vergeet ik nog het all-muscles-and-no-brains personage te noemen van de kolonel (“I wanna get home before dinner”). Die machobullshit irriteerde me ook al enigszins in Aliens. De mensheid heeft blijkbaar nog steeds niks geleerd na twaalf miljard films en honderden jaren verder in de toekomst. Ik heb Ribisi zelden zo mager zien acteren trouwens, die kolonel was al helemaal huilen met de pet op. Verder ontbreken de held, de nerd en de achterdochtige stamopvolger niet in het verder toch al wat clichématige plot.

Nu klink ik erg negatief over Avatar en dat lijkt gezien de score die ik er aan toe ken niet gerechtvaardigd. Na een twee uur durende afwisseling tussen verwondering en lichtelijke irritatie begint namelijk het geknal en geschiet en Cameron beheerst het brengen-van-spektakel als geen ander, de hoop op wat meer materie is dan allang vervlogen en het dagje Efteling eindigt in de Python. Toch wil ik met dit bericht even mijn teleurstelling uiten over wat de film van het jaar had kunnen zijn en wil ik wat tegengas bieden aan de enorme hype, hosanna-uitingen en hoge score voor deze film.

avatar van guus roovers

guus roovers

heb hem gisteren in de bioscoop gezien en wel 3D !

moet zeggen dat het in 3D geweldig uitzag, de film op zich was ook vermakelijk, vooral de sprookjesachtige omgeving sprak mij zeer aan

en in 3D echt een super beleving, je kon sommige details bijna aanraken.

alleen een minpuntje voor de bioscoop waar ik was, het geluid was bagger, en het doek veel te klein,en ik was van mening dat ik niet op de goede plaats zat om(zat rechts achterin ) ik had in het midden moeten zitten om nog een betere ervaring te kunnen hebben.

weet ik dat voor de volgende keer, dus maar op zoek gaan voor een andere bios.

maar de film was ondanks dat goed, echt een aanrader voor die gene die van sc-fi/ avontuur houden

avatar van Sn3ak3r

Sn3ak3r

Pffff 0,5 voor het proberen om een film te maken

wat een flauwekul die film. gaat nergens over.

het is gewoon pure tijd verspilling

het is het niet waard om te kijken

avatar van meekmusic

meekmusic

Been there, done that. Dat is voor mij de beste conclusie wat het verhaal betreft. Slechte soldaten die werken voor een niets-ontziend multinational (of multiplanetal ), buitenaardse wezens die er precies als mensen uitzien behalve wat triviale veranderingen, levend in een samenlevingsvorm die ook heel menselijk is, die een taal spreken die via stembanden door de lucht.... pff, en dan gewoon het verhaal van 'Dances with wolves' daaroverheen geplakt. weinig fantasievol wat mij betreft.

Maar ik begrijp ook wel dat het verhaal zo begrijpelijker wordt, wij zijn tenslotte mensen. En het zag er fantastisch uit. Dus ik heb me geen moment verveeld. Maar veel stof tot nadenken zat er voor mij niet in. En dat vind ik toch ook wel fijn voor na de film... Vandaar niet meer dan 3,5 ster.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Eindelijk ook Avatar (in 3D) gekeken en laat ik maar een understatement van jewelste maken: het zag er mooi uit!

Dit was mijn eerste 3D ervaring en ik was al verkocht bij de reclame die voor de gelegenheid ook in 3D was. Heel erg mooi zeg, je waant je echt in de film, ipv op een afstand. Zulke films mogen er van mij nog komen!

Het verhaal zelf dan: zoals de meesten vond ik dat vrij dunnetjes, maar, zoals ook al geopperd werd, hoeft het voor zo'n film niet meer te zijn. De simpelheid van het verhaal en al z'n clichés zorgt ervoor dat je je als kijker voor de volle 100% procent kan focussen op de pracht en praal die op het scherm te zien is. En jawel hoor, ik wist soms niet waar eerst kijken. Woorden komen me te kort, dus ik zwijg Gewoon gaan kijken!

Toch één klein minpuntje: de scène waarin Jake Sully' s avatar voor het eerst voet zet in de jungle van Pandora en opgejaagd wordt door dat monsterachtige schepsel, wel, die scène werkte absoluut niet. Het was een warrig kluwen waar elk overzicht bijster was. Erg jammer, want die scène had ik eerder op Youtube in 2D al gezien en die zag er toen tig maal beter uit. Lag het misschien aan mijn plaats in de cinema, ik weet het niet, maar die scène viel volledig in het water.

Ook jammer dat de ondertiteling soms afleidde. Ik had hem liever zonder subs gezien, maar goed, dat reken ik de film zelf niet aan natuurlijk.

Uiteindelijk kom ik op een dikverdiende 4*, want de film slaagt wat mij betreft in z'n doel: verbazen, verwonderen en verbluffen!

avatar van Mescaline

Mescaline

Zelf niet zo kapot van het genre fantasy/avontuur, maar omdat een maat van mij erg benieuwd was naar deze film ben ik toch maar mee gegaan, en ook gelijk in 3D mogen bekijken.
Moet zeggen dat het een behoorlijk tijdje duurde eer dat ik echt in het verhaal zat, dit kwam vooral door het nogal standaard verhaaltje en de standaard personages,
Maar toen de film wat meer spanning begon te krijgen en de situaties begonnen optelopen begon hij steeds beetje bij beetje interessanter te worden, ook het einde was ik erg over te spreken! vond het gevecht tussen de 2 *bevolkingen* erg mooi gedaan, en vooral veel spanning opbouw tussen de 2
Al met al dus zeker een film die de moeite waard was, en ook het 3D Gedeelte was erg netjes in elkaar gezet! hier ook zeker geen minpunten in te vinden.
Deze film krijgt van mij het voordeel van de twijfel en ik ga toch voor de 4 sterren, want misschien mogen de personages en het verhaal redelijk standaard zijn, het is wel een film die mij boeide in een genre dat mij vaak minder boeit, en dat wilt opzich best wat zeggen over de kracht van deze film!

avatar van timburton

timburton

Reinbo schreef:

Waarom toch die wens voor meer van hetzelfde? Het is toch veel leuker om met iets nieuws verrast te worden. Hij had ook Titanic 2 & 3 kunnen maken ipv Avatar.

Je opmerking slaat alles behalve nergens op.

Ten eerste: De Titanic is maar ''en keer gezonken, en dat hoef ik niet eens tussen spoiler te schrijven. Geen rede om een Titanic 2 of laat staan 3 te maken.

Ten tweede: Over "Avatar" is een enorme voorbereiding aan te pas gekomen van ik weet niet hoe lang. Er werd een kunsttaal door taalwetenschappers gemaakt, er werden nieuwe natuurkundige wetten bedacht voor Pandora en aan het uiterlijk van de planeet is waanzijnig veel geld aan uit gegeven. Er zit zoveel verhaal achter deze wereld, dat één deel naar mijn mening te weinig is om de wereld van Pandora te presenteren.

Of je nou "Titanic" geweldig vond (zoals ik), of barslecht, deze aandacht werd niet zo gegeven aan die film. Was natuurlijk ook niet nodig. Ik denk dat ik zelfs een soort rage voel aankomen bij "Avatar", zoals dat dertig jaar geleden ook gebeurde met "Star Wars". Laat die rage maar komen, hoor.