• 9.377.427 stemmen

Avatar (2009)

Genre: Fantasy / Avontuur

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sam Worthington, Sigourney Weaver en Zoe Saldana

IMDb beoordeling: 7,9 (1.483.211)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 17 december 2009

Plot Avatar

"Enter the world of Pandora."

Dr. Grace Augustine

Colonel Miles Quaritch

Parker zichzelfridge

Norm Spellman

Flipman schreef:

Ja, hiero!

....

Avatar was niet het spektakel waarop ik hoopte; op onverwachte gebieden kon de film erg innovatief zijn maar deze werkte zichzelf ook tegen met zijn flinterdunne verhaaltje waarvan de uitkomst voor mij al vaststond voor ik ook maar de zaal betrad. Erg vermakelijk, mooi gemaakt maar van Cameron had ik meer verwacht.

Tja, het advies aan iedereen is dan ook: Ga 'm Imax 3D zien. Want dan biedt die wel het spektakel waar je op hoopt.

Wat overigens nog nauwelijks aan bod is gekomen is de Avatar thematiek. Ik moet zeggen dat Cameron die wel perfect in slaagde te verbeelden. Zodra Scully in de gewone wereld was, wilde je dat hij zo snel mogelijk weer in zijn Avatar kroop om verder 'te gamen'. Dat geeft wel aan dat hij wel de spijker op zijn kop heeft geslagen daar waar het gaat om game 'verslaving (gedrag)'. Op zich borduurt de film op dat vlak verder op de Matrix (We liggen willoos in/aan een apparaat) en ExitstenZ (De organische verbindingen die de Na Vi's leggen met hun omgeving.)

Op zich verdient die kant van het verhaal ook wel een discussie.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Hij gaat terug voor de sex, niet voor het gamen

avatar van ehs21

ehs21

Rmie schreef:

Wat ik heel leuk vond om te ondekken is de invloed van ander sf films en pc games in deze film. Ik denk dan aan Alien(s) maar ook aan spelen zoals de Myths reeks en Starcraft.

Ja viel mij ook op, de Valkyrie's heb je ook in Starcraft en die grote looprobotten ook. Maar die hebben we al wel vaker gezien (Matrix, command & conquer). Verder lijken de Na'vi tot op zekere hoogte natuurlijk op de elven uit de warcraft reeks.

avatar van validius

validius

Dridge schreef:

Visueel niet erg boeiend deze film

Wil iemand hem deze keer naar de GOEDE zaal begeleiden?

visueel niet zoveel? weet niet welke film jij hebt gekeken!

avatar van Nomak

Nomak

Reinbo schreef:

Prima als je in een stad als Amsterdam of Rotterdam woont. Maar ik weet niet of het een goed idee is om 200 kilometer te reizen met het risico dat de zaal ook nog eens zo vol is dat er misschien nog maar enkel op de eerste rij plaats is.

Macmanus

In mijn ervaring werkt het mits een beetje een aardig scherm dat ook prima, maar 3d is wel een must bij deze film hoor.

Macmanus schreef:

maar 3d is wel een must bij deze film hoor.

Dus de film zal aan kracht verliezen als je de dvd ooit gaat kopen om het thuis te gaan kijken.

Macmanus

Ben bang van wel ja, heb dan weer geen ervaring met tv en 3d. Maar denk dat deze film veel meer dan andere blockbusters op tv stukken minder zal zijn.

Macmanus schreef:

Dit betekent dus dat de film eigenlijk niets bijzonders of nieuws te bieden heeft in vergelijking met de vele andere blockbusters die we al gezien hebben.

3D! wat een kermis.

Viel hier best mee, de diepte maakt het toch tastbaarder en geeft toch wel iets extra's met zich mee. Ben ook niet helemaal om hoor, ik hou er ook van om een film naderhand normaal te kunnen zien op tv zonder meteen een kleine bioscoop te hoeven aanschaffen. Dit is ook allerminst mijn favorieten film ooit, maar ik zie toch wel dat hier dingen mee gedaan kunnen worden die heel leuk gaan zijn. Denk dat dit meer een soort Tron wordt later, qua status. Geen tijdloze film maar wel een boeiende film die toch wel je ogen even doet klapperen wat er nu toch allemaal kan.

Nomak schreef:

Is dat Imax gedoe noodzakelijk of is een gewone 3D zaal ook goed?

Denk dat gewoon 3d op een iets kleiner doek ook wel voldoet. In 2d is het waarschijnlijk gewoon een leuk actie spektakel. Maar 3d Imax vond ik wel geweldig, de rest kan ik eigenlijk niet over oordelen. En vandaag was 2d ook leuk bij de hel van 63.

3D! wat een kermis.

Ach, is dat niet waar de cinema zijn oorsprong heeft?

Tenzij je het 3d gaat kijken natuurlijk.

Dat de film het vooral moet hebben van de techniek leek me al pagina's lang duidelijk. Verhaal is best geinig hoor verder vond er niet heel veel mis mee. Maar op dat vlak zal niemand durven zeggen dat het baanbrekend is. Overigens is niet alleen de 3d boeiend maar ook de hele technische afwerking, maar wat ik zeg is dat 3d wel wat toevoegt en het wel aan te raden is om het zo te gaan zien. Zo heeft Cameron hem ook bedoeld en gemaakt. 2d is volgens mij alleen maar uitgebracht omdat niet elke bios 3d heeft en er nog altijd mensen zijn die brilangst hebben.

avatar van ehs21

ehs21

Nou zonder 3d is de wereld van Pandora nog steeds wel mooi hoor. De bloemen en dieren etc. blijven (denk ik) wel een meerwaarde, maar uiteraard geeft de 3d juist die extra beleving.

Tenzij je het 3d gaat kijken natuurlijk.

Klopt, deze film is gemaakt voor het grote scherm en bij grote voorkeur in 3D. Ze snijden zichzelf in de vingers wat betreft de dvd en BR release.... Totdat home theater dezelfde mogelijkheden biedt.

Het is een bioscoop ding. De achtbaan kan je ook niet thuis beleven.

Reinbo schreef:

De achtbaan kan je ook niet thuis beleven.

I rest my case

avatar van rep_robert

Indrukwekkend gemiddelde tot nu toe..

avatar van wyatt earp

wyatt earp

decicco schreef:

Waarom dan net niet die 5 sterren ?

Omdat er een actie/achtervolgings/schietscene bij zat waar ik toch met enige moeite doorgekomen ben.

rep_robert schreef:

Indrukwekkend gemiddelde tot nu toe..

Het is de week van de Cameron fans he. Denk niet dat de vele stemmers op dit moment de film heel objectief kunnen beoordelen naar mijn mening.

I rest my case

Je kan natuurlijk ook een avondje gaan punniken.

avatar van rep_robert

doe normaal schreef:

We shall see, de gemiddelde bioscoop bezoeker lijkt me trouwens niet al te veeleisend, denk pas dat het rond de download periode(shame on them by the way) zal gaan zakken. Zelfde geval als met Inglourious Basterds...

avatar van dennislaport

dennislaport

Is een echte bioscoop film

Vandaag gezien in "Imax 3D schouwburgplein" in Rotterdam

ik heb echt genoten van de film maar dit komt meer door de 3D effecten en de zeer prachtige grafiche omgeving. De actie's zijn super om te zien. Ook zijn de geluids effecten en het muziek perfect passent bij de film.

de film neemt je echt mee.

Het verhaal vond ik iets wat tegenvallen. en het zakte soms iets wat inelkaar. Ook de acteer prestatie's vond ik soms wat minder.

Als ik deze film moet gaan beordelen als een bioscoop 3D film geef ik deze film een 5* als ik deze film moet gaan beoordelen op een Retail dvd/br film zal het een stuk meer tegenvallen

Bioscoop 3D

Film voor thuis op de bank zonder 3D poespas

Eindcijfer

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Nomak schreef:

Is dat Imax gedoe noodzakelijk of is een gewone 3D zaal ook goed?

Ik heb hem in gewoon 3D gezien en ik vond hem prachtig, het zag er geweldig uit. Ik denk dat je daar niet perse Imax voor nodig hebt.

@dennis, dat je een eventuele kijkbeurt thuis, zonder 3d zo zwaar laat mee tellen vind ik maar raar, helemaal omdat je het nog niet meegemaakt hebt.

Reinbo schreef:

Je kan natuurlijk ook een avondje gaan punniken.

Ga jij maar eens een avondje aan je achtbaan punniken

avatar van Archaon

Archaon

5 sterretjes gekregen van de Volkskrant dat heb ik ze nog nooit zien uitdelen.

Archaon schreef:

5 sterretjes gekregen van de Volkskrant dat heb ik ze nog nooit zien uitdelen.

Onbetrouwbare krant

avatar van Keepertje8

Keepertje8

In mijn ogen niets meer dan een analogie van het Amerikaanse conflict met de natives, waarbij de schuld overduidelijk bij de kolonisten wordt gelegd, en waarbij Pontiac wordt geprezen als een held. Geen problemen mee, maar te matig uitgewerkt. Daarnaast een erg slap en voorspelbaar verhaal en een 3D-toepassing die niets meer is dan een leuke gimmick. Heeft geen enkele toegevoegde waarde afgezien van visuele pret, en je kan ook nog twisten of het überhaupt wenselijk is om diepte aan te brengen in beeld. Geef mij maar een klassieke mise-en-scene...

avatar van Elboo

Elboo

Keepertje8 schreef:

Dude, that's the point!

Net 3D in Utopolis in Emmen gezien, erg fijn om te kijken hoor. En qua verhaal werd ik er echt in opgezogen, heerlijke film.

Dit is nog eens een bioscoopervaring, kijken die hap!!