Avatar (2009)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 17 december 2009
Bekijk via Disney+
Plot Avatar
"Enter the world of Pandora."
- IMDb (7,9 / 1481971)
Mo'at
Eytukan
Tsu'Tey
Nu nog een Avatar.
Kan het inderdaad niet beter verwoorden dan Joffrey heeft gedaan.
PS: kijk de film en kom nog eens terug.
Yeah net nieuwe kaartjes geboekt.
Ik ga hem gewoon nog een keer in IMAX kijken
Ben benieuwd hoe de ervaring dan is en of hij nog steeds op 1 staat in mijn top 10 met 5*
Ik ben net terug van mijn tweede kijkbeurt.. De zaal zat goed vol en het spontaan applaus achteraf zei genoeg..
In 3D is het gewoon genieten, je wordt omverblazen. Dankzij de tweede keer kon ik ook op de kleinere details letten en ook die zitten perfect in elkaar. Griezelig perfect zelfs, hoe lang, hoe precies en met wat voor concentratie heeft Cameron hier wel niet aan gewerkt?!
Misschien de enige reden om eens te gaan kijken, maarja.. imax.. 3d bril.. ik weet niet of ik daar dezer dagen veel zin in heb. Verheug me wel echt op Alice In Wonderland van wél een interessante regisseur en met goede acteurs!
Ach, je moet er heen gaan als je open staat voor een popcorn achtige achtbaanrit, die je eerder in het pretpark verwacht dan in de bioscoop.
Het verhaal en de vormgeving zijn makkelijk de grond in te boren. Het heeft denk ik vooral met je instelling te maken en waar je meer zin in hebt, Ik stond er voor open om vermaakt te worden en werd vreselijk goed vermaakt. De laatste drie Star Wars delen en vele andere films slaagden daar niet in, die brand ik dan ook even makkelijk en met veel plezier af. Maar als de film mijn kin gedurende 60% van de speelduur op mijn knieen weet te krijgen, ga ik niet zeuren over voorspelbaarheid, lelijke paarse bloempjes, en een simplistische moraal.....
Kortom je moet jezelf gewoon lekker willen overgeven aan dit technisch wonder en je zult een unieke ervaring beleven. Of je daarna meer behoefte hebt aan azijnzieken of liever wilt proosten moet je zelf weten.
Ben zelf juist bang dat Alice in Wonderland (Net als Sjakkie en Planet of the Apes) te veel vorm met een lege inhoud is..... Burton kan zo prachtig falen.....
PS. Wat nog vrijwel onvermeld is, is het geweldige geluid, werd bij sommige explosies echt stevig mijn stoel in gedrukt.
Had ik ook wel verwacht, maar verder is de muziek ook heel knap. James Horner veronderstel ik? Knap staaltje weer! Niet al te moeilijk, maar klinkt verfraaid lekker in de oren.
Dridge
Visueel niet erg boeiend deze film maar gelukkig maakt het verpletterende verhaal deze tekortkoming ruimschoots goed
orbit
- 12092 berichten
Vond Charlie nou juist wel erg geslaagd. Maargoed, we zullen zien. En deze ga ik misschien toch wel eens kijken met een van mijn meest kinderachtige vriendinnetjes, misschien dat ze zin heeft
JacoBaco
Kan het inderdaad niet beter verwoorden dan Joffrey heeft gedaan.
PS: kijk de film en kom nog eens terug.
Straks om 21:10 ga ik hem kijken.
En ik geef hem alvast 4*.
Mijn.
louisvf
Oke bedankt
!
Albus Dumbledore
- 2041 berichten
Wow. In 1 dag tien pagina's aan berichten erbij gekomen. OMG. Ik ben verschrikkelijk benieuwd naar de film. Want ik ga zondag.
chrispie
ben gisteren geweest in rotterdam schouwburgplein hebben ze de imax versie!!!
dat is echt zoooo mooi.
heb nog nooit in me leven zo iets meegemaakt had bijna heel de film kippenvel!!!
die film doet echt iets met je het verhaal de beelden echt geweldig!!!!
ik ga denk nog een keer naar de bios:P
Dridge
Wow. In 1 dag tien pagina's aan berichten erbij gekomen
Vind je het gek als er zulke lappen tekst worden gequote?
louisvf
Vind je het gek als er zulke lappen tekst worden gequote? [/quote]
Hehe, deels sorry hiervoor
!
dropjerob
Gisteren de film Avatar gezien.
Ik had zeer hoge verwachtingen van deze film.
En heeft zeker aan mijn verwachtingen gedaan.
Vooral de 3D effecten zijn erg gaaf en zeer mooi gedaan. Het is erg genieten en je zit 2, 5 uur echt te genieten. Je staat versteld hoe Cameron dit heeft gedaan.
Het is een aanrader! en vooral in 3D
Aantal sterren: *****
Sebast258
Tja, die bloempjes waren misschien wel best simpel, maar ik vond ze een geweldig mooi en kleurrijk effect te geven.
Geweldige film, maar wel totaal anders dan verwacht. Had eerder iets kinderachtig verwacht. Oké, op een paar vrij harde scenes valt het best mee maar hij is veel volwassener dan ik ervan had verwacht. De groot opgezette scenes zijn geweldig om te bekijken, net als de vele leuke 3D effecten (zoals die wapperende handjes van de Na'Vi, simpel maar helft van de zaal lag plat van het lachen). Soms heb ik wel het gevoel dat er net iets té veel 3D is, waardoor er niet te veel meer echt uitspringt. Hoewel dit het dan weer realistisch houdt.
En het verhaal valt naar mijn mening best mee, en dan nog eens de geweldige landschappen, kleurgebruik, ... Het zorgt er allemaal voor dat je daar bij een eerste kijkbeurt totaal niet op let.
EDIT: Als ik zo eens lees moet ik wel even vermelden: ik had me nog niet al te veel geïnformeerd over deze film, waardoor ik niet al te veel van het verhaal af wist. Hoewel het me sterk zou verbazen moest je dit echt vergelijken met 2012. Die film vond ik dan weer zéér zwak...
Thorak
1: Je hebt de film nog niet gezien en je levert al kritiek, proficiat! Wat een bijdrage voor dit forum!
wyatt earp
Gisteravond was het dan eindelijk zover
. De nieuwe film van James Cameron in 3D. Even tussendoor, ik heb em gezien in het Expo Theater in Cinemec in Ede. Het schijnt de grootste zaal van de Benelux te zijn
, dus daar komt de film volledig tot zijn recht
Maar mensen wat is dit een superfilm. Ik werd gewoon letterlijk weggeblazen, mede door het geluid wat echt geweldig was. Bij sommige explosies zat ik gewoon letterlijk te trillen van het geluid, echt super
. Vooral op visueel vlak is deze film een pareltje. Ik heb er geen woorden voor, dit moet je gewoon zien. Dus ik raad iedereen aan (die het nog niet van plan was
) om heel snel naar de bioscoop te rennen, om deze wonderbaarlijke film in 3D te aanschouwen.
Tonypulp
Ga ik toevalig eerste kerstdag heen voor deze film
Die zaal is gigantisch, wat een ervaring (Inglourious basterds daar gezien)
Ik verwacht hier nu echt veel van.
Flipman
Zijn er al reacties van users die 'm in 2d hebben gezien?
Ik zag 'm gisteren met een aantal vrienden. Eén van mijn beste vrienden en ik verheugden ons al maandenlang op de film, hij nog een stuk meer dan ik. Ik ging er vooral heen vanwege het visuele spektakel, qua verhaal -soldaat moet infiltreren maar wordt verliefd op de prinses- zou het toch niks worden.
En daar had ik gelijk in. Mijn enthousiasme slonk voor ik de film zag ook aanzienlijk, omdat ik mijn verwachtingen overtroffen wilde zien worden en om dat te doen kon ik die maar beter zo laag mogelijk houden.
Zijn er mensen die Green Street Hooligans hebben gezien? Gangs of New York? Of, nog beter: Disney's Pocahontas? Zo ja, dan heb je Avatar ook gezien, alleen is de techniek in die film nog lang niet zo ver gevorderd en zijn de indianen niet blauw. En er komt geen wasbeer, paradijsvogel of hondje met een platgeslagen neus in voor. Voor de rest, nagenoeg hetzelfde.
En ja, ik weet 't, het is Hollywood. Maar daar James Cameron twaalf jaar over het maken van deze film heeft gedaan -wellicht langer- had ik verwacht dat ie misschien een twist zou toevoegen aan dit alom bekende verhaal maar helaas is niets minder waar. Met de synopsis die van het verhaal gegeven wordt is vanaf het begin al duidelijk hoe die gaat eindigen en in grote lijnen is het verloop van heel de film te voorspellen. Van de stereotype karakters en dialogen tot de 'montage'-sequenties waarin Jake leert hoe ie zich als een Na'vi moet gedragen. Gaap.
Is deze film dan net zo slecht als die nieuwe Transformers-films?
Nee, gelukkig niet.
Want hoe bekend ook met dit verhaal, de personages wisten wel mee te slepen. Deze karakters waren tenminste geloofwaardig. En ja, de verhoudingen zijn ook weer gemakkelijk: gierige mensen stoppen voor niets om hun zeer waardevolle grondstof in handen te krijgen en willen daarvoor maar al te graag een inheems volk, bestaande uit 'blauwe apen' en hun leefomgeving met de grond gelijk maken. Ik bedoel, 't is toch niet hun planeet, of zo?
Oh, wacht, jawel... Hmmm...
En bovendien, een boodschap hebben naar de mens toe dat we bezig zijn de natuur kapot te maken mag je best overbrengen, alleen ligt dit er wel erg dik bovenop. Dat pik ik er alleen uit omdat het de Moeder aller Clichés is.
Waarin is de film dan wel bijzonder?
Nou, de CGI vond ik niet heel erg verbluffend. Natuurlijk, alles zag er gelikt uit, maar de kwaliteit was niet heel veel beter dan vele spektakelfilms die ik heb gezien waarin de basis zwaar op computergrafische hoogstandjes ligt. Met de jaren verbetert het vakmanschap zich, dat is ook wel te zien, alleen schiet ik er niet van uit m'n stoel.
Nee, het was de design die me achterover deed slaan. Allereerst de voertuigen, die allemaal wel een bekende basis hadden maar geëvolueerd zijn tot hele nieuwe soorten. Maar voornamelijk de planeet Pandora, het woud, de creaturen... wow! Die vond ik wel erg inventief allemaal! De Na'vi zijn eigenlijk blauwe, primitieve versies van de Elven van Tolkien, maar de andere dieren en de magie van het hemelkleurige volk; daar was ik nou nooit opgekomen! Planten die zich intrekken als je ze aanraakt of oplichten als je erop loopt, een spirituele/mentale connectie met een rij/vliegdier die geactiveerd wordt door de voelsprieten aan het eind van je paardenstaart met her schepsel te verbinden, DAT is nou echt mijn verbazing en respect waard! Dus het uiterlijk van de beesten, hun omgeving en de connecties van beide met de Na'vi maken de film dus toch nog redelijk uniek. Daardoor kon ik me helemaal verliezen in Pandora en werd ik volkomen verliefd op de planeet. Daar had ik geen IMAX voor nodig!
Voor de rest, de actie; iedereen probeert tegenwoordig de epische veldslagen van The Lord of the Rings te overtreffen maar de gevechten hier waren iets... subtieler, vond ik. Dat sprak ook wel voor de film. Natuurlijk kwam er veel visueel spektakel en geweld aan te pas, maar niet meer dan echt nodig voor een oorlog sequentie. In deze manier van cinematografisch oorlog voeren voel ik me wel thuis. Redelijk spannend en ook tragisch, hoewel ik soms nogal uit de film werd gehaald vanwege de simplistische en voorspelbare verhaallijn en die schijtkinderen die achter me zaten die niet op konden houden met het kraken van hun snoepzakjes en bovendien vonden ze het ook nog hemeltergend moeilijk om hun smoel te houden. Eentje kreeg serieus waar ademhalingsproblemen op een gegeven moment; reden genoeg om met z'n allen de zaal te verlaten, maar nee, het ging alweer! Kut!
Avatar was niet het spektakel waarop ik hoopte; op onverwachte gebieden kon de film erg innovatief zijn maar deze werkte zichzelf ook tegen met zijn flinterdunne verhaaltje waarvan de uitkomst voor mij al vaststond voor ik ook maar de zaal betrad. Erg vermakelijk, mooi gemaakt maar van Cameron had ik meer verwacht.
goongumpa
Maaar daar James Cameron twaalf jaar over het maken van deze film heeft gedaan -wellicht langer- had ik verwacht dat ie misschien een twist zou toevoegen aan dit alom bekende verhaal maar helaas is niets minder waar.
Maar goed, dat maakt de film niet beter.
wyatt earp
Ga ik toevalig eerste kerstdag heen voor deze film
Die zaal is gigantisch, wat een ervaring (Inglourious basterds daar gezien)
Ik verwacht hier nu echt veel van.
. Ik kan het je zeer aanraden. Je moet wel uitkijken dat je niet van stoel afgeblazen word door het geluid
Flipman
Je moet begrijpen dat de film een enorm budget had, dus ook een financieel risico was (+ het is SF, spreekt sowieso een kleiner publiek aan). Dan kan je je die inhoudelijke risico's niet veroorloven, maar speel je gewoon op veilig en maak je een film die iedereen kan aanspreken.
Maar goed, dat maakt de film niet beter.
Toch goed om dat vermeld te hebben, had ik eigenlijk zelf moeten bedenken en doen
The One Ring
Dat klinkt allemaal zeer aannemelijk natuurlijk, maar Cameron beweerde dat het precies de film is geworden die hij vanaf het begin af aan voor ogen had. Daarbij heeft Cameron zoveel macht in Hollywood dat hij waarschijnlijk er mee weggekomen was als hij een orgineler verhaal gepakt zou hebben. Ik denk dat het simpele verhaaltje waar iedereen over spreekt toch echt Cameron zelf is. The Terminator was low budget en koos ook al voor spektakel boven verhaal. Cameron werkt zijn scripts wel altijd netjes af, in tegenstelling tot een Michael Bay of Gore Verbinski, maar voor originaliteit heeft hij nooit gekozen.
grid8400
Precies! daarom wil ik hem absoluut nog een keer in 3d imax zien, zodat ik meer op de details kan letten, want die zijn er in overvloed.
Overigens vond ik de gelaatsuitdrukkingen bijzonder mooi gedaan bij Neytiri. Naar mijn mening is deze film alleen oprecht te beoordelen als je hem in zijn volle glorie in 3d IMAX hebt gekeken.
Zie het als dat je gaat eten in een super goed restaurant met een verstopte neus
dan smaakt je eten ook niet. Alle elementen moeten aanwezig zijn om deze film tot zijn recht te laten komen, en dat is dus in 3D en IMAX.
Naar mijn mening had deze film ook nooit in andere zalen moeten gaan draaien.
grid8400
yep
Natuurlijk zit er weinig diepgang in, natuurlijk weet je voordat je zaal in stapt hoe het afloopt. Boeien!! Ik kom voor de ervaring, waarin je 3 uur lang in weg kan dromen. En dat is die magie van de bios die met deze film en techniek weer terug is.
Maar ik ben erg benieuwd hoe jij hem vond.
decicco
Gisteravond was het dan eindelijk zover
, dus daar komt de film volledig tot zijn recht
Waarom dan net niet die 5 sterren
?
engelen
Gisteren avond gaan zien in de Metropolis (Antwerpen).
Het was een héél mooie film die je zeker moet zien in de bios.
Ik had het gevoel dat er erg goed na gedacht was over de film. De afwerking was van het begin tot het einde Prachtig.
Zeker gaan zien die film.
Rmie
Het is waar de omgeving en ook de personen komen echt tot leven in zo 'n 3d omgeving. Vooral de natuur en de vreemde wezens zijn echt schiterend om te zien. Ik merkte wel dat in wat rustige scenes de 3d beter tot uiting kwam dan in de wat snellere gevechtscenes. Althans bij mij.
Wat ik heel leuk vond om te ondekken is de invloed van ander sf films en pc games in deze film. Ik denk dan aan Alien(s) maar ook aan spelen zoals de Myths reeks en Starcraft.
Wat ik erg jammer vond , is de laatste oorlog. Voor mij hoef dat niet zo, dat heroische van een strijd.
Kom je voor de mooie effecten en omgeving dan is dit een prima film voor je. Stel je erg veel prijs op een verrasende verhaalijn en karakters die goed tot leven komen, dan kan je mijns inziens beter naar een andere film.

Avatar: Fire and Ash
2025

Avatar: The Way of Water
2022
'Avatar: Fire and Ash' haalt ondanks lagere beoordelingen hoog bedrag op
'Avatar: Fire and Ash' heeft slechtste beoordeling van gehele reeks: 'Teleurgesteld'
Maakt derde 'Avatar'-film verwachtingen waar? Geschatte opbrengst belooft sterke start
Splinternieuwe trailer van 'Avatar: Fire and Ash' online gedeeld

Django Unchained
Western / Actie, 2012

Inception
Thriller / Sciencefiction, 2010
paraplegicculture clashattachment to natureinheemstoekomstspace warruimtekoloniemaatschappijruimtereisfuturisticromantiekruimtebuitenaards wezentribealien planetdistant futuremarinesoldaatstrijdliefdesaffairewetenschappernatuurnative peoplesruimte-operaanti warpower relationstribal customs mind and soultribal peopletribal chiefcryonicsspiritual community22nd centurysave the planetracial discrimination soldiersinspirationalgrandspeculative fictiondramaticstereoscopic film appreciativeboldenthusiasticexhilaratedhopeful