Avatar (2009)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 17 december 2009
Bekijk via Disney+
Plot Avatar
"Enter the world of Pandora."
- Trailer (YouTube)
Mo'at
Eytukan
Tsu'Tey
outofspace
Beter dan de eigenlijke film
Met jouw leeftijd snap ik wel dat je deze trailer leuk vindt! De Scary Movie reeks zul je dan ook wel geweldig vinden of niet?? No problem, alleen om deze te vergelijken met de echte Avatar....nehhhh!!! Dat gaat beetje te ver!
Die spoof trailer is misschien grappig, maar ronduit pulp om verfilmd te worden! Ben vandaag naar Avatar 3D geweest in de bios, was de eerste keer dat ik hem zag en ik vond hem meesterlijk! In 3D is het soms net alsof je deelneemt in de film, dat gaf een erg cool effect!
PS. bij Euroscoop kun je deze voor 6 euro in 3D zien op dinsdagavond! TIP: zelf 3D brillen meenemen heeft geen zin, want de brillen in de bios zijn goudkleurig en anders dan de rode/cyaan of groen/rode brillen die je thuis gebruikt!
GA HEM ZIEN ! HIJ IS GEWELDIG !!
Dreiecke
Visueel is deze film een van de mooiste dingen die ik heb gezien, adembenemend! (wel in 3D zien natuurlijk!)
De avatars zijn wat mij betreft een feest om naar te kijken qua lijf en souplesse en de "natuur" en haar wezens zijn waarlijk sprookjesachtig mooi. Het verhaal vond ik blijvend boeiend, tikje spiritueel, heel soms wat sentimenteel.
Zeker een aanrader!
Renevanvliet1988
Ik ben sprakeloos, daarom een kort maar krachtig bericht: dit is één van de beste films die er ooit geproduceerd is!
Stephanovic
Alle films zullen niet zo zijn, want het vergt toch grote investeringen en dat durven de filmaatschappijen zelden aan.
In het geval er toch meer komen zal dit altijd een voorbeeldfilm blijven.
Ik persoonlijk zal het sowieso niet vergeten omdat het een persoonlijke herinnering inhoud voor me. En dat is meer waard dan alle critici ooit zullen begrijpen.
Ach al dat gezeur met dat het vanaf minuut één voorspelbaar is. Dan kun je de film beter niet gaan kijken want dit had men vooraf al kunnen weten na het lezen van de plotlijn hier.
Deze film is gewoon een enorme technische vooruitgang en een mijlpaal in de filmgeschiedenis durf ik gerust te stellen. Iedereen die ook ineens komt aanzetten met de vergelijking met Pocahontas terwijl velen Pocahontas nog niet eens ooit hebben gezien (zie ook het beduidend lager aantal stemmen bij die film).
Dat Avatar nog binnen het jaar al zoveel stemmen heeft gekregen zegt genoeg. Veel mensen noemen de film 'voorspelbaar, cliché en overschat' en onderbouwen dat vervolgens niet, dat is misschien wel het grootst mogelijke cliché dat er is. Respect overigens voor diegenen die het wel fatsoenlijk onderbouwden.
Maar met de drogreden over Pocahontas gemixt met Dances With Wolves komen is gewoon flauw en zoeken naar iets om over te zeiken. De Box Office statistieken snoeren wat dat betreft ook de critici de mond denk ik. Schijnbaar hebben veel mensen familieleden toch overgehaald om deze film toch in de bios te gaan zien omdat het zo vernieuwend was, dat op zich is al veelzeggend denk ik.
Verder heeft ook dit verhaal gewoon vernieuwende dingen. Ik bedoel, je moet het maar verzinnen, die cultuur/religie van verbondenheid met natuur, of hoe ze zich binden met de vele beesten die op Pandora rondzwerven. Ik vind het allemaal gewoon enorm knap in elkaar steken. Er zitten geen merkbare zwakke punten in het verhaal, het blijft gewoon de gehele speelduur spannend. Dat is op zich al een prestatie, daar de crew zich ook totaal had kunnen verliezen in grafische bombast, dat is denk ik vooralsnog binnen de perken gebleven.
dEUS
Tijdje terug in de cinema gezien. Ik kan niet ontkennen dat het er allemaal erg fraai uitziet, maar verder vond ik de film toch niet zo geweldig. Het verhaal was eigenlijk echt zwak en van spanning was er ook totaal geen sprake: de afloop van zowat elke actiescène was makkelijk te voorspellen. Had er echt meer van verwacht.
pegske
ik vond het een erg mooie film .
Ook het 3 D beviel me goed.
moest in t begin wennen aan het brilletje.
Mijn man vond er niks aan,te romantisch en te weinig aktie!!
gvdw
hoi mensen.
dit is mijn eerste comentaar op moviemeter en ik doe dit omdat ik de film Avatar net gezien heb.
ik kan wel zeggen dat het een aangrijpende film is en als je er over nadenkt laat het ook goed zien hoe hebzuchtig wij mensen eigenlijk zijn.
de special effects waren uitstekend en best wel echt.
KillRoy1972
Leuke film, erg vermakelijk!
Mooie CGI en knap hoe je op een gegeven moment het verschil neit meer kan zien en je vergeet naar computer beelden aan het kijken bent.
Weet niet of het expres is gedaan, maar op sommige momenten is het acteren van de échte' acteurs bar slecht te noemen in de trant van 'oplezen script' vooral de scene waar de uitgelegt wordt waarom mensen op pandora zijn en dat het om een stukje steen gaat. ERG slechte acteer prestatie!
Maar wat ik zeg, misschien juist expres gedaan om zo de neppe CGI wereld wat echter te laten lijken...
Al met al natuurlijk een must see!
thobe
Gisternacht voor het eerst gezien op bluray (offtopic: ze mogen wel vaker van die dvd + bluray combi's uitbrengen!). De film had ik nog niet gezien in de bioscoop, dus 3d vooroordelen heb ik niet.
Verhaal begint wat langzaam, maar plots staan we vrij snel op Pandora. Een visueel prachtig weergegeven wereld. Cameron heeft samen met zijn productie team echt alles uit de kast getrokken om van Avatar een film te maken met misschien wel de beste special effects die ik ooit heb gezien.
Zoals al zo velen gezegd hebben is de verhaallijn alles behalve bijzonder, het zit vol met clichés en voorspelbare momenten, maar door het grafische geweld van de film kijk ik daar dit keer doorheen.
Cameron heeft met Avatar een film gemaakt die mij van mijn stoel heeft afgeblazen. Niet door de verhaallijn, maar door de prachtige wereld die hij heeft geschapen. En zoiets verdient een goed cijfer:
8/10 = 4*
ikkie01
Echt een prachtige film. Geweldig mooi gemaakt. het verhaal is ondergeschikt aan dat alles en is niet erg.
Maar wat ik zo jammer vind. Je neemt de moeite een vreemde wereld neer te zetten dan zijn de aliens humanoide met gevoelens gelijk aan de onze. de dieren zijn gewoon rare paarden en honden etc. Is er dan zo weinig fantasie om eens een echt vreemde wereld te bedenken?
maxo922
Het is zover. De film is op DVD en de herziening komt om de hoek kijken. Ik moet toch toegeven dat hij nu minder was.
Dat zou kunnen komen doordat de magie van de bios nu weg is, en omdat je nu op je bankje naar je kleinere tv'tje zit te kijken. Dat zou kunnen.... Maar dat is niet zo!
Ik moet wel zeggen dat ik het nog steeds een erg mooie film vind. Maar je gaat nu veel meer op de details letten en op andere dingen. Zoals bijvoorbeeld het acteerwerk, dat voor mijn idee niet goed was. Vond eigenlijk de Na'vi beter acteren dan de wetenschappers. Veel te stijf en ingekakt eigenlijk. Met bovenaan de lijst Sigourney Weaver.
Verder zijn bijvoorbeeld de verzonnen wezens, zoals bijvoorbeeld de vierarmige, blauwe aapjes, slecht bedacht. Ze zien er op technisch gebied mooi uit... Maar waarom vier armen. Die twee extra hebben toch niks van belang.
Natuurlijk is dat niet zo'n groot probleem allemaal, aangezien het allemaal nog steeds prachtig aanvoelt. Maar let maar op... Na herziening is het allemaal niet zo bijzonder als het lijkt. (of wel, dat is natuurlijk aan jullie te bepalen.)
ik houd het nu op vier sterren.
* 4,0
jbrus
Zoveel ophef over deze film en waarom? Het verhaal is erg simpel en alles behalve origineel: stoere slechterik loopt over omdat ie verliefd wordt op goed mooi meisje van tegenpartij. De plaatjes zijn wel grappig en het idee van het overnemen van een ander lichaam ook (ook niet origineel, maar ok). Maar vooral het 3D effect van de film vond ik zeer teleurstellend. In Alice in Wonderland waren deze effecten veel meer uitgesproken. Soms echt in je oog bij wijze van spreken, maar in Avatar had je alleen een beetje diepte. Zonde van mijn tijd/geld als je het mij vraagt (en ik ben een SF/Fantasy liefhebber).
Wassup !
Voor mij was dit een filmervaring om niet te vergeten. De effecten die men je serveert in 3D zijn gewoonweg uitmuntend. Ik was trouwens ook behoorlijk blij dat ik deze film op het laatste nippertje niet aan me voorbij heb laten gaan. In de bioscoop is je beleving bij een film altijd wel ietwat positiever en voor een film als Avatar moet je wel naar de bioscoop zijn gegaan om volop te hebben kunnen genieten van de pracht en praal die Pandora de kijker te bieden heeft. In Avatar biedt 3D wel een bijzonder grote meerwaarde en geeft men mensen ook zo de kans om meer te kunnen meeleven met een film als deze. Men maakte hierin perfect gebruik daarvan, het geeft daadwerkelijk een andere dimensie aan James Cameron zijn meesterwerkje. Avatar is een film die je sowieso moet ervaren om het zelf te weten appreciëren. Je zal versteld staan van de kwaliteit die deze film uitstraalt.
Quido
Had nog wat magischer gemogen en wat schaafwerk aan de dialogen had geen kwaad gekund (als je dan toch existentiële thema's wil behandelen, zorg dan ook voor meer filosofie), maar ik ben - nadat ik de film bewust vermeden heb door de hele hype eromheen de laatste maanden - aangenaam verrast. Visueel prachtig (op Blu-Ray althans), mooi gedraaid en meeslepend. Bij films als deze mag het wat mij betreft wel wat dikker (dramatischer) wat muziek betreft, vond de score van Horner dan ook net wat te braaf en tam. Dat zijn echter details. Heb nagenoeg drie uur zeer geboeid zitten kijken. Een donkere kamer induiken, geluid lekker hard en genieten maar.
PZN
Deze film had de klassieke ingredienten van een goede film. Toch heeft de film mij niet van begin tot eind weten te boeien. Het einde heeft daarentegen nog veel goed gemaakt.
harm1985
Laten we eerlijk zijn, het verhaaltje heeft weinig om het lijf en is doorspekt met cliché's en heeft nu niet bepaald briljante dialogen:Op een planeet ver van de aarde (Pandora) bevindt zich een gesteente dat zo'n 20 miljoen de kilo opbrengt, genaamd 'Unobtainium', waar we meteen al het eerste cliché te pakken, in 'The Core' was die term al niet grappig.Helaas woont er uitgerekend op die plek nu net een inheemse stam en moet iemand infiltreren middels een geestelijke link met een 'avatar' om 'intel' over ze te verzamelen (of zoals de soldaat zelf denkt, ze aan te sporen te verhuizen). Na aanvankelijke wantrouw wordt de soldaat uiteraard opgenomen in de clan, wordt, hoe verrassend, verliefd op de dochter van het stamhoofd en gaat zich uiteindelijk meer thuis voelen daar dan bij de mensen. Ondertussen blaast het grote boze mensenleger het halve dorp plat en komt de undercover soldaat, na eerst verketterd te zijn door de inheemse bevolking wegens verraad, in opstand om de planeet te verdedigen.
That's it, dat is hele verhaal. Het had zo uit een Steven Seagal film gehaald kunnen zijn. Ja, sure het ziet er allemaal prachtig uit, maar daar blijft op je TV bar weinig van over, ik heb videogames die er minstens net zo mooi uit zien, maar dan met een beter verhaal en meer character development (Final Fantasy bijvoorbeeld).
Mijn schoonmoeder had em in de Bios gezien en de DVD voor moederdag gekregen en om de haverklap zei ze 'dit zag er in de bios zo mooi uit'. PRECIES! In de bios ja, waar je em in 3D ziet en je zo onder de indruk bent van alle dingen die je tegemoet komen zweven dat je voor het gemak vergeet dat het verhaal geen reet voorstelt.
Dan nog iets, welke debiel heeft het bedacht om de ondertiteling van de N'avi taal in een ander lettertype te zetten? Dat is zo neerbuigend naar je publiek, in Quantum of Solace was al achterlijk om de naam van een land in een lettertype te zetten dat het meeste leek op de taal van het desbetreffende land, maar dit slaat alles. Bovendien werd de plaatsing van de ondertiteling gekoppeld aan de persoon die het uitsprak. Dacht James Cameron nu echt dat we zo onder de indruk zouden zijn van de schoonheid van de film dat we niet meer zagen wie wat zei?
Verder is er blijkbaar geen zuurstof op die planeet, maar zijn alle andere omstandigheden identiek aan die op aarde, dus zelfde hoeveelheid zwaartekracht, even grote luchtdruk, etc, etc. Wel zo makkelijk, want een spacesuit dragen de hele film, das ook niks. Vraag ik me wel af wat voor een vloeistof er zo rijkelijk aanwezig is, lijkt me geen water, want als dat verdampt komt er zuurstof in de lucht...
Het verbaast me ook dat, wanneer ze voor het eerst op missie gaan er geen enkele vorm van communicatie is tussen de teamleden, ik bedoel, had die mannen even een oortje meegegeven, dan waren ze em niet na de eerste de beste aanval kwijt geweest.
Daarnaast bevreemd het me dat de technologie kennelijk zo ver gevorderd is dat ze een N'avi lichaam kunnen kweken, die geestelijk kunnen koppelen met een een soldaat en ze dwarslaesies kunnen verhelpen, alles tegen enorme kosten, maar er nog wel met kogels wordt geschoten. Daar is kennelijk geen vooruitgang op geboekt.
Kortom: dit is de 3D versie van Jumanji, een grote stap qua filmmaken, maar qua verhaal heeft het niet veel om het lijf. Het kost kennelijk 300 miljoen om zo'n mooie film te maken, en minder dan een tiende daarvan (The Hurt Locker) om een goede te maken. James Cameron heeft groot gelijk, want na Titanic (ook al zo'n overschatte film) brengt ook deze weer dik een miljard in het laatje. En daar heb je meer aan dan zo'n gouden beeldje.
Lee1985
Een poos geleden in de bioscoop gezien in 3D. Prachtige omgeving, ik geloofde haast dat er zo'n volk zou bestaan. Enige minpuntje is het voorspelbare verloop van het verhaal.
ihateyou
geweldige film vind alleen het jammer dat verhaal lijn pas goed begint na een half uur. de rest van de film echt top
film inmiddels al 20 gezien:X maar damn dat ding is zo vet
vooral eind battle vind ik nice(H)
Respekked
Leuke animatiefilm, wel jammer dat er af en toe wat echte mensen in voorkomen.
Gisteren op blu-ray gezien, en los van het standaardverhaal, los van alle films waarvan geleend wordt en los van de clichématige personages, is dit toch wel een prachtige (animatie)film. Blu-ray maakt het, naast haarscherp, overweldigend en prachtig, overigens wel bijna een computerspel. Ik zal em nog wel eens herkijken op gewone dvd. Stukjes die ik daarvan zag lieten Pandora er iets 'werkelijker' uit zien. Maar over het algemeen is Avatar gewoon 2,5h lang kijken en genieten van de mooie landschappen, beesten, kleuren, details en wat dies meer zei.
Cameron, epische grootmacht!
Franklin1975
Vanmiddag voor het eerst deze film gezien. De dvd gekregen die bij de blu-ray zat van mijn zwager. Mijn schoonzusje vond het een fantastische film, dus een echte sf/fantasy-film kon het niet zijn dacht ik. Ook niet gezien de giga-opbrengst in de bioscopen (hoge prijs voor een kaartje, dus dat wil wel), al zegt dit niet alles over het aantal daadwerkelijk verochte kaartjes...
En dan de film. Hmmm, ik heb hem binnen 20 minuten af willen zetten, omdat ik het idee had dat ik naar een vervolg zat te kijken en ik de eerste film heb gemist. Geen voorgeschiedenis, nee, meteen boem actie met voor de goede orde een beknopte voorgeschiedenis via voice over. En ook de beelden zagen er erg knullig uit toen Jake Sully voor het eerst in zijn avatar zat en naar buiten rende. Ik vond het er behoorlijk goedkoop en knullig uitzien.
Ook later in de film als Jake op de bulldozer springt om de camera's uit te schakelen. Erg cartoonesk en nep. En zo zijn er nog een aantal momenten geweest waarbij ik erg afgeleid werd door de magere sfx. Niks geen digitale bewerking, gewoon animaties geprojecteerd op een achtergrond... etc. etc.
Waarom dan toch 4 sterren als waardering? Omdat, ondanks de lange zit (wat ik bij de LOTR-trilogie absoluut niet heb gehad!), het wel een fantastische ervaring en beleving is. De aandacht die aan het leven op Pandora is besteed bijv. Maar ook de taal en de bioluminescente avondscenes zijn schitterend.
Een film die op een veel grotere tv nóg beter tot zijn recht komt denk ik, al zag hij er op mijn ouderwetse beeldbuis van ca. 65 cm diagonaal er ook al erg mooi uit.
En toch komt de film lang niet in de buurt van de ultieme Lord Of The Rings-tilogie. Daarin is bijna alles gewoon echt (Wega Workshop) en Avatar is vooral digitaal (Weta Digital).
Zandkuiken
Zag deze prent niet in 3D, dus kan niet meepraten over de revolutionaire filmervaring waar velen van spreken. In 2D is Avatar wat mij betreft alvast geen meesterwerk, maar een bijzondere avontuurfilm vind ik het wel.
Het universum dat James Cameron hier op het scherm tovert is naar mijn smaak niet van een oogverblindende schoonheid (nog steeds in 2D dus), maar 't is wel aangenaam toeven in Pandora. Nogal kitscherig allemaal, maar het heeft best iets.
Het verhaal zelf is redelijk simpel, maar Cameron slaagt er niettemin in om er een prent van bijna drie uur aan op te hangen, die voorbijraast aan een waanzinnig tempo en me de volledige speelduur bleef boeien. De final battle is het soort van cinema dat niet aan mij is besteed, maar uiteindelijk slaat Avatar de kijker zeker niet murw met actie. De gevechten zijn behoorlijk gedoseerd, hoewel het laatste uur voor mij op het randje is.
De acteerprestaties zijn niet opzienbarend, maar er zat niemand bij die uit de toon viel. Iedereen kwijt zich prima van z'n taak, met een charismatische Sam Worthington en vooral Zoe Saldana als wulpse Na'vi op kop.
Niet mijn soort cinema dus, maar toch een fijne rollercoaster die good ol' James Cameron ons hier voorschotelt. Kan me voorstellen dat het in 3D allemaal nog wat unieker is, maar sowieso genoten. Dikke 3*.
Knisper
Avatar viel me uiteindelijk toch niet tegen. Mijn scepsis werd in de film wel enigszins bevestigd, doordat ik me maar moeilijk kon inleven in de emoties van vreemde blauwe figuren. Dit gebrek aan emotie bij de film houdt me ook van een hogere score af.
Een ander kritiekpunt is gek genoeg dat het plot veel te gehaast is. Jake Sully is een erg strijdvaardige marinier, die eigenlijk qua karakter wel heel snel omslaat. Daarnaast worden zijn vorderingen om zelf bij het volk te horen ook maar heel kort belicht. Aan de ene kant logisch omdat de speelduur al 162 minuten is, maar wellicht dat Cameron toch iets te veel in de film wilde stoppen.
Het derde probleem had ik met de design van de natuur en de wezens. Zoals wel vaker hier genoemd, is het vooral een mengeling van bestaande en erg herkenbare figuren, waardoor de originaliteit nogal wat te wensen overlaat.
Maar buiten deze drie punten, is er eigenlijk weinig op de film aan te merken. Visuals zijn prachtig en het verhaal werkt (ondanks de lage betrokkenheid in het begin) toch werkelijk. De film zuigt je toch wel op en dat is ook de bedoeling. Ik ben niet teleurgesteld in ieder geval.
BroekieNL
Dit is wellicht tot dusver de mooiste film die ik ooit heb gezien, visueel dan. Echt verbluffend wat James Cameron hier in beeld heeft gebracht, en ik heb het dan over de 2D versie. Voor mij hoeft 3D niet echt, je merkt wel dat de film daarin is gedraaid en dat hij er zich uitermate toe leent, maar de ondervinding heeft me geleerd dat je bij 3D zo bent gefocust op de effecten dat je amper nog aandacht hebt voor het verhaal en dat is nog steeds het voornaamste bij mij in een film, bovendien krijg ik een barstende hoofdpijn van 3D, en dan spreek ik nog niet over dat steeds weer vervelende brilletje. Voor mij hoeft die ganse hype niet en ik denk niet dat ik daar alleen zo over denk, maar ieder zijn mening natuurlijk.
Toch zie ik wel graag goede special effects en die zijn hier overvloedig aanwezig, en toch kan je je focussen op het verhaal.
Je merkt dat ik geen maximum score heb gegeven voor deze film, en dat is alleen omdat het scenario, vooral in het eerste anderhalf uur bijzonder langdradig is, soms wel slaapverwekkend, het is pas in het laatste uur dat de film bulkt van de actie.
Akkoord, er moet een inleidend verhaal zijn, maar het had best een half uur korter gekund.
De vertolkingen waren voor mij goed, maar ook niet top, maar gezien de vele CGI, ook voor de personages, kan je daar eigenlijk moeilijk een opinie over geven vind ik.
Kortom, visueel een superfilm, verbluffend mooi. Maar ik vind Cameron's 'Titanic' nog steeds zijn betere film.
BroekieNL
BillyMac
adembenemende beelden, ze prikkelen letterlijk je hersenen. Maar daarvoor krijgt hij natuurlijk geen 5 sterren, maar wel drie verdiende sterren
Chief
Ik vond het een prima film. Normaliter ben in niet zo van science fiction, maar deze film vond ik wel een toppertje wat dat betreft. Persoonsgebonden kan je er best in opgaan en ik vond het prachtig in elkaar gezet en goed verzonnen allemaal. Jammer dat ik hem niet in 3D heb gezien....Het verhaal was op zich prima (verschillende belangen/ doelen van de mensheid die tot bepaalde acties leiden). Liefde in het spel etc. etc. Had wel wat minder lang gemogen wat mij betreft. Al met al zeker een goede film en ik zal deze dan ook graag aanbevelen bij anderen.
_Se7en_
- 2041 berichten
Avatar kon me totaal niet boeien. Het verhaal is erg zoetjes en James Cameron probeert ons het moraal van de film door de strot te duwen. Prima als je dit wil doen, maar maak dan een documentaire.
De CGI die alom geprezen wordt vind ik helemaal niet zo goed. Het is toch de bedoeling dat het er realistisch uitziet? Ik vond het helemaal niet realistisch en wat mij betreft ziet het er niet beter uit als menige populaire realistische game.
Het acteerwerk was aardig, maar zeker niet hoogstaand.
Misschien heeft mijn beoordeling te maken met het feit dat deze film zo enorm gehypet is. Als iets enorm gehypet wordt verwacht je namelijk dat het ook geweldig ìs.
Rukarasta
grafisch heb ik er niks op aan te merken alleen de verhaallijn is een beetje wazig op sommige momenten . ik heb verder met veel plezier naar de film gekeken en ik hoop dar er in de toekomst nog veel van dit soort films gemaakt worden.
paaj1
film in 3d was cool, maar verhaal vond ik erg tegenvallen.
3,5 voor 3d
4,0 voor special effects
2,5 voor verhaal
totaal kleine 3,5
kobe bryant fan
hier mijn recensie over AVATAR het fenomeen van 2010 3 oscars voor toch wel een van de beste regiseurs van 2010.
het verhaal een marinier genaamd Jake Suly gaat mee naar de planeet phandora voor geld te verdienen door waardevolle stenen enz.
te stelen van het volk genaamd de navi hij word een avatar(valse navi)
maar hoe langer hij blijft hoe meer hij in de ban geraakt door de navi.
als hij de weg van RDA volgt kan hij zijn been genezen als hij voor de navi kiest kan hij het vertrouwen van het volk opnieuw winnen en van het meisje waar hij verliefd op is nu staat hij voor de keuze.
de film heeft zeker de mooiste special effects en mooiste beelden ooit.maar james cameron zorgt voor meer verrassingen hij maakt zelf de navi taal meer dan 500 woorden.
hij heeft ook zelf het script geschreven in 2006
de acteerprestaties zijn goed.
verhaal is oke goed zelfs maar niet schitterend.
ook de speelduur is lang maar je verveelt je geen minuut.
de end battle is ook zeer goed maar is wel voorspelbaar .
dus AVATAR is een super film
en dit was dus mijn eerste recensie

Avatar: Fire and Ash
2025

Avatar: The Way of Water
2022
'Avatar: Fire and Ash' haalt ondanks lagere beoordelingen hoog bedrag op
'Avatar: Fire and Ash' heeft slechtste beoordeling van gehele reeks: 'Teleurgesteld'
Maakt derde 'Avatar'-film verwachtingen waar? Geschatte opbrengst belooft sterke start
Splinternieuwe trailer van 'Avatar: Fire and Ash' online gedeeld

Django Unchained
Western / Actie, 2012

Inception
Thriller / Sciencefiction, 2010
paraplegicculture clashattachment to natureinheemstoekomstspace warruimtekoloniemaatschappijruimtereisfuturisticromantiekruimtebuitenaards wezentribealien planetdistant futuremarinesoldaatstrijdliefdesaffairewetenschappernatuurnative peoplesruimte-operaanti warpower relationstribal customs mind and soultribal peopletribal chiefcryonicsspiritual community22nd centurysave the planetracial discrimination soldiersinspirationalgrandspeculative fictiondramaticstereoscopic film appreciativeboldenthusiasticexhilaratedhopeful