Avatar (2009)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 17 december 2009
Bekijk via Disney+
Plot Avatar
"Enter the world of Pandora."
- IMDb (7,9 / 1481971)
Norm Spellman
Mo'at
Eytukan
Tsu'Tey
Maar dan richt je kritiek zich eigenlijk op de art direction die je niet aanspreekt? Want dat is wat een Bob Ross schilderij een Bob Ross schilderij maakt, zijn stijl.
Ik boedoel, mocht Cameron heel Pandora in de studio 1 op 1 hebben nagebouwd, dan zou je het nog steeds kut vinden, heeft weinig met de techniek (waarmee en hoe) het tot leven is gebracht te maken.
Of hou je gewoon niet van 3d? (Ik geloof dat we die discussie al gevoerd hebben, dus laat maar)
Aernout
Overigens kan een Avatar 2: [insert titel] alleen maar beter worden dan deel 1.
nakada
Het gaat me ook om de herzienbaarheid van een film. Wat voor houdsbaarheid datum heeft een film als Avatar?
Ik zie Avatar als 1e stap in een nieuwe richting van films. Ook al is Avatar by far de beste 3D film die er uit is gekomen tot dusver. Als je iets compleet nieuw koopt wat er van te voren nog niet was ben je daar in het begin natuurlijk enorm happy mee. Een mobiele telefoon bijv. Maar na verloop van tijd wordt dat ook maar 'gewoontjes'.
Houdbaarheid heeft in eerste instantie niet met het aantal malen bekijken te maken, maar meer met het feit of hij na verloop van tijd nog een zelfde impact heeft. Van praktisch elke film in de top 250 krijg je genoeg wanneer je hem elke dag moet bekijken.
Wanneer je door een film omvergeblazen wordt, dan zal dat een jaar later niet veel anders zijn.
nakada
Het gaat mij in mijn opmerking niet over de techniek van Bob Ross zelf (of Dali) maar de techniek waarmee het (in mijn voorbeeld) tot leven komt. Laten we het smell-o-rama noemen.
Maar we zijn hier toch niet om technieken te beoordelen ? Het gaat om het eindresultaat en of dat je bevalt of niet. Het lijkt mij daarbij dat die beoordeling niet alleen kan afhangen van één onderdeel. Het verhaal is niks, dus 1* of er zit geen diepgang in, dus 1*. Het gaat om film waarbij de visuele kant net zo belangrijk is of misschien wel het belangrijkste. Sommige beoordelingen komen bij mij over als : "dit boek is niks want er staan geen plaatjes in", of als : "de python in de efteling is niks want er zit geen verhaal in".
Avatar is zover ik weet altijd aangekondigd en gebracht als een visueel spektakel en niet als de nieuwe van Tolstoj en hij voldoet daar 100% aan. Dat alleen al is al minstens 3* waard.
AC1
Dat is zeker geen wet. Ten eerste: je hebt het reeds gezien, ten tweede: een mens verandert.
Stephan
True, maar ik denk dat (objectief gesproken) iedereen (edit: veel meer mensen) het dan kut gevonden zou hebben. Omdat het nu weergaloos 3D en uit bits en bytes bestaat, zijn mensen er zo lyrisch over.
Tja, als het in zwart wit was zou met het nog slechter vinden, maar het is niet in zwart wit. Ik vind dat een beetje van de zelfde argumentatie als dat Jaws een kut film is als je de haai eruit haalt en vervangt door een gele badeend.
Stephan
Ach ja... de discussie wat een film goed maakt hebben we al vaker gevoerd. Voor mij is cruciaal "het verhaal", het acteren en de visuals. Alleen over dat laatste deel ik de mening dat dat prima in elkaar zit, maar de andere twee pijlers zijn voor mij zo schokkend slecht dat het niet meer te redden is.
Voor jou en anderen maken die twee pijlers blijkbaar niet veel uit, als de ogen maar gekieteld worden (dat is overigens een reguliere term: "Augenkitzel", veelal gebruikt bij bijvoorbeeld een nodeloze vrijscène om het allemaal een beetje op te schmucken). De één houdt ervan, de ander niet.
Voor mij gaar het om het totaal. Ik beoordeel een film op wat het met mij doet. Avatar blies mij omver, maar ik vind ook her verhaal en de acteerprestaties prima. Lekker cartoon style.
Ik denk overigens dat Cameron er bewust voor gekozen heeft het verhaal simpel te houden, zodat men zich goed kom focussen op het visuele aspect. Ik zie overigens qua verhaal weinig verschillen tussen Avatar en Titanic. Verder kaart hij dezelfde thema's aan als in zijn eerdere werk (Aliens, Abyss), waar ik groot fan van ben. Ik hoe gewoon van goed gemaakte blockbusters. Vind Avatar nog steeds stukken origineler dan Harry Potter 5, Spider-man 3 of James Bond 26. En het verhaal is een stuk beter geconstrueerd dan PotC 3 of Transformers 2.
Dus zo slecht is het allemaal niet. Hooguit is het verloop wat te voorspelbaar.
TragieStar.*
Ga hem vanavond weer bekijken, dit word ongeveer de 3de of 4de keer dat ik de film zie dit jaar.
Maar het blijft nog steeds een mooie film, maar ik ben wel bang dat het minder word.
Xeeby
Het is een mooie film. Ook werd ik geraakt dat mensen eigenlijk alles willen hebben voor zichzelf.
Het is een geweldige film, met mooie effecten en mooie planeet. Ik raad deze film zeker aan om 1x te zien.
Hoop dat er een 2 komt.
Stephan
Dus zo slecht is het allemaal niet. Hooguit is het verloop wat te voorspelbaar.
Je zult die films dan ook niet op mijn stem-lijstje zien staan. Ik kijk ze gewoonweg om die reden niet. Met uitzondering Bond, maar dat is meer sentiment .
wimnoot
Nu er een Special Edition Avatar gemaakt is moet er dan een correctie gemaakt worden bij de titel en de speelduur? (hij is negen minuten langer).
JDSsmetje
Een hoop mensen zullen daar moeite mee hebben, kijk maar eens hoeveel mensen Inception als ingewikkeld omschrijven. Daarbij is de boxoffice opbrengst het duidelijke bewijs dat Cameron de juiste keuze heeft gemaakt....
AC1
Is het visuele aspect van Avatar dan zo complex om te begrijpen?
Is het visuele aspect van Avatar dan zo complex om te begrijpen?
Nee maar een te complex verhaal kan wel afleiden, zeker met ondertitels.
Stephan
Dat Cameron een film voor de grote kudde schapen gemaakt heeft ontkent ook niemand.
Dat visuals en inhoud goed samen kunnen gaan bewijst 2001. Daar haal je geen 2 miljard Dollar mee binnen nee.
Laat Cameron maar lekker No-Brainers maken... en laat mij daar gewoon lekker op afgeven. Dan mag jij die 5 sterren geven
Ga dan ook even snel naar Expendabels kijken, Avatar is Shakespeare vergeleken bij dat verhaal.
TragieStar.*
Gisteravond voor de 3de keer bekeken, en ik vind het nog steeds een erg mooie film.
In de bios was de film natuurlijk het mooiste en toen ik de film voor de eerste keer thuis ging bekijken viel het me enorm tegen, het was saai en alles kwam niet goed in me op, ook duurde de film vrij kort.
Nu voor de 2de keer thuis bekeken en toen had ik echt weer een bios gevoel en kwam alles wel goed in me op, en heb vele tranen gehuild.
Dus zo zie je maar weer, dat deze film altijd bij me blijft.
Hoop dat er vervolgen van komen, heb wel ergens zoiets gelezen
nakada
Dat veel mensen iets mooi vinden zegt op zich niets over de kwaliteit van het product. Ik denk ook niet dat dat de drijfveer is geweest van Cameron.
Verder heb ik altijd een beetje medelijden met mensen die niet van iets kunnen genieten als het niet voor 100% aan al hun eisen voldoet. Alsof iets alleen maar genietbaar is als je denkvermogen op volle kracht moet. Nee, dit is een film waarbij je kunt relaxen en je kunt laten meevoeren. Zoals Reinbo al zei : als een achtbaan. Misschien heeft die kudde schapen een vermogen dat jij al kwijt bent.
Beeeee
AC1
[moppersmurf]Ik haat wanneer film wordt gereduceerd tot achtbaan![/moppersmurf]

Avatar: Fire and Ash
2025

Avatar: The Way of Water
2022
'Avatar: Fire and Ash' haalt ondanks lagere beoordelingen hoog bedrag op
'Avatar: Fire and Ash' heeft slechtste beoordeling van gehele reeks: 'Teleurgesteld'
Maakt derde 'Avatar'-film verwachtingen waar? Geschatte opbrengst belooft sterke start
Splinternieuwe trailer van 'Avatar: Fire and Ash' online gedeeld

Django Unchained
Western / Actie, 2012

Inception
Thriller / Sciencefiction, 2010
paraplegicculture clashattachment to natureinheemstoekomstspace warruimtekoloniemaatschappijruimtereisfuturisticromantiekruimtebuitenaards wezentribealien planetdistant futuremarinesoldaatstrijdliefdesaffairewetenschappernatuurnative peoplesruimte-operaanti warpower relationstribal customs mind and soultribal peopletribal chiefcryonicsspiritual community22nd centurysave the planetracial discrimination soldiersinspirationalgrandspeculative fictiondramaticstereoscopic film appreciativeboldenthusiasticexhilaratedhopeful