• 9.381.141 stemmen

Genre: Komedie / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Edward Norton en Helena Bonham Carter

IMDb beoordeling: 8,8 (2.570.512)

Releasedatum: 4 november 1999

Plot Fight Club

"Mischief. Mayhem. Soap."

Een man die voor een verzekeringsmaatschappij stad en land afreist als schade-expert, lijdt aan chronische slapeloosheid. Hij krijgt van een arts echter geen medicatie, maar een snerende opmerking: ''Ga maar eens kijken bij een praatgroep voor terminaal zieken, dan zal je zien wat pijn écht inhoudt.'' De man neemt het serieus en bezoekt een praatgroep, waar men aanneemt dat hij ook terminaal ziek is. Hij vindt er een uitlaatklep en bezoekt vervolgens ook andere praatgroepen. Bij één van die bezoeken treft hij de mysterieuze Marla Singer. Als hij op een dag thuis komt van een vlucht, blijkt er een explosie in zijn appartement te zijn geweest. Hij belt Tyler Durden, een extravagante man die hij net daarvoor in het vliegtuig ontmoet heeft. Tyler neemt op, en ze gaan samen een biertje drinken. Tyler blijkt er nogal eigenzinnige ideeën op na te houden.

Tyler Durden

Robert Paulson

Angel Face

Richard Chesler (Regional Manager)

The Mechanic

Intern at Hospital

Thomas at Remaining Men Together

Menghini

Nu te krijgen voor 14,99! In de 3 voor 33 bij FreeRecordShop! (Wel de 1-disc versie...)

avatar van jassonn

jassonn

Bij Mediamarkt ligt de 2-disc versie voor het zelfde geld.

Menghini

Nog steeds? Ik heb hem toen daar ook voor 14,99 gekregen (de 2-disc), maar volgens mij is hij daar weer duurder, of niet? Anders heb ik niks gezegd!

avatar van jassonn

jassonn

O,dat weet ik ook niet zeker.Een tijdje geleden lag hij daar idd voor €14,99.Anders heb ik niks gezegd!

avatar van saske

saske

Amai, wat een verschil.

Ik heb hem in de extrazone zien liggen overlaatst voor 33 euro.

avatar van Esteban

Esteban

En ik heb hem gekocht voor 13.99 bij DVDZone2.be (2discs) but hey, is dit allemaal niet een beetje té off topic aan't worden?

Menghini

Hoe kom je anders aan de 100 pagina's?

Sorry, ik zal ophouden...

avatar van gemaster

gemaster

Mijn favoriete film allertijden. Alles klopt gewoon: De acteerprestaties zijn werelds, de regie is adembenemend, het verhaal zit goed in elkaar en er valt af en toe ook nog eens wat te lachen. Wat wil een mens nog meer? 5 sterren.

John Doe

Sterker nog, er valt haast voortdurend te lachen...en mee eens dat zoeen beetje alles perfect is.

avatar van T®inity

T®inity

Wat kan ik hier nou nog aan toevoegen..

Niks blijkbaar, maar je laat het niet na toch nog wat toe te voegen.

avatar van morpheus

morpheus

Onderhond schreef:

Niks blijkbaar, maar je laat het niet na toch nog wat toe te voegen.

De verborgen boodschap

avatar van Bertyl

Bertyl

Hmm een beetje spoiler niet?

Ik heb hem net gezien en ik vond hem super goed, ik kan er ook niks aan toevoegen - 5*

avatar van film obsession

film obsession

Echte zwarte humor is dit.....helemaal top gewoon.

avatar van miss_suus

miss_suus

ik ga hem vanavond kijken en ik hoor er alleen maar goeie dingen over dus ik kan niet w88 om hem te zien als iik hem heb gezien stem ik wel

avatar van eerdekes

eerdekes

zeker doen !

flipsen

Ik had deze film al eens gezien en toen vond ik hem al goed. Hij stond al een hele tijd op mijn verlanglijstje en ik heb hem van de week aangeschaft en vanavond gekeken....

SUPERFILM!! Ik had hem eerst op 3.5 sterren staan, maar ik zit er aan te denken om hem op te waarderen naar de volle mep. Er waren bij mij 3 films die die de volle mep kregen, want die zweefden er echt boven, maar deze krijgt van mij een plaatsje bij het selecte gezelschap van 5 sterren films.

Het verhaal spreekt mij echt enorm aan! De Edward Norton persoon (we komen zijn naam niet te weten! Erg goed bedacht!) haalt zich iemand in zijn hoofd, waar hij tegen op zou kijken, die hij zelfs zou willen zijn, hij wordt diegene en dan komt de Edward Norton persoon erachter dat ie het ook echt geworden is. Dit wil hij niet, hij schiet dat personage uit zijn hoofd weg, maar de daden van Tyler Durden leven voort. Dat persoon Tyler is ook helemaal zo slecht nog niet eigenlijk. Hij krijgt echt sympathie voor zijn daden van mij. Top verhaal.

Je krijgt leuke subtiele hints over het einde, en toen ik hem net zag dacht ik echt van "dat ik dat de eerste keek dat ik hem zag niet doorhad". Ondanks dat ik wist hoe die afliep, blijft ie steengoed.

Daar komt bij: goed acteer werk, leuk gefilmd allemaal, een geweldige voice over met gave zinnetjes van Edward Norton, goeie muziek (meer geluid eigenlijk ) en de boodschap die de film uitdraagt... . De volle mep, 5 sterren!

John Doe

De film is goed overgekomen zie ik en neemt nu dezelfde positie in als in mijn top 10

flipsen schreef:
De Edward Norton persoon (we komen zijn naam niet te weten! Erg goed bedacht!)
He! dat is niet leuk, ik lees net op de achterkant van de DVD dat hij Jack heet. Komen we dit in de film wel te weten? Het ligt me bij dat die naam wel een keer voorbij komt, anyone?

avatar van Jordy

Jordy

We komen nergens te weten of hij zo heet, hij refereert alleen diverse malen aan de Jack-boekjes die hij in de kelder vindt. I am Jack's smirking revenge, I am Jack's inflamed sense of rejection. Enzovoorts.

John Doe

Als ik over Fight Club praatte tegen vrienden merkte ik ook dat ik Edward Norton niet de naam uit de film kan geven...dit schreef ik dan maar toe aan onoplettendheid.

John Doe schreef:

Wat bedoel je JD? Hij heeft toch ook geen naam gekregen in de film? Of wel....

avatar van davidov

davidov

Ik denk dat hij bedoelde dat iedereen hem gewoon Jack automatisch gaat noemen terwijl dat niet zn naam is.

flipsen

Jack is ook wel een vrij neutrale naam, dan weet je nog niet of ie eigenlijk wel zo heet. Net als dat iemand hier in Nederland antwoord geeft op de vraag hoe hij heet en dan antwoord: "Zeg maar Jan". Is ook niet altijd even geloofwaardig .

John Doe

Nou begin ik ook te twijvelen of jij echt Jan heet , wat davidov zegt bedoelde ik in zekere zin ja.

avatar van davidov

davidov

Volgens mij is de persoon in al die boekjes wel daadwerkelijk Jack, want ik kan me herinneren dat de verteller een rijtje van die "i am Jack's ...." dingen opsomt als hij de kijker en tyler van zijn vondst io de hoogte brengt.

Nee hoor, op de commentary track hebben ze het daar ook nog over. We komen zijn naam niet te weten.

avatar van puck

puck

We komen zijn naam wel degelijk te weten:
Tyler Durden. Het personage van Norton en die van Pitt zijn namelijk één en dezelfde persoon, dat is waar hij in het tweede deel van de film achter komt... hij vraagt nota bene op een gegeven moment aan een bartender in een café 'who do you think I am?', of iets dergelijks in ieder geval, en krijgt 'Tyler Durden' als antwoord.
Die uitspraken over Jack zijn, voor zover ik het begrepen heb, vooral figuurlijk bedoeld en slaan in zekere zin op de tweedeling in de persoon Tyler Durden (en slaan dus niet op een specifiek persoon die Jack heet). Als mensen het hier drastisch niet mee eens zijn en goede argumenten hiervoor hebben hoor ik het graag , maar dit is hoe ik het heb opgevat en dat lijkt me ook de meest logische conclusie.

avatar van Jordy

Jordy

Er wordt uit de film toch echt duidelijk dat "Jack" de originele persoonlijkheid is, en dat Tyler Durden op een gegeven moment verzonnen is door hem. Als Tyler Durden ook z'n eigen naam was, had hij er toch veel eerder achter gekomen wat er aan de hand was?

avatar van puck

puck

Jordy schreef:

Als we aannemen dat dat waar is, hoe verklaar je dan dat hij in het tweede deel van de film door iedereen Tyler Durden wordt genoemd?