• 9.397.555 stemmen

Genre: Komedie / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Edward Norton en Helena Bonham Carter

IMDb beoordeling: 8,8 (2.582.462)

Releasedatum: 4 november 1999

Plot Fight Club

"Mischief. Mayhem. Soap."

Een man die voor een verzekeringsmaatschappij stad en land afreist als schade-expert, lijdt aan chronische slapeloosheid. Hij krijgt van een arts echter geen medicatie, maar een snerende opmerking: ''Ga maar eens kijken bij een praatgroep voor terminaal zieken, dan zal je zien wat pijn écht inhoudt.'' De man neemt het serieus en bezoekt een praatgroep, waar men aanneemt dat hij ook terminaal ziek is. Hij vindt er een uitlaatklep en bezoekt vervolgens ook andere praatgroepen. Bij één van die bezoeken treft hij de mysterieuze Marla Singer. Als hij op een dag thuis komt van een vlucht, blijkt er een explosie in zijn appartement te zijn geweest. Hij belt Tyler Durden, een extravagante man die hij net daarvoor in het vliegtuig ontmoet heeft. Tyler neemt op, en ze gaan samen een biertje drinken. Tyler blijkt er nogal eigenzinnige ideeën op na te houden.

Tyler Durden

Robert Paulson

Angel Face

Richard Chesler (Regional Manager)

The Mechanic

Intern at Hospital

Thomas at Remaining Men Together

avatar van Flipman

Flipman

NYSe schreef:

Wel eerlijk. Ik ken genoeg mensen die de film fantastisch vinden, Tyler Durden een held noemen, maar tegelijkertijd keihard en vrolijk meedraaien in dezelfde consumptiemaatschappij die de film bekritiseert.

Helaas moet ik toegeven dat ik daar één van ben; you have to give up. Dat weet ik. Maar daar ben ik niet klaar voor.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Lijkt me ook bijzonder lastig niet mee te draaien in de consumptiemaatschappij.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11941 berichten

Vanavond krijg ik voor m'n verjaardag de Blu-ray Extended Edition van de film. Kan niet wachten om 'm weer te zien. En opnieuw... en opnieuw...

avatar van porcupine3

porcupine3

mar007 schreef:

iedereen heeft recht op zijn of haar mening,porcupine geeft zijn mening en dat mag toch?

als iemand het daar vervolgens niet mee eens is kan dat ook op een normale manier

worden gezegd zonder iemand belachelijk te maken en over leeftijd te beginnen en zo.

@porcupine je geeft aan dat de film nergens over gaat en steeds onzinniger wordt,

ik ben dat niet met je eens,ik had na de eerste keer kijken nog veel vragen en heb deze film

na een tijdje nog een keer gekeken en toen pas begreep ik de film goed.

misschien dat je bij een herziening er anders over gaat denken of niet natuurlijk.

maar onzinnig is het zeker niet.

Heb ik gedaan. Ik zag deze film de eerste keer toen die uit kwam. Volgde op Seven en The Game en daardoor waren mijn verwachtingen erg hoog. Viel toen enorm tegen. Zag toen de absurd hoge score op deze site en heb hem zelf toen aangeschaft en opnieuw bekeken. En ik zie er nog steeds de zin niet van in om elkaar uit pure verveling maar verrot te slaan. Misschien inderdaad een generatiekloof. Blijft wat mij betreft een smaad op het verder onberispelijke blazoen van David Fincher. Einde discussie.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Mocht het je (of een ander) interesseren: er zit natuurlijk wel wat achter dit gechargeerde Fight Club, zowel de film als de oorspronkelijke roman. Dit is een prima startpunt (zie bv. het kopje Themes of wat de oorspronkelijke inspiratie voor Chuck Palahniuk was), met plenty links.

avatar van Flipman

Flipman

BlueJudaskiss schreef:

Hoeveel langer is die versie dan?
porcupine3 schreef:

Zit inderdaad veel meer achter. En als je die thematiek wél volledig snapt wil dat natuurlijk niet direct zeggen dat je het dan opeens een meesterwerk zult vinden maar wellicht waardeer je hem dan in elk geval íets meer. En zo niet, dan is er ook geen man overboord maar ik heb het idee dat je de film niet helemaal doorhebt.

Wat overigens geen verwijt is, hoor! Begrijp me goed, jouw oordeel acht ik niet ongefundeerd, of zo.

avatar van porcupine3

porcupine3

Meneer Bungel schreef:

Bedankt voor de tip. Heb me er iets meer in verdiept. Misschien moet ik het boek eens lezen, dat zal ongetwijfeld (zoals meestal) beter zijn dan de film. Met name het op het einde "samenvloeien" van beide hoofdpersonages is een van de grote bezwaren die ik tegen deze film heb. Ik vind dat in de film niet werken, in het boek mogelijk wel.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Yw. En na het boek misschien de film nog eens proberen? Er zit toch genoeg leuks in om het boven die vermaledijde minimale score te trekken...?

Fortune

Ik vind de film vele malen beter dan het boek. Er zit ook bijna geen verschil tussen. Het einde van het boek is wel wat anders en Fincher heeft er een paar scenes bij verzonnen maar het verhaal werkt vele malen beter als film.

avatar van Film Pegasus

Fight Club, een film die ik nog eens wou herzien. Ik begrijp wel de hoge score hier op MM, dit is een echt buitenbeentje en de plottwists zullen veel mensen uiteraard boeien. Wat meteen opvalt is de regie van David Fincher. Waar hij in het begin opvallend mee uitpakt veranderd gaandeweg naar een andere stijl. Het lukt hem wel om sfeer te maken, maar het resultaat is wel een combinatie van enkele stijlen. De openingsscène is helemaal anders dan de sfeer die hij opbouwt in het huis. Beiden heel sterk, maar toch ietwat tweedelig.

De acteurs dan. Edward Norton met vooral de sterkere tegenpool Brad Pitt zorgen voor geweldige scènes. Ik moet helaas niets met Marla en Bob die te freaky zijn en me zelfs met momenten wat tegensteken. Ik verwacht hier net realistischere figuren tegenover het duo Norton/Pitt. Leuk is zeker die Fight Club zelf, maar eens de groep rond Project Mayhem in beeld komt, dwaal ik wat af van de film. Haal dat eruit (ook al is dat deels nodig voor het verhaal natuurlijk) en je hebt een veel boeiendere film.

Kortom, dit is een goeie film maar niet helemaal mijn ding helaas. Sommige kijkers zullen hier de diepere boodschappen wel uithalen met maatschappijkriische elementen en ander filosofisch gedoe. Maar dat is niet voor mij bestemd. Als film is dit zeker goed gemaakt, maar het raakt me niet zoals vele hier.

avatar van revadebe

revadebe

Aardige film, bijzonder, maar niet helemaal mijn smaak. De plottwist zag ik wel aankomen in de laatste fase van de film, vergelijkbare plottwist zijn natuurlijk al vaker de revue gepasseerd bij andere films.
Samenvattend: best bijzondere film, ook mooi in beeld gebracht, maar zeker niet een aanrader voor iedereen.

avatar van NLW

NLW

Interessante film, met een goed opgebouwd verhaal.

Maar niet geheel mijn stijl.

avatar van congo

congo

revadebe schreef:

Ik vond de plottwist juist erg onvoorspelbaar. Misschien komt dat omdat ik een totaal andere film verwachtte. Sterker nog toen ik voor het eerst de titel hoorde moest ik denken aan een ordinaire actiefilm. Wel inderdaad een film voor het alternatieve publiek.

Fortune

Alternatieve publiek? Staat op nr. 24 in de top 250.

avatar van T-man

T-man

Er is al heel veel gezegd over deze film. Ik zal een duit in het zakje doen, echt een geweldige, fantastische film die van mij de hoogst mogelijke waardering krijgt.

avatar van maxroelofs

maxroelofs

Fortune schreef:

Alternatieve publiek? Staat op nr. 24 in de top 250.

Dus? Begrijp me niet verkeerd, ik vind fight club zeker geen film voor alternatief publiek alleen jij vindt dus dat er geen film in de top 250 staat die alternatief is?

avatar van simonisbest

simonisbest

de climax van deze film is echt geniaal! eerst snapte ik hem niet maar je komt er steeds meer over te weten

avatar van David Aaronson

David Aaronson

‘anonymity is a shield from the tyranny of the majority. It thus exemplifies the purpose behind the bill of rights, and of the first amendment in particular: to protect unpopular individuals from retaliation - and their ideas from suppression - at the hand of an intolerant society.’

zerohedge (@zerohedge) op Twitter

Verhoogd; de film is tijdloos en zelfs actueler dan ooit.

avatar van marximaal

marximaal

Nee ook ik had een ander soort film verwacht en op zich vond ik dat wel verrassend maar ook wle een beetje een afknapper. Ook zijn er nog veel scenes in de film die in mijn ogen niet helemaal kloppen
Die Marla bestond zij nou wel of niet en hoe die vent zich toetakelde dat overleefd niemand
Ach de film heeft mij wel vermaakt en Edward en Brad speelden ook super

maxroelofs schreef:

Nee, maar een film die zo'n hoge positie betreed kan ik niet alternatief noemen. Overigens is Fight Club begonnen als een culthit die gigantisch geëxplodeerd is tot het moment van nu dat bijna iedereen deze film wel kent.

avatar van wu-tang

wu-tang

echt een film om eenmalig te zien en dat komt door de geniale plottwist

heb net zo,n gevoel overgehouden als bij memento , als je eenmaal weet hoe het in elkaar steekt is de film bij een herziening veel minder boeiend dan bij de eerste keer

blijft echter dat dit een uitstekende film is maar moet ik de film nou 5 * geven , of 3* na mijn herziening ? ik hou het maar op een dikke 4

avatar van Joek

Komedie???

avatar van stipstap

stipstap

Zandkuiken schreef:

Nog eens herbekeken, ditmaal op Blu-Ray, en deze prent viel me toch een beetje tegen. Nu is mijn filmsmaak sinds de eerste keer Fight Club ook wel wat veranderd, dus misschien ligt het daar voor een stuk aan. Fincher pakt nochtans uit met de nodige flair, hoewel het op visueel vlak nooit écht briljant wil worden in mijn ogen. Norton (wat is er toch met 'm gebeurd ) en Pitt barsten van het charisma, maar ik vond de personages eigenlijk ook een beetje te karikaturaal. De thematiek is nochtans interessant en de film weet ook wel tot het eind te boeien, maar een absolute topscore zit er niet meer in.

avatar van bsbubba

bsbubba

Een goed verhaal met een krachtige boodschap die misschien ook meer symbolisch bedoeld is. Ook een apart verhaal omdat ik de film niet echt als een komedie, thriller, drama of actie kan classificeren. In het begin van de film vooral monologen, later wat meer actie. Dit is de tweede keer dat ik deze film gezien had, en maakt hem toch wat minder dan de eerste keer. Omdat je het einde al hebt gezien en dus weet wie Tyler Durden werkelijk is. Ondanks dat blijft deze film de moeite waard om hem te kijken.

avatar van StijnHendriks

StijnHendriks

Vermakelijke film, maar door een aantal tegenvallers voor mij toch maar 3*. Grootste bezwaar was de plottwist die je al van mijlen ver aan zag komen.

Prima bankzit film, maar voor mij niet meer dan dat.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Wow, wat een geweldige film is dit. Het is van begin tot eind een waanzinnige trip die nooit verveeld en waar je van baalt dat het afgelopen is. Het lijkt wel een soort achtbaanrit. Echt heel gaaf ! Iedere keer gebeurt er weer iets bizars en dit word ook zo sterk en overweldigend in beeld gebracht dat je aan de buis gekluisterd zit. Het wordt ook op een manier gefilmd alsof je er zelf bovenop zit en dat is wel de kracht van deze film.

De plotwending op het einde zag ik niet aankomen. Ik had Tyler echt als een op zichzelf staand individu gezien en niet als een spinsel van zijn gedachten. Wat een acteerprestaties zeg. Zowel van Norton als van Pitt. Ik ben nooit zo'n fan geweest van Brad Pitt maar mijn man bleef maar zeggen dat ik dan eens naar deze film moest kijken. En hij had gelijk.

De boodschap van Tyler was heel dubbel. Aan de ene kant had hij hele sterke argumenten en kon je je best vinden in zijn theorieën maar de manier waarop hij hier gestalte aangaf was veel te heftig. Die tegenstelling was heel sterk.

Ja, deze film heeft mij best wel weggeblazen. Ik ga hem ook de volledige 5 sterren geven. En ik overweeg een plekje in mijn top 10.

avatar van rubenvanb

rubenvanb

Waanzinnig goede film , een onverwacht einde , en puik acteerwerk door de hoofdrolspelers

avatar van dekschrobber

dekschrobber

Wat mij betreft voor nu een 3,5.
Misschien lager, in dat geval dan een 3*.

Ik merkte dat ik de 3/4e film zat te kijken met het idee "zal ik stoppen? dit gaat nergens over".
Uiteindelijk nadat een vriend mij had overgehaald hem toch echt uit te zien, bleek de clou erg goed!

Er zijn onderdelen die naar mijn gevoel niet helemaal realistisch zijn. Ik denk dan bv. aan het feit dat hij zelfmoord pleegt, de tweede persoonlijkheid afsterft en vervolgens zelf wel verder leeft. Of het huis dat opgeblazen wordt terwijl hij thuiskomt. Dat vat ik in ieder geval nog niet helemaal...
Als de film hier en daar meer een knipoog had gegeven waar je bij zou gaan nadenken had ik 'm beslist beter gevonden. Maar gezien de climax toch nog een aardige 3,5. Zonder de climax was dit wat mij betreft regelrecht een 1* geweest. Zo zie je maar!

avatar van stormhond

stormhond

Heb de film zojuist nog een keertje gekeken. Een aantal jaar geleden had ik 'm voor de eerste keer gekeken, en was ik ook nog tamelijk moe dus toen begreep ik die film vrij slecht, maar ik zei toen al na de nadiscussie met was vrienden al gelijk; deze ga ik nog een keer kijken (terwijl ik over het algemeen niet zo ben van films vaak kijken). Had 'm toendertijd al een 4 gegeven, maar nadat ik hem nu heb nagekeken, de volle 5*. Zelfs met die voorinformatie is het zo een geweldig uitgekiend prachtig verhaal; echt een van de beste films die ik in mijn leven heb gezien. En ik ben sowieso niet iemand die zomaar 5 sterren aan een film geeft. (Oke, ik weet dat er nu natuurlijk mensen zijn die mijn filmlog gaan kijken, misschien staan er nog een aantal films tussen van toen ik net hier op Moviemeter terecht kwam, maar geloof me maar )

Prachtig verhaal, prachtig gefilmd en prachtig einde. Prachtig is in mijn beleving echt het woord wat deze film beschrijft ja. Misschien ben ik nu wel een beetje euforisch, dus het kan zijn dat ik 'm een dezer dagen naar een 4,5 terugschroef, maar nee, deze zal voor altijd in mijn top 10 blijven staan.