• 9.370.976 stemmen

Genre: Komedie / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Edward Norton en Helena Bonham Carter

IMDb beoordeling: 8,8 (2.564.006)

Releasedatum: 4 november 1999

Plot Fight Club

"Mischief. Mayhem. Soap."

Een man die voor een verzekeringsmaatschappij stad en land afreist als schade-expert, lijdt aan chronische slapeloosheid. Hij krijgt van een arts echter geen medicatie, maar een snerende opmerking: ''Ga maar eens kijken bij een praatgroep voor terminaal zieken, dan zal je zien wat pijn écht inhoudt.'' De man neemt het serieus en bezoekt een praatgroep, waar men aanneemt dat hij ook terminaal ziek is. Hij vindt er een uitlaatklep en bezoekt vervolgens ook andere praatgroepen. Bij één van die bezoeken treft hij de mysterieuze Marla Singer. Als hij op een dag thuis komt van een vlucht, blijkt er een explosie in zijn appartement te zijn geweest. Hij belt Tyler Durden, een extravagante man die hij net daarvoor in het vliegtuig ontmoet heeft. Tyler neemt op, en ze gaan samen een biertje drinken. Tyler blijkt er nogal eigenzinnige ideeën op na te houden.

Tyler Durden

Robert Paulson

Angel Face

Richard Chesler (Regional Manager)

The Mechanic

Intern at Hospital

Thomas at Remaining Men Together

Fucking, FUCKING MASTER!!!

Ik heb em vaak gezien, en hij blijft goed. Mensen die zeggen van niet, hebben denk ik niet diep genoeg over het leven nagedacht, over de shit om heen heen. Shit gezien, die er genoeg is. Om maar niet te praten over reclame, MTV, gladjanussen in de marketingwereld... etc. Ik heb met veel mensen over de hele wereld gesproken, en soms lijkt het (in een negatieve bui) inderdaad zo; dat wij hedendaagse mensen ons doel voorbij geschoten zijn...

Man, I see the strongest and smartest people who've ever lived. I see all this potential ,and I see squandering. God damn it,an entire generation pumping gas, waiting tables; slaves with white collars. Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don't need. We're the middle children of history, man. No purpose or place. We have no Great War. No Great Depression. Our Great War's a spiritual war... our Great Depression is our lives. We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very,very pissed off.

avatar van tboezem

tboezem

Zag dat ik bij deze film 3* had staan. Dat moet een beoordeling van een flinke tijd geweest zijn. En ik moet ernstig ziek geweest zijn toen ik die gaf.

Want wat is dit een briljante film zeg! Komt redelijk traag op gang maar ploegt dan door in een geweldig naar sfeertje, met ontzettend sterke acteerprestaties, een heerlijke overtuigende soundtrack en niet te vergeten een geniale plotwending.
Ik viel van de ene verbazing in de andere en wist al vrij snel dat deze film mijn verwachtingen tien maal zou overtreffen. En inderdaad.

Voor herziening vatbaar en een absolute aanrader. De film deelt rake klappen uit en laat de kijker desondanks achter met honger naar meer.

Zonder enige twijfel is dit ruwe kristal vijf sterren waard.

Hassink

Schitterende film, één van de interessantste plotwendingen in filmgeschiedenis. Ook mooi om te zien dat er nog eens tijd werd genomen om een film op te bouwen (wat door sommigen als langdradig wordt bestempeld). Verder is het acteerwerk subliem en bewijst Brad Pitt dat hij één van de beste acteurs van zijn generatie is.

Hassink schreef:

Zeker niet. Brad Pitt wordt ontzettend overgewaardeerd. Hij kan mij totaal niet raken. Er zijn veel betere acteurs van zijn generatie.

Naomi Watts

Pitt is maar een redelijk acteurtje die in geniale films gespeeld heeft.

avatar van GuyB

GuyB

Hij komt vooral erg cool over als Tyler Durden, charismatisch enzo. Op dat vlak heeft hij het wel als acteur.

Naomi Watts

Dat ben ik wel met je eens, uitstraling heeft ie wel en geeft zijn personage een hele coole vibe mee.

avatar van Fortune

Fortune

speranza schreef:

Zijn zeker wel betere acteurs dan Brad Pitt. Maar Pitt is veel beter als je denkt. Denk dat The Assassanation of Jesse James waarschijnlijk zijn meest fenomenale rol ooit is. Maar Snatch, se7en en Twelve Monkeys speelt hij ook gewoon goed. Niks op aan te merken.

Maar een 0,5 alleen maar leg eens uit.

speranza schreef:

Deze film weet mij geen seconde te raken en laat mij niet met vragen achter. Dit drama mist psychologische diepgang. Deze film pretendeert maatschappijkritisch te zijn. Dat is niet meer dan een zeepbel. Brad Pitt laat zien niet te kunnen acteren. Het kijken naar dit drama is inderdaad een ware marteling. Ik ga deze ten onrechte bewierookte film daarom zeker niet nogmaals bekijken.

In antwoord op jouw vraag laat ik je weten nog steeds voor 100% achter dit bericht van op een haar na twee jaar geleden sta.

avatar van Fortune

Fortune

speranza schreef:

Grappig dat meningen over deze film 100% kunnen verschillen. Ik zou em toch nog een keer proberen als het 2 jaar geleden is geweest, ik vond de film meteen de eerste keer al goed misschien moet het je liggen.

Maar psychologische diepgang heeft deze film dus echt wel, imo een van de betere en maatschappijkritisch dat ligt eraan hoe je er zelf over denkt en of deze film daaraan aansluit.

Maar probeer em nog een keer ben benieuwd of daar verandering in komt.

Naomi Watts schreef:

Pitt is maar een redelijk acteurtje die in geniale films gespeeld heeft.

Totaal niet met eens. Hij draagt een aantal van deze geniale films zoals deze, Twelve Monkeys, The Curious Case of Benjamin Button, The Assassination,... en geeft een meerwaarde aan films zoals Snatch, Inglourious Bastards, Burn After Reading,..

Hij wordt iets te veel afgerekend op "Blockbusters" waar hij inderdaad maar matig acteert soms maar ik denk dat dit meer aan een gebrek aan motivatie ligt.

avatar van GuyB

GuyB

Hassink schreef:

Bestaat er zoiets als "geen motivatie" als je het acteur tot Hollywood geschopt hebt?

avatar van Davidus

Davidus

GuyB schreef:

Geen is misschien sterk uitgedrukt maar ik denk wel dat een acteur meer gelooft in de ene film dan in de andere en zich daarvoor meer zal inzetten, ook de regisseur is hier belangrijk.

Davidus schreef:

0,5 * omdat je de film niet hebt aangevoeld??

Wat een versimpeling van mijn motivatie.

avatar van Threeohthree

Threeohthree

De film moet het overigens helemaal niet van Pitt hebben, Norton trekt voor mij deze film naar een 4.5 Fantastisch karakter.

avatar van Reinbo

Verder heeft de film weldegelijk psychologische diepgang, sterker nog het is een grote psychose. En inderdaad Norton draagt de film, alhoewel Pitt hier ook erg sterk speelt. Maar ik hou gewoon heel erg van energieke schelmen (zoals ook Alex uit ACO). Verder kent de film een geweldige soundtrack en vele briljante scenes. Maar snap wel dat sommigen het niets vinden, want het is wel een totale overload aan indrukken, sommigen haken dan af, die zien misschien liever een lineair en kloppend verhaaltje dan een chaotische hersenspinsel.

speranza

Psychologische diepgang en psychose staan voor mij volledig los van elkaar. Een film met psychologische diepgang weet mij in scherp contrast met deze film namelijk wel diep van binnen te raken, zoals Il Deserto Rosso van grootmeester Michelangelo Antonioni. Deze film doet mij, zoals ik al heel vaak heb aangegeven helemaal niets.

avatar van Reinbo

Vind dat we anders een behoorlijk inkijkje in de (psychologische) mindset van onze hoofdrolspeler krijgen.... OK het is dan weliswaar op vermakelijk entertainment niveau en wil nergens een realistisch portret schetsen, maar we hebben hier nu ook weer niet te maken met een oppervlakkigheid zoals we die kennen uit films van Michael Bay of Roland Emmerich.

En dat de film je niets doet, lijkt me vooral jouw probleem.

avatar van Rory Breaker

Rory Breaker

Eerste halfuur blijft het beste van deze film

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

speranza schreef:

Herkijken zal ook bij jou weinig uitmaken denk ik. Ik heb het 3x geprobeerd, maar het blijft een baggerstuk van de eerste orde. Jammer dat je je daar als laagstemmer steeds weer voor moet verantwoorden en users als Davidus niet even de moeite nemen om eerdere posts na te kijken.

Naomi Watts

Nee, dat zijn zaken die niet beter worden bij herziening nee.

Hassink schreef:

In 12 Monkeys vond ik hem niet zo sterk, een beetje gek doen, niet zo bijzonder. In Curious Case vond ik hem best aardig maar ook niet meer dan dat. The Assassination schijnt echt een erg goede rol van hem te zijn, heb 'm nog niet gezien maar ik heb er ook wel goede hoop op. In Babel vond ik hem ook best sterk.

Op comedy niveau vind ik hem wel erg leuk. Zijn mimiek en delivery zijn hilarisch. Maar dan vind ik de grootste acteur van zijn generatie wel een erg groot woord. Het is best een goed acteur hoor, maar nog absolute top niet imho.

Dat wil i kwel toegeven. Ik heb dan vooral zijn blockbuster werk gezien, en is misschien niet een helemaal een goede weerspiegeling van zijn capaciteiten.

avatar van Davidus

Davidus

0,5 * omdat je de film niet hebt aangevoeld??

Wat een versimpeling van mijn motivatie.

Met "aanvoelen" doel ik je opmerking dat de film je geen seconde weet te raken.

Je overige punten vind ik niet echt kritiekpunten : geen psychologische diepgang (so what), en pretentie van maatschappijkritisch (ligt aan je eigen interpretatie).

Dus een 1 puur voor het niet aanvoelen (niet raken) van de film?

avatar van Knisper

Knisper

Off-topic verwijderd.

avatar van Thijssie1990

Thijssie1990

Tja, Fight Club.

Ik blijf dit een van de allerbeste films ooit vinden. De hele vibe in de film is zo ongelofelijk lekker. Alleen al het eerste half uur.... een veel gehoord kritiek punt is dat Fight Club langzaam uit de start blokken zou komen maar daar ben ik het totaal niet mee eens. De slapeloze zul. Bitch Tits Bob. Tumor Marla. De sfeer die in het eerste half uur word neergezet is een van de redenen waarom de laatste anderhalf zo goed door te komen is.

Het is niet eens de twist die het hem doet voor mij. De algehele sfeer. Het krot. De relatie tussen Tyler, "Jack" en Marla. De schitterende beelden. De levens filosofieën (niet dat ik het er mee eens ben). En dan inderdaad, de totaal onverwachte plot twister.

avatar van Distortion

Distortion

Een typische Fincher film. Mooie rauwe setting. Hij komt wat traag op gang, maar dit gedeelte blijkt nodig voor de rest van de film. Voor nu een *4.

Naomi Watts schreef:

Uit nieuwsgierigheid: wie zijn volgens u topacteurs van generatie Pitt? Norton veronderstel ik?

avatar van Gorilla

Gorilla

Wow! Geweldige film! Toen ik hem zag op mijn 13e begreep ik er niet veel van. Maar ik heb hem net gekeken en wat een geniale film! Prachtig hoe realiteit en fictie door elkaar heen lopen. Een van mijn favorite films! 4,5

Hij viel me aardig tegen. Kan zo zijn omdat het misschien te confronterend is