• 9.371.106 stemmen

Genre: Komedie / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Edward Norton en Helena Bonham Carter

IMDb beoordeling: 8,8 (2.564.006)

Releasedatum: 4 november 1999

Plot Fight Club

"Mischief. Mayhem. Soap."

Een man die voor een verzekeringsmaatschappij stad en land afreist als schade-expert, lijdt aan chronische slapeloosheid. Hij krijgt van een arts echter geen medicatie, maar een snerende opmerking: ''Ga maar eens kijken bij een praatgroep voor terminaal zieken, dan zal je zien wat pijn écht inhoudt.'' De man neemt het serieus en bezoekt een praatgroep, waar men aanneemt dat hij ook terminaal ziek is. Hij vindt er een uitlaatklep en bezoekt vervolgens ook andere praatgroepen. Bij één van die bezoeken treft hij de mysterieuze Marla Singer. Als hij op een dag thuis komt van een vlucht, blijkt er een explosie in zijn appartement te zijn geweest. Hij belt Tyler Durden, een extravagante man die hij net daarvoor in het vliegtuig ontmoet heeft. Tyler neemt op, en ze gaan samen een biertje drinken. Tyler blijkt er nogal eigenzinnige ideeën op na te houden.

Tyler Durden

Robert Paulson

Angel Face

Richard Chesler (Regional Manager)

The Mechanic

Intern at Hospital

Thomas at Remaining Men Together

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Zo slecht is die ook weer niet.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Ik zat na het eerste half uur op 2,5.. helaas was de rest zo overduidelijk 0,0 dat ik wel naar de minimale stand moet grijpen Je hebt pretentieus en je hebt nep-pretentieus, deze film valt onder de laatste noemer, het slechtst denkbare niveau.

avatar van Reinbo

noke schreef:

Blijkbaar was het nog beter geweest om gewoon niks te zeggen

Ja, en nog beter om niet te stemmen en wel wat te zeggen. Het gaat hier toch om de discussie en niet om de gemiddelde score naar je eigen hand te zetten.

avatar van clockwork72

clockwork72

Ik snap echt niet hoe mensen hier een 0,5* voor kunnen geven... Beste film ooit dit.

avatar van misterwhite

misterwhite

Geniale komedie

Nog nooit heb ik zo gelachen met een film. En het verhaal met die plot twist. Allemaal erg geslaagd. Zo mogen ze er van mij toch meer maken. Acteerprestaties zijn ook zeer sterk, Pitt zijn beste rol in mijn ogen. Carter doet het ook geweldig, kreeg altijd de slappe lach van haar personage.

Minpunten: /

Dik 5* en mag ook wel een plaatsje krijgen in mijn top 10!

avatar van Big-T

Big-T

clockwork72 schreef:

Waarom staat hij dan niet op nr 1 in je top 10? En de discussie met je mag voor deze film geen 0,5 geven hebben we ook al op gamesmeter gehad. Plotwendig is fantastisch gedaan, maar deze film is veels te langdradig, 2e keer dat ik hem keek heb ik hem niet afgekeken.

avatar van noke

noke

Reinbo schreef:

Daar ben ik ook niet mee bezig.

Om verdere discussies te verkomen heb ik hem toch maar helemaal afgekeken en ik vind hem nog steeds niks. Dus nu kan ik hem wel 0,5* geven

avatar van Costa

Costa

Nadat ik alleen maar lovende recenties heb gelezen heb ik eindelijk de film gezien. Ik moet jullie allemaal eerlijk bekennen dat deze film beetje tegen viel. Ik had veel meer tempo verwacht (misschien is dat pas de laatste 10 jaar) en er gebeurde in de eerste 1h weinig te beleven. Persoonlijk hou ik niet zo van de verteller die op de achtergrond allerlei achtergrond informatie gaf.

Ik vind de acteerwerk van hoog niveau en Bratt Pitt laat hier zien dat hij meer is dan een pretty face mooi boy. Ik heb veel goede films gezien maar deze film behoort persoonlijk niet in de top films. Slecht was het zeker niet (origineel concept!)

avatar van Saldek

Saldek

De eerste keer dat ik hem zag vond ik het een strakke film maar wel één die om zeep werd geholpen door het (voor mij toen) volstrekt onverwachte plot. Met dit plot werd mijn benadering als verantwoordelijk voor de beleving echt totaal om zeep geholpen. Nu heb ik 'm net voor een tweede keer gezien, 1 - omdat ik gewoon zin had in een film, 2 - omdat ik me vaker heb verrast met herkansingen via alternatieve benadering en 3 - ik toch wel nieuwsgierig was naar hetgeen mij was ontgaan omdat de film met meer dan zeseneenhalf duizend stemmen op 4,11 ster staat.

Nu keek ik dus met een geheel ander oog en beleefde de film ook heel anders hierdoor. Mede daarom kreeg het plot nu een wat passender plaats in het verhaal. Dus al met al vind ik het toch een zeer geslaagde film.

4,11...........hm...., nee, daar ga ik toch wel even iets lager denk ik, maar nog altijd ruim voldoende: 3,5*

Note: het is inderdaad wel grappig om een 'mooie jongen' als Pitt (toen was) in een rol als deze te zien. Maar aan de andere kant stond Pitt er om bekend in Hollywood dat hij geen ruk gaf om zijn 'mooie jongen' - looks. Getuige bijv. ook de film '12 Monkeys'. Daarin schittert hij ook als een ontspoorde wacko in een (nu ik er over nadenk) bijna gelijkwaardige rol. Daar issie alleen net een ietsjepietsje meer geschifter.

avatar van Davidus

Davidus

Goeie, inspirerende film die een zelfde soort gevoel opwekt als Into the Wild.
Intelligent verhaal met meerder lagen en verrassende wending. Vond Norton perfect passen in dit verhaal als intelligente, agressieve, psychotische zoeker.
Norton heeft een te filosofische uitstraling om alleen de agressieveling te spelen (vond hem daarom niet matchen in Am Hist X als hooligan). Geniaal gevonden om zijn agressieve Ik uit te beelden door (ook perfect spelende) Brad Pitt.

Mooie (quasi)-filosofische uitspraken: "geen angst, geen afleiding, het vermogen om wat niet van belang is werkelijk los te laten",

Vechtscenes waren lekker rauw opgenomen; kleurstelling wat grauwig, vaal; setting (het huis) vervallen en gestript; precies wat de film uitdraagt; je leven strippen tot dat waar het omdraait en loslaten alle ballast die je remt om vooruit te komen en te zijn wie je bent.

Kortom geweldige film die oproept om meerdere keren te kijken.

avatar van ExXxtreme

ExXxtreme

Davidus schreef:

Het is natuurlijk wel wat betwistbaar of hij nu echt vooruitgekomen is

avatar van Davidus

Davidus

ExXxtreme schreef:

Het is natuurlijk wel wat betwistbaar of hij nu echt vooruitgekomen is

Eens, maar was het proberen waard, toch?

Off-topic verwijderd.

avatar van dinhus

dinhus

Ik weet niet of ik een andere versie heb, maar op het einde is er een korte flash van een naakte man

Klopt dit?

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Denk dat je Night Club dan hebt.

avatar van MoFeDu

MoFeDu

Misschien was je niet helemaal in de Right Club...

dinhus schreef:
Klopt dit?
Ja, zit inderdaad een beeld in van een erecte penis.

avatar van MoFeDu

MoFeDu

Maar da´s toch in het midden?

Knisper

Ja, ook. Gebeurt meerdere keren.

avatar van Bla

Bla

Pas eindelijk eens gekocht en maar weer eens bekeken en verhoogd van 4,5* naar 5*. Deze film wordt elke kijkbeurt genialer.

avatar van alberts722

alberts722

Edward Norton: HELD!!!!

avatar van Esp

Esp

Bla schreef:

Ik had precies hetzelfde. Hierdoor snapte ik de film beter dan bij de eerste kijkbeurt, zoals de 'subliminals' waar Tyler Durden nét een seconde in beeld was, alhoewel ik dacht dat Tyler Durden toen werd 'gemaakt' in 'Jack'.

Wat een geweldige film

avatar van Quaternion

Quaternion

Twee keer geprobeerd om af te kijken, maar beide keren niet gelukt. Ik zal hem dan ook geen cijfer geven, maar goed vond ik hem dus niet.

avatar van chevy93

chevy93

Vandaag weer herkeken. Het eerste half uur vind ik nog steeds te zwak en ik was even bang dat een herziening een enorme flop zou worden. Maar vervolgens is de film bijna 2 uur lang geweldig! Ondanks dat ik de film al kende, bleef hij interessant. En dat zijn de echte toppers! Een zeer intrigerende film, zowel op narratief gebied als op audiovisueel gebied. Heerlijk grimmige sfeer, precies zoals het moet. Met name het half uur heb ik ademloos zitten kijken. Het was weer even geleden, maar Fight Club is de eerste film sinds mijn herziening van Apocalypse Now (13 november) die mij versufd heeft achtergelaten. Waarbij ik tijdens de aftiteling dacht: Wauw!

avatar van clockwork72

clockwork72

Big-T schreef:

Omdat ik eigenlijk 2 films de beste films ooit vind, maarja d'r kan er maar 1 op nummer 1 staan hé? Ik vind hem trouwens totaal niet langdradig maargoed.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

chevy93 schreef:

Interessant.. hoe je versuft kan blijven bij het tweede deel, ik ook, maar dan letterlijk! Bij het eerste half uur ben ik juist wakker als dah bakker! Prima cinema.. daarna wordt het slapper dan slap.

avatar van Reinbo

Misschien moet jij je ook (weer) eens aan herziening wagen.

avatar van TMP

TMP

Totaal niks voor mij deze film. Enorm langdradig en hij kon mij gewoon niet boeien. Zowel het thema als de uitwerking vond ik niet boeiend. Misschien ooit nog eens terugkijken, maar waarschijnlijk niet.

avatar van The-Batman

The-Batman

Geweldige film dit.Met goeie twists en aparte opnames.

avatar van Fortune

Fortune

orbit schreef:

Moet je een bak koffie bij zetten dan als je het na een half uur moeilijk krijgt.