

Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 175 minuten
Alternatieve titel: Een Brug Te Ver
Oorsprong:
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Richard Attenborough
Met onder meer: Dirk Bogarde, Sean Connery en Michael Caine
IMDb beoordeling:
7,4 (58.825)
Gesproken taal: Engels, Nederlands, Pools, Duits en Latijn
Releasedatum: 23 juni 1977
On Demand:
Bekijk via Pathé Thuis
Bekijk via Google Play
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op meJane
-
Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl
Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan wordt in samenwerking met MovieMeter je eerste storting verdubbeld tot 100 euro!Claim je welkomstbonus van €100,- bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+
Plot A Bridge Too Far
"Out of the sky comes the screen's most incredible spectacle of men and war!"
Het is tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hebben het meeste van Frankrijk verloren en de geallieerden troepen besluiten om hun de beslissende trap te geven. Ze plannen om duizenden soldaten te droppen in Nederland en houden daar een paar sleutelplaatsen vast, tot versterking aankomt. De belangrijkste plaats is de brug bij Arnhem; wanneer deze is veroverd, kan deze alles blokkeren van het westen van Duitsland.
Externe links
Acteurs en actrices
Lt. Gen. Frederick Browning
Sgt. Eddie Dohun
Lt. Col. John O.E. Vandeleur
Maj. Gen. Robert E. Urquhart
Lt. Gen. Brian G. Horrocks
Col. Robert Stout
Maj. Gen. Stanislaw F. Sosabowski
Lt. Col. John D. Frost
Generalmajor der Waffen-SS Karl Ludwig
Dr. Jan Spaander
Reviews & comments

John Barry
-
- 3410 berichten
- 603 stemmen
Behoorlijke goede film. Ondanks een paar (kleine) historische onjuistheden toch een vrij waarheidsgetrouwe weergave van Operatie Market Garden.
De film is groot van opzet en heeft een paar goed uitgevoerde battle scenes. Ondanks dat er veel personages gevolgd worden, verliest de film niet het overzicht. De handelingen en bedoelingen van de verschillende partijen zijn ten alle tijden duidelijk. Het acteerwerk is buitengewoon goed. Het rijtje acteurs met o.a. Sean Connery en Michael Caine is indrukwekkend, iedereen levert een erg goede prestatie af. De verschillende dialogen in de film zijn goed geschreven. Ondanks dat de film bijna drie uur duurt vliegt de tijd voorbij tijdens het kijken.
Minpunt van de film is dat ik niet erg meeleefde met de verschillende personages. Eigenlijk vreemd om te constateren bij een film die 175 minuten duurt, maar de film duurt te kort. De film had voor mij gerust nog een halfuur of een uur langer mogen duren en deze tijd mogen besteden aan het uitdiepen van de karakters. Aan de andere kant had ik tijdens het kijken van de film niet het idee dat gepretendeerd wordt om veel diepgang in de personages te brengen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de film Everest (2015) , een heel andere film dan A Bridge Too Far maar met als overeenkomst dat een grote groep personages wordt gevolgd. In Everest wordt getracht door middel van een paar cliché matige dialogen en een aantal sentimentele scenes diepgang bij de personages te creëren. A Bridge Too Far is gevrijwaard van cliché matige dialogen of vervelend sentimenteel gedoe, hierdoor stoort het gebrek aan diepgang bij de personages niet echt.
Al met al doet A Bridge Too Far op uitstekende wijze verslag van operatie Market Garden. De film is een echte aanrader voor iedereen die geïnteresseerd in de tweede wereld oorlog of geschiedenis in het algemeen.
4,0*

TMP
-
- 1739 berichten
- 1575 stemmen
Degelijke oorlogsfilm met een behoorlijke sterrencast. De film weet gedurende de gehele speelduur voldoende te boeien, zonder echt meeslepend te worden. Het onderwerp van de film spreekt op zich wel aan, mede door de setting in Nederland. Pluspunt is ook dat er niet alleen Engels wordt gesproken in de film, maar ook Nederlands en Duits. De sterrencast komt niet helemaal tot z'n recht, veel bekende gezichten hebben maar een vrij karige rol en niemand weet een echt grootste acteerprestatie neer te zetten. Het wordt allemaal ook nogal afstandelijk gebracht. Geen topper dus, maar wel een onderhoudende oorlogsfilm.

Bantavoer
-
- 292 berichten
- 0 stemmen
Geweldige oorlogsfilm. Waar men gewoon maling heeft wat het verzet zegt. Hoezo Duitse tanks? De missie moet gewoon doorgaan, ook al kost het veel mensenlevens. Geweldig aan deze film vond ik dat er Nederlands, Duits en Engels gesproken wordt door de acteurs. Dus niets nagesynchroniseerd of alles in het Engels. Geweldige cast en verhaal. Special effects (als die er al waren) zijn prima. Vooral dat ze deze film in dolby 5.1 geluid hebben gedaan. Geeft veel meer beleving van hoe het toen was. Vooral de scene in Arnhem bij de brug. De film in 1977 bekeken en 40 jaar later weer en nog steeds krijg ik de kriebels als ik die scene zie, aangezien ik een geboren en getogen Arnhemmer ben. Zelfs mijn vader kon deze film toen waarderen, hoewel niet alle historische feiten, volgens hem, klopten. Als je van oorlogsfilm houdt, dan hoort deze zeker in het rijtje thuis.

Pecore
-
- 807 berichten
- 1568 stemmen
Gedetailleerde film over de grootste geallieerde invasie sinds D-Day. Erg uitgebreid allemaal. Maar daar wringt de schoen juist. Nooit krijg je binding met de karakters of ben je benieuwd hoe het iedereen verder zal verlopen. Het verhaal neemt niet de epische proporties aan die je zou verwachten na het eerste uur. Je kijkt en registreert, meer niet.

Fisico (moderator films)
-
- 6420 berichten
- 3973 stemmen
Mooie weergave van wat operatie Market Garden was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Boeiende film met enkele uitstekende battle scenes. Cinematografisch sterke film, goede regie en de odige aandacht voor tactische besprekingen en duiding vooraleer ten tijde werd getrokken. De film slorpt wel een hele hap uit je vrije tijd ook: haast drie uur ben je aan het scherm gebonden. Kon best wat korter, maar vervelen deed het nooit.
Fijn om ook vast te stellen dat de logica van de talen werd gerespecteerd. Nederlanders spreken Nederlands en Duitsers praten Duits. Het kunnen details zijn, maar dergelijke aandacht komt de geloofwaardigheid en authenticiteit van de film ten goede. A bridge too far kent een geweldige sterrencast en de meesten doen het meer dan behoorlijk, zeker Connery. Blijkbaar niet altijd overal accuraat, maar los daarvan een interessante film die de tand des tijds mooi heeft overleefd.

Film Pegasus (moderator films)
-
- 29869 berichten
- 5071 stemmen
A bridge too far is misschien niet helemaal accuraat, maar het geeft toch al een beeld natuurlijk. Deze bladzijde uit de geschiedenis was net als Dunkirk eerder een succes voor de Duitsers dan voor de geallieerden. Ook hier probeert men zeker niet de grote lijnen te verdraaien en zien we echt dat het misloopt, maar wordt er toch uitgehaald wat kon zonder te overdrijven. De film is op de eerste plaats een spektakelfilm geworden. Indrukwekkende cast (om nog maar te zwijgen van de namen die niet konden of geweigerd hadden), massa's figuranten, grootse scènes met vliegtuigen, tanks en parachutes, … Er wordt duidelijk uitgepakt en dat loont best de moeite. De keuze om mensen uit verschillend landen te nemen (zowel Amerikaanse, Engelse, Nederlandse als Duitse acteurs - en meer) was vooral commercieel, maar werkt wel in de film.
Zoals gezegd is het vooral een spektakelfilm en daardoor moet het wat inboeten aan andere dingen. Zoveel grote namen willen allemaal hun plaats opeisen en dat is soms geforceerd. De film is vooral strategisch en het is best moeilijk om het hele gevaarte in bedwang te houden. In elk geval beter dan verwacht en het heeft de tijd nog goed doorstaan.

Left4Dead
-
- 3242 berichten
- 3691 stemmen
Prima cast, de beelden van de landen zijn echt fantastisch.
Maar het verhaal is wat flets, je kunt je niet ergens sterk mee binden.
Zal zeker mijn ding niet zijn.

Feiraco
-
- 51 berichten
- 138 stemmen
Uitstekende oorlogsfilm, zeker 41 jaar na dato.... Ik heb m al meerdere keren gezien, en in 2018 weer eens na het lezen van het book van Beevor over Market Garden. De film neemt de kijker goed mee in de operatie en is grotendeels op waarheid gebaseerd. Een sterrencast combineert vooral veel geallieerde humor met actie. En belangrijk is dat iedere nationaliteit zijn eigen taal spreekt. Dat schijnt tegenwoordig nogal moeilijk te zijn in oorlogsfilms, wat een enorm tekort is aan dergelijke films. De beelden van de droppings, zoals hier al eerder aangegeven, zijn fantastisch. Zo zal het er ongeveer hebben uitgezien in september 1944. Net als de waanzinnige bootoversteek over de Waal. Vanuit Nederland mogen we trots zijn dat de destijds duurste film allertijden zo goed is uitgepakt.

FlyingGustman81
-
- 114 berichten
- 672 stemmen
Indrukwekkende en mooie oorlogsfilm. Vond het soms lastig om het verhaal te volgen. En ook langdradig. Maar de prachtige beelden maken veel goed.

Thin Air!
-
- 30 berichten
- 110 stemmen
A Bridge Too Far.
Jaaaa, hier hou ik van.
Heerlijke oorlogsklassieker wat redelijk de feiten volgt in plaats van één of ander fictief flut verhaaltje.
Een aantal weken geleden heb ik de Blu-ray aangeschaft met toch wel hoge verwachtingen. Ik begrijp dat dit geen film is dat destijds in full HD opgenomen is maar de kwaliteit valt me toch wel een beetje tegen. Zeker als je dat afzet tegen de haarscherpe HD reproducties van Patton (1970) of Battle of Britain (1969).
De opgekalefaterde versie is in ieder geval beter dan eerdere releases en de film blijft gewoon boeien.
Een paar jaar geleden ben ik zelf op pad geweest in Oosterbeek en Arnhem om mezelf een beeld te geven van de omstandigheden destijds. Veel van het terrein is nog hetzelfde gebleven waardoor de interesse in de gebeurtenissen alleen maar aan kracht heeft gewonnen. Zelfs het huis waar generaal Urquhart destijds op zolder moest schuilen voor de Duitsers staat er nog (Zwarteweg 14).
Geïnteresseerden die het luchtlandingsdeel van Market Garden tot in detail willen lezen/ervaren, kan ik het boek (Arnhem) van Martin Middlebrook aanbevelen.
Deze film is in ieder geval een goede klassieker en welkome aanvulling op mijn collectie.

jippie2010
-
- 2272 berichten
- 6236 stemmen
Vandaag deze klassieker maar even opgezet, nooit geweten dat deze deels in Deventer op genomen is. En wat schetst mijn verbazing:
Sean Connery loopt exact de steeg in van de straat waar ik in woon!
Nooit geweten en een hele vreemde gewaarwording!

MarcellaLibra
-
- 21 berichten
- 35 stemmen
Sterke oorlogsfilm. Vond wel het begin het beste aan het eind kakte het af en toe n beetje in en was soms goed opletten wie nu wie was.. En zoals vaker was het Nederlands gesproken gedeelte niet altijd even goed te verstaan. Maar ondanks deze kleine puntjes een erg goede film waarbij nauwelijks opvalt dat hij alweer uit 1977 is.

Shadowed
-
- 6787 berichten
- 4479 stemmen
Sterk.
Film waarvan ik twijfelde of ik hem wel wilde zien, vooral vanwege de behoorlijke speelduur. Maar vanwege de klassiekerstatus toch maar het voordeel van de twijfel genomen en dat heeft me toch behoorlijk beloond. Dit was beter dan de meeste oorlogsfilms.
Een grote namen cast, alleen was geen van allen echt heel opmerkelijk in acteerprestaties. Connery, Redford, Bogarde, Hopkins, O'Neal, Caine, Hackman en Caan doen het allemaal wel aardig en krijgen wel een voldoende. Maar ik had eigenlijk maar weinig herkend totdat ik de credits las.
Waar de film vooral op scoort zijn de magistrale sets, actiemomenten en oorlogsmomenten. Ook enkele andere scenes zijn erg opvallend, zoals de landing. Geweldige scenes, nadat de planning in de eerste 45 minuten nogal saai waren, maken de 130 minuten daarna veel goed.
Spannende gevechten en explosies die om je oren vliegen soms. De gevechten zijn intens en knap. Vervelen ook geen moment en blijven verbazen. Qua cameragebruik zitten er een aantal knappe en aardige bewegingen tussen. Al gebruikt de film soms iets te veel close-ups.
Ondanks het jaartal loopt de film best vooruit voor z'n tijd. Met een relatief klein budget weet de film het verder te schoppen dan een hoop andere films. De explosies zijn er gaaf uit, de sets zijn overdonderend, de oorlog is spannend en het acteerwerk is prima.
Ja, dit is een geslaagde film in zijn genre. Best opmerkelijk dat het gemiddelde niet wat hoger is.

Arnhemmer
-
- 629 berichten
- 344 stemmen
Ja, dit is een geslaagde film in zijn genre. Best opmerkelijk dat het gemiddelde niet wat hoger is.

Brix
-
- 19100 berichten
- 4570 stemmen
4 talen: Nederlands, Engels, Duits en ...Pools.
(Helaas wordt de rol van de Polen, wat operatie Market Garden betreft, in werkelijkheid nog veel te vaak onderschat en vergeten. )
Een absolute waarheid, en schande.

frans123
-
- 3365 berichten
- 859 stemmen
Goede film. Misrekening van de Engelsen, die wel eerder bloopers in oorlogen hebben gemaakt.Waarom wordt in de beschrijving hier Robert Redford niet genoemd als acteur?? En er speelt een acteur in die in Cheers speelde., Cliff . En Ryan O'Neill van Peyton Place...ach mijn jeugd..Kijkt lekker weg en gelukkig in drie talen!!!

Lovelyboy
-
- 2692 berichten
- 1949 stemmen
...and you are gonna stop...AND DRINK TEA!?
Ik verbaasde mezelf over het feit dat ik over deze film nog geen comment had geschreven. De laatste keer dat ik de film uberhaubt zag is sowieso drie jaar geleden ter voorbereiding voor het bezoek aan het tanende oorlogsmuseum in Best. Met een bezoek aan het verbouwde Hartenstein in Oosterbeek komende zaterdag in het verschiet, leek het me een goed idee A Bridge To Far weer eens af te stoffen, mede voor een comment.
Op uitmuntende wijze wordt het boek gevolgd van Cornelius Ryan en de slag tot in detail beschreven. Voeg daar een schare prima acteurs aan toe, nog altijd prima ogende actie, een gevoel van autenthiciteit en waarschijnlijk is dit dan wat mij betreft de beste van de oude generatie oorlogsfilms, daarmee The Longest Day, Battle of Brittain, Anzio, Battle of the Bulge en andere titels achter zich latend.
Wat als eerst aangehaald moet worden is het bizarre door Montgomery ontwikkelde plan. Een plan dat bij voorbaat al te risicovol was, en daarmee tegengesteld tot de behoudend tactiek die de Engelse Maarschalk normaal was. Tenenkrommend werd door de rest van SHAEF bijvoorbeeld de behoedzame benadering van Caen gevolgd, overigens één van de reden waarom er niet meer Duitse troepen gevangen werden in de Falaise Pocket. Onfortuinlijk maar niet bewust waarschijnlijk begint de ellende op 11 september al. Had men de 11de Engelse pantserdivisie 30 km verder op laten rukken waren er grote Duitse troepenconcentratie opgesloten geraakt langs de Belgische kust die nu konden ontkomen via Zuid Beveland. Troepen die zich later zouden hergroeperen rond Arnhem. Dan was er het ronduit krappe tijdschema om de operatie voor te bereiden. Dit moest binnen zeven dagen na het gegeven fiat gebeuren. Dan was er het feit dat er niet genoeg toestellen waren om alle troepen in één keer ter plaatse te krijgen. Er moest meerdere keren gevlogen worden wat voor sommige troepen catastrofaal uitpakte nadat een officier van het 101ste met het hele uitgewerkte plan op zak crashte met zijn Waco nabij Vught, waarna de plannen in zijn totaliteit in handen vielen van de Duitsers. Mede door het wachten en de meerdere vluchten kon het weer invloed gaan uitoefenen en konden de Polen onder leiding van Sosabowski niet overgezet worden toen ze het hardste nodig waren rond Arnhem. Eerste slachting onder de Polen werd aan de kant van Oosterbeek aangerichte mede door de in handen gevallen plannen en verloren landingszone. Het besluit de rest te landen landen ten zuiden van de Rijn nabij Driel resulteerde dat men tactisch niets kon toevoegen. De radio's werkten niet mede door verkeerd geleverde antennes en verkeerde frequenties, de jeeps die de 1ste Airborne, Red Devil's, van de Ginkelse heide zsm naar Arnhem moesten brengen waren gecrasht of niet aangekomen, om van de landingslocaties die te ver van de doelwitten aflagen, keuze van Urquhart zelf die tot veel verbazing leidde bij ervarener Airborne officieren als Gavin en Taylor, en de inlichtingen dat er in de omgeving een 'maag/darm' divisie lag. Gekscherende benaming van een afdeling met jonge knapen en oude mannen, de oude mannen vanwege hun leeftijd last van ouderdoms kwaaltjes. Landingsplaatsen die verdedigd hoorden te worden voor de aanvoer van troepen en voorraden werden onder de voet gelopen wat niet zo raar was in de oneerlijke strijd tussen 'licht' bewapende parachutisten en pantersgrenadiers en tanktroepen. Overigens om meteen een lans voor Generaal Frederick 'Boy' Browning die in de film wordt afgeschilderd als koppig en verantwoordelijk voor een operatie die niet door had moeten gaan, hij negeerde inderdaad rapporten van het Nederlandse verzet of troepenconcentraties, maar volgens verschillende bronnen moet hij niet achter het plan gestaan hebben en de beroemde woorden geuit hebben tegen Monty dat hij vond dat ze een brug te ver gingen. Eisenhouwer moet ook geweten hebben van twijfel omtrent de inlichtingen maar als vredesstichter en niet als tacticus wilde hij vooral Montgomery niet in de wielen rijden die al meerder operaties en plannen gecanceld zag.
Terug naar de film die ondanks de vele personages en lange speelduur eigenlijk geen moment verveelt, en de film boeiend vele vlakken van de gevoerde en hevig strijd laat zien. Zo is het materiaal veelal kloppend, behalve de zogenaamde Duitse tanks, mooi om te zien, en valt vooral de strijd op Hell's Highway op zoals de corridor al snel genoemd werd. Uitmuntend is rollende barrage, de oprukkende troepen en tanks die eigenlijk wachten op contact met de vijand om vervolgens luchtdekking in te schakelen. Een tijdrovende strategie, maar helaas ook de enige. Kleine foutjes daargelaten zoals een Sherman die plotseling een totaal andere model is nadat hij geraakt is en van de weg afgeduwd wordt, ziet deze actie er nog meer dan prima uit voor een film van 43 jaar oud. Verder wordt de parachutesprong zelf mooi in beeld gebracht, de gewaagde Waal-crossing door de 82ste onder leiding van Cook, zien de verschillende gevechten rond de John Frost Brug er ook prima uit en is de scene van alle verdwaasde gewonden rond Hartenstein erg goed net als de slecht verlichte kelders vol gewonden in Arnhem zelf.
Een paar fouten zijn weliswaar te vinden in het materiaal zoals de Duitse tanks, en bewuste fouten in personages als majoor Fuller en Bobby Stout om maar eens wat te noemen. Stout bestond niet bovendien beweert hij dat hij uit Joegslavie komt dat nog niet lang genoeg bestond dat hij volwassen zou kunnen zijn. Stout schijnt gebasseerd op Kolonel Sink, beter bekend van Band of Brothers en daar geportretteerd door Dale Dye. Het verhaal rond majoor Fuller en het protest tegen Browning met de foto's zit als volgt. Deze officier heette werkelijk Brian Urquhart. Door de aanwezigheid van Roy Urquhart, geen familie, generaal ter plaats in Oosterbeek neergezet door Sean Connery, wilde men geen verwarring veroorzaken en kreeg de betreffend officier een andere naam. En het was overigens Model die de troepen rond Arnhem neer zette en niet Von Rundstedt zoals in de film meen ik gesuggereerd wordt.
Wat verder rest is een prima internationale cast met alle goede talen, gezichten die ontzettend goed bij de betrokkenen gezocht zijn in het geval van eigenlijk alle generaals, dus Gavin, Taylor, Sosabowski, Browning, Vandeleur, Brian Horrocks en Urquhart om maar een paar te noemen. Voeg daar nog een aantal leuke karakters aan toe als bijvoorbeeld Eddie Dohun door een prima James Caan, Redford als majoor Cook, Hopkins, Olivier en Elliot Gould als schmierende patser en je hebt heel wat. Leuke en knappe details overigens nog, de groene sjaaltjes bij de Irish Guard van Vandeleur, de kloppende emblemen van 30ste korps namelijk het steigerende wilde zwijn en dat men Spitfires voor foto's stuurde en niet de gebruikelijke Mosquitos.
A Bridge Too Far is dan ook net als mijn comment omvangrijk, maar in het geval van de film in alle aspecten wel ontzettend compleet te noemen. Historisch behoorlijk kloppend, de actie, de cast, het verhaal met alle personages zonder dat het een moment verveeld of vertraagd. A Bridge Too Far is wat mij betreft compleet als oorlogsfilm, een document op zich, en de beste van zijn generatie.

badfans69
-
- 2663 berichten
- 4944 stemmen

mikey
-
- 27835 berichten
- 4735 stemmen
Ik ben verbonden aan deventer, school, ouders enzo, het klopt dat met name de deventerse babyboomers er niet over uitgepraat raken.

cor1946
-
- 994 berichten
- 1442 stemmen
Prima film, al zeker 3 x bekeken. De oude acteurs spelen hun rol prima

wavanbuuren
-
- 4208 berichten
- 1322 stemmen
Het zal niet ieders kopje thee zijn. Een trage, bijna drie uur durende film over de oorlog en dan ook nog zonder een heroïsch succes van een echte held.
Voor mij deed de film het. De waanzin van een oorlog komt volledig uit de verf en veel patronen uit de film zie je terug in de huidige politiek, tot en met het sensibiliseren van Major Fuller aan toe. Hoewel gelukkig geen "echte" oorlog meer, hebben we toch nog maar bitter weinig geleerd. Zeer indrukwekkend hoe de bij voorbaat kansloze strijd wordt uitgewerkt.
De sterrencast zet een prestatie neer die zijn weerga niet kent, waarbij ik met name Connery, maar vooral Gene Hackmann op charisma nog een stukje boven de rest vind uitsteken.
Dat dit ook nog eens over ons eigen landje gaat versterkt het nostalgische gevoel alleen maar.
Goed om zo af en toe nog eens bij onze geschiedenis stil te staan, ook al is het inmiddels letterlijk een mensenleven geleden.
Al bij al een fantastische ervaring en een welverdiende:
**** 1/2

ILDIB
-
- 2869 berichten
- 2245 stemmen
Geweldige cast op papier naar wat wordt er slecht en overdreven geacteerd. De film zelf heeft een hoog A-team gehalte qua camerawerk, actie en schieten. De montage is ook erg hak op de tak. Het zal vast een huzarenstukje geweest zijn met de opnames maar ik mijn geheugen was dit veel beter..

FlorisV
-
- 1573 berichten
- 640 stemmen
Erg indrukwekkende film, waarbij je het idee krijgt dat het budget toch wel het 4-voudige moet zijn geweest van wat het was (26 miljoen). Zeker gezien de immense sterrencast. Het is allemaal erg groots en mooi gefilmd, bovendien met echte vliegtuigen en voertuigen, naast de vele parachutelandingen. De verwoestingen in de stad maken ook indruk. De menselijke factor blijft overeind door fijne vertolkingen, waarvan Hopkins en Connery voor mij de favorieten zijn. Bijna elke dode doet je toch wel wat. Zelfs de Duitsers zijn niet eendimensionaal. Fijn is het ook echt Nederlands te horen hier en daar, net als echt Duits. En zonder noemenswaardig accent ook nog!
Destijds was de kritiek dat het teveel leunde op de sterrencast, te lang duurde, te monotoon was, maar ik kan me hier niet in vinden. Het is geen Oscarpakker geworden omdat de geallieerden toch wel in hun hemd stonden in deze mislukte operatie. Eigenlijk is deze oorlogsfilm gewoon zijn tijd vooruit geweest: niet te bang de grimmigheden van oorlog te tonen en geen oorlogspropaganda over moedige heldendaden (hoewel die zeker getoond worden). Razend knap en ondergewaardeerd, een prestatie van formaat.

Robi
-
- 2337 berichten
- 2438 stemmen
Ik heb deze film destijds samen met mijn vader in de bioscoop gezien. Ik moet dus iets van 14 of 15 jaar oud geweest zijn toen. Ik weet wel dat ik het toen een goede film vond. Maar ik herinner me vooral de scene waar ineens het heertje uit de kinderserie Tita tovenaar verscheen als Duitse soldaat. Iemand in de zaal kreeg toen spontaan de slappe lach. Ik weet niet meer of ik de film daarna nog wel eens gezien heb, al stonden een aantal scenes me nog wel goed bij. Het is wel een indrukwekkende film. Net als de operatie Market Garden, waar deze film op gebaseerd is, een gigantische onderneming was. Zo was het maken van deze film ook een gigantische onderneming. Maar de film is uiteindelijk toch vooral een indrukwekkende reconstructie geworden van Market Garden. En in die zin bijna meer een documentaire dan een speelfilm. Er wordt wel z'n best gedaan om de film ook wat persoonlijke tintjes en verhaallijntjes mee te geven, maar uiteindelijk sneeuwen die toch onder in het grote reconstructieverhaal. En daarmee weet de film je als kijker toch verder nergens echt te raken. Ondanks de verschrikkingen die zich afspelen. De film is met zijn bijna drie uur ook veel te lang om echt van het begin tot einde te blijven boeien. Ik denk niet dat ik hem nog een keer hoef te zien.

Dick2008
-
- 10003 berichten
- 807 stemmen
Wat sterrencast betreft lijkt de film veel weg te hebben van The Longest Day, waarin allerlei bekende acteurs hun rolletje mogen spelen. Al wisselt het in deze film veel meer, maar het is maar net wat je leuke acteurs vindt. De Duitsers spelen, wat mij betreft, in ieder geval weer goed. Wat Ullman in deze film doet is me een raadsel. Bogarde mag een behoorlijk onsympathieke rol neerzetten. O.a. Elliot Gould, Ryan O´Neal en Robert Redford zijn verder goed.
De film begint met een vrij belangrijk intro. Daarna tot het gedeelte waar de Dakota´s de lucht in gaan is het maar een vrij saaie film, al is het wel zielig voor die officier die met de juiste informatie komt. En zo zit de film vol met tragische momenten, zoals het Poolse leger, en die jongen met de bak vol baretten, maar aan de andere kant is het ook wel weer een leuke film om te zien, vanwege de bekende acteurs (een klein rolletje van Tim Beekman ('t Heertje uit Tita Tovenaar), speelt de Duitse soldaat die de documenten vindt) en omdat veel opgenomen is in Nederland
Het blijft een te uitvoerig verslag over de slag om Arnhem. Het intro is interessant en hiermee is meteen de toon gezet en dat is dat het geen opgewekte film gaat worden. Toch slagen ze er vaak in om er toch nog grotendeels een plezierige speelfilm van te maken ook al is het onderwerp verre van leuk, maar zal ook te maken hebben met dat deze film ook gebaseerd is op een boek van Cornelius Ryan.
Het begin had korter gemogen en zo ook het laatste gedeelte.
De traagheid en stijfheid die je vaak in Britse oorlogsfilms tegenkomt met uitgebreide voorbereiding zie je hier ook weer terug. Maar de actiescènes allemaal heel goed uitgevoerd en de zeer gedetailleerdheid, met enorm veel acteurs en figuranten en historische voertuigen en vliegtuigen maken een hoop goed. Zeker voor 1977 is dat een enorme prestatie.
Te lange en te gedetailleerde film waar het begin nog wel gaat maar nadat de strijd is bekeken zwakt het wel wat af. Dit zal wel een terugkerend minpunt blijven maar verder weer meer in aanzien gestegen. Inmiddels alweer twee keer bekeken. Het blijft toch een interessante film ook al is wel wat triest. De actiescènes zijn uitstekend maar de rest is te doen.
De blu-ray is aanzienlijk beter dan de dvd. Helaas is hij verder karig. Hoewel de dvd niet erg slecht is zie je wel vlekken en is te licht of te donker. De special edition heeft op disc 2 veel achtergrondinformatie/making of die allemaal Nederlands ondertiteld zijn.
Al met al toch een redelijke klassieker met een enorme cast en vanwege het vermaaksgehalte een film om regelmatig te kijken.

Ebenezer Scrooge
-
- 1801 berichten
- 2929 stemmen
Een arsenaal aan topacteurs trekt aan je neus voorbij in dit dure groots opgezette oorlogsepos: James Caan, Robert Redford, Sean Connery, Anthony Hopkins.. maar ook Peter Faber. De eerste 20 minuten deden me aan Star Wars denken, qua militair vertoon en heroïsche muziek (die ik niet altijd even sterk vond overigens) en de snelle afwisseling van scènes die nog een verhaal moeten gaan vormen. De verhaallijn rond het gezin met de jonge acteur uit Q en Q vond ik geweldig, alsof je middenin een avontuurlijk jongensboek bent gestapt. Erg jammer dat dat halverwege opeens gewoon stopt en geen aandacht meer krijgt, afgezien van die ene scène dan, later in de film.
Voor iemand met een voorliefde voor kaarten en plattegronden, zoals ik, had het aardig geweest als er een functie op de dvd had gezeten waarmee je bij elke scène kunt zien waar het precies is opgenomen, door middel van een pop-up die rechtsonder in beeld verschijnt of zo. Desondanks herkende ik wel een aantal plekken: de Brink in Deventer, de Waalbrug in Nijmegen natuurlijk..
Prachtige oogstrelende beelden van de luchtlandingen boven de Ginkelse Heide; de soldaten die in rap tempo uit de vliegtuigen springen, niet normaal hoe snel dat ging: wauw!, de parachutes die zich vervolgens sierlijk openvouwen en als levensgrote kwallen naar beneden drijven, zeer hallucinant allemaal. Mooiste scène uit de hele film vond ik.
De film is misschien niet zo bloederig als een Saving Private Ryan, maar kent toch een aantal behoorlijk spannende nagelbijtende scènes, zoals de oversteek over de Waal: Wees gegroet Maria, vol van genade.. Heel af en toe zat er ook wel iets knulligs tussen moet ik eerlijk bekennen, bijvoorbeeld als er opeens een groepje psychiatrische patiënten uit het bos komt gelopen, van een naburige gebombardeerde gesloten inrichting. Allemaal in het wit gekleed, lachend, zingend en gekke bekken trekkend haha.. Of de beelden van de bevrijding van Eindhoven waarbij luidkeels het 'Oranje boven' gezongen wordt, dat zingen ging mij net iets te lang door. De explosies in de natuurgebieden zouden nu, terecht, niet meer kunnen.
Nergens vervalt de film in valse sentimenten. Heel mooi einde ook.

The Oceanic Six
-
- 57708 berichten
- 3780 stemmen
Deze week rond 4 en 5 mei leek me wel geschikt voor een herziening van deze ongelofelijke klassieker die ik denk ik al een jaartje of 20 ofzo niet meer had gezien. Grappig genoeg herkende ik tijdens het kijken nog wel de nodige momenten, dus de film heeft vroeger wel indruk gemaakt. Ik heb de DVD al een jaar of 15 in mijn bezit, maar vond hem bij mijn nieuwe kijkbeurt af en toe wel korrelig. Best jammer, want deze film verdient de allerbeste kwaliteit beeld en geluid.
Maar als film is dit een tijdloos monument. Ondanks een hele lange speelduur verveelt de film nooit en is het een prima mix van informatie, bombastische actie en menselijk handelen. Een absolute sterrencast speelt de hoofdrol, waarbij ik vooral Sean Connery erg sterk vond. Maar de grootste uitblinker is gewoon het verhaal zelf. Het is een gigantische slag geweest, die helaas niet heel goed is afgelopen voor de geallieerden maar die hier wel goed in beeld komt, met de nodige achtergronden. Dat maakt dat deze film daardoor wat wrang aan voelt, want je ziet niet graag Duitse triomfen, al toont de film ook wel de nodige successen van de geallieerden. Het ziet er allemaal groots en indrukwekkend uit, met veel materiaal en figuranten. Maar ondanks de grootse actie blijft de focus toch wel op de mensen zelf. Neem de spannende oversteek van de Waal met de bootjes, dat is echt zo'n klasse scène. Maar ook dat jochie dat sterft was tragisch. Het enige wat ik wel lastig vind is sinds ik lang geleden Saving Private Ryan zag ik moeite heb met bloedeloze oorlogsfilms, want ik denk dat het behoorlijk heftig en smerig was. Maar goed, dat kan ik wel naast me neerleggen.
Ik vind dit wel een van de beste oorlogsfilms ooit gemaakt, inclusief die geweldige soundtrack die sfeerverhogend is.
4,5* blijven staan

wavanbuuren
-
- 4208 berichten
- 1322 stemmen
Helemaal eens met je recensie A&L.
Behalve het bloederige dan. Ik vind juist dat veel oorlogsfilms de neiging hebben omdat veel te dik aan te zetten vanuit effect bejag. Vooral het rond laten slingeren van ledematen vinden ze dan kennelijk interessant. Ik vind deze platte, recht toe recht aan benadering juist een verademing.

The Oceanic Six
-
- 57708 berichten
- 3780 stemmen
Helemaal eens met je recensie A&L.
Behalve het bloederige dan. Ik vind juist dat veel oorlogsfilms de neiging hebben omdat veel te dik aan te zetten vanuit effect bejag. Vooral het rond laten slingeren van ledematen vinden ze dan kennelijk interessant. Ik vind deze platte, recht toe recht aan benadering juist een verademing.
Ik mis het ook niet direct, maar voor films die nogal accuraat een bepaalde veldslag willen tonen zoals deze film of The Longest Day voelt het wel een beetje als het netter maken dan de werkelijkheid was. Net zoals ik ook niet goed tegen concentratiekampfilms kan die het te vriendelijk achter het prikkeldraad laten zien. Want we weten allemaal dat het anders was.
Ik merk bij mezelf dat Saving Private Ryan en ook Hacksaw Ridge een andere standaard bij mezelf hebben gesteld qua realisme in het oorlogsgeweld. Bij die films denk ik, ja zo was het vermoedelijk echt met alle ontploffingen en beschietingen waar soldaten ledematen verloren.
Maar nogmaals, ik neem het de klassieke films niet zo kwalijk, maar merk wel dat het mijn wenkbrauwen fronst.

Gerlof78
-
- 361 berichten
- 239 stemmen
Grootse en mooi gemaakte oorlogsfilm over de slag om de brug van Arnhem, en die word mooi in beeld gebracht ook samen met een cast vol met grote namen. De actie scenes zijn mooi gedaan en dat maakt hem naast het verhaal erg goed, zeker de moeite waard om hem te gaan zien check it out.

Gerelateerd nieuws

WOII-klassieker 'A Bridge Too Far' over slag bij Arnhem vanavond op RTL7

De vijf beste films van de vandaag jarige Anthony Hopkins (84)

Vijf klassieke Tweede Wereldoorlog-films die niet uit je lijst mogen ontbreken

Chariots of Fire-acteur Ben Cross op 72-jarige leeftijd overleden
Bekijk ook

Das Boot
Drama / Oorlog, 1981
1.363 reacties

Lion of the Desert
Biografie / Drama, 1980
32 reacties

The Longest Day
Oorlog, 1962
555 reacties

Zwartboek
Thriller / Oorlog, 2006
3.471 reacties

The Killing Fields
Oorlog / Drama, 1984
216 reacties

Der Name der Rose
Mystery / Historisch, 1986
234 reacties
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes | Publishing Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes | Publishing Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2023 MovieMeter B.V.