• 11.274 nieuwsartikelen
 • 163.460 films
 • 10.414 series
 • 30.334 seizoenen
 • 617.992 acteurs
 • 193.912 gebruikers
 • 9.025.490 stemmen
Avatar
 
Vijf klassieke Tweede Wereldoorlog-films die niet uit je lijst mogen ontbreken
Foto: © ANP

Vijf klassieke Tweede Wereldoorlog-films die niet uit je lijst mogen ontbreken
Foto: © ANP

Tweede Wereldoorlog-films zijn al decennia lang erg populair, omdat ze ons beter laten begrijpen wat zich er halverwege vorige eeuw voor gruwelen hebben afgespeeld in en rondom ons land. Films als Schindler's List, The Pianist en Saving Private Ryan kunnen beschouwd worden als moderne klassiekers, maar eerder werden ook al uitstekende films gemaakt. Dit zijn de vijf beste. 

The Longest Day (1962)

Het is 19 mei 1944 en het Amerikaanse leger en de geallieerde troepen plannen een enorme landing in Normandië, Frankrijk. Ondanks slecht weer geeft generaal Dwight D. Eisenhower toestemming voor de aanval en de parachutisten landen aan de Franse kust. Ook zien we Generaal Norma Cota reist die met zijn mannen naar Omaha Beach afreist om de boel vanaf de andere kant onder druk te zetten. Met veel moeite en honderdend verloren levens slagen ze erin via het strand het Franse binnenland in te trekken. Daarbij wordt het slapende, arrogante Duitse leger op een verkeerd been gezet en wordt het derde rijk in de kern geraakt. 

Geregisseerd door Bernhard Wicki, Andrew Marton en Ken Annakin, met John Wayne, Robert Mitchum en Henry Fonda. Deze film krijgt een 3,78/5.

A Bridge Too Far (1977)

In A Bridge Too Far worden meegenomen naar het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hebben het meeste van Frankrijk verloren en de Geallieerden willen er voor eens en voor altijd een eind aan te maken. Operatie Market Garden wordt op touw gezet. Vanuit de lucht worden grote hoeveelheden Amerikaanse soldaten op Nederlands grondgebied gedropt om daar een aantal belangrijke sleutelposten te bezetten. Eén van die plaatsen is de grote brug bij Arnhem, dat als belangrijkste logistieke route geldt voor de toevoer van Duitse materialen en voetsoldaten.

Geregisseerd door Richard Attenborough, met Dirk Bogarde, Sean Connery en Michael Caine. Deze film krijgt een 3,65/5.

The Great Escape (1963)

De nazi's konden hun kampen nog zo streng beveiligen, er waren in ieder exemplaar wel een handjevol creatieve en doortastende gevangenen te vinden die erin slaagden te ontsnappen. Om deze ontsnappingspogingen tot een minimum te beperken, werden de 'risicogevangenen' afzonderlijk van elkaar in afgelegen, superstreng bewaakte afdelingen gestopt. We zien Holts, een piloot die al 18 keer eerder probeerde te ontsnappen, zijn 19e poging beramen. Dat doet hij samen met het briljante strategisch meesterbrein Bartlett en Blythe, een medegevangene die het aan zijn ogen heeft. Ze bundelen hun krachten en bedenken een plan, dat niet alleen hen, maar ook veel andere gevangenen hun vrijheid bezorgt. 

Geregisseerd door John Sturges, met Steve McQueen, James Garner en Richard Attenborough. Deze film krijgt een 3,76/5.

The Bridge on the River Kwai (1957)

Britse soldaten die gedurende de Tweede Wereldoorlog in handen vielen van de Japanneers, werden niet alleen gevangengehouden, maar ook aan het werk gezet. Hun taak: midden in de Jungle, onder de brandende zon, een brug bouwen die de Japanners de mogelijkheid gaf van de ene kant naar de andere kant van de Kwai-rivier. Colonel Nicholson trekt de kar en stuurt zijn mannen aan tijdens het bouwproces, maar heeft al gauw zoveel controle, dat de Japanners niet langer weten wat er precies gebeurd. De Britse soldaten stoppen hun ziel en zaligheid in de brug om niet aan hun miserabele leefomstandigheden hoeven te denken. Wat ze echter niet weten is dat er een geallieerde missie gepland staat om de brug te vernietigen.

Geregisseerd door David Lean, met William Holden, Alec Guinness en Sessue Hayakawa. Deze film krijgt een 3,73/5.

Das Boot (1981)

In Das Boot kijken we mee met de bemanning van de U-96, een Duitse U-boot die tijdens de Tweede Wereldoorlog op de Noord-Atlantische Oceaan Patrouileert. Onder leiding van Kapitein Luitenant Heinrich Lehmann-Willenbrock zien we een groep doorgewinterde veteranen van de onderzeese dienst die worden samengebracht met een stel nieuwe rekruten, waaronder militair journalist luitenant Werner. Waar de heren zich, op jacht naar vijandelijke schepen, eerst nog stierlijk vervelen, verandert die verveling al gauw in paniek en hysterie, wanneer ze ineens daadwerkelijk oog in oog staan met een grote geallieerde vloot. Iets dat leidt tot een claustrofobische ervaring, waarin de heren niet alleen hun vijand moeten zien te overleven, maar de spanningen onderling ook hoog oplopen. 

Geregisseerd door Wolfgang Petersen, met Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer en Klaus Wennemann. Deze film krijgt een 3,97/5.

Reacties (13)


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

 • 2063 berichten
 • 15489 stemmen

Inderdaad allemaal klassieker. Ik heb ze zelf allemaal al meerdere malen gezien en zal ze heus ook nog wel eens gaan herzien.


avatar van John Milton

John Milton

 • 21679 berichten
 • 11811 stemmen

Das Boot en River Kwai heb ik destijds ook op mijn Lijst met beste oorlogsfilms geplaatst. Lijst is wel toe een update/heroverweging zie ik, maar misschien alsnog leuk voor tips.


avatar van Antonev

Antonev

 • 1676 berichten
 • 1134 stemmen

Das Boot kan ik nog heel goed zien, topper in z’n genre. De rest vind ik persoonlijk te gedateerd.


avatar van Gauthier

Gauthier

 • 2 berichten
 • 0 stemmen

Vergeet niet dat ook Rusland en de vroegere Sovjet-Unie uitstekende oorlogsfilms hebben gemaakt, zoals ALS DE KRAAIVOGELS OVERVLIEGEN, KOM EN ZIE en STALINGRAD in 3D!).


avatar van John Milton

John Milton

 • 21679 berichten
 • 11811 stemmen

Gauthier schreef:

Vergeet niet dat ook Rusland en de vroegere Sovjet-Unie uitstekende oorlogsfilms hebben gemaakt, zoals ALS DE KRAAIVOGELS OVERVLIEGEN, KOM EN ZIE en STALINGRAD in 3D!).

#1 en #27 in mijn lijst hierboven

Maar bedoel je met Stalingrad Stalingrad (2013) - IMDb Nee toch? Dat is een vreemde eend in de bijt naast die 2 andere films?avatar van Boneka

Boneka

 • 2413 berichten
 • 1279 stemmen

Prima oorlogsfilms op The Great Escape na wat is dat een slechte ongeloofwaardige film.


avatar van wibro

wibro

 • 11590 berichten
 • 4098 stemmen

Alle 5 oorlogsfilms gezien waarvan Das Boot (5,0*) er met kop en schouders bovenuit steekt.


avatar van Theunissen

Theunissen

 • 11465 berichten
 • 5358 stemmen

Het zijn inderdaad vijf zeer oude (40 jaar of ouder) klassieke Tweede Wereldoorlog-films, die van mij ook allemaal een punt hebben gekregen tussen 4.0 - 5.0* en Das Boot (1981) staat zelfs in mijn persoonlijke "Top 10 Films". Er hadden uiteraard ook wat andere zeer oude klassiekers kunnen bijstaan, zoals "Cross of Iron (1977)", "Battle of the Bulge (1965)" en "Hunde, Wollt Ihr Ewig Leben (1959)".


avatar van deridder

deridder

 • 251 berichten
 • 1455 stemmen

Au revoir les enfants: om te huilen zo mooi!


avatar van mcdaktari

mcdaktari

 • 6387 berichten
 • 0 stemmen

Ik heb al deze 5 titels in mijn verzameling die inmiddels zo groot is dat ik zelf niet meer weet hoeveel films ik in totaal heb. Maar die Zuid Koreanen hebben anders ook enkele prima oorlogsfilms gemaakt die totaal niks onder doen voor de Amerikaanse. In tegendeel zelfs.


avatar van Apollinisch

Apollinisch

 • 21275 berichten
 • 0 stemmen

John Milton schreef:

(quote)
#1 en #27 in mijn lijst hierboven

Maar bedoel je met Stalingrad Stalingrad (2013) - IMDb Nee toch? Dat is een vreemde eend in de bijt naast die 2 andere films?

Ik vermoed deze: Stalingrad (1993). Heeft nog in de top 250 gestaan hier.


avatar van John Milton

John Milton

 • 21679 berichten
 • 11811 stemmen

Apollinisch schreef:

(quote)
Ik vermoed deze: Stalingrad (1993). Heeft nog in de top 250 gestaan hier.
Hmm, wellicht heb ik hem daardoor gezien, maar ik heb er niets over opgeschreven kennelijk. Ik heb een 7 gegeven, maar kan me er niet bijster veel van herinneren

Gerelateerde Clips