• 9.382.735 stemmen

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 30 september 2004

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Collateral

"It started like any other night."

De vriendelijke Max (Jamie Foxx) is taxichauffeur in Los Angeles. Hij krijgt Annie (Jada Pinkett Smith), een advocate, als klant en rijdt haar naar haar bestemming. Ze voeren een goed gesprek en er is een klik, maar beiden gaan verder. Max rijdt door naar het vliegveld om daar zijn volgende klant, Vincent (Tom Cruise), af te halen. Deze vraagt hem ergens af te zetten, maar ook om vlakbij die locatie te wachten tot hij klaar is. Wanneer er een lijk op Max' taxi valt, blijkt dat het begin van een helse nacht...

Max Durocher

Ida Durocher

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Stephan schreef:

Ik geloof dat ik Michael Mann maar eens boven aan mijn lijstje favoriete regisseurs ga zetten. Weer een meesterwerk qua spelregie, cameravoering, soundtrack. Helemaal mijn stijl...

Geen Ridley Scott? Hij heeft bij jou toch 2 films in je top 10 geregisseerd

avatar van sylvia1

sylvia1

Wel orgineel, maar niet heel veel aan.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Erg sterke film. Moest er even in komen, mede door het rare uiterlijk en de soms wat schokkerige beelden, maar daardoor ontstond juist langzamerhand een erg aangenaam, realistisch sfeertje dat mij als kijker goed wist mee te nemen. Het verhaal stelt natuurlijk niet heel veel voor, er is genoeg op aan te merken, maar het verveelt geen seconde en de spanning wordt subliem opgebouwd. Vond het einde ook mooi. Goede rolbezetting ook. Dikke 3,5*

avatar van Salto

Salto

Prachtige film, met de nadruk op prachtig!

De beelden zijn fantastisch opgenomen wat we natuurlijk wel gewend zijn van een filmmaker als Mann. Maar de karakters zijn echt mooi uitgediept en ze vertolken op een originele wijze hun rollen. Je ziet echt dat de film is opgebouwd tot een (wat anderen niet zien als) hoogtepunt.

Cruise begint deze film als nette, coole 'zakenman' die overal een antwoord op heeft en James Foxx begint als onzekere, rustige 'nietsnut' die een schijnleven leeft.

Ik vond het echt interessant hoe deze karakters zich in tegengestelde richting ontwikkelden totdat jamie foxx' karakter zijn tegenspeler tom cruise geestelijk helemaal in de war brengt.

Cruise verandert dan in een soort stalkend monster wat in een gemiddelde horrorfilm niet zou misstaan en bouwt de spanning langzaam op. Foxx verandert in een held die zijn angst voor 1 keer in zijn leven opzij zet om verder te komen in zijn leven.

Ik wil de rest niet verklappen, maar het einde vond ik erg mooi. Dat hebben we wel vaker gezien in Micheal Mann films. Zie HEAT

avatar van Gerritj

Gerritj

Fijne film vooral ook al door de meestal rustige regie, behalve in in de disco!

Tom Cruise zag er fantastisch uit in zijn grijze costuum.

Ik zou trouwens de volgende keer wel de dame adviseren tijdens de achtervolging de schoenen met hoge hakken uit te trekken.

avatar van Salto

Salto

Ooooh ja!

De scene waarin Cruise en Foxx in de auto zitten en er twee wolven op de snelweg oversteken......

BEAUTIFULLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Bevat deze ook zo'n lange straat-shootout net als in Heat?

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Deze film bevalt eigenlijk geen echte straat-shootout .

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Wow, visueel een prachtige film, misschien wel de beste cinematografie ooit gezien. Mooie beelden van Los Angeles in de nacht, waarbij het accent ligt op rode/bruine tinten.

Acteerwerk is prima, Tom Cruise is absoluut niet irritant, in tegenstelling tot sommige andere rollen van hem.

De film zinkt wat in halverwege omdat het allemaal wat van hetzelfde wordt, maar het einde is geweldig.

Verdiende 4*

avatar van johan76

johan76

Had geen hoge verwachtingen van deze film maar ik was achteraf verbaasd van de sterke film Collateral eigenlijk wel is, sterk acteerwerk van Cruise en Foxx, goed verhaal en spannend tot het eind!

Zeer degelijke intense thriller dus!

avatar van cthulhu

cthulhu

Topfilm. Hoewel sommige mensen de personages vlak vinden en het verhaal matig waarom gaat tom met de taxi vond ik hem juist helemaal geweldig. De film had naar mijn mening ook echt nog wat te melden, de boodschap dat mensen gewoon actie moeten ondernemen. ik vond het alleen jammer dat ie dood gaat op het einde, van mij had hij het mogen overleven

avatar van decsss

decsss

cthulhu schreef:

Het is juist mooi dat hij dood ging EN IN de metro, zoals hij eerder zei...een man gaat zittend dood in de metro en niemand merkt iets op

avatar van skipy05

skipy05

zo veel sterren dat deze film hier krijgt. en ik vondt hem maar niets. boeide mij geen enkel moment. het is wel een goed verhaal. maar het is niets voor mij.

daarom maar 1.5*

avatar van The Oceanic Six

Stoer filmpje. Fox en Cruise spelen uitstekend en het is gewoon best spannend. Verder niks opzienbarends in de film maar dat hoeft ook niet bij zon film.

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

Echt een topfilm. Simpel verhaal maar goede diepgang in de personages en acteerwerk was ook goed verzorgd. 4.0 sterren. Cruise was echt creapy.

avatar van The Last

The Last

skipy05 schreef:

daarom maar 1.5*

Goed verhaal is toch wel een van de belangrijkste punten van een film.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Barrie vd Laan schreef:

Echt een topfilm. Simpel verhaal maar goede diepgang in de personages en acteerwerk was ook goed verzorgd..

Ik vond juist dat de diepgang in de personages niet zo groot was, iets dat wel vaker in films van Michael Mann te zien is. Voor mij maakt de acteerprestatie van Tom Cruise (die in deze film erg goed was!), het camerawerk, sfeer en muziek veel goed.

avatar van garlic senior

garlic senior

Deze film heeft mij aangenaam verrast. Vooral het stuk dat de taxichauffeur het zat was en de taxi liet crashen vond ik erg goed Daarnaast ook goed acteerwerk van Tom Cruise die leuk een praatje kan maken, maar ook zijn duistere kant laat zien. Dat de bad-guy doodgaat in de metro is dan weer erg toevallig, aangezien hij daarvoor heeft gezegd dat er iemand in een metro dood was gegaan zonder opgemerkt te worden Daar mist de film zijn geloofwaardigheid een beetje, maar al met al bied het einde genoeg voldoening. Dat de slechterik doodgaat aan zijn eigen filosofie is dan wel weer ironisch.

4 sterren is deze film zeker waard!

avatar van wwelover

wwelover

1 van mijn favoriete Thrillers. Twee sterk spelende acteurs. Een geweldig verhaal. En een heerlijke sfeer en spanning.

Tom Cruise heeft me zeker verrast in deze film:)

avatar van maerk

maerk

Heel goeie actiethriller. Mann levert hier eigenlijk meer een thriller dan een actiefilm mee af. Er zijn namelijk niet zo heel veel actiescenes in de film. Maar als er eenmaal actie is, is die er ook goed. Die scenes zitten echt perfect in elkaar. Jamie Fox doet het goed maar het is Cruise die de show steelt als koele moordenaar met grijs haar. Hij joeg mij serieus de stuipen op het lijf! vooral de scene waarbij hij zijn koffertje terugpakt vind ik erg...tsja...hoe zeg je dat ...heavy.. Die Cruise is echt een rare vent maar acteren kan ie zeker!!

Het verhaal is mooi en zeer uitgebreid en er is ook heel goed over nagedacht. Iets dat je niet vaak ziet bij veel actiefilms. De film duurt wat lang maar daardoor heeft Mann ook meer dan genoeg tijd om het verhaal te vertellen.

Verder speelt het zich 's nachts af waardoor het er allemaal nog duisterder uitziet en er een akelige sfeer heerst. Filmtechnisch zit alles ook goed inelkaar. De crash van de taxi is echt supermooi gefilmd en zag er stoer uit.

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

redelijk goeie film goed geacteerd maar moet deze nog eens bekijken want is intussen al een tijdje geleden

avatar van erkin17

erkin17

is er goede actie ?

avatar van alpina

alpina

Een typische Amerikaanse actiefilm. Niet echt slecht, leuk om eens naar te kijken maar zeker niet meer dan dat. Een film die je 3 minuten nadat je hem hebt bekeken weer helemaal vergeten bent.

avatar van donnie B.

donnie B.

alpina schreef:

Lul niet man, na 3 min vergeten. jij kijkt zeker liever naar Jean-Claude Van Damme..!

avatar van maerk

maerk

erkin17 schreef:

is er goede actie ?

Als er actie is, is die steengoed . Maar er zijn een stuk minder actiescenes dan in bijvoorbeeld Heat.

avatar van PKlijnstra

PKlijnstra

Geweldige film.

Tom Cruise + Jamie Foxx is een top-combinatie!

avatar van Sangoni

Sangoni

Weinig verrassende film (good guy, bad guy) weinig verrassend verhaal (goh ging hij haar vermoorden, wat een verrassing. Goh gaat hij haar nu redden, daar zakt mn broek van af). Een erg sterke jamie foxx tegen een mindere tom cruise, is niet een bad guy figuur. Sterke regie, kreeg toch een soort van stockholmsyndroom en erg mooie scènes (zoals met de wolven).

Al met al 3 sterren.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Boeiende film alleen irriteerde ik een beetje aan de 'Hollywood-geluidsdemper' van de pistool.

avatar van Beet

Beet

en wat is een Hollywood-demper?

avatar van snip

snip

redelijke film.

goed verhaal. en meesterlijk geacteerd door zowel cruise als foxx!

film blijft tot eind aan toe vrij spannend.