Genre: Actie / Thriller
Gesproken taal: Spaans en Engels
Releasedatum: 30 september 2004
Bekijk via SkyShowtime
Plot Collateral
"It started like any other night."
De vriendelijke Max (Jamie Foxx) is taxichauffeur in Los Angeles. Hij krijgt Annie (Jada Pinkett Smith), een advocate, als klant en rijdt haar naar haar bestemming. Ze voeren een goed gesprek en er is een klik, maar beiden gaan verder. Max rijdt door naar het vliegveld om daar zijn volgende klant, Vincent (Tom Cruise), af te halen. Deze vraagt hem ergens af te zetten, maar ook om vlakbij die locatie te wachten tot hij klaar is. Wanneer er een lijk op Max' taxi valt, blijkt dat het begin van een helse nacht...
Max Durocher
Frank Pedrosa
Zee
Daniel Baker
Ida Durocher
Neee, nee, ik heb hem uitgezet na drie kwartier
dan vind ik dat je geen stem kan uitbrengen
zeggen ze tegen mij en meer mensen.
als je de gehele film ziet mag je stemmen.
mr_erp
Echte goeie, lekker spannende film.
Alleen jammer van het einde (dit was echt slecht), daarom 3,5* in plaats van 4.
P8rb
wat willen jullie dan? een einde waarbij ze ieder 2000 kogels afvuren en dat Vincent uiteindelijk word geraakt?
het einde hoeft niet altijd spectaculair te zijn, ikvond het juist wel leuk omdat hij nog zo vertelde over iemand die 6 uur dood in de metro zat zonder dat iemand het merkte en dat hij uiteindeijk zelf ook zo eindigd.
serpico
Mijn 2e Mann-film, en wat een verademing. Na Miami Vice vreesde ik voor deze film, maar hij is kundig gemaakt met mooie beelden en een sterk verhaal; een interessante emotionele reis voor Jamie Foxx die ook nog eens goed geacteerd is.
Cruise doet het ook verassend aardig als Bad Guy die erg origineel is aangepakt:Het grootste cliché Bad Guy met dit keer woorden die je doen twijfelen aan leven en dood. Dat zal al wel eerder gedaan zijn, toch kwam het precies goed op mij over.
Daarnaast werd hij naar het einde toe steeds spannender, met een zeer passend einde. Ook erg mooi in beeld gebracht. Mann heeft zeker een boeiende misdaadfilm gemaakt.
gillette
Coole en mooie film, zeker de moeite om hem te zien.
Tom Cruise vond ik echt cool als moordenaar.
En Foxx als chauffeur ook zeer goed.
De scene waar hij die chinees moet vermoorden op die fuif is masterlijk en die muziek. Wow!
Zeker 4!
Het einde kon ik ook wel waarderen.
JJ_D
Persoonlijk vind ik 'Collateral' één van de beste actiefilms ooit. Michael Mann tovert een bijzonder interessante psychologische veldslag op het witte doek: een geestelijk treffen tussen een gewentenloze moordenaar en een onschuldige man, die langzaam medeplichtig wordt en dat begint te beseffen. Nadeloos laat Mann daar een aangenaam actieverhaal op aansluiten, dat het boeiend moet houden voor de kijker. Origineel zal het gegeven wellicht niet zijn, maar de combinatie komt uitstekend over, in tegenstelling tot wat Mann in 'Heat' presteert. De uiterst stijlvolle Tom Cruise en de erg natuurlijke Jamie Foxx slagen erin dat contrast tot een zenuwslopende cocktail te mengen, die zowel op mentaal als op reëel vlak de kijker bij de les houdt...
Ook het semi-realisme van de film werkt verbazingwekkend goed: de personages komen excellent uit de verf, en de actie blijft flitsend genoeg - wat niet kan gezegd worden van pakweg 'Miami Vice', die rond hetzelfde principe is opgesteld. Dat de esthetiek daaronder lijdt is onvermijdelijk (al zien de luchtshots van L.A. er gewoonweg magnifiek uit), maar o.a. de uitstekende score weet de sfeer op peil te houden.
Het resultaat is een quasi perfecte actiefilm, met de nodige dosis humor en intelligentie, aangrijpend einde incluis. Maak er alsjeblieft nog zo één, meneer Mann!
nightbreed
Nogal een domme Hollywood aktiefilm, maarja 99% van alle Hollywood aktiefilms zijn dom en niet realistisch.
Ik ben totaal geen fan van aktiefilms omdat dat soort films zichzelf serieus nemen terwijl dat soort films nooit realistisch zijn.
De karakters in aktiefilms zijn ook altijd oppervlakkig en stereotype.
Ik vind dit soort films dan ook meer voor de jeugd die over het algemeen liever een paar explosies of schietpartijtjes op het scherm zien dan een goed verhaal met 3 dimentionale karakters.
En altijd die good-guy, die bad-guy en die lieve en bloedmooie dame erbij...en raad is op wie dat dametje dan valt, en raad eens wat de bad-guy met dat mooie dametje van plan is, en raad eens wie de dame komt redden.
Een cliche hier een cliche daar en je hebt weer een kaskraker.
Tom Cruise als ijskoude moordmachine en Foxx als pretty and nice guy en natuurlijk een wonderschone en lieve dame die op Foxx valt....moet ik nog meer vertellen? nee? gelukkig want ik heb verder geen zin om over deze onbenullige en belachelijke film te praten.
Ik kijk wel naar een goede of slechte horrorfilm als ik onzin wil zien, dan krijg ik tenminste onzin te zien die ik WEL wil zien.
Cijfer: 2
Overdrijver
Ja ik heb het gewoon helemaal gehad met dit soort films
Maar ik heb het nergens overdreven hoor
Ok...misschien een klein beetje...
JJ_D
Ik snap niet hoe je 'Collateral' oppervlakkig kan noemen... De karakters zijn toch stuk voor stuk echt, en niet vlak zoals jij beweert?
nightbreed
Ik raad jou aan om eens films als 'Cidade de Deus', 'Love Liza', '21 Grams', 'Crash (2004)', 'Fucking Åmål', 'American Beauty', 'Rabbit-Proof Fence' en 'The Safety of Objects' te bekijken en dan mag jij me uitleggen waarom de karakters in 'Collateral' niet oppervlakkig zijn.
Want als jij dat soort karakters als niet oppervlakkig beschouwd dan heb je waarschijnlijk nog nooit een film gezien waarin ze een karakter echt uitwerken en 3 dimentionaal maken.
De karakters in aktiefilms (99%) zijn gewoon altijd 2 dimentionaal en soms zelfs 1 dimentionaal want het bioscooppubliek (voor het overgrote deel mensen tussen de 12 en de 24 jaar) zit niet te wachten op 3 dimentionale karakters, die willen gewoon lekker simpel vermaak voor bij het bakje popcorn en de halve liter cola.
3 dimentionale karakters vind je in films die je bij de filmhuizen te zien krijgt (Arthouse films) en niet bij de bioscopen, de bioscopen en de grote filmbazen willen nl. maar 1 ding en dat is scoren zodat ze hun zakken kunnen vullen.
En als je het na die films die ik net heb genoemd nog niet snapt dan geef ik je graag nog 10 filmtips en als je het dan nog niet snapt nog eens 10 filmtips...enz.
JoeCabot
In American Beauty en FU (en ook in heel wat films uit jouw top-10) heb je eigenlijk ook best wel "typetjes". Het komt er gewoon op neer om ze zo interessant mogelijk te maken, en dat gebeurt zeker en vast in Collateral! We hebben hier niet te maken met de actieheld en de uberslechte bad guy. Een typetje is dus absoluut niet per definitie slecht, het zorgt voor heel wat meer entertainment, ookal zijn er natuurlijk wel grenzen
JJ_D
Persoonlijk vind ik dat Max niet zo heel veel verschilt van wat we in 'Crash', '21 Grams' of 'American Beauty' aantreffen, alleen wordt in die films de tragische kant van het bestaan van de personages belicht. Wat we van Max te zien krijgen is echter hoe hij in doodgewone situaties functioneert, en in feite vind ik hem in dat opzicht wel representatief voor een hele hoop mensen: dromend van een beter bestaan, de saaie relaliteit ontlopend. Dat kunnen we toch amper vergelijken met bv. 'American Beauty', waar Lester, zoals Vincent zegt, op een dag vaststelt hoe hij vervreemd is van zijn eigen leven. Uiterst interessant, jawel, maar Max is bij lange zo ver nog niet, al wordt hij bruusk geconfronteerd met zijn verstikkende routine. En juist die aanvaring vind ik zo boeiend: de predikende Vincent die Max oproept zijn leven te veranderen, maar Max die liever verder slaapt en het leven niet onder ogen durft zien...
Wat mij betreft trouwens een pak minder oppervlakkig dan een kind dat door de woestijn strompelt op weg naar huis, om 'The Rabbit-Proof Fence' er even bij te halen.
Alsof 'American Beauty' de zalen niet heeft overrompeld toen hij in de bioscoop kwam. Neen, u maakt een cruciale fout: niet alles wat Hollywood voortbrengt is oppervlakkig, dat beweren alleen alternatievelingen die koste wat het kost als un-mainstream bestempeld willen worden. Sorry om u uit uw droom te helpen, maar dat soort uitspraken maken u juist wél mainstream.
nightbreed
Jij hebt duidelijk de film Rabbit-Proof Fence niet gezien (maar alleen ff snel gekeken waar het over ging want het ging over DRIE kinderen en er ging een geschiedenis aan vooraf en de film berust op tragische feiten en laat ons zien hoe de engelsen in die tijd met de aboriginals en halfbloedjes omgingen) want anders zou je niet zo'n domme opmerking maken door die film als oppervlakkig te bestempelen.
Dat een film niet zo'n complex verhaal heeft wil niet zeggen dat die film oppervlakkig is of dat de personages oppervlakkig zijn, een film met een complex verhaal kan erg oppervlakkig zijn met oppervlakkige personages en andersom.
Jij gaat Schindler's List toch ook niet oppervlakkig noemen (mag ik hopen) omdat het alleen maar over een duiter gaat die wat joden van de dood weet te redden (in een notendop zoals jij Rabbit-Proof Fence in een notendop wist te verwoorden), het verhaal is flinterdun maar verre van oppervlakkig.
By the way, het verhaal van de 'Collateral' is ook flinterdun dus je zegt niet alleen domme dingen maar je spreekt jezelf ook nog eens tegen.
En dan even over de predikende Vincent die Max oproept zijn leven te veranderen zoals jij dat zei, nou dat is ook zo cliche inmiddels, in zoveel films zijn de bad guys nu 'intellectuele mannetjes' die semi-intellectuele maatschappij critische uitspraken doen en dat lijkt voor iemand als jou misschien diepzinnig maar de uitspraken die Vincent doet zijn enkel slappe aftreksels van betere films waaronder de film 'Natural Born Killers'.
Het lijkt me dat je op je teentjes was getrapt door mijn commentaar en je probeert nu nog te redden wat er te redden valt door in de tegenaanval te gaan maar (tot mijn spijt) met de verkeerde uitspraken en erg verkeerde voorbeelden.
Verder heb ik niet gezegd dat 'American Beauty' geen succes geweest zou zijn, heel af en toe zijn er ook wel eens films in de bios te zien die boven het NAP uit komen.
Ook ben ik niet alternatief, ik ben gewoon te slim om van domme inhoudsloze films te kunnen genieten waarin de geloofwaardigheid ver te zoeken is.
Iemand die de film 'Collateral' even hoog aanslaat qua niveau en diepgang als films als 'Crash', '21 Grams' en 'American Beauty' kan ik (met alle respect) niet meer serieus nemen en iemand die 'Rabbit-Proof Fence' oppervlakkiger vind dan 'Collateral' ook niet.
Jij hebt duidelijk de film Rabbit-Proof Fence niet gezien
Toch wel, en de rest van je quote vind ik geen antwoord waardig.
Die moet ik dan dringend eens gaan zien. Al betwijfel ik of je nog 10 andere voorbeelden kan aanbrengen...
Telde MovieMeter maar meer van dit soort bescheiden users, denk ik dan...
Je denkt er duidelijk anders over dan mij, maar deze discussie heeft - volgens mij althans - zijn absolute dieptepunt bereikt, wat nog meer geruzie voor mij overbodig maakt ... In elk geval heb ik kunnen zeggen wat ik wou zeggen.
(de ergste) persoonlijke aanvallen verwijderd. Houd het svp bij de discussie over de film.
Enigma
Het is weer een hoog Jac Goderie gehalte hier geef je mening over de film en laat andere mensen in hun waarde ook al heb je een andere mening over een film.
Ik vind het een goede film en geef 3,5*.
ej-b
aardige film en verassend dat Tom Cruise de slechterik is in deze film. 3.5*
Leland Palmer
Goede film die langzaam op gang komt. Naarmate de film langer bezig is wordt de film ook steeds beter! Tom Cruise acteert erg goed als ''bad guy'' en Jamie Foxx heeft me eigenlijk een beetje verrast. Hij doet het ook erg goed....!
Mr_White
- 2067 berichten
Sterke thriller die vooral goed is vanwege de spanning tussen de personages van Cruise en Foxx. Ook enkele sterke scènes en het einde vond ik ergens een beetje slap maar misschien ook wel weer realistisch.
russell
Superfilm, heel apart verhaal, Tom als de slechterik maar uiteindelijk leef je toch een beetje met hem mee in het begin.
spannende film, aanrader.
thedudesons
mooie film. jamie foxx en tom cruise maken er een mooie film van
Filmfreaker
Echt een hele goeie actiethriller. Spanning en actie wordt goed gecombineerd. Je moet van het spanningselement houden, want als je Collateral gaat kijken omdat je actie wilt zien, zit je toch een beetje fout. Voor de mensen die van actie is ie niet aan te raden, maar voor mensen die van een goede comibinatie tussen spanning en actie houden moeten hem zeker eens kijken.
4,5 sterren + dat verassende einde.
DragQueen
Erg sterke prent van michael mann, waarin tom cruise en jamie foxx erg sterk acteerwerk leveren. de karakters zijn goed uitgediepd. en verder is de film voorzien met spannende momenten, en een portie actie. een goed bedacht verhaal overigens. naar mijn mening een van de sterkste films van mann, die mij van begin tot eind wist te boeien. een dikke 4 sterren.
Shinobi
Heerlijke film om te zien, met geweldige rollen van Cruise en Foxx. Deze film heeft mij echt niet verveeld en ik bleef geboeid kijken van het begin tot het eind. Verder is de actie gewoon goed in deze film en ik heb ook wel van de dialogen genoten.
Ik geef 'm 4, 5 sterren.
_::Astrid::_
Een film om vaker te bekijken. De regie zat lekker in elkaar en de spannende momenten waren ook echt spannend. Sterke rol van beide.
Stephan
Ik geloof dat ik Michael Mann maar eens boven aan mijn lijstje favoriete regisseurs ga zetten. Weer een meesterwerk qua spelregie, cameravoering, soundtrack. Helemaal mijn stijl...

'Collateral' van Michael Mann wordt aankomende zaterdagavond uitgezonden op televisie

Netflix verwijdert 'Collateral' met Tom Cruise uit het aanbod: 'Alles klopt aan deze film'

Misdaadfilm 'Collateral' van Michael Mann wordt morgen uitgezonden op televisie

Misdaadthriller 'Collateral' met Tom Cruise groot succes op Netflix: 'Alles klopt aan deze film'

Heat

Prisoners
Thriller, 2013

Gran Torino
Drama / Misdaad, 2008
californiëtaxiself-fulfilling prophecy sluipmoordenaargijzelaartaxi chauffeurfbinachtclubhuurmoordenaarpolitiesociopathbriefcaselos angeles, californiëmurderercrimineelprofessional hit prosecutorone nightgun violencelapdcontract killerneo-noircabbiefederal prosecutortaxi ridesuspense thrillerlos angeles airport (lax)