menu

Collateral (2004)

mijn stem
3,57 (3848)
3848 stemmen

Verenigde Staten
Thriller / Drama
120 minuten

geregisseerd door Michael Mann
met Tom Cruise, Jamie Foxx en Jada Pinkett Smith

De vriendelijke Max (Jamie Foxx) is taxichauffeur in Los Angeles. Hij krijgt Annie (Jada Pinkett Smith), een advocate, als klant en rijdt haar naar haar bestemming. Ze voeren een goed gesprek en er is een klik, maar beiden gaan verder. Max rijdt door naar het vliegveld om daar zijn volgende klant, Vincent (Tom Cruise), af te halen. Deze vraagt hem ergens af te zetten, maar ook om vlakbij die locatie te wachten tot hij klaar is. Wanneer er een lijk op Max' taxi valt, blijkt dat het begin van een helse nacht...

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=rNqemRhFAKc

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van sowhat
4,0
Zeer degelijke thriller. Hier en daar wat saaiere stukken, voornamelijk halverwege de film. Het laatste halfuur was erg vermakelijk. Tom Cruise was lekker op dreef als kille moordenaar

avatar van Kondoro0614
3,5
Collateral

Heerlijke film met Tom Cruise, Jamie Foxx en zelf een tien seconden lange Jason Statham die helaas niet veel invoegt in de film. Heerlijk sfeershots werden er geplaatst maar de muziek in de film werd me erg irritant op een gegeven moment. Gelukkig kennen ze in Collateral wel goeie muziek zo kwam ‘ Audioslave - Shadow on the Sun ‘ nog voorbij en dat zijn zeker geen slechte nummers. Toch deden de sfeerbeelden me op een gegeven moment niet veel meer en aangezien Mann bijna de hele film in sfeer op wou nemen werd ik er een beetje klaar mee. Toch een leuke Tom en Jamie verhouding waarbij beiden prima in hun rol zitten en ik weer uitstekend heb kunnen genieten van deze film en van de twee heren en hun acteerprestaties.

120 minuten is redelijk te doen, het is niet te kort maar echt langer hoefde het ook niet te worden aangezien je dan makkelijk een vervelingsfilm aangezet kon hebben want dan werden veel dialogen nog verder uitgetrokken die nu vaak al een beetje op het randje zaten. Toch weet de film snel door te knallen, er is genoeg actie in deze thriller en de praatscenes vervelen ook niet. Mann weet een mooie verhouding te maken tussen veel dialogen en het houd je aan het puntje van de stoel. Tegen het einde aan werd de film wat simpeler en minder spannend. De actie blijft lekker maar is wel erg voorspelbaar maar goed, welke twee gekken gaan op elkaar inschieten met een simpele deur er tussen, hele mooie scene en ik kon er van genieten.

Ik kreeg deze film aanbevolen door een collega van mij. Ik heb nu weer zo’n twaalf films bij de beste man geleend die allemaal nog volgen en Collateral zat daar bij. Hij stond alleen ook op Netflix en dan met een HD beeld dus heb ik gevraagd of hij die wou veranderen, gedaan en nu heb ik mooi genoten van een HD scherm.

Het verhaal was erg tof. Tom Cruise is een huurmoordenaar die door Felix is ingehuurd om een aantal mensen uit te schakelen. Betreft een rechtzaak en Felix wil de kopstukken hieruit onderuit halen zodat waarschijnlijk hij vrijuit gaat. Wanneer Cruise eenmaal op zijn weg is naar L.A. te gaan schakelen we over naar Max (Foxx), een taxichauffeur in L.A. die graag zijn eigen limousinebedrijf wil opstarten en eigenlijk rijdt om geld te sparen. Wanneer hij Annie moet rond bregen krijgen de twee een klik, helaas wel een stuk waarvan ik iets meer had verwacht zoals het in plot staat want ik vond het nogal karig. Wanneer Vincent instapt (Cruise) barst de hel voor Max los, ook al had hij Vincent bij geweerd. Wanneer Max, Vincent naar de eerste bestemming brengt valt er een lijk op zijn auto vanuit het raam. Het blijk dat Vincent helemaal geen lieverdje is en claimt Max voor een avond om hem rond te rijden. Wanneer Max ziet dat Annie 1 van de slachtoffers is gaat hij achter Vincent aan en heel cliché: hij red haar door Vincent te doden, een taxichauffeur schiet een huurmoordenaar neer die net iets ervoor een heel Chinees leger uitschakelde.

Ik vond het een leuke zit en heb me prima vermaakt met deze thriller. Soms iets meer van verwacht maar alles boven alles heb ik me maar weinig verveeld!

3.5*

4,0
Regisseur Michael Mann heeft Heat (1995) nooit meer kunnen overtreffen. Toch is deze Collateral een zeer goede psycho adrenalinethriller met als hoogtepunt de fameuze confrontatie scene in de nachtclub (muziekje van Paul Oakenfold).

Het was even wennen, Tom Cruise als bad guy maar hij verraste wel met zijn opzienbare verschijning en grijs kapsel. Ook Jamie Foxx was, in tegenstelling tot andere films best goed te verdragen dit keer.

Het verhaal is leuk bedacht, nietsvermoedende taxichauffeur met toekomstdromen heeft de nacht van zijn leven, met zowel politie als wraakzuchtige criminelen op hun pad. Film vertraagd nooit in saaiheid of te lange niet passende conversatiescenes en houdt snaar scherp van begin tot eind.

Mooie 2e beste film van Mann wat mij betreft.

(verwijderd)
Gister na lange tijd een nieuwe kans gegeven op Netflix.

Eigenlijk helemaal eens met PCTERN hierboven tot de laatste zin, vooral over die nachtclub scène. Mijn punt is dat er wel meer erg fraaie scènes zijn, de scène in de auto voor Max expres het ongeluk expres veroorzaakt bijvoorbeeld, maar dat het aanvoelt als los zand. Zit je weer helemaal in de film, is er wel weer een saai tussenstukje en ga je over op weer een nieuwe willekeurige scène. Niet dat het echt allemaal zo willekeurig is, maar gebaseerd op emotie voelt het wel zo. Vooral audiovisueel zit er geen lijm tussen de stukjes.

Daarom laat ik deze Mann helaas maar op 3.5* staan, maar die vooral eerstbenoemde scène deed me wel weer verlangen naar één van zijn betere producten.

avatar van Fisico
3,0
Al bij al een behoorlijke thriller/actiethriller van Michael Mann met Jamie Fox en Tom Cruise. Uiteraard mag je er allemaal niet te veel van verwachtingen al was ik wel benieuwd omwille van de vrij goede score op MM en IMDB.

Er zat een goede vaart in de film en echt vervelen deed hij nooit. Het verhaal op zich is behoorlijk uitgewerkt. Goede camerastanpunten, behoorlijke acteerprestaties van Foxx en Cruise (niet bepaald mijn favoriete acteurs), kortom een prima film binnen het genre. Naar het einde toe begon het wel in te dalen: wat ongeloofwaardiger en vooral de markante transformatie van de sullige taxichauffeur die de hero wordt en het opneemt tegen de professionele huurmoordenaar. Ook de achtervolgingsscène in het flatgebouw gevolgd door de metro was een beetje met de haren getrokken. Het deed me denken aan een nachtmerrie waarbij je tracht te ontsnappen aan een monster, maar hij je altijd op één of andere manier steeds weet te vinden.

De relatie tussen Vincent en Max was nogal bizar. Waarom dat risico nemen? Kun je niet gewoon een auto stelen en zelf op pad gaan? De dood van Vincent was ook hilarisch, dat neervallende hoofd, hij viel precies in slaap. Mja, alles in beschouwing genomen, een nipte voldoende met 3,0*.

2,5
Het eerste uur een goede film, daarna werd het steeds meer een fantasiefilm vol onrealistische scenes..


avatar van joeygamer2
4,0
Zeer goede film. Goede actie en thriller. 2de keer dat ik deze film heb gezien. Vond hem spannender toen ik hem voor het eerst had gezien, maar verder zat er nog wel een beetje spanning in. Heel erg genoten van de film!

avatar van Lovelyboy
2,5
Vrij trage film die vervolgens redelijk op gang komt met een aantal aardige actiescenes en de nodige spanning. Doch lijkt voor mij de film nooit helemaal op gang te komen, zeg maar gerust dat het me niet pakt. En waar dat nu precies aan ligt? Het verhaal is wel interessant, op het begin na dan, want de hele ontmoeting met Annie vind ik redelijk slaap verwekkend. Goed ergens is het nodig, en geeft het misschien goed het tempo aan van het begin van de film, wellicht is het als voorbeeld bedoeld voor het gezapige leventje van Foxx. Vervolgens ontwikkelt het zich wat meer, komt er iets meer snelheid in.

Foxx doet prima zijn werk, en Cruise vindt ik eindelijk fascinerend als 'kille' toch betrokken huurmoordenaar. De sfeer van het verlaten en donkere LA en de muziek zijn bij tijd en wijlen prima. Toch mist er iets aan de film, sommige delen kunnen me niet zo heel boeien en ik mis iets, een soort van 'wow' factor denk ik.


Aardige film, maar ook niet meer dan dat.

avatar van Shadowed
3,5
Leuk.

Dat er met zo'n simpel verhaal eigenlijk zo'n beklemmende en uiterst boeiende film gemaakt kan worden heeft zeker zijn complimenten. Cruise speelt eens niet de held hier en maakt plaats voor een schurkenrol die hij ook best geloofwaardig neerzet.

Foxx doet het ook leuk en is bij vlagen best overtuigend, maar in het algemeen blijft Cruise toch wel een stuk beter in zijn element. De film is de volledige speelduur boeiend, vooral de conversaties tussen Cruise en Foxx zijn geloofwaardig genoeg om te beklijven.

Jammer dat het richting het einde wat minder vaart heeft en daarmee wat aandacht verliest, voor de rest is het een aangename en onderhoudende film die bewijst met een best simpel verhaal nog heel wat in zijn mars heeft. Inderdaad de echte klap blijft uit, maar voor de rest leuk.

avatar van kissyfur
3,0
Hè. Werd het eindelijk interessanter door verwijzingen naar Schopenhauer”s Die Welt als Wille und Vorstellung en Kant (rond 1:30), blijkt het alleen een moetje: een exposé voordat het zogenaamd spannende einde begint.
Love interest: boring. Ik bedoel: hoe toevallig is het dat de hoofdpersoon de liefde van zijn leven (ofzo) in zijn taxi krijgt, direct de volgende rit een huurmoordenaar die als laatste slachtoffer precies diezelfde vrouw heeft. Gaap! En mevrouw op hoge hakjes rennend, en de taxichauffeur haar aan haar arm meesleurend... nog meer gaap!
En een happy end at the break of dawn , dat is zo subtiel als Spielberg vaak is.

Het is dus helaas geen gedurfde film met een mainstream sausje om wel gedraaid te worden, maar een mainstream film met een gedurfd sausje om niet te doorsnee te lijken. Toch voldoende voor een mager zesje, ondanks de slechte discotheek scène. Wel opvallend dat de standaard rol die Cruise hier speelt net zo makkelijk een baddie kan zijn, dat is wel... leerzaam. Jamie Fox speelde een mwoh rol. Had een beter acteur.beter gedaan (eerste ingeving: Edward Norton).
Wel Calexico in een film, that’s a first.

avatar van Basto
4,5
Wat een geweldige film van Mann, misschien wel zijn beste. Fantastisch hoe hij LA zowel als fysiek als metafysisch decor gebruikt. Super stijlvol. Maar ook een pluim voor Tom Cruise die hier een van zijn beste, haast terminatorachtige rol neer zet.

Meesterwerkje.

avatar van Movie Jim
4,0
Spannende film van begin tot eind.
Jamie Foxx en Tom Cruise spelen
hun rollen erg goed!
maar Tom Cruise vind ik toch
net weer iets beter dan Foxx.

avatar van IH88
4,0
“I can't drive you around while you're killing folks. It ain't my job!”
“Tonight it is.”

Geweldige actiethriller. Collateral is een film van een Michael Mann in topvorm. De schitterende beelden van nachtelijk Los Angeles, de heerlijke dialogen tussen Vincent en Max, en Tom Cruise en Jamie Foxx die een puike acteerprestatie afleveren. Veel scènes spelen zich af in de kleine ruimte van een taxi, en de spanning tussen Vincent en Max is constant voelbaar.

Cruise mag zich lekker uitleven als huurmoordenaar, en Foxx biedt knap tegenspel. Foxx heeft de wat moeilijkere rol maar speelt de ingetogen Max, die steeds meer weerstand biedt aan Vincent, erg knap. Alles komt uiteindelijk op weergaloze wijze samen in de nachtclubscene. Een geweldige opbouw met alle personages die zich naar de nachtclub begeven wordt voortgezet in de nachtclub, met ongekende spanning en keiharde actie tot gevolg. De score/muziek is geweldig en sfeervol, en ook echt een meerwaarde in sommige scènes. Het einde hangt een beetje van de toevalligheden aan elkaar, en een ervaren huurmoordenaar als Vincent wordt wel erg vaak in de luren gelegd door de onervaren taxichauffeur Max. Maar de schitterende cinematografie, het acteerwerk en de spanning vergoeden veel. Collateral is het schoolvoorbeeld van een thriller die niet veel nodig heeft om nagelbijtend spannend te zijn.

avatar van Ste*
2,5
Nogal een wisselende onevenwichtige film.

Het begint best redelijk als we kennis maken met de taxichaffeur Max en zien hoe hij gedwongen wordt mee te werken met Vincent, Tom Cruise als psycho huurmoordenaar. Eens een andere rol van hem waar ik weleens benieuwd naar was, en hij doet het zeker niet slecht, Jamie Foxx overigens ook niet.

Echter halverwege als het iets meer een standaard crimeverhaaltje wordt en Mark Ruffalo en andere spelers zich ermee gaan bemoeien wordt het echt enorm saai. De wisselwerking tussen Max en Vincent was nog best redelijk interessant, maar het misdaadverhaaltje waar het dan ineens in verzandt is dat echt niet.

Het laatste half uur wordt het eigenlijk wéér een heel andere film, een redelijk rechttoe-rechtaan achtervolging, die wellicht een beetje aan de knullige en simpele kant is (en hoe hij die metro opspringt kan echt niet, het is Mission Impossible niet), maar dat is in ieder geval allemaal nog wel redelijk vermakelijk om te kijken.

Uiteindelijk eindigt het wat lafjes en blijf ik met een wat 'tja' gevoel achter. Gezien het hoge gemiddelde wel een film die veel mensen aanspreekt, voor mij was het toch allemaal niet echt bijzonder genoeg.

2,5*

Jens van Eijk
Film eigenlijk puur en alleen aangezet wegens de top cast en hij viel me toch een beetje tegen. Het wist me nergens echt te grijpen en te interesseren.

Veel van de scènes spelen zich af in de kleine ruimte van de taxi, met veel dialogen die vaak op het randje zitten van verveling en het bouwt daarmee op naar een vrij coole scène in een discotheek. De finale zelf tussen de kille huurmoordenaar Vincent, en de ingetogen taxi chauffeur Max viel me dan weer tegen.

avatar van Alathir
4,5
Ik ben positief verrast door deze Mann, die eerlijk gezegd al lang op mijn lijst staat. Zowel Foxx als Cruise zie ik wel graag acteren. Jada Pinkett Smith is dan weer een knappe toevoeging en viel me hier positief op, ondanks haar kleine rol. Het prille begin van een relatie die begint in een taxi vond ik erg natuurlijk en spontaan overkomen. Dit was echt zo'n gewoon gesprek waarbij je direct voelt van dit zit goed tussen deze twee mensen.

De overgang tussen deze scène en de volgende klant, namelijk Tom Cruise is ook smooth gekozen. Daarna zou het kunnen dat het wat repetitief begint aan te voelen, maar dat gevoel had ik nergens. Er zaten wat rustigere momenten in die goed opbouwen naar nieuwe hoogtepunten. Dit is een film met een paar mooie scènes. De interactie tussen Foxx en Cruise zit ook heel goed. Verder is de muziek erg geschikt en leidt het tot een prima sfeer waarin ik helemaal terecht kwam. Eindelijk een Mann die ik echt kan waarderen.

avatar van korenbloem02
3,5
geplaatst:
Sterke film. Die heerlijk ontspannen weg kijkt.

avatar van Ajax&Litmanen1
3,5
geplaatst:
Ik heb Collateral al een jaar of 15 niet meer gezien, maar de film is me altijd bijgebleven vanwege het toffe LA sfeertje en uiteraard omdat je een groot deel van de tijd een taxi volgt. Ik kwam de film op Netflix tegen dit weekend en dan is een herziening wel verleidelijk, aangezien ik dit al een paar jaar wilde doen.
De film maakt nog steeds op gebied van sfeer veel indruk. Nachtelijk LA is erg stijlvol weergegeven met de enorme snelwegen, de grote mensenmassa's en met ondersteuning van een ontspannende soundtrack. Inhoudelijk is de film wel vergezocht. Een taxichauffeur die valt voor een vrouw en die kort daarna een huurmoordenaar in zijn taxi krijgt die weer aan die vrouw is gelinkt. Waarna onze chauffeur na een lading doden om hem heen haar op het eind ook nog weet te redden.

Maar als je hier doorheen prikt, dan blijft er wel een lekkere actie-thriller over waarin zowel Foxx als Cruise het voortreffelijk doen. Zeker Cruise toont toch wel zijn hele carrière al aan dat hij geweldig in actiefilms is. En ook daarbuiten. Toch zit er er geen topscore voor Collateral in, daarvoor vind ik de film in het tweede uur steeds meer inkakken en eindigen als een wat clichématige actiefilm, terwijl het eerste uur een erg fijne opbouw en spanningsboog kende. Wel prima entertainment, dat zeker.

3,5* blijven staan.

3,5
geplaatst:
Zoals veelal bij Mann zit het met de sfeervolle locaties en shots wel goed. Daarnaast is ook het basis gegeven van deze actie-thriller redelijk origineel.
Cruise is een prima acteur maar zijn karakters komen geregeld niet heel erg natuurlijk over. In de rol van de gewetenloze killer die hij hier neerzet, komt dat echter juist goed uit. Op de rest van de cast valt ook weinig aan te merken. Leuk dat er vrij veel grote namen inzitten, zij het soms in kleine rolletjes. De film heeft over het algemeen een lekker pacing al valt die hier en daar heel even weg.
Grootste manco voor mij was dat vanaf de nachtclub scene de geloofwaarigheid van de film drastisch hard achteruit holt. Waar Collateral een redelijke subtiliteit wist te bewaken tot dan toe, gaan de remmen los in een bijna western-achtige shootout die voor mij het kantelpunt in de film was. En niet in positieve zin.
Maar dat neemt niet weg dat ik me goed heb vermaakt en een dikke voldoende op zijn plaats vind.

3,0
Collateral begint sterk en weet niveau ook lang vast te houden maar helaas vliegt hij op het eind totaal uit de bocht met een happy ending. Cruise zet een sterk personage neer als Vincent the hitman. Een koele, berekenende killer en mogelijk een nog gevaarlijkere manipulator. Een film met Jamie Foxx is voor mij meestal een reden om niet te kijken aangezien hij een van de acteurs is waar ik buikloop van krijg. Alles irriteert me aan die man. Toch heb ik deze film maar gekeken in de hoop dat het dit keer goed zou aflopen en hij het einde niet zou halen. De shootout tussen Vincent en Max is ronduit belachelijk. De manier waarop Jamie Foxx schiet is gewoon ridicuul. Alleen diegene op wie hij wil schieten is op die manier volkomen veilig.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:01 uur

geplaatst: vandaag om 02:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.