• 9.377.028 stemmen

Alexander (2004)

Avontuur / Historisch | 175 minuten / 167 minuten (director's cut) / 214 minuten ("Alexander Revisited: The Final Cut")

Genre: Avontuur / Historisch

Speelduur: 175 minuten / 167 minuten (director's cut) / 214 minuten ("Alexander Revisited: The Final Cut")

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Nederland / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk / Italië

Geregisseerd door: Oliver Stone

Met onder meer: Colin Farrell, Angelina Jolie en Val Kilmer

Releasedatum: 23 december 2004

Plot Alexander

"The greatest legend of all was real"

Alexander de Grote was een Macedonische strijdheer die negentig procent van de toen bekende wereld veroverde door zijn leger 22.000 mijl in acht jaar af te laten leggen. Alexander trok via het Perzische Rijk naar Egypte en van daaruit naar India in het Oosten. Het verhaal richt zich op deze acht rumoerige jaren en op Alexander's relatie met zijn jeugdvriend en strijdmakker Hefaistion.

iris.vessem schreef:
Deze film was niet zo best voor Colin Farrell, hij moest homo spelen en zijn haar blond verven>
Hoe vaak moet het nog gezegd worden: Alexandros was geen homo, want dat begrip is pas in de negentiende eeuw van onze jaartelling uitgevonden. Zelf gingen hij en zijn vader er prat op af te stammen van de Doriërs en bij hen was het de normaalste zaak van de wereld om ook seks te bedrijven met je eigen seksegenoten.
In de eerste grote veldslag waarin Alexandros een belangrijke rol speelde, die van Chairoonea (Chaeronea) in 338 vóór onze jaartelling, stond hij tegenover de Thebaanse heilige schare: 150 paren mannelijke geliefden, de oudere meer ervaren krijger rechts en links diens jongere geliefde met het schild. De gedachte was (en in de voorgaande decennia gebleken) dat dergelijke paren om elkaar te beschermen veel harder zouden strijden waardoor de schare nog nooit was verslagen. Terwijl de Atheners op de vlucht sloegen, hield dit keurkorps stand. Van de 300 man werden in deze slag 254 gedood (Ploutarchos beweert dat allen werden gedood, maar andere schrijvers houden het op 254. Bij opgravingen van hun gezamenlijk graf zijn inderdaad 254 skeletten teruggevonden.) Dit voorbeeld om aan te geven hoe ten tijde van Alexandros over man-man seks werd gedacht (de "afschuw" stamt uit de joods-christelijke traditie).
Ook in de film wordt zijdelings (in ieder geval duidelijker in de final cut) gewag gemaakt van die traditie bij Philippos, waarbij ik diens minnaar Pausanias bedoel, de somatophylax (lijfwacht) die hem tijdens het huwelijk met Eurydike wil spreken (en daarna op de achtergrond door enkele bruiloftsgasten wordt verkracht) en later bij het betreden van het stadion met een kus begroet.
Alexandros was blond, dus Colin kwam daar niet onderuit, evenmin als Richard Burton in de filmversie van 1956 ("Alexander the Great"). Overigens heb ik ooit eens gelezen (kan niet zo snel het juiste boek voor de geest halen) dat Alexandros' ogen verschillend van kleur waren, het ene blauw en het andere bruin.

avatar van Demeter

Demeter

Ik heb gisteren Alexander Revisited The Final Cut gezien op Blu Ray en ik moet zeggen: het is een lange zit, maar hij is beter dan het origineel.

De verhoudingen tussen de karakters worden duidelijker en er wordt een betere uitleg gegeven over de man-vrouw- en man-man-verhoudingen in die tijd. De beweegredenen van Alexander werden voor mij ook duidelijker.

De gedeeltes uit zijn jeugd worden doorheen de film getoond door middel van terugblikken en de oude Ptolemeus zien we alleen aan het begin en het eind, zodat je niet steeds uit het verhaal gehaald wordt.

Al met al vond ik de film evenwichtiger en epischer aandoen, waarschijnlijk is de film nu meer zoals Stone hem gewild had, want al het extra materiaal had hij natuurlijk weg moeten snijden om de film kijkbaar te maken voor het bioscooppubliek.

Nogmaals, het is een lange zit en mensen die de film toch al niks vonden, zullen hem waarschijnlijk nog steeds niks vinden, maar voor de fans is The Final Cut wel een aanrader.

avatar van E2K

E2K

Demeter schreef:

Ik ga hem dadelijk kopen. Kan me niets meer van de bioscoop versie herinneren, behalve dat ze tegen olifanten vechten

avatar van E2K

E2K

ik heb de film nu, en ik ben opzoek naar het telefoonnummer van a-film entertainment. Ze hebben de blu ray release compleet om zeep geholpen. De subtitels zijn hardcoded en de film heeft een aanzienlijk lagere bitrate dan de engelse release. Dit is werkelijk een belediging voor iedereen die de blu ray kijkt omdat ze de beste kwaliteit verlangen.

Maar het hardcoden van de ondertiteling is nog vele malen erger. Ik kijk films nooit met ondertiteling, (tenzij ik de taal niet beheers), deze film heeft niet eens de mogelijkheid om het uit te zetten!! wat is dit??

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Vermakelijk historische avonturenfilm.

avatar van Ondergronds

Ondergronds

ags50

Gisteravond gekozen tot Grootste Griek ooit. .

avatar van Don Dijk

Don Dijk

Hoe groot was ie dan?

Erg groot want de concurrentie loog er niet om. . (Hij was overigens qua lengte vrij klein geloof ik).

avatar van Don Dijk

Don Dijk

Hoeveelste ben jij geworden?

Offtopic. .

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Een Macedoniër die als grootste Griek wordt gekozen. Mmmkay.

Het echte Macedonië is dan ook Griekenland. .

ags50

Laat dat nu vanaf 480 voor onze jaartelling (ten tijde van een andere Alexandros als koning van Makedonia) tot in Alexandros III's tijd het twistpunt zijn geweest: is Makedonia Grieks (lees: Helleens)?

Het streven van de Makedonische koningen tot en met Alexandros III was om zich als Grieken te laten erkennen door de andere meer zuidelijk gelegen staten (met Athene voorop), indien niet goedschiks dan maar kwaadschiks. Pas na de overwinning bij Chairoonea in 338 v.o.j. werd de bond van staten opgericht waarvan Philippos de "hegemon" werd en in dezen Alexandros als zijn erfgenaam.

Het gebied dat vroeger tot Makedonia behoorde ligt nu in verschillende landen en vandaar dat Griekenland bezwaar maakt tegen het gebruik van enkel Macedonië voor de republiek die nu heet: de voormalige Joegoslavische republiek (FYR = Former Yugoslav Republic) Macedonië.

Idd, en de regio waar Alexander vandaan kwam ligt in het Griekse Macedonie.

ags50

Eigenlijk wel grappig: indertijd moesten de Makedonische Philippos en Alexandros hun beste beentje voorzetten om als Hellenen erkend te worden, nu roept Griekenland Alexandros juist tot grootste Griek ooit uit. Het kan verkeren ...

Dat is inderdaad de ironie, al is het een onzinnige vergelijking aangezien de Hellenen van toen wel even wat anders zijn dan nu, sterker nog, Alexander heeft een heel groot aandeel gehad in de vorming van het huidige Griekenland.

avatar van wasta

wasta

Ook bij herkijken de 2e helft op fast forward gekeken. Hoe kon Stone deze film toch zo laten mislukken?

avatar van Martinator

Martinator

ik heb revisited op blu-ray gezien en vond dit echt een verbetering op de bios versie die ik 2,5* had gegeven,

hoewel op actie gebied er weinig verandering inkomt en de film zeer traag blijft is alles wel veel duidelijker.

ook vond ik al die flashbacks nu wel goed werken wat ik in de biosversie niet vond, daarom nu 4*

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Teveel gedans en te weinig veldslagen.

avatar van Frok

Frok

Erg langdradige film met vele saaie stukken. Goede cast maar de acteerwerk kon wel iets beter.

Script ........................... 2,50

Acteerwerk .................. 2,50

Cinematografie .......... 2,50

Muziek/speelduur e.d. 1,50

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

Kos ben jij Griek dan?

-- On-topic --

Erg slechte film, weinig veldslagen. De film gaat dan ook over de man zelf, alleen hij heeft volgens mij wel meer gedaan dan alleen praten. De film is niet boeiend genoeg en te langdradig. De film had korter gemogen, maar de veldslagen die te zien zijn in de film, zijn dan wel weer mooi.

Hoger dan een 2.5* wordt het niet.

avatar van Nieksnut

Nieksnut

Serieus de grootste kwelling die ik ooit voor de tv heb moeten doorstaan (ik skip namelijk standaard langs sbs6). Ik heb doorgaans zat geduld voor films. Als ze langzaam opstarten en dus pas laat interessant worden dan vind ik dat echt niet zo erg. Deze film word nergens interessant en duurt gevoelsmatig eeuwen. De aanblik van Angelina Jolie sleurt je er de eerste anderhalf uur nog wel doorheen, maar zelfs dat gaat vervelen. Eeuwig zonde, zo'n vet verhaal, zo vakkundig naar de ***** geholpen...Voor de mooie natuurshots een sterretje.

Edit: wat is er in NL opgenomen?

avatar van zoldar

zoldar

op blu-ray de extended versie. machtig mooi en zeker een lange zit. daar zit er nu een pauze in de film zelf

prima film, goed over-geacteerd en battles zijn mooi en bloedig. niet iedereens smaak zo te zien

avatar van bild

bild

Buiten de veldslagen die wel goed in beeld gebracht worden valt er verder enorm weinig te beleven. En zoveel veldslagen zijn er ook niet.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Mooie beelden, veldslagen en een pracht rol van Hopkins. Die man kan echt goed acteren

Ook mooie muziek van Vangelis maar ik had hier veel meer van verwacht.

avatar van DB10

DB10

Hier had wel meer ingezeten. Vrij rommelig gefilmd, met name de veldslagen. Lichte teleurstelling, 2.5*

avatar van kryptex

kryptex

Wel de rommelige veldslagen geven misschien wel net een heel realistisch beeld over hoe het er toen aan toeging. Ik kan mij inbeelden dat men toen in die zanderige woestijn en in die jungle in India ook niet meteen wist hoe men er voor stond en van welke kant men wie moest verwachten.

Maar ik geef toe, aangenaam om naar te kijken was het misschien niet echt.

avatar van powerman

powerman

Een groots opgezette spektakelfilm van een groot filmmaker en bekende acteurs. Een mooie film en kijk op de geschiedenis van Alexander. Alleen waren de gevechten soms zo groot opgezet dat je werkelijk niet meer kon zien wie nu wie was en dat kwam wel eens chaotisch over. Sommige stukken waren mij ook te langdradig

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Kingdom of heaven 2005, Troy 2004, Alexander 2004.

Ik denk dat het gewoon even iets teveel van het goede was allemaal.

Iedereen dacht met een epos snel geld te kunnen verdienen.

Ik ben gek op dit soort films, maar de veldslagen-films werden op me afgevuurd in korte periode, waardoor deze film me niet meer genoeg kon raken. De expertise van Alexander op oorlog voeren vind ik wel heel erg interessant. Ook veel van gezien op National Geographic.

Hij vroeg alleen soms echt teveel van zijn leger en wou door zijn gretigheid soms teveel in te korte tijd op momenten dat het moreel er gewoonweg even niet was bij zijn manschappen.