menu

Perfume: The Story of a Murderer (2006)

Alternatieve titels: Das Parfum - Die Geschichte eines Mörders | Perfume

mijn stem
3,62 (2701)
2701 stemmen

Duitsland / Frankrijk / Spanje / Verenigde Staten
Misdaad / Drama
147 minuten

geregisseerd door Tom Tykwer
met Ben Whishaw, Dustin Hoffman en Alan Rickman

Op een armoedige markt in het achttiende eeuwse Parijs wordt Jean-Baptiste Grenouille geboren. Hij bezit een zeer bijzondere gave: een ongelooflijk gevoel voor reuk. Als hij opgroeit maakt hij zich volledig meester van de reuk, door alle geuren in Parijs te ontcijferen en leerling te worden van een beroemd parfum-ontwikkelaar. Toch is Jean-Baptiste nog niet tevreden, en hij raakt geobsedeerd door het 'vangen' van bepaalde geuren zoals die van vers hout. Dan ruikt hij op een dag een heel bijzondere geur...die van een prachtige jonge maagd...

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=zutiIw_2e2g

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Black Math
3,5
Weer eens herzien. Het boek blijk ik erg leuk vinden, deze film komt daar niet in de buurt, maar is wel de moeite waard als film.

De openingsscène is in ieder geval sterk. Zoals er in de vis gehakt wordt, zo worden de beelden ook in de montage versneden, en dit gaat synchroon wat bijzonder sterk overkomt. Sowieso een erg visuele film, wat ik een beetje vergeten was. Het is de vraag hoe je het waarnemen van geur kan uitbeelden in een film. Hier wordt dat erg sterk gedaan door middel van de beeldtaal. Close-ups van de neus van de protagonist en op hetgeen wat hij ruikt en dergelijke.

Maar na enige tijd verdwijnt de voice-over, is de geurwereld wel verkend, en draait het vooral om de opdracht die de protagonist zichzelf heeft gesteld. Het resultaat is dat het allemaal wat vluchtiger wordt. Het verhaal voelt wat losser aan door het verdwijnen van de voice-over, en visueel wordt het ook wat minder gedetailleerd omdat de doelen zijn verschoven, het werkt allemaal wat minder op de zintuigen. Nog steeds de moeite waard, maar zo sterk als in het begin is het niet meer. Het werkt minder op de zintuigen. Ook muzikaal is het allemaal niet slecht, maar ik ben wat minder fan van zingende dames als filmmuziek.

Het boek wordt behoorlijk trouw gevolgd. Wel had de climax wat mij betreft keiharde porno mogen zijn, gezien de beschrijving in het boek. Dat zou het ook allemaal een stuk gewaagder hebben gemaakt. Maar goed, ik begrijp de keuze van de regisseur.

Een goede boekverfilming, ook als film geslaagd. Wel een beetje als een parfum dat vervliegt en iets te snel z'n kracht verliest. 3,5*.

3,0
TMP
Een film met een zeer bijzonder plot, waarmee de aandacht al meteen wordt gegrepen. Het verhaal wordt zeer sfeervol in beeld gebracht en het acteerwerk is sterk, met name Dustin Hoffman en Alan Rickman zetten een goede rol neer. De hoofdpersoon, Jean-Baptiste Grenouille, blijft eigenlijk gedurende de gehele film een mysterieus personage, ook dat is goed gedaan. De ontknoping kon mij minder bekoren, te dik aangezet en daardoor niet al te overtuigend.

Zwolle84
Erg bijzondere film met een zeer indrukwekkend einde. Ik vermoed eerlijk gezegd ook dat de mensen die het "jammer van het einde" vinden, de clou van de film finaal hebben gemist. Daar zit hem nu net de hele tragiek in.

Minpuntje is wel dat Perfume niet de volledige rit m'n aandacht wist vast te houden. Een halfuurtje korter had de film ongetwijfeld goed gedaan. Maar de prachtige sfeer, mooie beelden - hij deed me een beetje denken aan Les Misérables - en meeslepende muziek maakten dat meer dan goed.

avatar van Onderhond
4,5
Blijft bij herziening vol overeind.

Toch wel enigszins verrassend, want had gedacht dat het onverwachte van deze film mij de eerste keer wat overdonderd had, maar blijkbaar bezig Perfume genoeg intrinsieke kwaliteit om ook 10 jaar later nog volop te verwonderen.

Tykwer's grootste prestatie is dat hij de geurbeleving perfect weet te verbeelden. Niet makkelijk voor een film. Maar door slimme cinematografische trucjes en een krachtige soundtrack komt de wereld der geuren vol tot leven. Ook Whishaw is een belangrijk element in het success van de film. Hij zet een charismatisch hoofdpersonage neer.

Het plot blijft allerlei richtingen opgaan, de audiovisuele klasse verzwakt niet halverwege en als klap op de vuurpijl een geweldige finale. Mnee, deze Perfume heeft nog niks van z'n pluimen verloren. Erg knappe film.

4.5* en een uitgebreide review


avatar van SiSsY bOY
4,0
Mooi verfilmd, mooie donkere sfeer, erg goed verhaal.

avatar van Antonin
1,5
een compleet ongeloofwaardige zeikfilm, enkel geschikt voor dames op leeftijd en Groen-Links kiezers.

avatar van J. Clouseau
5,0
Een compleet ongeloofwaardige recensie op deze manier. Kan je aan deze niet-dame op leeftijd en niet-GroenLinks-kiezer uitleggen waarom je het zo'n zeikfilm vond?

avatar van Fisico
4,5
Fisico (moderator)
Perfume is een zeer bijzondere film naar het bekende boek van Patrick Süskind. Het is een sterk verhaal gebracht vanuit een originele invalshoek. De reukzin, voornamelijk sterk(er) ontwikkeld bij dieren, is een onderschat zintuig. Jean-Baptiste Grenouille daarentegen is begiftigd met de gave om talloze geuren te identificeren en te onderscheiden van elkaar. Sterker nog: zijn sterk ontwikkelde reuk levert hem letterlijk een speurneus op om personen te localiseren. Jean-Baptiste heeft sinds baby een soort heilig en beschermend aura over zich. Telkens slaagt hij erin, al dan niet door toeval, zich een weg te banen in het harde meedogenloze Parijs van de 18e eeuw. De reuzin wordt doorheen de film visueel subliem voorgesteld. Met woorden kan je iets niet-tastbaars makkelijker beschrijven, maar wat Tykwer hier doet: knap!

We spreken dan de periode nét voorafgaand aan de Franse Revolutie in 1789. Een periode waarbij het Ancien Régime op zijn laatste benen loopt. Een periode van economisch verval, hongersnoden en het bankkroet van de Franse staat. De verloedering, uitzichtloosheid, viezigheid en armoede wordt sterk weergegeven in de film. Vooral de openingsscène met de moeder van Jean-Baptiste is erg treffend en troosteloos. Zeer mooi gefilmd, sterk decor en goede voice-over. Zeer mooie sfeerschepping alvast. Dit wordt nadien ook doorgetrokken tijdens de jeugd van Jean-Baptiste tot het moment hij Parijs verlaat. Of het nu het oude Rome is, het Parijs van de 18e eeuw of het Londen van de periode van Jack The Ripper: één ding hebben ze allemaal gemeen: alle Europese steden waren gewoon één open riool met een walgelijke stank tot gevolg. De Franse bourgeoise en adel camoufleerde dat dan maar met een nog sterkere overheersende geur, namelijk parfum …

Ook Grasse wordt mooi weergegeven met zijn pittoreske gebouwen. Hoewel de eerste moord een ongeval is, de tweede alvast niet met voorbedachten rade zijn de andere moorden gepleegd uit gemakszucht. Geen tegenstribbelede vrouwen meer met vervelende vragen. Het vermoorden van de vrouwen was een noodzakelijk kwaad die leidde naar zijn ultieme doel: een conserverend en ultrakrachtig parfum ontwikkelen. En elke vermoorde vrouw geeft een deel van haar kracht en persoonlijk door aan het parfum. Het is letterlijk een catharsis voor Grenouille, zo puur en zo echt als compensatie voor zijn eigen reukloze lichaam. Nog meer polariteit vind je tussen de grauwe stad en het lieflijke platteland met zijn lavendelvelden of de knappe in sierlijke gelegde poses van de dode vrouwen versus de ranzige viezigheid.

Het einde is bizar en een heuse plottwist. De film begint met het einde om dan uiteindelijk na twee uur terug op het schavot te komen. Wat dan volgt is op zijn minst erg verrassend te noemen. Beetje op het absurde af, zeker in de uitvoering ervan. Maar als je kijkt wat erachter zit, als je zoekt naar de kern van het verhaal, dan is het einde net wel erg sterk en een openbaring voor zowel Grenouille als de kijker zelf.

Deze film neigt dicht naar een 4,5* en verdient dit eigenlijk wel. Echt genoten van deze film. Zo puur en realistisch gefilmd. Tykwer is er echt in geslaagd het boek van Süskind zo goed mogelijk te benaderen. Ook de rol van Ben Whishaw was uitstekend. Geen afgrijselijk monster, neen, een knappe jongeman die worstelt met zijn gave en bang wordt om geuren te vergeten waardoor hij gruwelijke moorden pleegt, ook hier alweer die tegenstelling. Mooi!

avatar van Theo Keuken
3,5
Ongeloofwaardig verhaal maar toch een bijzondere film.
Vooral het goed weergeven van de leefomstandigheden in de middeleeuwen de bijpassende kleding en het goede camerawerk die er voor zorgen dat je het idee krijgt dat je er bij bent.
Het einde is dus vooral ongeloofwaardig en daarom jammer.
Beter was geweest als de moordenaar gepakt was of na zijn veroordeling ontdekt werd dat hij geniaal was.
Deze film valt voor mij in de categorie onmogelijk
Evenals benjamin button (jonger worden i.p.v. ouder).

avatar van APPEL68
1,5
2 minpunten voor het belachelijke einde

avatar van Roger Thornhill
2,5
Ik heb veel bewondering voor hoe Tykwer er in slaagt om niet alleen het Parijs van vroeger maar ook een abstracte wereld van geuren met puur visuele middelen op te roepen, en Ben Whishaw is indrukwekkend als Grenouille. Maar wanneer zijn obsessie hem drijft tot het pad dat hij uiteindelijk tot het einde toe afloopt wordt zijn personage enigszins grotesk en verlies ik mijn binding met hem en met de film als geheel. Een visuele traktatie die op afstand blijft.

avatar van bjerik76
4,0
Juweeltje !

avatar van Lovelyboy
4,5
Onderhond schreef:


PS: iemand die weet waar die vreemde vlekken op z'n huid vandaan komen ? Allergie voor iets oid, want ik geloof niet dat het in de film uitgelegd werd.


Krijgt inderdaad geen uitleg nee. Lijkt mij overigens een variate van Naevus van Becker, een pigment verstoring die tot een soort moedervlek of in ieder geval verkleuring van de huid optreed. Badr Hari heeft ook zoiets op zijn rug.

avatar van Lovelyboy
4,5
Kostelijke film waar ik iedere keer weer met veel plezier voor ga zitten, en me in mee laat slepen qua toon, sfeer en verteltrant en hoe de beleving van geuren tot leven gebracht wordt, je ruikt bijna mee. Vooral ook die voice-over van John Hurt is heerlijk. Het boek van Suskind is wellicht nog iets beter.

De film begint in alle weerzinwekkendheid, en toont een ronduit smerig en vuil beeld van die tijd, en dat vooral bij de onderlaag van de bevolking. Met veel gevoel voor mystiek wordt Grenouille geïntroduceerd, een jongeman met bijzondere eigenschappen. De toon blijft wat de omgeving betreft ranzig en authentiek, de mensen met al hun gewoontes eigenaardig en koddig, een beetje humor en soms wreed, maar het is Whishaw die met zijn zonderlinge gedrag en kenmerken de aandacht vast houd, onvoorspelbaar is, toch ook wel enige sympathie wekt vanwege zijn begeesterdheid voor geuren en zijn Quest tot het vasthouden van geuren.

In het hele poëtisch en soms sprookjesachtige plaatje, de muziek is trouwens ook prachtig, ontspoort Grenouille volledig met de werkelijk waar geweldige scene op het dorpsplein tot gevolg die zowel humoristisch is als dubbel. Er worden een paar mooie locaties aangedaan zoals het huis van Hoffman, bijzonder trouwens ook hoe iedere keer de vorige eigenaar van Grenouille om het leven komt, in die zin sneuvelen er meer dan alleen zijn slachtoffers. De scene in de grot waar hij korte tijd een soort veiligheid zoekt toont een zeer geplaagd en zelfs verdoemd iemand, een gevoel dat wordt bevestigd op het dorpsplein waar hij in eerste instantie wordt toegezongen maar ook alleen staat. Daar lijkt 'het parfum' symbool te staan voor 'liefde' in zijn geheel. Iets dat net zo vluchtig en ongrijpbaar als zijn parfum is, en zijn hele leven al niet voor hem weggelegd is. Een soort zelfmoord door de parfum is de beste afsluiting die het verhaal zou kunnen krijgen.

De film is vooral qua visueel, montage en muziek een overdonderend en overtuigend geheel dat ontzettend boeit. De acteurs doen erg hun best, Whisaw is geniaal als de gesloten en ongrijpbare Grenouille en vooral Hoffman valt daarnaast op. Ten laatste te noemen dat de opbouw naar bepaalde momenten, het eerste meisje of het extatische gebeuren op het dorpsplein, en geniale opbouw heeft qua spanning, onvoorspelbaarheid maar ook muziek. Al met al erg mooi gemaakt en een meer dan prima film.

avatar van jipt
3,5
Mooi sprookje, helaas wel wat suf in de pacing. Had van mij wat vlotter gemogen. 3,5*

avatar van umbra
5,0
Heerlijke film en toch meerwaarde zo in 4k/hdr, heb hier echt enorm van genoten. Fantastisch acteerwerk ook en paar schoon vrouwen in die heerlijke kledingdracht.

avatar van Basto
4,0
Had de film gezien toen die uitkwam. Was niet erg onder de indruk. Toch kon ik de mooie 4k uitgave niet laten liggen. Bij herziening beviel hij een stuk beter. Een paar gemankeerde scenes, een miscastte Dustin Hoffman en het idiote eind stoorden mij minder. Heb daarentegen enorm kunnen genieten van de geweldige (smerige) art direction en het verhaal heeft natuurlijk wel wat. Verhoogd van 3 naar 4*

Gast
geplaatst: vandaag om 02:58 uur

geplaatst: vandaag om 02:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.