Genre: Misdaad / Drama
Geregisseerd door: Tom Tykwer
Met onder meer: Ben Whishaw, Dustin Hoffman en Alan Rickman
Releasedatum: 7 december 2006
Plot Perfume: The Story of a Murderer
"Obsession can cause the unthinkable."
Op een armoedige markt in het achttiende eeuwse Parijs wordt Jean-Baptiste Grenouille geboren. Hij bezit een zeer bijzondere gave: een ongelooflijk gevoel voor reuk. Als hij opgroeit maakt hij zich volledig meester van de reuk, door alle geuren in Parijs te ontcijferen en leerling te worden van een beroemd parfum-ontwikkelaar. Toch is Jean-Baptiste nog niet tevreden, en hij raakt geobsedeerd door het 'vangen' van bepaalde geuren zoals die van vers hout. Dan ruikt hij op een dag een heel bijzondere geur...die van een prachtige jonge maagd...
Jean-Baptiste Grenouille
Mayor of Grasse
Madame Gaillard
Natalie
aspro
Wat een verhaal, wat een sfeer en wat een prachtige beelden! Schitterend in elkaar gezet, voldoende spanning, humor en bovenal fantastisch spel van Ben Whishaw. Het einde was apart, een beetje versassend maar wel erg bijzonder, met name de scene op het plein waarbij het complete volk uit de kleren ging! Prachtig gedaan!
Genoten!
ben het voor 100% met je eens heb hem op blu-ray voor mij een juweeltje!!
RuudC
De titel zegt het al: het verhaal van een moordenaar. Perfume is niet het zoveelste thrillertje, want de aanpak en uitvoering is best speciaal en de film op zich best origineel . Jean-Baptiste Grenouille wordt wat eigenaardig neergezet. Je ziet hem in zekere zin opgroeien en zich ontwikkelen. Het kost enige tijd om hem (zoveel mogelijk) te begrijpen. Zijn daden zijn verschrikkelijk, maar toch kun je er op een of andere manier niet onderuit om waardering voor hem te krijgen.
Uiteindelijk is het dan ook meer een drama. Een typische filmhuisfilm, vanwege de prachtige, sfeervolle decors en passende muziek. De film is goed, maar zelden verbluffend. Het kost enige tijd om de laatste scenes te begrijpen en te waarderen. In de bioscoop had ik er behoorlijk moeite mee en vond ik het een absolute afknapper. Nu kan ik het resultaat van Jean-Baptiste’s missie voor het ultieme parfum beter hebben. Leuk en interessant verhaal. Al vaker tijdens de film ben ik ontzettend benieuwd geweest hoe de parfum nou in het echt zou ruiken. Dan heb je als filmmaker toch echt iets goeds gedaan.
laundromat
Yes hij komt op tv! Ooh wacht: ik heb 'm zelf
Boneka
Deze film stond al lang op mijn lijstje, maar ik ben blij dat ik hem niet heb gekocht. Het eind en dan met name het laatste half uur verpest de hele film alsof we in een sprookje belanden. Wat een soft! De film begint wat saai en ik had er een hard hoofd in. Maar gaandeweg wordt hij steeds beter. Vooral het middengedeelte is bijzonder sterk. Ook de muziek krijgt van mij een dikke plus. Sfeer en entourage is allemaal dik in orde. De film krijgt toch wat vreemde wendingen. De strakke regie wordt ineens wat warrig. Ineens een hoop lijken hier en daar wat nogal chaotisch overkomt en vooral ongeloofwaardig. De film pakt het dan weer goed op en het eind komt in zicht. Dan nog een vreemde move voordat de anticlimax in beeld komt. Wanneer hij op zoek is naar het perfecte meisje lijkt hij haar eenvoudig te vinden. Terwijl het stel met paard natuurlijk veel vlugger en sneller weg is dan hij te voet. Vreemd! Het laatste half uur begint. De moordenaar wordt terecht gesteld en ik hoopte nog zo dat alles een droom was voor hem. Dat zijn fascinatie zijn ultieme droom was om vervolgens wakker te worden in de werkelijkheid. Nee...de film gaat verder met zijn perfecte parfum en iedereen wordt betoverd. Wat een anticlimax! Ik ga deze film in 3 delen opsplitsen:
Voorspel 7
Middengedeelte 8,5
Eind 4
marcelp
Het blijft een goed opgezette film met een apart verhaal. De plaatjes zijn prachtig !
Pierre1965
Bedwelmend mooi.
Niet alleen de vrouwen die in deze film spelen, maar ook de beelden en de lokaties.
Zoveel aandacht voor het detail.
Ik hou daar wel van.
Ik had tijdens het eerste uur het idee dat alles was gebaseerd op waargebeurde feiten.
Iets geromantiseerd uiteraard.
Des te meer bewondering voor de schrijver, want het is fictie, zelf bedacht.
Die twijfel werd overigens in het laatste deel van de film helemaal weggenomen.
Jammer, ik heb wat moeite met dat deel.
Gaat over in net iets teveel fantasie.
Maar ook weer qua uitvoering mooi om naar te kijken.
Decec
Een goede mysterie film...
Mooi verhaal...
Prachtig mooi kostuums...
Uitstekend acteerwerk...
Wat een geur en veel vrouwen vermoord...
Uitstekend muziek (Dolby Digital)...
Mooi HD kwaliteit...
Het is moeite waard...
HeatWave
Toen ik de titel van de film zag dacht ik dit zal wel een zoetsappig romantisch filmpje wezen met veel geneuzel er in. Maar de beginbeelden overtuigde mij er al van dat dit bijlange het geval niet was. Vooral het begin als Jean-Baptiste geboren word, best gruwelijk.
Ook de rest van het verhaal vind ik erg meeslepend en het hele middeleeuwse decor prachtig in elkaar zitten.
Goede akteerprestaties overigens ook vooral van Ben Wishaw en Dustin Hoffman die sowiezo al veel fantastische rollen op z'n naam heeft staan.
Ik was bij deze film erg verrast, erg interesant verhaal.
ibendb
Een aardige thriller.
De film heeft een goede sfeer. Soms wat grimmig, soms wat vrolijker. Bij de beginscène wist ik al dat het mooi ging worden. Mooie beelden, goed acteerwerk,... De film duurde wel ietsje te lang voor mij. Het verhaal van Jean-Baptiste Grenouille wordt zeer mooi verteld ook. Leuke rolletjes voor Dustin Hoffman en Alan Rickman. Ik herkende ze allebei eerst niet.
Een goede film, maar niet altijd even boeiend. 3*.
lordmars
een vreemde film die nog vager tot een eind komt. totaal niet boeiend mijn inziens en heb hem met moeite uitgezeten.
wel mooie plaatjes maar meer zit er niet in vind ik.
Erbe
Helemaal met "Boneka" eens.
Ze vertelden me dat ik deze eens moest zien. Op zich wel een leuke film maar zoals BONEKA al zei: Je moet het in 3 delen bekijken.
Het laatste half uur verpeste bij mij ook de film alsof het ineens verder gegaan was met een andere regisseur.
Het eerste gedeelte vond ik wat traag maar gaandeweg werd het steeds beter.
Om BONEKA maar te citeren:
Als ze het laatste half uur anders hadden laten eindigen dan had het van mij een 8 gekregen.
Nu geef ik een 7.
Cinemaniak
***lap tekst***
Ik ga deze film in 3 delen opsplitsen:
Voorspel 7
Middengedeelte 8,5
Eind 4
Ben het wel grotendeels met je eens, maar kerel.... splits je review ook eens in drie delen.
Alinea's zijn niet voor niets uitgevonden*
De film blijft regelrechte (thans visueel aantrekkelijke) bagger, vanuit welk perspectief dan ook en neemt zichzelf nergens serieus. Dus waarom zouden wij dat dan wel doen, vraag ik mij altijd af
*(nl: Leesbaarheid)
ino_mart
Dit is een van de weinige films waarvan ik persoonlijk kan zeggen dat de film stukken beter is dan het boek. Dat laatste heb ik ooit voor een schoolwerk moeten lezen en vond ik uitermate saai. Mogelijk omdat het "van moeten lezen" was. De film daarentegen heeft me van het begin geboeid. Het einde van het verhaal vind ik niet slecht. Persoonlijk zou ik het slecht (en voorspelbaar) vinden als Jean-Baptiste het parfum verder zou misbruiken. Nu keert hij terug vanwaar hij kwam. Jean-Baptiste is altijd een onopgemerkte persoon geweest en verdwijnt ook onopgemerkt.
Dreiecke
Even off topic......
Ik hoop niet dat je hetzelfde van school meekrijgt als wat ik heb meegekregen. Ik heb namelijk na mijn middelbare schooltijd minstens 15 jaar geen boek aangeraakt omdat ik op school circa 30 boeken verplicht moest lezen. Voor die tijd las ik uit mijzelf zeker 3 boeken per week, kun je nagaan hoe mij het plezier in lezen is ontnomen op school
Leuk dat je de film leuk vond
en je laatste zin is best intrigerend.
Vinokourov
Een film over het zintuig reuk, tsjah, dr zijn toch nuttigere zintuigen te bedenken, maar vooruit ook al ben ik niet omver geblazen, de film was nog best oke. Allereerst ziet het er prima uit (vooral dat gedeelte rond het stadje Grasse) en is het verhaal nog best aardig om te volgen. Hoofdpersoon Jean-Baptist Grenouille is toch een interessant en mysterieus karakter, die langzaamaan steeds meer grip op andere personages krijgt. Alleen jammer dat op het eind de film compleet uit de bocht schiet. Dat soort eindes liggen mij totaal niet.
DigiGee
Het is al enige tijd geleden dat ik deze film gezien heb. Denk dat ik hem binnenkort nog maar eens ga kijken
Goede film met een heel interessant verhaal!
Akkiej
De film bevat goeie elementen. Het grootste deel is interessant en boeiend om naar te kijken. Je wilt steeds weten hoe het verder gaat en dat vind ik altijd een belangrijke maatstaaf voor de score van een film. Prachtige beelden ook, zoals al eerder aangegeven. De camerastandpunten zijn prima gevonden. Ook de acteur die Jean Baptiste speelt is geweldig gevonden, ik voelde sympathie voor hem maar toch ook angst.
Dan begint dat eind.... ik heb er een beetje ruzie mee. Ik hou van absurde films, kan er echt van genieten. Maar dit ging me wel heel ver. Ik snap wel dat dit natuurlijk het ultieme is: de parfum die hij uiteindelijk gevonden heeft met het '13de ingrediënt' hoort ook een effect op te leveren als dit. Dat is waar hij naar toegewerkt heeft. Maar deze uitwerking vond ik echt zeer teleurstellend en ik kreeg er een beetje kippenvel van.
specialized
Echt een hele goeie film
die ondanks de wat lange duur zeker boeiend blijft.
Aanrader.
black swallow
Mooie film.
De beelden waren zo sterk dat ik de film dacht te ruiken. Einde (laatste half uur) is apart,.. en vindingrijk,..wow,.. wat een mega-orgie - wat aroma's al niet kunnen doen.
MiekieMow
Vond het een prachtige film. Het einde waar velen over klagen vond ik niet storend toen ik keek (ik genoot nog steeds op dezelfde manier) maar als ik hier de reacties lees dan ben ik het toch wel met diegenen eens (hoezo niet beinvloedbaar?). Als ik er van een afstandje naar kijk dan had dat laatste uur beter doordacht en mysterieuzer kunnen zijn. Weet niet hoe het in het boek was?
Ik vond de spanningen op momenten echt subliem (de gesloten kamer en de sleutel, de glazen buis met de doek erover). Ook de rust door de film heen. En regelmatig was ik me bewust van uitstekende muziekkeuzes. De makers wisten waarmee ze bezig waren. Ook de sympathie voor de hoofdrolspeler die ik voelde en het feit dat ik moest bekennen tussendoor te hopen op zijn succes: merkwaardig effect!
En de lugubere sfeer vanaf minuut 1 was gewoon heerlijk. Ik hoop meer van dit soort films te leren kennen.
Driello
De film heeft het boek zeer goed gevolgd. Het originele verhaal is gevolgd. Ik vond het einde prima in het verhaal passen: de man die geboren wordt zonder identiteit, zonder geur, verdwijnt zonder een spoor achter te laten op de plek waar hij geboren is.
Ben heel benieuwd wat voor een einde beter zou zijn........
MiekieMow
weet je, ik heb er weer over na zitten denken en na een aantal dagen kom ik terug op mijn initiele mening: niks mis met het einde!
Ik bedacht me namelijk dat tijdens die orgie mijn gedachten juist als een sneltrein begonnen te werken. Ik bedacht me hoeveel geur en schoonheid inderdaad een daadwerkelijk effect kunnen hebben op het gedrag van de mens. Het is een sterk mechanisme tot manipulatie en dat werd in dit einde mooi naar voren gebracht!
En ik kan inderdaad geen beter einde bedenken...........
tommykonijn
Perfume: The Story of a Murderer gekeken wegens regisseur Tom Tykwer. Een film waar hij co-regisseur van was, Cloud Atlas, behoort tot een van mijn favoriete films en ook Lola Rennt vond ik een bijzondere film. Daarnaast nodigde de sterke cast ook wel uit tot kijken.
En dit is ook weer een erg mooie film geworden. Het verhaal kende ik nog niet, maar het wordt op een zeer indrukwekkende manier in beeld gebracht. Al moet ik zeggen dat ik dat op het begin nog niet verwachtte: de geboorte van Grenouille ziet er slecht uit. Een eerste indruk is belangrijk maar niet bindend, zo blijkt wel weer. De decors in de film zijn prachtig gemaakt en zorgen samen met de muziek, die perfect aansluit bij het verhaal, voor een bijzondere sfeer. Het is imo duidelijk te zien dat er veel aandacht is besteed aan de uitwerking van de film. De casting zag er al veelbelovend uit, en iedereen was dan ook goed in vorm: de bijrollen van Rachel Hurd-Wood, Alan Rickman en Dustin Hoffman worden allemaal overtuigend gespeeld. Ben Whishaw zette het personage op een mysterieze, schockende maar daardoor wel intrigerende wijze neer.
Het verhaal boeit je meteen en blijft dat ook het hele speelduur doen. Mede doordat je benieuwd bent naar de ontwikkelingen van het personage Grenouille en wat hij van plan is. Aan de ene kant heb je de eerste helft waarin Grenouille zich verdiept in de geuren, en de andere helft waar hij veranderd in een medogenloze moordenaar om zijn doel te bereiken. Ook bleef ik benieuwd hoe de proloog tot stand was gekomen en of daar nog verandering in zou komen. Het anwoord op dat laatste moge duidelijk zijn. De film bevat een heel gewaagd einde (hoe hij ervoor zorgt dat hij niet terechtgesteld wordt, de onthulling van Antoine Richis en de daaropvolgende scenes wanneer hij terugkeert naar zijn geboorteplaats en verdwijnt alsof hij er nooit geweest is). Er zal een percentage mensen zijn die dit niks vinden, en er zal een percentage mensen zijn die dit geniaal vinden. Normaal gesproken ben ik er geen groot fan van wanneer een film een énorme plotwending neemt zo vlak voor het einde, maar bij deze moet ik toch zeggen dat ik het zeer goed gedaan vond. Een beter einde kan ik me niet bedenken. Het wijkt wellicht een beetje af van de standaard eindes die we kennen, maar dat deed de hele film toch al wat mij betreft.
Wederom een behoorlijke aparte film. Maar ik moet zeggen dat hij daardoor wel blijft hangen. De personages worden goed uitgewerkt en het verhaal is zeer goed verteld. Ik heb eigenlijk niet echt veel negatiefs genoemd. Dit is dan ook een film die makkelijk in de loop der tijd op een hoger cijfer kan uitkomen. Toch hou ik mijn punt even iets lager omdat ik denk dat dit een film is die je nog meer gaat waarderen des te vaker je hem bekijkt. Wellicht een beetje een gevoelskwestie. Ik kan echter niet ontkennen dat ik Perfume een sterke film vond.
Pierre1965
@Tommykonijn.
Ik heb nu al een paar verhalen van je gelezen.
Schoonheid in eenvoud, in een taal die voor iedereen te begrijpen is, mooi doe je dat!
Nuttig voor mij wat betreft de voor mij onbekende films, omdat onze smaak wel raakvlakken heeft.
Deze Perfume heb ik in eerste instantie ook als 3,5 beoordeeld, maar groeit in de dagen daarna naar 4.
tommykonijn
@Tommykonijn.
Ik heb nu al een paar verhalen van je gelezen.
Ik moet je toch even bedanken voor het mooie compliment
Ik denk eerlijk gezegd dat deze film ook bij mij ooit nog op 4* terechtkomt. De creativiteit die zichtbaar is in deze film kan ik wel waarderen.

Deense Tweede Wereldoorlog-film 'Under Sandet' vind je op Videoland: 'Laat je niet meer los'

'The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes' weg bij Netflix en nu een succes op Videoland

HBO Max-kijkers vol lof over eerste aflevering 'A Knight of the Seven Kingdoms'

Gu Ling Jie Shao Nian Sha Ren Shi Jian
Drama, 1991

The Illusionist
Mystery / Romantiek, 2006
parijs, frankrijkprostituerengebaseerd op boekkleine stadobsessieorgiebad smell lone wolflavender nosechild prodigyfish market dochterbovennatuurlijkgeniuschildren's homemoorddoodperfume 18de eeuw